Filmfredag

Egoyan lever upp till förväntningarna

Kultur och nöje
Recension/Film Roland Klinteberg har sett den bioaktuella filmen Hedersgästen av Atom Egoyans. Och han blir mycket imponerad.

Vid sidan om de rent mänskliga aspekterna ligger coronapandemin som ett tungt ok över kultur och sport där det mesta ligger på is. På filmfronten är naturligtvis alla kioskvältare förvissade till en obestämd framtid dels därför att biograferna är stängda och vore de inte det så skulle antalet besökare inte motivera att rulla filmerna.

Låt oss vara ärliga och konstatera att filmer som Hedersgästen inte behöver oroa sig för att folk ska sitta i knäet på varandra. Det är en mycket smal film och vänder sig till en liten filmkräsen publik som säkert kommer att uppskatta den kanadensiske independent-regissören Atom Egoyans nya film Hedersgästen som med råge lever upp till tidigare framgångar som Exotica och internationellt lovordade Ljuva morgondag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malmöförfattare jublade över Augustpris

Malmöförfattaren Kristina Sigunsdotter vann Augustpriset 2020 i kategorin Årets Svenska barn - och ungdomsbok med boken Humlan Hanssons hemligheter som illustrerats av Ester Eriksson.
Foto: Daniel Nilsson
Kultur och nöje
Augustpriset 2020 Ett riktigt jubelvrål blev det i den digitala Augustgalan när Malmöförfattaren Kristina Sigunsdotter fick veta att hennes och illustratören Ester Erikssons Humlan Hanssons hemligheter vunnit Augustpriset i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok.
– Vi hade ju hoppats så mycket Ester och jag, men tänkt att nej så fantastiskt kan det inte bli, säger hon när tidningen får tag på henne på måndagskvällen.

Årets Augustpristagare avslöjades i en digital sändning från en tv-studio med journalisten och författaren Yukiko Duke och psykologen och författaren Jenny Jägerfeld som programledare. Förutom priset i barn- och ungdomskategorin till Kristina Sigunsdotter och Ester Erikssons Humlan Hanssons hemligheter vann debutanten Lydia Sandgrens Samlade verk priset för årets svenska skönlitterära bok och journalisten och författaren Elin Anna Labba fick pris i fackbokskategorin för Herrarna satt oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige.

Och så blev ytterligare en skåning prisad - Nanna Mikkelsen från Södra Sandby vann Lilla Augustpriset för sin novell Offret.

Segerjubel

Segerjubel i telefon blev det alltså när Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld ringde upp först Kristina Sigunsdotter och sedan Ester Eriksson och berättade om priset till Humlan Hanssons hemligheter. När tidningen lite senare får tag på Kristina Sigunsdotter är hon fortfarande lika jublande glad.

– Jag gav väl Jenny Jägerfeld tinnitus när jag jublade där, säger hon med ett stort skratt. Jag blev så fruktansvärt glad!

– Och det var så fint nu när jag skulle gå från lånelägenheten jag hyrt för att kunna sitta lite tyst utan barnen och ta emot beskedet, fortsätter hon. När jag kom ut stod tre mammor från förskolan där med champagne och tårta och tomtebloss. Det var så fint.

Har du någon tanke kring varför just Humlan Hanssons hemligheter vann?

– Det känns som att folk nu behöver skratta lite åt elände. Även om det händer en massa skit, som det också gör i Humlans värld, så har hon humor och fniss och gapskratt som ligger bakom allting. Jag tror det, att vi behöver det här, låt oss bara skratta åt eländet. Fast det är ju fruktansvärda saker som händer, så man kan inte bara skratta. Men i sitt lilla liv kan man få lättnad i skrattet.

Vad tror du Humlans reaktion på att få Augustpriset hade varit?

– Man vinner ändå 100 000 och hon skulle då vunnit 50 000 så hon skulle nog gått och köpt en häst åt sin faster Fanny. Fast får man en häst för 50 000? Man får nog en skruttig häst i alla fall.

