Kultur och nöje

"Avatar"-uppföljaren återupptar inspelningen

Uppföljaren till filmen 'Avatar' kan fortsätta spelas in på Nya Zeeland från och med nästa vecka. Arkivbild.
Uppföljaren till filmen "Avatar" kan fortsätta spelas in på Nya Zeeland från och med nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Reed Saxon/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Inspelningen av regissören James Camerons nästa "Avatar"-film kommer att sätta i gång på nytt nästa vecka efter att produktionen varit stoppad sedan mars.

"Våra inspelningsplatser är redo och vi kunde inte vara gladare över att få återvända till Nya Zeeland nästa vecka", skriver producenten Jon Landau på Instagram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Humor och HBTQ är Naures Sagers filmfokus

Malmöregissören Naures Sager vann dubbelt på filmfestivalen Pixel.
Fotograf: Hovan Sarok
Kultur och nöje
Film Malmöfilmaren Naures Sager prisades dubbelt på kortfilmsfestivalen Pixel tidigare i vår. Hans humoristiska och romantiska 1-1 utsågs till bästa film och han vann också Pixel Talent Award som ger möjlighet att fortsätta med nästa filmprojekt. – Jag vill ta upp mångfald, HBTQ-frågor och jämställdhet men på ett annorlunda sätt, säger Naures Sager.

Naures Sagers föräldrar är från Irak. Han kom som treåring till Sverige, är uppvuxen i Lund och numera bosatt i Malmö. Sedan han gick ut gymnasiet har han vetat att han vill jobba med film.

– Några veckor innan jag skulle ta studenten började jag fundera över vad jag skulle satsa på för yrke. Jag gick igenom alla som fanns, från a till ö och fastnade för filmproducent, berättar han.

Varför just film?

– Jag har alltid velat jobba med sociala frågor och film är ett bra verktyg för att nå ut till människor och kommunicera saker. Samtidigt är det kreativt. Sedan när jag började plugga filmproduktion insåg jag att om jag vill ta upp de frågor jag brinner för och jobba på mitt eget sätt så behöver jag också skriva och regissera mina egna berättelser.

Jonathan Öhlin som Jonas och Robert Hannouch som Ayman i inledningsscenen i 1-1.
Fotograf: Eric Ivar Persson

Romantisk komedi

Det Naures Sager brinner för är mångfald, jämställdhet och HBTQ-frågor. Hans första film, kortfilmen I am Reva, hade premiär på Göteborgs filmfestival 2014 och skildrar papperslösa flyktingars liv.

– Efter det har jag framförallt utvecklat det här med HBTQ-frågor, säger Naures Sager. Efter Revafilmen gjorde jag 1-1. Idén föddes i samband med att Svenska Filminstitutet gjorde en satsning som hette It’s love. De bjöd in filmskapare att göra kortfilmer i genren romantisk komedi. Jag tänkte att det var perfekt för mig.

I 1-1 ska huvudpersonen Ayman ha en sexdejt med Jonas. Aymans vänner Elmira och Sam lägger sig i och tillsammans med Ayman utsätter det Jonas för ett prank. Kvällen utvecklas sedan till en gemensam fest och Jonas bestämmer sig för att skämta tillbaka.

– Jag ville fånga den här lekfullheten som finns när man preciss har träffat någon ny. Filmen är också baserad på lite grejer som hänt i mitt eget liv och just det här att pranka har jag alltid tyckt är roligt, berättar Naures Sager. Jag skrev manus på en dag och sedan blev den uttagen som en av fem filmer i It´s love-satsningen och då var det bara att köra.

Humor genomsyrar

Tidigare i vår tävlade 1-1 i den skånska korfilmfestivalen Pixels och utsågs till bästa film i klass fyra (filmskapare från 27 år). I vinnarmotiveringen lyfte juryn bland annat fram att det är en snygg partyfilm med starka och naturliga skådespelare. Något som också genomsyrar filmen är humor.

– Humor har alltid legat mig nära och det är med humorn som jag tagit mig igenom de svåra grejerna i mitt liv, säger Naures Sager. Humor är medicin för hjärtat, för att man ska kunna skratta, må bra och känna livsglädje igen. Jag vill ta upp svåra ämnen men det ska vara på ett annorlunda sätt. Om det är ett deppigt ämne är det lätt att bara fokuserar på det jobbiga och då ger humor är en bra balans.

Humor och förkärleken för prank använde Naures Sager sig av lite extra i samband med Pixel. På grund av coronapandemin var festivalen digital och när programledaren, Malmökomikern Dilan Apak, ringde upp Naures Sager för att berätta att 1-1 vunnit låtsades han, efter ett noga konstruerat manus, att han var mitt i ett polisingripande.

– Jag tänkte att det skulle vara ett ganska genomskinligt skäm och att de inte skulle gå på det men det gjorde det, säger han med ett stort skratt. Sedan när vi lagt på kom jag på att jag inte hunnit säga att det var ett skämt så det blev liksom hängande.

Som tur var blev Naures Sager uppringd ganska snart igen när det var dags att dela ut Pixel Talent Award.

– Då blev jag riktigt lättad att alla fick veta att det var ett skämt, medger Naures Sager. Och det kändes nästan overkligt att vinna, även om jag så klart hade hoppats.

En berättelse om att komma ut

Pixel Talent Award ger vinnaren möjlighet att utveckla ett filmprojekt man presenterat för juryn. Naures Sager hade presenterat en kortfilm med titeln Ana Mithli, vilket betyder Jag är gay på arabiska.

– Det är också en HBTQ-berättelse men denna gång handlar det om att komma ut. Huvudpersonen är en arabisk kille som väljer att komma ut för sin familj mitt i en familjekris där alla möjliga känslor flyger till höger och vänster i ett enda kaos, berättar Naures Sager

Är det samma humoristiska ton som i 1-1?

– Det är planen men det är svårt att få till så det blir en riktig utmaning. Just nu håller jag på att färdigställa manus och hoppas att jag har lyckats spela in innan året är slut. Men det beror lite på corona, tillgänglighet och säkerhet och sådant.

Representation är viktigt

Samtidigt har Naures Sager också planer på ett större projekt med samlingsnamnet Salam.

– Tanken är att mina kortfilmer skulle kunna bli en del i något större, en tv-serie eller en långfilm. Det blir också HBTQ-tema men en längre historia som är ganska självbiografisk, avslöjar Naures Sager.

– Jag har egentligen haft lite svårt för kortfilmer för formatet är aldrig stort nog för det jag vill berätta, för att gå på djupet, fortsätter han. Samtidigt har det på sistone har det varit väldigt kul med kortfilmer och det som har blivit viktigt här är representation. Generellt känner jag att araber sällan får vara de roliga, snygga eller smarta på film utan mer de kriminella eller superreligiösa. Så bara att få representera dem på ett annat sätt i mina filmer är kul.

Vid sidan av de andra projekten fortsätter 1-1 att leva sitt liv. Naures Sager har precis fått veta att den ska visas på Woods Hole Film Festival i Cape Cod i Massachusetts, som i år blir digital.

Och när jag frågar var han hoppas att hans filmskapande har tagit honom om fem år kommer svaret snabbt.

– Jag hoppas att jag finns på Netflix.

Kultur och nöje

Beyoncé: Rättvisa för George Floyd

Beyoncé kräver rättvisa för George Floyd. Arkivbild.
Beyoncé kräver rättvisa för George Floyd. Arkivbild.
Fotograf: Ben Margot/Ap
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Beyoncé kräver rättvisa för George Floyd i ett för henne ovanligt utspel på sociala medier.

– Hela världen bevittnade mordet på honom, i fullt dagsljus. Vi är knäckta och vi är äcklade. Vi får inte normalisera den här smärtan, säger hon i Instagramvideon.

Sångerskan poängterar att mer måste göras för att stoppa rasismen i USA och hon vänder sig till alla oavsett hudfärg. Hon ber också sina 147 miljoner följare att skriva under protestlistan change.org, som också stöds av Ariana Grande, Cardi B, Lil Nas X och Jonas Brothers, skriver Rolling Stone.

– Det har hänt för många gånger att vi har sett våldsamt dödande utan konsekvenser. Visst, någon kanske blir åtalad men någon riktig rättvisa åstadkoms inte, säger Beyoncé.

Flera andra kändisar har uttryckt sin sorg och vrede över George Floyds död på sociala medier under helgen, däribland Billie Eilish och Rihanna.

Kultur och nöje

"Insecure"-skådepelare träffad av gummikulor

Skådespelaren Kendrick Sampson träffades av gummikulor under protesterna. Arkivbild.
Skådespelaren Kendrick Sampson träffades av gummikulor under protesterna. Arkivbild.
Fotograf: Richard Shotwell/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Kendrick Sampson, som medverkar i HBO-komedin "Insecure", träffades av polisens gummikulor under protester mot George Floyds död i Los Angeles under lördagen.

I videor som han lagt upp på sitt Instagramkonto visas hur Sampson och andra som protesterar blir beskjutna och slagna med batonger under kaotiska former.

– Ser ni det här – batong, säger Sampson, och visar upp en blodig läpp och andra skador på sin arm och sitt bröst och säger att de uppstått av polisens gummikulor, rapporterar The Wrap.

Protesterna i Los Angeles är en del av den våg av demonstrationer och upplopp som har brutit ut i flera amerikanska städer de senaste dagarna.

Kultur och nöje

Spotify tar ställning för svarta i USA

Daniel Ek. Arkivbild.
Daniel Ek. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Oroligheterna i USA väcker starka reaktioner i USA och omvärlden. Nu visar även företaget Nike och Spotifys vd sitt stöd för demonstranterna.
"Jag är skräckslagen av våldet som drabbar svarta", skriver Daniel Ek på Twitter.
PREMIUM

Musiktjänsten Spotify och dess vd Daniel Ek gör ett tydligt ställningstagande med hänvisning till den pågående händelseutvecklingen i USA.

På sitt officiella Twitterkonto har musiktjänsten publicerat ett inlägg med texten:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Clint Eastwood fyller 90 – jobbar som vanligt

Uppvaktning undanbedes. Clint Eastwood fyller 90 år men vill helst vara i fred och jobba – om man ska tro hans barn. Arkivbild.
Uppvaktning undanbedes. Clint Eastwood fyller 90 år men vill helst vara i fred och jobba – om man ska tro hans barn. Arkivbild.
Fotograf: Eric Risberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hollywoodlegenden Clint Eastwood fyller 90 år men tänker inte slänga upp cowboyhatten på hyllan för det. Efter en sju decennier lång karriär och över 50 filmer fortsätter den hårdkokte senioren att jobba, både framför och bakom kameran.
PREMIUM

"Go ahead, make my day". Den torrt väsande repliken, gravallvarligt framförd bakom en skjutglad Smith & Wesson är en av många snärtiga oneliners som hjälpt till att forma den tuffa persona som följt Clint Eastwood genom decennierna.

Om han inte redan var ikonisk genom sin medverkan i Sergio Leones våldsamma spagettiwestern-trilogi under 1960-talet blev han det i skildringen av den iskalle San Fransisco-polisen Harry Callahan i "Dirty Harry"-serien, som yttrade klassikern ovan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Kultur och nöje

SVT gör nytt tv-magasin om Allsvenskan

André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
Fotograf: Jan Danielsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Fotbollsstudion" är SVT:s nya satsning för att täcka Allsvenskan. Programmet leds av André Pops, som är taggad.

"Äntligen! Vi är många som har längtat efter den allsvenska starten och att då kunna ge våra tittare ett helt nytt magasin om en fotbollsliga som rymmer så mycket engagemang känns verkligen inspirerande. Fotbollsstudion ska ge skarpa analyser, starka åsikter och glädje. Tittarna ska kunna känna att vi delar deras passion för fotbollen", säger han i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Nervigt språk och snabbt tempo i Oates nya

Joyce Carol Oates.
Fotograf: Oded Balilty
Kultur och nöje
Bok/recension Lennart Bromander har läst en inträngande stalker-studie av Joyce Carol Oates.

Joyce Carol Oates numera fler än femtio romaner kan indelas i två huvudkategorier. Dels de stora, långa med ett bredare samhällsperspektiv, ofta kring en ung flicka med traumatiska upplevelser, dels de korta som ofta är koncentrerade kring en enda händelse. Sedan finns också en tredje kategori ofta utgivna under pseudonym, thrillers, där författaren nöjer sig med spänningsmomentet.

Oates senaste, Jagad, är en av de korta, koncentrerade, men den har också undertiteln en spänningsroman, så den verkar tillhöra en blandkategori.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Fina och finurliga böcker för de yngsta

Kultur och nöje
Ung kultur I veckans Ung kultur-spalt gör Eva Emmelin en djupdykning i vårens pekböcker.

Tiden då en pekbok för de yngsta bestod av en sak per sida, gärna stiliserad och väl kontrasterad, är tack och lov förbi. I takt med att fler och fler föräldrar blir medvetna om värdet av att läsa högt även för riktigt små barn blir kraven på de så kallade pekböckerna högre.

I vårens utgivning har jag hittat en hel hög finurliga böcker i kraftig kartong, vardagsdrama som låter högläsaren leva sig in och ger alla förutsättningar för en engagerad lässtund. För när det gäller att läsa högt för de allra yngsta är det naturligtvis lika mycket tonläge, entusiasm och närvaro som orden och berättelsen i sig som är avgörande för att väcka och behålla läsintresset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL