Lagfarter SkD

130 kvadratmeter stort hus i Eslöv sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Emma Olofsson och Oliver Kerwall, båda 29 år, boende på Skolgatan i Eslöv har köpt huset på Selarpsvägen 12 i Eslöv av säljaren Elsa Arvidssons och Kjäll Arvidssons dödsbo. Köpesumman blev 2 700 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i april 2020. Huset är byggt 1962 och har en boyta på 130 kvadratmeter.

För tio månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Selarpsvägen 17. Där blev priset för det 90 kvadratmeter stora huset 2 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Malmötopp vill se öppna Öresundsgränser fort

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet om fortsatt stängda gränser ställer till det för Öresundsregionen. Men både danska statsministern och svenska utrikesministern pratar nu om en eventuell regional lösning.
– Jag hoppas det går snabbt, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Det handlar om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter – Öresundsregionen har med sina stängda gränser fått sig en rejäl törn under våren. Men under fredagens presskonferens öppnade danska statsministern upp en möjlighet för att en regional gränslösning kan bli aktuell.

"Största arbetsmarknadsregionen"

Statsminister Mette Frederiksen bekräftade också att man för en dialog med Sverige om någon slags regional återöppning. Hur och när en sådan kan komma på plats är oklart, men det är ett besked som tas emot med öppna armar på den svenska sidan.

– Jag delar den danska statsministerns uppfattning när hon ger uttryck för att Öresundsregionen är viktig för både Danmark och Sverige och viljan att hitta en regional lösning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och fortsätter:

– Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion, och med de här besluten om att gränserna inte är öppna så har vi en barriär som slår sönder den. Därför välkomnar jag beskedet om att man kan hitta en regional lösning så fort som möjligt.

Lyfter regionen

På fredagen sa också svenska utrikesministern Ann Linde (S) att hon vill se en regional lösning på gränsfrågan. Men frågan är när en lösning kan vara på plats – och hur en sådan praktiskt skulle kunna utformas.

– Det är ett besked som våra respektive regeringar får ge, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och uppger att hon under hela pandemin haft täta kontakter – både med sin motsvarighet på den danska sidan, liksom med den svenska regeringen.

– I alla dem lyfter jag våra speciella förutsättningar i Öresundsregionen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sjöbo

26-åringen får 16 års fängelse för mord

Polisen på plats i Vallby i februari 2019 där mannen hittades död.
Polisen på plats i Vallby i februari 2019 där mannen hittades död.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Vallby 26-åringen, som har suttit häktad i ett och ett halvt år, fick på fredagen sin dom av Ystad tingsrätt. Han döms till 16 års fängelse för mord på en man i Vallby.

26-åringen ska även betala skadestånd på 60 000 kronor till både den mördade mannens sambo och mamma.

Det var på förmiddagen den 5 februari 2019 som mannen hittades död av sin sambo. Han låg på en gräsmatta nära ett uthus som också brunnit under natten och hade flera knivhugg och även en brännskada på benet.

Inte långt efter det hämtade polisen in den dömde 26-åringen för förhör.

26-åringens bil anmält stulen hittades i Simrishamn. Den var invändigt täckt med bensin och det hade även brunnit i den. I bilen fanns även blodbestänkta kläder som bar de den mördade mannens dna.

I domen står det 26-åringen inte har velat lämna så mycket uppgifter.

”Han har svårt att minnas vad som hände eftersom han varit övertagen av andra människor efter det att han utsatts för sexuella handlingar av andra människor en eller två veckor innan NN bragtes om livet.”

Skälet är oklart

Vilket skäl 26-åringen haft till att begå mordet har inte gått att bringa någon egentlig klarhet om, påpekar tingsrätten i domen.

”De har dock av allt att döma haft en mycket intensiv kontakt inte minst under tiden närmast före mordet som inbegripit relativt starka känslor.”

Avsaknaden av tydligt motiv hos 26-åringen för mordet menar rätten inte påverkar inställningen att han är skyldig ”med tanke på den utredning i övrigt som förebringats”.

I domen står det att 26-åringen har missbrukat cannabis och att han i vissa sammanhang uppfattats som aggressiv och hotfull, exempelvis vid ett besök på en vårdcentral. Under utredningen har det även framkommit att 26-åringen umgåtts med tanken på att ta livet av någon människa.

Led av psykisk ohälsa

Tingsrätten konstaterar att utredningen visar att 26-åringen led av psykisk ohälsa i anslutning till gärningstillfället. Men den rättsmedicinska undersökningen talar dock övervägande skäl för att han inte har begått den aktuella gärningen under påverkan av en psykisk störning som kan betraktas som allvarlig.

”Inte heller finns det anledning att anta att hans nuvarande psykiska tillstånd är sådant att förutsättningar föreligger för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Påföljden ska därför bestämmas till fängelse.”

Försvårande omständigheter

Utgångspunkten vid straffmätningen för mord är 14 års fängelse. Enligt tingsrättens mening står det klart att 26-åringen har visat stor hänsynslöshet vid mordet, som förövats genom ett mycket stort antal knivhugg. Det anser rätten som försvårande omständigheter som inte kan påverkas av han led av psykisk ohälsa. Därför ska fängelsestraffet bestämmas till 16 år.

Malmö

Fyra åtalas för amfetamin i postförsändelse

En av de åtalade försökte spola ner misstänkt narkotika och sin itubrutna mobiltelefon.
Fotograf: Tullen
Malmö
Malmö När en postförsändelse med tre kilo amfetamin hittades på terminalen i Toftanäs bytte tullen ut knarket mot en ofarlig substans.
Fem dagar senare hämtades paketet ut av adressaten, en 54-årig man i Perstorp. Nu ställs han och ytterligare tre män inför rätta för grov narkotikasmuggling.

Paketet anlände till postens terminal på Toftanäs den 22 januari i år. Försändelsen visade sig innehålla 2 960,7 gram amfetamin som skickats från Tyskland. På adresslappen stod namnet på en 54-årig man bosatt i Perstorp.

Tullen beslutade att byta ut narkotikan mot en laglig substans. Sedan lät man försändelsen gå vidare till paketutlämningen i en butik i mannens hemort. När paketet anlänt parkerade tullen utanför butiken och spanade mot utlämningsstället.

Paketet med amfetamin innan tullen bytte ut det mot en laglig substans.
Paketet med amfetamin innan tullen bytte ut det mot en laglig substans.

Fem dagar efter paketets ankomst till Malmö fick tullspanaren napp. Försändelsen hämtades ut av en 54-årig man bosatt på orten inför ögonen på spanaren.

Tillsammans med en kollega följde de han efter 55-åringen, som körde en bil skriven på en 39-årig man i Åstorp dit färden också gick. När de kom fram till bilägarens adress såg de flera män som mötte upp 55-åringen.

Inuti en rulle trädgårdsslang hittades drygt tre hekto amfetamin i 33-åringens hus.

Understödda av polis gick tullen in i bostaden, grep de misstänkta och gjorde husrannsakan. En 33-årig man greps på toaletten när han försökte spola ner misstänkt narkotika och sin mobiltelefon, som han knäckt på mitten innan han lade den i klosetten. Mannen hann dock inte trycka på spolknappen innan han greps av polis.

Vid husrannsakan hittades cirka 350 gram riktigt amfetamin i huset, bland annat i ett sovrum och i garaget. I uppsamlaren till en gräsklippare hittades dessutom 227 gram sprängdeg, och i 39-åringens vapenskåp låg en revolver som han saknade tillstånd för.

Ett olagligt vapen hittades i 33-åringens vapenskåp.

Den 39-årige husägaren, 33-åringen som greps på toaletten, 54-åringen som hämtade ut paketet och en 43-årig kamrat till dem ställs nu alla inför rätta misstänkta för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott.

33-åringen och 39-åringen åtalas också för grovt vapenbrott och narkotikabrott. De nekar alla till brott.

Nyheter

Samlingarna berättar vår medicinska historia

Mats Engström visar en respirator i de medicinhistoriska samlingarna i Lund.
Region Skånes medicinhistoriska samling i nya lokaler i Lund. Mats Engström från Kulturen, som förvaltar samlingarna, visar en respirator modell äldre.
Fotograf: Marianne Pernbro
Nyheter
LUND En av de allra första pacemakers som användes, dialysutrustning, nervdroppar och tvångströjor. Ett halsband av utopererade njurstenar, spottkopp för tuberkulossjuka, respiratorer, samt inte minst patientkonst och broderier som patienter på Sankt Lars tillverkat.

Föremålen berättar vår medicinska historia och finns nu samlade i nya lokaler på Gastelyckan i Lund.

En tidig pacemaker, en av de första, från 1960-talet.
En tidig pacemaker, en av de första, från 1960-talet.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Flytten försenades lite på grunda v översvämning och är nu inne i slutfasen, säger mats Engström från Kulturen i Lund. Kulturen förvaltar samlingarna som ägs av Region Skåne. Tidigare förvarades de i lokaler på sjukhusområdet i Lund men dessa ska rivas och nya lokaler var ett måste.

– Här har vi större utrymme och bättre förutsättningar att även visa föremålen, säger Mats Engström.

Mats Engström från Kulturen, som förvaltar Region Skånes medicinhistoriska samlingar, och Region Skånes kulturnämndsordförande Magnus Lunderqvist (KD) i de nya lokalerna på Gastelyckan i Lund.
Mats Engström från Kulturen, som förvaltar Region Skånes medicinhistoriska samlingar, och Region Skånes kulturnämndsordförande Magnus Lunderqvist (KD) i de nya lokalerna på Gastelyckan i Lund.
Fotograf: Marianne Pernbro

Samlingarna utgörs av drygt 34 000 föremål och 4 000 digitala fotografier.

Bilden visar en flaska ”nervdroppar”.
”Nervdroppar" (även kallade Kamferdroppar) var en blandning som bestod av kamfer, eter och starksprit. Användes som lugnande medel och intogs ofta droppad på en sockerbit.
Fotograf: Emma Krantz, Kulturen.

– Här finns föremål från den institutionaliserade vården och från medicinska avdelningar och mottagningar runt om i Skåne. Allt är väldigt väl dokumenterat och finns också i en databas på nätet.

Bild från St Lars i Lund. Rond på avd. C II år 1945. Tillhör S:t Lars sjukhusmuseum, Lund.
Bild från St Lars i Lund. Rond på avd. C II år 1945. Tillhör S:t Lars sjukhusmuseum, Lund.
Fotograf: Originalfoto

Speciellt den psykiatriska vården och dess institutioner är väl dokumenterade och är det som brukar intressera mest, säger Mats Engström.

– Vi har en stor mängd föremål här som berättar om livet, vården och vårdarna vid bland annat Sankt Lars och Vipeholms sjukhus i Lund samt från Sankta Maria sjukhus i Helsingborg.

En dräkt med knappar i ryggen, knappar som kunde låsas med nyckel. Användes på St Lars.
En dräkt med knappar i ryggen, knappar som kunde låsas med nyckel. Användes på St Lars.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Här finns allt från bänkar till tallrikar till utrustning. Föremålen visar behandlingsmetoder och tvångsmedel men också det vardagliga livet och den förändring som kom med psykofarmakans intåg på 1950-talet, berättar Mats Engström.

Han lyfter också fram den patientkonst som finns bevarad, inte minst från Sankt Lars, och med verk av bland annat konstnären Carl Fredrik Hill.

Mats Engström från Kulturen visar broderier som många intagna på bland annat Sankt Lars gjorde, i början i hemlighet. Magnus Lunderqvist från Region Skånes kulturnämnd är intresserad.
Mats Engström från Kulturen visar broderier som många intagna på bland annat Sankt Lars gjorde, i början i hemlighet. Magnus Lunderqvist från Region Skånes kulturnämnd är intresserad.
Fotograf: Marianne Pernbro

– En del fantastiska teckningar och inte minst broderier finns bevarade. Mycket gjordes nog i hemlighet i början för det var inget som uppmuntrades. Det förändrades sedan och blev en del i behandlingen.

Patientkonst i Region Skånes medicinhistoriska samlingar.
Patientkonst uppmuntrades inte i början men den inställningen ändrades under åren och nya behandlingar kom.
Fotograf: Marianne Pernbro

Han visar också en av de allra första pacemakers som användes, från 1960-talet. Teknik som då den utvecklades i Lund var världsledande lyfts också fram, häribland den moderna dialysen och utvecklingen av ultraljudet. Här finns också röntgenapparatur från sent 1800-tal samt operationsbritsar, utrustning för hjärt-lungoperationer från 1960-talet, en stor samling farmaka, instrument, laboratorieutrustning och mikroskop. Dessutom möbler och leksaker från olika avdelningar. Respiratorer inte att förglömma.

Kultur och nöje

Helsingborg inleder klassiskt

Teaterchef Kajsa Giertz ser fram emot en ny säsong med tillförsikt.
Fotograf: Lisa Wikstrand
Kultur och nöje
Scen Amadeus med full symfoniorkester, Vem är rädd för Virgina Woolf med som en arenaföreställning och Äppelkriget tillbaka. På fredagen släppte Helsingborgs stadsteater programmet för säsongen 2020/2021. – Vi har också bestämt att vi spelar även om restriktionerna med 50 personer är kvar i höst, sade stadsteaters chef Kajsa Giertz på det digitala pressmötet.

Helsingborgs stadsteater inleder det nya spelåret med en riktig klassiker - Edward Albees äktenskapsdrama Vem är rädd för Virginia Woolf. Premiär blir det på Lillan 26 september och Maria Kulle och Reine Brynolfsson spelar det äldre paret Martha och George som bjuder hem ett yngre par på middag.

– Vi har skapat en arenascen i Lillan just för den här föreställningen med publik på fyra sidor om scenen, berättar Kajsa Giertz. Det blir också livefilmning och känsla ska vara att vi i publiken sitter i Martha och Georges vardagsrum.

Äppelkriget tillbaka

Den nya säsongens första premiär på Storan är Erik Gedeons musikteater Evigt ung 3 oktober. Här handlar det om åldrande och publiken möter teaterns skådespelare om 30 år.

– Vi har alltid velat sätta upp den och tycker verkligen att vår ensemble är perfekt här med sin publikkontakt, säger Kajsa Giertz.

Efter Evigt ung kommer säsongens första nypremiär 4 oktober. Det blir Äppelkriget som spelades för fulla hus under våren.

– Vi hade 14 fullsålda föreställningar kvar att spela när coronapandemin kom och vi fick stänga, berättar Kajsa Giertz. Folk har stoppat mig på stan och sagt att, snälla kan den inte komma tillbaka. Och det är verkligen en sådan powerföreställning så att uppleva det igen blir härligt.

Förutom Äppelkriget blir det också nypremiär av barnföreställningen Stora drömspelet som gjordes i samarbete med Malmö dockteater. Den hade premiär så sent som 13 mars och är tillbaka redan 21 augusti på Foajéscenen.

– Den är så himla fin så det kändes bortslösat att inte spela den mer, säger Kajsa Giertz. Men för att få plats med de två nypremiärerna har vi fått rumstera om och skjuta fram två andra föreställningar, bland annat en stor familjeföreställning.

Amadeus blir jubileumsföreställning på Helsingborgs stadsteater.
Fotograf: Mats Bäcker

Fyller 100 år

2021 firar Helsingborgs stadsteater 100 år. Jubileumsåret inleds på Lillan med nyskrivna Trädgårdsgatan som är en uppföljare till Helsingborgsberättelsen Knutpunkten som spelades 2019. Precis som Knutpunkten har Trädgårdsgatan skrivits av Teatr Weimars Jörgen Dahlqvist och här möter publiken tre generationer kvinnor och deras vardag.

Efter det drar jubileumsfirandet igång rejält med Peter Schaffers Amadeus. På scenen blir det både skådespelare och operasångare och inte minst hela Helsingborgs symfoniorkester. Underbarnet Mozart spelas av Einar Bredevik och den bittre kompositören Salieri av Björn Kjellman.

– Det kommer att bli väldigt maffigt, säger Kajsa Giertz stolt. Just det här med att höra Guds röst i musiken är viktigt här och att publiken då får höra musiken ordentligt och se musiker och instrument känns väldigt kul. Och scenografen har verkligen räknat och räknat för att alla ska få plats.

– Sedan blir det också en mindre jubileumsföreställning om teaterns historia, lägger Kajsa Giertz till. Och till hösten blir det ytterligare en jubileumsföreställning, en spektakulär grej på ett helt annat sätt.

Asagudars äventyr

20 mars är det dags för barnföreställningen Tigern i magen som är skriven av serieförfattaren Sara Hansson. Sist på säsongen ligger Innan jorden blev rund, en föreställning om asagudarnas öden och äventyr som görs med Riksteatern

– Här möter vi Asgårds många gudar som fajtas och förtvivlar precis som människorna, beskriver Kajsa Giertz.

Även om den nya säsongen presenterades på fredagen så startar inte biljettförsäljningen förrän 26 augusti, förutom till Stora drömspelet. Kajsa Giertz lovar dock att det helt säkert blir teater även om restriktionen om max 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger kvar i höst.

– Det är lite läskigt att släppa biljetter så sent eftersom det blir kortare försäljningstid men samtidigt känns det rätt. Publiken måste veta vilken typ av salong de köper biljetter till, det måste kännas tryggt på alla sätt. Och får vi bara ha 50 i publiken känns det bra med Lillan där vi börjar. Där finns 150 platser och eftersom vi spelar med fyra sidor blir det bra även med färre i publiken. Och behövs det fixar vi om i Storan så att det känns bra för 50 i publiken även där.

Viktigt med kultur i kris

Att vara chef under dessa månader av coronapandemi har varit tufft medger Kajsa Giertz men betonar att det känns väldigt bra att presentera en ny säsong.

– Jag ser framåt med tillförsikt och just det här beslutet att vi spelar även med restriktionerna på 50 personer känns avgörande. Då kan jag trygga alla med det. Vi är ju också offentligt finansierade och har en viktig roll i samhället. Visst finns det distinktioner och saker som är definitivt livsviktigt nu men konst och kultur spelar en stor roll i tider av kris.

FAKTA

Program

Helsingborgs stadsteaters program säsongen 2020/2021

Stora drömspelet, barnteater som får nypremiär 21 augusti på foajéscenen

Medverkande: Sasha Becker, Elin Norin

Regi: Erik Holmström

Vem är rädd för Virginia Woolf, premiär 26 september på Lillan

Regi: Eva Dahlman

Medverkande: Gustav Berg, Reine Brynolfsson, Kajsa Ericsson, Maria Kulle

Evigt ung, premiär 3 oktober på Storan

Medverkande: Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Caroline Leander, Robert Olofsson

Äppelkriget, nypremiär 14 november på Storan

Regi: Annika Kofoed

Medverkande: Laila Adèle, Mikael Ahlberg, Gustav Berg, Sasha Becker, Evamaria Björk, Nils Dernevik med flera

Trädgårdsgatan, premiär 30 januari på Lillan

Regi: Linda Ritzén

Medverkande: Sasha Becker, Evamaria Björk, Annika Kofoed, Birgitta Rydberg

Amadeus, premiär 13 mars 2021 på Storan

Regi: Carl Johan Karlson

Medverkande: Inez Andersson, Gustav Berg, Einar Bredefeldt, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Björn Kjellman med flera.

Innan jorden blev rund, premiär 26 mars 2021 på Lillan

Regi: Ellen Lamm

Medverkande: Mårten Andersson, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Karl Dyall, Paloma Winneth

Tigern i magen, barnteater med premiär 20 mars 2021 på foajéscenen

Medverkande: Sanne Ahlqvist Boltes, Elin Norin, Oskar Stenström

Regi: John Hanse

Säsongen bjuder också på: After work-kvällar med teater på foajéscenen, Afternoon tea-föreställningar och Jultjutet (program med livemusik, humor, brunch, quiz, barhäng med mera 27/11 till 13/12)

FAKTA

Kajsa Giertz om ...

... nostalgi som är temat för säsongen 2020/2021 och hur det syns i föreställningarna: ”Vi har försökt vrida och vända på det här temat och föreställningarna nuddar det på olika sätt. I Evigt ung är det de äldre som minns och man minns också mycket genom musik som det är mycket av i föreställningen. I Vem är rädd för Virginia Woolf kan man se det som att nostalgi också är en sorts eskapism och George och Marta har en slags lek och fantasi som de på något sätt punkterar i slutet, hela deras gemensamma fantasieskapism punkteras. Trädgårdsgatan är nostalgisk i det att det är tre tider som möts och vad gäller Äppelkriget är den ju enormt nostalgisk. I Amadeus handlar det mycket om Salieris smärta kring ambitionen som punkteras i hans liv.”

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Malmö

Konsten serverades på Tallriken

Linnea Leander som gör tygtryck kämpade med att få upp sina alster mellan träden vid Tallriken i Pildammsparken.
Linnea Leander som gör tygtryck kämpade med att få upp sina alster mellan träden vid Tallriken i Pildammsparken.
Fotograf: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ På fredagen fladdrade grafikkonst och tygtryck från träden vid Tallriken i Pildammsparken i Malmö.

Det var avgångseleverna från konst- och designutbildningarna på Östra Grevie folkhögskola som på grund av coronaviruset i år fick tänka annorlunda i fråga om sina slututställningar.

Eleverna från Östra Grevie folkhögskolas konstgrafiklinje förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag.
Eleverna från Östra Grevie folkhögskolas konstgrafiklinje förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag.
Fotograf: Marianne Pernbro

Eleverna löste det på flera olika sätt: digitalt på olika vis, via Facebookevent och i olika fönster runt om i staden.

Konstgrafikens slututställning på Tallriken i Pildammsparken på fredagen.
Konstgrafikens slututställning på Tallriken i Pildammsparken på fredagen.
Fotograf: Marianne Pernbro

Konstgrafiklinjen valde att visa sina alster på Tallriken i Pildammsparken i Malmö på fredagen, från 14 till sen kväll.

Hängde tygtryck

På en stege stod Linnea Leander och kämpade med att få snöret runt en tjock trädstam.

– Det är inte så lätt. Och här finns bara en stege. Jag har valt att visa mina tygtryck inne bland träden också, säger hon.

Linnea Leander hade hängt några av sina tygtryck inne bland träden.
Linnea Leander hade hängt några av sina tygtryck inne bland träden.
Fotograf: Marianne Pernbro

Linnea Leander har gått två år på konstgrafiklinjen och gör huvudsakligen tygtryck. Nästa år blir det troligen textillinjen.

Emma Westlund hängde hängde också sina konstverk i träden.
Emma Westlund hängde hängde också sina konstverk i träden.
Fotograf: Marianne Pernbro

Att ställa ut utomhus var bästa lösningen, menar även Emma Westlund som gått ett år på konstgrafiklinjen.

– Förutsättningarna är sådana nu. Vi skulle egentligen hängt våra verk inne bland träden men fick flytta ut hit intill gräsmattan eftersom de avverkade grenar. Därför är vi lite sena med hängningen.

I naturen

En bit bort hade Sara, också konstgrafikelev, redan fått upp sina grejer som både hängde från ett snöre mellan två träd och var framdukade på marken.

Sara var en av flera elever från konstgrafiken på Östra Grevie som förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag. Perfekt att visa sin konst här tyckte hon.
Sara var en av flera elever från konstgrafiken på Östra Grevie som förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag. Perfekt att visa sin konst här tyckte hon.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Ställa ut här är perfekt, det är jätteroligt. Nu träffar vi många människor och söta hundar. Tur med vädret har vi också.

Utrikes

Gränser öppnar – men inte för Sverige

Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni, säger statsministrarna Mette Frederiksen och Erna Solberg.
Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni, säger statsministrarna Mette Frederiksen och Erna Solberg.
Fotograf: Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni. Sverige lämnas utanför och kommer att utvärderas, lyder beskedet från de bägge länderna.
– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige, säger Norges statsminister Erna Solberg till TT.

Danmark och Norge har gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.

Regional lösning

Mette Frederiksen får under presskonferensen frågan om vilka parametrar som måste ändras i Sverige vad gäller smittspridning för att även gränsen mot Sverige ska öppnas.

– Det är vi i en dialog med Sverige om. Precis som med allt med coronaviruset är det en helhet som ska tas i beaktning, säger Frederiksen.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, framhåller Mette Frederiksen. Däremot kan en regional lösning för Öresund dock bli aktuell, säger hon.

– Det finns några speciella överväganden att göra kring Öresundsregionen och något av det som vi är i dialog med Sverige om är en regional återöppning, men det kan jag inte gå in närmare på, säger Mette Frederiksen.

Linde vill öppna Öresundsregionen

Svenska utrikesministern Ann Linde (S) hoppas också på en regional variant.

– Vi tittar på möjligheten med regionala lösningar, till exempel att öppna upp regionalt i Öresundsregionen. Exakt hur det ska gå till håller vi på med. Men vi är eniga om det. Bara för en halvtimme sedan hade jag det senaste samtalet med min danska utrikesministerkollega om hur vi ska kunna gå vidare, säger hon under en pressträff på fredagen.

Linde berättar att svenska regeringen fortsätter att tala med de nordiska länderna om gränsfrågan.

– Vi hade ju önskat oss att vi skulle ha en gemensam nordisk lösning, men nu gick inte det. Men vi har en nära dialog med både Danmark och Norge och Island och Finland och vi har ett antal konkreta förslag, säger hon.

Svårast med Sverige

Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island. Den norska statsministern säger till TT:s utsände i Oslo att förhandlingarna med Sverige är de svåraste.

– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige. Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, säger Erna Solberg till TT.

TT: Hur har förhandlingarna gått till?

– Jag har pratat med Stefan (Löfven) två gånger den senaste tiden för att berätta om vad vi gör. I övrigt har samtalen skett på ministernivå. Men nu får vi börja på en bilateral lösning, säger Solberg.

Inte Köpenhamn

Solberg förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.

Enligt Erna Solberg är allt ännu inte helt klart för hur turistresorna mellan Norge och Danmark ska gå till. För Norges del finns dock inga hinder för att resorna sker genom Sverige.

– För oss är det fullt möjligt att resa genom Sverige om man kommer från Danmark, eller så kan man ta färjan.

Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Anna Karolina Eriksson/TT

Jonas Dagson/TT

Daniel Kihlström/TT

Norges stadsminister Erna Solberg lämnar sitt besked om gränserna.
Norges stadsminister Erna Solberg lämnar sitt besked om gränserna.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen under fredagens pressträff.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen under fredagens pressträff.
Fotograf: Liselotte Sabroe/ Ritzau/ TT

FAKTA

Fakta: Får inte besöka Köpenhamn

Danmark och Norge har kommit överens om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni. Danmark har gjort en liknande uppgörelse med även Tyskland och Island.

Norge har inte satt upp några restriktioner för danska turister, men den danska regeringen har bland annat följande krav på turister från Tyskland, Island och Norge:

+ Inresa tillåts om man äger en bostad eller har en partner i Danmark.

+ Turister är välkomna om man har bokat minst sex övernattningar – dock får man inte besöka huvudstaden Köpenhamn (inklusive Frederiksbergs kommun).

+ Man måste kunna bevisa att man exempelvis har hyrt ett sommarhus, bokat hotellnätter eller en campingplats.

+ Man kan bli uppmanad att testa sig för covid-19 vid gränsövergången. Stickprov kommer att genomföras vid de danska gränserna.

+ Om man uppvisar tydliga symtom på covid-19 vid inresan får man inte resa in i landet.

+ Blir en turist smittad under vistelsen i Danmark måste man följa den danska hälsomyndighetens bestämmelser om exempelvis självisolering.

Källa: Ritzau

Malmö

Föräldrar åtalas för hot mot familjehemssekreterare

Bild på textmeddelande som familjehemssekreteraren fick skickade till sin telefon.
Familjehemssekreteraren fick en rad hot och kränkande tillmälen skickade till sin telefon.
Fotograf: Polisen
Malmö
Malmö ”Liten oskyldig flicka som lätt kan råka ut för stora stygga vargen.”
”Dina barn kan lätt slå sig.”
Familjehemssekreteraren och hennes dotter fick ta emot ett stort antal hot efter att två syskon placerats i familjehem.

Nu ställs barnens mamma och pappa inför rätta för att ha hotat och ofredat familjehemssekreteraren, hennes barn och familjehemmet barnen placerades i.

Mannen och kvinnans barn omhändertogs för några år sedan då de ansågs fara mycket illa i hemmet som en följd av föräldrarnas kriminella liv och missbruk. Efter beslutet hotade de personal på socialkontoret, med följd att flera av dem tvingades bära personlarm.

Barnen hotades

Även familjehemmet där barnen placerats hotades. Till slut fick hemmet nog och ville inte längre ha barnen boende hos sig. När en familjehemssekreterare mot föräldrarnas vilja beslutade att barnen skulle placeras på ett nytt familjehem fick hon ta emot ett stort antal hot. Även hennes barn hotades.

Familjehemssekreteraren och hennes barn tvingades sova på hemlig ort när det hoten var som värst.

Misstankarna riktades mot föräldrarna som fått sina barn omhändertagna, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern. De åtalas nu för att ha hotat familjehemssekreteraren, och ofredat henne genom att skicka ett stort antal sms med kränkande och hotfullt innehåll. Hon tar hoten på stort allvar och har mått dåligt av situationen, berättar hon i förhör.

Filmades i butik

Även familjehemssekreterarens dotter har fått ta emot kränkande och hotfulla textmeddelanden, liksom en kvinna på familjehemmet.

Hoten har skickats från anonyma kontantkortsnummer. Numren har inte kunnat spåras till de omhändertagna barnens mamma och pappa, men övervakningsbilder från en butik visar hur mannen köper kontantkort. Han erkänner att ha köpt korten, men förnekar att han skickat hotfulla sms. Även kvinnan förnekar brott.

I sms-trafik mellan föräldrarnas registrerade mobilnummer framgår det dock att de planerar att hota kvinnan. ”Jag tänker trakassera henne från kontantkort”, skriver kvinnan till mannen. De har också skickat bilder på familjehemssekreteraren och hennes barn till varandra.

NÄSTA ARTIKEL