Vad tror du att ett sådant här pris betyder för boken?

- Jag har tänkt en hel del på det och tror att den kanske kan vara lite svårsåld eftersom den inte är science fiction eller handlar om monster. Kanske kan priset ge ett uppsving för böcker som handlar om barns vardag. Jag tror det är viktigt för barn att ha böcker som handlar om deras liv, deras liv i skolan, relationer med kompisar och det här med fomo, fear of missing out. För barn är det hela deras liv om de till exempel är borta från skolan som Humlan är för att hon är sjuk. Och som nu i corona - vad händer med barnen? Hur blir deras liv när de halkar ur sina relationer?

Ester Eriksson har gjort illustrationerna i Humlan Hanssons hemligheter.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Och hur ska du och Ester fira priset?

– Åh, vi har ju setts över telefon nu och bara gjorde olika ljud. Men jag ska fira med min man nu. När barnen har somnat poppar vi champagnen och bara kramas.

Och mer Humlan blir det förhoppningsvis i framtiden, även om Kristina Sigunsdotter inte vill lova något.

– Jag vet inte riktigt inte än, men hon är ju så levande, säger hon lite svävande. Men just nu skriver jag på en trilogi för barn i mellanåldern så det är allt mitt fokus nu. Men det är samma ålder som Humlan.

Debutant blev vinnare

Debutanten Lydia Sandgren vann Augustpriset i kategorin årets svenska skönlitterära bok.
Foto: Björn Larsson Rosvall

I kategorin årets svenska skönlitterära bok var en annan skåning, Österlenbosatta Klas Östergren nominerad för sin tegelstensroman Renegater men det blev en annan tegelsten som tog hem Auguststatyetten -debutanten Lydia Sandgrens Samlade verk.

– Herregud jävlar, nu började jag skaka så att jag fick sätta mig ner, svarade en lycklig pristagare när hon blev uppringd av Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld.

På den klassiska frågan om hur det känns svarade Lydia Sandgren att hon är både stolt och glad och att hon, trots att hon är författare, har svårt att sätta ord på sina känslor. När Yukiko Duke sedan frågar vad ursprunget till Sandgrens roman om förläggaren Martin, konstnären Gustav och den försvunna akademikern Cecilia och människorna runt dem var blev svaret:

– Det finns egentligen två sådana ursprungspunkter som hänger ihop med min nyfikenhet på det som är svårbegripligt och gåtfullt. Dels modern, Cecilia, som lämnar sina barn. Jag fastnade vid det och ville försöka begripa. En annan utgångspunkt var förhållandet mellan det förflutna och nuet hos en människa, hur vår historia och nuet samspelar. Jag ville utforska de skikten i en människas liv.

Lydia Sandgrens roman är en riktig tegelsten och hon beskriver det mångåriga arbetet med den som att klättra upp för ett högt berg.

- Vid någon punkt fanns det ingen återvändo. Jag var tvungen att bli klar.

Tvångsförflyttning

Elin Anna Labba vann Augustpriset i fackbokskategorin.
Foto: Christoffer Holmberg

Priset för årets svenska fackbok gick till journalisten och författaren Elin Anna Labbas bok ”Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige”. Boken som i berättelser, foton, brev och jojktexter berättar om tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer i början av 1900-talet kom till bland annat för att Elin Anna Labba ville undersöka sina far- och morföräldrars historia.

– Det är så nära och samtidigt så långt bort, sade hon i telefon under Augustgalan. Det är ett sätt att fylla i ett tomrum och förstå hur vi kommit hit och varifrån, och det handlar nog mycket om att förstå sig själv.

Lilla August till Skåne

Nanna Mikkelsen från Södra Sandby vann Lilla Augustpriset för sin novell Offret.
Foto: Privat

Även Lilla Augustpriset gick i år till en skåning - Nanna Mikkelsens från Södra Sandby som även var nominerad förra året. Hennes vinnarnovell har titeln Offret och utspelas i ett gammalt kloster där jordens undergång kommer allt närmare. I prismotiveringen stod det bland annat: ”Bidraget har ett expressivt bildspråk som gör texten skrämmande och skapar en dystopisk atmosfär”.

– Det känns fantastiskt!, sade en samlad men lycklig Nanna Mikkelsen när hon fick veta att hon vunnit.

FAKTA

Årets Augustpristagare:

Årets svenska skönlitterära bok:

Vinnare: Samlade verk av Lydia Sandgren

Övriga nominerade: Minnestrådar av Carola Hansson, Splendor av Stefan Lindberg, Jag ser allt du gör av Annika Norlin, Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor av Thomas Tidholm, Renegater av Klas Östergren

Årets svenska fackbok:

Vinnare: Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba, Norstedts

Övriga nominerade: Livets tunna väggar av Nina Burton, Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt av Kristoffer Leandoer, Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg, Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Vinnare: Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson

Övriga nominerade: Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl av Linda Bondestam, Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting, Billie, Korven och havet av Julia Hansson, Kom dagen, kom natten av Åsa Lind & Emma Virke, Alltid hejdå av Alma Thörn

Lilla Augustpriset:

Vinnare: Offret, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby

Övriga nominerade: Elden kom av Karla Backlund (Uppsala), Frö av Moe Duke-Bergman (Stockholm), Brandstegen av Julia Kaplan (Bromma), Mitt älskade Haverdal av Josefine Larsson (Lund), Farfarsrummet av Allis Sääsk Berglund (Stockholm)

Kultur och nöje

Bob Dylan felaktigt dödförklarad i Australien

Bob Dylan, i allra högsta grad fortfarande vid liv. Arkivbild.
Foto: David Cheskin/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ibland blir det tokigt. Som till exempel när Bob Dylan dödförklarades felaktigt av ett australiskt morgonprogram.

Det var i samband med att en samling tidigare opublicerad brev, texter och intervjuer med Dylan såldes på auktion som tv-programmet "Today" rapporterade om 79-åringens död. Medan ett reportage om försäljningen sändes rullade nyhetstexten "den framlidne sångarens dokument säljs för miljonbelopp", skriver The Independent.

Den legendariske artisten, och 2016 års Nobelpristagare i litteratur, förblev "död" i 30 minuter innan felet uppdagades.

– Här måste vi gå in med en rättelse, sade programledaren Richard Wilkins då.

– För ungefär en halvtimme sedan sände vi felaktiga uppgifter om Bob Dylan. Det stämde inte och vi ber om ursäkt för eventuell förvirring.

Kultur och nöje

Augustpristagaren: "Jag skakar"

'Galor kommer och galor går, det blir fler fester. Man får bara underkasta sig sakernas tillstånd', säger Lydia Sandgren som får årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje Klas Östergren var storfavorit, men Augustpriset i den skönlitterära kategorin gick till årets mest hyllade – och omdebatterade debutant. Juryn beskriver Lydia Sandgrens "Samlade verk" som en kärleksförklaring till litteraturen.

Lydia Sandgren tyckte att det var för nervöst att sitta hemma och bara vänta på besked från Augustpriset studio i Stockholm. I stället blev hon uppringd på sitt jobb i Göteborg, och stängde sedan in sig för att hålla priset hemligt för sina kollegor tills det blev offentligt.

– Det är väldigt, väldigt roligt och omtumlande. Jag är så glad över att få läsa och skriva och över att det jag gör tas emot på det här enorma sättet, säger hon till TT.

Under galans gång fick tittarna höra hur hon när programledarna ringde upp ropade "Herregud, jävlar, oj oj oj, jag skakar jag måste sätta mig!" Nu har hon ändå hunnit samla sig något.

