Lagfarter SkD

Nya ägare till mindre hus i Vollsjö

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Hårderupsvägen 120 i Vollsjö är nu klar. Nya ägare är Anette och Rolf Bertil Ingemar Asp, 66 och 67 år, sedan tidigare boende på just Hårderupsvägen och säljare är Regina Beate Schäfer. Huset har en boyta på 59 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i mars 2020 och priset blev 40 000 kronor.

I december förra året såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Starrarpsvägen 242. Där såldes ett 156 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA bryter med WHO

USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
Fotograf: Alex Brandon
Utrikes
Utrikes USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Det meddelar Donald Trump i ett tal i Vita husets rosenträdgård. Presidenten hävdar att Kina har total kontroll över WHO.
– Det är en allvarlig upptrappning, säger USA-experten Frida Stranne.

I ett kort framträdande säger Trump att USA inte längre kan stödja organisationen. Han hänvisar bland annat till att WHO inte genomfört reformer som USA krävt.

– Vi har specificerat vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har avstått från att agera, säger Trump.

Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO, och understryker att Kina inte betalar lika mycket som USA till organisationen.

– Världen behöver svar från Kina (om coronapandemin), fortsätter Donald Trump som upprepar sina tidigare anklagelser om att Kina vilselett omvärlden om coronaviruset.

– Döden och förstörelsen går inte att beräkna, säger Trump i en direkt attack mot Peking.

Allvarlig upptrappning

Utspelet mot Kina ska ses som en allvarlig upptrappning, enligt Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

– Det krävs oberoende utredningar för att avgöra vad som har hänt i förloppet med pandemin. Här tar president Trump eget initiativ att peka ut Kina, det är klart att det är en del av de konfliktupptrappningar som leder till spänningar.

Tonläget mellan USA och Kina har skruvats upp ordentligt de senaste veckorna. Och där finner Trump också stöd i de breda leden i det republikanska partiet, poängterar Stranne.

Dessutom finns det också en viss misstro bland republikaner mot internationella organisationer, mot FN och mot olika internationella avtal.

– En av få saker han har fått medhåll för i sin utrikespolitik är att han har fört en tuffare linje mot Kina.

Vill utse syndabock

Att utse en syndabock kan också gynna Trumps kommande presidentvalskampanj.

– Han vill gärna inte se något eget ansvar i att han skulle agerat oaktsamt eller inte tagit pandemin på allvar. Som en del av hans kommande kampanj under valåret verkar det viktigt att skuldfrågan läggs utanför hans administration.

Det är ett stort bakslag för den internationella gemenskapen att USA nu drar sig ur WHO, säger Stranne.

– WHO är en oerhört viktig organisation, oavsett eventuella misstag är det viktigt för världen att fortsätta samarbetet och efter en utvärdering få göra om eller göra rätt inför nästa pandemi.

Trump säger att den amerikanska finansieringen av WHO i stället ska gå till andra organisationer framöver.

USA var WHO:s största finansiär. I fjol stod landet för omkring 15 procent av organisationens budget med över 400 miljoner dollar i stöd. Det amerikanska ekonomiska stödet till WHO frystes i april med hänvisning till att organisationen påstods ha misskött hanteringen av coronaviruspandemin.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

feature

Platserna i Sverige du kanske har missat

Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.
Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.
Fotograf: Wolfgang Fuchs
feature
feature Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Det finns massor av ställen som du kan ha försummat. Här är sex originella resmål som ligger lite vid sidan om de mer kända.

Allt pekar mot att sommarens semester kommer att tillbringas i Sverige. De sedan länge populära destinationerna, som Gotland, Bohuslän och Stockholm, kommer i vanlig ordning att locka mest, och kanske till och med mer än annars. Men Sverige består av otaliga spännande, natursköna och intressanta platser att upptäcka. Här är sex ovanliga Sverigesemestertips på platser du kanske inte ens tänkt på.

1. Sankt Annas skärgård, Östergötland

Många menar att Sveriges vackraste skärgård ligger i Östergötland. Sankt Annas skärgård består av tusentals öar och har kallats världens mest finskurna övärld, vilket syftar på den stora mängden småöar, holmar och kobbar. Tillsammans med Arkösunds och Gryts skärgårdar bildar Sankt Annas den större Östgötaskärgården, som gemensamt genomkorsas av Skärgårdslinjens charmiga båtar. Ingen egen båt behövs här med andra ord. En populär ö många besöker är Harstena, som har en välbevarad och oskiftad by med krog, bageri och rökeri.

Östgötaskärgården öppnar upp för bad, vandringar och fiske. Att paddla kajak utanför öar som Missjö, Lammskär och Aspöja är en annan höjdare. Idylliska Söderköping ligger nära, liksom imponerande Stegeborgs slottsruin på en egen ö. Boende finns i stugbyar, pensionat, vandrarhem och campingar.

2. Ven, Skåne

De flesta svenskar känner till Ven till namnet, men det är inte helt ovanligt att tro att den lilla natursköna pärlan i Öresund tillhör Danmark. På 1500-talet gjorde vetenskapsmannen Tycho Brahe noggranna astronomiska observationer med egenkonstruerade mätinstrument från sin slottsanläggning på ön. I dag är slottet Uranienborg och observatoriet Stjärneborg endast arkeologiska rester. Ett museum om hans liv finns i Allhelgonakyrkan.

Trots öns blygsamma storlek har gröna och lummiga Ven ett överflöd av små och stora upplevelser, som Sankt Ibbs medeltida kyrka med spektakulärt läge vid havet. Här finns också cykelvägar och vandringsleder, flera badstränder samt Backafallen – namnet på de branta kuster som omgärdar större delen av ön. Två konstgallerier huserar i kulturhuset och vid sidan om en hembygdsgård med anor från 1700-talet. Ön har inte mindre än 380 bofasta och ett aktivt byalag som välkomnar fler att flytta hit. Vem vet, ett besök kanske räcker för att få dig vilja stanna.

3. Malören, Norrbotten

Malören är ett närmast okänt men samtidigt smått magiskt ställe. Denna hästskoformade ö ligger isolerad längst ut i Bottenvikens skärgård strax söder om Haparanda och gränsen till Finland. Naturen är karg och särpräglad med ett rikt fågelliv. Öns speciella karaktär förstärks av den historiska bebyggelsen med bland annat en liten kyrka och en vacker träfyr från 1800-talet, kvarlämningar från tiden som fiskeläge och lotsplats. I de gamla rödmålade fiskestugorna erbjuds numera utmärkt boende genom Malören Lodge. På en plats där stillhet och avskildhet lockar erbjuds förvånansvärt många aktiviteter för den hugade, som kajakpaddling, sälsafari, konsten att halstra sik och guidade turer. Kvällstid finns gemensamma utrymmen i Lotsstugan med sällskapsspel, böcker och wifi.

4. Flottfärd på Klarälven, Värmland

Klarälven är ett sällsynt anslående vattendrag med sina bitvis högresta och skogsklädda stränder, och de många flodserpentiner genom glest bebyggda trakter. Inte för inte kallas älven och dess omgivningar för Sveriges sydligaste vildmark. Att långsamt glida fram på det strömmande vattnet på en flotte är ett rofyllt och äventyrligt sätt att uppleva omgivningarna. Bygg din egen flotte eller hyr en färdigbyggd. Vattnet hjälper till med styrningen mot rekommenderade övernattningsställen på campingplatser och stugbyar.

Den som vill ta sig fram snabbare längs flodfårorna kan uppleva samma natur på cykel längs Klarälvsbanan och Klarälvsleden, 90 respektive 120 kilometer utmärkta cykelvägar utan trafik.

5. Olofsbo, Halland

Halland är verkligen de långa sandsträndernas landskap i Sverige. Här ligger de omtalade playorna Tylösand och Mellbystrand, men det finns många fler halländska stränder inte så långt därifrån. Som det mindre kända Olofsbo, sex kilometer norr om Falkenberg. De stora dynerna, den vita sanden och den grunda bukten älskas av barnfamiljer och här kan man besöka islandshästar och djuren på Agerörs Gård. Naturvänner uppskattar Morups Tånges naturreservat, en fågelskådarlokal av rang vid strandens norra ände. För livsnjutare finns det nyöppnade och hippa hotellet Flip-flop Beach Bar & Hostel med ett karibiskt inspirerat kök.

6. Hälsingegårdar, Hälsingland

Bli hög på kulturhistoria i sommar genom att besöka Hälsingegårdar, ett av Sveriges finaste världsarv. I århundraden tävlade de självstyrande och alltmer välbeställda bönderna i Hälsingland om att skapa de mest imponerade och färgstarkt inredda gårdarna. Eller som det står i Unescos motivering: "De sju utvalda Hälsingegårdarna representerar en världsunik samling av mer än 1 000 gårdar och cirka 400 dekorerade rum på ursprunglig plats". Ett 40-tal av gårdarna är öppna för besök sommartid och vissa går även att bo på.

Rättad: I en tidigare version av texten ligger Malören i fel landskap.

Anders Pihl/TT

Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Fotograf: Peter Rosén
Ven är en fantastisk ö för vandring, särskilt längs de karaktäristiska kusterna.
Ven är en fantastisk ö för vandring, särskilt längs de karaktäristiska kusterna.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
Skärgårdslinjens charmiga båtar trafikerar de tre skärgårdarna Arkösund, Sankt Annas och Gryt.
Skärgårdslinjens charmiga båtar trafikerar de tre skärgårdarna Arkösund, Sankt Annas och Gryt.
Fotograf: Magnus Harsten
Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvsgårdarna i Hälsingland.
Erik-Anders gård i byn Asta tillhör en av de sju utvalda världsarvsgårdarna i Hälsingland.
Fotograf: Elsa Röing
Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsingland. Här finns unika målningar av dalamålaren Svärdes Hans Ersson.
Pallars i Alfta socken tillhör med sina båda flyglar de allra största gårdarna i Hälsingland. Här finns unika målningar av dalamålaren Svärdes Hans Ersson.
Fotograf: Jakob Dahlström
Den vita sandstranden i halländska Olofsbo är mycket omtyckt av folk i alla åldrar.
Den vita sandstranden i halländska Olofsbo är mycket omtyckt av folk i alla åldrar.
Fotograf: Marie Hidvi
På ön Malören i Västerbotten står en gammal lotsstation och fiskeby kvar, numera är den ett hotell.
På ön Malören i Västerbotten står en gammal lotsstation och fiskeby kvar, numera är den ett hotell.
Fotograf: Peter Rosén
Kvarnen i halländska strandbyn Olofsbo är både ett pensionat och en restaurang.
Kvarnen i halländska strandbyn Olofsbo är både ett pensionat och en restaurang.
Fotograf: Caroline Andersson
Malören är en av våra nordligaste öar.
Malören är en av våra nordligaste öar.
Fotograf: Peter Rosén
Sankt Ibbs kyrka på Ven har ett av landets vackraste lägen.
Sankt Ibbs kyrka på Ven har ett av landets vackraste lägen.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
En tidig höstmorgon på Ven, där dimmorna inte tagit sig över öns branta kuster än.
En tidig höstmorgon på Ven, där dimmorna inte tagit sig över öns branta kuster än.
Fotograf: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 22Sverigeplatser

FAKTA

Coronakrisen

+Sankt Annas skärgård: Skärgårdslinjen tar max 50 personer under rådande omständigheter. Stegeborg håller öppet som planerat under sommaren. Läs mer på sanktanna.com, skargardslinjen.com, stegeborg.se och visitostergotland.se.

+Ven: De flesta attraktioner planerar att ha öppet som vanligt i sommar. Läs mer på upplevven.se.

+Malören Lodge har minskat på antalet gäster och vidtagit flera åtgärder enligt myndigheternas rekommendationer, bland annat har ytterligare ett utekök byggts. Läs mer på maloren.se

+Läs mer om hur du tar dig fram längs med Klarälvens vatten på vildmark.se och klaralvsbanan.se.

+Olofsbo: Flip-flop Beach Bar & Hostel håller öppet som vanligt men med färre bord och rum. Läs mer om attraktionerna på falkenberg.se, flipflopfun.se och agerorsgard.se.

+Det finns ett 40-tal Hälsingegårdar, varav sju är världsarv. Öppettider och vad som gäller på de olika gårdarna vid ett besök hittar du på halsingland.se/halsingegardar och halsingegardar.se.

Sjöbo

Nytt beslut för jaktskyttar

Man med hörselskydd skjuter lerduvor med hagelgevär.
Det blir inget lerduveskytte med hagelbössa på jaktskyttebanan. Klubben hoppas nu kunna ta upp skyttet på älgbanan.
Sjöbo
SÖVDEBORG – Klubben har varit ute och gjort gedigna ljudmätningar som vi hoppas länsstyrelsen ska bli nöjd med.
Mur byggd av stora halmbalar.
Klubben har tidigare försökt dämpa smällarna med hjälp av stora halmbalar.
Fotograf: Lennart Larsson

Det säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jörgen Ny (C) sedan han och övriga politiker i nämnden sagt ja till ett nytt förslag för hur skyttet på Sövdeborgs jaktskyttebana ska kunna bedrivas.

