Lagfarter SkD

Fastighet i Skurups kommun såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt tomtmarken Örsjö 21:33 i Skurups kommun av Obos Mark AB. Nya ägare är Burim och Qendresa Thaqi, 36 och 33 år, från Arlöv. Priset blev 410 000 kronor, och de nya ägarna tog över tomten i januari 2020. Tomten är 771 kvadratmeter stor.

Alldeles i närheten såldes för nio månader sedan ett hus, på Västergatan 1. Där landade priset på 2 325 000 kronor för det 100 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tre skadade i olycka med fyrhjuling

En fyrhjuling har kört in i ett hus i Hedemora. Arkivbild.
En fyrhjuling har kört in i ett hus i Hedemora. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer skadades när en fyrhjuling körde in i ett hus i Hedemora under natten mot lördag, uppger polisen på sin hemsida.

Enligt Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, är både skadeläge och vad som har hänt fortfarande oklart, men minst tre personer ska vara skadade.

Polis och ambulans larmades klockan 01.22 och Johannesson säger att en hundpatrull ska undersöka om någon har lämnat olycksplatsen till fots.

Utrikes

Trump skärper tonen mot Kina om Hongkong

President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.
President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump går till skarpt angrepp mot Pekings nya riktlinjer för Hongkong. Trump beordrar en revidering av Hongkongs speciella status gentemot USA.

USA:s president valde Vita husets rosenträdgård för ett riktat verbalt angrepp mot regeringen i Peking och de beslut som Folkrepubliken Kina fattat i veckan om Hongkong som har en särställning som speciell administrativ region inom Kina.

– Vi kommer att agera för att upphäva Hongkongs favoriserade ställning, säger Trump med hänvisning till amerikansk särbehandling av Hongkong i relation med Folkrepubliken Kina i stort, som varit en förutsättning för Hongkongs möjlighet att vara ett finansiellt centrum globalt.

– Våra åtgärder kommer att vara starka, våra handlingar meningsfulla, sade Trump utan att precisera en tidsplan eller vilka åtgärder som väntar.

Trump sade att han även gett direktiv om riktade restriktioner och sanktioner mot "vissa utländska medborgare från Kina" och att dessa inte ska få resa in i eller verka i USA.

I sitt korta framträdande, där Trump valde att inte svara på frågor, sade han också att nya åtgärder tas för att säkra och hemlighålla forskning på amerikanska universitet genom att stoppa medborgare från Kina som verkar på USA:s universitet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger källor inom regeringen att ett sådant beslut kan påverka mellan 3 000 och 5 000 kinesiska studenter på högre akademisk nivå.

I en första kommentar skriver den kinesiska statskontrollerade tidningen Global Times att Trumps agerande är "vårdslöst och godtyckligt".

Utspelet mot Kina gjordes i samband med att Trump meddelade att USA drar sig ur världshälsoorganisationen WHO och strax efter det att Trump talat med den brittiske premiärministern Boris Johnson om bland annat utvecklingen i Hongkong.

Utrikes

Bulgarien öppnar gränsen

Social distansering under en gudstjänst i Bulgariens huvudstad Sofia i påskas.
Social distansering under en gudstjänst i Bulgariens huvudstad Sofia i påskas.
Fotograf: Valentina Petrova/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Bulgarien öppnar sina gränser för EU-medborgare. Från och med måndag slopas den obligatoriska karantänsperioden på 14 dagar för resande från EU. Men inte för svenskar.

Sverige är ett av åtta länder som undantas från lättnaderna, och svenska medborgare som vill in i landet måste fortsatt hålla sig till två veckors karantän.

Bulgarien lyfte de flesta av de karantänsregler som gällt i landet förra veckan, och öppnade då även gränsen för inresa, med obligatorisk karantän för samtliga resande.

Enligt de officiella siffror som Jons Hopkins-universitetet i USA publicerat har 2 485 personer i landet smittats av coronaviruset och 136 personer avlidit.

Förutom Sverige gäller karantänsreglerna fortsatt för Belgien, Irland, Portugal, Spanien, Italien, Malta samt Storbritannien.

Beslutet liknar det Grekland presenterade under fredagen, landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med 15 juni – en lista där Sverige inte ingår.

Utrikes

USA bryter med WHO

USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
Fotograf: Alex Brandon
Utrikes
Utrikes USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Det meddelar Donald Trump i ett tal i Vita husets rosenträdgård. Presidenten hävdar att Kina har total kontroll över WHO.
– Det är en allvarlig upptrappning, säger USA-experten Frida Stranne.

I ett kort framträdande säger Trump att USA inte längre kan stödja organisationen. Han hänvisar bland annat till att WHO inte genomfört reformer som USA krävt.

– Vi har specificerat vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har avstått från att agera, säger Trump.

Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO, och understryker att Kina inte betalar lika mycket som USA till organisationen.

– Världen behöver svar från Kina (om coronapandemin), fortsätter Donald Trump som upprepar sina tidigare anklagelser om att Kina vilselett omvärlden om coronaviruset.

– Döden och förstörelsen går inte att beräkna, säger Trump i en direkt attack mot Peking.

Allvarlig upptrappning

Utspelet mot Kina ska ses som en allvarlig upptrappning, enligt Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

– Det krävs oberoende utredningar för att avgöra vad som har hänt i förloppet med pandemin. Här tar president Trump eget initiativ att peka ut Kina, det är klart att det är en del av de konfliktupptrappningar som leder till spänningar.

Tonläget mellan USA och Kina har skruvats upp ordentligt de senaste veckorna. Och där finner Trump också stöd i de breda leden i det republikanska partiet, poängterar Stranne.

Dessutom finns det också en viss misstro bland republikaner mot internationella organisationer, mot FN och mot olika internationella avtal.

– En av få saker han har fått medhåll för i sin utrikespolitik är att han har fört en tuffare linje mot Kina.

Vill utse syndabock

Att utse en syndabock kan också gynna Trumps kommande presidentvalskampanj.

– Han vill gärna inte se något eget ansvar i att han skulle agerat oaktsamt eller inte tagit pandemin på allvar. Som en del av hans kommande kampanj under valåret verkar det viktigt att skuldfrågan läggs utanför hans administration.

Det är ett stort bakslag för den internationella gemenskapen att USA nu drar sig ur WHO, säger Stranne.

– WHO är en oerhört viktig organisation, oavsett eventuella misstag är det viktigt för världen att fortsätta samarbetet och efter en utvärdering få göra om eller göra rätt inför nästa pandemi.

Trump säger att den amerikanska finansieringen av WHO i stället ska gå till andra organisationer framöver.

USA var WHO:s största finansiär. I fjol stod landet för omkring 15 procent av organisationens budget med över 400 miljoner dollar i stöd. Det amerikanska ekonomiska stödet till WHO frystes i april med hänvisning till att organisationen påstods ha misskött hanteringen av coronaviruspandemin.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

feature

Platserna i Sverige du kanske har missat

Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.
Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.
Fotograf: Wolfgang Fuchs
feature
feature Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Det finns massor av ställen som du kan ha försummat. Här är sex originella resmål som ligger lite vid sidan om de mer kända.

Allt pekar mot att sommarens semester kommer att tillbringas i Sverige. De sedan länge populära destinationerna, som Gotland, Bohuslän och Stockholm, kommer i vanlig ordning att locka mest, och kanske till och med mer än annars. Men Sverige består av otaliga spännande, natursköna och intressanta platser att upptäcka. Här är sex ovanliga Sverigesemestertips på platser du kanske inte ens tänkt på.

1. Sankt Annas skärgård, Östergötland

Många menar att Sveriges vackraste skärgård ligger i Östergötland. Sankt Annas skärgård består av tusentals öar och har kallats världens mest finskurna övärld, vilket syftar på den stora mängden småöar, holmar och kobbar. Tillsammans med Arkösunds och Gryts skärgårdar bildar Sankt Annas den större Östgötaskärgården, som gemensamt genomkorsas av Skärgårdslinjens charmiga båtar. Ingen egen båt behövs här med andra ord. En populär ö många besöker är Harstena, som har en välbevarad och oskiftad by med krog, bageri och rökeri.

Östgötaskärgården öppnar upp för bad, vandringar och fiske. Att paddla kajak utanför öar som Missjö, Lammskär och Aspöja är en annan höjdare. Idylliska Söderköping ligger nära, liksom imponerande Stegeborgs slottsruin på en egen ö. Boende finns i stugbyar, pensionat, vandrarhem och campingar.

2. Ven, Skåne

De flesta svenskar känner till Ven till namnet, men det är inte helt ovanligt att tro att den lilla natursköna pärlan i Öresund tillhör Danmark. På 1500-talet gjorde vetenskapsmannen Tycho Brahe noggranna astronomiska observationer med egenkonstruerade mätinstrument från sin slottsanläggning på ön. I dag är slottet Uranienborg och observatoriet Stjärneborg endast arkeologiska rester. Ett museum om hans liv finns i Allhelgonakyrkan.

Trots öns blygsamma storlek har gröna och lummiga Ven ett överflöd av små och stora upplevelser, som Sankt Ibbs medeltida kyrka med spektakulärt läge vid havet. Här finns också cykelvägar och vandringsleder, flera badstränder samt Backafallen – namnet på de branta kuster som omgärdar större delen av ön. Två konstgallerier huserar i kulturhuset och vid sidan om en hembygdsgård med anor från 1700-talet. Ön har inte mindre än 380 bofasta och ett aktivt byalag som välkomnar fler att flytta hit. Vem vet, ett besök kanske räcker för att få dig vilja stanna.

3. Malören, Norrbotten

Malören är ett närmast okänt men samtidigt smått magiskt ställe. Denna hästskoformade ö ligger isolerad längst ut i Bottenvikens skärgård strax söder om Haparanda och gränsen till Finland. Naturen är karg och särpräglad med ett rikt fågelliv. Öns speciella karaktär förstärks av den historiska bebyggelsen med bland annat en liten kyrka och en vacker träfyr från 1800-talet, kvarlämningar från tiden som fiskeläge och lotsplats. I de gamla rödmålade fiskestugorna erbjuds numera utmärkt boende genom Malören Lodge. På en plats där stillhet och avskildhet lockar erbjuds förvånansvärt många aktiviteter för den hugade, som kajakpaddling, sälsafari, konsten att halstra sik och guidade turer. Kvällstid finns gemensamma utrymmen i Lotsstugan med sällskapsspel, böcker och wifi.

4. Flottfärd på Klarälven, Värmland

Klarälven är ett sällsynt anslående vattendrag med sina bitvis högresta och skogsklädda stränder, och de många flodserpentiner genom glest bebyggda trakter. Inte för inte kallas älven och dess omgivningar för Sveriges sydligaste vildmark. Att långsamt glida fram på det strömmande vattnet på en flotte är ett rofyllt och äventyrligt sätt att uppleva omgivningarna. Bygg din egen flotte eller hyr en färdigbyggd. Vattnet hjälper till med styrningen mot rekommenderade övernattningsställen på campingplatser och stugbyar.

Den som vill ta sig fram snabbare längs flodfårorna kan uppleva samma natur på cykel längs Klarälvsbanan och Klarälvsleden, 90 respektive 120 kilometer utmärkta cykelvägar utan trafik.

5. Olofsbo, Halland

Halland är verkligen de långa sandsträndernas landskap i Sverige. Här ligger de omtalade playorna Tylösand och Mellbystrand, men det finns många fler halländska stränder inte så långt därifrån. Som det mindre kända Olofsbo, sex kilometer norr om Falkenberg. De stora dynerna, den vita sanden och den grunda bukten älskas av barnfamiljer och här kan man besöka islandshästar och djuren på Agerörs Gård. Naturvänner uppskattar Morups Tånges naturreservat, en fågelskådarlokal av rang vid strandens norra ände. För livsnjutare finns det nyöppnade och hippa hotellet Flip-flop Beach Bar & Hostel med ett karibiskt inspirerat kök.

6. Hälsingegårdar, Hälsingland

Bli hög på kulturhistoria i sommar genom att besöka Hälsingegårdar, ett av Sveriges finaste världsarv. I århundraden tävlade de självstyrande och alltmer välbeställda bönderna i Hälsingland om att skapa de mest imponerade och färgstarkt inredda gårdarna. Eller som det står i Unescos motivering: "De sju utvalda Hälsingegårdarna representerar en världsunik samling av mer än 1 000 gårdar och cirka 400 dekorerade rum på ursprunglig plats". Ett 40-tal av gårdarna är öppna för besök sommartid och vissa går även att bo på.

Rättad: I en tidigare version av texten ligger Malören i fel landskap.

Anders Pihl/TT

Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Fotograf: Peter Rosén
Ven är en fantastisk ö för vandring, särskilt längs de karaktäristiska kusterna.
Ven är en fantastisk ö för vandring, särskilt längs de karaktäristiska kusterna.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
Skärgårdslinjens charmiga båtar trafikerar de tre skärgårdarna Arkösund, Sankt Annas och Gryt.
Skärgårdslinjens charmiga båtar trafikerar de tre skärgårdarna Arkösund, Sankt Annas och Gryt.
Fotograf: Magnus Harsten
Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvsgårdarna i Hälsingland.
Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvsgårdarna i Hälsingland.
Fotograf: Elsa Röing
Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsingland. Här finns unika målningar av dalamålaren Svärdes Hans Ersson.
Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsingland. Här finns unika målningar av dalamålaren Svärdes Hans Ersson.
Fotograf: Jakob Dahlström
Den vita sandstranden i halländska Olofsbo är mycket omtyckt av folk i alla åldrar.
Den vita sandstranden i halländska Olofsbo är mycket omtyckt av folk i alla åldrar.
Fotograf: Marie Hidvi
På ön Malören i Västerbotten står en gammal lotsstation och fiskeby kvar, numera är den ett hotell.
På ön Malören i Västerbotten står en gammal lotsstation och fiskeby kvar, numera är den ett hotell.
Fotograf: Peter Rosén
Kvarnen i halländska strandbyn Olofsbo är både ett pensionat och en restaurang.
Kvarnen i halländska strandbyn Olofsbo är både ett pensionat och en restaurang.
Fotograf: Caroline Andersson
Malören är en av våra nordligaste öar.
Malören är en av våra nordligaste öar.
Fotograf: Peter Rosén
Sankt Ibbs kyrka på Ven har ett av landets vackraste lägen.
Sankt Ibbs kyrka på Ven har ett av landets vackraste lägen.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
En tidig höstmorgon på Ven, där dimmorna inte tagit sig över öns branta kuster än.
En tidig höstmorgon på Ven, där dimmorna inte tagit sig över öns branta kuster än.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 22Sverigeplatser

FAKTA

Coronakrisen

+Sankt Annas skärgård: Skärgårdslinjen tar max 50 personer under rådande omständigheter. Stegeborg håller öppet som planerat under sommaren. Läs mer på sanktanna.com, skargardslinjen.com, stegeborg.se och visitostergotland.se.

+Ven: De flesta attraktioner planerar att ha öppet som vanligt i sommar. Läs mer på upplevven.se.

+Malören Lodge har minskat på antalet gäster och vidtagit flera åtgärder enligt myndigheternas rekommendationer, bland annat har ytterligare ett utekök byggts. Läs mer på maloren.se

+Läs mer om hur du tar dig fram längs med Klarälvens vatten på vildmark.se och klaralvsbanan.se.

+Olofsbo: Flip-flop Beach Bar & Hostel håller öppet som vanligt men med färre bord och rum. Läs mer om attraktionerna på falkenberg.se, flipflopfun.se och agerorsgard.se.

+Det finns ett 40-tal Hälsingegårdar, varav sju är världsarv. Öppettider och vad som gäller på de olika gårdarna vid ett besök hittar du på halsingland.se/halsingegardar och halsingegardar.se.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

feature

Malin har gjort återbruk till en konstform

Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i 'Återbrukspodden'. Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i "Återbrukspodden". Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
feature
BOSTAD Få saker är nya i Malin Jensens hem. Hon har gjort återbruk till en del av familjens vardag. Strävan efter att anamma den cirkulära ekonomin når in i både garderob och badrum.

Så kallat återbruk, eller återvinning, går som en röd tråd i huset. Från det bevarade 1970-talsköket, via ett vardagsrum fyllt med loppisfynd, till det nyrenoverade badrummet – som utgår från begagnade badrumsskåp.

– Jag har alltid köpt saker på loppis. Jag har kvar flera av mina fynd från tonåren och intresset för prylar med patina och historia har alltid funnits. Min mamma älskar dessutom antikviteter. Jag kan faktiskt inte minnas att vi någonsin handlade i en vanlig möbelaffär under min uppväxt, säger Malin Jensen.

Vid sidan om jobbet som inredare driver hon "Återbrukspodden" tillsammans med Maria Celin och Sofia Thelfer sedan ett år tillbaka. Det är ett projekt som både har varit lustfyllt och skapat helt nya vanor.

– Fram tills för ett år sedan köpte jag aldrig begagnade kläder till exempel. Jag gick raka vägen till prylarna på varje loppis. Men genom podden fick jag upp ögonen för second hand-kläderna också.

Köket från 1970-talet finns kvar i Malin Jensens hus. 'Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder', säger hon om kvaliteten.
Köket från 1970-talet finns kvar i Malin Jensens hus. "Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder", säger hon om kvaliteten.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Gedigen inredning

Det började som ett experiment. Efter ett avsnitt om just återbruksmode gav Malin Jensen sig själv i uppgift att stanna till vid loppisens klädavdelning och hitta något att köpa. Hon kom hem med två tröjor – samt en ny loppisvurm.

– Det var ju jättehärligt. Så bra kvalitet för så lite pengar! Därefter gick jag lite bananas och köptealldelesför mycket kläder, men det var okej – jag var nog tvungen att leva ut den där nya upptäckten ett tag. Nu har jag lugnat mig betydligt, säger Malin och skrattar.

Att välja återvunnet blir successivt naturligt, allteftersom man upptäcker nya områden att utforska, tycker hon.

Framför allt är det i inredningen som idéerna har fått ta form. Huset som Malin, maken Micke och de två döttrarna bor i är byggt i slutet av 1940-talet. Den första ägaren bodde där i bara något år, men familjen därefter ägde det ändå fram till år 2007 när Malins familj tog över. Då hade det inte renoverats sedan 1970-talet.

– Vi bestämde direkt att 70-talsköket skulle få vara kvar. Det har ju suttit i 50 år och är av en fantastisk kvalitet. Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder. Vi bytte bara handtagen.

Begagnat badrum

I stället fräschade de bara upp ytskikten. Några lager golv försvann och de som blev kvar slipades. Väggarna målades och loppisfynden fick flytta in. Härom året blev det dags att renovera badrummet, och även då fick återbruket styra.

– Jag samlade inspirationsbilder långt innan vi satte igång och bestämde mig för att jag ville hitta begagnade badrumsskåp att utgå ifrån, säger Malin Jensen.

Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i 'Återbrukspodden'. Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i "Återbrukspodden". Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Hon fann ett antal uppsättningar skåp som hon slog till på och förvarade under lång tid, i väntan på att hela projektet skulle kunna sättas igång. Att hitta en kommod gick hon bet på, däremot lyckades hon fynda överskåp, spegelskåp, småskåp och diverse andra tillbehör, som hållare för toalettpapper.

– Det svåra är att ingen säljer ett enda skåp, utan alla vill bli av med hela inredningen. Jag visste inte exakt vad jag behövde innan vi satte igång, så jag fick köpa mängder av skåp för att vara på den säkra sidan, och sedan sälja de som blev över.

Sprida till fler

Nu är det häftiga badrummet klart, och Malin Jensen uppmuntrar fler att utforska återbruk. Som inredare rekommenderar hon allt oftare sina kunder att inte riva ut och köpa nytt, ett råd som ganska många är villiga att följa för klimatets skull.

– Det som för mig började som bara något roligt och lustfyllt har fått en större mening med tiden. Det har blivit en naturlig del av livet, och är något som jag gärna vill sprida till fler, säger Malin Jensen.

Tillsammans med sina poddkollegor arrangerade hon nyligen en klädbytardag och bostadsminister Per Bolund har varit en av gästerna i ett samtal om cirkulär konsumtion.

– Inget av det hade vi fått göra utan podden. Det ger en wow-känsla att känna att man är med och sprider ett budskap som är både roligt och viktigt.

Maria Soxbo/TT

Sänggavel och sängborden är köpta från Blocket, men kommer ursprungligen från NK.
Sänggavel och sängborden är köpta från Blocket, men kommer ursprungligen från NK.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fem tips för återbruksrenovering

+ Leta inspiration brett och gör en plan.

+ Behåll det du kan, till exempel köksskåp. Färg och nya handtag räcker långt. Både kvalitet och pris blir bättre än om du köper nytt.

+ Ha gott om tid. Boka inga hantverkare förrän du har hittat allt du tror att du kommer behöva.

+ Vissa produkter bör köpas nya, som snålspolande toalettstolar, för att klimatnyttan inte ska gå förlorad.

+ Var beredd på mothugg från hantverkare. De är vana vid att jobba med nya material och produkter – du kommer säkert att få höra att du i stället borde köpa nytt.

FAKTA

Malin Jensen

Ålder: 41 år.

Familjen: Maken Micke och två döttrar, 13 och 5 år gamla.

Yrke: Inredare och poddare. Sänder "Återbrukspodden" tillsammans med Maria Celin och Sofia Thelfer.

Bor: I 1940-talsvilla i Älvsjö utanför Stockholm

Svalöv

Fortsatt halverat i fullmäktige

Det blir fortsatt bantad styrka i fullmäktige. Åtminstone fram till den 17 augusti.
Fotograf: Roger Sunesson
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Det blir fortsatt tunt i leden när kommunens nämnder, styrelser och utskott håller sammanträden.
Halverad styrka gäller fram till den 17 augusti.
Ärendet var uppe på senast mötet med kommunstyrelsen och här var alla gruppledare överens om att vidta säkerhetsåtgärderna gällande covid-19-situationen.

I grunden handlar det om att minska smittspridning och om förtroendevalda insjuknar ska det värnas om de politiska organens beslutsmässighet över tid.

I samband med mötet skrev därför Teddy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M), Aase Jönsson (KD), Torbjörn Ekelund (L), Jan Zielinski (S), Fredrik Jönsson (C), David Lenander (V), Charlotta Eldh (MP) och Elisabeth Salonen Ripa (FI) under överenskommelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Boende föreslår fotbollsplan på Sjöbo väst

En fotbollsplan.
Boende på Sjöbo väst skulle vilja anlägga en fotbollsplan.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo Boende på Sjöbo väst skulle vilja att det skapas fler möjligheter till aktivitet för unga som bor i området. De föreslår en fotbollsplan bakom Dollarstore och en cykelbana med gupp i skogen.

Förra året invigde kommunen den nya bondgårdslekplatsen på Sjöbo väst. Då passade några av de boende i området på att prata med tjänstemän och politiker om att skapa fler möjligheter till aktiviteter för de unga i området.

Nu har en av de boende skrivit till tekniska nämndens ordförande Jörgen Jönsson (C) om några av deras förslag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL