Mer

Mer
Mer

Sjöbo

Ungdomsrådet samlar in spel och pyssel till äldre

Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Mer
Sjöbo Ungdomsrådet i Sjöbo vill piffa upp vardagen för de äldre som i dessa coronatider inte kan träffa anhöriga eller vänner.
Därför har de bestämt sig för att samla in spel och pyssel som kan delas ut på äldreboenden och till dem som är isolerade i sina bostäder.

Idén fick Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, för en vecka sedan.

– Min farmor bor på Kärnans äldreboende i Sjöbo. Hon har nyligen blivit änka och berättade att hon har jättetråkigt om dagarna. De får inte gå ut eller ta emot besök för att de är riskgrupper. Så då började jag tänka på hur tråkigt även andra äldre måste ha det nu på grund av coronaviruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Rindmo byter gult mot gult – igen

Jesper Rindmo tränar med IFK Malmö
Foto: Lola Nilsson
Sport
Fotboll

Den 25-årige anfallaren Jesper Rindmo återvänder till IFK Malmö efter två division 1-säsonger med Lunds BK.

– Jag trivs bra i gruppen och vissa har jag spelat med tidigare antingen i IFK eller i LBK. Roligt att få möjlighet att spela på elitnivå här också, konstaterar Rindmo, som skrivit på ett ettårsavtal, enligt ifkmalmo.se.

– Det är ju så att en bra fungerande grupp tar sig långt, och i kombination med den kvalitet som finns kan detta bli hur bra som helst.

Rindmo representerade IFK Malmö 2018 och stod då för nio mål i division 2. En notering som upprepades med Lunds BK året därpå och med åtta fullträffar 2020 vet han vad som krävs i Ettan.

Moderklubben är lilla Skivarps GIF i Skurups kommun och vid gymnasiestarten blev det ett byte till stora Malmö FF.

– Tycker att IFK är en familjär klubb, med till exempel bra supportrar och de som är runt laget, säger Jesper Rindmo, en av fem i truppen som spelat division 1-fotboll i Lunds BK.

– Ser mig som en offensiv spelare och är redo för samtliga positioner som kräver offensiva kvaliteter.

Jesper Andersson, sportchef i IFK Malmö:

– Med Jesper Rindmo får vi in ytterligare rutin från Ettanfotbollen. Det är en offensiv spelare med fin teknik, ett bra spelsinne och användbar på de olika offensiva positionerna.

– Vi är mycket glada över att ha honom tillbaka i "di gule".

Jesper Rindmo
Rindmo har fokus på bollen.
Foto: Lola Nilsson

FAKTA

Nyförvärv och förluster i IFK Malmö

Nyförvärv: André Strandberg (Lunds BK), Geronimo Balint (BK Olympic), Héctor Valeria Berntsson (Västra Frölunda IF), Jakob Andersson (Lunds BK), Jesper Rindmo (Lunds BK), Victor Sköld (Torns IF), Viktor Ekblom (lån Landskrona BoIS).

Förluster: Albin Sjöstrand Bjurnemark (BK Olympic), Carl Puumalainen (tillbaka efter lån Lunds BK), Dennis Rickbo (FBK Balkan), Emil Jönsson (tillbaka efter lån Landskrona BoIS), Igor Arsenijevic (slutar), Jacob Christiansen (tillbaka efter lån Trelleborgs FF), Lenny Silwer Wright (Kvarnby IK), Luka Petrovic (tillbaka efter lån Landskrona BoIS), Nikola Delibasic (FK Besa), Oliver Henneberg Bech (klubb ej klar), Oskar Zubac (KSF Kosova), Robin Fors (Staffanstorp United FC), Saban Pehilj (Bosnien Hercegovinas SK).

Källa: ifkmalmo.se.

Ekonomi

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

Fler av världens arbetare har blivit fattiga under coronapandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin ser ut att ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen.
Medan de allra rikaste har återhämtat sin ekonomi riskerar hundratals miljarder människor att hamna i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Världens dollarmiljardärer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar, lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Samtidigt har över 200 miljarder människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekonomiskt forum.

Dödliga klyftor

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Att ojämlikheten ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar och för att de utgör en stor del av den vårdpersonal som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

"Inte oundvikligt"

Ojämlikheten kostar människoliv, konstaterar Oxfam. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val (...) Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

Världsekonomiskt forum hålls normalt i Davos i Schweiz men är i år en digital konferens.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Solberg: Hårdare virusåtgärder kan vänta

Folktomt i Oslo. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Norges statsminister Erna Solberg säger att de lokala strängare åtgärder som har införts har målet att utrota den muterade coronavirusvarianten. Om de inte lyckas kan det bli tal om skärpta åtgärder i hela landet.

Norge kan vara på väg mot skärpta virusåtgärder, till följd av utbrottet av den nya virusvarianten, som först upptäcktes i Storbritannien.

– Även om vi är på väg in i en ljusare tid med vaccinering, och där vi egentligen tänkte gradvis mer på en öppning, så måste vi tänka på skärpta åtgärder för att hålla kontrollen in i slutspurten, säger Erna Solberg till tidningen VG.

Nyligen infördes skärpta restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner i landsdelen Østlandet, där bland annat alla butiker, utom mataffärer, apotek och bensinstationer, har tvingats stänga. Inte sedan mars förra året har så stränga restriktioner varit aktuella. Vid midnatt, natten till den 25 januari, införde den svenska regeringen ett tillfälligt inreseförbud från Norge till Sverige fram till den 14 februari.

– Den tredje vågen har en mycket brantare smittkurva än de föregående vågorna. I många länder har det nog till stor del orsakats av det muterade viruset, säger Solberg.

Hon pekar på att länder har lättat på restriktionerna, och att smittspridningen som följd har exploderat.

– Det är faran också i Norge: att vi hamnar i en situation där vi har för mycket av det nya viruset och åtgärderna måste bli mycket hårdare, säger hon till VG.

Inrikes

Stor insats efter explosion i Kista

Polis och räddningstjänst ryckte ut till Kista i norra Stockholm efter larm om en explosion. Skador ses på en inglasad balkong till ett bostadshus.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Polis och räddningstjänst ryckte sent på söndagskvällen ut till ett bostadsområde i Kista i norra Stockholm efter larm om en explosion.

– Det var någon form av detonation, men exakt hur det har gått till kan jag inte gå in på, säger Pontus Sandulf, RLC-befäl vid Stockholmspolisen, klockan 02.30.

Då hade tekniker och nationella bombskyddet, som av rutin kallats in, lämnat platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en handgranat ha kastats mot en lägenhet, men det är inget som polisen kan bekräfta.

Smällen orsakade materiella skador på fastigheten men ingen brand och ingen person kom till skada. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Mexikos president covid-sjuk

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har covid-19, men med hittills milda symptom. Arkivbild.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har smittats med coronaviruset. Han uppger att hans symptom är milda och att han får behandling.

Den 67-årige presidenten, som sällan har synts med munskydd, säger att han fortsatt kommer att arbeta från presidentpalatset, men att han kommer att lämna över ansvaret för en daglig presskonferens till inrikesdepartementet.

"Som vanligt är jag optimistisk", säger han i ett inlägg på sociala medier.

Även Tunisiens utrikesminister Othman Jerandi har testat positivt för viruset. Han skriver i ett Twitterinlägg att han drabbades trots att han vidtagit alla nödvändiga åtgärder och respekterat rekommendationerna.

Jerandi uppger att han har svåra symptom.

Ekonomi

FT: Boohoo köper Debenhams

Synen av Debenhamsvaruhus i Storbritannien kan snart vara ett minne blott. Bilden är från december i fjol.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nätbaserade modebutiken Boohoo är på väg att köpa upp den kollapsade anrika brittiska butikskedjan Debenhams, rapporterar Financial Times (FT) med hänvisning till två källor.

Köpeskillingen förväntas bli omkring 50 miljoner pund (567 miljoner kronor) och innebär att de återstående varuhusen stängs.

De respektive företagen vill inte kommentera uppgifterna.

Debenhams, med 12 000 anställda, grundades i slutet av 1700-talet. Butikskedjan försattes i rekonstruktion i våras när coronapandemin bröt ut.

Flera företag har uppgetts vara intresserade av att köpa upp Debenhams. Så sent som i december rapporterade The Daily Telegraph att Authentic Brands, som äger Barneys i New York, ville försöka att ta över den brittiska butikskedjan.

Sport

Norlander spurtade bra i La Quinta

Henrik Norlander, här i Hawaii tidigare i januari, spelade upp sig i Kalifornien på söndagen.
Foto: Jamm Aquino/AP/TT
Sport
Sport Svenskt lyft och efterlängtad sydkoreansk seger – när veckans PGA-tävling i Kalifornien avgjordes glänste Henrik Norlander och Kim Si-Woo.

Henrik Norlander låg långt bak i fältet, men ändå med viss chans på en fin placering i PGA-tävlingen i La Quinta, utanför Palm Springs i Kalifornien – om han fick till det på avslutningsdagen.

Och svensken, som gick ut på hål tio, gjorde sitt bästa och klättrade snabbt uppåt på leaderboarden. Efter två tidiga birdies kom en eagle på det 16:e hålet. En fin drive och ett inspel på 230 meter som landade på green gav en eagleputt på tio meter – som Norlander sänkte på par 5-hålet.

Slutade tolva

Med ytterligare en birdie två hål senare nosade Norlander på topp tio, men då hade ledarbollarna knappt inlett dagens spel – och med bara en birdie på sista nio och totalt –13 försvann chansen till en riktig topplacering.

När alla hade spelat klart slutade Norlander på en delad tolfteplats, tio slag från segern.

Dagens raket, amerikanen Patrick Cantlay, höll så när på att ta hem segerchecken. Elva birdies och 61 slag tog honom upp till sammanlagt –22, ledning i klubbhuset och en lång väntan på att de andra i toppstriden skulle spela klart.

Norén långt efter

De föll i från en efter en, och till slut återstod bara Kim Si-Woo. Med en lika säker som lång birdieputt på det 17:e hålet skaffade sig sydkoreanen ett gyllene läge att ta hem sin första seger på PGA-touren sedan The Players Championship 2017 – och ett säkert par på avslutningshålet fixade segern med ett slag och Kim kunde fira.

– Jag såg att Patrick klättrade uppåt, med jag försökte hålla mig lugn och tog chanserna när de dök upp. Jag kommer att få mycket självförtroende av det här, säger Kim i segerintervjun vid greenen.

Tävlingens andre svensk, Alex Norén, fick inte riktigt till spelet. Efter en runda på par, 72 slag, slutar han på –8 och en 40:e plats.

Martin Yngve/TT

Kim Si-Woo på väg mot segern i La Quinta.
Kim Si-Woo på väg mot segern i La Quinta.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL