Lagfarter SkD

91 kvadratmeter stort hus i Blentarp sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på Mårtensvägen 3 i Blentarp av Andreas Pfeiffer. Nya ägare är Åsa Therese Olsson, 38, och Björn Jimmy Roger Persson, 42. Priset blev 2 100 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i april 2020. Huset är byggt 1968 och har en boyta på 91 kvadratmeter.

I november förra året såldes en tomt precis i närheten, på Vinkelvägen 4. Priset blev där 290 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kalifornien öppnar för filminspelningar igen

Snart kan filmkamerorna börja rulla i Kalifornien igen. Arkivbild.
Snart kan filmkamerorna börja rulla i Kalifornien igen. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmkamerorna kan börja rulla redan den 12 juni i Kalifornien. Detta sedan myndigheterna har godkänt nya riktlinjer som ska förhindra spridningen av coronaviruset. En arbetsgrupp som utgjorts av Hollywood-studior som Disney, Netflix och Warner brothers samt branschens fackföreningar har bland annat föreslagit omfattande virustestning och dagliga symtomundersökningar för att skådespelare och filmarbetare ska kunna återgå till arbetet, som pausats sedan mitten av mars.

För att starta produktioner igen krävs nu att man följer de nya riktlinjerna samt ett tillstånd från lokala hälsomyndigheter.

Inrikes

Villabrand orsakar kraftig rökutveckling

En villabrand i centrala Vilhelmina i Västerbotten orsakar kraftig rökutveckling över Vilhelmina tätort. Arkivbild.
En villabrand i centrala Vilhelmina i Västerbotten orsakar kraftig rökutveckling över Vilhelmina tätort. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En villabrand i centrala Vilhelmina i Västerbotten orsakar kraftig rökutveckling. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten har gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

– Vädret gör att röken går gansak lågt, den sprider sig i tätorten. Vi vill givetvis att folk ska undvika röken, säger Jonas Hallin, yttre chef för räddningstjänsten i Vilhelmina.

Sex enheter med totalt tio brandmän jobbar med att släcka branden.

– När räddningsledare kom till platsen var det en fullt utvecklad brand. Nu har vi lyckats släcka ner de värsta lågorna, men det är fortfarande en pågående insats och vi har inte kontroll på läget, säger Jonas Hallin.

En person har förts till sjukhus med ambulans.

– Personen var talbar, mer än så vet jag inte. Det ska inte finnas någon i huset, säger Jonas Hallin.

Utrikes

Trump om siffror: "Bra dag" för George Floyd

Donald Trump vid presskonferensen utanför Vita huset.
Donald Trump vid presskonferensen utanför Vita huset.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump har rört upp skarp kritik för att ha nämnt George Floyds namn när han talade om landets goda ekonomi, rapporterar amerikanska medier.

– Förhoppningsvis tittar George ner på oss och säger att det här är något riktigt bra för vårt land. Det är en bra dag för honom och för oss alla, sade Trump vid en presskonferens i Vita husets trädgård på fredagen, med hänvisning till nysläppta positiva amerikanska arbetslöshetssiffror.

Tvärtemot vad analytikerna hade förväntat sig ökade antalet sysselsatta i landet med 2,5 miljoner personer i maj.

– Detta är en bra dag vad gäller jämlikhet, lade presidenten till.

Samtidigt fortsätter demonstrationer mot rasism och polisvåld i flera städer i USA, elva dagar efter det att George Floyd, som var svart, dödades vid ett polisingripande i Minneapolis.

Demokraternas tilltänkte presidentkandidat Joe Biden är kritisk till att Trump utnyttjar hans namn, och ilskan och vreden som Floyds död har väckt, för ett eget politiskt syfte.

– George Floyds sista ord, "Jag kan inte andas, jag kan inte andas", har ekat över hela nationen, ja runt hela världen. Att presidenten försöker lägga ord i munnen på George Floyd är helt enkelt förkastligt, säger Joe Biden.

Biden kom med sina kommentarer om sin blivande presidentrival i samband med ett tal inför en liten publik vid Delaware State University i sin hemstat, rapporterar NBC News.

– Faktumet att han sa så, samtidigt som arbetslösheten steg för svarta och latinamerikaner – för unga svarta sköt arbetslösheten i höjden – säger allt om den mannen och vad han verkligen bryr sig om, säger Biden.

Ekonomi

Århundradets börsflopp firar 20 år

Intresset för att köpa Teliaaktier bland allmänheten var stort. Sista dagen för att teckna aktien var bland annat stockholmaren Joakim Künstlicher vid köpdisken på SEB vid Sergels torg i Stockholm. Arkivbild.
Intresset för att köpa Teliaaktier bland allmänheten var stort. Sista dagen för att teckna aktien var bland annat stockholmaren Joakim Künstlicher vid köpdisken på SEB vid Sergels torg i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Småsparare lockades med en säker investering som skulle fantastisk avkastning.
20 år senare står facit klart:
– Århundradets börsflopp, betygsätter ekonomen Claes Hemberg noteringen av Telia.

Den 13 juni är årsdagen för när Telia börsnoterades och den svenska staten sålde ut 20 procent av innehavet i telekombolaget. Den som då betalade 85 kronor per aktie kan nu titta på kontot och se att värdet i nuläget är omkring 30 kronor.

Även om aktien fallit 60 procent har dock aktieägare i alla fall fått en liten avkastning tack vare frikostiga utdelningar.

– Det gör att du får en total avkastning på ungefär 8,5 procent enligt Bloombergs beräkningar, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Som jämförelse kan nämnas att OMXS-index under samma period lyft med 73 procent och någon som köpte en Volvoaktie i juni 2000 har genom återinvesteringar och utdelningar sett värdet stiga med nästan 700 procent enligt bolagets hemsida.

– Många som ägt Teliaaktien sedan noteringen, "har lagt den i byrålådan" och försökt glömma bort för att det varit så bedrövlig kursutveckling. Problemet är att många varit enbenta och bara ägt Telia vilket man fått lida för, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Politiker är som folk är mest. Optimistiska ibland, naiva ibland. Då var man väldigt naiv. Telekomindustrin hade haft ett fantastiskt 90-tal men politiker förstod inte att det här var i sista minuten och att gå ut i en förtäckt folkbildning – det är att lura folk, säger Claes Hemberg om noteringen.

Stor möjlighet

För våren 2000 talades inte om att luras, snarare en strålande investeringsmöjlighet.

I städer sattes affischer upp med människor som ringde i mobiltelefoner och ropade "Nu" till en fiktiv bankrådgivare. Totalt satsade staten 30 miljoner kronor i annonskostnader, alla hushåll fick ett prospekt i brevlådan medan tidningarna fylldes av spekulationsartiklar om hur mycket småsparare skulle tjäna på att köpa och sälja omedelbart. Tipset, 4 000 kronor på 200 aktier.

– Tack och lov får banker och bolag inte använda sig av den typen av marknadsföring i dag. Det är helt uppenbart att människor inte var medvetna vad man tecknade. Staten gjorde en bättre exit än ett riskkapitalbolag och det är privatspararna som fått betala för det, säger Johanna Kull.

I huvudrollerna fanns Björn Rosengren, dåvarande näringsminister och Jan-Åke Kark, koncernchef. Den förstnämnde förekom gärna i debatten och uttalade sig om att han såg "det som positivt om aktien stiger 10 till 15 procent efter noteringen". Den sistnämnde axlade rollen som säljgeneral och besökte investerare för att övertyga dem.

Den 22 maj höll Rosengren och Kark pressträff där datum för börsnotering meddelades samtidigt som Stockholmsbörsen föll med 3,8 procent. Det kan ses som ett tecken i tiden som dock många då valde att inte se.

Aktiemarknaden var nämligen i gungning, tidigare på våren hade näthandelsföretaget Boo.com gått i konkurs i en spektakulär krasch och det som historiskt fick namnet IT-bubblan var nu på väg att spricka. Stockholmsbörsen skulle det visa sig nådde sin absoluta topp i mars, samtidigt som dåvarande statsministern Göran Persson i en intervju i Dagens industri gav rådet: "Köp mer aktier" och "börsen är aldrig övervärderad".

Sjönk kraftigt

Introduktionspriset kom till slut att hamna på 85 kronor och totalt 1,1 miljoner svenskar ägde nu aktier i Telia, för mer än hälften var det första gången man var aktieägare. Inledningsvis steg aktien något, som mest till 94 kronor men sedan kom fallet. På två år sjönk kursen hela 75 procent.

Med utdelningar och det faktum att ingen kunde teckna sig för mer än 200 aktier innebär att det ekonomiska bortfallet för enskilda småsparare inte speciellt högt. De långtgående konsekvenserna märks dock på ett annat sätt, påpekar Claes Hemberg:

– Det kom att påverka många människors syn på börsen och aktier. Än i dag är det många som tycker att det är farligt och fungerar dåligt bara för att man har Telia-aktier som man är missnöjd med.

I nuläget är det enligt Johanna Kull cirka en halv miljon småsparare som har aktien i sin portfölj. Och inför 20-årsjubileumet är nu frågan, den som varit med under hela ökenvandringen, ska man behålla eller sälja?

– Det beror helt på hur den övriga aktieportföljen ser ut men är det den enda aktien man äger – vilket det är för många – då tycker jag det är bättre att sälja och köpa fonder, alternativt investmentbolag för att få bättre spridning, säger Johanna Kull och fortsätter:

– Är man inte väldigt aktieintresserad ska man inte äga bolaget bara för att politikerna försökte få det till en folkaktie för 20 år sedan.

Tobias Österberg/TT

Börsnoteringen av Telia följdes av massiv reklamkampanj. Arkivbild.
Börsnoteringen av Telia följdes av massiv reklamkampanj. Arkivbild.
Fotograf: Tobias Röstlund
Dåvarande näringsministern Björn Rosengren och Jan-Åke Kark, koncernchef på Telia i samband med pressträffen när man meddelar första noteringsdagen för Teliaaktien. Arkivbild.
Dåvarande näringsministern Björn Rosengren och Jan-Åke Kark, koncernchef på Telia i samband med pressträffen när man meddelar första noteringsdagen för Teliaaktien. Arkivbild.
Fotograf: Michael Brannäs/TT
Telias vd Jan-Åke Kark i samband med att bolaget börsnoterades i juni 2000. Arkivbild.
Telias vd Jan-Åke Kark i samband med att bolaget börsnoterades i juni 2000. Arkivbild.
Fotograf: Rolf Höjer/TT
Telias vd fick en 'aktieportfölj' i form av ett akvarium med pirayor i av Stockholmsbörsen i samband med att aktien börsnoterades. Arkivbild.
Telias vd fick en "aktieportfölj" i form av ett akvarium med pirayor i av Stockholmsbörsen i samband med att aktien börsnoterades. Arkivbild.
Fotograf: Rolf Höjer/TT

FAKTA

Fakta: Telia resa från börsnoteringen till idag

I juni 2000 noterades Telia på Stockholmsbörsen. Bolaget var ett i raden av statliga bolag som nu såldes ut.

Introduktionskursen sattes till 85 kronor och inledningsvis steg aktien men redan efter halvår hade den tappat till 50 kronor.

Vd:n Jan-Åke Kark som varit med och lanserat själva börsintroduktion avgick i oktober och ersattes av Marianne Nivert.

Bolaget gick senare ihop med finska Sonera vilket i slutändan betydde kraftiga nedskärningar. Vd:n Anders Igel som ersatte Nivert fick gå trots stora vinster och ersattes i sin tur av Lars Nyberg 2007. Kort därefter inleddes dock en jättekris med avslöjanden om mutor och samarbete med regimen i Uzbekistan och Nyberg fick gå 2013. Den senaste vd:n, Allison Kirby tillträdde nu i maj och tidigare haft samma position hos konkurrenten Tele 2.

Inrikes

Lantbrukare: Nedskräpning och skrämda djur

Lennart och Titti Jöngren driver Grindtorps gård utanför Åkersberga norr om Stockholm. Vid ett tillfälle hittade de en familj som hade picknick på deras uppfart. 'De sa att de var där för att mata våra hästar och andra djur. De verkade tro att vi var en djurpark', säger Titti Jöngren.
Lennart och Titti Jöngren driver Grindtorps gård utanför Åkersberga norr om Stockholm. Vid ett tillfälle hittade de en familj som hade picknick på deras uppfart. "De sa att de var där för att mata våra hästar och andra djur. De verkade tro att vi var en djurpark", säger Titti Jöngren.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Under coronapandemin har allt fler börjat visats i naturen. Men nu larmar lantbrukare om att många inte vet hur de ska bete sig eller vad som är tillåtet i skog och på åkermark.
– I år har det varit helt hysteriskt. Vi fick flytta våra lamm eftersom folk inte kunde låta dem vara ifred, säger lantbrukaren Titti Jöngren.

Reserestriktioner, virusrädsla och hemarbete har gjort att fler än någonsin ger sig ut i naturen. Det ökade intresset för friluftsliv i närområdet är något som lantbrukarna Titti och Lennart Jöngren märkt av. De driver en gård utanför Åkersberga, norr om Stockholm, och odlar både grödor och håller djur.

– Man kan lugnt påstå att det blivit en tillökning av folk den senaste tiden. Det är givetvis jätteroligt att folk hittar ut i naturen, men för oss har det inneburit stora problem. Jag vet inte hur många barnfamiljer som jag fått säga till efter att de bara klivit rakt in där fåren betar för att klappa dem. De är som att de tror att vi är en djurpark, säger hon.

Fåren har tillsammans med lammen nu fått flytta till en mindre synlig hage eftersom de inte fick vara ifred.

– Det är helt okej att klappa fåren om de kommer fram själva, men de måste kunna få gå i väg när de vill och inte bli jagade. Om får blir stressade så lägger de sig ner och blir apatiska. Men många tror i stället att de njuter och fortsätter klappa. Till slut kan de dö av stressen, säger Titti Jöngren.

"Helt hysteriskt"

Hon berättar att Lennarts släkt har drivit gården i närmare hundra år. De är vana vid att upplysa folk om vad som gäller i naturen.

– Men i år har det varit helt hysteriskt. Jag fasar lite för den stora invasionen som brukar komma när sommarlovet tar fart. Sen vill jag poängtera att det inte är barnen som gör fel, de förstår precis när man förklarar för dem. Men det är föräldrarna som det inte går att prata med.

Det har till och med hänt att en familj bestämde sig för att ha picknick på familjens gårdsplan.

– Man bara gapar över fräckheten. När jag berättade att vi bor här, så kontrade de med att det inte satt några skyltar uppe och att "de inte visste". Jag tycker att det är ens förbannade skyldighet som vuxen att ta reda på vad som gäller. Är man osäker – låt bli.

"Förbannad och ledsen"

Även växtodlaren Lennart Nilsson, som driver två gårdar i Halland, märker att det är mer folk som är ute och rör sig runt och på fälten där han odlar sina grödor.

– Vi märker det på grund av skräpet. Det har blivit värre, med fler snusdosor och pappersnäsdukar som slängs här. Rent principiellt så är det helt förbjudet att gå på ett fält med en gröda. Man blir förbannad och ledsen, säger han.

Nedskräpningen kan få allvarliga följder, framförallt för djuren.

– Det är inte jättekul att plocka skräp efter någon annan, men det stora problemet är att skräpet kan blandas ihop med det vi skördar. Det mals sedan ner i djurens mat och skadar dem när de äter den, säger Lennart Nilsson.

Han tycker att det känns som att respekten från folk som rör sig i närheten av hans grödor har minskat den senaste tiden.

– Om folk går med försiktighet så är det oftast inga problem. Man kan gå i de hjulspår vi kört upp med traktorerna. Men går man hursomhelst så förstör man. En del kör till och med ut sina fordon på åkrarna eller trampar ner grödorna när de tar en selfie, säger Lennart Nilsson.

Sämre kunskap

Björn Galant, expert kring frågor gällande allemansrätt på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror att problemet grundar sig i att folk helt enkelt har sämre kunskap kring skogs- och lantbruk i dag.

– Många känner till allemansrätten, men det finns en konstig bild av vad som egentligen är tillåtet. Det är absolut inte tillåtet inom allemansrätten att gå på åkermark. Du får vistas i skog och mark – om du inte förstör och håller dig inom lagens gränser, säger han.

Att få i dag växer upp utan koppling till djur och natur ser han också som ett problem.

– Under andra världskriget bodde 80 procent av Sveriges befolkning inom jordbruket, resten i en stad. I dag är det i stället omvända siffror, vilket gör att färre förstår vad det innebär. Det är många som inte heller kopplar att grödorna på marken eller skogen de går i är en lantbrukares inkomst. Händer det något med den, så slår det direkt mot lantbrukarens plånbok och lönen blir mindre.

Öva på allemansrätten

På Naturvårdsverket har man fått indikation från länsstyrelserna i landet på att fler är ute i naturen. Länsstyrelserna sköter nationalparker och reservat och behöver nu lägga mer energi på underhåll.

– Överlag får de påminna lite mer om vilka regler som gäller. Det är nyttigt att folk kan komma ut och öva sina kunskaper kring allemansrätten, samtidigt är det givetvis viktigt att visa respekt för skogen och det brukade landskapet, säger Sanja Kuruzovic, handläggare för allemansrätten på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket jobbar för att upprätthålla en bra samverkan med markägare, länsstyrelser och kommuner i den här frågan.

– Jag tror det är en nyckelfaktor, att vi tillsammans sprida kunskaperna om respekt i naturen. Det finns utmaningar när fler ovana kommer ut i naturen, men vi måste komma ut och öva. Allemansrätten innebär inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Vi måste alla vara lyhörda och förstå varandras perspektiv, säger Sanja Kuruzovic.

p

Carin Fock/TT

Titti och Lennart Jöngren på Grindtorps gård tycker det är tråkigt att de nu behövt flytta sina får eftersom de blivit stressade av alla nya besökare i naturen.
Titti och Lennart Jöngren på Grindtorps gård tycker det är tråkigt att de nu behövt flytta sina får eftersom de blivit stressade av alla nya besökare i naturen.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Fåren gå på naturbete i genomgångshagar, där besökarna den senaste tiden blivit fler. 'Kommunen har varit behjälplig och satt upp skyltar. Fåren är där för att hålla landskapet fritt, de jobbar, och då kan de inte bli störda hela tiden', säger Titti Jöngren.
Fåren gå på naturbete i genomgångshagar, där besökarna den senaste tiden blivit fler. "Kommunen har varit behjälplig och satt upp skyltar. Fåren är där för att hålla landskapet fritt, de jobbar, och då kan de inte bli störda hela tiden", säger Titti Jöngren.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Så här ska du bete dig i naturen

Du får vistas i naturen, men det ska göras på ett respektfullt sätt.

Det går bra att tälta på många ställen, men tänk på att det i skyddade områden kan finns begränsningar. Allemansrätten kan vara utökad eller begränsad – kolla upp vad som gäller just där du är.

Att gå på odlad mark är förbjudet och ingår inte i allemansrätten.

Du måste också tänka på den privata sfären, gå inte för nära där någon bor. Här kan det vara bra att sätta sig in i den boendes situation. Hur nära hade du velat att folk kom om du bodde på samma ställe?

Allemansrätten ger ingen självklar rätt att elda. Det får bara eldas om det kan ske under säkra förhållandet. Det går snabbt för marken torkar upp, så använd iordningställda eldningsplatser och ha alltid vatten nära till hands.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Trudeau knäböjde mot rasism och polisvåld

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd till de demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd till de demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet.
Fotograf: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals demonstranter som samlats utanför Kanadas parlament för att protestera mot rasism och polisbrutalitet fick under fredagen sällskap av premiärminister Justin Trudeau.

I åtta minuter och 46 sekunder, lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot George Floyds nacke, stod Trudeau tyst på knä tillsammans med övriga demonstranter, rapporterar CBC News.

Premiärministern anslöt sig till folksamlingen iklädd svart munskydd och omgavs av säkerhetsvakter. Han lyssnade på talarna och gick flera gånger ner på knä och lade handen på hjärtat, en gest som i USA används för att demonstrera mot polisvåld att rasism mot svarta.

Demonstrationen anordnades till stöd för de omfattande protesterna i USA efter Floyds död förra veckan. Premiärministern höll en "Black lives matter"-tröja och jublade och applåderade tillsammans med demonstranterna, men talade inte själv.

– Alldeles för många kanadensare känner rädsla och ångest vid åsynen av poliser, sade Trudeau vid sin dagliga presskonferens tidigare under dagen och fortsatte:

– De senaste veckorna har vi sett många kanadensare som plötsligt kommit till insikt om att den diskriminering som många av våra medborgare utsätts för måste upphöra.

I tisdags uppmärksammades Trudeau för att ha stått tyst i 20 sekunder efter att ha fått en fråga från en journalist om USA:s president Donald Trumps hot om att använda militären mot demonstranter. Efter den till synes långa betänketiden sade premiärministern till slut:

– Vi ser alla med förskräckelse och bestörtning vad som händer i USA. Nu är det dags att lyssna, förena människor och lära oss om de orättvisor som fortsätter, trots att det har gjorts framsteg under flera år och decennier.

Kultur och nöje

Konstfacksdesign väcks till liv av regnet

'Rainwaves' är en ljudskulptur i rostfritt stål. Pressbild.
"Rainwaves" är en ljudskulptur i rostfritt stål. Pressbild.
Fotograf: Erik Vallbo
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som sitt slutprojekt vid Konstfack skapar studenten Erik Valbo objekt som vaknar till liv när det regnar. Han hoppas att verken "Rainwaves" och "Raindance" ska föra oss närmre naturen.

– Vi har blivit bortskämda med att vi kan sätta på AC när vi behöver fräsch luft och kranen när vi behöver vatten. Människan har tappat kopplingen till regnvatten. Det jag vill göra är att få oss att omvärdera det och skapa en positiv upplevelse, där vi kan se regn i ett nytt ljus, säger han.

Lyssna till musiken

Hans ena slutprojekt under utbildningen, "Rainwaves", är en ljudskulptur i rostfritt stål som samlar upp regnvatten och ger det riktning nedåt i en regntrappa. Den som tar del av verket ska kunna ställa sig under skulpturen och lyssna till musiken som regndropparna skapar.

– När regnvattnet slår mot membranen spelas olika toner. Jag ville väcka en nyfikenhet kring vad som händer, utan att man förstår direkt exakt hur det går till.

"Raindance" är en ljuslykta av handblåst glas. När regnet samlas i den blir den en levande optisk lins som via lampans sken gör en ljusprojektion på marken. Erik Vallbo har samarbetat med Göteborgs Stads projekt "Rain Gothenburg" och utgått från Seminarieparken i Göteborg.

– Jag var där och upplevde parken, pratade med människor som gick genom den och det jag tog med mig var att det är en väldigt mörk park som upplevs lite läskig på natten. Det regnade förstås när jag var där och det fanns inget ställe att ta skydd, säger han.

"Sätter i gång magin"

Än så länge finns "Rainwaves" och "Raindance" i Konstfacks popup-utställning Off-site i Lusthuset i Spökparken i Stockholm. Förhoppningen är dock att ljudskulpturen ska kunna byggas ut och kanske visas i Göteborg nästa år, vid stadens jubileum.

– Det roligaste har varit att jobba med något man inte kan kontrollera. Det är regnet som sätter i gång magin, säger Erik Vallbo.

Ann Edliden/TT

Regndropparna skapar musik i 'Rainwaves'. Pressbild.
Regndropparna skapar musik i "Rainwaves". Pressbild.
Fotograf: Erik Vallbo
'Raindance' blir en optisk lins som gör regnets rörelser till ett konstverk. Pressbild.
"Raindance" blir en optisk lins som gör regnets rörelser till ett konstverk. Pressbild.
Fotograf: Erik Vallbo

Sport

"Ansvarsfullt" målfirande i allsvenskan

Så här ska det inte se ut när allsvenskan startar. Arkivbild.
Så här ska det inte se ut när allsvenskan startar. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Avhållsamt målfirande – ett nödvändigt spel för gallerierna?
Det anser lagläkaren Sverker Nilsson – som inte tycker det behövs något förbud mot omfamningar i allsvenskan.
– Att kramas är ju ingenting som är smittfarligt om man är frisk – men det ser ju inte bra ut om man tv-sänder detta, säger han.

När fotbollsallsvenskan för herrar drar i gång nästa vecka blir det under minst sagt annorlunda premisser.

Spelare, ledare, arrangörer, medierepresentanter och andra som kommer närvara på de allsvenska arenorna måste följa ett medicinskt regelverk, framtaget av svensk fotboll, med syfte att begränsa smittspridningen.

Något som dock saknas är restriktioner gällande målfirande. Det har varit omdiskuterat i framför allt tyska Bundesliga där spelarna – i olika hög utsträckning – rättat sig efter den uttalade uppmaningen att inte vidröra lagkamrater annat än med armbågar och fötter.

I svensk fotboll är det i stället eget ansvar och sunt förnuft som gäller.

– Varje lag får hitta sitt sätt för hur man ska fira. Det är inte tal om att kramas, pussas eller någonting sådant utan det får ju också göras på ett ansvarsfullt sätt, säger Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och är lagläkare i Falkenbergs FF.

"Får inte överdriva"

Han fortsätter:

– Varje lag får hitta en modell för hur detta ska fungera på ett bra sätt. Vi får inte överdriva saker och ting, vi pratar faktiskt om friska elitidrottare.

I regelverket ingår att varje spelare före match ska fylla i ett hälsoformulär – och vid tecken på symptom blir det inget spel.

Sverker Nilsson känner sig trygg med att endast friska spelare kommer vistas på planerna och anser att försiktighetstänket runt målfirande mest handlar om symbolik.

– Kramas man som fotbollsspelare efter en match, om man är frisk, så är det ju ingenting som är smittfarligt – men det ser ju inte bra ut om man tv-sänder detta. Man får titta på hur folk i övrigt reagerar i samhället. Det gäller att föregå med gott exempel i tv. Det finns en socialmedicinsk aspekt att ta hänsyn till, inte bara spelarnas hälsa, säger han.

Berg: Håll avstånd

En som håller med är Djurgårdens Erik Berg. Han är av uppfattningen att signalvärdet som återhållsamt målfirande medför inte ska underskattas.

– Det tror jag absolut är viktigt. Även om vi börjar spela matcher nu så är det ändå en pandemi som pågår. Vi är viktiga förebilder så det gäller att fortsätta hålla distans och vara noggranna. Detta är långt ifrån över, säger 31-åringen.

Svenska mästarklubben Djurgården har enligt mittbacken inte lyft frågan om hur de ska uppföra sig när de gjort mål under den kommande, starkt viruspräglade, allsvenska säsongen.

"Ibland försvinner förnuftet"

Men kramar och fysisk kontakt lär det ändå inte bli tal om, tror Berg.

– Nej, man får hålla sig på avstånd.

Inte heller hos guldutmanaren Malmö FF finns en uttalad hållning i frågan – och lagets stjärnmittfältare Anders Christiansen, 29, vågar inte utlova att han kommer hålla känslorna i styr om hans lag slår till med ett viktigt mål.

– Man ska också komma ihåg att vi är som alla andra också. När du spelar match spelar du med adrenalin och på känsla, ibland försvinner också förnuftet. Det får man också respektera – att vi är människor också, men självklart ska vi vara förebilder så mycket det går, säger han.

Pelle Strandman/TT

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: Utdrag från fotbollens regelverk

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anländas och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixad zon för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minst ska innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

NÄSTA ARTIKEL