Inrikes

Ladugård övertänd utanför Varberg

Ingen person ska ha kommit till skada och inga djur fanns i ladugården. Arkivbild.
Ingen person ska ha kommit till skada och inga djur fanns i ladugården. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tidigt på söndagsmorgonen utbröt en brand i en ladugård utan Varberg. Branden spred sig även till ett boningshus och enligt räddningstjänsten går byggnaderna inte att rädda, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Vi kommer att vara kvar här ett bra tag till. Eftersläckningsarbetet tar ett dygn, säger Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

M: Låt korttidspermitterade utbilda sig

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ser en lång, utdragen ekonomisk kris framför sig. Men än är det inte läge för stora stimulanspaket.
Däremot vill partiet satsa tre miljarder kronor på utbildningar för de som är korttidspermitterade.

Moderaterna tycker att det är dags att anpassa införda krispaket och komplettera med nya åtgärder.

– Vi är på väg ut ur den akuta krisen, men vi tror att det här blir långvarigt, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiet tycker bland annat att utbildning ska knytas till korttidspermitteringarna. Runt 550 000 personer kommer i genomsnitt att vara korttidspermitterade i år, och det får inte vara förlorad tid, anser M.

I första hand föreslås digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor. Olika utbildningssatsningar beräknas kosta tre miljarder kronor.

Trots att det syns vissa ljusglimtar i ekonomin nu, är läget långt ifrån stabilt.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon tror snarare att stimulanspaketen kommer att behövas framemot nästa år.

De olika krispaketen har kostat åtskilliga miljarder och har betalats genom lånade pengar. Men Moderaterna signalerar nu att ofinansierade budgetförslag inte får bli det normala. När krisen är över ska statens finanser tillbaka till balans och överskottsmålen hållas.

TT: Är det nedskärningar som väntar med en moderat regering?

– Det behövs väldigt hård prioritering av offentliga utgifter. I det här läget när vi har använt hundratals miljarder till krisåtgärder och ökat den svenska statsskulden, då måste man vara kritisk efteråt och använda pengarna rätt, säger Ulf Kristersson.

Inrikes

Fler tester ger fler fall i Västra Götaland

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, under en tidigare pressträff om coronaviruset.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, under en tidigare pressträff om coronaviruset.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes 582 människor som insjuknat i bekräftad covid-19 har hittills avlidit i Västra Götalandsregionen.
Trots att bara fyra dagar ingår i rapporteringen för denna vecka uppgår antalet insjuknade redan till samma nivå som hela förra veckan.

Den senaste veckan har även milt sjuka kunnat provtas i regionen, och sammanlagt har hittills 6 833 personer konstaterats smittade.

– När man ökar testningen kommer man också att hitta fler fall. När man provtar milt sjuka så visas den sanna bilden på ett annat sätt, säger han vid en pressträff.

I och med att massprovtagning inletts kanske siffrorna nu närmar sig den mer äkta statistiken, säger Dotevall.

– De äkta siffrorna är minst tio gånger mer, kanske till och med 20 gånger.

Han påpekar att det är viktigt att fortsätta skydda sina medmänniskor och att vården fortfarande är hårt belastad.

– Faran är inte över. Vi har många i samhället som är smittade. Men det finns positiva tecken i det här. Antalet avlidna personer minskar vecka för vecka, säger han, men poängterar att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att vårdbehovet i regionen totalt minskar, och att det inte råder brist på material och läkemedel. Däremot finns brist på personal inför sommaren.

Inrikes

Coronaviruset hotar svensk forskning

Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild.
Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

Det nya coronaviruset kan slå hårt mot finansieringen av svensk forskning under kommande år, varnar Kungliga Vetenskapsakademien.

Förra året delade Vetenskapsakademien och dess samarbetspartners ut totalt 455 miljoner kronor till olika forskningsprojekt, vilket utgör en viktig grund inte minst för unga forskare.

Men eftersom en stor del av de stipendier och bidrag som förmedlas kommer från aktieutdelningar väntas medlen nu minska kraftigt, då bolag sänker eller helt avstår från sina utdelningar på grund av coronakrisen.

"Konsekvensen kan bli att vi förlorar en hel generation forskare samtidigt som coronakrisen verkligen har visat på vikten av fri forskning. I det läget bedömer vi att det är nödvändigt att staten i stället går in och tar ett större ansvar genom att se till att forskningen får mer statligt stöd via Vetenskapsrådet", säger Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson i ett pressmeddelande.

Inrikes

Juholt lämnar ambassadörsjobbet

Håkan Juholt lämnas ambassadörsposten. Här tillsammans med sin hustru Åsa utanför residenset i Reykjavik. Arkivbild.
Håkan Juholt lämnas ambassadörsposten. Här tillsammans med sin hustru Åsa utanför residenset i Reykjavik. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Håkan Juholt lämnar sitt jobb som ambassadör i Reykjavik på Island.

På sin Facebooksida skriver han att han lämnar efter tre år på posten: "Jag är stolt och tacksam över det vi utfört för att stärka banden mellan Sverige och Island. Väven av kontakter har breddats och fördjupats. Arbetet har präglats av glädje, kraft och energi och jag ser hur mycket mer vi kan göra, för att lära av och stärka varandra".

Han säger inget om vad han ska göra när han slutat, den 1 september, men konstaterar att han kommer att fortsätta arbeta: "Om framtiden finns i dag inget mer att säga, än att den med största sannolikhet kommer och att jag inte planerar att lägga mig på sofflocket".

Håkan Juholt var riksdagsledamot under många år och under tio turbulenta månader 2011-2012 partiledare för Socialdemokraterna.

Inrikes

Fler vapenbrott ska bestraffas hårdare

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Fler vapenbrott ska betraktas som grova och leda till längre fängelsestraff.
Lagförslaget är ett steg i kampen mot gängvåld.

– Tanken är att de här åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Enligt förslaget i lagrådsremissen ska vapenbrott där vapen påträffas i kriminella miljöer betraktas som grova. Det ska även gälla illegalt innehav av explosiva varor.

Med kriminell miljö menas en plats där vapnet kan komma till brottslig användning.

Straffet för grovt vapenbrott är lägst två och högst fem års fängelse. Vapenbrott av normalgraden ger högst tre års fängelse.

Regeringen föreslår också att vapenbrott med enhandsvapen ska bestraffas som grovt, om vapnet är kraftfullt eller har särskilt farlig konstruktion eller utformning.

Maxstraff höjs

I dag ska illegalt innehav av ett stort antal vapen eller explosiva ämnen betraktas som synnerligen grovt brott och ge högst sex års fängelse. Regeringen föreslår nu att maxstraffet höjs till sju år och en utvidgning av vad som ska räknas som synnerligen grovt brott.

Damberg bedömer, likt till exempel Kriminalvården, att lagförslagen kommer att leda till längre fängelsestraff för fler vapenbrott.

Straffen för grova vapenbrott skärptes även 2017 och 2018, vilket lett till längre fängelsestraff och betydligt fler häktade.

M: "Mellanmjölk"

Regeringen föreslår också att smuggling av vapen och explosiva varor ska vara ett särskilt brott i smugglingslagen. Straffen ska motsvara de för vapenbrott, vilket innebär straffskärpningar jämfört med vanliga smugglingsbrott. Lagskärpningen innebär ökade utredningsmöjligheter för tullen och att häktning blir obligatoriskt om vapensmugglingen betraktas som grov.

Riksdagen har efterlyst förslagen och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att det är bra att de nu kommer. Han anser dock att brottsutvecklingen hunnit förvärrats på senare tid och bedömer effekterna av förslagen som "mellanmjölk".

Forssell uppmanar regeringen att tänka i nya banor för att komma åt gängbrottsligheten. Han vill till exempel att personer som ertappas med explosiva varor på allmän plats alltid ska dömas till minst fyra års fängelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Liberalerna vill ha mer fast anställd personal i äldreomsorgen och personal med bättre språkkunskaper. Här partiledare Nyamko Sabuni och Barbro Westerholm.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen.
Partiet föreslår också att varje person bör få ett eget hemtjänstteam och att personalen bör vara fast anställd.
Dessutom bör ett språkkrav införas för personalen.

Liberalerna efterlyser också en nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Fler fast anställda undersköterskor och sjuksköterskor bör också införas.

– Många av våra äldre träffar alldeles för många, ibland upp till 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, så kan vi inte ha det, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.

Liberalerna vill därför införa egna hemtjänstteam som baseras på individuell bedömning. Målet ska vara att halvera antalet personer som kommer hem till omsorgstagare till i snitt åtta personer.

Nationell strategi

Arbetsvillkoren och anställningsformerna måste förbättras inom äldrevården, enligt Liberalerna.

– Det är alldeles nödvändigt att dra upp en nationell strategi för äldrevården. De som ska arbeta i detta krävande yrke måste ha en fast anställning, det går inte med timanställda och korta anställningar, säger Barbro Westerholm (L).

I dag får kommunerna inte anställa läkare. Det vill Liberalerna ändra på. Äldrevården måste kunna anställa läkare, och varje kommun ska ha en chefsläkare.

För att öka kunskapen och forskningen om äldreomsorgen vill Liberalerna satsa 100 miljoner kronor till studier om hur kvaliteten ska stärkas. Partiet vill också att forskningsresultaten omsätts i praktiken. Därför föreslår man inrättandet av ett kunskapscentrum för äldreomsorgen.

Hur mycket det skulle kosta att genomföra övriga förslag, till exempel hemtjänstteam och fler fasta anställningar, har partiet ingen prislapp på.

– Men det klart att det kan kosta en slant, säger Barbro Westerholm.

Långsiktig trygghet

Vid sidan av krav på bättre utbildad personal inom äldreomsorgen, anser Liberalerna även att kravet på att kunna svenska måste skärpas för den outbildade personalen.

– Det är många som i dag är anställda i dåliga anställningar. De måste få chans till både utbildning och språkutveckling, för vi behöver de människorna, säger Nyamko Sabuni.

– Jag vill inte koppla detta till att några har dött i äldreomsorgen, det här handlar om långsiktig trygghet, säger hon.

Liberalerna anser att Socialstyrelsen måste tydliggöra i föreskrifterna att personal inom äldreomsorgen ska ha "tillräckliga kunskaper i det svenska språket".

Inrikes

Aktivister brottsmisstänks efter skyltbyte

Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Greenpeace har bytt namn på finansdepartementet till klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Enligt organisationen är aktionen en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson till en samhällsomställning, som leder ut ur coronakrisen och fossilekonomin.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta aktivister misstänks för skadegörelse eller brott mot skyddslagen efter en aktion som genomförts utan tillstånd vid en regeringsbyggnad i centrala Stockholm.

Skadegörelsen bestod i ett namnbyte, där det nya namnet klimat-, miljö- och omställningsdepartementet sattes upp på finansdepartementets byggnad.

Bytet gjordes av Greenpeaceaktivister som vill se en samhällsomställning, uppger organisationen i ett pressmeddelande. Enligt organisationen bör klimatet, miljön och omställning stå i centrum när finansdepartementet gör satsningar för att hantera coronapandemin.

"Genom att styra de stora stimulanspaketen till omställningsåtgärder för smarta, hållbara, framtidssäkra industrier och sektorer kan Magdalena Andersson visa ledarskap på alla de plan som de akuta kriserna kräver", säger Isadora Wronski vid Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

Inrikes

Ambassadör i rätten efter hotellmötet

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt har inletts inför ett stort medieuppbåd.
Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
– Anna Lindstedt har agerat utanför ramen för sina befogenheter, säger åklagare Henrik Olin.

Förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att media och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger Olin.

Under fredagen presenterar han åklagarsidans sakframställan som ska bevisa att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai.

Åklagarsidans bevisning utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger hennes advokat, Conny Cedermark.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Anna Hansson/TT

Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sen i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

NÄSTA ARTIKEL