Lagfarter SkD

70-talshus i Hörby har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Estrid Ingegärd Andersson, 72 år, tidigare boende på Orås i Hörby har tagit över fastigheten på adressen Målarevägen 20 i Hörby från Per och Ingrid Johnsson. Ägarbytet blev klart i april 2020 och köpesumman blev 1 800 000 kronor. Huset är byggt 1975 och har en boyta på 108 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Nygatan 57. Där såldes ett 85 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 175 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sjöfartsstöd anpassas till coronakrisen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Sjöfartsstödet ska ges även för fartyg som tas ur trafik på grund av coronakrisen. Det framgår av ett förslag från regeringen som nu går ut på remiss.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är det en viktig signal till rederierna och deras anställda om att sjöfarten ska komma väl ut ur krisen.

– Sjöfarten är pressad, säger Eneroth.

– Vi ser nu till att rädda väldigt många jobb i sjöfartsbranschen.

Det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet ska betalas ut retroaktivt från 13 mars och gälla fram till årets slut.

Sjöfartsstödet syftar till att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft. Stödet lämnas till arbetsgivare och baseras på skatt på sjöinkomst, arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift.

Sport

Ishockeyförbundet anmält till Arbetsmiljöverket

Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket och en inspektion kommer att ske nästa vecka. Arkivbild.
Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket och en inspektion kommer att ske nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Sport
Sport

Svenska ishockeyförbundet har anmälts till Arbetsmiljöverket, avslöjar SVT.

Under våren har en skandal inom förbundet uppdagats efter att en person med koppling till förbundet åtalats för sexuellt ofredande. Händelsen ska ha skett i februari i år. Den åtalade ska enligt åklagaren ha tagit tag i en kvinna och utfört juckande rörelser mot hennes underkropp. I oktober väntar rättegång mot den åtalade.

Enligt SVT ska en anmälan ha lämnats in till Arbetsmiljöverket den 13 maj. En inspektion skulle ha skett under måndagen men kommer i stället att göras den 10 juni.

– När vi inspekterar så går vi igenom vad som har hänt, med syftet att säkerställa att liknande inte ska hända igen, så att ingen ska drabbas av ohälsa eller olycksfall i sitt arbete, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket till SVT.

Inrikes

Spike Lee släpper kortfilm i Floyd-protest

Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.
Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.
Fotograf: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP/TT
Inrikes
Inrikes Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm, där han klippt ihop material från sin klassiska film "Do the right thing" med videoupptagningar av två uppmärksammade polisingripanden, där svarta män dött.

Lee släppte filmen "3 brothers" i samband med att han gästade tv-kanalen CNN och där kommenterade den protestvåg som drar över USA, skriver The Guardian.

Filmen inleds med orden: "Kommer historien att upprepa sig själv?" och består av filmupptagningar från polisens gripande av George Floyd den 25 maj och av Eric Garner, som 2014 avled av kvävning till följd av ett polisingripande på Staten Island.

Lee har därefter klippt ihop materialet med scener från sin film "Do the right thing" från 1989, där en av karaktärerna, Radio Raheem, kvävs under en polisinsats.

Filmen, som blev Spike Lees genombrott, utspelar sig i ett område i Brooklyn, och handlar om hur kärlek och konflikter över etniska gränser når en våldsam kulmen en stekhet sommar.

USA har de senaste dagarna skakats av våldsamma protester efter George Floyds död, och till CNN sa Spike Lee att han inte förstår varför folk inte förstår vad som pågår i USA.

– Det här är inget nytt, vi såg det under upploppen på 60-talet och när Martin Luther King mördades. Varje gång något händer och vi inte får rättvisa reagerar människor som de gör för att göra sina röster hörda, sa Lee till CNN.

Kultur och nöje

Nedskärningar hotar reklamradion i glesbygden

Uteblivna annonsintäkter och avgifter till staten innebär en svår ekonomisk situation för de kommersiella radiokanalerna. Arkivbild.
Uteblivna annonsintäkter och avgifter till staten innebär en svår ekonomisk situation för de kommersiella radiokanalerna. Arkivbild.
Fotograf: Håkon Mosvold Larsen/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Minskade annonsintäkter under coronapandemin riskerar att leda till att kommersiella radiokanaler slocknar utanför de svenska storstäderna.

– Det är klart att det känns uppgivet. Då tvingas vi prioritera, och en prioritering blir då att se över var vi har råd att sända i framtiden. Som det ser ut i dag skulle vi tvingas att prioritera ner i landsbygd och glesbygd, säger Ted Johansson, vd för Bauer Media, som bland annat driver radiokanalerna Mix Megapol, Rockklassiker och NRJ, till Sveriges Radios " Kulturnytt ".

Situationen hjälps inte av att reklamradion inte ingår i de stödpaketen som går att söka.

I Sverige betalar kommersiella radiostationer en koncessionsavgift till staten.

Ted Johansson vill se att den avgiften slopas för 2020.

– I den här situationen vi befinner oss i dag, är det orimligt att ta oss på en så stor summa pengar för att bara verka, säger han till "Kulturnytt".

Inrikes

Nio åtalas efter tortyrliknande misshandel

Nio unga män åtalas misstänkta för att ha utsatt en person för tortyrlik misshandel i slutet av förra året. Arkivbild.
Nio unga män åtalas misstänkta för att ha utsatt en person för tortyrlik misshandel i slutet av förra året. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Nio unga män åtalas misstänkta för människorov och grov misshandel efter att ha utsatt en annan ung man för tortyrliknande misshandel i slutet av förra året, rapporterar Stockholmdirekt.

Männen, som alla är mellan 18 och 21 år, ska ha tvingat in brottsoffret i en bil i Täby varpå de bland annat slagit och sänkt ned offret i kallt vatten fastspänd i en rullstol. En av dem misstänks också för rån.

Men även brottsoffret, och dennes två kamrater, åtalas nu misstänkta för rån och försök till utpressning.

Enligt åtalet har en konflikt mellan de båda grupperna uppstått tidigare på dagen och de tre personerna ska ha hotat och försökt utpressa en av de nio åtalade på tusentals kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sport

Joakim Lövgren tog en lunchtrippel

Joakim Lövgren visar upp tre fingrar för sina tre segrar.
Joakim Lövgren vann tre av de nio loppen på tisdagens lunchtrav.
Fotograf: Mikael Rosenquist
Sport
trav Racing Mange tröttnade tyvärr i Elitloppets final – men Joakim Lövgren tröstade sig själv med en trippel på Jägersros lunchtrav på tisdagen.

Lövgren inledde redan i kvällens första lopp (V4-1) genom att sätta dit Palais Bourbon som vann en mycket lätt spetsseger.

Sedan satte ”Jocke” även färg på V5:an. Han tog hem V5-4 med Legendaria Zon som höll undan efter en tuff duell med favoriten Erik You Know och därmed vann sin första seger i tredje starten i karriären.

Det var emellertid inte slut där, utan i kvällens absolut sista lopp (V5-5) satte sig Lövgren i dödens utanpå favoriten Jan Alki med 21-oddsaren Alfas Kennedy – och kämpade ner den ledande favoriten sista 50 meterna. V5-värdet 4618 kronor sköt därmed upp till en utdelning på 38 274 kronor för fem rätt.

Blåste runt fältet

Dagens bästa prestationer fick vi se inom V4:an. Adrian Kolgjini forcerade Redneck Woodland till spets efter 600 meter av V4-3 och även om hästen stumnade till något sista 100 höll han undan för snabbt avslutande favoriten Look Håleryd på goda 12,8 över 2140 meter.

Sedan fick vi se en riktigt häftig svepning av Zylekia Font som formligen blåste runt fältet på bortre långsidan i V4-finalen och vann lätt för Rick Ebbinge på 11,8 över 1640 meter.

Peter Untersteiner lämnade Jägersro med en dubbelseger. Han vann V4-2 lekande lätt bakom Dreamgirl Hall som ledde hela vägen runt.

Bortglömd skräll

Sedan skrällde han inom V5 med Radio Gaagaa som var bra senast som tvåa och som den här gången bytte tredje inner mot dödens 800 kvar och var starkast till slut till 18 gånger pengarna. Formhäst som spelarna glömt bort.

Thomas Uhrberg visade upp en fin debutant i Infinitif-dottern Princess LB som vann direkt i sin första start på 17 blankt i V5-inledningen.

V4-raden: 1 - 1 - 5 - 10. Utdelning: 362 kronor

V5-raden: 10 - 6 - 8 - 6 - 1. Utdelning: 38 274 kronor.

Kävlinge

Gammal skola rivs för att ge plats för en nya

Nu rivs Söderparkskolan. Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström med eleverna Lovisa Wohlert, Elin Delfin och Ove Essy-Ehsing var redo att ta första skoptaget.
Nu rivs Söderparkskolan. Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström med eleverna Lovisa Wohlert, Elin Delfin och Ove Essy-Ehsing var redo att ta första skoptaget.
Fotograf: Marianne Pernbro
Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE På tisdagen satte grävskopan tänderna i Söderparkskolans M-hus. Rivningen är nästa stora etapp i omdaningen av Tolvåkersområdet.

När Söderparkskolans M-hus har jämnats med marken kommer den nya skolan att börja byggas. På området ska också två nya idrottshallar uppföras.

Söderparkskolans M-byggnad rivs för att ge plats åt nya skolbyggnader och två idrottshallar.
Söderparkskolans M-byggnad rivs för att ge plats åt nya skolbyggnader och två idrottshallar.
Fotograf: Marianne Pernbro

Vid spakarna i grävskopan satt kommunstyrelsens ordförande Pia Almström och det är inte först gången hon river en byggnad.

– Jag var med om att börja riva ett slakteri en gång, men det gick inte så bra, säger hon innan hon klättrar upp i grävskopans hytt.

Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, i grävskopans styrhytt.
Det var inte första gången kommunstyrelsens ordförande Pia Almström satt vid spakarna i en grävskopa.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Det var stålbjälkar och de var inte lätta att riva.

Den här gången gick det bättre och med lite hjälp lyckades Pia Almström få grepp om entrétaket och lyfta av det.

Gammal byggnad

– Att riva nu känns helt rätt. Skolan har gjort sitt och nu öppnar vi för nya byggnader som är mer anpassade efter dagens skola och pedagogik. Den nya skolan får plats för fler elever. Nya byggnader innebär också billigare drift, säger Pia Almström.

– Detta är också avstampet för Tolvåkersområdets förändring. Här blir två sporthallar intill varandra vilket gör att man kan samarbeta vid exempelvis större tävlingar. En hall får läktare.

2022 ska bygget kunna vara klart om allt går enligt planerna. Rivningen tar några månader men till hösten ska området vara blåst och nybygget kan starta.

Utbildningschef Camilla Mårtensen och biträdande rektor Anette Jivenius, Tolvåkersskolan,
Utbildningschef Camilla Mårtensen och biträdande rektor Anette Jivenius, Tolvåkersskolan, välkomnar den nya skola som ska byggas.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Vi är jätteglada, säger rektor Anneli Roth på Söderparkskolan och Annette Jivenius, biträdande rektor på Tolvåkersskolan.

– Nu får vi nya fina byggnader med grupprum till klassrummen.

Under byggtiden går eleverna kvar i Tolvåkerskolan och i paviljonger som även flyttas i sommar och sätts ovanpå andra paviljonger.

Lite sorgligt

Med vid rivningen var också eleverna Lovisa Wohlert, Elin Delfin och Ove Essy-Ehsing som tyckte det var lite sorgligt att deras gamla skola rivs, men som ser mycket fram mot en ny.

Söderparkskolans M-byggnad börjar rivas här.
Rivningen av Söderparkskolans M-byggnad innebär också att nästa stora etapp av förändringen av Tolvåkersområdet nu är i gång.
Fotograf: Marianne Pernbro

Camilla Mårtensen, utbildningsnämndens ordförande, var också glad över att bygget av ny skola snart är igång.

– Det här är också en signal att vi i kommunen satsar på utbildning. Vi ska kunna erbjuda varje elev den bästa utbildningen.

Inrikes

Regioner med färre sjuka bör "stoppa smittan"

Inrikes
Inrikes Fler och fler regioner går in i en fas med färre sjuka i covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu dessa regioner att gå tillbaka till strategin att stoppa smittan och utföra smittspårning.

Folkhälsomyndigheten framhåller att pandemin har slagit olika i olika regioner, som därför befinner sig i olika faser. Det påverkar också hur testningen ska gå till.

I en tidig fas handlar det om att stoppa smittan och hitta alla sjuka. Som när man i början av pandemin smittspårade personer som anlände till Sverige från andra länder.

I en pandemisk fas, som Stockholm nådde i mars, skulle en sådan provtagning inte fungera.

– Det är inte möjligt att provta miljoner människor i landet, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Då var det i stället viktigt att de som visade symptom skulle isolera sig.

Ny fas – ny strategi

Nu går en del regioner in i en ny fas med färre sjuka i covid-19.

– När fler och fler går in i en fas där sjukligheten minskar är det viktigt att gå tillbaka till att stoppa smittan, hitta alla sjuka och utföra utförlig smittspårning, säger Karin Tegmark Wisell.

Vissa regioner befinner sig fortfarande i tidig fas och har hela tiden arbetat på detta sätt, säger hon. Men i de regioner som nu ser en minskad sjuklighet är det alltså dags att slå om till en mer omfattande provtagning av alla med symptom, enligt Tegmark Wisell.

Antalet tester för pågående infektion med virussjukdomen covid-19 ökade förra veckan till knappt 36 500, enligt Folkhälsomyndigheten. Veckan innan var siffran cirka 29 000 prover. Antalet tester når därmed sin högsta notering sedan statistiken började föras i inledningen av mars – men är fortfarande långt från de 100 000 prover i veckan som Sverige har kapacitet att utföra.

Förra veckan backade dock Folkhälsomyndigheten från målet om 100 000 tester i veckan. Det var en beräkning som gjordes utifrån situationen i mitten av april, då betydligt fler än nu lades in på intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19

Regeringen har samtidigt varit fortsatt tydlig med att testandet måste öka.

Utökad testning

Flera regioner, däribland Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Sörmland, har den senaste tiden aviserat att de utökar sin testning till att omfatta fler. Det handlar dels om personer som är sjuka men som inte behöver läggas in på sjukhus, dels om personer i den tredje prioritetsgruppen som klassas som "övrig samhällsviktig verksamhet".

Sedan tidigare testas patienter på sjukhus, riskgrupper, personer på äldreboenden samt vård- och omsorgspersonal, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Syftet med utökad testning är dels att förhindra smittspridning och därmed rädda liv, dels att få samhället att fungera genom att osmittade personer kan återgå till arbetet.

Antalet coronatester når sin högsta notering sedan statistiken började föras i början av mars. Arkivbild.
Antalet coronatester når sin högsta notering sedan statistiken började föras i början av mars. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Så många har testats

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 22: Nästan 36 500

Vecka 21: Nästan 29 000

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Drygt 29 100

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 275 500 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt sjuka som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

NÄSTA ARTIKEL