Bokrecensioner

Rolfs resa gastkramande att följa

Malin Lindroth är aktuell med romanen Rolf.
Foto: Ines Sebalj
Bokrecension Lennart Bromander har läst Malin Lindroths roman Rolf om en medelålders timlärare på komvux på väg mot psykisk kollaps.

Malin Lindroth fick sitt genombrott som romanförfattare med Vaka natt 1999, ett slags sjukdomsstudie i romanform om en kvinna med Münchhausen by proxy, dvs en otäck psykisk sjukdom, som i det här fallet fick kvinnan att skada sitt barn för att sedan kunna framstå som ömt omhändertagande. Efter fjolårets uppmärksammade analys av ofrivillig ensamhet, Nuckan, återkommer nu Malin Lindroth med en ren roman, den första på drygt tjugo år.

Den heter gott och gott Rolf och än en gång har Malin Lindroth helt koncentrerat sig på en enda person med problem. Rolf Boman är romanens jagberättare, och han inleder sin historia med att avslöja för läsaren, att ”i natt har jag dödat en flicka”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Roskilde presenterar konsertapp

Roskildefestivalen 2019.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musik I kampanjen ”Sounds like Roskilde” vill Roskildefestivalen ge tillbaka scenen till lovande artister som missade sin chans till genombrott förra året på grund av coronapandemin.

Akter som Rune Bagge, Greta, Tuhaf and Ydegirl ingår i Roskildes nya satsning där man bland annat genom en konsertapp och en vinylrelease ger chansen till dem som skulle spelat på festivalens scen för blivande talanger ”Countdown and Rising” 2020.

– 2020 är året som alla kommer att minnas på grund av coronaviruset och i det sammanhanget är det lätt att glömma alla artister som precis var på väg att få sitt stora genombrott. Det kan påverkar hela den musikaliska tillväxtkedjan. Därför har vi skapat "Sounds Like Roskilde”-kampanjen för att ge artisterna tillbaka till publiken, säger Roskildefestivalens programchef Anders Wahrén i ett pressmeddelande.

I den nya koncertappen presenteras åtta akter som bjuder på helt nya liveframträdanden. Tidigare i år släpptes också en vinylbox med 38 artister. Årets Roskildefestival planeras i nuläget att genomföras mellan 26 juni och 3 juli.

Kävlinge

Nya bilinbrott vid köpcenter

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

Bilinbrotten på parkeringar kring Center syd vid Marknadsvägen i Löddeköpinge har ökat igen och i måndags vid 17.30 drabbades ytterligare en förare.

Han hade parkerat vid en laddstolpe utanför en hamburgerrestaurang och var bara borta i tio minuter. Men på den korta tiden hann tjuven krossa en ruta och stjäla en väska innehållande bland annat en dator och en dyrbar penna.

Inrikes

Spår av sällsynt bolid har hittats

Delar av den meteor som lyste upp Mellansverige i början av november förra året har hittats i byn Ådalen – bitarna är mellan 1 och 6 millimeter stora och består av järn och nickel.
Foto: Naturhistoriska riksmuseet/TT
Inrikes
Inrikes Sent på kvällen den 7 november i fjol fick tiotusentals människor i östra Svealand bevittna ett brinnande klot skära genom atmosfären.
Nu har delar av den ovanliga meteoriten hittats.

Forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet har berättat att det mullrande ljusskenet var en bolid – en extra ljusstark meteor som hade tagit sig in i atmosfären och börjat brinna.

Fenomenet observerades och fotograferades av meteorkamerastationer i Örebro, Uppsala och Borlänge, men även i Finland, Danmark och Norge.

Med hjälp av bilderna kunde forskare studera rymdstenens sista sekunder och därigenom ringa in ett område där stenen eventuellt slog ned.

Efter forskarnas tips gav sig meteoritjägare ut på skattjakt i området kring Fjärdhundra i Enköpings kommun, rapporterar Dagens Nyheter.

Den 22 november kunde de första spåren efter rymdstenen lokaliseras i närheten av Ådalen, norr om Fjärdhundra.

– Det är unikt, det är fösta gången på 66 år vi hittar delar av ett observerat meteoritfall i Sverige, säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.

Bitarna som har hittats är bara fragment av stenen som uppskattningsvis vägde nio ton då den tog sig in i atmosfären, men var stor som en knytnäve när den landade.

För att fullständigt karaktärisera och registrera fyndet krävs det dock att huvuddelen hittas. Trots flera sökinsatser omkring platsen för det misstänkta nedslaget är den fortsatt saknad. Sökinsatserna har pausats och återupptas så fort marken är snöfri igen.

"Det är fullt möjligt att fler meteoritdelar finns kvar i området", säger Eric Stempels i ett pressmeddelande.

Jesper Karlsson/TT

Efter tips från meteoritsamlare hittade Jörgen Langhof, mineralog vid Naturhistoriska riksmuseet, misstänkta fragment i det utpekade området – ett stenkast därifrån hittades även en grop som tros vara platsen för nedslaget.
Efter tips från meteoritsamlare hittade Jörgen Langhof, mineralog vid Naturhistoriska riksmuseet, misstänkta fragment i det utpekade området – ett stenkast därifrån hittades även en grop som tros vara platsen för nedslaget.
Foto: Jörgen Langhof/TT

Kävlinge

Tjuv tog katalysatorn

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

Någon gång mellan den 20 och 25 januari har katalysatorn stulits från en bil som stod parkerad på Roteringvägen i Löddeköpinge.

Ägaren upptäckte att bilen inte fungerade och tog den till verkstad där man såg att katalysatorn var borta. Bilen hade stått på en öppen parkering i närheten av ägarens bostad vid stölden.

Utrikes

Tårgas mot indiska bönder i traktorprotest

Polisen använder tårgas mot demonstranter som går in mot huvudstaden under republikens dag i New Delhi.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals indiska bönder, många i traktorer eller till häst, har tagit sig igenom polisens avspärrningar in till huvudstaden New Delhi. Några har tagit sig upp på det historiska röda fortet i staden där de viftar med flaggor.
Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Sammandrabbningarna med de protesterande bönderna, som går in mot stadens centrum norrifrån, kommer samtidigt som regeringen håller sin stora militärparad under högtidlighållandet av republikens dag i Indien.

Polisen har tagit till omfattande säkerhetsåtgärder för att stoppa demonstranterna, som protesterar mot tre nya lagar gällande upphandling och försäljning som trädde i kraft i september. Bönderna befarar att en avreglering av jordbruket kan leda till att de inte längre får garanterade minimipriser för sina produkter.

Röda fortet

En demonstrant har omkommit av en hjärtattack i samband med protesterna, uppger polisen för India Today. En polisutredning har inletts med anledning av dödsfallet.

Röda fortet, som några demonstranter tagit sig upp på efter att ha forcerat polisavspärrningar, är bland annat platsen där premiärminister Narendra Modi brukar hålla ett årligt tal.

– Modi kommer att höra oss nu, han måste höra oss nu, säger bonden Sukhdev Singh från delstaten Punjab, till tidningen.

Tillstånd senare

Demonstrationen hade fått tillstånd att genomföras under dagen, dock efter att militärparaden avslutats.

– Vi ska visa regeringen att vi menar allvar, säger demonstranten Nareesh Singh i sin traktor vid stadens utkant till nyhetsbyrån AFP.

Långa köer med traktorer befinner sig även vid andra stora vägar in mot staden, där bönder har demonstrerat mot reformerna i två månader. Kravet är att lagen ska tas tillbaka, men hittills har regeringen endast erbjudit att skjuta upp den i 18 månader.

Oppositionsledaren Rahul Gandhi uppmanar på Twitter regeringen att dra tillbaka de nya lagarna för landets bästa.

"Våld är inte lösningen på något problem", skriver han på Twitter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kävlinge

Stal sprit på Systemet

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

Systembolaget på Center syd i Löddeköpinge har gjort en polisanmälan om stöld.

Personal upptäckte att det var väldigt tomt på några hyllor i butiken och vid kontroll visade det sig att alkoholdrycker till ett sammanlagt värde av 2 500 kronor saknades. Stölden tros ha skett någon gång under söndagen eller måndagen.

Hörby

Mordbrand startade i soprum

Hörby
HÖRBY

Polisen har upprättat en anmälan om en mordbrand efter en nattlig brand i Östraby. Klockan var halv två på natten när en boende i en fastighet upptäckte att det brann i ett soprum. Den boende larmade själv räddningstjänst och polis.

Byggnationen kring soprummet fick omfattande skador innan branden kunde släckas.

Staffanstorp

Stoppade rattfull förare

Staffanstorp
STAFFANSTORP

En man i 55-årsåldern stoppades av polis när han körde i centrala Staffanstorp vid 23-tiden på måndagen. Det var på Södra Lundavägen som polisen stannade föraren som visade sig vara påverkad av alkohol och nu misstänks för grovt rattfylleri. Han saknade dessutom giltigt körkort och misstänks även för olovlig körning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL