Sport

Lunds VK-spelare i Årets lag

Glad volleybollspelare jublar.
Martin Bergman, Lunds VK, kom med i Årets lag.
Foto: Robert Boman.
Sport
volleyboll Under fredagen offentliggjordes Årets lag på herrsidan i svensk volleyboll. En skånsk spelare kom med bland de sju - Lunds VK:s Martin Bergman.

Elitseriespelarna röstar själva fram Årets lag i svensk volleyboll och när resultatet av röstningen var klar visade det sig att endast tre klubbar finns representerade - och att två av dem lagt beslag på så gott som alla positionerna..

Lunds VK:s skicklige center Martin Bergman är den enda som lyckats spränga sig in bland Sollentunas och Falkenbergs spelare i drömuppställningen. Grand Prix-vinnande Sollentuna VK och grundserietrean Falkenbergs VBK bidrar alltså med tre spelare vardera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

FC Rosengård vill ha revansch

Patrick Winqvist knyter näven.
Patrick Winqvist knyter näven inför onsdagens match mot Växjö. Revansch ska tad för FC Rosengårds förlust mot Eskilstuna.
Foto: arkivbild
Sport
fotboll FC Rosengård laddar om efter förlusten mot Eskilstuna och vill ha revansch direkt i onsdagens match mot Växjö.

Mot Eskilstuna United åkte FC Rosengård lite överraskande på första förlusten för säsongen i Damallsvenskan. Nu vill man studsa tillbaka direkt borta mot Växjö för att kunna lägga den snöpliga hemmaförlusten bakom sig.

– Folk är olika hur de hanterar förluster. För min del är jag fortfarande besviken och tycker att det känns tufft ända tills vi får spela igen och vinna. Det är det som gäller nu, förklarar assisterande tränaren Patrick Winqvist.

– När det gäller FC Rosengård som klubb så är man inte vana vid att förlora och det är aldrig okej. Så vi behöver en revansch.

Han berättar att man analyserat matchen mot Eskilstuna länge och väl.

– Vi har haft en lång genomgång inom ledargruppen och även haft en bra diskussion med spelarna. I mångt och mycket handlar det om vad vi gör av vårt bollinnehav och hur effektiva vi är. Att motståndarna parkerar bussen är något vi måste kunna hantera för det kommer att hända fler gånger och det finns saker som vi kommer att kunna ta med oss som lärdomar från senaste matchen.

– På pluskontot finns hur vi spelade fast vi låg under med 0-2, att vi kämpade på bra och nästan kunde komma ikapp, förklarar Winqvist och hyllar spelarnas moral.

Truppen är skadefri och alla spelare tillgängliga, med ett litet frågetecken för nyförvärvet Ali Riley.

– Hon är med i truppen men vi får se om alla papper är klara till matchen. Det har jag dålig koll på själv.

Sport

Akinfenwa firade uppflyttningen – med Klopp

Adebayo Akinfenwa firade klubbens uppflyttning till Championship tillsammans med Jürgen Klopp. Arkivbild.
Adebayo Akinfenwa firade klubbens uppflyttning till Championship tillsammans med Jürgen Klopp. Arkivbild.
Foto: Tim Ireland/AP/TT
Sport
Sport Fotbollsprofilen Adebayo Akinfenwa ville fira sin klubbs historiska avancemang till Championship tillsammans med Liverpools Jürgen Klopp.
Nu har drömmen gått i uppfyllelse.
"Den här dagen kan inte bli bättre", skriver Akinfenwa på Instagram.

Efter 2–0-vinsten mot Bolton under måndagen tog sig Wycombe Wanderers för första gången i klubbens 130-åriga historia upp i engelska Championship, divisionen under Premier League.

Lagets 38-åriga anfallare Adebayo Akinfenwa, som ofta kallas för världens starkaste fotbollspelare då han väger omkring 100 kilo, bjöd därefter på en uppmärksammad intervju.

