Men den pågående coronapandemin riskerar att rasera allt. Våren 2020 blir den första sedan 1907 utan barn som säljer majblommor. Vi måste skjuta upp den traditionella insamlingen för att undvika smittspridning. Vi har snabbt ställt om för att genomföra en digital insamling, men om den inte levererar finns inga reserver. Malmö majblommeförening tvingas då svika barn i familjer som lever på marginalen. Utan Majblomman blir det inget fotbollsläger, inga skor till skolavslutningen, inget besök på Tivoli.
Den hastiga ekonomiska inbromsningen drabbar familjer med svag ekonomi hårt. Många föräldrar som vänder sig till Majblomman är både lågavlönade och har osäkra anställningar, alternativt driver eget företag för att alternativ saknas. Deras inkomster försvinner på nolltid när hela branscher kollapsar. Fattiga barnfamiljers situation är kort sagt extremt pressad just i vår.
Även om majoriteten barn i Sverige har fått det bättre ekonomiskt de senast åren så har skillnaden vuxit mellan barn som har mer än de behöver och barn som saknar nödvändiga saker i vardagen. I storstäderna är det tydligast. Här i Malmö lever många barn med skyhög standard, men här finns också en grupp som bor trångt, använder samma jacka året runt och stängs ute från fritidsaktiviteter som kostar pengar. Stora grupper av barn halkar efter och får allt svårare att uppfylla vardagsvillkor som blivit standard i samhället. Barn i fattiga familjer har inte en chans att betala terminsavgiften till fotbollsklubben, än mindre tilläggen för cuper, utrustning och förväntade frivilliginsatser. Sommarlovsaktiviteter som kostar pengar är bara att glömma.
Det här är ingen ny fråga. Majblomman har jobbat för politiska åtgärder för barns rätt till meningsfulla sommarlov i många år. Vi välkomnade det statliga sommarlovsstöd som mellan 2016 och 2018 delades ut till kommuner för anordnande av kostnadsfria aktiviteter. Satsningen var en odiskutabel succé, där nära nog samtliga kommuner i Sverige rekvirerade pengarna och rapporterade positiva resultat till MUCF och Socialstyrelsen. Att det riktade bidraget slopades är mycket beklagligt. Vi efterlyser uppföljning och en politisk diskussion kring värdet av att satsa på barns rättigheter. Vår övertygelse är att vissa kostnader måste ses som sociala investeringar. Uthålliga satsningar är avgörande för att skapa förändring för enskilda barn och för samhället på kort och lång sikt. På vägen dit hoppas Majblomman även fortsättningsvis kunna vara ett stöd i vardagen och ge barn i Malmö det de har rätt till.
Fakta: På grund av den pågående pandemin skjuts barnens försäljning av majblommor upp till hösten. Majblomman genomför en digital insamling sedan 23 april.
Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblommans Riksförbund
Christel Larsson Lunderquist, ordförande Majblommans lokalförening Malmö
Egzona Gerbeshi, verksamhetsutvecklare Majblomman Malmö
Maria Ramsden, verksamhetsutvecklare Majblomman Malmö
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN