Inrikes

Expert om Trumputtalande: "Oseriöst"

Ifrågasatt behandlingsmetod lyfts fram av USA:s president Donald Trump Arkivbild.
Ifrågasatt behandlingsmetod lyfts fram av USA:s president Donald Trump Arkivbild.
Fotograf: John Locher/AP/TT
Inrikes
Inrikes Att USA:s president Donald Trump tar malariamedicinen hydroxiklorokin som skydd mot covid-19 väcker uppmärksamhet.
– Hakar många på hans uttalande är jag övertygad om att det leder till dödsfall, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet.
PREMIUM

Den amerikanske presidenten deklarerade på måndagskvällen under en presskonferens att han tar läkemedlet hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot covid-19 – något han också upprepade på tisdagen.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet världen över, inte minst då effekterna av hydroxiklorokin i behandling av covid-19 är minst sagt omdiskuterade. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnade tidigare i år för allvarliga biverkningar som kan uppstå vid användning av malarialäkemedel med just den verksamma substansen hydroxiklorokin. I april hänvisade myndigheten också till rapporter om allvarlig påverkan av hjärtrytmen hos covid-19-patienter som fått just hydroxiklorokin och klorokin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Anhållen efter misstänkt mord i Göteborg

Ett dödsfall i en bostad på Hisingen i Göteborg utreds som ett misstänkt mord eller dråp. Arkivbild.
Ett dödsfall i en bostad på Hisingen i Göteborg utreds som ett misstänkt mord eller dråp. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen misstänker att en man kan ha blivit mördad i en bostad i Kyrkbyn på Hisingen i Göteborg.

Larmet, som kom vid 10.30, gällde ett troligt hjärtstopp. I bostaden fanns en livlös man, som trots livräddande åtgärder inte kunde räddas. Eftersom kroppen dock hade vissa skador har en förundersökning om misstänkt mord alternativt dråp inletts, uppger polisen på sin webbplats.

En annan man som befann sig i lägenheten togs med för förhör. Mannen anhölls senare misstänkt för mord alternativt dråp.

Inrikes

Trängselskatten pausas inte

Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Arkivbild.
Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det blir ingen coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Stockholm är inte längre intresserat, men hade ändå velat möta regeringen för att diskutera miljardnotan för stora investeringar.

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter att ha fått nej tack på sin inbjudan till samtal från huvudstadens företrädare.

Eneroth bjöd häromdagen in politiker från Stockholm, Göteborg och Västra Götalandsregionen till ett digitalt möte den 29 maj.

Inget behov

I ett brev skriver Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fem ytterligare moderata kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna att de inte längre ser något behov av ett möte om det.

Som skäl för det anger de att smittspridningen börjar avta och statsministern redan den 28 april, som de uppfattade det, sade definitivt nej till att pausa trängselskatten. Däremot vill de mötas för att föra fram sin vilja att staten borde bidra med pengar till niomiljardersnotan för fördyringar av utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm.

Besvikna

– Vi är besvikna att vi inte fick till stånd ett möte med ministern. Från regionen är vi oerhört angelägna att få en dialog om kostnaderna för kollektivtrafikutbyggnaden, säger Anna König Jerlmyr.

Hon säger att det i ett krisläge som nu skulle betyda mycket för jobb och ekonomi i regionen med besked om finansieringen.

– Vi har i månader legat på ministern om det. Nu står vi utan besked, säger hon.

Infrastrukturministern anser att den frågan får tas i annat sammanhang.

– Det är ju ett projekt som i huvudsak regionen har ansvar för, men vi kommer att fortsätta med en dialog. Nu är fokus på att hantera konsekvenserna av pandemin, säger Tomas Eneroth.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet i augusti förra året.

Det var den 28 augusti i fjol som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket i Råcksta. Tingsrätten har kommit fram till att det inte är bevisat att 23-åringen avlossat skott där och att det inte heller är bevisat vilken flyktbil som använts.

Studera domen

Solna tingsrätt anser inte att det går att knyta vare sig 23-åringen eller 30-åringen till brottsplatsen eller de vapen som använts. De kan därför varken dömas för mord, försök till mord eller för medhjälp till mord.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte delar vår bedömning av bevisningen som lagts fram. Jag kommer att läsa och analysera domen och sedan ta ställning till om och vad vi ska överklaga, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Den 23-årige mannen fälls för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol då maken färdades i en taxi tillsammans med tre andra personer. Taxin blev beskjuten med såväl automatvapen som revolver. Taxichauffören träffades av en kula, och en man som bodde 115 meter bort träffades av en kula i ögat. Skott gick även in i flera andra lägenheter i samma bostadshus.

Långt fängelsestraff

23-åringen döms till åtta års fängelse.

Kammaråklagaren Maria Hävermark vill inte gå in på om det var några speciella omständigheter som gjorde att det bara var 23-åringen som fälldes för skjutningen i Nacka, där ytterligare två män stod åtalade.

– Jag kan inte spekulera i det. Jag måste läsa domen noggrannare innan jag kan säga något om det, säger Maria Hävermark.

Ekrem Güngör är försvarsadvokat till 23-åringen.

– Min klient är i stora delar nöjd med domen, framför allt att han frikändes för mordet och mordförsöket i Råcksta. När det gäller Nackadelen säger han att det inte var han som nyttjade bilen, utan att det var andra personer som använde den, säger han.

Klienten har ännu inte tagit ställning till om han vill att domen ska överklagas.

Väntad dom

Sargon De Basso försvarade den 30-årige man som tillsammans med 23-åringen var åtalad för mord och mordförsök i Råcksta.

– Det var en väntad dom, eftersom han försattes på fri fot vid huvudförhandlingen. Det är ett långsökt åtal där det inte finns någon substantiell bevisning, säger han.

De två män, 30 och 38 år gamla, som åtalats för försök till mord och grovt vapenbrott vid händelsen i Nacka frias på de åtalspunkterna.

Taxichauffören tillerkänns ett skadestånd på drygt 180 000 kronor för bland annat kränkning, sveda och värk. Däremot får inte den man som träffades av en kula i ögat något skadestånd, eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att de åtalade sköt mot huset där han bodde.

Petronella Uebel/TT

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
Fotograf: Marko Säävälä/TT

Inrikes

Tusentals danskar firade långhelg i Sverige

Söndagen den 24 maj ringlande långa köer på Öresundsbron i riktning mot Danmark.
Söndagen den 24 maj ringlande långa köer på Öresundsbron i riktning mot Danmark.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I söndags ringlade kilometerlånga bilköer på Öresundsbron i riktning mot Danmark efter långhelgen. En förklaring som nämndes var att många danskar tog vägen över Skåne på väg hem från danska Bornholm. Men nu visar siffror från Öresundsbrokonsortiet och Bornholmlinjen att merparten av bilarna hade varit på besök i Sverige.

Enligt brokonsortiet färdades det 7 093 personbilar över bron mot Danmark under söndagen. Drygt 2 000 av dem beräknas ha kommit från Bornholm via färja från Rønne till Ystad. De övriga 5 100 bilarna bedöms ha gjort besök i Sverige, rapporterar News Øresund.

Detta trots att danskar fram till den 31 maj avråds från icke nödvändiga utlandsresor, vilket även gäller danskar som äger fritidshus i Sverige.

Inrikes

Man i 25-årsåldern skjuten i Falköping

En man har skjutits i Falköping. Arkivbild.
En man har skjutits i Falköping. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har skjutits i Falköping, skriver polisen på sin hemsida

Mannen uppges vara skottskadad men vid liv. Polisen har inte uppgifter om att några andra personer har skadats i samband med händelsen.

En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Polis får ökad rätt till kroppsvisitation

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Polisen ska ha rätt att kroppsvisitera personer som tagits in till förhör.
Syftet är att öka polisens säkerhet.

– Det har funnits en juridisk osäkerhet kring huruvida man kan göra visitationer efter vapen till exempel, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Gripna personer får kroppsvisiteras. Däremot har det varit osäkert om de som tas in till förhör till ett polishus får kroppsvisiteras.

I en lagrådsremiss klargör regeringen den rätten till kroppsvistering, om det är nödvändigt av säkerhetsskäl för att söka efter vapen och andra farliga föremål.

– Det handlar om säkerheten för de som jobbar där, säger Damberg.

Lagrådsremissen föreslår också att även civilanställd personal hos polisen ska kunna ges kvalificerad skyddsidentitet. Det kan bli aktuellt till exempel om en civilanställd är med och arbetar med känsliga utredningar och riskerar att utsättas för hot.

Lagrådsremissen föreslår också att Säpo i större utsträckning än i dag ska kunna inhämta uppgifter om enskilda från hälso- och sjukvården som behövs för Säpos personskyddsarbete.

Ändringarna i polislagen, lagen om kvalificerad skyddsidentitet respektive patientsäkerhetslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Regeringen pressas om sommarhemtjänst

Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.
Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Landets kommuner bör inte längre vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin, anser riksdagens socialutskott som nu uppmanar regeringen att ändra lagen tillfälligt.
Orust kommun, som redan bryter mot lagen, välkomnar förslaget.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt. I mitten av maj ändrade sig även Centerpartiet i frågan och lyfte den i socialutskottet, där nu en majoritet alltså föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ett sådant lagförslag.

– Det finns kommuner som har ett ansträngt läge därför att mycket personal har sjukdom och man måste vara försiktig utifrån pandemin, och därför har man inte personal så att det räcker till, och då bör man ha en möjlighet att säga nej den här sommaren, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet till Ekot.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet står inte bakom tillkännagivandet. De anser bland annat att frågan kan lösas genom dialog mellan de aktuella kommunerna.

Kräver lagstöd

Men det argumentet köper inte Orust kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S), som redan beslutat att stoppa hemtjänst till sommargäster, trots att det strider mot socialtjänstlagen.

– Kommunerna för alltid en dialog om sommargästerna. Ska vi hålla ett långt samtal som slutar med att vederbörande ändå inte får komma? Var vill man komma med det? Det ger inget svar på frågan, säger hon.

Orust är en av elva kommuner på västkusten, från Strömstad ner till Öckerö, som vädjat till socialministern Lena Hallengren (S) att tillfälligt ändra lagen.

– Vi vill ha stöd att kunna säga nej. Primärt för att stoppa smittspridningen, men också för personalsituationen, säger Bråkenhielm, som välkomnar socialutskottets uppmaning.

Upp till 100 personer

Bråkenhielm räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

– Vi vill inte att vår personal ska gå mellan tillresta människor från Stockholm och Göteborg och Orustinåvnare som redan lever isolerat här. Då riskerar vi att öka smittspridningen.

I slutet av april konstaterade förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet att neka sommargäster hemtjänst, då fattat av Falkenbergs kommun, bryter mot socialtjänstlagen. Men domen har inte påverkat Orusts beslut.

– Jag förstår att det måste bli en sådan dom. Det är korrekt dömt, vi har brutit mot socialtjänstlagen. Det visste vi innan. Det här är ett extraordinärt läge. Över 4 000 människor har dött, främst äldre. Därför har jag tagit det här beslutet. Och det tycker våra invånare om, säger Catharina Bråkenhielm.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Wilmas mamma vädjar: "Vill ha ett svar"

Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Fotograf: Ingela Landström/TT
Inrikes
Inrikes 17-åriga Wilmas mamma vädjade i rätten om att den som bär ansvaret för flickans död ska berätta var kroppen finns.
– Jag vill bara att den som har gjort det säger var han gjort av Wilma, säger mamman, riktad mot den mordåtalade 23-åringen.

På torsdagen vittnade Wilmas pappa och mamma i rättegången om flickans död i november. Båda beskrev en mycket stor sorg.

– Det har varit så mörkt som det bara kan bli, säger Wilmas pappa om sina känslor sedan det stod klart att hans dotter är död.

Större delen av flickans kvarlevor är fortfarande försvunna. Endast en kroppsdel har hittats, gömd i en väska i lägenheten där hon bodde tillsammans med sin 23-åriga pojkvän. Nu är 23-åringen åtalad för mord och brott mot griftefrid, men nekar helt.

– Man vill ha ett svar. Jag vill veta var Wilma är någonstans. Det är helt omänskligt, säger flickans mamma som svar på en fråga från hennes egen advokat, målsägandebiträdet Robert Mjösén.

– Vi kan fortfarande liksom inte ens begrava våran dotter, för vi har inte hittat hela henne, fortsätter mamman.

Lyssnar och antecknar

Den åtalade tittar till synes lugnt och uppmärksamt på Wilmas föräldrar medan de svarar på frågor från olika håll. I bland verkar han anteckna något.

Åklagarens frågor till föräldrarna tar mest upp saker som tidigare berörts i polisförhör, bland annat om att pojkvännen anses ha uppträtt konstigt när flickan var försvunnen. Enligt pappan blev föräldrarna nästan "utschasade med en gång vi kom in", när de kommit för att fråga efter sin då försvunna dotter.

Pappan och mamman berättade också om sina respektive kontakter med Wilma.

Före förhören inleddes den andra dagen i Uddevalla tingsrätt med att 23-åringens advokat gjorde sin sakframställan om vad som kan ha hänt vid Wilmas död.

Hot mot vittnen

Advokat Beatrice Rämsell tog bland annat upp att det förekommit påtryckningar mot personer som kunde tänkas vittna i rättegången.

– De vågar inte komma till en rättegång och vara åberopade av försvaret, säger Rämsell.

– Många av dem som hördes inledningsvis i den här utredningen har inte velat stå för sina uppgifter, eller har varit utsatta för väldigt mycket hat och hot på nätet, hävdar Beatrice Rämsell.

Hon gav även en sorts svar på den papperslapp som kammaråklagare Jim Westerberg tidigare presenterat, där den åtalade i häktet skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv".

Advokaten visade en annan lapp som 23-åringen skrivit i sin häktescell, där det bland annat stod: "Gud vet att jag är oskyldig. Jag är ingen mördare."

Skjuts med polisen

Rämsell talade också om torsdagen i november då Wilma misstänks ha blivit mördad. På kvällen fick pojkvännen skjuts av polisen, sedan han promenerat på motorvägen E6 vid Ljungskile söder om Uddevalla. Några timmar tidigare hade han åkt till Ljungskile med tåg. Enligt advokaten visar detta att 23-åringen inte var hemma vid tidpunkten då en granne hörde högljutt bråk och skrik från lägenheten där Wilma och han bodde.

Hon pekade också på det faktum att endast en kroppsdel från Wilma hittats, och att dödsorsaken inte kunnat fastställas.

På fredagen ska den åtalade mannen förhöras i Uddevalla tingsrätten.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar helt till brotten.

28 maj: Rättegången fortsätter. Wilmas föräldrar talar inför rätten som vittnen.

NÄSTA ARTIKEL