Inrikes

Man skadad – tre gripna för människorov

Larmet om den misstänkta kipnappningen i Uppsala kom vid 15.30-tiden. Arkivbild.
Larmet om den misstänkta kipnappningen i Uppsala kom vid 15.30-tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tre personer är gripna efter misstanke om att hållit en man instängd i en lägenhet i södra Uppsala. Mannen som är i 60-årsåldern sågs på fredagseftermiddagen i centrala Uppsala och polis larmades.

– Han ska ha misshandlats med någon form av tillhygge, säger Tobias Ahlén, presstalesperson på polisen, som inte har några uppgifter om hur länge mannen hållits instängd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Malmötoppen: "Jag hoppas det går snabbt"

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Väntan har varit spänd – och beskedet om fortsatt stängda gränser ställer till det för Öresundsregionen.
Men danska statsministern har nu öppnat för att förhandla fram en regional lösning.
– Jag hoppas det går snabbt, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Det handlar om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter – Öresundsregionen har med sina stängda gränser fått sig en rejäl törn under våren. Men under fredagens presskonferens öppnade danska statsministern upp en möjlighet för att en regional gränslösning kan bli aktuell. Mette Frederiksen bekräftade också att man för en dialog med Sverige om någon slags regional återöppning.

Hur och när en sådan kan komma på plats är oklart, men det är ett besked som tas emot med öppna armar på den svenska sidan.

– Jag delar den danska statsministerns uppfattning när hon ger uttryck för att Öresundsregionen är viktig för både Danmark och Sverige och viljan att hitta en regional lösning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och fortsätter:

– Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion, och med de här besluten om att gränserna inte är öppna så har vi en barriär som slår sönder den. Därför välkomnar jag beskedet om att man kan hitta en regional lösning så fort som möjligt.

TT: När kan en sådan vara på plats?

– Det är ett besked som våra respektive regeringar får ge.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Åtalad för Wilmamord vet inget om blodspår

Den åtalade 23-åringen, längst till höger, på en teckning från rättegången i Uddevalla tingsrätt. Intill mannen ses hans advokater Beatrice Rämsell och Peter Olsson.
Den åtalade 23-åringen, längst till höger, på en teckning från rättegången i Uddevalla tingsrätt. Intill mannen ses hans advokater Beatrice Rämsell och Peter Olsson.
Fotograf: Ingela Landström/TT
Inrikes
Inrikes Den åtalade 23-åringen nekar helt till kännedom om de omfattande blodspår som enligt polisen hittats i lägenheten där han och 17-åriga Wilma bodde. De flesta av blodspåren kommer, enligt utredningen, från Wilma.
Mannen anser att polis och åklagare misskött utredningen.

Även 23-åringens blod hittades i lägenheten, enligt den analys som lagts fram.

– Det är omöjligt, säger mannen flera gånger under förhöret om detta.

Kvarlevan av offret som hittades i den åtalades lägenhet var bland annat inslagen i aluminiumfolie.

När mannen greps, drygt en vecka innan kroppsdelen hittades, fanns tomma och halvtomma förpackningar med sådan folie i köket.

"Använt mitt folie"

Under förhöret i tingsrätten sade den åtalade 23-åringen att han använt aluminiumfolie i samband med sitt narkotikabruk, bland annat för att slå in knark så att det inte skulle lukta.

– De har använt mitt folie, säger han om emballaget på kvarlevan.

Åklagaren ställer också en fråga om skador på den påträffade kroppsdelen.

– Förutom att det är hemskt och brutalt, så vet jag inte mer än så, svarar 23-åringen.

Den åtalade anser att uppslag som han själv gett till polisen inte följts upp.

– Ni tror inte på det jag säger. Varför ska jag hjälpa er? säger mannen att han tänkt.

Nya uppgifter

Mannen fick under förhöret i Uddevalla tingsrätt berätta vad som hände sista dagen han såg Wilma, som enligt åtalet också var morddagen. Åklagaren beskriver efteråt mannens ganska utförliga berättelse som "helt nya uppgifter".

– Vi grälar om allt möjligt. Vi kallar varandra en massa fula saker, säger 23-åringen om torsdagen i november.

Sedan satte han sig vid teven med hörlurar på, berättar den åtalade i rätten.

Han såg ändå Wilma i ögonvrån.

– Jag ser hennes figur lämna lägenheten. Sen hör jag dörren smällas igen.

Enligt pojkvännen hade Wilma talat om att eventuellt åka till Göteborg.

Telefonen tyst

Under förhöret återkommer åklagaren till att flickans mobiltelefon blev helt tyst och inaktiv vid en viss tid. Den förblev så, och har inte hittats.

– Ni baserar en hel mordutredning på en telefon. Det är pinsamt, säger 23-åringen till åklagaren i tingsrätten.

Vittnen har beskrivit den 23-årige pojkvännen som mycket kontrollerande mot 17-åriga Wilma, som han misstänks ha mördat.

Själv anser han dock att förhållandet beskrivits som allt för mörkt.

– 99 procent av förhållandet är ju bra, säger han i rätten.

Under tiden de bodde tillsammans, kände han Wilma bättre än någon annan, säger 23-åringen.

Han anser att flera personer som lämnat uppgifter till polisen inte haft en så nära relation till Wilma, under den sista tiden, som de velat ge sken av.

Glad sista tiden

Fredagen i rätten inleddes med att Wilmas storasyster vittnade. Enligt henne var Wilma glad, öppen och social före relationen med pojkvännen. Men när de två blivit ett par i början av 2018, förändrades Wilma.

Hon tappade självförtroendet, när pojkvännen ställde krav på hennes utseende, vem hon fick umgås med och vem hon fick följa på sociala medier. Bland annat bestämde pojkvännen att Wilma måste ha smink när hon sov, och att hon inte fick ha kjol eller tajta byxor. Så beskriver storasystern förhållandet mellan Wilma och 23-åringen.

Under sin sista tid i livet var Wilma dock gladare igen. Hon bodde kvar hos pojkvännen, men siktade mot att få en egen lägenhet.

– Hon sade att hon skulle lämna honom, säger storasystern om vad Wilma berättat.

– Hon började bli sig själv igen.

Den åtalade pojkvännen förnekar att han varit kontrollerande mot Wilma. Han anser att Wilmas syster gett en felaktig bild av hur förhållandet var.

Han hävdar att han exempelvis inte hindrade Wilma att träffa killkompisar.

– I fall hon vill träffa nån killkompis, så får hon absolut göra det, säger mannen.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar helt till brotten.

28 maj: Rättegången fortsätter. Wilmas föräldrar talar inför rätten som vittnen.

29 maj: Rättegången fortsätter. Wilmas syster vittnar och den åtalade förhörs.

Större delen av flickans kropp är fortfarande inte hittad.

Inrikes

Damberg tror på högt tempo i nordiska samtal

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Det nordiska samarbetet är helt unikt, och trots allt går både smittspridningen och antalet dödsfall i Sverige ner. Det är inrikesminister Mikael Dambergs bästa argument för att Sverige bör släppas in i den nordiska stugvärmen igen.

Det var ett surt besked som Norges och Danmarks båda statsministrar levererade till Sverige under fredagen: de båda ländernas gränser mot Sverige ska förbli stängda. På grund av smittspridningen hålls Sverige utanför.

– De nordiska länderna har arbetat för en gemensam nordisk lösning och det ska vi fortsätta att göra och jag noterar att statsministrarna i både Norge och Danmark framhåller att de har en nära dialog med Sverige om vägar framåt, och vi kommer att fortsätta diskutera, också konkreta förslag på lösningar som innebär lättnader av restriktioner, bland annat regionala lösningar med Danmark till exempel, säger Mikael Damberg (S) till TT.

TT: Hur påverkar dessa stängda gränser svensk ekonomi?

– Sverige är och alltid har varit öppet mot våra nordiska grannländer och Tyskland. Det är de länder som har stängt som nu måste ta tillbaka dem och öppna. Varje dansk turist som väljer att åka till Sverige och spendera sina pengar här innebär också ett ekonomiskt tillskott till Sverige. Men vi kommer att fortsätta att arbeta för ett öppet Norden, eftersom vi tror att vi har mycket att vinna på det tillsammans.

Regionala skillnader

TT: Norges Erna Solberg säger att förhandlingar förs, men att ländernas smittskydd måste vara överens.

– Vi har en dialog mellan våra myndigheter, till exempel mellan Sverige och Norge, där vi tittar på möjligheterna att komma framåt och jag bedömer dem som goda. Men det är också viktigt att man lyssnar på varandras erfarenheter och kommer överens om vilka regler som ska gälla när man öppnar länderna för exempelvis turism.

TT: De hänvisar till att smittspridningen är större i Sverige.

