Ekonomi

Ökad omsättning för Betsson trots sportvakuum

Spelbolag som Betsson har påverkats när nästan alla fotbollsligor tvingas att ställa in matcher. På bilden Manchester Citys hemmaarena.
Spelbolag som Betsson har påverkats när nästan alla fotbollsligor tvingas att ställa in matcher. På bilden Manchester Citys hemmaarena.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots att merparten av all större sport ställts in ökar Betssons omsättning. Spelandet har i stället gått över till sporter som bordtennis och e-sport.
PREMIUM

– Vi håller fortfarande verksamheten i gång och har drygt 1 500 personer som arbetar hemifrån. Verksamheten fyller nog ett visst bra syfte för många kunder som ett nöjesinslag när mycket annat har försvunnit, säger vd Pontus Lindwall.

Spelbolaget redovisar en vinst före skatt på 241,8 miljoner kronor för första kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 244,8 miljoner kronor motsvarande period 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oväntat litet exportfall för Kina

Pekingbor deltar i ett regeringsinitiativ som ska stimulera den inhemska konsumtionen. Bilden är från 6 juni.
Pekingbor deltar i ett regeringsinitiativ som ska stimulera den inhemska konsumtionen. Bilden är från 6 juni.
Fotograf: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den kinesiska exporten minskade mindre än väntat under maj, visar nya siffror. Fallet stannade på 3,3 procent, jämfört med samma månad 2019. Enligt en Reutersenkät var det väntade tappet omkring 7 procent.

Importsiffrorna däremot föll oväntat mycket, med 16,7 procent mot samma månad förra året, vilket tyder på en kraftigt minskad inhemsk efterfrågan i spåren av coronapandemin. Raset är det största på en månad sedan början av 2016.

Kina rapporterade ett större handelsöverskott än väntat för maj, på nära 63 miljarder dollar. Det är den högsta siffran sedan Reuters började bevaka frågan 1981. Enligt nyhetsbyråns beräkningar innebär det att Kinas handelsöverskott mot USA ökade till nära 28 miljarder dollar under maj.

Ekonomi

Bidrag miljardsmäll för kommuner

Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi Ekonomisk kris och arbetslöshet leder till skenande kostnader för ekonomiskt bistånd för landets kommuner. Det handlar om miljarder – och spås bli ännu värre nästa år.

Coronakrisens första våg slog hårdast mot besöksnäringen. En kommun där det blir kännbart är Ljusdal i Hälsingland, där ett stort antal sommarjobb kommer att försvinna inom sektorn. Dessutom kommer omsorgsförvaltningen inte ta in lika många sommarvikarier som vanligt.

Men samtidigt öppnas det för nya jobb i kommunens stora skogar. Normalt kommer ett sextiotal personer från Östeuropa hit för att arbeta med att plantera skog, och ett fyrtiotal bärplockare kommer från Thailand och Östeuropa. Många av dem kommer nu inte kunna ta sig till Sverige.

– Nu är det upp till svenskarna att ta de jobben. Kommer vi vara så tuffa att en person med utbildning måste söka jobb som bärplockare, och annars får avslag på ansökan om bistånd? Jag tror det, men vi har inte tagit ställning till det än, säger Lennart Diamant, enhetschef på kommunen.

Enligt en beräkningsmodell som Gävle kommun tagit fram, och som även Ljusdal använder sig av, kommer kommunens kostnader för ekonomiskt bistånd att öka med cirka fem miljoner kronor under året. Men det beror helt på hur arbetsmarknaden utvecklas.

TT: Vad betyder de ökade kostnaderna för kommunens ekonomi?

– Ojoj, det törs vi inte tänka på. Ljusdals kommun har ett budgetunderskott som borde ha rättats till för länge sedan.

Många miljoner

Ljusdal är långt ifrån ensamma. 171 av Sveriges 290 kommuner har svarat på en enkät om ekonomiskt bistånd som TT skickat ut, och av dem har 84 redan märkt av en ökning i antal ärenden sedan pandemin slog mot Sverige. 24 har registrerat en ökning på minst 20 procent. Alla kommuner har inte en prognos för resten av året, men av de som har det ser betydligt fler ökade än minskade eller oförändrade kostnader.

En kommun som inte sett någon riktig coronaeffekt på det ekonomiska biståndet är Mölndal utanför Göteborg. Lättnader för a-kassan och stödet till företag dämpar behovet, men på längre sikt väntar sig kommunen ändå att betydligt fler kommer att söka bistånd.

– Vi tror att den stora ökningen kommer 2021 då a-kassedagarna är slut, eventuella besparingar är använda och arbetslösheten fortsatt är hög. Lägg till att de krispaket som regeringen gått in med inte kommer att finnas i samma utsträckning under 2021, säger Birgitta Korpe, verksamhetschef på Mölndals stad.

Risken för en ökning på sikt märks också på att många som aldrig tidigare hört av sig till förvaltningen ringer och förhör sig om kriterierna för att få ekonomiskt bistånd.

– Det är förfärligt för många att få höra att det krävs att man gör allt man kan: sälja bilar, aktier, dyra inventarier och det egna hemmet innan man kan få bistånd, säger Birgitta Korpe.

Kommunen räknar med ökade kostnader på runt 30 procent.

– Som det ser ut i dag handlar det om många miljoner, det är en stor kostnad för vår förvaltning som absolut riskerar att påverka andra delar av socialtjänstens verksamheter. Men Mölndal har i grunden goda finanser och ordning på pengarna, och det är vi glada för nu, säger Birgitta Korpe.

Större skillnad

Mölndals prognos bygger på en uträkning från Sveriges kommuner och regioner. Med brasklappen att "utvecklingen av biståndet under 2020 och de kommande åren är lika svårbedömd som allt annat i dessa dagar" räknar SKR med att kostnaderna under 2021 kommer att bli 30 procent högre än de var 2018.

Det handlar i så fall om ökade kostnader för ekonomiskt bistånd på tre miljarder kronor. Men det kan bli värre, enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.

– Det bygger på en kalkyl om att sysselsättningen börjar komma igång i höst igen. Men öppnar inte samhället upp då kommer vi att få en betydligt större uppgång, säger hon.

Samtidigt slår de ökade kostnaderna väldigt olika mot olika kommuner, beroende på var jobben finns. Och de generella statliga bidrag till kommunerna som hittills utlovats inför nästa år är långt ifrån tillräckligt, enligt Annika Wallenskog.

– Enligt vår bedömning räcker det inte ens till att täcka de förlorade skatteintäkterna, än mindre till att täcka alla ökade kostnader. Men det är så olika mellan kommunerna, i år kommer vi att få se en större skillnad än vad vi normalt brukar se, säger hon.

Henning Eklund/TT

Flera kommuner märker en ökning i antalet ansökningar om ekonomiskt bistånd. Arkivbild.
Flera kommuner märker en ökning i antalet ansökningar om ekonomiskt bistånd. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd, som tidigare kallats socialbidrag och försörjningsstöd, är det yttersta skyddsnät som ska ge enskilda personer och familjer en skälig levnadsnivå. Det består inte av en fast summa pengar, utan det ska göras en individuell prövning i varje fall.

Hur stort bidraget är beror på en mängd faktorer. Det finns en riksnorm som ska täcka kostnaden för mat, kläder, skor, fritid, hygien, förbrukningsvaror, dagstidning och telefon. För 2020 är riksnormen 4 160 kronor för en vuxen person som bor själv, och runt 17 000 kronor för en familj med två vuxna och tre barn i skolåldern. Utöver riksnormen tillkommer bidrag för saker som hyra, el och transporter, men eftersom det varierar så mycket inom landet finns ingen riksnorm för det.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd krävs att man har "använda alla tillbuds stående medel" först. Det kan till exempel handla om sparpengar på banken eller dyra ägodelar. Har man inget arbete, vilket är vanligt, behöver man också stå till arbetsmarknads förfogande.

Ekonomi

Laddning av elbil kan få mikron att låta

En bil står på laddning. Det kan få lampor att blinka, enligt forskare. Arkivbild.
En bil står på laddning. Det kan få lampor att blinka, enligt forskare. Arkivbild.
Fotograf: Richard Vogel/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Elnätet ser ut att klara de påfrestningar som ett ökat antal elbilar i samhället innebär, när de laddas.

Det visar stresstester som genomförts i en by i Arjeplog under vintern, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Åtta högpresterande batteriladdare för elbilar användes samtidigt under tio dagar, och nätet klarade belastningen.

– Men en slutsats som jag också drar är att man bör följa det här även fortsättningsvis, säger Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, till Ekot.

Även om forskarna inte kunde märka av några störningar, finns det risk för det om antalet elbilar ökar i samhället.

– Led-lampor kan börja blinka, man kan höra ljud från sin mikrovågsugn till exempel, lite sådana här mystiska fenomen som kan dyka upp, säger Sarah Rönnberg till Ekot.

Ekonomi

Ökad efterfrågan på partybuss i studenttider

I veckan firade studenter i Malmö genom att åka buss genom staden. Flera studenter har valt att hyra så kallade partybussar i stället för studentflak.
I veckan firade studenter i Malmö genom att åka buss genom staden. Flera studenter har valt att hyra så kallade partybussar i stället för studentflak.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Studentflak har förbjudits under coronapandemin. Då väljer många av landets avgångselever att fira på partybussar.
– Det är en jättestor efterfrågan, säger företagaren Håkan Andersson som hyr ut bussar i Göteborg.
Trenden märks även på andra håll i Sverige.
PREMIUM

Juni månad och studenternas lyckliga dag. I en värld utan coronavirus brukar gator i Sverige fyllas av flak med studentfirare.

I år är allt annorlunda – Transportstyrelsen har tillfälligt förbjudit flaken och sistaårseleverna tar till nya sätt att fira.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Opec överens: Fortsatt lägre oljeproduktion

På bilden syns en oljeborrpump i Texas i USA. Arkivbild.
På bilden syns en oljeborrpump i Texas i USA. Arkivbild.
Fotograf: Eric Gay/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Länderna som ingår i oljekartellen Opec har kommit överens om att minskningen i oljeproduktionen med nästan tio miljoner fat dagligen, ska fortsätta till slutet av juli, uppger Irans oljeminister.

Beslutet gäller för länderna som ingår i sammanslutningen Opec+, som består av Opec samt ytterligare oljeproducerande länder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Östersunds kommunvapen lyste upp Times Square

Den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickade ut över Times Square i New York.
Den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickade ut över Times Square i New York.
Fotograf: Nasdaq /TT
Ekonomi
Ekonomi Den gångna veckan har den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickat ut över Times Square i New York, en välkomsthälsning från Nasdaq till den svenska kommunen.
PREMIUM

Att kommunvapnet lyst i neon över det populära torget beror på att Nasdaqbörsen hälsat kommunen välkommen till en internationell webbplattform för så kallade gröna obligationer.

"Vi har anslutit oss till något som heter Nasdaq Sustainable Bond Network. Det är en plattform för investerare och utgivare av det som kallas gröna obligationer. Vi vill främja utvecklingen av en hållbar finansmarknad och i förlängningen ett hållbart samhälle", säger kommunens finanschef, Erik Sundberg på kommunens hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

LKAB och Kiruna kommun förhandlar igen

Översiktsbild på Kiruna innan stadsomvandlingen är genomförd. Arkivbild.
Översiktsbild på Kiruna innan stadsomvandlingen är genomförd. Arkivbild.
Fotograf: Karin Wesslén / TT
Ekonomi
Ekonomi Konflikten har pågått under lång tid, men nu har statliga LKAB och Kiruna kommun återigen satt sig vid förhandlingsbordet för att diskutera stadsomvandlingen i Kiruna.
PREMIUM

Bakgrunden till samtalen är flytten av delar av Kiruna som behövs för att kunna fortsätta gruvbrytningen under samhället. Ett bråk om en detaljplan gjorde att LKAB varnade för produktionsstopp och uppsägningar, om inte kommunen fattade ett beslut inom kort.

I pressmeddelandet som publicerades i samband med att förhandlingarna återupptagits säger LKAB:s vd och koncernchef, Jan Moström, att han ser samtalen som en nystart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Spelförslag riskerar öka osäkert spelande

Fler kommer söka sig till bolag utan licens om förslagen blir verklighet, hävdar en ny rapport. Arkivbild.
Fler kommer söka sig till bolag utan licens om förslagen blir verklighet, hävdar en ny rapport. Arkivbild.
Fotograf: Karin Wesslén / TT
Ekonomi
Ekonomi Regerings förslag om insättningsgräns för nätkasino kommer att få kunderna att fly till utländska spelbolag utan svensk licens, varnar en ny rapport.
I värsta fall kan nästan varannan spelad krona hamna utanför det svenska licenssystemet.
PREMIUM

Regeringens plan är att insättningarna på nätkasino ska begränsas till 5 000 kronor per vecka, då man ser ökade risker för problemspelande under pandemin. Branschen är kritisk till planerna, med hänvisning till att spelarna inte kommer att sluta, utan i stället söka sig till olicensierade bolag.

Den nya rapporten från Copenhagen Economics, som beställts av branschorganisationen BOS, hävdar att mellan 12 och 23 procent av det totala spelandet på nätkasino kommer att försvinna från licenssystemet om insättningsgränsen blir verklighet. Då kanaliseringen – alltså hur stor andel av spelandet som sker hos licensierade bolag – i dag uppskattas till 75 procent för nätkasino, beräknas den falla till mellan 52 och 63 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL