Lagfarter SkD

Tomt i Hörby såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Marko Stoor, Lise Charriere, Tanja Stoor och Robert Mikael Hansson har tagit över fastigheten på adressen Oderup 9512 i Hörby från Helge Ragnar Åkerbloms dödsbo. Ägarskiftet blev klart i januari 2020 och köpesumman blev 185 000 kronor. Tomten är 3 420 kvadratmeter stor.

För nio månader sedan såldes en gård knappt en kilometer därifrån, på Tollstorp 9333. Där blev priset för den 23 hektar stora gården 4 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Markförsäljning till Bösarps grus fick skarp kritik i fullmäktige

Två hus och tre kor.
Gården Fältet vid Nils Holgerssongymnasiet i Skurup. På andra sidan gården ligger mer betesmark som tillhör Skurups kommun och arrenderas av skoljordbruket. Delar av den betesmarken vill Moderaterna sälja till Bösarps grus.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Många ifrågasatte försäljning av kommunal mark intill täkten till Bösarps grus och torrbruk. En stor andel av fullmäktiges ledamöter ifrågasatte den föreslagna affärsuppgörelsen och skickade ärendet på återremiss i måndags när fullmäktige sammanträdde.

Jörgen Sjöslätt (C) inledde med att konstatera att förslaget till uppgörelsen har två delar. Den ena är att Bösarps grus och torrbruk i ett avtal lovar att bygga på den centrala fastigheten Kvarteret Anna. En fastighet de har ägt i tio år och Sjöslätt konstaterade att han inte kunde se vad i avtalet som borgade för att företaget den här gången skulle komma att bygga på tomten de ägt sedan länge. I början av 2019 gick företagets bygglov för fastigheten ut och då hade de inte hittat någon entreprenör som kunde bygga åt dem med rätt prisbild.

– Vi vill att en extern jurist belyser vilka konsekvenserna blir om det går till en tvist i en domstol, sade Sjöslätt och påpekade att det inte är någon bra lösning att kommunen får köpa tillbaka obebyggd mark för 9 miljoner, mark som kommunen en gång själva sålt för 2,6 miljoner till en annan entreprenör.

Den andra delen i affärsuppgörelsen ifrågasätter han än mer. Att kommunen skulle skicka med 20 hektar betesmark intill företagets grustäkt för att få marken i tätorten bebyggd tycker han är att rea ut kommunens tillgångar. Enligt Svefas rapport, som finns i underlaget, ska det finnas grus till ett värde om 12,8 miljoner enligt beräkningar från 2017 om priset är 10 kronor per ton. Enligt affärsuppgörelsen ska Bösarp få köpa marken för 6,5 miljoner om de lovar att bygga lägenheter på sin mark i centrum.

– Vi anser att försäljningen sker till underpris, säger Sjöslätt och pratar då bara om marken som han anser är för billig om man jämför med annan mark i området, som det inte finns grus under.

Utöver det finns det grus under marken och Centerpartiet och femklöverns oppositionspartier, S, V, MP och Liberalerna, vill veta närmare hur mycket grus det egentligen finns under de 20 hektar som ska säljas.

– Det finns en stor osäkerhet i hur mycket grus det finns i marken. Jag tolkar rapporten som att det finns betydligt mer grus och ska man överväga att sälja för brytning måste man titta närmre på hur mycket grus det finns, säger Sjöslätt och tillägger:

– Jag skulle inte bli förvånad om det fanns grus till ett värde för mellan 25 till 100 miljoner kronor.

Maria Ivansson (MP) instämde i Centerpartiets resonemang liksom Conny Axtelius (S) och Babak Rahimi (V). Sven-Åke Strandberg (KV) ville att ärendet skulle avslås helt och hållet inte bara skickas på återremiss.

Kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) påpekade att företaget funnits i kommunen sedan 1947 och att den ”inte alltid okomplicerade relationen” inte beror enkom på en part.

– Vi kan fortsätta ett ”chicken race” med Bösarps grus utan framgång, sade han och påpekade att det är skadligt för kommunens affärer att misstro de privata markägarna.

Förslaget som kommit upp från både S och C om att kommunen ska fortsätta äga marken vid grustäkten och få betalt för varje ton grus som bryts avfärdade Bolinder snabbt:

– Menar ni att Skurups kommun ska skaffa ett täkttillstånd för två miljoner kronor och ge sig in i grusbrytarbranschen? Och om det inte finns fyndigheter ska vi stå där med skägget i brevlådan?

Solbritt Lundgren (C) påpekade att Skurups Jordbruks AB påpekat i en färsk skrivelse att de är oroliga för en extern markägare vilket gör att de förlorar kontrollen på sin bevattnade betesmark till skillnad om kommunen fortsätter att äga marken.

Bolinder svarade att ”marken är säkrad på medellång sikt” och att det var längre än det skrala elevunderlaget till skolan visade på. Uttalandet fick kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) att ge sig in i debatten. Ska vi sälja mark utan att återinvestera i ny mark frågade hon och svarade själv att det var oklokt.

– Vi behöver en högre grad av självproduktion framöver och mjölkproduktion är en viktig del och då kan vi inte avyttra mark. Och så är jag oroad över attityden till skoljordbruket som det låter som du tycker bara är att avveckla. För oss i centern är utbildningen på lantbruksskolan viktig.

Debatten fortsatte tills SD ville ajourera sig. Efter ajourneringen vill de inte ge sin syn på ärendet utan bara få den långa debatten att upphöra.

– Vi har konstaterat att det blir en återremiss. Vi tar debatten nästa gång, sade Lars Nyström (SD).

M, SD och SkuP röstade för att ärendet skulle avgöras under kvällen. S, V, MP och Liberalerna samt Centerpartiet röstade för en återremiss för att låta utreda vad gruset är värt, om avtalet håller i domstol och vilka konsekvenserna blir för skoljordbruket om marken säljs.

Opinion

Höjningen får inte försenas

Ardalan Shekarabi under en presskonferens
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Opinion
Opinion Höjningen av pensionsåldern kan försenas av att tillägget för dem med låga pensioner måste administreras först av Pensionsmyndigheten. Det vore olyckligt.

Det är rimligt att höja pensionsåldern. Att gå för tidigt kan bli en ekonomisk fälla, särskilt för den med låg pension. Skillnaden för den som stannar längre kan bli tusenlappar. Att gå senare innebär dessutom att pengarna inte behöver räcka till lika många år. Den tidigaste pensionsåldern ska enligt planerna höjas från 62 till 63 år och det skulle tidigast gå att få garantipension från 66 års ålder, från och med 2023. Man skulle ha möjlighet att stanna kvar på arbetsmarknaden till 69 års ålder.

Det är oroande att pensionsmyndigheten larmar för att det tillägg som ska ges till dem som har en pension på mellan 9000- 17000 kronor kommer att göra det administrativt omöjligt att hinna höja pensionsåldern i tid, vilket kan göra svenska pensioner ännu sämre än de är nu.

Socialdemokraterna prioriterar till synes tillägget framför höjd pensionsålder, även om socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att höjningen kommer att införas som planerat. Pensionsmyndigheten tror däremot att det inte kommer att gå.

Sverige har för dåliga pensioner i förhållande till arbetsinsatsen. Höjningen behövs, samt kanske en översikt över hela pensionssystemet, även om det inte lär hända under de närmaste åren.

Kultur och nöje

Spike Lee släpper kortfilm i Floyd-protest

Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.
Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.
Fotograf: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm, där han klippt ihop material från sin klassiska film "Do the right thing" med videoupptagningar av två uppmärksammade polisingripanden, där svarta män dött.

Lee släppte filmen "3 brothers" i samband med att han gästade tv-kanalen CNN och där kommenterade den protestvåg som drar över USA, skriver The Guardian.

Filmen inleds med orden: "Kommer historien att upprepa sig själv?" och består av filmupptagningar från polisens gripande av George Floyd den 25 maj och av Eric Garner, som 2014 avled av kvävning till följd av ett polisingripande på Staten Island.

Lee har därefter klippt ihop materialet med scener från sin film "Do the right thing" från 1989, där en av karaktärerna, Radio Raheem, kvävs under en polisinsats.

Filmen, som blev Spike Lees genombrott, utspelar sig i ett område i Brooklyn, och handlar om hur kärlek och konflikter över etniska gränser når en våldsam kulmen en stekhet sommar.

USA har de senaste dagarna skakats av våldsamma protester efter George Floyds död, och till CNN sade Spike Lee att han inte förstår varför folk inte förstår vad som pågår i USA.

– Det här är inget nytt, vi såg det under upploppen på 60-talet och när Martin Luther King mördades. Varje gång något händer och vi inte får rättvisa reagerar människor som de gör för att göra sina röster hörda.

Inrikes

Karolinska lämnar stabsläge

Efter nästan elva veckor i förstärkningsläge och stabsläge går Karolinska universitetssjukhuset på tisdagen tillbaka till ordinarie styrning. Arkivbild.
Efter nästan elva veckor i förstärkningsläge och stabsläge går Karolinska universitetssjukhuset på tisdagen tillbaka till ordinarie styrning. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Efter nästan elva veckor i förstärkningsläge och stabsläge går nu Karolinska universitetssjukhuset tillbaka till ordinarie styrning.
– Det betyder inte att vi slappnar av men det är ändå ett tecken på att vi har situationen under kontroll, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Den 12 mars gick sjukhuset in i förstärkningsläge, den 8 maj övergick man till den lägre nivån stabsläge och från och med den 2 juni övergår man till ordinarie styrning.

– Nu finns inte samma behov av central styrning och därför vill vi tillbaka till ordinarie styrning. Nu börjar vi jobba som vanligt till större del, säger Björn Zoëga.

Normal styrning

Redan när man övergick till stabsläge tog sjukhuset fram en checklista med saker man ville få på plats innan man gjorde övergången till ordinarie styrning.

– Till exempel planera semestrar, vi ville utvärdera vad vi kunde klara av under sommaren och sätta på plats strukturer och göra vissa förändringar. Nu har vi checkat alla boxar och är beredda på att gå tillbaka till normal styrning och möta sommaren på det viset, säger Björn Zoëga.

Karolinska universitetssjukhuset har vårdat flest covid-patienter i landet och viruset kommer vara en del av sjukhusets vardagliga verksamhet under överskådlig tid. Samtidigt ska sjukhuset klara sina andra uppdrag, säger Björn Zoëga. Då är den ordinarie styrningen, där mycket av ansvaret och mandatet ligger nära verksamheterna, den bästa, anser han.

– Vi har kunnat hålla i gång och ta hand om alla andra patienter som behöver behandling. Alla våra cancerpatienter har fått sin behandling i tid och det ser bra ut inför sommaren. Vi har också kunnat operera nästan lika många hjärtan som under samma period 2019, som var ett rekordår, säger Björn Zoëga.

Kan inte slappna av

Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagens presskonferens att antalet inläggningar på intensivvården, som tidigare minskat generellt i landet, nu har planat ut och på vissa håll ökat något de senaste dagarna.

– Att vi lämnar stabsläget betyder inte att vi slappnar av men det är ändå ett visst tecken på att vi har situationen under kontroll och vi har processer och framförhållning så vi vet vad vi behöver göra de kommande månaderna, säger Björn Zoëga.

Ellinor Knoxborn/TT

Björn Zoëga direktör för Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild.
Björn Zoëga direktör för Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Beredskapslägen i vården

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Socialstyrelsen

Inrikes

Tusentals protesterar mot polisvåld i USA

Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. I bakgrunden den svenska polisen Malou Huisman Särelind.
Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. I bakgrunden den svenska polisen Malou Huisman Särelind.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Protesterna mot den amerikanska polisens våld mot afroamerikaner har nått Sverige. Tusentals svenskar demonstrerar genom att checka in digitalt hos den amerikanska ambassaden på sociala medier.

– Svarta människor dör världen runt. En svart människa i världen har större risk att dö genom våld eller mord, säger aktivisten och initiativtagaren Aysha Jones i en livesändning utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. Men vill också uppmärksamma strukturell rasism och våld mot svarta i Sverige.

– Flera mord sker mot svarta kroppar, kroppar som min. Det kunde varit jag, mina söner, min mamma och mina bröder, säger Jones.

Kräver en markering

Demonstranterna kräver också att Sverige markerar mot den amerikanska regeringen.

– Sverige bör göra som de gjort mot vilket annat land som helst och ställa makthavare i USA till svars för det de gör mot sitt folk.

Över 60 000 människor har på tisdagen samlats på Facebook för att delta i protesten digitalt, genom att checka in hos den amerikanska ambassaden på sociala medier. Demonstrationen kommer att pågå varje tisdag ett tag framöver, enligt Jones.

– Det är helt fantastiskt att det blev så stort och att det är så många som visar sitt stöd. Men jag hoppas uppslutningen är kontinuerlig, och inte bara i dag för att det uppmärksammas medialt.

Digital protest

Även polisen Malou Huisman Särelind, som var på plats för att bevaka samlingen utanför ambassaden, ställde sig bakom banderollen med texten "Black lives matter".

– Jag står bakom deras budskap och ville visa att vi poliser tycker att alla människor har ett lika värde, säger hon.

Protesten sker digitalt för att inte förvärra smittspridningen av coronaviruset.

– Människor dör av pandemin men också av det vi demonstrerar mot här i dag. Jag tror att vi kan göra våra röster hörda, även digitalt, säger Aysha Jones.

Jonas Grönvik/TT

Aysha Jones, som är en av arrangörerna, deltar vid en manifestation utanför amerikanska ambassaden. Demonstrationen är digital och endast talarna är på plats vid ambassaden.
Aysha Jones, som är en av arrangörerna, deltar vid en manifestation utanför amerikanska ambassaden. Demonstrationen är digital och endast talarna är på plats vid ambassaden.
Fotograf: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: George Floyds död

Den 46-åriga dörrvakten George Floyd grips i Minneapolis i Minnesota i USA den 25 maj, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet pressar en vit polisman sitt knä mot Floyds nacke i över åtta minuter medan andra poliser tittar på. En förbipasserande filmar när Floyd ligger handfängslad med ansiktet ner i marken och upprepade gånger säger "jag kan inte andas" innan han förlorar medvetandet.

Två obduktioner, den officiella och en som har beställts privat, har kommit fram till att Floyd kvävdes till döds. De fyra poliser som deltog i ingripandet har fått sparken och polisen som pressade sitt knä mot Floyd har åtalats för att ha dödat honom.

Fallet tände gnistan till de omfattande protester mot rasistiskt polisvåld mot svarta som började i Minneapolis men som sedan dess har spridit sig över hela USA och världen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Sjöfartsstöd anpassas till coronakrisen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Sjöfartsstödet ska ges även för fartyg som tas ur trafik på grund av coronakrisen. Det framgår av ett förslag från regeringen som nu går ut på remiss.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är det en viktig signal till rederierna och deras anställda om att sjöfarten ska komma väl ut ur krisen.

– Sjöfarten är pressad, säger Eneroth.

– Vi ser nu till att rädda väldigt många jobb i sjöfartsbranschen.

Det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet ska betalas ut retroaktivt från 13 mars och gälla fram till årets slut.

Sjöfartsstödet syftar till att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft. Stödet lämnas till arbetsgivare och baseras på skatt på sjöinkomst, arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift.

Sport

Ishockeyförbundet anmält till Arbetsmiljöverket

Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket och en inspektion kommer att ske nästa vecka. Arkivbild.
Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket och en inspektion kommer att ske nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Sport
Sport

Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket, avslöjar SVT.

Under våren har en skandal inom förbundet uppdagats efter att en person med koppling till förbundet åtalats för sexuellt ofredande. Händelsen ska ha skett i februari i år. Den åtalade ska enligt åklagaren ha tagit tag i en kvinna och utfört juckande rörelser mot hennes underkropp. I oktober väntar rättegång mot den åtalade.

Enligt SVT ska en anmälan ha lämnats in till Arbetsmiljöverket den 13 maj. En inspektion skulle ha skett under måndagen men kommer i stället att göras den 10 juni.

– När vi inspekterar så går vi igenom vad som har hänt, med syftet att säkerställa att liknande inte ska hända igen, så att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall i sitt arbete, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket till SVT.

Kultur och nöje

Nedskärningar hotar reklamradion i glesbygden

Uteblivna annonsintäkter och avgifter till staten innebär en svår ekonomisk situation för de kommersiella radiokanalerna. Arkivbild.
Uteblivna annonsintäkter och avgifter till staten innebär en svår ekonomisk situation för de kommersiella radiokanalerna. Arkivbild.
Fotograf: Håkon Mosvold Larsen/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Minskade annonsintäkter under coronapandemin riskerar att leda till att kommersiella radiokanaler slocknar utanför de svenska storstäderna.

– Det är klart att det känns uppgivet. Då tvingas vi prioritera, och en prioritering blir då att se över var vi har råd att sända i framtiden. Som det ser ut i dag skulle vi tvingas att prioritera ner i landsbygd och glesbygd, säger Ted Johansson, vd för Bauer Media, som bland annat driver radiokanalerna Mix Megapol, Rockklassiker och NRJ, till Sveriges Radios " Kulturnytt ".

Situationen hjälps inte av att reklamradion inte ingår i de stödpaketen som går att söka.

I Sverige betalar kommersiella radiostationer en koncessionsavgift till staten.

Ted Johansson vill se att den avgiften slopas för 2020.

– I den här situationen vi befinner oss i dag, är det orimligt att ta oss på en så stor summa pengar för att bara verka, säger han till "Kulturnytt".

NÄSTA ARTIKEL