– Min historia visar att den enda åsikten som betyder något är din egen. Jag var lyckligt lottad som hittade en coach och spelare som trodde på mig. Wycombe är i Championship, sade 38-åringen till Sky Sports.

I intervjun gjorde han också klart vem han ville fira avancemanget med.

– Den enda som jag vill ska kontakta mig på Whatsapp är Klopp, så vi kan fira tillsammans.

Därefter publicerade Akinfenwa en videohälsning från Liverpooltränaren på sin Instagram.

– Jag är ganska säker på att du alltid varit tillräckligt bra för minst Championship och nu är du äntligen där. Bra gjort, det var en fin seger. Jag hoppas du firar, fastän det är speciella tider, säger Klopp i videon.

Den inbitne Liverpoolsupportern bötfälldes av Wycombe i slutet på juni efter att han firat Liverpools ligatitel genom att ha på sig mästarnas matchtröja under träningen.

Under tisdagens presskonferens kommenterade Klopp händelsen.

– Han är inbjuden till paraden. Jag såg videon när han tränade i Liverpooltröja, jag tyckte att det var riktigt roligt. Han svarade på videon, det var trevligt, han var riktigt glad, säger han.

Sport

Ajdarevic saknas igen – Dif mörkar orsaken

Astrit Ajdarevic saknas på nytt i Djurgården. Arkivbild.
Astrit Ajdarevic saknas på nytt i Djurgården. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Djurgårdens Astrit Ajdarevic tränar ännu inte med Stockholmslaget och missar sin andra raka allsvenska match när Falkenberg gästar på onsdagen, skriver Expressen.
30-åringen har fortsatt ledigt, av ännu ospecificerad anledning.

I söndags besegrade Djurgården IFK Göteborg med 2–1 på bortaplan. Då saknades Astrit Ajdarevic eftersom han fått ledigt och inte tränat med Stockholmslaget sedan i fredags.

30-åringen återfinns utanför truppen även i onsdagens hemmamöte med Falkenberg. Dif fortsätter att ha locket på kring varför.

– Vi har ingen anledning att kommentera det mer egentligen. Vi träffades i fredags, Astrit är ledig och vi kommenterar det vidare när vi har något nytt. Allt är i samförstånd. Vi har ett nytt möte på fredag och så får vi se då. Han är i varje fall inte uttagningsbar mot Falkenberg, säger sportchefen Bosse Andersson till Expressen.

Astrit Ajdarevic värvades till Djurgården i februari förra året på ett treårskontrakt. 30-åringen kom till Stockholmsklubbens som ny stjärna och nummer 10, men har kommit och gått ur startelvan under sin tid i klubben.

När Djurgården vann SM-guld i fjol startade han i 16 av 30 matcher och gjorde tio inhopp. I år har det blivit en start (2–0 borta mot Sirius för en månad sedan) och tre inhopp på de sju inledande allsvenska matcherna för tabellfemman.

Klubbkollen

Svensköps IF hoppas på ny succésäsong

Svensköps IF laddar om för spel i division 6.
Foto: Lola Nilsson
Sport
Fotboll Efter en kanonsäsong och avancemang till division 6 blåser det positiva vindar i Svensköps IF. - Allt känns jättebra. Nu vill vi ut på planen och kriga om poäng, säger tränaren Admir Maletic.

Svensköps IF stod för en imponerande fjolårssäsong när laget tog hem division 7 Skåne mellersta. Ner till tabelltvåan Gärds Köpinge IF var det elva poäng. När lagen möttes i sista omgången vann Svensköp med 4-1 på Killevallen och guldhattarna åkte fram.

- Seriesegern var klar tre veckor innan serien var slut. Det var ett jättelyckat år. Spelarna köpte vårt spelsätt och allt fungerade utmärkt. Vi hade en trupp som var för bra för division 7, säger Admir Maletic, 32, som tillsammans med Mirsad Dacic, 36, tränar laget.

Duon är spelande tränare. Två rutinerade pjäser som fortfarande levererar på fotbollsplanen.

- Vi är två gamla gubbar, men vi håller på den här nivån, säger Maletic och skrattar.

Den rutinerade mittbacken började karriären i Hörby FF och han A-lagsdebuterade som 15-åring. Karriären fortsatte i Höörs IS där han stannade två säsonger. I BW90 spelade han därefter fem säsonger när klubben avancerade från division 4 till division 2. Men något spel i tvåan blev det inte.

- Min sambo blev gravid. Det blev för tufft med pendling fyra dagar i veckan så jag återvände till Hörby där jag kunde träna två gånger i veckan, säger Maletic.

Inför årets säsong har tränarduon inte ändrat träningsupplägget.

- Vi fortsätter på samma sätt som förra året. Truppen har kryddats med ett par nyförvärv som ska komma in i laget och konkurrera om en plats i startelvan. På förlustsidan har vi bara Gilbert Peine som har flyttat till Malmö. Det känns skönt att vi kan bygga vidare på truppen vi hade i fjol.

Smådetaljer som måste finslipas

Skytteligatvåan Anders Lindbergh, med elva fullträffar förra säsongen, och Alden Gasanin, åtta mål, är två pålitliga målskyttar som förhoppningsvis ska få nätet att rassla i höst.

- Alla tongivande spelare är kvar i truppen. Det är en stor fördel. Nu ska bara nyförvärven komma in i gänget och hitta sina platser, men spelmässigt är det bara smådetaljer som måste finslipas, säger Maletic.

Hur har ni tränat under coronavåren?

- Efter coronautbrottet hade vi uppehåll i två veckor. Därefter har vi kört två träningspass i veckan. Det har inte varit så mycket fokus på taktiska detaljer utan mest för att hålla igång.

Hardeberga i premiären

Två träningsmatcher – mot Hörby FF och Höörs IS – är inplanerade innan serien startar. Premiären spelas borta mot Hardeberga BK den 1 augusti.

- Jag har spelat mot Hardeberga, men det var många år sedan. Om jag minns rätt är det ett fysiskt tufft lag. Mitt tips är att Hardeberga kommer rätt högt upp i tabellen i år, så vi måste visa vad vi går för direkt. Det är en rätt tuff serie, men jag tror att vi kommer att fajtas på bra, säger Maletic.

Division 6 Skåne mellersta kommer att avgöras som en enkelserie.

- Varje match kommer att vara som en final. Det gäller att köra på och ta poäng i början av serien. Vi ser fram emot att börja spela matcher, det ska bli kul.

FAKTA

Svensköps IF

Seriematcher 2020 - division 6 Skåne mellersta: 1 augusti: Hardeberga BK (hemma), 7 augusti: Harlösa IS (borta), 16 augusti: Wollsjö AIF (hemma), 20 augusti: Önneköps IF (borta), 2 september: Löberöds IF (borta), 6 september: Blentarps BK (borta), 13 september: Esperöds SK (hemma), 19 september: GOF IF (borta), 26 september: Lövestads IF (hemma), 4 oktober: Örtofta IS (borta).Förra säsongen: Serieseger division 7 mellersta Skåne.Tränare: Admir Maletic och Mirsad Dacic (andra säsongen).Nyförvärv: Daniel Nordström, Wollsjö AIF, Halil Peskovic, Önneköps IF, Jacob Fondell, Hörby FF. Förluster: Gilbert Peine (flyttat till Malmö).

Målsprutan Anders Lindbergh kör vidare i Svensköps IF.
Foto: Lola Nilsson
Spelande tränarna Mirsad Dacic och Admir Maletic firar seriesegern. Snart drar division 6 igång.
Foto: Lola Nilsson
Rutinerade mittbacken Admir Maletic gjorde sju mål förra säsongen.
Foto: Lola Nilsson

Sport

Mourinho om City-domen: "En katastrof"

José Mourinho. Arkivbild.
José Mourinho. Arkivbild.
Foto: Tim Goode/AP/TT
Sport
Sport Manchester City slipper avstängning från Champions League – men straffas med böter.
Det får José Mourinho att reagera starkt.
– Ett skamligt beslut, det är lika bra att öppna cirkusdörren, säger Tottenhamtränaren.

I måndags kom beskedet att idrottens skiljedomstol, Cas, mildrar domen mot Manchester City. Tidigare i år beslutade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att straffa den engelska fotbollsklubben med två års avstängning från europeiskt cupspel och böter på runt 310 miljoner kronor för att ha brutit mot de finansiella reglerna, de så kallade Financial fair play-reglerna (FFP).

Premier League-klubben överklagade till Cas, som mildrade domen till att enbart gälla böter på runt 100 miljoner kronor.

Mourinho förstår inte beslutet.

– Det här är slutet för FFP. Det är lika bra att öppna cirkusdörren och låta alla komma och gå som de vill, säger han på en presskonferens.

– Är du inte skyldig så straffas du inte. Och omvänt; är du skyldig så borde du straffas, beslutet är en katastrof. Jag vet inte om City är skyldiga eller inte. Men oavsett så är det ett skamligt beslut eftersom om City inte är skyldiga så straffar du dem inte med flera miljoner i böter, fortsätter Mourinho.

– Min kritik är inte mot Manchester City utan mot de som fattar beslutet.

"Ingen bra dag"

Även Liverpooltränaren Jürgen Klopp är kritisk till domen.

– Jag tycker inte att det var en bra dag för fotbollen, för att vara ärlig, säger Klopp enligt Reuters.

– FFP är en bra idé. Det finns till för att skydda lagen och konkurrensen, så att ingen överspenderar och så att man ser till att pengarna som spenderas kommer från rätt källor, fortsätter han.

Manchester Citys tränare Pep Guardiola uttalade sig för första gången om domen på tisdagen, och säger att han är "otroligt glad" över beslutet.

– Det visar att allt som sagts om klubben inte varit sant. Folk borde be oss om ursäkt. De sa att vi fuskade och ljög och ingen trodde att vi var oskyldiga, säger Guardiola enligt Manchester Evening News.

Mer info kommer

– Hade vi gjort något fel hade vi accepterat beslutet från Uefa. Vi förväntar oss inte att Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea eller Wolverhampton ska försvara oss men vi har rätt att försvara oss själva när vi tror att det vi har gjort är rätt och att tre oberoende domare har sagt samma sak.

Cas skrev i sitt beslut att Uefa inte lyckats lägga fram tillräckliga bevis mot City och att många av de påstådda regelbrotten var preskriberade. Orsaken till böterna är att klubben inte samarbetat under utredningen.

FAKTA

Fakta: Financial fair play

Det finns en lång rad licenskriterier som en fotbollsklubb måste uppfylla för att få delta i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

De ekonomiska kraven i reglementet kallas "Financial fair play" (FFP). Syftet är att få klubbarnas ekonomi i balans, vilket också ska ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

Enkelt uttryckt ska klubbarna inte göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

En första version av FFP-regelverket trädde i kraft 2011.

Bland de möjliga sanktionerna finns exempelvis böter, poängavdrag och avstängning från internationella tävlingar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

Svensk anfallare klar för Napoli

Jenny Hjohlman fortsätter fotbollskarriären i Napoli. Arkivbild.
Jenny Hjohlman fortsätter fotbollskarriären i Napoli. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Sport
Sport

Jenny Hjohlman stannar i Italien. 30-åringen har skrivit på för Serie A-nykomlingen Napoli.

”Jag är väldigt glad över att ha skrivit på för Napoli. Min mormor bodde där ett tag när hon var ung, därför känns det speciellt för mig. Jag har fått ett gott intryck av klubben, och jag ser fram emot en spännande säsong”, säger Jenny Hjohlman på Instagram.

Den landslagsmeriterade anfallaren är inne på sin tredje italienska klubb på fyra säsonger. Hon kommer senast från Empoli och har dessförinnan spelat i Fiorentina.

Napoli ledde Serie B när seriespelet avbröts och flyttades därefter upp till högstaligan.

"Jag tror Napoli har fantastiska möjligheter både i framtiden men också att göra riktigt bra i från sig det här året. Jag ser fram emot en spännande säsong", säger hon.

I damallsvenskan har Hjohlman representerat Umeå och Kif Örebro. Hon har också 14 A-landskamper på cv:et.

Sport

Muriel missar match – efter märklig olycka

Atalantas Luis Muriel missar matchen mot Brescia efter en huvudskada. Arkivbild.
Atalantas Luis Muriel missar matchen mot Brescia efter en huvudskada. Arkivbild.
Foto: Gianluca Checchi/AP/TT
Sport
Sport Atalantas Luis Muriel missar tisdagens match hemma mot Brescia.
Anfallaren fördes till sjukhus efter att han ramlat och slagit i huvudet i sitt hem.

29-åringen, som gjort 17 mål i den italienska fotbollsligan Serie A den här säsongen, blev tvungen att sy men har därefter fått lämna sjukhuset.

"Som tur är hände det inget allvarligt. Jag kommer att vara på plats på arenan i kväll (tisdag) och heja på Atalanta", skriver han på Instagram.

Enligt Atalanta ska Muriel träna under onsdagen och väntas vara redo för spel borta mot Verona nästa vecka.

Det är oklart hur olyckan gått till. Enligt den italienska nyhetsbyrån AGI har Muriel halkat i duschen medan Sky Sports uppger att han föll ute vid sin pool.

Atalanta ligger på fjärde plats i Serie A och har just nu greppet om den sista Champions League-platsen med sex omgångar kvar att spela.

Sport

"Jag trodde att det skulle bli min död"

Sara Steen tvingades avsluta karriären efter sviterna från en hjärnskakning. Arkivbild.
Sara Steen tvingades avsluta karriären efter sviterna från en hjärnskakning. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport VM-guldmeriterade Sara Steen tvingades avsluta karriären tidigare i år.
Nu väljer innebandystjärnan att berätta varför.
"Jag trodde till hundra procent att detta skulle bli min död", skriver hon i ett inlägg på Innebandymagazinets hemsida.

I mars meddelade SSL-laget Endres 25-åriga stjärna Sara Steen att karriären var över. I ett blogginlägg på innebandymagazinet.se talar hon ut om sviterna efter en hjärnskakning hon drabbades av under en match i januari.

Steen hoppades på en snabb comeback, men tvingades till ett sjukhusbesök efter en träning.

"Hittat en liten missbildning"

”Väl hemma inser jag att något är väldigt fel. Det är fotboll på tv och jag ser inte spelarna på planen, allt är suddigt och huvudet bultar mer och mer. Till slut så mycket att jag inte kan hålla ögonen öppna. Från den kvällen härjade dödsångesten hos mig i flera veckor. Jag trodde till hundra procent att detta skulle bli min död”, skriver hon.

Efter flera undersökningar, däribland ett stroketest, kom ett skakande besked.

"'Vi har hittat en liten missbildning på din hjärna som det har blött lite ifrån'”. Okej? Vad innebär det? Har jag en liten hjärnblödning eller vadå? Hur får man bort det och när kan jag spela igen? Om jag ska vara ärlig så lyssnade jag inte så noga tills jag fick höra orden 'hade jag varit du så hade jag inte spelat innebandy igen'”.

"Lycklig igen"

Därefter har läkarna ändrat rekommendationen och sagt att hon kan återvända till innebandyn, men Steen valde ändå att lägga av.

25-åringen beskriver tomrummet som följde beslutet som tufft, men skriver att hon nu mår bättre.

"Jag är lycklig igen, jag har insett att jag är bra på massa annat. Jag kan träna som jag älskar att göra, jag sitter här och är tacksam och glad över livet", skriver Steen.

Hon har dubbla VM-guld med Sverige, 2017 och 2019.

NÄSTA ARTIKEL