Lagfarter SkD

Hus på 88 kvadratmeter i Skurup sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Ambrusch Förvaltnings AB från Svedala, är ny ägare till huset på adressen Västra Vemmenhög 613 i Skurup. Huset såldes på en exekutiv auktion. Ägarskiftet blev klart i april 2020 och köpesumman blev 950 000 kronor. Huset har en boyta på 88 kvadratmeter.

Strax över en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Västra Vemmenhög 1814. Priset blev där 2 050 000 kronor, för ett något större hus på 95 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kaotiska protester skakar Minneapolis

Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes En polisstation i brand, avfyrade skott och pepparsprej som viner i luften.
Ilskan mot ordningsmaktens övervåld mot svarta växer i USA, där protester hållits för tredje dygnet i rad. President Donald Trump hotar med att sätta in militären.

Kaotiska upploppsscener utspelade sig tidigt på fredagen i Minneapolis i Minnesota, den stad där en svart man i måndags dog i samband med ett brutalt polisingripande.

Tusentals arga demonstranter skanderade slagord, plundrade, blockerade gator och tog så småningom över polisstationen i stadens tredje distrikt – och satte den i brand. Eldslågor steg mot himlen samtidigt som upprorsmakare brände av fyrverkerier, enligt medier.

"Oacceptabla" händelser

Kort dessförinnan beslutade borgmästare Jacob Frey att evakuera polisstationen.

– En byggnads symboliska betydelse är inte viktigare än liv, polisers eller allmänheten, sade han vid en presskonferens efter midnatt enligt den lokala tidningen Star Tribune.

Frey underströk att han känner demonstranternas smärta och ilska. Tidigare i veckan liknade han polisingripandet gentemot den 46-årige, obeväpnade George Floyd – då en vit polisman i nära nio minuter pressade sitt knä mot den liggande Floyds nacke – vid ett mord. Men, sade han vid pressträffen, de senaste timmarnas och dygnens händelser är oacceptabla. I Minneapolis tvillingstad Saint Paul, på andra sidan Mississippifloden, skadades under natten 170 byggnader av bränder och skadegörelse, skriver Star Tribune.

Då hade president Donald Trump redan avfyrat en skarpt kritisk tweetserie gentemot Frey – ett inlägg som Twitter flaggade för förhärligande av våld – där presidenten kallade borgmästaren för "mycket svag" och hotade med att sätta in militären mot "skurkarna" (på engelska thugs) i staden.

– Svaghet är när man vägrar att ta ansvar för sina egna handlingar, svarade Frey på kritiken.

Sju skottskadade

Borgmästaren ska i onsdags ha begärt förstärkning från bland annat delstatspolis och tidigt på fredagen sattes 500 nationalgardssoldater in i Minneapolis, främst vid området runt den brinnande polisstationen. I delar av staden har ett lokalt undantagstillstånd utlysts.

Liksom tidigare nätter bröt protester också ut i andra städer. I Louisville i Kentucky skottskadades minst sju personer i samband med en demonstration för Breonna Taylor, en svart kvinna som i mars sköts ihjäl av polis i sin lägenhet i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Manifestationer hölls också i bland annat Los Angeles i Kalifornien och Memphis i Tennessee. I storstäderna New York och Chicago drabbade polis och demonstranter samman, rapporterar tidningen USA Today.

"Ber om det rätta"

I Minneapolis-Saint Paulområdet hölls även fredliga manifestationer där deltagarna bland annat krävde att de fyra vita poliser som deltog i gripandet av George Floyd frihetsberövas. Demonstranterna skanderade "jag kan inte andas" – de ord som blev Floyds sista – när de tågade i genom staden i sällskap av människorättsaktivisten Al Sharpton.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade Sharpton i sitt tal enligt nyhetsbyrån AFP.

De senaste åren har ett antal händelser där svarta utsatts för över övervåld uppmärksammats i USA. De sätter fokus på svåra frågor om rasism inom poliskåren och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Yngve/TT

En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten 'Black Lives Matter' vilket kan översättas med 'Svarta liv har betydelse'.
En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" vilket kan översättas med "Svarta liv har betydelse".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Minneapolis tvillingstad Saint Paul, där en affär plundrades.
En polisinsats i Minneapolis tvillingstad Saint Paul, där en affär plundrades.
Fotograf: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT
Bränder i Minneapolis under natten till fredagen.
Bränder i Minneapolis under natten till fredagen.
Fotograf: David Joles/Star Tribune/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Kända fall av polisvåld mot svarta i USA

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Inrikes

Damberg tror på högt tempo i nordiska samtal

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Det nordiska samarbetet är helt unikt, och trots allt går både smittspridningen och antalet dödsfall i Sverige ner. Det är inrikesminister Mikael Dambergs bästa argument för att Sverige bör släppas in i den nordiska stugvärmen igen.

Det var ett surt besked som Norges och Danmarks båda statsministrar levererade till Sverige under fredagen: de båda ländernas gränser mot Sverige ska förbli stängda. På grund av smittspridningen hålls Sverige utanför.

– De nordiska länderna har arbetat för en gemensam nordisk lösning och det ska vi fortsätta att göra och jag noterar att statsministrarna i både Norge och Danmark framhåller att de har en nära dialog med Sverige om vägar framåt, och vi kommer att fortsätta diskutera, också konkreta förslag på lösningar som innebär lättnader av restriktioner, bland annat regionala lösningar med Danmark till exempel, säger Mikael Damberg (S) till TT.

TT: Hur påverkar dessa stängda gränser svensk ekonomi?

– Sverige är och alltid har varit öppet mot våra nordiska grannländer och Tyskland. Det är de länder som har stängt som nu måste ta tillbaka dem och öppna. Varje dansk turist som väljer att åka till Sverige och spendera sina pengar här innebär också ett ekonomiskt tillskott till Sverige. Men vi kommer att fortsätta att arbeta för ett öppet Norden, eftersom vi tror att vi har mycket att vinna på det tillsammans.

Regionala skillnader

TT: Norges Erna Solberg säger att förhandlingar förs, men att ländernas smittskydd måste vara överens.

– Vi har en dialog mellan våra myndigheter, till exempel mellan Sverige och Norge, där vi tittar på möjligheterna att komma framåt och jag bedömer dem som goda. Men det är också viktigt att man lyssnar på varandras erfarenheter och kommer överens om vilka regler som ska gälla när man öppnar länderna för exempelvis turism.

TT: De hänvisar till att smittspridningen är större i Sverige.

– Det är väldigt stora skillnader på smittspridningen, också i Sverige. Vår smittspridning har varit störst i Stockholm och Mälardalen, medan den varit lägre i Skåne än på Själland. Och att vi haft en lägre smittspridning på den svenska sidan av den norska gränsen, så det ser väldigt olika ut regionalt och det är en fråga vi nu diskuterar.

Högt tempo

TT: Vilka är dina bästa argument för att Norge och Danmark ska öppna gränserna mot Sverige?

– Vi har ett helt unikt samarbete i Norden som både mellanmänskligt, men också kopplat till företag och ekonomi, där vi är väldigt betydelsefulla för varandra. Norden är världens elfte största ekonomi och Norden tillsammans är mycket starkare än var och en för sig. Men också det faktum att smittspridningen minskar i Sverige, att vi ser en minskad belastning på hälso- och sjukvården och att dödligheten går ner och att den har varit väldigt koncentrerad till äldreboenden och inom hemtjänsten.

TT: Vad säger Norge och Danmark när ni framför de här argumenten?

– Vi möter en stor respekt och det är därför statsministrarna i både Norge och Danmark säger att vi har en tät dialog om vägen framåt. Vi diskuterar också konkreta lösningar.

TT: När bedömer du att det kan komma nya besked?

– Jag ser framför mig att vi kan ha ett ganska högt tempo och att vi ganska snart kan komma med nya besked. Det är i alla fall Sveriges utgångspunkt i de här dialogerna.

TT: Kan det ske före sommaren?

– Jag är övertygad om att det går att hitta vägar framåt, med åtminstone något eller några länder.

Johan Nilsson/TT

Kultur och nöje

Topplistorna: Yasin ny albumetta

The Weeknd toppar singellistan. Arkivbild.
The Weeknd toppar singellistan. Arkivbild.
Fotograf: Brent N Clarke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rapparen Yasins nya album "980111" seglar rakt in på albumlistans förstaplats. Singellistan toppas alltjämt av The Weeknd, vars "Blinding lights" hängt med i 26 veckor.

Album:

1. (Ny) Yasin: "980111"

2. (2) Einár: "Welcome to Sweden"

3. (4) The Weeknd: "After hours"

4. (Ny) Streaplers: "En gång till"

5. (1) Håkan Hellström: "Rampljus vol 1"

6. (7) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

7. (3) Thåström: "Klockan 2 på natten, öppet fönster"

8. (9) Hov1: "Vindar på Mars"

9. (11) Dree Low: "Flawless"

10. (12) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

11. (13) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

12. (10) Dree Low: "Flawless 2"

13. (27) Harry Styles: "Fine line"

14. (14) Dua Lipa: "Future nostalgia"

15. (Ny) KSI: "Dissimulation"

16. (19) Hov1: "Montague"

17. (16) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

18. (22) Avicii: "Tim"

19. (Ny) Agust D: "D2"

20. (24) Post Malone: "Hollywood's bleeding"

Singlar:

1. (1) The Weeknd: "Blinding lights"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (3) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

4. (Ny) Yasin: "Young & heartless"

5. (4) Miss Li: "Komplicerad"

6. (Ny) Yasin: Hiphop n rnb"

7. (Ny) Yasin & Aden: "Source"

8. (22) Yasin: "Workin"

9. (Ny) Yasin: "Buzz light year"

10. (5) 6ix9ine: "Gooba"

11. (Ny) Lady Gaga & Ariana Grande: "Rain on me"

12. (Ny) Yasin & Asme: "Chris Tukker"

13. (8) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

14. (Ny) Yasin: "Drownin"

15. (Ny) Yasin: "Spiderman (intro)"

16. (14) The Weeknd: "In your eyes"

17. (11) Darin: "En säng av rosor"

18. (13) Newkid: "Kanske var vi rätt bra ändå"

19. (Ny) Yasin: "Amen"

20. (6) Einár & Dree Low: "Ghetto mamacita"

Källa: GLF

Utrikes

Gränser öppnar – men inte för Sverige

Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni, säger statsministrarna Mette Frederiksen och Erna Solberg.
Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni, säger statsministrarna Mette Frederiksen och Erna Solberg.
Fotograf: Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni. Sverige lämnas utanför och kommer att utvärderas, lyder beskedet från de bägge länderna.
– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige, säger Norges statsminister Erna Solberg till TT.

Danmark och Norge har gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.

Regional lösning

Mette Frederiksen får under presskonferensen frågan om vilka parametrar som måste ändras i Sverige vad gäller smittspridning för att även gränsen mot Sverige ska öppnas.

– Det är vi i en dialog med Sverige om. Precis som med allt med coronaviruset är det en helhet som ska tas i beaktning, säger Frederiksen.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, framhåller Mette Frederiksen. Däremot kan en regional lösning för Öresund dock bli aktuell, säger hon.

– Det finns några speciella överväganden att göra kring Öresundsregionen och något av det som vi är i dialog med Sverige om är en regional återöppning, men det kan jag inte gå in närmare på, säger Mette Frederiksen.

Svårast med Sverige

Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island. Den norska statsministern säger till TT:s utsände i Oslo att förhandlingarna med Sverige är de svåraste.

– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige. Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, säger Erna Solberg till TT.

TT: Hur har förhandlingarna gått till?

– Jag har pratat med Stefan (Löfven) två gånger den senaste tiden för att berätta om vad vi gör. I övrigt har samtalen skett på ministernivå. Men nu får vi börja på en bilateral lösning, säger Solberg.

Inte Köpenhamn

Solberg förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.

Enligt Erna Solberg är allt ännu inte helt klart för hur turistresorna mellan Norge och Danmark ska gå till. För Norges del finns dock inga hinder för att resorna sker genom Sverige.

– För oss är det fullt möjligt att resa genom Sverige om man kommer från Danmark, eller så kan man ta färjan.

Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Anna Karolina Eriksson/TT

Jonas Dagson/TT

Daniel Kihlström/TT

Norges stadsminister Erna Solberg lämnar sitt besked om gränserna.
Norges stadsminister Erna Solberg lämnar sitt besked om gränserna.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen under fredagens pressträff.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen under fredagens pressträff.
Fotograf: Liselotte Sabroe/ Ritzau/ TT

Sport

Mästarlaget behöll glädjen – med paintball

Erik Berg tränade på egen hand under fredagen, men säger att han är redo för spel när säsongen drar i gång.
Erik Berg tränade på egen hand under fredagen, men säger att han är redo för spel när säsongen drar i gång.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Tidernas längsta försäsong är över.
Om ett par veckor börjar allsvenskan och Djurgårdens försök att försvara guldet.
– Det har varit en supermärklig vår. Vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen – klättrat i träd, kört paintball och sådant, säger mittbacken Erik Berg.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och regeringen lyfter en tung börda från den svenska fotbollens kollektiva axlar. Tre månader efter det att säsongen fick skjutas fram på grund av coronapandemin är det dags för start.

Men nu väntar nya utmaningar. En är att återuppta verksamheten utan publikintäkter. En annan att det inte ser ut att finnas möjlighet till träningsmatcher före premiären den 14 juni.

– Vi har inga problem med det, det är lika för alla. Det kommer att bli ett tajt spelschema ändå, så det är lika bra att dra i gång så fort som möjligt, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

– Det betyder förhoppningsvis inte ett skit. Vi har ett bra fotbollslag och är redo att kicka i gång den 14. Vi har en trupp med bra fotbollsspelare och vi tror att vi ska klara av att gå rätt in i det, säger mittfältaren Kevin Walker.

"Klokt att göra annat"

Mittbacken Erik Berg missade stora delar av fjolårets guldsäsong med Djurgården, men är nu redo för spel. Han medger dock att det har varit tufft att hålla uppe motivationen under den ovanligt långa försäsongen.

– Det har varit en supermärklig vår. Motivationen är såklart en stor faktor, men vi har mycket professionalitet i laget och vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen. Vi har varit uppe och klättrat i träd, kört paintball och spelat boule och sådant. När vi märkte att det blev en lång försäsong så var det klokt att göra lite annat, säger Berg.

Kevin Walker har inte känt någon motivationsbrist.

– Vi är professionella fotbollsspelare, och har man svårt med motivationen kan man hålla sig till skogspromenader, säger Walker.

Spelprogrammet är ännu inte fastställt, men tanken är samtliga 30 matcher i allsvenskan ska spelas. Serien skulle ha inletts den 4 april men kommer nu i gång mer än två månader senare.

– Det känns oerhört skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi påbörjar en stegvis återgång till någon form av normalitet, även om utmaningarna är långt ifrån över. Vi måste fortsätta nu att ta stort ansvar för att följa regler och råd för att förhindra smittspridning, säger fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

"Enorm lättnad"

Alla klubbar i herrallsvenskan har haft stora intäktsbortfall utan publikintäkter och har korttidspermitterat både spelare och personal. Även om omstarten sker utan publik kommer nu ett tillfälle att få i gång verksamheten igen.

– Det är en enorm lättnad att äntligen få klartecken för start. Det här har varit något som jag aldrig tidigare mött i min karriär och hoppas att jag aldrig behöver möta igen, säger Helsingborgs klubbchef Joel Sandborg.

Mikael Forsell/TT

Marc Skogelin/TT

Bella Franzén/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Fler på äldreboenden ska provtas för covid-19

'Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks', säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om äldrevården.
"Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om äldrevården.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Antalet nya iva-fall på grund av covid-19 fortsätter att minska i Sverige, och nya inrapporterade dödsfall är nu nere på under 50 per dag.
Men ytterligare testning behövs inom äldreomsorgen. Prov ska tas vid minsta symptom – och upptäcks ett fall bör hela enheten testas.

Antalet döda i covid-19 steg på fredagen med 84 till 4 350 personer. För antalet nya inrapporterade dödsfall per dag syns dock en minskande trend, de ligger nu på under 50, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Även antalet intensivvårdade blir färre. I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.

Eventuellt syns en tendens till något ökande smittspridning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagning.

Det märks samtidigt inte någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus för covid-19 på andra avdelningar än iva.

– Det är snarare en platåfas där, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Provta generöst

Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.

– Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i, säger Alexandersson.

Folkhälsomyndigheten noterar även en minskad smittspridning inom äldrevården. Man betonar nu att det är viktigt att provta generöst inom äldrevården.

– Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det, säger enhetschef Malin Grape.

Därför bör man provta vid minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckta fall – både hos personal och omsorgstagare.

– Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen, säger Malin Grape.

Faran över?

På fredagen kom flera besked om lättnader i virusrestriktionerna: svensk tävlingsidrott får starta i juni och gymnasier och högskolor får öppna igen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock rädd att lättnaderna ger en signal till svenska folket att faran är över.

– Och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, men vi har valt att framför allt till hösten ta bort de restriktioner som har mindre betydelse för smittspridningen. Det är viktigt att man kan utöva idrott och att man kan få sin utbildning, om det nu inte har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju ute i Europa där man haft stora lockdowns att det var ganska onödigt. Vi har ju haft det i mindre utsträckning, men ändå varit noga med att mejsla ut det som är viktigt här, säger Johan Carlson.

Sydamerika ny motor

Sedan utbrottet startade har 36 476 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 048 personer har fått eller får intensivvård.

I världen har totat cirka 5,8 miljoner fall av covid-19 nu bekräftats. Inom Europa 1,4 miljoner fall och 164 000 döda. Det är dock en positiv utveckling inom Europa, enligt Tegnell.

– Framför allt Sydamerika har blivit den nya motorn i spridningen nu, när det lugnat sig i Europa och USA.

Fotograf: Anders Wiklund/TT

Sport

Danielson fortsätter träna med Djurgården

Marcus Danielson tränar med Djurgården medan han inväntar besked om den kinesiska ligan.
Marcus Danielson tränar med Djurgården medan han inväntar besked om den kinesiska ligan.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Han såldes för en jättesumma. Nu är Marcus Danielson tillbaka i träning med Djurgården efter att coronakrisen pausat hans flytt till kinesiska Dalian.
– Marcus väntar på att kunna ansluta till Kina, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

I februari såldes han till Dalian för en rekordstor summa, det har talats om en prislapp på 50 miljoner. Nu är Marcus Danielson tillbaka i djurgårdsdressen och tränar med sitt tidigare lag på träningsanläggningen intill Kaknästornet. På grund av coronakrisen är den kinesiska ligan pausad och Danielson har tagit sig tillbaka till Stockholm.

– Marcus fick en lite olycklig start på sin proffskarriär, han har haft tuffa månader. Ryktet är att Kina kommer börja sin serie den 26 juni. Marcus har fått tillåtelse från klubben att träna med oss, men väntar på att kunna ansluta till Kina, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Eftersom att den svenska fotbollen fått ett extra transferfönster mellan 31 maj och 13 juni finns möjligheten för Djurgården att låna in Danielson om den kinesiska ligan fortsätter att vara på paus.

– Det har varit rykten om det. Vi är glada att han är här och tränar med oss. Skulle det bli så att Marcus inte kan vara tillgänglig för Dalian under säsongen så är det klart att vi kommer att ställa frågan. Det är en fråga vi inte har ställt än överhuvudtaget.

I övrigt säger Bosse Andersson att Djurgården inte kommer att vara aktiva under transferfönstret.

– Vi kommer inte att värva fotbollsspelare. Självklart skulle vi ha haft en ersättare till allsvenskans bästa fotbollsspelare i Marcus Danielson, men det blir inte alltid som man önskar sig.

Bella Franzén/TT

Sport

Sömskar byter till långloppscupen

Linn Sömskar. Arkivbild.
Linn Sömskar. Arkivbild.
Fotograf: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport

Linn Sömskar fick inte plats i längdlandslaget inför kommande vinter. Nu blir det i stället en satsning på längre distanser för 30-åringen, som är klar för det finländska laget Team Nordic Athlete inför nästa säsong av långloppscupen.

"Det ska bli väldigt roligt att ta sig an den här utmaningen och få tävla mot världens bästa långdistansåkare", säger Linn Sömskar till långloppscupens hemsida.

I den vanliga längdvärldscupen har hon som bäst två tredjeplatser i sprintstafett. Den senaste tog hon tillsammans med Evelina Settlin i Dresden i början av året.

Hon hoppas kunna utnyttja sin sprintfart även på de längre distanserna. I långloppscupen ställs hon bland andra mot svenska stjärnor som Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

"Jag hoppas på många sprintdueller i målområdet", säger Sömskar.

NÄSTA ARTIKEL