Helsingborg

Villa brann ned i Ödåkra

Helsingborg
Inrikes
Helsingborg Strax innan 18.30 fick räddningstjänsten larm om brand i en villa i Ödåkra.

När räddningstjänsten kom fram brann det kraftigt. Räddningstjänsten Skåne Nordväst hade som mest fyra släckenheter och en höjdenhet på plats.

– Vi håller på att avveckla nu, huset gick inte att rädda men vi blir kvar under kvällen för bevakning, säger Håkan Widesjö, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne Nordväst, strax efter klockan åtta på torsdagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Efter handsen: "Förstår om Spurs går bärsärk"

Tottenhams tränare José Mourinho. Arkivbild.
Foto: Andrew Boyers/AP/TT
Sport
Sport Sen kvittering för Newcastle på straff efter en VAR-granskad hands.
Vad José Mourinho tyckte om det?
– Jag föredrar att ge mina pengar till välgörenhet än till FA, säger Tottenhamtränaren.

Spel mot ett mål, ramträffar och mängder med klara målchanser för Tottenham.

Trots det blev det bara oavgjort, 1–1, för Londonklubben hemma mot Newcastle.

Efter 25 minuter drev Harry Kane fram bollen på vänsterkanten och levererade ett lågt inspel förbi en drös Newcastle-spelare innan brasilianaren Lucas Moura kunde stöta in 1–0.

Men fler mål gjorde alltså inte hemmalaget som dominerade spelmässigt.

Gick ut direkt

Allt talade för en 1–0-seger, men på tilläggstid i den andra halvleken tilldelades Newcastle en straffspark. Inbytte anfallaren Andy Carroll nickade bollen rakt på försvarande Eric Diers arm – och efter en flera minuter lång VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten.

Fram klev Callum Wilson som skickade bollen i nät förbi målvakten Hugo Lloris.

Vad Tottenhams tränare José Mourinho ansåg om den saken framgick tydligt när han gick rakt ut i spelargången efter att kvitteringen var ett faktum.

När portugisen ombads kommentera situationen i efterhand var han återhållsam och frispråkig på samma gång.

– Jag föredrar att ge mina pengar till välgörenhet i stället för FA (det engelska fotbollsförbundet) och bli bötfälld. Så jag vill inte prata om det, sade Mourinho till Sky Sports.

Newcastles tränare förstående

Flera har ifrågasatt den hårt kritiserade handsregeln på senare tid. Bland annat tränaren Roy Hodgson som kallade den "nonsens" efter att hans Crystal Palace föll mot Everton (1–2) efter en liknande situation på lördagen.

Till och med Newcastles tränare Steve Bruce, som den här gången gynnades av domslutet, håller med.

– Jag kan förstå att "Spurs" går bärsärk och att Roy Hodgson reagerade som han gjorde. Det är total nonsens. Vi borde vara jätteglada men jag skulle vara förkrossad om det hade drabbat oss. Besluten förstör spektaklet, säger han.

På läktaren satt Tottenhams hemvändare Gareth Bale som väntas bli spelklar från sin knäskada efter kommande landslagsuppehåll.

Utrikes

Schweiz röstar för att behålla EU-rörlighet

'Det är nog nu', står det på en av SVP:s affischer i samband med söndagens folkomröstning i Schweiz. Men partiets förslag röstades ner med stor marginal.
Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ja, man ska kunna röra sig fritt mellan Schweiz och EU även i fortsättningen. Men det blir inte lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap. Det är några av resultaten i söndagens schweiziska folkomröstningar.

Folkomröstningar är vanligt i Schweiz direktdemokratiska system, och frågan om fri rörlighet mellan landet och det omgivande EU väcktes av högerpopulistiska och främlingsfientliga Schweiziska folkpartiet (SVP).

Partiet tycker att avtalen om gränstrafik med övriga Europa öppnar för ett för stort antal utlänningar i landet. Men initiativet om att riva upp detta samarbete med EU röstades ned med stor marginal – 62 procent av väljarna röstade nej till förslaget.

Valdeltagandet var ovanligt högt, och utöver frågan om relationen till EU röstade väljarna också om föräldraledighet, vargjakt och stora investeringar i stridsflyg.

Förslaget om att införa två veckors pappaledighet ser ut att gå igenom, enligt vallokalsundersökningar. Det står däremot klart att väljarna med liten marginal röstade nej till ett förslag som hade gjort det lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap.

En tredje förslag, om att lägga runt sex miljarder schweiziska franc (motsvarande nästan 60 miljarder kronor) på nya stridsflyg, röstades igenom med liten marginal. Den frågan var även uppe för sju år sedan, då folket sade nej till att köpa svenska Gripen-plan.

Sport

Målsnålt när Frölunda vann på Hovet

Djurgårdens målvakt Mantas Armalis storspelade mot Frölunda. Trots det blev det förlust i SHL-premiären för stockholmarna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Djurgårdens premiärmatch i SHL slutade med förlust mot Frölunda, trots storspel från målvakten Mantas Armalis.
– Jag är väldigt nöjd med min insats, men huvudsyftet är att vinna, sade Armalis efter matchen.

Eftersom SHL gjort om spelprogrammet och skjutit upp flera matcher blev Djurgården det lag som klev in sist i SHL-säsongen.

Djurgården får dock vänta på sitt första SHL-mål efter att ha blivit nollade mot Frölunda.

Göteborgslaget kunde vinna med 2–0, och tog sin andra raka seger.

Rafflande förstaperiod

Den första perioden blev rafflande – men mållös. Frölunda pressade tillbaka Djurgården rejält i de sista minuterna, men hemmalagets litauiske målvakt Mantas Armalis storspelade. Frölunda hade 40 skott på mål mot Djurgårdens 19.

– Många fina räddningar av deras målvakt, men jag har svårt och se att han gör en till sån period, och då ska vi nog kunna göra mål, sade Frölundas Simon Hjalmarsson till C More efter den första perioden.

Armalis, som representerade Djurgården även 2014–2016, fortsatte dock att briljera i den andra perioden.

Frölunda pressade och tvingade litauern till flera högklassiga räddningar.

Hemmalaget var disciplinerade – fram till att det var fem minuter kvar av den andra perioden. Jesper Petterssons tvåminutare för hooking blev kostsam för Djurgården.

Första SHL-målet

Bara tio sekunder in i Frölundas powerplay blev Armalis överlistad. Ett dundrande slagskott från Mattias Norlinder letade sig in bakom Djurgårdens målvakt.

– Den satt hyfsat fint, det var skönt att få in en kasse, sade Norlinder till C More efter att ha gjort sitt första SHL-mål.

Norlinder blev ensam om att överlista Mantas Armalis, och Joel Lundqvist kunde slå in pucken i tomt mål när Djurgården tagit ut målvakten med 16 sekunder kvar för att jaga en kvittering.

Efter matchen var det en besviken Armalis som klev av isen.

– Huvudsyftet med hockey är att vinna. Visst kan jag vara nöjd med min egen insats, men man vill ta segrarna.

Han var nöjd med sin återkomst till Hovet.

– Hovet är ju den bästa platsen att spela på, kanske i världen till och med. Publiken är saknade, säger Armalis.

Frölunda tog i och med detta sin andra raka seger för säsongen.

– Två bra matcher av oss i början. Vi hade lite svårt att göra mål, men vi får se det som att vi skapar chanser. Armalis spelade väldigt bra, säger Frölundas Max Friberg.

Djurgården och Frölunda är de enda två lagen i SHL som inte har valt att släppa in 50 personer på arenan.

– Man har ju sett i de andra matcherna vilken skillnad 50 personer kan göra, och det är lite tråkigt att vi inte har det i Göteborg eller här, säger Friberg.

– Jag hoppas att regeringen omvärderar sina beslut, men vi får se.

Cesar Fältskär/TT

Inrikes

Guldgruva eller vanligt frimärke – så vet du

En guldgruva – eller bara ett vanligt frimärke? För att värdera ett frimärke kan man läsa särskilda värderingskataloger, som finns att låna på biblioteken. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Under helgen såldes frimärken och brev för tolv miljoner kronor på en auktion i Malmö.
Arrangören märker av ett ökat intresse för frimärkssamlande under pandemin – men hur ska man som nybörjare navigera i filatelivärlden?

Ett brev frankerat med sex exemplar av Finlands första frimärke blev det dyraste föremålet på Postiljonens auktion i Malmö under helgen – köparen fick betala 530 000 kronor. I vanliga fall brukar frimärkenas slutpris ligga nära utropspriset, enligt Anna Johnsson Winqvist, informationsansvarig på Postiljonenen. Men den här gången såldes varorna för 25 procent över utropspriset.

Anna Johnsson Winqvist tror att covidpandemin ligger bakom det ökade intresset. Under auktionen har köparna kunnat buda digitalt, och behövde därmed inte trängas i trånga auktionshallar.

– Jag misstänker att det är 40-talister som har samlat tidigare i livet. Nu är man en aktiv pensionär men kan inte göra det man brukar, och då tar man fram samlingen igen, säger hon.

Värdera frimärken

Vissa frimärken kan säljas för miljonbelopp – men de flesta är inte värda mer än frankeringsvärdet. Hur vet man vad som är vad? Enligt Anna Johnsson Winqvist finns det två saker man ska titta på.

– Om man har ärvt en samling av en släkting ska man titta på hur frimärkena sitter, är det i album eller bara instängt i en låda? Det säger ganska mycket om hur personen har samlat, konstaterar hon och fortsätter:

– Sedan ska man försöka avgöra när ifrån frimärkena är. Det kan verka svårt, men det är inte så svårt egentligen. Man kan titta i värderingskataloger, som går att låna på biblioteken.

Samla efter teman

För att frimärket ska ha ett samlarvärde krävs det ofta att det ska komma från 1800-talet. Senare än så har de ofta bara ett nominellt värde.

– Nästan alla länder började ge ut frimärken 1850, vi brukar säga att mellan 1850 och 1890 finns det ett samlarvärde, säger Anna Johnsson.

Hon tipsar om att studera slutpriser och följa auktioner, innan man själv ger sig in i leken. Många brukar även välja ett tema för sitt samlande, till exempel ett särskilt motiv eller en speciell plats.

– Det kan vara orten man är uppväxt på, eller om man är historieintresserad kan man samla brev från 1600-talet, eller kungabrev, säger hon.

Att kommunicera per post blir allt mer ovanligt – vilket i sin tur minskar omloppet av frimärken. Hur påverkar det samlandet?

– På ett sätt blir det ju mer ovanligt med frankerade brev, men det blir också svårare att locka till sig nya samlare. Barn vet ju knappt vad ett frimärke är i dag. Men det finns en stark tradition, och många har tagit steget vidare att tävla i det, säger Anna Johnsson.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Samla på frimärken

För att ett frimärke ska ha ett samlarvärde krävs det ofta att frimärket kommer från 1850–1890-talet.

Från och med 1940 finns det ofta bara ett nominellt värde på frimärkena.

Det finns flera sätt att samla på frimärken: Ofta kan man välja ut ett speciellt tema, till exempel med stämplar från orten man är uppvuxen, eller att märkena ska ha särskilda bildmotiv.

Det går även att tävla i frimärkessamling. Ofta väljer samlaren ett tema och presenterar ett antal frimärken, som en jury sedan får bedöma. Det går till exempel att tävla på nationell, nordisk och internationell nivå.

Utrikes

En miljon döda i covid-19

En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Utrikes
Utrikes Över en miljon människor i världen med bekräftad covid-19 har nu avlidit under pandemin.
Enligt sajten Worldometer passerades miljongränsen under söndagseftermiddagen.

En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit i världen, enligt statistiksajten. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 200 000 personer avlidit. Länder som Brasilien, Indien och Mexiko är också hårt drabbade.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare toppas listan bland världens större länder av Peru med 100 dödsfall per 100 000 invånare. Sverige är i det avseendet också relativt hårt drabbat med omkring 58 döda per 100 000 invånare.

Antalet bekräftat smittade i världen ligger på 33 miljoner, och den siffran ökar kraftigt, främst för att många länder nu testar i stor omfattning.

Världshälsoorganisationens (WHO) statistik över antalet döda i covid-19 ligger under eftermiddagen på 991 224 fall, medan nyhetsbyrån AFP:s sammanställning landar på 998 463 fall.

De första fallen i världen av personer som smittats med det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i Kina i början av december 2019. I slutet av januari klassade WHO utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Redan dagen efter fick Sverige sitt första fall, en kvinna som rest från Wuhan i Kina.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Toivonen efter MFF:s kross: "Det lever än"

Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin gratuleras av Jo Inge Berget efter 3–0-målet hemma mot Häcken. Kiese Thelin svarade för ytterligare ett mål och en framspelning i toppmötet på stadion i Malmö.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF befäster sin ledning i allsvenskan genom en styrkedemonstration i seriefinalen mot Häcken.
Något SM-guld har dock inte MFF-spelarna tagit ut i förskott.
– Nej, det är många matcher kvar, säger anfallaren Ola Toivonen efter 3–0-segern.

Även om Häcken har en match mindre spelad så är Hisingslaget nu nio poäng efter Malmö FF efter att skåningarna vunnit toppmötet i allsvenskans 22:a omgång. Malmö har ett glapp även ner till övriga konkurrenter, men anfallsveteranen Ola Toivonen vill inte säga att striden om Lennart Johanssons pokal är avgjord.

– Vi har Hammarby, vi har Djurgården borta. Det är tuffa matcher. Det lever än, säger Toivonen.

"Omvända roller"

Det var 34-åringen som gav MFF ledningen redan i den sjätte minuten. Normalt sett brukar det vara Toivonen som sätter upp sina lagkamrater i målchanser i djupled, men denna gång var det veteranen som rann igenom och placerade in 1–0 efter en fin framspelning av Isaac Kiese Thelin.

– Det var ett fint mål. Omvända roller för en gångs skull. Vi har väl saknat samarbetet lite de senaste matcherna vi har spelat ihop och nu är det skönt att vi får utdelning poängmässigt, säger Toivonen om samspelet med Kiese Thelin.

Kiese Thelin utökade efter 16 minuter ledningen på 2–0 när han klackade in ett långt inkast från vänsterbacken Jonas Knudsen. MFF-anfallaren gjorde i upptakten av den andra halvleken sitt elfte mål för säsongen och fastställde slutresultatet till 3–0.

– Klart det är skönt att göra mål och poäng som hjälper laget till poäng, säger Kiese Thelin.

Just de långa inkasten från Knudsen låg bakom ytterligare två MFF-målchanser under den första halvleken, men det är inget som Malmö tränar extra på enligt anfallaren.

– Vi går igenom det en gång så att vi ser hur vi ska löpa. Det är allt, säger Kiese Thelin.

Både mot Lokomotiva Zagreb (5–0) i Europa League-kvalet i torsdags och nu mot Häcken kunde MFF gå runt på spelare när laget var i en komfortabel ledning.

"Vår styrka"

– Det är skönt att vi kan slå av några procent i (minut) 70 kanske. Spara krafter och kunna byta ut de som har lite småskavanker. Superbra – 3–0 i ett toppmöte och vi befäster superledningen, säger Ola Toivonen.

– Det är vår styrka att vi har en så bred trupp som inget annat lag har i allsvenskan egentligen. Vi har ju fantastiska spelare som inte ens är med i truppen, säger Kiese Thelin.

Att kunna vila spelare är extra viktigt för Malmö med tanke på att skåningarna kommande torsdag spelar ett avgörande playoff för att nå gruppspelet i Europa League för tredje hösten i rad. Då väntar spanska Granada – sjua i La Liga förra säsongen – hemma på stadion i Malmö.

Daniel Kihlström/TT

Sport

Hoffenheim bröt Bayerns otroliga svit

Andrej Kramaric och hans Hoffenheim sänkte Bayern München. Arkivbilden.
Foto: Thomas Kienzle
Sport
Sport

Bortsett från en förlust i en träningsmatch mot Nürnberg i januari har Bayern München inte förlorat på 295 dagar och 33 matcher. Den sviten bröts på söndagen då Hoffenheim visade att inte ens Bayern München är oslagbara.

Hoffenheim såg dessutom till att vinna stort. När domaren blåste av matchen efter 94 minuter hade Hoffenheim hunnit göra fyra mål och Bayern bara ett.

Joshua Kimmich gjorde Bayerns enda mål (1-2) i den 36:e minuten men närmare än så kom man inte. I stället gjorde Andrej Kramaric 3–1 för Hoffenheim i den 77:e minuten. Kramaric kunde sedan fastställa slutresultatet 4–1 på straff.

Senast Bayern förlorade i Bundesliga var 7:e december 2019 då man föll mot Mönchengladbach med 1–2.

I en tidigare version angavs felaktigt antal matcher utan förlust. Det rätta antalet är 33.

Utrikes

Nya blodiga strider Armenien–Azerbajdzjan

En azerisk stridsvagn exploderar, på denna stillbild från en video distribuerad av Armenien.
Foto: Armeniska försvarsdepartementet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Strider har åter blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan kring den omstridda utbrytarregionen Nagorno-Karabach.
Det rapporteras om flera dödsfall på båda sidorna, som beskyller varandra för upptrappningen. Samtidigt vädjar omvärlden om vapenvila.

Striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan blossade upp tidigt under söndagen. Enligt Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian har Azerbajdzjan anfallit samhällen i Nagorno-Karabach, som står under armeniskt beskydd.

Försvarsdepartementet i Nagorno-Karabach säger sig ha skjutit ner fyra helikoptrar, 15 drönare och 10 pansarvagnar tidigt under söndagen.

Azerbajdzjan anklagar i sin tur Armenien för att ha inlett attackerna. Landets försvarsdepartement uppger att man intagit och "befriat" sex byar som kontrolleras av Armenien längs regionens frontlinje.

– Vi försvarar vårt territorium, vår sak är den rätta, säger president Ilham Aliyev i ett tal till nationen.

Flera dödsfall

På båda sidor rapporteras om dödsfall, såväl civila som militära. Enligt Nagorno-Karabachs styrande har ett antal civila liv krävts och minst 16 soldater uppges ha dödats medan mer än hundra skadats.

Armeniska människorättsaktivister säger att två civila, en kvinna och ett barn, har dödats i beskjutningen från Azerbajdzjan. Från azeriskt håll uppger man att flera medborgare har dödats och sex skadats. Uppgifterna har inte bekräftats.

Både Azerbajdzjan och Armenien har under dagen antagit krigslagar och infört allmän mobilisering.

Turkisk inblandning upprör

Under söndagen markerade Turkiet tydligt sitt stöd för Azerbajdzjan och anklagade Armenien för att vara "det största hotet mot fred i regionen".

"Det turkiska folket kommer, som alltid, att stötta våra azeriska bröder med alla medel", skrev Turkiets president Tayyip Erdogan på Twitter.

Den turkiska inblandningen har fått Armeniens ledning att be omvärlden fördöma Turkiets "aggressiva beteende."

– Jag uppmanar världssamfundet att använda alla tillgängliga medel för att förhindra Turkiets inblandning, som kan destabilisera regionen en gång för alla, säger premiärminister Nikol Pasjinian.

Manar till lugn

Andra grannländer uppmanar båda parterna att upphöra med stridigheterna. Rysslands Vladimir Putin har under eftermiddagen talat i telefon med Armeniens premiärminister och uppmanat honom att upphöra alla militära aktiviteter.

Iran, som angränsar till både länderna, uppmanar parterna att stoppa striderna, och en talesman för utrikesdepartementet säger att landet är redo att "använda alla medel för att etablera ett eldupphör och inleda samtal mellan sidorna".

Även Frankrike, Tyskland och EU med flera stormakter vädjar om dialog.

Relationerna mellan länderna har varit ansträngda sedan de blev självständiga i samband med Sovjetunionens fall. Under åren runt 1990 utkämpades ett krig om regionen Nagorno-Karabach som ligger i Azerbajdzjan men har armenisk befolkningsmajoritet.

Konflikten blossade åter upp i juli i år, då 15–20 armeniska och azeriska soldater dödades i strider. Söndagens strider är de största sedan 2016.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i ett tal till befolkningen. Landets parlament har antagit krigslagar och infört utegångsförbud.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Foto: Aleksej Drusjinin/AP/TT
Armeniens försvarsdepartement har släppt bilder på hur Azerbajdzjanska stridsvagnar förstörs i striderna.
Armeniens försvarsdepartement har släppt bilder på hur Azerbajdzjanska stridsvagnar förstörs i striderna.
Foto: Armeniska försvarsdepartementet/AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konfliken går långt tillbaka och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog under Nagorno-Karabachkriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

NÄSTA ARTIKEL