Göteborg en huvudperson

“Samlade verk” är drygt 700 sidor lång och tog 11 år att skriva för Lydia Sandgren som påbörjade den parallellt med studierna till psykolog. Staden Göteborg, dess svartklubbar och sunkhak, kan sägas vara en av huvudpersonerna i berättelsen om den livskrisande förläggaren Martin Berg vars hustru Cecilia är mystiskt försvunnen sedan många år. Själv ser hon romanen som en berättelse om sanningssökande.

– Ett tema som varit närvarande för mig när jag skrivit är att vara sann och uppriktig mot sig själv.

Häftig debatt

Romanen möttes av superlativer när den publicerades i våras men skapade också en häftig debatt om litteraturkritiken.

– Jag tror det var bra. Jag upplever att många personer har velat tala om "Samlade verk" med varandra och med mig, säger Lydia Sandgren som ansträngt sig för att skriva fram just mångtydighet.

Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok går till Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson för “Humlan Hanssons hemligheter”. En kongenial balansakt mellan existentiell smärta och humor, enligt juryn.

– Bullerbygrejen är väl "long gone" lite grann. Det är så mycket som barn måste ta in och leva med. Det är otroligt viktigt med vännerna runt omkring och skolan, man får inte bli ensam. Ensamhet är det värsta som kan hända, och skammen i det, säger Kristina Sigunsdotter.

Den elvaåriga Humlan kom till henne efter att hon gått till biblioteket och lånat de böcker av Barbro Lindgren och Ulf Stark som hon själv läste i den ålder.

– Jag fick tillgång till mitt elvaåriga jag och skolmiljön, hur viktigt det var att inte halka ur kompisskapet.

Tvångsförflyttning av samerna

Fackbokspriset får Elin Anna Labba för “Herrarna satte oss hit”. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförflyttning av samerna, framhåller juryn.

TT: Din bok, Linnea Axelssons "Aednan" och filmen "Sameblod" utkommer i någorlunda tät följd och får stor uppmärksamhet – vad är det i detta ögonblick som gör att fler samiska berättelser hörs?

– Jag tror att det handlar mer om den svenska blicken än Sápmi. Det har hänt väldigt mycket i den samiska konsten sedan 1970-talet. Jag växte upp med samisk poesi, musik, aktioner. Det har präglat min uppväxt jättemycket. Sedan är det klart att det kommer mer och mer. Men jag tror som sagt att det beror mer på svensk nyfikenhet, säger Elin Anna Labba.

"Ett öppet sår"

Hur har då de vars liv hon skriver om tagit emot hennes bok?

– Det har varit det som varit svårast för mig att förhålla mig till. Jag har känt mig som ett öppet sår ända sedan boken kom ut. Det har väckts mycket sorg och känslor till liv, vissa har inte velat att de känslorna ska väckas till liv medan andra har varit glada över att de har fått prata om det, svarar hon och berättar att hon nu känner en stor lättnad.

Mest orolig var hon för att det samiska samhället inte skulle tycka om hennes bok.

– Då hade ingenting annat spelat någon roll. Men det verkar för det mesta ha gått bra, så nu känns det som att en tyngd har fallit från mina axlar.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Patrick Stanelius/TT

Kristina Sigunsdotter blev kontaktad av illustratören Ester Eriksson som hade läst en av Sigunsdotters tidigare böcker. Nu har de fått ett Augstpris. Arkivbild.
Kristina Sigunsdotter blev kontaktad av illustratören Ester Eriksson som hade läst en av Sigunsdotters tidigare böcker. Nu har de fått ett Augstpris. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för 'Herrarna satte oss hit'. Arkivbild.
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för "Herrarna satte oss hit". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT

FAKTA

Fakta: Årets nominerade

Årets skönlitterära bok:

"Samlade verk" av Lydia Sandgren

Årets fackbok:

"Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" av Elin Anna Labba

Årets barn- och ungdomsbok:

"Humlan Hanssons hemligheter" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Lilla Augustpriset:

“Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby.

Kultur och nöje

Augustpriset till Lydia Sandgren

Augustpriset för årets skönlitterära bok går till debutanten Lydia Sandgren för romanen “Samlade verk”.
Foto: Jessica Gow / TT
Kultur och nöje
Kultur Augustpriset för årets skönlitterära bok går till debutanten Lydia Sandgren för romanen “Samlade verk”. En Göteborgsskildring fylld av levande detaljer och en kärleksförklaring till litteraturen, enligt juryn.
PREMIUM

– Herregud, jävlar, oj oj oj, jag skakar jag måste sätta mig, säger Lydia Sandgren när hon nås av beskedet.

“Samlade verk” är årets mest uppmärksammade men också mest omdebatterade debut. Boken är drygt 700 sidor lång och tog 11 år att skriva för Lydia Sandgren som påbörjade den parallellt med studierna till psykolog. Staden Göteborg, dess svartklubbar och sunkhak, kan sägas vara en av huvudpersonerna i berättelsen om den livskrisande förläggaren Martin Berg vars hustru Cecilia är mystiskt försvunnen sedan många år. Hennes försvinnande är det svarta hål kring vilket romanen graviterar, konstaterar juryn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Augustpristagaren: "Jag skakar"

Lydia Sandgren får årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje Klas Östergren var storfavorit, men Augustpriset för årets skönlitterära bok gick till årets mest hyllade – och omdebatterade debutant. Juryn beskriver Lydia Sandgrens "Samlade verk" som en kärleksförklaring till litteraturen.

Lydia Sandgren tyckte att det var för nervöst att sitta hemma och bara vänta på besked i samband med Augustgalan. I stället blev hon uppringd på sitt jobb, och stängde sedan in sig för att hålla priset hemligt för sina kollegor tills det blev offentligt.

– Det är väldigt, väldigt roligt och omtumlande, säger hon till TT.

Nu har hon ändå hunnit samla sig något. Under galans gång fick tittarna höra hur hon när programledarna ringde upp ropade "Herregud, jävlar, oj oj oj, jag skakar jag måste sätta mig!"

“Samlade verk” är årets mest uppmärksammade men också mest omdebatterade debut. Boken är drygt 700 sidor lång och tog 11 år att skriva för Lydia Sandgren som påbörjade den parallellt med studierna till psykolog. Staden Göteborg, dess svartklubbar och sunkhak, kan sägas vara en av huvudpersonerna i berättelsen om den livskrisande förläggaren Martin Berg vars hustru Cecilia är mystiskt försvunnen sedan många år. Hennes försvinnande är det svarta hål kring vilket romanen graviterar, konstaterar juryn.

"Svårt och gåtfullt"

Lydia Sandgren har inga planer på att säga upp sitt arbete som psykolog.

– Jag tycker om mitt arbete och jag tycker också det viktig att ha ett riktigt jobb. Författartillvaron är väldigt speciell, man är ensam och sitter i sin egna lilla bubbla och hittar på saker, håller på med sitt lilla egna. På något sätt är det väldigt självupptaget, man håller på med det som pågår i sitt eget huvud, jag vill inte leva på det viset.

Romanen möttes av superlativer när den publicerades i våras, dock inte av Dagens Nyheters Åsa Beckman som vägrade stämma in i hyllningskören och i stället startade en debatt om litteraturkritiken.

TT: Tror du det har varit bra eller dåligt för själva boken?

– Jag tror det var bra. Jag upplever att många personer har velat tala om "Samlade verk" med varandra och med mig, säger Lydia Sandgren.

Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok går till Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson för “Humlan Hanssons hemligheter”. En kongenial balansakt mellan existentiell smärta och humor, enligt juryn.

Beskedet möttes av ett stort glädjeskri från Kristina Sigunsdotter på telefon och nästan lika stort glädjeutbrott från Ester Eriksson.

– Gud, fy fan, vad roligt!

Kristina Sigunsdotter gråter glädjetårar när Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld senare ringer upp för att berätta att de har fått priset för berättelsen om Humlan Hansson.

– Jag tror att det var hon (Humlan) som berättade historien för mig, säger Sigunsdotter och berättar att hon läste om böcker som hon själv hade läst som elvaåring när hon började skriva boken.

Tvångsförflyttning av samerna

Augustpriset för bästa fackbok tilldelas Elin Anna Labba för “Herrarna satte oss hit”. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförflyttning av samerna, framhåller juryn.

Tvångsförflyttningen, som inleddes för ungefär 100 år sedan, har sin bakgrund i att Sverige och Norge 1919 skapade en gemensam renbeteskonvention, där antalet renar som fick vandra mellan nationerna begränsades.

Elin Anna Labba hörde talas om förflyttningarna under hela sin barndom. I sin bok väver hon in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, myndighetsdokument och jojkar för att skildra hur de har drabbat människor.

TT: Din bok, Linnea Axelssons "Aednan" och filmen "Sameblod" utkommer i någorlunda tät följd och får stor uppmärksamhet – vad är det i detta ögonblick som gör att fler samiska berättelser hörs?

– Jag tror att det handlar mer om den svenska blicken än Sápmi. Det har hänt väldigt mycket i den samiska konsten sedan 1970-talet. Jag växte upp med samisk poesi, musik, aktioner. Det har präglat min uppväxt jättemycket. Sedan är det klart att det kommer mer och mer. Men jag tror som sagt att det beror mer på svensk nyfikenhet, säger Elin Anna Labba.

"Ett öppet sår"

TT: Augustpriset är ett kvitto på att boken tagits väl emot av det breda samhället. Men hur har personerna vars livsöden – eller vars anhörigas livsöden – du skildrat i boken reagerat?

– Det har varit det som varit svårast för mig att förhålla mig till. Jag har känt mig som ett öppet sår ända sedan boken kom ut. Det har väckts mycket sorg och känslor till liv, vissa har inte velat att de känslorna ska väckas till liv medan andra har varit glada över att de har fått prata om det. Jag har fått brev och meddelanden, det kommer hela tiden, svarar hon.

Elin Anna Labba berättar att hon i samband med boken har samlat på sig så mycket material att allt inte fick plats.

– Det är en skattkista med fantastiska berättelser, helt oemotståndligt material, som jag fortsätter att jobba med.

Med anledning av pandemin ägde årets gala inte rum i fysisk form. I stället ledde Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld prisutdelningen i en studio och evenemanget sändes via nätet.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson får årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen för 'Humlan Hanssons hemligheter'. Arkivbild.
Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson får årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen för "Humlan Hanssons hemligheter". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för 'Herrarna satte oss hit'. Arkivbild.
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för "Herrarna satte oss hit". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT

FAKTA

Fakta: Årets nominerade

Årets skönlitterära bok:

"Samlade verk" av Lydia Sandgren

Årets fackbok:

"Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" av Elin Anna Labba

Årets barn- och ungdomsbok:

"Humlan Hanssons hemligheter" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Lilla Augustpriset:

“Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Kultur och nöje

TT-FLASH: Lydia Sandgren får Augustpriset

Kultur och nöje
Kultur och nöje Lydia Sandgren får Augustpriset i den skönlitterära kategorin för “Samlade verk”

Kultur och nöje

Augustpriset till Elin Anna Labba

Johanna Bäckström, Elin Anna Labba, Arash Sanari, Jan Malmborg, Nina Burton och Kristoffer Leandoer (ej med på bilden) var nominerade till årets fackbok. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Augustpriset för bästa fackbok går till Elin Anna Labba för “Herrarna satte oss hit”. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförflyttning av samerna, framhåller juryn.

Tvångsförflyttningen, som inleddes för ungefär 100 år sedan, har sin bakgrund i att Sverige och Norge 1919 skapade en gemensam renbeteskonvention, där antalet renar som fick vandra mellan nationerna begränsades.

Elin Anna Labba hörde talas om förflyttningarna under hela sin barndom. I sin bok väver hon in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, myndighetsdokument och jojkar för att skildra hur de har drabbat människor.

– Wow, säger Elin Anna Labba i en Zoom-intervju när hon får veta att hon är årets pristagare och berättar om hur det gick till när hon skrev boken.

– Det är min farfars historia och det är min morfars historia och det är så nära men samtidigt så långt bort. Det var ett sätt att fylla i ett tomrum. Jag behövde fylla i de här hålen för att förstå, säger hon och fortsätter:

– Jag var helt oförberedd på det, jag hade sett framför mig att jag skulle skriva en reportagebok. jag var inte förberedd på den här sorgen, att den var så nära trots att det hade hänt för så länge sedan.

Digital gala

Med anledning av pandemin äger årets gala inte rum i fysisk form. I stället leder Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld prisutdelningen i en studio och evenemanget sänds via nätet.

Yukiko Duke fick dock lämna studiobordet när det var dags att presentera årets nominerade till Lilla Augustpriset, eftersom hennes dotter Moe Duke-Bergman är en av dem som valts ut till tävlan.

Priset tilldelas dock “Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby, en berättelse som utspelas i ett kloster i en dystopisk framtid . Det var andra gången Nanna Mikkelsen nominerades till priset.

– Tack så mycket. Det känns fantastiskt, säger pristagaren på en mycket brusig telefonlinje när kulturminister Amanda Lind ringer upp för att meddela nyheten.

Östergren en favorit

Nu när fackboksklassen är avklarad återstår priserna i barn- och ungdomsboksklassen och den skönlitterära kategorin.

Senare i kväll kan Klas Östergren få ta emot sitt första Augustpris. Den tidigare akademiledamoten räknas som storfavorit i den skönlitterära klassen med sin tegelstensroman "Renegater", den tredje och sista delen i trilogin om Henry Morgan.

– Jag tror att han till sist får sitt Augustpris. Det brukar vara så att man till slut får det för lång, trogen och här även alldeles strålande tjänst, tippade nyligen Sveriges Radios boknestor Marie Lundström för TT

Debutant har chansen

Även debutanten Lydia Sandgren tillhör årets skönlitterära favoriter med sin roman "Samlade verk", liksom Annika Norlin med novellsamlingen "Jag ser allt du gör".

Förra året gick priset i kategorin till Marit Kapla för "Osebol", en poetisk reportagebok om byn med samma namn vid Klarälven i Värmland.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Klas Östergren är nominerad i klassen årets skönlitterära bok. Arkivbild.
Klas Östergren är nominerad i klassen årets skönlitterära bok. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Årets nominerade

Årets skönlitterära bok:

"Minnestrådar" av Carola Hansson

"Splendor" av Stefan Lindberg

"Jag ser allt du gör" av Annika Norlin

"Samlade verk" av Lydia Sandgren

"Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor" av Thomas Tidholm

"Renegater" av Klas Östergren

Årets fackbok:

"Livets tunna väggar" av Nina Burton

"Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby

"Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" av Elin Anna Labba

"Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt" av Kristoffer Leandoer.

"Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson" av Jan Malmborg

"Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn" av Arash Sanari

Årets barn- och ungdomsbok:

"Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl" av Linda Bondestam

"Kråkorna" av Anders Fager och Peter Bergting

"Billie, Korven och havet" av Julia Hansson

"Kom dagen, kom natten" av Åsa Lind och Emma Virke

"Humlan Hanssons hemligheter" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

"Alltid hejdå" av Alma Thörn

Kultur och nöje

Malmö stadsteater stoppar verksamheten

Malmö stadsteater stoppar all publik verksamhet fram till årsskiftet. Pressbild.
Foto: Justus Ragnarsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Malmö stadsteater har beslutat att ställa in alla föreställningar och all sin publika verksamhet till och med den 31 december i år. Anledningen stavas regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen och begränsa publiktaket till max åtta personer.

Föreställningarna "Bröllopstårtan" och "Cyrano de Bergerac" ställs därmed in till följd av beslutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL