Lund

Sandberg inte imponerad av budgetförslag

Lund
lund Det är märklig Socialdemokratisk politik att ge mer pengar till bolagen och samtidigt höja skatten för Lundaborna. Det menar Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, när han kommenterar S budgetförslag.

Han syftar på att S vill sänka kommunens vinstuttag med en miljon för parkeringsbolaget och trettio miljoner för LKF samtidigt som kommunalskatten föreslås ökas med 25 öre.

– Det är hutlöst att låta bolagen gå med större vinster samtidigt som låginkomsttagare ska få mindre i plånboken. Vi vet att kommunalskatten är den som slår hårdast mot dem som har lägst inkomst, säger Philip Sandberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Skridskoglada barn gled fram på hal is

Sofie Asketorp, 2 år, trivs på isbanan i Lund.
Foto: Molly Berggren
Lund
Lund Sol, krispig luft och glada skidskoåkande barn. Isbanan i Lund har åter öppnat utlåningen av skridskor på Stortorget.
– Det är verkligen lyxigt. Jag har varit här jättemycket, säger Elisabet Asketorp med sina två barn Sofie och Johannes Asketorp.

Himlen är alldeles klarblå. Luften krispig och kall. Isbanan på Stortorget i Lund badar i ljus denna tisdagseftermiddag. En av de minsta skridskoåkarna är Sofie, 2 år, som försiktigt, men rättframt tar sig fram på isen.

– Jag åker helt själv, säger Sofie Asketorp nöjt till sin mamma Elisabet Asketorp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Inställt igen för Lugidamerna

Lugis sportchef och damtränare Kenneth Andersson har en hel del pyssel med att flytta runt speldagar på grund av pandemin.
Foto: Stefan Sandström
Lund
Sport
handboll Pandemin fortsätter ställa till det för Lugidamerna i handbollens seriespel. Lördagens match mot Skövde är uppskjuten.

Just som Lugidamerna börjat få upp farten igen efter coronautbrottet i laget, förra veckan besegrades topplaget Sävehof i vad som betraktades som säsongens största skräll i SHE, får man åter vänta på att spela match.

På lördag skulle man ha spelat nästa match, borta mot Skövde, men den är nu uppskjuten.

– Nu är det inte vi som fått smittan, utan Skövde som drabbats. Det är inte mycket att göra, bara att gilla läget, förklarar Lugis sportchef och damlagstränare Kenneth Andersson.

Han avslöjar dessutom att pandemin ställt till det även vad gäller mötet med Boden i februari.Även om båda lagen är smittfria kan matchen inte spelas enligt fastställt spelprogram:

– De kan inte flyga till Kastrup som läget är nu. Alternativet är Sturup, men det går inte så många flyg därifrån så i så fall hade vi varit tvungna att spela klockan tio på förmiddagen. Så det blir lite pyssel med att få ihop en speldag och tid som fungerar.

Annars är läget för närvarande under kontroll i truppen trots skador och rehab på flera nyckelspelare. Men Kenneth Andersson utesluter inte att det kan komma in nyförvärv framöver:

– Vi har många juniorer, så spelare är det inte brist på, men vi vill ju inte att de ska behöva ta för mycket ansvar så tidigt i sin utveckling. Så vi skulle behöva ytterligare ett par seniorspelare. Vi får se vad som händer, men vi har inte stängt några dörrar vad gäller värvningar.

Lund

S och FNL vill snabba på ett reviderat Fritt sök

Det blir svårare och svårare för lundaungdomar att komma in på prestigegymnasier som Spyken, Katte och Polhem på grund av Fritt sök. Det vill S och FNL ändra på.
Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Socialdemokraterna och Förnyalund (FNL) strama åt processen kring Fritt sök, både när det gäller direktiv och tidsram. Framför allt vill de se till kommunens egna intressen tas till vara.

Den 2 december förra året beslöt kommunstyrelsen att Lund ska vara kvar i Fritt sök, ett avtal som möjliggör för ungdomar i hela Skåne och västra Blekinge att fritt söka gymnasieutbildning över kommungränserna. Man uppmanade då Skånes kommuner att planera för ett samlat gymnasieutbud och att inleda ett samlat utvecklingsarbete av gymnasiesamverkan.

Direktiv och tidsram

Det här arbetet har inte kommit igång och S och FNL har nu lämnat in en gemensam skrivelse där de föreslår direktiv och en tidsram för att komma fram till ett reviderat avtal.

Anders Almgren (S), oppositionsråd, vill inte att Lund ska bli ett offer för de andra kommunernas processer när ett reviderat avtal för Fritt sök ska tas fram.

–Vi vill inte att Lund ska bli offer för de andra kommunernas processer. Vi vill förstärka med tillägg och fördjupningar från kommunens synvinkel. Det här är ju en viktig fråga för framtiden, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd.

Lundaelever trängs undan

En fara som de ser för Lund är att eleverna från Lunds kommun trängs undan av elever från andra kommuner. Att de helt enkelt inte kommer in på gymnasierna i den egna hemkommunen på grund av att intagningspoängen blivit så höga. Redan nu kommer två tredjedelar av gymnasieeleverna i Lund från andra kommuner.

De ser även att den utvecklingen kommer att fortsätta och eventuellt tillta då antalet gymnasieelever i Skåne antas öka med 10 000 inom tio år. Och framför allt Lund, men även Helsingborg och Kristianstad, har blivit magneter för de elever som vill gå på gymnasier utanför hemkommunen.

Inte tillräcklig kostnadstäckning

Som det är nu ersätts Lunds kommun enligt den så kallade självkostnadsprincipen, men S och FNL menar att principen är svårtolkad och inte ger tillräcklig kostnadstäckning med tanke på att Lund har en stor gymnasieorganisation där den långsiktiga efterfrågan, och därmed intäkterna, är osäkra.

Jan Annerstedt (FNL), kommunalråd, menar att Lund måste ha full kostnadstäckning för Fritt sök.

– Vi måste ta mer ekonomiskt ansvar över tid. Vi vill att Lund ska ha full kostnadstäckning med tanke på mer långsiktiga processer som till exempel att köpa in ny mark och lokaler. Men det ska förstås inte mer än vad som behövs, säger Jan Annerstedt (FNL), kommunalråd.

Skribenterna menar även att de höga intagningspoängen har en segregerande effekt. Intagningspoängen till Spyken, Katte och Polhem låg till exempel på 280 poäng i höstas.

Delregionala samarbeten

I skrivelsen föreslår man att det nuvarande samverkansområdet, det vill säga Skåne och västra Blekinge, bryts ner till delregionala samarbeten kring de stora gymnasieorterna i Skåne. Det skulle kunna innebära att man helt eller delvis undantar vissa program eller skolor från samverkan, och att man upprättar bilaterala avtal med vissa kommuner.

För Lund skulle det innebära att de först har ett avtal med de närliggande kommunerna och eventuellt efter det, i mån av plats, har avtal med andra kommuner. De tänker sig att Helsingborg och Kristianstad har delregionala avtal med sina respektive närliggande kommuner. Även Malmö skulle kunna ha liknande avtal.

– Det handlar om att Lunds och de närliggande kommunernas intressen kommer tydligare fram, att vi sätter en mild press på hur man ska driva förhandlingarna, säger Jan Annerstedt, som tror att förslaget kommer att få stöd från vänster.

En bortre parentes

En bortre parentes för processen vill man ha i oktober då det antingen ska finnas en gemensam lösning, eller så sägs avtalet upp. Avtalet kan nämligen bara sägas upp vid årsskiftet med 18 månaders uppsägningstid.

– Det är viktigt att komma upp på banan och ha ett tempo, säger Anders Almgren. Det är inte tekniskt möjligt att alla bara tittar på Lund när två tredjedelar av eleverna kommer från andra kommuner.

– Det har hörts en del oroliga röster från de närliggande kommunerna men alla kommer att bjudas in till samtal. Vi vill fortfarande ta hand om era gymnasieelever, frågan är vad vi kan göra tillsammans, säger Anders Almgren.

Lund

Kastade ”banger” mot polishuset - var arga

Lund
Lund ”Inga kommentarer” är det genomgående svaret från de två killar i sextonårsåldern som nu åtalas för sabotage mot blåljusverksamhet. De är misstänkta för att ha kastat in en ”banger”, en kraftig smällare, på polishusets innergård i Lund. De nekar trots att de gjorde upp sin plan intill en bil där en civilspanare kunde höra vad de pratade om.

Spanaren låg med huvudet nere i framsätet i sin bil på Byggmästaregatan då hen var ute på uppdrag i ett annat ärende. Plötsligt ser hen att två ynglingar ställer sig strax framför bilen. Hon tolkar det som att killarna pratar om var olika kameror finns utplacerade. De pekar och gestikulerar samtidigt som de maskerar sig med luvor och kragar för att dölja sina ansikten.

Följer efter killarna

Efter att de passerat spanarens bil tar det bara en minut innan det smäller från polisstationen. Klockan är nu cirka kvart över elva på kvällen den 10 juli förra året. En liten stund senare kommer samma killar som hen sett tidigare springande förbi bilen och in på Landstingsgatan.

Spanaren följer efter killarna med bilen och tappar dem inte ur sikte . Efter en stund slutar killarna att springa, tar av sig luvorna och går i normal takt. Spanaren tar kontakt med kollegor över radion och ger dem ett signalement. När de kommer över på andra sidan järnvägen blir killarna gripna på Bangatan.

Även en annan polis har observerat killarna intill polisstationen.

Arg på polisen

Vid gripandet uppträdde en av killarna enligt polisen väldigt dåligt och aggiterande och ifrågasatte att han blivit stoppad. Bland annat uppgav han att en vän till killarna fyllde 18 år den dagen och att polisen hade ingripit och omhändertagit honom enligt Lob. Det hade gjort honom arg på polisen.

Händelseförloppet finns dessutom dokumenterat i tre korta filmer på en av killarnas mobiltelefon. Något som inte hindrar killarna från att förneka brott.

Lund

Katalysatorstölder i Lund

Lund
Lund

Under helgen har två katalysatorstölder anmälts till polisen i Lund. Den ena inträffade någon gång mellan söndag och måndag mot en bil som stod parkerad på Möllevångsvägen. Den andra stölden inträffade på Magistratsvägen någon gång mellan lördag klockan 14.00 och måndag 08.00.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Lund

Kastade sten mot bilist från bro

Lund
Lund

En kvinna kom körande på Norra ringen vid midnatt på måndagen. När hon närmade sig en viadukt och skulle passera den fick hon syn på en man i mörka kläder uppe på viadukten som var i färd med att kasta en sten ner mot hennes bil.

– Hon uppger att hon skulle ha blivit träffad om hon inte hunnit väja, säger Joakim Nyberg, Lundapolisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Omstridd trafikplats tas upp i fullmäktige

Trafikplats Lund Södra planeras att byggas om för att motorvägen norrut ska breddas till åtta filer. Ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige på onsdag.
Foto: Claes Hall
Lund
Lund Vid fullmäktige i december bordlades detaljplanen för Lilla Råby som innehåller frågan om Trafikplats Lund södra, vilken måste byggas om för att anpassas till den planerade utbyggnaden av E22 förbi Lund från fyra filer till åtta. MP och V är emot planerna.

Det var inte längesedan som politikerna i Lund godkände att väg E22 ska breddas till åtta filer mellan trafikplats Lund södra och trafikplats Lund norra. För att detta ska vara möjligt måste båda trafikplatserna byggas om. Detaljplanen där Lund södra ingår tas upp i fullmäktige på onsdag.

Även Trafikverket har aviserat att satsningen är viktig eftersom det, enligt dem, skulle minska köbildningen vid rusningstid och förbättra möjligheterna till arbetspendling och godstransporter. Byggstart för vägprojekten är planerade till 2021 och 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Simskoledeltagare fick vända i dörren

Yasin Alsaeedy, 11 år, Yasmine Noory 6,5 år och mamma Ban Noory hade hoppats på att simskolan började idag på Högevallsbadet i Lund.
Foto: Molly Berggren
Lund
Lund Idrottshallar öppnade under måndagen för barn och unga i föreningslivet födda 2005 och senare. Men på Högevallsbadet har simskolorna ännu inte kunnat dra igång.
– Vi håller på att kolla hur många vi kan släppa in så vi får rätt antal i simhallen, säger Magnus Haara, chef på Högevallsbadet.

Utanför Högevallsbadet i Lund är det lugnt denna måndagseftermiddag. Efter ett tag kommer Ban Noory med två förväntansfulla barn som är glada att simskolan ska dra igång igen.

– Det är roligt att få simma igen, men man är lite trött efter jullovet, säger Yasin Alsaeedy, 11år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL