Inrikes

Läkemedelsverket: Krisen blir en tuff lärdom

Det finns många lärdomar att dra av coronakrisen i framtiden, menar Maja Marklund på Läkemedelsverket. Arkivbild.
Det finns många lärdomar att dra av coronakrisen i framtiden, menar Maja Marklund på Läkemedelsverket. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Ingen akut läkemedelsbrist i Sverige, är beskedet från myndigheterna. Men det finns en stor risk för brist och inför framtida kriser finns många lärdomar att dra.
– Tyvärr är det så att vi på många sätt har monterat ner vår beredskapsförmåga och det blir en tuff lärdom, säger Maja Marklund på Läkemedelsverket.
PREMIUM

Coronaviruset pressar sjukvården och därmed även tillgången på läkemedel.

I takt med att allt fler covidpatienter har behövt sövas i respirator, har användningen av narkosläkemedlet propofol mångdubblats vid intensivvårdsavdelningarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

M: Låt korttidspermitterade utbilda sig

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl / TT
Inrikes
Inrikes

Moderaterna tycker att det är dags att anpassa införda krispaket och komplettera med nya åtgärder.

– Vi är på väg ut ur den akuta krisen, men vi tror att det här blir långvarigt, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiet tycker bland annat att utbildning ska knytas till korttidspermitteringarna. Runt 550 000 personer kommer i genomsnitt att vara korttidspermitterade i år, och det får inte vara förlorad tid, anser M.

I första hand föreslås digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor. Olika utbildningssatsningar beräknas kosta tre miljarder kronor.

Trots att det syns vissa ljusglimtar i ekonomin nu, så är läget långt ifrån stabilt.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Inrikes

Juholt lämnar ambassadörsjobbet

Håkan Juholt lämnas ambassadörsposten. Här tillsammans med sin hustru Åsa utanför residenset i Reykjavik. Arkivbild.
Håkan Juholt lämnas ambassadörsposten. Här tillsammans med sin hustru Åsa utanför residenset i Reykjavik. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Håkan Juholt lämnar sitt jobb som ambassadör i Reykjavik på Island.

På sin Facebooksida skriver han att han lämnar efter tre år på posten: "Jag är stolt och tacksam över det vi utfört för att stärka banden mellan Sverige och Island. Väven av kontakter har breddats och fördjupats. Arbetet har präglats av glädje, kraft och energi och jag ser hur mycket mer vi kan göra, för att lära av och stärka varandra".

Han säger inget om vad han ska göra när han slutat, den 1 september, men konstaterar att han kommer att fortsätta arbeta: "Om framtiden finns i dag inget mer att säga, än att den med största sannolikhet kommer och att jag inte planerar att lägga mig på sofflocket".

Håkan Juholt var riksdagsledamot under många år och under tio turbulenta månader 2011-2012 partiledare för Socialdemokraterna.

Inrikes

Fler vapenbrott ska bestraffas hårdare

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Fler vapenbrott ska betraktas som grova och leda till längre fängelsestraff.
Lagförslaget är ett steg i kampen mot gängvåld.

– Tanken är att de här åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Enligt förslaget i lagrådsremissen ska vapenbrott där vapen påträffas i kriminella miljöer betraktas som grova. Det ska även gälla illegalt innehav av explosiva varor.

Med kriminell miljö menas en plats där vapnet kan komma till brottslig användning.

Straffet för grovt vapenbrott är lägst två och högst fem års fängelse. Vapenbrott av normalgraden ger högst tre års fängelse.

Regeringen föreslår också att vapenbrott med enhandsvapen ska bestraffas som grovt, om vapnet är kraftfullt eller har särskilt farlig konstruktion eller utformning.

Maxstraff höjs

I dag ska illegalt innehav av ett stort antal vapen eller explosiva ämnen betraktas som synnerligen grovt brott och ge högst sex års fängelse. Regeringen föreslår nu att maxstraffet höjs till sju år och en utvidgning av vad som ska räknas som synnerligen grovt brott.

Damberg bedömer, likt till exempel Kriminalvården, att lagförslagen kommer att leda till längre fängelsestraff för fler vapenbrott.

Straffen för grova vapenbrott skärptes även 2017 och 2018, vilket lett till längre fängelsestraff och betydligt fler häktade.

M: "Mellanmjölk"

Regeringen föreslår också att smuggling av vapen och explosiva varor ska vara ett särskilt brott i smugglingslagen. Straffen ska motsvara de för vapenbrott, vilket innebär straffskärpningar jämfört med vanliga smugglingsbrott. Lagskärpningen innebär ökade utredningsmöjligheter för tullen och att häktning blir obligatoriskt om vapensmugglingen betraktas som grov.

Riksdagen har efterlyst förslagen och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att det är bra att de nu kommer. Han anser dock att brottsutvecklingen hunnit förvärrats på senare tid och bedömer effekterna av förslagen som "mellanmjölk".

Forssell uppmanar regeringen att tänka i nya banor för att komma åt gängbrottsligheten. Han vill till exempel att personer som ertappas med explosiva varor på allmän plats alltid ska dömas till minst fyra års fängelse.

Inrikes

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen.
Partiet föreslår också att varje person bör få ett eget hemtjänstteam och att personalen bör vara fast anställd.
Dessutom bör ett språkkrav införas för personalen.

Liberalerna efterlyser också en nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Fler fast anställda undersköterskor och sjuksköterskor bör också införas.

– Många av våra äldre träffar alldeles för många, ibland upp till 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, så kan vi inte ha det, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.

Liberalerna vill därför införa egna hemtjänstteam som baseras på individuell bedömning. Målet ska vara att halvera antalet personer som kommer hem till omsorgstagare till i snitt åtta personer.

Nationell strategi

Arbetsvillkoren och anställningsformerna måste förbättras inom äldrevården, enligt Liberalerna.

– Det är alldeles nödvändigt att dra upp en nationell strategi för äldrevården. De som ska arbeta i detta krävande yrke måste ha en fast anställning, det går inte med timanställda och korta anställningar, säger Barbro Westerholm (L).

I dag får kommunerna inte anställa läkare. Det vill Liberalerna ändra på. Äldrevården måste kunna anställa läkare, och varje kommun ska ha en chefsläkare.

För att öka kunskapen och forskningen om äldreomsorgen vill Liberalerna satsa 100 miljoner kronor till studier om hur kvaliteten ska stärkas. Partiet vill också att forskningsresultaten omsätts i praktiken. Därför föreslår man inrättandet av ett kunskapscentrum för äldreomsorgen.

Hur mycket det skulle kosta att genomföra övriga förslag, till exempel hemtjänstteam och fler fasta anställningar, har partiet ingen prislapp på.

– Men det klart att det kan kosta en slant, säger Barbro Westerholm.

Långsiktig trygghet

Vid sidan av krav på bättre utbildad personal inom äldreomsorgen, anser Liberalerna även att kravet på att kunna svenska måste skärpas för den outbildade personalen.

– Det är många som i dag är anställda i dåliga anställningar. De måste få chans till både utbildning och språkutveckling, för vi behöver de människorna, säger Nyamko Sabuni.

– Jag vill inte koppla detta till att några har dött i äldreomsorgen, det här handlar om långsiktig trygghet, säger hon.

Liberalerna anser att Socialstyrelsen måste tydliggöra i föreskrifterna att personal inom äldreomsorgen ska ha "tillräckliga kunskaper i det svenska språket".

Inrikes

Aktivister brottsmisstänks efter skyltbyte

Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta aktivister misstänks för skadegörelse eller brott mot skyddslagen efter en aktion som genomförts utan tillstånd vid en regeringsbyggnad i centrala Stockholm.

Skadegörelsen bestod i ett namnbyte, där det nya namnet klimat-, miljö- och omställningsdepartementet sattes upp på finansdepartementets byggnad.

Bytet gjordes av Greenpeaceaktivister som vill se en samhällsomställning, uppger organisationen i ett pressmeddelande. Enligt organisationen bör klimatet, miljön och omställning stå i centrum när finansdepartementet gör satsningar för att hantera coronapandemin.

"Genom att styra de stora stimulanspaketen till omställningsåtgärder för smarta, hållbara, framtidssäkra industrier och sektorer kan Magdalena Andersson visa ledarskap på alla de plan som de akuta kriserna kräver", säger Isadora Wronski vid Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Ambassadör i rätten efter hotellmötet

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt har inletts inför ett stort medieuppbåd.
Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
– Anna Lindstedt har agerat utanför ramen för sina befogenheter, säger åklagare Henrik Olin.

Förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att media och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger Olin.

Under fredagen presenterar han åklagarsidans sakframställan som ska bevisa att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai.

Åklagarsidans bevisning utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger hennes advokat, Conny Cedermark.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Anna Hansson/TT

Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sen i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Inrikes

Ytterligare en sameby utmanar staten

Lars Miguel Utsi, Britt Sparrock och Anders Kråik från sametinget fotograferade i samband med att tvisten mellan Girjas sameby och staten om rätten till jakt och fiske avgjordes i Högsta domstolen i januari.
Lars Miguel Utsi, Britt Sparrock och Anders Kråik från sametinget fotograferade i samband med att tvisten mellan Girjas sameby och staten om rätten till jakt och fiske avgjordes i Högsta domstolen i januari.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Även Talma sameby utmanar staten i den principiellt viktiga frågan om jakt- och fiskerätten i fjällen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Samebyn begär i en skrivelse till regeringen att staten ska sluta sälja jakt- och fiskekort inom dess områden – och överväger att följa Girjas exempel och stämma staten.

I Girjasmålet i vintras slog Högsta domstolen fast att samebyn genom urminnes hävd har rättigheterna till jakt och fiske. Aslak Allas, ordförande i Talmas sameby, anser att de uppfyller samma kriterier.

– Vi är ju ursprungsbefolkning här så vi anser att det är vi som har upplåtelserätten till jakt och fiske, och sedan anser vi att länsstyrelsen klarar inte av sitt uppdrag med att upplåta utan att det blir stor, avsevärd olägenhet för renskötseln i byn, säger han till Ekot.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger i en kommentar till Ekot att hon vill att frågan om jakt- och fiskerättigheterna ska lösas politiskt, och inte via domstol av enskilda samebyar.

Inrikes

Stopp för fläktar vid värmebölja

Västerås har reviderat sin plan för värmeböljor och plockar bort fläktarna på äldreboenden med coronasmitta. Arkivbild.
Västerås har reviderat sin plan för värmeböljor och plockar bort fläktarna på äldreboenden med coronasmitta. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Västerås plockar bort fläktarna på äldreboenden med konstaterad coronasmitta, rapporterar P4 Västmanland som tagit del av stadens uppdaterade plan för värmeböljor.

– Fläktar kan öka smittspridningen för att de transporterar luft och partiklar längre sträckor, därför kommer vi att försöka undvika fläktar framför allt där det finns konstaterad smitta, säger Tobias Åsell, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

Det är främst i allmänna utrymmen som fläktarna plockas bort, inne på rummen bedöms spridningen bli mer begränsad.

För att ändå hålla boende och personal svala vid en värmebölja satsar kommunen på utbyggd luftkonditionering, markiser och solfilm för fönstren samt kylvästar och kylhättor.

NÄSTA ARTIKEL