Som SkD tidigare har berättat försökte politikerna i höstas ge medlemmarna i skytteklubben möjlighet att ta upp sin verksamhet efter lång väntan – men i mindre och tystare omfattning.

Men de restriktioner som nämnden klubbade var inte tillräckliga för åtta av banans grannar. De överklagade till länsstyrelsen, som i mars rev upp beslutet, bland annat för att den bullermätning som fanns i underlaget inte utförts hos den närmsta grannen.

Inte hagel

Nu har klubben låtit göra nya mätningar där man klarar riktvärdena för buller för samtliga gevärskalibrar utom hagelbössor.

”All form av tävlingsverksamhet gällande hagelskytte går inte att genomföra med följande förutsättningar, så vi kommer därför inte skjuta detta, skriver klubbens styrelse.

Det innebär i sin tur att antalet skott som avlossas blir betydligt färre. Tidigare sköts det runt 230 000 skott per år på banan, i fortsättningen endast cirka 50 000, uppskattar styrelsen.

Ännu lägre

Man avser också att utrustat vapen med rekylbroms och ljuddämpare. Troligen kan bullernivåerna sänkas ytterligare framöver, tror styrelsen.

”Eftersom det är ett allmänt känt problem med bullret arbetar tillverkare av utrustning och ammunition på att försöka minska på det. Vi tror därför att vi kommer kunna sänka värdena lite till framöver.”

Ett gediget underlag, tycker Anders Lindén, chef för miljöenheten.

– Vi hoppas att det kan hålla i och med att klubben tillgodosett länsstyrelsens krav, säger han.

Fler frågor

Frågan är hur grannarna som tidigare klagat ställer sig till de nya riktlinjerna. En av dem har redan ställt sig frågande till de nya mätresultaten.

”Tyvärr blir vi närboende nu ännu mer frågande till de resultat som redovisats”, skriver han i en kommentar till kommunen.

Svalöv

Fortsatt halverat i fullmäktige

Det blir fortsatt bantad styrka i fullmäktige. Åtminstone fram till den 17 augusti.
Fotograf: Roger Sunesson
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Det blir fortsatt tunt i leden när kommunens nämnder, styrelser och utskott håller sammanträden.
Halverad styrka gäller fram till den 17 augusti.
Ärendet var uppe på senast mötet med kommunstyrelsen och här var alla gruppledare överens om att vidta säkerhetsåtgärderna gällande covid-19-situationen.

I grunden handlar det om att minska smittspridning och om förtroendevalda insjuknar ska det värnas om de politiska organens beslutsmässighet över tid.

I samband med mötet skrev därför Teddy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M), Aase Jönsson (KD), Torbjörn Ekelund (L), Jan Zielinski (S), Fredrik Jönsson (C), David Lenander (V), Charlotta Eldh (MP) och Elisabeth Salonen Ripa (FI) under överenskommelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) tycker att beslutet är klokt:

- Partierna har lite olika perspektiv runt detta, men jag tycker överlag att vi har ett konstruktivt samtal och når resultat.

– Vilket tyvärr inte alla kommuner kan stoltsera med.

Fram till den 17 augusti får bara möten enbart bemannas av ordinarie ledamöter och i vissa fall tjänstgörande ersättare och suppleanter.

Dock får inte de partier som har en insynsplats närvara. Här kommer istället representanter och ersättare att hållas informerade med kallelser och handlingar.

Dock går det bra för de här partierna att följa mötena via ljud eller bildöverföring.

I fortsättningen blir i första hand kommunfullmäktigemötena rejält bantade med deltagare. Här gäller följande för respektive parti:

Sverigedemokraterna: 6 mandat, Socialdemokraterna: 4, Moderaterna: 3, Centern 3, Vänsterpartiet: 1, Feministiskt Initiativ: 1, Miljöpartiet: 1, Kristdemokraterna 1 och Liberalerna 1.

Ärendet ska åter upp till behandling den 17 augusti, då man får se över hur situationen är gällande covid-19-pandemin.

feature

Malin har gjort återbruk till en konstform

Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i 'Återbrukspodden'. Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i "Återbrukspodden". Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
feature
BOSTAD Få saker är nya i Malin Jensens hem. Hon har gjort återbruk till en del av familjens vardag. Strävan efter att anamma den cirkulära ekonomin når in i både garderob och badrum.

Så kallat återbruk, eller återvinning, går som en röd tråd i huset. Från det bevarade 1970-talsköket, via ett vardagsrum fyllt med loppisfynd, till det nyrenoverade badrummet – som utgår från begagnade badrumsskåp.

– Jag har alltid köpt saker på loppis. Jag har kvar flera av mina fynd från tonåren och intresset för prylar med patina och historia har alltid funnits. Min mamma älskar dessutom antikviteter. Jag kan faktiskt inte minnas att vi någonsin handlade i en vanlig möbelaffär under min uppväxt, säger Malin Jensen.

Vid sidan om jobbet som inredare driver hon "Återbrukspodden" tillsammans med Maria Celin och Sofia Thelfer sedan ett år tillbaka. Det är ett projekt som både har varit lustfyllt och skapat helt nya vanor.

– Fram tills för ett år sedan köpte jag aldrig begagnade kläder till exempel. Jag gick raka vägen till prylarna på varje loppis. Men genom podden fick jag upp ögonen för second hand-kläderna också.

Köket från 1970-talet finns kvar i Malin Jensens hus. 'Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder', säger hon om kvaliteten.
Köket från 1970-talet finns kvar i Malin Jensens hus. "Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder", säger hon om kvaliteten.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Gedigen inredning

Det började som ett experiment. Efter ett avsnitt om just återbruksmode gav Malin Jensen sig själv i uppgift att stanna till vid loppisens klädavdelning och hitta något att köpa. Hon kom hem med två tröjor – samt en ny loppisvurm.

– Det var ju jättehärligt. Så bra kvalitet för så lite pengar! Därefter gick jag lite bananas och köptealldelesför mycket kläder, men det var okej – jag var nog tvungen att leva ut den där nya upptäckten ett tag. Nu har jag lugnat mig betydligt, säger Malin och skrattar.

Att välja återvunnet blir successivt naturligt, allteftersom man upptäcker nya områden att utforska, tycker hon.

Framför allt är det i inredningen som idéerna har fått ta form. Huset som Malin, maken Micke och de två döttrarna bor i är byggt i slutet av 1940-talet. Den första ägaren bodde där i bara något år, men familjen därefter ägde det ändå fram till år 2007 när Malins familj tog över. Då hade det inte renoverats sedan 1970-talet.

– Vi bestämde direkt att 70-talsköket skulle få vara kvar. Det har ju suttit i 50 år och är av en fantastisk kvalitet. Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder. Vi bytte bara handtagen.

Begagnat badrum

I stället fräschade de bara upp ytskikten. Några lager golv försvann och de som blev kvar slipades. Väggarna målades och loppisfynden fick flytta in. Härom året blev det dags att renovera badrummet, och även då fick återbruket styra.

– Jag samlade inspirationsbilder långt innan vi satte igång och bestämde mig för att jag ville hitta begagnade badrumsskåp att utgå ifrån, säger Malin Jensen.

Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i 'Återbrukspodden'. Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Malin Jensen är inredare och driver frågor om den cirkulära ekonomin i "Återbrukspodden". Hemma i huset i Älvsjö utanför Stockholm är nästan inget nytt.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Hon fann ett antal uppsättningar skåp som hon slog till på och förvarade under lång tid, i väntan på att hela projektet skulle kunna sättas igång. Att hitta en kommod gick hon bet på, däremot lyckades hon fynda överskåp, spegelskåp, småskåp och diverse andra tillbehör, som hållare för toalettpapper.

– Det svåra är att ingen säljer ett enda skåp, utan alla vill bli av med hela inredningen. Jag visste inte exakt vad jag behövde innan vi satte igång, så jag fick köpa mängder av skåp för att vara på den säkra sidan, och sedan sälja de som blev över.

Sprida till fler

Nu är det häftiga badrummet klart, och Malin Jensen uppmuntrar fler att utforska återbruk. Som inredare rekommenderar hon allt oftare sina kunder att inte riva ut och köpa nytt, ett råd som ganska många är villiga att följa för klimatets skull.

– Det som för mig började som bara något roligt och lustfyllt har fått en större mening med tiden. Det har blivit en naturlig del av livet, och är något som jag gärna vill sprida till fler, säger Malin Jensen.

Tillsammans med sina poddkollegor arrangerade hon nyligen en klädbytardag och bostadsminister Per Bolund har varit en av gästerna i ett samtal om cirkulär konsumtion.

– Inget av det hade vi fått göra utan podden. Det ger en wow-känsla att känna att man är med och sprider ett budskap som är både roligt och viktigt.

Maria Soxbo/TT

Sänggavel och sängborden är köpta från Blocket, men kommer ursprungligen från NK.
Sänggavel och sängborden är köpta från Blocket, men kommer ursprungligen från NK.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fem tips för återbruksrenovering

+ Leta inspiration brett och gör en plan.

+ Behåll det du kan, till exempel köksskåp. Färg och nya handtag räcker långt. Både kvalitet och pris blir bättre än om du köper nytt.

+ Ha gott om tid. Boka inga hantverkare förrän du har hittat allt du tror att du kommer behöva.

+ Vissa produkter bör köpas nya, som snålspolande toalettstolar, för att klimatnyttan inte ska gå förlorad.

+ Var beredd på mothugg från hantverkare. De är vana vid att jobba med nya material och produkter – du kommer säkert att få höra att du i stället borde köpa nytt.

FAKTA

Malin Jensen

Ålder: 41 år.

Familjen: Maken Micke och två döttrar, 13 och 5 år gamla.

Yrke: Inredare och poddare. Sänder "Återbrukspodden" tillsammans med Maria Celin och Sofia Thelfer.

Bor: I 1940-talsvilla i Älvsjö utanför Stockholm

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sjöbo

Boende föreslår fotbollsplan på Sjöbo väst

En fotbollsplan.
Boende på Sjöbo väst skulle vilja anlägga en fotbollsplan.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo Boende på Sjöbo väst skulle vilja att det skapas fler möjligheter till aktivitet för unga som bor i området. De föreslår en fotbollsplan bakom Dollarstore och en cykelbana med gupp i skogen.

Förra året invigde kommunen den nya bondgårdslekplatsen på Sjöbo väst. Då passade några av de boende i området på att prata med tjänstemän och politiker om att skapa fler möjligheter till aktiviteter för de unga i området.

Nu har en av de boende skrivit till tekniska nämndens ordförande Jörgen Jönsson (C) om några av deras förslag.

Bakom Dollarstore

Ett förslag är att anlägga en fotbollsplan på en del av ytan bakom Dollarstore, där man nyligen grävt upp och lagt nya avloppsrör, tills något annat händer på tomten.

”Tanken är att vi på Sjöbo Väst ordnar ihop personer som utför det hela med våra barn”, skriver mannen som menar att det skapar både gemenskap och kreativitet för de boende i området.

Dock skulle de behöva hjälp från kommunen med material som gräsfrö och matjord.

”Tycker ni det skulle kunna vara en god idé kunde vi i så fall träffas och diskutera hur man kan lösa det och i vilka område det passar bäst för framtida planer”, skriver mannen.

Kultur och nöje

John Lundvik vann "Let's dance"

John Lundvik är, tillsammans med danspartnern Linn Hegdal, årets segrare i 'Let's dance' i TV4. Deras shownummer bestod av lika delar eld och atletiska lyft. Pressbild.
John Lundvik är, tillsammans med danspartnern Linn Hegdal, årets segrare i "Let's dance" i TV4. Deras shownummer bestod av lika delar eld och atletiska lyft. Pressbild.
Fotograf: Annika Berglund/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje John Lundvik och hans danspartner Linn Hegdal är årets segrare i "Let's dance".
Deras shownummer resulterade i översvallande reaktioner, främst från jurymedlemmen Tony Irving.
– Det började väl glimta en liten glassko någonstans i hjärtat när jag hörde Tonys ord, säger Lundvik till TT.

Finalen i "Let's dance" utgjordes av tre danser var för de två kvarvarande deltagarna. I dans ett skulle finalisternas professionella danspartners välja en stil som tillät deltagarna att visa upp sitt bästa jag. Sussie Eriksson och Calle Sterner svepte runt över studiogolvet i en american smooth som utmynnade i trippla tior från juryn.

Även John Lundvik och Linn Hegdal öppnade med att få ta emot full pott från juryn, efter en jive – "Den absolut roligaste dansen" – enligt Lundvik som resulterade i följande utlåtande från jurymedlemmen Tony Irving:

– När vi började säsongen var du den siste jag tippade till final. Men det här var helt oväntat.

Många lyft

Finalen avslutades med att deltagarna bjöd på varsitt shownummer, en fri tolkning i valfri stil och med valfri musik. John Lundviks nummer tonsattes med "Too late for love", hans vinnarbidrag från Melodifestivalen i fjol. Vad som följde efteråt – en atletisk koreografi som avslutades med ett enhandslyft – fick Tony Irving att gå i gång på alla cylindrar.

– På 15 år har vi aldrig haft ett shownummer så varierat i utmaning, stil, teknik. Det är det bästa slutnumret genom alla säsonger, sade han.

Linn Hegdal ser tillbaka på det avslutande momentet, när hon hölls uppe i luften av Lundviks ena arm.

– När jag var där uppe i luften efter att ha dansat två minuter show var känslan "Vi klarade det, vi löste det". Det funkade när det gällde. När John sänkte ned mig var jag så lycklig, på riktigt helt och hållet lycklig, säger hon.

– Jag kan bara hålla med. Jag började med att sjunga, och sedan en rumba, sedan, när man är som tröttast, ska Linn upp i luften i en livesänd final. Det är "do or die". Men när hon sedan var där uppe i luften. . . Yes, we did it, säger Lundvik.

Duon lämnar

När "Let's dance" återvänder i rutan kommer programmet att se något annorlunda ut. I inledningen av finalen meddelade nämligen programledarduon Tilde De Paula Eby och David Hellenius att årets säsong blir deras sista.

Hellenius har tackat ja till programledarrollen i det kommande programmet "The masked singer". Vad de Paula Eby ska göra i stället, och vem eller vilka som tar över i "Let's dance", är ännu så länge okänt.

Patrick Stanelius/TT

'Jag har väl bevisat att, nog fan kan en gammal kärring röra på sig', sade Sussie Eriksson efter att ha slutat tvåa i 'Let's dance'-finalen. Pressbild.
"Jag har väl bevisat att, nog fan kan en gammal kärring röra på sig", sade Sussie Eriksson efter att ha slutat tvåa i "Let's dance"-finalen. Pressbild.
Fotograf: Annika Berglund/TV4
I fjol vann John Lundvik Melodifestivalen. Pressbild.
I fjol vann John Lundvik Melodifestivalen. Pressbild.
Fotograf: Annika Berglund/TV4

FAKTA

Fakta: Tidigare vinnare

2019: Kristin Kaspersen och Calle Sterner

2018: Jon Henrik Fjällgren och Katja Luján Engelholm

2017: Jesper Blomqvist och Malin Watson

2016: Elisa Lindström och Yvo Eussen

2015: Anton Hysén och Sigrid Bernson

2015: Ingemar Stenmark och Cecilia Ehrling

2014: Benjamin Wahlgren Ingrosso och Sigrid Bernson

2013: Markoolio och Cecilia Ehrling

2012: Anton Hysén och Sigrid Bernson

2011: Jessica Andersson och Kristjan Lootus

2010: Mattias Andréasson och Cecilia Ehrling

2009: Magnus Samuelsson och Annika Sjöö

2008: Tina Nordström och Tobias Karlsson

2007: Martin Lidberg och Cecilia Ehrling

2006: Måns Zelmerlöw och Maria Karlsson

Utrikes

Polis gripen efter dödsfall som väckt raseri

Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minneapolis inför utegångsförbud efter dagar av protester som lett till förstörelse och brand.
Våldsamheterna bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. En polis som filmades då han pressade sitt knä mot Floyds nacke har gripits.

– För ögonblicket har vi inte ytterligare information om beslutet. Det kommer att komma från den lokale åklagaren, jag ville bara säga att (polismannen) är i förvar, sade John Harrington som leder Minnesotas myndighet för allmän säkerhet, enligt CNN.

Åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, säger till CNN att "utredning pågår", och att utredningen även rör ytterligare tre poliser som deltog i gripandet. Mannen blev efter händelsen avskedad, liksom hans tre kollegor.

– Vi ger våra poliser rätt att använda visst våld i sitt arbete för att skydda oss. De begår brott om de använder denna rätt till våld på ett orimligt sätt.

President Donald Trump sade sent på fredagen att han talat med de närmast anhöriga till dödsoffret.

– Jag har talat med familjen, fantastiska människor, sade han enligt AFP.

– Jag förstår skadan, jag förstår smärtan. De har verkligen gått igenom mycket. George familj är berättigade till rättvisa, och befolkningen i Minnesota är berättigade till att leva i säkerhet, sade Trump.

Utegångsförbud i två nätter

Minneapolis borgmästare, demokraten Jacob Frey meddelade på fredagen att utegångsförbud införs, rapporterar mediebolaget Star Tribune i Minneapolis. Utegångsförbudet börjar råda klockan 20.00 lokal tid och ska gälla fram till klockan 06.00.

Utegångsförbudet kommer också att gälla för natten till söndagen.

Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar, närmare 9 500 kronor i böter.

Förbudet införs sedan läget i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul förvärrats natten mot fredagen och urartade i kaotiska upploppsscener, vandalism och härjningar. En polisstation stacks i brand i Minneapolis tredje distrikt. Den beväpnade närvaro av Minnesotas nationalgarde kunde inte få stopp på förstörelsen och fick retirera i nattens mörker.

Guvernör: förlorat förtroende

Minnesotas guvernör, demokraten Tim Walz, liksom Minneapolis borgmästare, uttalar sin vrede över händelsen, och säger sig förstå att den lett till förlorat förtroende för myndigheter och polismakt.

På en presskonferens i Saint Paul på fredagen sade Walz att han och samhället ska gå till botten med problemen som utlöste oroligheterna, men att man först måste återställa ordningen.

– Jag förstår att många har förlorat tilliten. Jag tänker inte stå här och säga, som en vit man, hur ni ska agera. Men jag vädjar till er att hjälpa till att återställa ordningen, sade han och poängterade att man sedan kan söka rättvisa i de fall som orsakat oroligheterna.

– Vi måste sedan ta hand om det som fläckat ned oss, sade guvernör Walz i Saint Paul, Minnesota, sedan och tackade den person som filmat övergreppet.

– Generationer av smärta uppenbarar sig nu inför hela världen, säger han.

"Oacceptabla" händelser

Även Frey underströk att han känner demonstranternas smärta och ilska. Han har tidigare liknat polisingripandet vid ett mord. Men, sade han på en pressträff, de senaste timmarnas och dygnens händelser är oacceptabla. I Minneapolis tvillingstad Saint Paul, på andra sidan Mississippifloden, skadades under natten 170 byggnader av bränder och skadegörelse, skriver Star Tribune.

Frey förklarade varför han beordrat att polisstationen som stacks i brand skulle evakueras.

– En byggnads symboliska betydelse är inte viktigare än liv, polisers eller allmänheten, sade han vid en presskonferens efter midnatt enligt den lokala tidningen Star Tribune.

Men det spända läget förvärrades när en reporter från mediebolaget CNN, som direktsände från protesterna, greps och handfängslades av kravallutrustad polis. Guvernör Walz bad personligen om ursäkt både till allmänheten och CNN, och sade att insatsen gick tvärt emot grundläggande principer.

Flera skottskadade

Frey begärde förstärkning från bland annat delstatspolis och tidigt på fredagen sattes 500 nationalgardssoldater in i Minneapolis, främst vid området runt den brinnande polisstationen. I delar av staden har ett lokalt undantagstillstånd utlysts.

Liksom tidigare nätter bröt protester också ut i andra städer. I Louisville i Kentucky skottskadades flera personer i samband med en demonstration för Breonna Taylor, en svart kvinna som i mars sköts ihjäl av polis i sin lägenhet i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Manifestationer hölls också i bland annat Los Angeles i Kalifornien och Memphis i Tennessee. I storstäderna New York och Chicago drabbade polis och demonstranter samman, rapporterar tidningen USA Today.

President Donald Trump har kommenterat utvecklingen i Minneapolis, med uttryck som den sociala nätverkstjänsten Twitter stoppat då man ansåg att Trumps twittermeddelande förhärligade våld.

De senaste åren har ett antal händelser där svarta utsatts för övervåld uppmärksammats i USA. De sätter fokus på svåra frågor om rasism inom poliskåren och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Yngve/TT

Grim Berglund/TT

En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten 'Black Lives Matter' vilket kan översättas med 'Svarta liv har betydelse'.
En demonstrant i Minneapolis tvillingstad Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter" vilket kan översättas med "Svarta liv har betydelse".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Minneapolis tvillingstad Saint Paul, där en affär plundrades.
En polisinsats i Minneapolis tvillingstad Saint Paul, där en affär plundrades.
Fotograf: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT
Bränder i Minneapolis under natten till fredagen.
Bränder i Minneapolis under natten till fredagen.
Fotograf: David Joles/Star Tribune/AP/TT
Minnesotas guvernör Tim Walz talar om oroligheterna i Minneapolis.
Minnesotas guvernör Tim Walz talar om oroligheterna i Minneapolis.
Fotograf: Glenn Stubbe/Star Tribune via AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

NÄSTA ARTIKEL