Malmö

Taxibil inblandad i olycka

Malmö
Malmö Strax innan klockan halv sex på fredagskvällen fick polisen larm om en olycka på Eriksfältsgatan/Kollegiegatan.

Enligt polisen ska två bilar vara inblandade. Enligt initiala uppgifter ska en taxibil ska då ha bland annat ha kört in i en sten. Vittnesuppgifter från platsen uppger att bilen även kört in i ett träd.

– En taxi är inblandad. Två personer förs till sjukhus och det är föraren av taxibilen samt en passagerare som är i 90-årsåldern, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fängelse för misshandel efter våldtäktsbråk

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö På väg hem från krogen hamnade paret i ett bråk som slutade med att den 46-åriga mannen misshandlade sin sambo.
Utlösande faktorn var att han blivit arg för att hon inte berättat att den man som en gång våldtagit henne bodde i närheten av deras bostad.

En kväll förra sommaren var paret ute på krogen åt och. Även en del alkohol fanns med i bilden.

I taxin på väg hem började de tjafsa med varandra. Enligt kvinnan handlade bråket om att hon tidigare blivit våldtagen, och att våldtäktsmannen nu bodde nära deras bostad. Mannen blev arg för att hon inte berättat det tidigare.

Skadade tand

När de kom hem övergick det verbala bråket i misshandel. Den 46-årige mannen slog kvinnan flera gånger, och kastade lådor med kläder och en full matkasse på henne. Kvinnan skadade bland annat en tand till följd av misshandeln.

Malmö tingsrätt dömer nu mannen till fyra månaders fängelse för misshandel och skadegörelse. Han ska också betala 14 470 kronor i skadestånd till kvinnan.

Malmö

Kvinnor frias från misshandel på Emporia

Malmö
Hyllie Bråk om en film på sociala medier fick två kusiner att hamna i slagsmål med varandra på köpcentrumet Emporia. En av kusinerna och hennes mamma åtalades för misshandel, men frias nu av Malmö tingsrätt.

För drygt två år sedan hamnade två kusiner i slagsmål på Emporia i Hyllie. De hade länge haft en konflikt kring en film som lags ut på sociala medier. När de träffades på köpcentrumet uppstod fullt slagsmål, där den ena kvinnans mamma fick ingripa.

Den andra kusinen polisanmälde både sin 24-åriga släkting och hennes mamma för misshandel. Hon menade att de båda dragit henne i håret, slagit henne i ansiktet, stampat på hennes kropp och bitit henne i handen.

Biten i handen

Men Malmö tingsrätt friar nu både 24-åringen och hennes 59-åriga mamma. Rätten anser inte att åklagaren kunnat visa att 24-åringen varit drivande i misshandeln. Av skadorna att döma har de båda fått ta emot slag.

Mamman stod åtalad för att ha bitit dotterns kusin i handen, vilket hon erkänt. Men det skedde i ett försök att bryta slagsmålet. Tingsrätten gör bedömningen att det rörde sig om nödvärn, och friar mamman.

Malmö

Lyxväskor på Blocket var bluff

Malmö
Malmö Den 30-åriga kvinnan annonserade ut exklusiva väskor och presentkort på sälj- och auktionssajter på nätet. Köparna betalade tusentals kronor. Men några varor dök aldrig upp.

I flera annonser på den populära säljsajten Blocket och auktionsditon Tradera bjöd den 30-åriga kvinnan ut dyrbara lyxväskor och presentkort till resebolag. Åtminstone fem personer betalade in mellan 3 000 och 5 000 kronor för varorna.

Men köparna fick vänta förgäves på sina väskor och presentkort. Säljaren hade aldrig några intentioner att leverera det kunderna betalat för.

Begått rån

Därför döms nu kvinnan till fyra månaders fängelse för bedrägeri och stöld. Den 30-åriga kvinnan har vid två tillfällen också stulit varor i butiker, på Ikea och i en leksaksbutik.

Kvinnan har tidigare dömts till tre års fängelse för bland annat rån och stöld. Hon frigavs villkorligt för ett år sedan när ett år återstod av straffet, och fick då en prövotid på ett år. Den går ut om en vecka.

Kvinnan skyllde i förhör på att hennes pojkvän som med hjälp av hennes telefon utförde bedrägerierna.

Malmö

Felaktigheter vid upphandling på sjukhusområdet

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Det har begåtts fel vid upphandlingen av den ena delen av det stora bygget på sjukhusområdet i Malmö. Det slår en extern granskning fast.

Just nu håller Region Skåne på att förnya sjukhusområdet i Malmö. Bland annat innebär det byggnationen av en ny vårdbyggnad och en ny servicebyggnad. Det hela görs på så kallad samverkansentreprenad där Skanska bygger den förstnämnda och Peab den sistnämnda.

Det är när det gäller Skanskas del som den externa granskaren, advokatbyrån Sigeman & co har hittat tveksamheter. Samverkansentreprenad innebär att entreprenören kommer in tidigt i projektet och även är delaktig i projekteringen. I det här fallet menar granskaren att man 2017 ändrat överenskommelsen så pass kraftigt – från ungefär 70 000 kvadratmeter till 108 000 – att man borde gjort om upphandlingen.

– Det här är ett mycket stort projekt som sträcker sig över många år. Samverkansentreprenad innebär att man löpande träffar en mängd överenskommelser med entreprenören och vårt ansvar är att säkerställa att Region Skåne följer lagen och värnar skattebetalarnas pengar. Därför har vi genomfört en extern granskning och resultatet tar vi med oss in i planeringen av framtida projekt, säger Magnus Windblixt, fastighetsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Granskningen visar dock också att det kan vara så att det varit ett kommersiellt bättre alternativ för Regionen att fortsätta med Skanska än att göra en ny upphandling eftersom en sådan hade kunnat innebära långa förseningar av projektet och mycket väl också kunnat leda till högre priser.

Malmö

Bröder frias från rån i skolkorridor

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Limhamn Bröderna stod åtalade för att ha rånat en 14-årig elev i en skolkorridor innan en lektion. Nu frias de av Malmö tingsrätt.

För ett år sedan anmälde en 14-årig elev på en skola i Limhamn att han rånats av ett brödrapar som också går på skolan. Bröderna hade rotat igenom hans fickor, och tagit ett par dyrbara hörlurar som låg där. Samtidigt ska de ha hotat pojken med våld.

Nu frias båda bröderna från rånmisstankarna. I domen skriver tingsrätten att det hot som åklagaren menar har föregått rånet ”inte är ett hot som kan innebära eller för den hotade framstå som trängande fara i den bemärkelsen att det varit omedelbart överhängande”.

Inget rån

I domen står det också ”att rota igenom någons fickor är inte att anse som våld mot person”. Eftersom det inte bevisats att det förekommit våld eller hot mot pojken så har bröderna inte heller, enligt lagens mening, gjort sig skyldiga till rån, anser rätten.

I sin gärningsbeskrivning, menar Malmö tingsrätt, har åklagaren inte heller visat att det förekommit olaga hot. Den ena brodern ska inte heller ha varit närvarande när det eventuella hotet uttalades.

Egna lurar stulna

Tingsrätten framhåller i sin dom att eleven först fyra månader efter det påstådda rånet, när han förhördes en andra gång, berättade att han sökte upp den ene av bröderna för att få tillbaka sina lurar. Denne ska då ha uttalat ett hot riktat mot pojkens mamma.

Samma broder hävdade i sin tur att han tidigare fått sina egna hörlurar, likadana som de pojken hade, stulna. Han hade därför bett att få se om 14-åringens lurar var samma som han just blivit bestulen på.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Malmö

Portad gäst ofredar ägare på Facebook

Malmö
Malmö Mannen blev upprörd när han inte blev insläppt på restaurangen han tidigare portats från, och tog ut ilskan på ägarna.

De senaste månaderna har mannen på restaurangens Facebooksida skrivit otaliga meddelanden med bland annat rasistiska undertoner.

Nu misstänks den tidigare restauranggästen för ofredande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man gripen för kvinnomisshandel

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 22-årig man greps i måndags morse efter larm om ett lägenhetsbråk i Heleneholm.

I lägenheten där bråket skett fanns en kvinna i 20-årsåldern som ådragit sig en skärskada i samband med att hon blev misshandlad. Hennes 22-årige sambo greps, och anhölls misstänkt för grov misshandel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

64-åring släppt efter mordförsöket

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Hermodsdal Den 64-årige man som greps misstänkt för mordförsök på en man på Docentgatan i söndags har släppts.

Strax efter klockan 23 i söndags hittades en man i 45-årsåldern skottskadad på Docentgatan i stadsdelen Hermodsdal i Malmö. Han fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

En 64-årig man greps i närheten, misstänkt för inblandning i mordförsöket. Han anhölls senare under natten, men anhållandet hävdes på måndagseftermiddagen efter beslut av kammaråklagare Jenny Olovsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL