Skurup

Parkeringstid i centrala Skurup ska utredas

Skurup
Skurup Det ska inte vara meningen att kunden ska behöva rusa ut och lägga på mer pengar mitt under klippning och hårfärgning skriver en politiker i ett initiativärende. Nu ska saken utredas.

Det är Nicklas Ohlsson (M) som har uppmärksammat att det skapar problem för kunder och handlare med en parkeringstid på två timmar i centrum. ”Detta kan inte vara meningen att dels göra det svårare för våra kommuninvånare och dels skapa bekymmer för våra företagare”, skriver han och föreslår att tiden ska förlängas till tre timmars fri parkeringstid med P-skiva i de centrala delarna av Skurups tätort, Stortorget, Järnvägsgatan, Lilla Torggatan och på Kyrkogatan.

Ärendet behandlades i kommunstyrelsen i veckan och skickades på återremiss för att utredas av förvaltningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Prunkande oas öppnar för besökare

En kvinna och man står i ett hav av blommor.
Lena och Sven Johansson i sitt gemensamma livsprojekt som nu öppnar för besökare.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Söderslätt
Svedala
Skurup
GESSIE Kring sitt gula hus från 1900-talets början har Lena och Sven Johansson med stor passion skapat en prunkande trädgård full av personliga detaljer. Gamla trädgårdspioner och ormbunkar är bevarade, men samtidigt pågår hela tiden nya projekt och förändringar.

– Man blir aldrig färdig med en trädgård, konstaterar Sven Johansson som bott i det gula stenhuset i Gesseie by strax söder om Tygelsjö sedan 1975.

Hit flyttade han med sin dåvarande fru Irene som för elva år sedan gick bort. Men så för sju år sedan mötte han Lena, som bokstavligen vandrade in i hans liv.

– Vi träffades på en vandringsresa, berättar Sven Johansson leende, sittandes med armen om Lena som precis som han visade sig ha ett stort trädgårdsintresse.

Kafé i trädgården

– Vi har alltid varit mycket ute och grejat i trädgården, men från att vi odlat mycket ätbart har det successivt förändrats berättar Lena Johansson.

Med flytten av den gamla vägen från Gessie by ner till Gessie villastad fick husen i byn plötsligt den trafikerade genomfartsvägen en bra bit bort från sina fastigheter. Det öppnade för idén att på sommarhelgerna driva ett kafé i trädgården.

– Det blev en ny möjlighet när trafiken inte dånade förbi här utanför, berättar Sven Johansson, som idag är pensionär och gillar att ha projekt igång på den 1 300 kvadratmeter stora trädgården.

Solhatt liksom, rudbeckia och rosenskära finns det gott om i hela trädgården som även har ett hönshus med dvärgkochin.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Grannen inspirerade

Men något skeptisk var han till att trädgården med adress Gessiekroken skulle öppnas upp för besökare.

– Jag tänkte att vår trädgård inte var så speciell. Att trädgårdarna skulle vara mer pampiga och ha konstiga växter för att vara med.

Men påhejade av grannen Susanne Olsson, som också visar sin trädgård Refugium i helgen, har inställningen förändrats och nu har Lena och Sven visat sin trädgård både på Tusen trädgårdars arrangemang liksom Öppen trädgård på Söderslätt.

Mötet med besökarna är något som både Lena och Sven uppskattar mycket.

Lena och Sven Johansson har i Gessie by skapat en färgrik trädgård där fikabesökare kan slå sig ner bland gamla trädgårdspioner, höns och kål eller under äppelträd eller i växthuset.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Hundraårigt hus

– Det är så många trevliga människor som kommer, man får prata trädgård och även lära sig nya saker, säger Lena Johansson.

En sista hand inför helgen har nu lagts i trädgården med anor från 1900-talets början. Som så många av dåtidens trädgårdar var odlingen basen och här fanns tidigare över 15 plommonträd som den tidigare ägaren plockade frukten av och sålde på Möllevångstorget. I dag finns här fortfarande mycket ätbart, från kål och koriander, till bär och äpplen.

Detaljerna i trädgården är åtskilliga, här plattor som enligt uppgifter från andra boende i Gessie by, en gång legat på golvet i Slagthuset i Malmö. Här med både ovan och undersidan varvat för kontrast.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Plattor från Slagthuset

Detaljerna är åtskilliga och färgprakten slående när rudbeckia, solhatt och rosenskära pockar på uppmärksamhet i rabatterna som längst in i trädgården flankerar ett hemvisten för ett gäng hönor av arten dvärgkochin. Utanför trädgårdsgränsen står flera bikupor som en lokal biodlare fått sätta dit.

Härifrån leder en gång av speciella sandfärgade plattor vidare bort mot ett växthus. från början låg plattorna på husets framsida men nu bildar de med både fram och baksidan synliga en personlig detalj mellan blomsterprakt och lökstånd.

– Vi har fått berättat av andra i byn som också har samma plattor att de kommer från Slagthuset i Malmö, berättar Sven Johnsson.

I rabatterna har växterna kompletterats med allt från vackra detaljer som här ett vattendbad till en korg med korkar.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Många detaljer

Detaljerna är många i trädgården som till exempel en solcellsdriven bevattning till växthuset. Men också en vacker glasprydnad som hänger från äppelträdet, en sekretär inne i växthuset där auberginer är på tillväxt, liksom en egenhändigt byggd spaljé med segelduk tillsammans med vackra blomsterpinnar och ett fågelbad i gjutjärn.

– Alla trädgårdar har något. En del besökare går bara igenom, medan andra tittar på detalj och ställer frågor om något man själv inte tänker på, säger Sven Johansson.

Och så var det det här med pågående projekt. Vad är på gång?

Svaret kommer snabbt från Lena:

– Det ska bli ett pallkrageland. Men det får bli först nästa år.

I och runt växthuset odlas allt från kål och koriander till lök och aubergine.Gessiekroken.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Söderslätt

Trädgårdar på Söderslätt öppnar för besökare

Man i t-shirt med en skottkärra på magen står framför en pool och ett uterum.
Jörgen Olsson, håller i trådarna för Öppen trädgård Söderslätt där han själv är med och visar sin trädgård som finns på Knastvägen i Trelleborg.
Foto: Privat
Söderslätt
Svedala
Skurup
SÖDERSLÄTT Till helgen är det möjligt att ta ett kliv in i femton privata trädgårdar utspridda över hela Söderslätt i Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurups kommuner.

Runt 4 000 besökare brukar Öppen trädgård Söderslätt räkna till när trädgårdsägare under en helg bjuder in intresserade att ta en närmare titt på allt från villaträdgårdar och kolonilotter till medelhavsinspirerade miljöer och grönsaksodlingar.

– Det är femte året som vi arrangerar öppen trädgård i den här skepnaden, men det startade för minst tio år sedan. Det var uppehåll under några år och det var efter det som vi tog vid när vi insåg att det inte fanns något Öppen trädgård på Söderslätt, berättar Jörgen Olsson, med trädgård i norra Trelleborg.

Studiecirkel i botten

Tillsammans med John Rogers, också från Trelleborg, håller Jörgen Olsson i arrangemanget som drivs som en studiecirkel i Studieförbundet vuxenskolans regi.

– Vi är ett gäng på totalt sex personer som hjälps åt. Vi tycker det är trevligt och mysigt att komma hem till människor och titta på deras trädgårdar och få med sig lite tips och idéer, säger Jörgen Olsson.

Han visar enbart upp sin trädgård på Knastvägen i Trelleborg tillsammans med sin hustru Nilla, medan trädgårdskollegan John Rogers, på Lillevångsvägen i Trelleborg, säljer medelhavsväxter. Någon trädgårdsägare har ett kafé, andra säljer plantor eller har en växtloppis.

Hatten visar vägen

Femton trädgårdar (se faktarutan) är med i årets visning och gemensamma nämnaren är skylten och nytt för i år, trädgårdshatten, som signalerar att besökaren kommit rätt.

– Det brukar i genomsnitt komma 200 besökare per trädgård, men alla kommer ju inte samtidigt. Därför tyckte vi att vi kunder hålla arrangemanget trots begränsningen för evenemang på femtio personer, säger Jörgen Olsson, som hänvisar till att alla medverkande trädgårdsägare gemensamt hjälps åt för att avstånd hålls.

Arrangemanget pågår lördag och söndag 8 till 9 augusti mellan klockan 11 och 16.

FAKTA

15 Söderslättsträdgårdar öppna

TRELLEBORG

1. Den Gröna Oasen, Stubbvägen 3

2. Nilla & Jörgen, Knastvägen 15

3. Rogers Plantshop, Lillevångsvägen 9

4. Gröna Vilan, Stavstensv. 22

5. Serresjoe Oasen, Orkidevägen 48

6. Gyllero, Mellanköpingevägen 4

7. Croalls Trädgård, Altonavägen 13

BEDDINGESTRAND

9. Sinnesro, Puktörnevägen 1

ÖSTRA TORP

10. Erkes trädgård, Tånevägen 106

SKIVARP

11. Oas med fågelkvitter, Skivarp 1649

SVEDALA

12. Prunkande Oas, Mossvägen 17-9

BARA

13. CG:s trädgård, Tibastgränd 20

VELLINGE

14. Refugium Gessie, Gessie kroken 10

15. Gessiekroken, Gessie kroken 3

16. Gullkroken, Ringvägen 75

Skurup

Flera oppositionspartier ifrågasätter beslutet

En man i blå kavaj.
Magnus Alm (S).
Skurup
Skurup SD, S och V är några av de partier som reagerat på uppsägningen och ifrågasätter beslutet och beslutsgången. I motioner kräver de svar från kommunledningen hur det kunnat bli så här.

På sociala medier skriver vänsterpartisten Babak Rahimi att han inte förstår hur beslutet har kommit till och att han ska kolla upp saken. SD reagerade snabbt med en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Vad är det för plan för kusten som det pratas om undrar partiet. Vem har fattat beslutet och hur har det dokumenterats? vill de veta också.

Socialdemokraterna har lämnat in en motion. Bland annat föreslår partiet att kommunledningen får i uppdrag att se till att inga entreprenörer med koppling till politiker i kommunen får uppdrag framöver.

– I sak har vi invändningar mot uppsägningen. Vi ser ingen anledning till byte av entreprenörer när de inte har fått ett enda klagomål under de år jag varit med i politiken. De har lagt ner själ, hjärta och pengar och så behandlar man inte en enskild näringsidkare, tycker Magnus Alm (S) och fortsätter:

– Om ett avtal ska sägas upp är det formellt sett kommunstyrelsen som ska säga upp avtalet. Det mandatet har inte firmatecknarna, säger han och betonar att det räcker inte att kommunstyrelseordförande och en tjänsteman har skrivit under uppsägningen så länge inte huvudmannen, kommunstyrelsen, står bakom beslutet.

En man i glasögon och rutig skjorta.
Lars Nyström (SD).

Skurup

Protester mot kommunens uppsägning av arrendatorer på Mossbystrand kiosk

En kvinna och en man i röda kläder framför en kiosk.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Mossbystrand Paret Laura och Ernst Persson har drivit Mossbystrand kiosk i 14 år. Mitt i sommarsäsongen blev de plötsligt uppsagda från sitt löpande arrendekontrakt med kommunen. 787 personer har skrivit under ett upprop på sociala medier till stöd för paret som drivit stället utan klagomål.
– Jag började gråta, berättar Laura Persson som blev chockad.

Den 22 juli fick det gifta Skivarpsparet besked från näringslivsstrategen Henrik Lundblad att det löpande arrendekontraktet skulle sägas upp. Plötsligt var de på jobbet under sin sista säsong i kiosken, utan minsta förvarning om att det arbetsliv de kände skulle upphöra. För tre år sedan byggde kommunen fler toaletter vid kiosken och för fem år sedan byggde kommunen ut köket på uppmaning från arrendatorerna. Parets upplevelse var att relationen med kommunen fungerade fint.

– Jag blev rent ställd när han ringde, berättar Ernst Persson.

De hade redan beställt toalettpapper, glassbägare och leksaker så att det räckte till nästa säsong också.

– Så gör man inte. Varför så bråttom, säger Laura Persson som har vädjat till kommunen att få fortsätta driva Mossbystrand kiosk.

Dagen är varm redan på förmiddagen och badgästerna börjar strömma till. Parkeringen fylls med bilar, stränderna med filtar och hungriga beställer mat i kiosken och köper glass.

– Det är stressigt men det kompenseras av att det är trevliga gäster, tycker Ernst och fortsätter:

– Kommunen har aldrig klagat på något och bett oss förbättra, säger Ernst förbryllat och berättar att paret tagit ur egen kassa för att skaffa fönsterrutor till uteserveringen och reklamskyltar.

Skurupsborna Sven-Erik Olsson och frun Inger Olsson promenerar förbi mot stranden. De tycker uppsägningen är märklig.

– De har skött sig hur bra som helst. Jag tycker att de ska få fortsätta. De har utvecklat kiosken som var liten från början, säger Sven-Erik.

– Fina toaletter, inflikar hustrun.

När uppsägningen blev känd startades en namninsamling av Susanna Kristersson på facebook-sidan ”Det händer i Skurup”. Hon ifrågasatte rimligheten i att avhysa företagare som skött sig och skrev att hon förväntade sig att en näringslivvsstrateg skulle stötta företagare i kommunen - inte slå undan benen för dem.

Näringslivsstrateg Henrik Lundblad på Skurups kommun uppger att skälet till att arrendatorerna är uppsagada är:

– Egentligen två skäl. Det är orimligt att kontraktet bara löper tills vidare, andra kontrakt är tidsbestämda. Dels tycker vi att fler aktörer ska få chans att utveckla området vid Mossbystrand. Vi vill ha dialog med andra aktörer och se på vad mer man kan göra där.

Varför sade ni upp dem mitt i säsongen?

– Tyvärr behövde vi göra det innan möjligheten gick ut. Vi borde ha sagt upp dem tidigare i vår. Vi har resonerat om varför vi inte har lyckats med det. Jag är inte alls nöjd. Jag är nog den som är mest irriterad på det. Det är extremt dåligt, svarar Henrik Lundblad.

Varför är det så bråttom ?

– Vi har pratat om det här internt under lång tid, det är inte något som vi plötsligt kommit på. Vi har sett över arrenden och någon var vi inte nöjda med, Mossbystrands kiosk har vi varit nöjda med, ändå vill vi ge andra en chans att utveckla området, svarar Lundblad och tillägger att det är kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) samt förvaltningschef Eva-Marie Engström som har skrivit under uppsägningen.

Efter att paret Persson protesterade och vädjade om att inte bli uppsagda har Lundblad mejlat dem och uppgett att de kan driva kiosken nästa säsong också. Paret Persson har skaffat en jurist som ska se över frågan.

– De är garanterade nästa år. Det finns skriftligt på mejl, berättar Lundblad.

Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020.
Foto: Catharina Nilsson
Människor på en strand.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk.
Foto: Catharina Nilsson
En kvinna och en man som bär solstolar.
Sven-Erik och Inger Olsson från Skurup på Mossbystrand i Skurups kommun.
Foto: Catharina Nilsson
En man i röd t-tröja.
Mossbystrand i augusti månad under coronapandemin 2020. Då blev paret Laura och Ernst Persson uppsagda av kommunen plötsligt, från sitt arrende på Mossbystrand kiosk. Gästerna Bengt och Yvonne Andersson från Blentarp är nöjda med kiosken.
Foto: Catharina Nilsson

Skurup

Tre föreningar fick stöd av Sparbankens coronamiljon

Anderslövs MK fick en check på 20 000 kronor av vd Ingalill Hellberg. Kassör Monica Lindberg och Jimmy Persson från klubben.
Foto: Klas-Göran Bäck
Skurup
SKURUP På onsdagsmorgonen var det åter dags för Skurups sparbank att lyckliggöra flera föreningar som nu får ett bidrag från bankens coronamiljon.
Denna gång var det tre föreningar som fick en check.

Skurups sparbank fortsätter att dela ut bidrag till föreningar och verksamheter som lider av att coronapandemin grasserar i vår omvärld.

VD Ingalill Hellberg berättar att banken nu satt ett slutdatum för när ansökningar om bidra från miljonen ska vara inne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Skurup

Snabb stöld på parkeringsplats

Fyra bilar på asfalt.
Tjuvar jobbar snabbt på parkeringsplatser. Här parkerade bilar vid Stortorget i Skurup.
Skurup
Svaneholm

En kvinna i 20-års åldern har polisanmält att hon hade inbrott i sin bil i måndags kväll. Hon parkerade vid Svaneholms slott vid halvåttatiden. Tio minuter senare var hon tillbaka vid bilen och då hade inbrottet skett. Hennes väska blev stulen och sakerna hittade hon utspridda längs med vägen från Svaneholms slott mot E65. Bland annat ett par byxor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Två män kom i luven på varandra på byn

Blå lampor på biltak.
Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup

I tisdagskväll vid tiotiden på Kyrkogatan i Skurup blev två män osams. Den yngre mannen har anmält en 50-åring för misshandel. Han har skrapsår efter bråket. Den äldre mannen har motanmält mannen i 20-års åldern för misshandel. Hans t-shirt blev sönderriven i bråket. Det är oklart för polisen vad de bråkade om. Männen är bekanta med varandra sedan tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Bil fick buckla i Mossby

En grå bil med lång repa i lacken.
En bilist som parkerade bilen i Mossby hade två långa repor och en buckla på bilen när denne kom tillbaka. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Mossby

En bilägare har polisanmält att denne har fått bilen skadegjord i Mossby under torsdagen förra veckan. Två långa repor om 20 centimeter finns i lacken samt en buckla på höger baksida av fordonet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL