Ekonomi

Italien vill skydda utsatta viktiga bolag

Den italienska banken Unicredit tillhör en av de sektorer som Italiens regering vill skydda från oönskade utländska investeringar. Arkivbild.
Den italienska banken Unicredit tillhör en av de sektorer som Italiens regering vill skydda från oönskade utländska investeringar. Arkivbild.
Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Italien planerar att utvidga möjligheterna att skydda viktiga industrier från oönskade utländska investeringar. Enligt en regeringsrepresentant ska skyddet gälla även investerare från andra EU-länder.

Anledningen är farhågor att utländska investerare ska utnyttja coronapandemins påverkan på italienska bolag. Milanobörsen har fallit med närmare 35 procent sedan den 23 februari.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Linde: UD:s reseavrådan kan hävas i förtid

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Avrådan mot alla resor utomlands ligger fast till den 15 juli – men kan komma att hävas innan det, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Den som trotsar rekommendationen kan inte räkna med någon hjälp från utrikesdepartementet om det uppstår problem på resan.

Från och med mitten av juni är det fritt fram för alla utan symtom på covid-19 att åka runt i Sverige. Men när det gäller resandet utanför landets gränser ligger den tidigare rekommendationen från utrikesdepartementet fast – trots att många länder i världen nu öppnar för turister.

Men beslutet kan komma att hävas innan den 15 juli, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Vi följer utvecklingen noga och det kan ändras om vi gör en annan bedömning. Men som det ser ut i dag så ligger vår avrådan fast, säger Linde till TT.

SAS kommer dock att börja flyga till destinationer kring Medelhavet i slutet av juni – trots UD:s avrådan. Linde svarar inte på frågan om vilka risker hon ser med det, utan konstaterar att ansvaret ligger hos den enskilda resenären.

– Det är en avrådan och inget förbud mot att resa. Det är upp till varje resenär att själv göra bedömningen om den vill resa trots avrådan. Varje människa får ta sitt ansvar, säger hon.

– Men eftersom vi har en avrådan så kan man inte räkna med UD:s hjälp om något skulle hända.

Sofia Eriksson/TT

Ekonomi

Halvfulla vagnar – ekonomisk utmaning för SJ

SJ har en tydlig utmaning – att få ekonomi i att köra halvfulla tåg. Arkivbild
SJ har en tydlig utmaning – att få ekonomi i att köra halvfulla tåg. Arkivbild
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi I dag träffas SJ och Folkhälsomyndigheten i ett möte kring reselättnader i Sverige.
För både tågbolaget och andra aktörer finns det tydliga utmaningar – att få ekonomi i att köra halvfulla vagnar.

Regeringen och Folkhälsomyndighetens besked att reserestriktionerna inom Sverige hävs den 13–14 juni var av naturliga skäl positivt för SJ. Bolaget brottas dock med en rad frågor som ska lyftas på dagens möte, enligt presskontakten Stephan Ray.

– De (Folkhälsomyndigheten) får bedöma hur det ska se ut på tågen utifrån hur man kan resa tryggt och utan trängsel. Räcker dagens begränsningar eller går det att göra på andra sätt för att erbjuda flera platser?

Slår mot ekonomin

I nuläget följer SJ hälsorekommendationerna genom att låta tågresenärer ha minst ett fritt säte bredvid sig, men ekonomiskt ger det betydande konsekvenser.

– Det är såklart en ekonomisk fråga. Att ett slutsålt tåg innebär en 50-procentig beläggning är naturligtvis ohållbart i längden som affärsmodell. Vi behöver titta på om det går att justera på något sätt. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger han.

Ett förslag på lösning är dock brådskande då det tar tid att ställa om, poängterar Stephan Ray.

– Att dra ned tåg går fort, det är bara att ställa in tåg och ta bort dem ur trafik. Att komma igen är mer problematiskt med långa ledtider. Det handlar om mängder av aspekter: tågläge hos Trafikverket, planering av personal, omlopp med tåg inte minst, så där behövs ett par veckor för att kunna erbjuda en robust trafiklösning.

SJ har minskat antal korttidspermitterade den senaste tiden och gårdagens besked betyder att ytterligare permitteringar dras tillbaka. Omfattningen ska enligt Stephan Ray vara klar nästa vecka.

"Skulle slå hårt"

Bussbolaget Flixbus har redan nu börjat lägga till fler resor och planerar att lägga till ytterligare.

“Vi ser tydligt att reseefterfrågan börjar öka. Vi ska under de närmaste dagarna följa utvecklingen noga och se över internt var och hur mycket vi ska stärka upp tillsammans med våra busspartners”, skriver Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus, till TT.

Bolaget fortsätter att följa utvecklingen och följa myndigheternas rekommendationer. Men att skära ned på platser ombord skulle bli kännbart.

“Vi är en privat aktör och våra busspartners är små och medelstora bussbolag med mycket ansträngd ekonomi på grund av krisen. Att köra med kraftigt minskad kapacitet skulle slå hårt mot våra partners, och därför välkomnar vi ytterligare statligt stöd till bolagen inom transportsektor om det blir aktuellt att ytterligare skära ner på platser ombord”, skriver Jelena Jovanovic.

I samband med krisen har Flixbus infört korttidspermittering på enstaka tjänster.

"Det nya beskedet att lätta på de inhemska reserestriktionerna är ett mycket glädjande besked och ett ljus i tunneln att vi sakta och säkert börjar närma oss det normala", skriver Jelena Jovanovic.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

SAS öppnar upp resor till Medelhavet

SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS startar i gång flera av sina linjer i juni, både inrikes och utrikes – trots UD:s avrådan.
– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Efter gårdagens besked om att det är fritt fram att resa inom Sverige från och med 13 juni öppnar SAS upp för inrikesflyget. Redan den 18 juni kan resenärer bland annat flyga till Visby. Men Gotland är långt ifrån ensam om att ta emot passagerare från det svenska fastlandet.

– Vi ser att Östersund och Visby är två av de rutter där det funnits en efterfrågan. Vi kommer utvärdera efterfrågan framöver och agera efter det, säger Freja Annamatz till TT.

I slutet av juni börjar bolaget även trafikera flera linjer till medelhavsdestinationer – trots UD:s avrådan.

"Finns en efterfrågan"

Bland destinationerna som kommer trafikeras finns Palma i Spanien, Nice i Frankrike, samt Aten och Thessaloniki i Grekland.

Redan i morgon, lördag, går det att flyga från Arlanda till Aten.

– Vi ser att det finns en efterfrågan på resor till ett antal medelhavsdestinationer, Man har familj eller dubbla boenden och därför finner ett behov av att kunna resa till Spanien, Frankrike och Grekland.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, fortsätter hon.

Trafiknivån kommer fortsatt vara mycket låg jämfört med en vanlig sommar och respektive destination kommer att trafikeras en gång i veckan.

Oviss prisbild

Permitteringarna fortgår, men i takt med att fler flyg går kommer fler att jobba mer, enligt Annamatz.

– Vi går från att ha så gott som alla planen parkerade, till att snart ha 30 maskiner i luften.

Prisbilden är ännu oviss, enligt Annamatz.

– Det är kundernas betalningsvilja som avgör prisbilden. Konkurrensen på flygmarknaden är fortsatt väldigt tuff men vi har ingen prognos på prisbilden.

Samtidigt som SAS meddelar att man återupptar fler flyglinjer i juni än tidigare meddelat kommer facit för flygtrafiken i maj.

Till följd av covid-19-pandemin och omfattande reserestriktioner har en mindre del av flygbolagets normala trafik varit i drift.

Räknat i antal passagerare minskade trafiken med nästan 94 procent i maj, till 158 000 passagerare.

Kabinfaktorn, ett mått på hur välfyllda flygplanen är föll samtidigt med 15,6 procentenheter till 55,7 procent.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Hit flyger SAS

Nya linjer med start 15 juni:

Köpenhamn-Bryssel (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Düsseldorf (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Färöarna (tisdag, torsdag, söndag)

Köpenhamn-Hamburg (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Milano (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-München (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Palanga (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-Reykjavik (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-Stuttgart (tisdag, torsdag, söndag)

Köpenhamn-Trondheim (måndag, onsdag, fredag)

Köpenhamn-Vilnius (dagligen utom lördagar)

Arlanda-Aten - redan från 6/6 (lördag)

Arlanda-Palma de Mallorca (lördag)

Arlanda- Visby – från den 18/6 (dagligen utom lördag)

Nya linjer med start 20 juni:

Köpenhamn-Aten (måndag, lördag)

Köpenhamn-Frankfurt (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Malaga (lördag)

Köpenhamn-Nice (lördag)

Köpenhamn-Split (onsdag, lördag)

Oslo-Split (lördag)

Arlanda-Nice (lördag)

Arlanda-Thessaloniki (lördag)

Källa: SAS

Ekonomi

Utlandsresa trots avrådan – kolla försäkringen

“En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist till TT. Arkivbild.
“En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist till TT. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Det går att resa på solsemester utomlands redan nu även om UD avråder från sådana resor.
Men det sker på egen risk, och var noga med att din hemförsäkring gäller.
– Försäkringar skiljer sig mellan bolagen, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Från att pandemin slog till mot Sverige tog det inte lång tid innan utrikesdepartementet kom med rekommendationen att avstå från icke nödvändiga resor – som i dagsläget gäller fram till 15 juli.

Men UD:s avrådan är inte ett förbud, utan det är upp till var och en att fatta sina egna beslut.

– En avrådan ska ses som en stark rekommendation att undvika resor, och som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa, säger departementssekreterare Anton Dahlquist till TT, och fortsätter:

– Beslutar man sig för att resa trots UD:s avrådan är det viktigt att läsa på om situationen i det land man tänker resa till, och väga in de potentiella riskerna med en resa i ett mycket osäkert omvärldsläge.

Icke nödvändiga resor avser besöks- och turistresor. Det kan fortfarande finnas resor som behöver genomföras, till exempel för samhället viktiga arbetsresor eller resa för att hjälpa en sjuk släkting.

Men resor mot avrådan sker på egen risk.

– Om man åker trots avrådan kan man inte räkna med den typ av stöd och information som en svensk ambassad i utlandet i normalfall kan ge, säger Anton Dahlquist.

Varierande försäkringar

Hur är det då med reseförsäkringen om man beslutar att lämna Sverige – trots UD:s avrådan? Det beror på vilket försäkringsbolag du har, konstaterar Staffan Moberg.

– De flesta reseförsäkringar gäller inte om man reser ut ur Sverige mot UD:s avrådan. Det är viktigt att prata med sitt försäkringsbolag för att se vad som gäller, för det skiljer sig mellan bolagen, säger han.

Om det är en mer specifik och kanske nödvändig resa som man önskar göra kan man säkert prata med försäkringsbolagen och få till en alternativ försäkring så att man kan resa ändå, tillägger han.

– Man kan ju fråga sig om det är bra att det finns försäkringar som gäller trots UD:s rekommendationer – det kan ju ge dubbla signaler och kanske inte är det bästa för folkhälsan.

"Måste se över riskerna"

Men det finns några bolag vars försäkring gäller, oavsett UD:s rekommendationer. Trygg Hansa är ett av dem.

– Vi har än så länge inte tyckt att det är nödvändigt att försäkringen inte ska gälla vid UD:s avrådan, för det finns människor som behöver resa av olika skäl. Vi har inte heller sett det som ett jättestort problem, för de flesta reser inte nu, säger Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg Hansa.

Trots att försäkringen gäller ska man vara medveten om att det kan det ta längre tid att få hjälp utomlands om det skulle bli aktuellt, då coronavirusets påverkan belastar stora delar av sjukvården och andra delar av samhället som man kan behöva hjälp av.

– Försäkringsbolagen måste ständigt se över vilka risker man kan ta, nu och framöver, säger Håkan Franzén.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Det täcker reseförsäkringar

97 procent av alla hushåll har en hemförsäkring och där ingår ofta reseförsäkring.

Reseförsäkringar hjälper till vid bland annat sjukdomsfall eller olyckor, akut hemtransport vid sjukdom och olycksfall, stöld av de föremål man har med sig, överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsförsäkring.

Källa: Svensk Försäkring och Trygg Hansa

Ekonomi

Överskott i statens budget i maj

Det blev ett överskott på 10,2 miljarder kronor i statens budget i maj. Arkivbild.
Det blev ett överskott på 10,2 miljarder kronor i statens budget i maj. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det blev ett överskott på 10,2 miljarder kronor i statens budget i maj. Skatteinkomsterna blev cirka 25 miljarder högre än beräknat, enligt ett pressmeddelande.

Riksgäldens prognos var ett underskott på 17,4 miljarder kronor i maj.

En överskattning av effekten av anstånd på skattekontot bedömer Riksgälden vara en delförklaring till avvikelsen från prognosen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Ekonomi

KI: Hushållen något mer positiva

Konjunkturinstitutets senaste mätning visar att stämningsläget bland hushållen har förbättrats en aning under andra halvan av maj. Arkivbild.
Konjunkturinstitutets senaste mätning visar att stämningsläget bland hushållen har förbättrats en aning under andra halvan av maj. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stämningsläget i svenska hushåll är fortfarande svagare än normalt men förbättrades något under andra halvan av maj, enligt Konjunkturinstitutet (KI).

På grund av coronapandemin publicerar KI extra mätningar av sina olika så kallade konfidensindikatorer. Hushållens konfidensindikator ökade till 80,6 under perioden 16–31 maj, 3,3 enheter högre jämfört med perioden 1–15 maj.

Främst är det synen på den egna ekonomin som har blivit mer positiv. Inställningen till hur Sveriges ekonomi ska utvecklas de närmaste tolv månaderna har också blivit mindre negativ.

Ekonomi

Blir vd på Södra och lämnar SCA-styrelsen

Lotta Lyrå blir vd på Södra. Arkivbild.
Lotta Lyrå blir vd på Södra. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, tar över som vd och koncernchef på Södra. Hon kommer samtidigt att lämna sin post i skogsbolaget SCA:s koncernstyrelse.

"Jag är mycket stolt över att kunna presentera Lotta Lyrå som ny vd och koncernchef. Hon har helt rätt kompetens och profil för att utveckla Södra inom ramen för den nya koncernstrategi som tagits fram", säger Lena Ek, ordförande i Södra, i ett pressmeddelande.

Lotta Lyrå har varit vd för Clas Ohlson sedan 2017 och har tidigare haft ledande positioner i Ikea-gruppen. Hon har också tidigare arbetat som produktivitetschef för Södra-koncernen och varit sågverkschef i Mönsterås.

Södra är Sveriges största skogsägarförening.

Ekonomi

Börsen stiger i öppningen

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följer tidigare uppgångar i Asien och stiger i den inledande handeln. Efter fem minuter har OMXS-index ökat 0,6 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo stiger, bilsäkerhetsbolaget Autoliv, vitvarujätten Electrolux och klädjätten H&M stiger runt två procent vardera.

Hygienkoncernen Essitys aktie hör till förlorarna och backar 2,8 procent. Skogsbolaget SCA tappar 1,3 procent.

NÄSTA ARTIKEL