– Det är väldigt stora skillnader på smittspridningen, också i Sverige. Vår smittspridning har varit störst i Stockholm och Mälardalen, medan den varit lägre i Skåne än på Själland. Och att vi haft en lägre smittspridning på den svenska sidan av den norska gränsen, så det ser väldigt olika ut regionalt och det är en fråga vi nu diskuterar.

Högt tempo

TT: Vilka är dina bästa argument för att Norge och Danmark ska öppna gränserna mot Sverige?

– Vi har ett helt unikt samarbete i Norden som både mellanmänskligt, men också kopplat till företag och ekonomi, där vi är väldigt betydelsefulla för varandra. Norden är världens elfte största ekonomi och Norden tillsammans är mycket starkare än var och en för sig. Men också det faktum att smittspridningen minskar i Sverige, att vi ser en minskad belastning på hälso- och sjukvården och att dödligheten går ner och att den har varit väldigt koncentrerad till äldreboenden och inom hemtjänsten.

TT: Vad säger Norge och Danmark när ni framför de här argumenten?

– Vi möter en stor respekt och det är därför statsministrarna i både Norge och Danmark säger att vi har en tät dialog om vägen framåt. Vi diskuterar också konkreta lösningar.

TT: När bedömer du att det kan komma nya besked?

– Jag ser framför mig att vi kan ha ett ganska högt tempo och att vi ganska snart kan komma med nya besked. Det är i alla fall Sveriges utgångspunkt i de här dialogerna.

TT: Kan det ske före sommaren?

– Jag är övertygad om att det går att hitta vägar framåt, med åtminstone något eller några länder.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Fler på äldreboenden ska provtas för covid-19

'Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks', säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om äldrevården.
"Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om äldrevården.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Antalet nya iva-fall på grund av covid-19 fortsätter att minska i Sverige, och nya inrapporterade dödsfall är nu nere på under 50 per dag.
Men ytterligare testning behövs inom äldreomsorgen. Prov ska tas vid minsta symptom – och upptäcks ett fall bör hela enheten testas.

Antalet döda i covid-19 steg på fredagen med 84 till 4 350 personer. För antalet nya inrapporterade dödsfall per dag syns dock en minskande trend, de ligger nu på under 50, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Även antalet intensivvårdade blir färre. I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.

Eventuellt syns en tendens till något ökande smittspridning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagning.

Det märks samtidigt inte någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus för covid-19 på andra avdelningar än iva.

– Det är snarare en platåfas där, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Provta generöst

Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.

– Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i, säger Alexandersson.

Folkhälsomyndigheten noterar även en minskad smittspridning inom äldrevården. Man betonar nu att det är viktigt att provta generöst inom äldrevården.

– Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det, säger enhetschef Malin Grape.

Därför bör man provta vid minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckta fall – både hos personal och omsorgstagare.

– Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen, säger Malin Grape.

Faran över?

På fredagen kom flera besked om lättnader i virusrestriktionerna: svensk tävlingsidrott får starta i juni och gymnasier och högskolor får öppna igen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock rädd att lättnaderna ger en signal till svenska folket att faran är över.

– Och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, men vi har valt att framför allt till hösten ta bort de restriktioner som har mindre betydelse för smittspridningen. Det är viktigt att man kan utöva idrott och att man kan få sin utbildning, om det nu inte har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju ute i Europa där man haft stora lockdowns att det var ganska onödigt. Vi har ju haft det i mindre utsträckning, men ändå varit noga med att mejsla ut det som är viktigt här, säger Johan Carlson.

Sydamerika ny motor

Sedan utbrottet startade har 36 476 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 048 personer har fått eller får intensivvård.

I världen har totat cirka 5,8 miljoner fall av covid-19 nu bekräftats. Inom Europa 1,4 miljoner fall och 164 000 döda. Det är dock en positiv utveckling inom Europa, enligt Tegnell.

– Framför allt Sydamerika har blivit den nya motorn i spridningen nu, när det lugnat sig i Europa och USA.

Fotograf: Anders Wiklund/TT

Inrikes

Plugg på plats lättnad för utländska studenter

Flera tusen utländska studenter berörs av regeringens nya besked. Arkivbild.
Flera tusen utländska studenter berörs av regeringens nya besked. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet att högskolor och universitet kan få börja utbilda på plats igen i höst kommer som en lättnad för flera tusen utländska studenter.
Ett av kraven för uppehållstillstånd är att studenten är fysiskt närvarande på campus.

Sedan början av mars har undervisningen på landets universitet och högskolor bedrivits på distans för att minska smittspridningen. Men på fredagen kom beskedet från regeringen att lärosäten kan börja förbereda sig för att bedriva verksamhet på plats i höst.

Det innebär en ljusning för utländska studenter som vill fortsätta att studera i Sverige i höst, eftersom regelverket säger att studier ska bedrivas på campus på heltid för att uppehållstillstånd ska beviljas.

Antalet studenter som ansöker om förlängning av uppehållstillstånd har minskat i år, enligt Migrationsverket. Hittills handlar det om knappt 1 900 ansökningar jämfört med drygt 2 100 motsvarande period i fjol.

Vad gäller antalet nya utländska studenter som vill komma till Sverige märks en ännu tydligare nedgång: 1 800 ansökningar i hittills år, jämfört med nästan 4 700 motsvarande period förra året.

– Den stora skillnaden för den här gruppen är inreseförbudet som gäller i Sverige just nu. Så länge det råder kan man inte resa in även om man får ett uppehållstillstånd, säger Daniel Grynfarb, chef för migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

Inreseförbudet är beslutat av regeringen och gäller i dagsläget till den 15 juni.

De nya beskeden från regeringen om undervisning på plats bygger på att smittspridningsläget inte förändras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

"Beskedet svensk skola väntat på"

Lärarförbundet ordförande, Johanna Jaara Åstrand. Arkivbild.
Lärarförbundet ordförande, Johanna Jaara Åstrand. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet att gymnasier och högskolor snart kan öppnas igen tas emot med glädje.
– Det är nog många lärare som drar en lättnadens suck, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Enligt Skolverkets generaldirektör har beskedet särskilt stor betydelse för elever i behov av stöd.

– Det här var beskedet svensk skola väntat och hoppats på, säger generaldirektör Peter Fredriksson.

Han konstaterar att gymnasieskolan klarat den väldigt speciella vårterminen väl, utifrån förutsättningarna.

– Men alla vi som på ett eller annat sätt ansvarar för skolan är också överens om att det bästa är om lärare och elever kan mötas i skolan.

Enligt Peter Fredriksson har beskedet särskilt stor betydelse för elever i behov av stöd.

– Även om skolan gjort sitt yttersta är det naturligtvis alltid de mest utsatta eleverna som drabbas när verksamheten inte fungerar som tänkt. Jag skulle också vilja lyfta elever som behöver en fungerande skola därför att de inte har digitala hjälpmedel hemma, eller en plats hemma där de kan studera i lugn och ro.

Tuff distans-vår

Många lärare har haft en tuff vår. Johanna Jaara Åstrand nämner en färsk undersökning som visar att 86 procent av tillfrågade gymnasielärare och 90 procent av dito komvuxlärare tycker att det varit mycket svårare att undervisa eleverna denna distans-vår.

Johanna Jaara Åstrand säger också att lättnaden blandas med viss oro inför hösten.

– Ekonomin är extremt pressad, men resursbehoven kommer att ha ökat både vad gäller undervisning och den psykosociala hälsan bland eleverna. Lärarna i gymnasieskola och komvux är också smärtsamt medvetna om hur situationen varit för grundskollärarna denna vår.

Hon syftar på att många grundskollärare haft ovanligt många elever hemma längre perioder, med dubbelarbete för lärarna som följd.

"Skönt besked"

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén säger att beskedet var skönt. Hon håller nu tummarna för sin lärarkår att smittläget inte försämras före höstterminen, utan att gymnasieskolan och vuxenundervisningen kan gå tillbaka till normalläge då.

– Vi ser att framför allt SFI-undervisningen lidit svårt under våren. Undervisningen har fungerat dåligt och frånvaron bland eleverna varit hög.

Åsa Fahlén hoppas också att vårens erfarenheter av distansundervisning inte leder till en övertro på undervisningsformen.

– Det är en väldigt stor utmaning inte bara för lärarna, utan också för elever. Det är svårt att hålla motivationen och koncentration uppe när man undervisas på distans. För det stora flertalet elever är det bättre att kunna vara på plats i skolan, säger hon.

SFI står för svenska för invandrare.

Anna Lena Wallström/TT

Inrikes

Klart att öppna gymnasier och högskolor igen

Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att skolorna kan öppna igen från i mitten av juni.
Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att skolorna kan öppna igen från i mitten av juni.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes I höst kan gymnasieelever och studenter vid högskolor undervisas på plats igen. Och redan från mitten av juni kan det bli sommarundervisning.
Men allt bygger på att allmänna rekommendationer för att hindra smittspridningen följs.

– Till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Men redan från den 15 juni kan ordinarie verksamhet återgå i gymnasieskolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Elever i gymnasieskolan som behöver sommarskola får nu också möjlighet att studera på plats i sommar, säger hon.

För komvux och yrkeshögskolan kan undervisningen dock behöva ske delvis på distans för att minska smittspridningen, säger Ekström.

Faran inte över

Stefan Löfven betonar att det inte handlar om att signalera att risken för smittspridning är över.

– Vi gör det för att underlätta livet för människor i en svår situation. Men det bygger på att vi följer rekommendationer och föreskrifter i övrigt. Och att verksamheter kommer i gång på ett sådant sätt att inte smittspridningen ökar igen, säger Löfven.

– Är det så att det inte följs, då måste vi vidta åtgärder igen. Och vi tvekar inte en sekund att göra det. Men det svenska folket har tagit sitt ansvar, och jag bedömer att man gör det nu också.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att studier visar att det är låg smittspridning inom skolverksamhet.

– Mot bakgrund av det här anser vi inte längre kunna motivera den rekommendation om distansundervisning som finns om gymnasieskolan, säger Carlson.

Gällande de övriga utbildningsformerna gäller de allmänna råd som är utfärdade för övriga samhället.

– Det kan innebära att man behöver behålla distansundervisning om man inte kan bedriva undervisning på lämpligt sätt i övrigt.

Gränsen på 15 juni har satts för att möjliggöra för sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Carlson.

Rapporterade problem

Undervisningen vid gymnasieskolor samt undervisning i olika former för vuxna – som vid komvux, universitet och högskola – av smittskäl bedrivits på distans sedan den 18 mars. Detta har naturligtvis påverkat vardagen för hundratusentals elever, studenter och lärare. Många av dessa fick från en dag till en annan ändra all planering.

Från gymnasieskolan har, sedan distansundervisning infördes, rapporterats vissa problem med att kunna genomföra praktiskt inriktade kurser och att ge alla yrkeselever relevant praktik.

En av följderna av vårens coronapandemi har också varit att gymnasieskolans avgångselever inte får fira studenten på traditionellt sätt med stora utspring, utan endast i små grupper. Den restriktionen lär med all sannolikhet ligga kvar.

Landets gymnasieskolor har hållit stängt sedan den 18 mars. Tomma lokaler på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm. Arkivbild.
Landets gymnasieskolor har hållit stängt sedan den 18 mars. Tomma lokaler på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

Inrikes

Besked om resor i sommar dröjer

Svenskarna får vänta ytterligare på ett besked om resande i sommar. Arkivbild.
Svenskarna får vänta ytterligare på ett besked om resande i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Blir det en sommar på lantstället eller inte? Ett besked om hur det blir med inrikesresor under sommaren hade utlovats från Folkhälsomyndigheten till i dag – men nu står det klart att svenskarna får vänta ytterligare.

Blir det en sommar på lantstället eller inte? Ett besked om hur det blir med inrikesresor under sommaren hade utlovats från Folkhälsomyndigheten till i dag – men nu står det klart att svenskarna får vänta ytterligare.

– Inom någon vecka ska vi kunna gå fram med bedömningar när det gäller reserestriktionerna. Det beror på hur läget utvecklas, om det blir lättnader eller kommer att ligga kvar ett tag till som det är nu, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör till TT.

Is i magen

Svenskarna får alltså ha is i magen ett tag till. Tills vidare finns det fortsatt flera rekommendationer för resor inom landet. Inte minst att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra – för alla behöver göra sitt för att dämpa spridningstakten av coronaviruset. En sjuk person ska inte resa alls och riskgrupper ska “särskilt överväga att resa eller ta emot besök”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Om en resa genomförs rekommenderas att den inte är längre än en till två timmars färd från bostaden. Om det däremot innebär att man åker med kollektiva färdmedel bör man inte åka alls.

Kollektivtrafik viktig

Samtidigt omfattas kollektivtrafik och allmänna färdmedel inte av förbudet av sammankomster med fler än 50 personer. I dagsläget kvarstår bedömningen om att det är viktigt att kollektivtrafiken fungerar för att friska personer ska kunna ta sig till skolan och jobbet, enligt myndigheten.

Oavsett var man befinner sig – på resa eller inte – ska ett säkert avstånd alltid hållas till andra människor.

UD har sedan tidigare förlängt sin avrådan från icke nödvändiga resor till andra länder till och med den 15 juli.

NÄSTA ARTIKEL