Bokrecensioner

Rolfs resa gastkramande att följa

Malin Lindroth är aktuell med romanen Rolf.
Fotograf: Ines Sebalj
Bokrecension Lennart Bromander har läst Malin Lindroths roman Rolf om en medelålders timlärare på komvux på väg mot psykisk kollaps.

Malin Lindroth fick sitt genombrott som romanförfattare med Vaka natt 1999, ett slags sjukdomsstudie i romanform om en kvinna med Münchhausen by proxy, dvs en otäck psykisk sjukdom, som i det här fallet fick kvinnan att skada sitt barn för att sedan kunna framstå som ömt omhändertagande. Efter fjolårets uppmärksammade analys av ofrivillig ensamhet, Nuckan, återkommer nu Malin Lindroth med en ren roman, den första på drygt tjugo år.

Den heter gott och gott Rolf och än en gång har Malin Lindroth helt koncentrerat sig på en enda person med problem. Rolf Boman är romanens jagberättare, och han inleder sin historia med att avslöja för läsaren, att ”i natt har jag dödat en flicka”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Palestinier sköts ihjäl – jämförs med Floyd

Demonstranter i Jerusalems gamla stadskärna håller upp plakat som kräver rättvisa för Iyad Halak och George Floyd. Bilden är från den 30 maj, samma dag som Halak sköts ihjäl.
Demonstranter i Jerusalems gamla stadskärna håller upp plakat som kräver rättvisa för Iyad Halak och George Floyd. Bilden är från den 30 maj, samma dag som Halak sköts ihjäl.
Fotograf: Mahmoud Illean
Utrikes
Utrikes En autistisk - obeväpnad – palestinier sköts ihjäl av israelisk polis i slutet av maj.
Uppgifter om händelseförloppet rör upp starka känslor i regionen, och fallet Iyad Halak jämförs med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande.

Tidigt på morgonen den 30 maj sköts den 32-årige palestiniern Iyad Halak ihjäl av israelisk polis i Jerusalem, enligt uppgifter i israeliska och internationella medier.

Polisens talesperson Micky Rosenfeld sade efteråt att poliser som patrullerade den gamla stadskärnan upptäckte en man som misstänktes bära pistol, och att de började jaga honom sedan han inte lytt deras uppmaning att stanna. Under jakten öppnade poliserna eld mot Halak, som dödades, enligt Rosenfeld.

Försökte förklara – sköts ändå

Poliserna har uppgett att de trodde att Halaks mobiltelefon var ett vapen, skriver Jerusalem Post.

Flera israeliska medier har rapporterat om händelsen under veckan som gått. I en intervju i fredags berättade hans vårdnadshavare för israeliska dagstidningen Haaretz att hon försökt förklara för poliserna i flera minuter att Iyad Halak led av en funktionsnedsättning, och att hon berättade det för dem på både arabiska och hebreiska.

Men poliserna sköt till slut honom på nära håll med tre skott, när den skräckslagne 32-åringen låg skottskadad på rygg på golvet i ett soprum utan tak, skriver tidningen med hänvisning till vittnesmålet.

"Två oskyldiga människor"

Tiotals rabbiner från israel och andra delar av världen gick ut i ett gemensamt upprop i fredags och utlyste en sorgens dag för att hedra minnet av Iyad Halak och George Floyd, som dog den 25 maj i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA, skriver Jerusalem Post.

"Vi sörjer, böjer våra huvuden i vördnad och skam över dödandet av två oskyldiga människor, George Floyd och Iyad Halak", skriver de i uttalandet, enligt tidningen.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktig dödsorsak för George Floyd.

Inrikes

Besöksboom väntas för hamnar under midsommar

När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.
När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.
Fotograf: Heiko Junge/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Fler semesterfirande svenskar väntas ge sig ut på sjön i sommar. Men det ställer krav på gästhamnarna där båtarna ligger tätt – inte minst i midsommar.
– Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan, säger Dick Netterlid på Riksföreningen Gästhamnar Sverige.

En högsommardag kan båtarna ligga tätt i Sveriges populäraste gästhamnar, i vissa fall förtöjda flera stycken längs med varandra. Och när det nu är tillåtet att resa inrikes igen – samtidigt som UD:s avrådan för utrikesresor ligger kvar – väntas fler svenskar semestra till sjöss.

– Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu, säger Dick Netterlid, generalsekreterare på Riksföreningen Gästhamnar Sverige (RGS).

Branschen drog en lättnadens suck när beskedet om inrikesresor kom, och redan nu ser bokningsläget "positivt ut" enligt Dick Netterlid.

– Vår bransch är beroende av gäster rent ekonomiskt, så vi hoppas på en "invasion" nu. Men det ställer krav på oss att ta ansvar och hålla den sociala distansen, säger han och tillägger:

– Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan.

Nya rutiner

Malin Dunér, hamnkapten för gästhamnarna på Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen i Stockholms skärgård, tror att många vill fira midsommar i sina båtar.

– Det är svårt att veta i nuläget, men jag tror att det kommer att komma ganska många båtar, säger hon.

Ändå blir inte allt som vanligt. Coronaviruset och risken för smittspridning hägrar fortsatt över semesterparadisen.

I Sandhamn är det traditionella firandet med midsommarstång inställt, den allmänna bastun är stängd. Hamnkontoret såväl som dusch- och toalettutrymmen har fått nya regler kring köer och ett max antal personer som får vistas där samtidigt. Lappar om att hålla avstånd är tapetserade över bryggorna.

– Dessutom tar vi extra rundor för att sprita kortmaskiner, handtag och kranar överallt, säger Malin Dunér.

Automatisk distans

I Smögens gästhamn i Bohuslän har man infört liknande regler. För det är just trängseln på land som är det stora problemet – i sin båt är man trygg.

– Det blir ett avstånd på två till tre meter mellan båtarna per automatik. Så det blir inget större problem, säger Ulf Jensen, anläggningstekniker vid hamnen i Sotenäs kommun, där Smögen ligger.

Inte heller när det gäller så kallade longside-platser, där båtarna ligger förtöjda långsida mot långsida och man måste passera över någon annans båt för att komma till bryggan, är det ett problem enligt Ulf Jensen.

– Där är det ändå så att man går i fören på båtarna. Man går aldrig i aktern, det är privat område. Avståndet hålls ändå, säger han.

Samtliga som TT pratar med säger att läget är under kontroll inför midsommarhelgen.

– Det blir lite speciellt i år, men vi känner oss väl förberedda. Att besöka en godkänd officiell gästhamn är tryggt så länge man följer Folkhälsomyndighetens råd, säger Dick Netterlid på RGS.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: Så båtsemestrar du säkert i coronatider

Stanna hemma om du känner symtom på feber, snuva och hosta.

Tänk på att verkligen försöka minimera alla skaderisker i ditt båtliv för att inte belasta vården.

Minimera antalet ombord till en "trygg grupp" som den närmaste familjen.

Tvätta händerna ofta med tvål och ha handsprit med ombord.

Lägger du till i gästhamn, följ hamnens rekommendationer.

I naturhamnar är det lätt att få rejäla avstånd mellan båtar och besättning.

Håll avstånd på bryggor och i land. Håll även avstånd mellan båtarna i hamn.

Använd flytväst, det minimerar risken för olyckor och drunkning.

Källa: upplevbatlivet.se, en guide till säkert båtliv från svenska båtorganisationer

Utrikes

Haftar uppges redo för eldupphör i Libyen

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar i samband med ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva 2017.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar i samband med ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva 2017.
Fotograf: Ivan Sekretarev/AP/TT
Utrikes
Utrikes Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har presenterat en ny plan för att lösa konflikten i Libyen, efter samtal i Kairo med krigsherren Khalifa Haftar – vars styrkor tvingats till reträtt den senaste tiden.

Där föreslås eldupphör med start på måndag samt bildandet av ett styrande råd som ska utses genom någon form av val. Planen uppmanar även till bredare förhandlingar i Genève i Schweiz samt att alla utländska styrkor ska lämna Libyen, enligt al-Sisi.

Landet har inte haft något stabilt styre sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades av Nato-stödda rebeller 2011. Under mer än fem år har rivaliserande parlament och regeringar med bas i östra och västra Libyen stridit om makten.

President al-Sisis initiativ kommer sedan Haftars LNA-styrkor tvingats till reträtt efter en 14 månader lång offensiv för att försöka ta kontroll över huvudstaden Tripoli. Reträtten innebär att Libyens internationellt erkända regering (GNA) fått kontroll över ett större territorium.

Haftar och hans allierade kontrollerar dock fortfarande östra Libyen, betydande delar i söder samt de flesta av landets oljefält. Bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Ryssland stödjer Haftar. Men styrkeförhållandena har skiftat under de senaste månaderna då turkisk militär backat upp GNA.

Det är oklart hur betydelsefullt ett initiativ från Egypten och Haftars sida kan bli, då Haftar är en djupt splittrande figur i Libyen.

FAKTA

Fakta: Kaos i Libyen sedan 2011

Libyen styrdes under fyra decennier av diktatorn Muammar Gaddafi. Men demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt. Gaddafi störtades och gav sig på flykt. Den 20 oktober samma år fångades han och dödades under kaotiska omständigheter i hemstaden Sirte.

En övergångsregering bildades, men striderna fortsatte och sedan dess har ingen lyckats ta kontroll över hela landet.

2014 skedde en splittring, när general Khalifa Haftar bröt med styret i Tripoli och etablerade ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen. Där finns ett alternativt parlament, ett alternativt oljebolag och en alternativ centralbank.

FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, som kallas GNA och leds av Fayez al-Sarraj. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska och asiatiska länder. Italien har tidigare nått uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de har fallit på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Källa: Landguiden/UI med flera

Ekonomi

Ökad efterfrågan på partybuss i studenttider

I veckan firade studenter i Malmö genom att åka buss genom staden. Flera studenter har valt att hyra så kallade partybussar i stället för studentflak.
I veckan firade studenter i Malmö genom att åka buss genom staden. Flera studenter har valt att hyra så kallade partybussar i stället för studentflak.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Studentflak har förbjudits under coronapandemin. Då väljer många av landets avgångselever att fira på partybussar.
– Det är en jättestor efterfrågan, säger företagaren Håkan Andersson som hyr ut bussar i Göteborg.
Trenden märks även på andra håll i Sverige.

Juni månad och studenternas lyckliga dag. I en värld utan coronavirus brukar gator i Sverige fyllas av flak med studentfirare.

I år är allt annorlunda – Transportstyrelsen har tillfälligt förbjudit flaken och sistaårseleverna tar till nya sätt att fira.

Det märks tydligt bland de företag som hyr ut så kallade partybussar i Sverige. I Helsingborg har en egenföretagare märkt av en stor ökning av bokningar, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Men även i andra delar av landet går bussarna åt.

"Säkrare än flak"

Vemund Ljung-Haanäs från Norge är van vid att partybussar är en stor del av det norska studentlivet, där de kallas "russebussar".

Han driver ett företag i Sverige som hyr ut sådana bussar, och i vanliga fall brukar han få cirka tio förfrågningar om studentkörningar. I år har förfrågningarna varit minst 300 uppger han för TT. I slutändan brukar endast en del av dem leda till en faktisk bokning, i fjol cirka fyra stycken, men det är ändå en markant ökning.

– Det glädjer mig att vi kan få in någonting som studenterna tycker är kul och som är säkrare än flak, säger Vemund Ljung-Haanäs och syftar på att man inte kan ramla av bussen.

Hans företag finns i Göteborg men hyr ut till hela Sverige. Bokningarna har exempelvis kommit från Helsingborg, Stockholm, Linköping, Norrköping och Gävle. Bussarna tar max 32 passagerare och under pandemin har städrutinerna ökat.

TT: Hur säkert är det att åka partybuss i pandemin?

– Det är lika säkert som andra kommunikationsmedel. Gruppen som sådan har det faktiskt säkrare här eftersom man inte umgås med andra, som de hade gjort om de tagit en spårvagn.

Tappade bokningar

Håkan Andersson, även han i Göteborg, driver två företag som bland annat hyr ut partybussar.

– När pandemin bröt ut så försvann bokningarna helt och hållet. Vi jobbar mycket med studentflak. Sedan vände det för ett par veckor sedan, säger Håkan Andersson till TT.

För att minska smittspridningen har antalet passagerare minskats från 80 till 30. Städrutinerna har ökat, man har spärrat av kring chauffören samt satt upp en plexiglasskiva. Håkan Andersson betonar dock att han inte kan garantera att ingen blir smittad, den som bokar har också eget ansvar.

TT: Är du själv orolig för att smittas som chaufför?

– Jag var det från början. Nu känner jag att människor visar hänsyn. Innan de kliver på så går vi igenom säkerhetsregler. Vi har även handsprit som man får ta, säger han och tillägger:

– Vid en sådan här grej, när alla är lyckliga och glada så vill många kramas och tacka efteråt. Men inga kramar i år, har vi sagt.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

Corona har mildrat straffen för dömda

Ett besöksrum på häktet i Huddinge. Kriminalvården har beslutat att tillfälligt stoppa besök, för att minska risken för smittspridning under coronapandemin. Arkivbild.
Ett besöksrum på häktet i Huddinge. Kriminalvården har beslutat att tillfälligt stoppa besök, för att minska risken för smittspridning under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes För att minska risken för coronaspridning har landets häkten infört besöksförbud.
Det innebär att häktade som egentligen inte sitter med restriktioner behandlas som om de hade det.
I minst två fall har detta lett till att straffen mildrats för dömda brottslingar – och fler tros det bli.

– Rättskedjan måste fungera. Polis, åklagare och advokater – alltså de som i tjänsten har ett uppdrag att uppsöka klienten – kommer in här. Men inte anhöriga, säger Fredrik Wallin, chef för Kronobergshäktet i Stockholm.

Att besök inte tillåts är något som förekommer även i vanliga fall, om en misstänkt sitter häktad med den typen av restriktioner. Men det tillfälliga besöksförbudet under pandemin gör att även de häktade som inte har restriktioner behandlas som om de hade restriktioner för besök.

Det används nu som argument av försvarsadvokater för att deras klienters straff ska mildras. En av dessa advokater är Frida Wallin, vars klient först satt häktad länge med restriktioner, misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Han var mycket förväntansfull inför att få ta emot besök när restriktionerna väl hävdes, och så gick det inte på grund av corona, som satte stopp för alla besök på häktena, säger Frida Wallin.

Fler fall

Svea hovrätt gick på försvarets linje. Även i ett tidigare fall i våras beslutade Svea hovrätt att coronasituationen skulle påverka straffet, med hänvisning till ett prejudikat från Högsta domstolen. Enligt HD-domen ska häktning under lång tid och med restriktioner som inneburit isolering dra ned längden på ett fängelsestraff något.

Exakt hur mycket straffet kortades för Frida Wallins klient går inte att säga.

– Det är samma sak när domstolen gör avdrag när någon suttit med restriktioner, det står nästan aldrig uttryckligen att du får avdrag med exempelvis en eller två månader. I vårt fall stod det bara att straffvärdet uppgår till drygt fem år, men med anledning av det här bestämmer vi straffet till fem år, säger Frida Wallin.

Hon förutsätter att den här argumentationen kommer att ske väldigt ofta framöver, i liknande fall.

– De allra flesta försvarare har snappat upp det här så jag tror det kommer bli någonting som mer eller mindre alla kommer att argumentera för i sådana här fall.

Ringer gratis

Frida Wallin berättar att flera av hennes häktade klienter har det extra tufft just nu. Särskilt svårt är det att inte veta hur länge besöksförbudet ska gälla.

Kriminalvården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och uppger att begränsningarna gäller till dess att risken för smittspridning bedöms som tillräckligt låg.

Fredrik Wallin säger att man under tiden försöker hjälpa de intagna att hålla kontakt med omvärlden på andra sätt än genom besök.

– Vi har kompenserat detta med gratis telefoni i stället, att man har kunnat ringa hur mycket som helst till de nummer som är godkända. Nu på senare tid har vi också fått ett antal Ipads så att man kan hålla kontakt med sina barn via Skype. De har ännu inte tagits i bruk vid häktet Kronoberg, men det har sakta börjat komma i gång ute i landet, säger Fredrik Wallin.

Erika Nekham/TT

Advokat Frida Wallin. Arkivbild.
Advokat Frida Wallin. Arkivbild.
Fotograf: Hanna Franzen/TT

FAKTA

Fakta: Häktningar och restriktioner

Åklagare kan begära en person häktad som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år, om det finns risk att personen håller sig undan, kommer att undanröja bevis eller fortsätta sin brottsliga verksamhet.

Det är domstolen som beslutar om häktning, i samband med en häktningsförhandling. Rätten kan även ge åklagaren tillstånd att besluta om restriktioner för den häktade. Restriktionerna kan handla om att endast ha begränsad rätt att umgås med andra, ta emot besök, läsa tidningar, se på tv eller ringa/skicka brev.

Jämfört med Danmark och Norge använder sig Sverige betydligt mer av restriktioner. Det beror bland annat på vårt rättegångssystem, att stor vikt läggs vid vad parterna säger vid själva rättegången. På grund av detta är det viktigt att försöka förhindra att den misstänkta kan påverka exempelvis vittnen eller målsägaren innan förhandlingen.

Sverige har återkommande fått kritik från bland annat FN och Europarådet för våra långa häktningstider och användandet av restriktioner.

Källa: Åklagarmyndigheten, Brå

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

'Välkommen till Italien' hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.
"Välkommen till Italien" hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.
Fotograf: Alessandro Crinari/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Italien har det fjärde högsta antalet döda i covid-19 i världen, hittills har över 230 000 personer smittats av coronaviruset och nästan 34 000 avlidit.

Men i samband med att smittspridningen avtagit har landet sakta börjat återöppna och Italien välkomnar sedan tidigare i veckan återigen besökare från andra EU-land. Trots det förblir många gränser stängda för de italienska medborgarna, något utrikesministern hoppas snart ska ändras.

Tyskland, Schweiz och Slovenien är några av de länder som hittills indikerat att man kan tänka sig att ta emot italienska medborgare från och med den 15 juni.

– Hälsostatusen i Italien förbättras snabbt... Jag ser med hoppfullhet fram emot 15 juni, sade den slovenska utrikesministern Anze Logar under besöket av Luigi Di Maio.

Slovenien tillåter sedan tidigare inresande från Kroatien, Ungern och Österrike – det vill säga alla sina grannländer utom just Italien. I Slovenien har 1 500 fall av covid-19 bekräftats och strax över 100 personer har avlidit.

Inrikes

Misstanke: Cyniska samlare dödar skalbaggar

Skalbaggen Alvarlarvmördare som lever på Alvaret på Öland.
Skalbaggen Alvarlarvmördare som lever på Alvaret på Öland.
Fotograf: Mats Lindeborg/ Länsstyrelsen Kalmar/TT
Inrikes
Inrikes Vem placerar ut insektsfällor med dödligt gift på Alvaret? Nu har ett stort antal dolda fällor hittats och Länsstyrelsen vädjar om hjälp.
Misstanken? Att någon fångar in, dödar och säljer eller byter vidare exemplar av en unik, utrotningshotad skalbagge som bara lever på Öland.

Nedgrävda saftmuggar i plast, med stenar på och fyllda med gift – återigen har fällor som dödar och samlar in en utrotningshotad unik skalbaggsart på Stora Alvaret på Öland placerats ut.

Det troliga målet är nämligen den så kallade alvarlarvmördaren, en ovanlig rödlistad insekt som bedöms vara starkt hotad och som i Norden enbart finns på Stora Alvaret. Först larmade länsstyrelsen om att 60 systematiskt utplacerade dödande fallfällor hade upptäckts, sedan hittades ytterligare 40 fällor på en annan plats.

Glykol och t-sprit

Totalt 30 skalbaggar har dessutom hittats döda, säger Helena Lager, koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Kalmar.

– Fällorna är nedgrävda så att insekterna trillar ner, säger hon till TT.

– Och det ligger en blandning av glykol, t-sprit, vatten och diskmedel i botten så de dör direkt.

Insektsfällorna har nu grävts upp, men det kan finnas fler. Länsstyrelsen vädjar till allmänheten om tips och observationer – för den eller de som ligger bakom har lagt ner mycket möda.

– Det måste ha tagit en hel dag minst att sätta ut fällorna. Vi räknade ut att det var cirka nio liter vätska med, så det här är inte gjort på fem minuter.

Skalbagge på auktion

Att samla in och ta död på exemplar från en så hotad art som alvarlarvmördare riskerar till slut att dränera hela området på skalbaggen, understryker Helena Lager. Men frågan är då vem som kan misstänkas ligga bakom?

– Inom skalbaggsbranschen förekommer byteshandel, men vi kan bara spekulera i om det ligger bakom.

Det kan även handla om annan handel för samlare, som är svår att komma åt.

– Det sker i det dolda. En alvarlarvmördare ligger på Ebay just nu, som är från Kazakstan. Den är uppe i 1 500 kronor nu och då är auktionen inte avslutad än.

Det är inte heller första gången som länsstyrelsen blir uppmärksammade på olovlig insektsinsamling på Öland.

– I våras var det någon som placerat ut gula plastburkar på Alvaret. De är effektiva på att dra insekter till sig, och var utplacerade i områden där vi har våra mest hotade bin.

FAKTA

Fakta: Finns bara på Öland

Alvarlarvmördare (Calosoma reticulatum) förekommer i Norden bara på Öland.

Den förekommer även i mellersta och nordöstra Europa över till västra Sibirien och Kazakstan.

Populationen på Öland är också en av få i Europa där arten uppträder regelbundet.

Den lever bland annat vid sandiga marker – tallhedar, skogsstäpper, ljunghedar, öppna hedar och dynlandskap.

Skalbaggen, av jordlöpartyp, är bred och klumpig, 24–30 mm lång.

Ovansidan är metallgrön medan ben och antenner är svarta.

Skalbaggarna är aktiva på dagtid och påträffas ofta i solskenet, främst under fortplantningstiden i maj-juni.

De kan bli flera år gamla.

Inrikes

Comeback för sommaren i veckan

Sommarvärmen kommer tillbaka till Sverige under nästa vecka. Arkivbild.
Sommarvärmen kommer tillbaka till Sverige under nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Efter regn kommer solsken heter det som bekant. Ett ordspråk som passar väl in på stora delar av Sverige nästa vecka.
– Vi går långsamt mot det varmare, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

Efter en nationaldag som regnar bort i många delar av Sverige smyger sig sommaren sakta men säkert tillbaka över landet nästa vecka. Regnområdet som hållit hov under helgen byts ut mot varmare temperaturer och flera solglimtar.

– Måndagen och tisdagen bjuder på regnskurar i allmänhet sedan tycker jag mig se ett mer högtrycksbetonat väder, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

Den senare delen av veckan kommer att präglas av varierad molnighet, där solen framförallt kommer att titta fram under morgonen. Men det blir också högre temperaturer runt om i Sverige som kan ge anledning till att ta fram shortsen.

– Det är ju riktigt kallt i dag. På Arlanda är det bara tio grader. Vi ser redan att temperaturen går upp på söndagen, säger Anna Hjelmstedt.

I mitten av nästa vecka letar sig kvicksilvret på termometern över 20-strecket i både Svealand och Götaland medan det är något svalare i Norrland. Även blåsten mojnar över lag nästa vecka. Och trots allt så kan det bli en del regn på sina håll i den senare delen av veckan, i alla fall om man bor i Skåne, Blekinge eller på Gotland.

– Men det är viktigt att komma ihåg att vi har behövt det regnet som har varit. Vi har tidigare haft brandrisker i stora delar av landet, säger Anna Hjelmstedt.

Victor Blomdahl/TT

NÄSTA ARTIKEL