Mer

Mer
Mer

Sjöbo

Ungdomsrådet samlar in spel och pyssel till äldre

Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Mer
Sjöbo Ungdomsrådet i Sjöbo vill piffa upp vardagen för de äldre som i dessa coronatider inte kan träffa anhöriga eller vänner.
Därför har de bestämt sig för att samla in spel och pyssel som kan delas ut på äldreboenden och till dem som är isolerade i sina bostäder.

Idén fick Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, för en vecka sedan.

– Min farmor bor på Kärnans äldreboende i Sjöbo. Hon har nyligen blivit änka och berättade att hon har jättetråkigt om dagarna. De får inte gå ut eller ta emot besök för att de är riskgrupper. Så då började jag tänka på hur tråkigt även andra äldre måste ha det nu på grund av coronaviruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Uefa varnar för mindre prispengar

Bayern München firar Champions League-titeln i Lissabon i augusti.
Foto: Miguel A. Lopes/AP/TT
Sport
Sport

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har redan tappat tappat motsvarande 5,9 miljarder kronor på grund av coronapandemin, och förväntar sig ytterligare ekonomiska konsekvenser.

Därför kommer prispengarna i Champions League och Europa League att minskas de kommande fem säsongerna, uppger The Times.

Uefa har informerat sina medlemsländer om att man tappade 5,9 miljarder kronor i tv-rättighetsintäkter samt på sponsorsidan när slutspelet i klubblagsserierna tvingades skjutas upp, spelas i enkelmöten och i så kallade bubblor utan publik.

Enligt förra säsongens prognos fanns det 23,8 miljarder kronor att dela ut till de 32 lagen i Champions Leagues gruppspel.

Sport

Franskt toppmotstånd för H65 Höör

Handbollsspelare
Foto: Arkiv
Sport
Handboll Det blir franskt motstånd för H65 Höör i den tredje omgången av European Cup, som är det sista steget innan ett eventuellt gruppspel.

Lotten föll på Fleury Loiret, som ligger en bit söder om Paris, och är en av Frankrikes mest klassiska handbollsklubbar.

– Fransyskorna är stora favoriter, men vi ska se detta som en möjlighet att utvecklas som lag, säger coach Ola Månsson i ett pressutskick.

Historiskt sett har H65 Höör haft stora framgångar i Europacupspelet mot just franskt motstånd. Det blev finalvinst mot Issy Paris i Challenge Cup 2013 och topplaget Nimes slogs ut i en kvartsfinal och Nantes besegrades 2015.

Fleury Loiret kom trea i den franska ligan i våras, även om säsongen av kända skäl inte blev avslutad. Klubben ä rsnäpet efter Metz och Brest, som båda är framgångsrika i Champions League.

– Deras största stjärna är Alexandra Lacrabere, som är en av Frankrikes största profiler genom tiderna, en vänsterhänt högernia av världsklass, säger Ola Månsson.

Dessutom har de mycket vassa spelare med fler olika nationaliteter; som Senegal, Angola, Kuba och Polen.

– Det är en perfekt utmaning för oss. Coronamässigt hade det varit bättre att åka buss till Danmark, Norge eller Tyskland, men samtidigt är jag glad att vi slapp de ryska lagen vilket hade lett till walk over, säger H65-tränaren.

De sportsliga chanserna att ta sig vidare är dock inte så stora.

– Vi kanske vinner två av tio matcher mot ett sådant här lag. Vi kommer att möta spelare som är individuellt bättre både fysiskt och tekniskt.

– Vår chans är att slå dem som lag. Vi har en tradition av Europacupspel som klubb och spelar sista matchen hemma vilket är en fördel.

Två segrar och två förluster. Så har Fleury Loiret öppnat säsongen i den franska ligan. Klubben saknar internationella titlar, men har en lång och bred tradition av just europacupspel och deltog i Champions League gruppspel 2016.

H65 inleder på bortaplan den 14:e eller 15:e november, med hemmaplansretur helgen därpå hemma i Höörs sporthall.

H65 spelar Europacupspel för sjunde säsongen i följd, och den enda spelaren som har varit med på hela resan från start är Emma Rask.

Utrikes

Kanadensiska Asbestos andas ut efter namnbyte

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till 'Val-des-Sources'. Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.
Foto: Rich Pedroncelli
Utrikes
Utrikes

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om sin ort till "Val-des-Sources" i hopp om att slippa förknippas med den dödliga mineralen.

Den stora närliggande asbestgruvan som stängdes ner 2012, var länge en central del av ekonomin i det lilla samhället i Québec. Många av de 6 700 invånarna har släktingar som arbetat i gruvan, men ortsnamnet har haft en negativ klang ända sedan Världshälsoorganisationen på 1980-talet slog fast att asbest är cancerframkallande.

Namnet har setts som ett hinder när orten försökt locka till sig investeringar.

– Varje gång man nämner, särskilt i USA, att man kommer från Asbestos, eller folk läser Asbestos på en förpackning så blir de rädda för att där ska finnas gift, säger den tidigare borgmästaren Louise Moisan-Coulombe till CBC.

Invånarna fick välja mellan fem olika förslag till nytt namn som tagits fram utifrån kriterierna att de skulle spegla ortens historia – "men utan den direkta asbestkopplingen".

Lagfarter SkD

Hus på 90 kvadratmeter från 1929 sålt i Blentarp

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 100 000 kronor fick Brita Lundgren, 71 år, ge för huset på Kläggeröd 460 i Blentarp. Husets byggår är 1929 och det har en boyta på 90 kvadratmeter. Köpet från säljaren Cecilia Borgström och Petter Lindgård blev klart i oktober 2020.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Ekonomi

Blöjtillverkaren höjer prognosen

Procter & Gamble, som bland annat har blöjvarumärket Pampers, ökar omsättningen och höjer försäljningsprognosen. Arkivbild.
Foto: Ross D. Franklin
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska Procter & Gamble, med varumärken som Pampers och Gilette, märker en ökad efterfrågan på förbrukningsvaror för städning under coronapandemin och höjer försäljnings- och vinstprognosen för helåret.

Procter & Gamble räknar nu med att försäljningen ökar 3-4 procent i år, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 1-3 procent. Koncernen räknar också med att vinsten stiger 5-8 procent, jämfört med tidigare prognosen på 3-7 procent.

Nettoförsäljningen ökade till 19,3 miljarder dollar, motsvarande runt 169 miljarder kronor, under tredje kvartalet. Det kan jämföras med 17,8 miljarder dollar motsvarande period i fjol.

Aktien stiger i förhandeln på New York-börsen.

Malmö

IFK Malmö polisanmält efter uppflyttningsmatchen

Spelare segerjublar under uppflyttningsmatchen i söndags. Nu har IFK Malmö polisanmälts för att ha brutit mot coronareglerna.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Malmö
Sport
Malmö Malmöpolisen har gjort anmälan mot IFK Malmö efter att närmare 300 personer släpptes in på Stadion i segermatchen mot Varbergs GIF i Söndags.

– Anmälan gäller brott mot ordningslagen, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Söndagen blev segerrusig för IFK Malmö när laget gick upp i division ett efter att ha besegrat Varbergs GIF i en avgörande match för avancemang.

Men segerns sötma kan bytas till smolk i glädjebägaren. På måndagskvällen upprättade Malmöpolisen en anmälan mot klubben om brott mot ordningslagen. Orsaken är att IFK Malmö medvetet anses ha struntat i reglerna om att det bara är tillåtet att ta in 50 personer på idrottsarenor.

Misslyckande

Totalt var närmare 300 åskådare på plats. Bara på pressläktaren satt fler än tillåtna 50 personer.

– Vi misslyckades helt på den punkten. Så här i efterhand kan vi konstatera att vi borde hyrt in vakter som hållit koll, sa klubbens ordförande Torbjörn Karlsson till Skånskan på måndagseftermiddagen innan anmälan gjorts.

Såväl klubben som Svenska Fotbollförbundet har informerats om anmälan.

Kultur och nöje

Inga externa medlemmar i nya Nobelkommittén

2018 och 2019 års Nobelpristagare bereddes av en Nobelkommitté där Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen var externa medlemmar. I den nya kommittén sitter endast ledamöter från Svenska Akademien. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska Akademien återgår till en Nobelkommitté med enbart egna ledamöter. I stället för externa medlemmar ska kommittén ha kontakt med experter på de språkområden som ledamöterna inte själva behärskar.

Enligt ordförande Anders Olsson har arbetet de externa ledamöterna fungerat "väldigt väl". Ändå vill Akademien återgå till samma modell som tidigare.

– Det viktiga är att vi har en fulltalig akademi nu och kan bygga upp en ny Nobelkommitté inifrån på ett annat sätt än tidigare, säger han till TT.

– Det är ett starkt argument – det andra är att det är mycket lättare att skydda sekretessen på det sättet. Det har fungerat bra också den här tvåårsperioden men på sikt tror jag att det är klokast att ha det internt inom Akademien.

Ledamöter i den nya Nobelkommittén blir Anders Olsson, Ellen Mattson, Jesper Svenbro, Anne Swärd och Per Wästberg. Anders Olsson kvarstår som ordförande och Mats Malm blir adjungerad ledamot. De har alla valts på tre år.

För att stärka den globala överblicken ska Akademien mer systematiskt än tidigare ta hjälp av expertis på andra språkområden. Cirka tio personer ska tillfrågas, och kan förbli anonyma om de själva önskar det.

Aktuella språkområden som pekas ut är: De afrikanska länderna, de spanskspråkiga, det arabiska och persiska språkområdet, det östasiatiska, slaviska och indiska. Experternas uppdrag blir att varje år i januari sända in en egen översikt men också att svara på Nobelkommitténs frågor om olika kandidater.

FAKTA

Nobelkommittén

Efter turbulensen i Svenska Akademien krävde Nobelstiftelsen sommaren 2018 att en ny självständig Nobelkommitté skulle skapas med ledamöter som inte var "direkt komprometterade" av händelserna. För att få dela ut Nobelpriset i litteratur krävde stiftelsen att Akademien vidtog åtgärder för att återupprätta sin trovärdighet.

Efter fem månaders diskussioner enades man om en kommitté med fem akademiledamöter och fem externa ledamöter. De fem utifrån var Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen.

Akademiledamöterna blev Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men han tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

I december 2019 lämnade Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström kommittén. Båda menade efteråt att de inte kunde påverka valet av pristagare för 2018 och 2019 som de hade önskat.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL