Utrikes

Demokraterna skjuter fram val av kandidat

Vem av Joe Biden och Bernie Sanders som får utmana Donald Trump kommer att avgöras en månad senare än planerat, med anledning av virussituationen. Arkivbild.
Vem av Joe Biden och Bernie Sanders som får utmana Donald Trump kommer att avgöras en månad senare än planerat, med anledning av virussituationen. Arkivbild.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Demokraterna i USA har beslutat att skjuta fram sitt partikonvent – där det ska avgöras vem som ska representera partiet i presidentvalet – en månad.

I stället för i juli kommer konventet att hållas i augusti, rapporterar Politico , med hänvisning till en källa inom partiet som blivit underrättad om beslutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Guaidó uppges befinna sig på ambassad

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó befinner sig på Frankrikes ambassad i Caracas, uppger den venezuelanske utrikesministern Jorge Arreaza.

– Vi kan inte under några omständigheter gå in på något annat lands ambassad, säger han i en radiointervju, och tillägger att ett gripande därmed inte är möjligt.

President Nicolás Maduro antydde i måndags att Guaidó "gömmer sig" på en ambassad, vilket oppositionsledaren kort därpå förnekade. "De ljuger för er", twittrade Guaidó, och tillade att han befinner sig "bland folket".

Maduro och hans regering har tidigare stämplat Guaidó som "på flykt undan rättvisan". Det finns dock ingen känd arresteringsorder mot honom.

Frankrike är ett av flera länder som erkänt Guaidó som interimspresident med hänvisning till att de inte betraktar Maduros presidentskap som legitimt.

Utrikes

Tre åtalas för uppmärksammat Georgia-mord

Två av de tre män som nu ställs inför rätta för Ahmaud Arberys död, son och far Travis McMichael och Greg McMichael, lyssnar via videolänk på domstolsförhandlingen.
Två av de tre män som nu ställs inför rätta för Ahmaud Arberys död, son och far Travis McMichael och Greg McMichael, lyssnar via videolänk på domstolsförhandlingen.
Fotograf: Glynn County Jail/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre män kommer att ställas inför rätta anklagade för mord i det uppmärksammade fallet då en 25-årig svart joggare i Georgia sköts till döds.
– Han jagades och sprang tills han inte orkade längre, sade en polis som utrett fallet, till domstolen.

De tre vita männen var sedan tidigare gripna och var misstänkta för mord respektive medhjälp till mord.

Domstolen i Glynn County, Georgia, hörde under torsdagen vittnesmål samt pläderingar från åklagare och försvar i fallet, och fann att det fanns tillräckliga bevis för att alla tre männen kan åtalas för mord (felony murder).

Det var den 23 februari i år som 25-årige Ahmaud Arbery sköts ihjäl under en joggingtur i kuststaden Brunswick i Georgia. Två män – far och son – hade fått syn på honom och jagade honom med bil. När de körde fram till honom hoppade sonen ur bilen med ett gevär. Männen slogs om vapnet och Arbery träffades av flera kulor och dog.

Rasistiska åsikter

Ett filmklipp som spreds flera veckor efter händelsen visar hur Arbery jagades och hur vapnet riktades mot honom när han försökte slå sig fri. Den tredje mannen som nu ställs inför rätta är den granne som spelade in videon. Enligt åklagarna deltog han i jakten och försökte aktivt blockera Arberys flyktväg, rapporterar amerikanska medier.

Bland de mer förödande bevisen finns ett långt vittnesmål från en federal polis som har utrett fallet. Denne vittnar om att utredningen visat att en av de misstänkta, sonen Travis McMichael, använt rasistiska tillmälen efter dödsskjutningen, före polis kom till platsen.

Han ska även ha uttryckt grovt rasistiska åsikter på sociala medier.

"Valde att kämpa"

Polismannen Richard Dial, som arbetar för Georgias delstatliga motsvarighet till federala FBI, fick under domstolsförhandlingen frågan om skjutningen kunde ses som nödvärn, vilket försvaret hävdat.

– Jag anser inte att det var självförsvar av McMichael. Jag anser att Arbery handlade i självförsvar. Han jagades och sprang tills han inte orkade längre. Han ställdes då inför att vända ryggen åt en man med ett gevär eller att kämpa med sina bara händer mot en man med ett gevär, och han valde att kämpa, sade Dial, enligt Washington Post.

Domstolsbyggnaden i Georgia var under förhandlingarna omringad av poliser, efter order av guvernören Brian Kemp.

Dödsfallet är ett av flera under våren där demonstranter krävt rättvisa. Proteserna har sedan blossat upp efter det uppmärksammade fallet då den svarte 46-åringen George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minneapolis, vilket har chockat och upprört människor över hela världen.

Martin Yngve/TT

En hyllning till den skjutne Ahmaud Arbery.
En hyllning till den skjutne Ahmaud Arbery.
Fotograf: Rebecca Blackwell/AP/TT

Utrikes

Indiens vapen mot gräshoppor: Drönare och dj

Himlen nästan förmörkas av gräshoppesvärmen i Ajmer i Rajasthan i Indien.
Himlen nästan förmörkas av gräshoppesvärmen i Ajmer i Rajasthan i Indien.
Fotograf: Deepak Sharma/AP/TT
Utrikes
Utrikes Drönare, brandbilar, oljud och hög musik. Det hoppas Indien ska hjälpa i kampen mot de glupska gräshoppor som har invaderat landet – som redan har fullt upp med att tackla coronapandemin.

Musiken ekar över fälten. Den kommer från en bil med ett externt högtalarsystem som brukar användas vid bröllop och som ibland kallas dj-bilen. Den här gången handlar det dock inte om någon fest – utan om en förhoppning att det höga ljudet ska få gräshoppor att lämna odlingarna i Uttar Pradesh.

"Dj:s är inte bara för sång och dans. De är också effektiva när det gäller att skrämma bort gräshoppor" twittrar polisen Rahul Shrivastava som har publicerat ett videoklipp som visar ljudexperimentet i full gång.

Kom över gränsen

Mitt under brinnande pandemi har Indien drabbats av den största invasionen av ökengräshoppor på nästan 30 år. De kom hungriga i miljontal över gränsen från Pakistan i början av maj och har tuggat i sig livsviktiga grödor i flera västligt belägna delstater, däribland Rajasthan, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat och Uttar Pradesh.

Ökengräshoppan är den gräshoppa som orsakar störst förödelse på grund av sin hastighet och förmåga att snabbt föröka sig, enligt FN-organet FAO. En vuxen gräshoppa kan flyga upp till 15 mil och äta sin egen kroppsvikt varje dag. En svärm kan sträcka sig över ett område på många kilometer.

Regeringen har växlat upp ansträngningarna för att bromsa djurens framfart och har bland annat sprejat gift från drönare. Och lokalt försöker lantbrukare jaga bort djuren genom allt från eld och smällare till att spela på trummor och kastruller.

"Naturkatastrof"

Indiens stora nedstängning under coronapandemin har raserat ekonomin och gjort miljontals människor arbetslösa och hungriga. Många lantbrukare har inte heller kunnat ta hand om sina skördar på grund av logistiska svårigheter – och nu hotas linser, bönor och bomull av de glupska gräshopporna.

– Bönderna gråter. De vet inte vad de ska ta sig till. Det är som en naturkatastrof, säger Bhagirath Choudhary, chef för tankesmedjan South Asia Biotechnology Centre, till Thomson Reuters Foundation.

Sofia Eriksson/TT

Gräshoppor har intagit Indore i den indiska delstaten Madhya Pradesh.
Gräshoppor har intagit Indore i den indiska delstaten Madhya Pradesh.
Fotograf: KK Production/AP/TT
Ökengräshoppor som ännu inte fått sina vingar. Bilden är från Puntland, ett område som tillhör Somalia men i praktiken fungerar som självständigt. Arkivbild.
Ökengräshoppor som ännu inte fått sina vingar. Bilden är från Puntland, ett område som tillhör Somalia men i praktiken fungerar som självständigt. Arkivbild.
Fotograf: Ben Curtis/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ökengräshoppan

De äter det mesta som kommer i deras väg och rör sig i klungor om miljontals individer. Ökengräshoppan tillhör gruppen vandringsgräshoppor, ses som en allvarlig skadegörare och äter nästan alla sorts växter. En svärm som upptar en yta på en kvadratkilometer kan äta lika mycket mat under en dag som 35 000 människor.

Flera östafrikanska länder har i år drabbats hårt av gräshoppornas framfart. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO kan det vara en konsekvens av vädret i regionen. Cyklonen Pawan i december i fjol orsakade inte bara översvämningar och kraftiga skyfall. Den gynnade även gräshopporna.

I Indien har gräshoppornas rörelser till stor del drivits av starka västvindar i samband med supercyklonen Amphans framfart över Indien och Bangladesh i maj, enligt FAO.

Källor: NE, FAO

Utrikes

Lugna demonstrationer fortsätter i USA

Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen.
Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes För tionde dagen i rad har stora skaror demonstranter samlats i USA för att demonstrera mot rasism och polisövervåld efter George Floyds död vid ett polisingripande förra veckan.

Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna, och demonstranterna har under kvällen dröjt sig kvar ute på gatorna i fredliga protester. De senaste dagarna har demonstrationerna blivit lugnare, sedan polisnärvaron ökat på flera håll och att Trump hotat med att sätta in militär.

Demonstranter gripna

I staden New York råder det dock fortfarande utegångsförbud efter klockan 20 och polisen började under kvällen gripa demonstranter som dröjde sig kvar ute på centrala Manhattan, efter en dag med främst lugna protester i staden, rapporterar CNN.

Samtidigt säger USA:s justitieminister William Barr att utländska intressen och vänsterextremister kopplade till antifasciströrelsen Antifa har försökt att utnyttja demonstrationerna. Liknande beskyllningar har president Donald Trump tidigare uttryckt. I onsdags greps emellertid tre högerextremister, misstänkta för att ha uppviglat till våld vid demonstrationer i Las Vegas.

Det mesta av våldet ska dock ha utförts av opportunister, inte organiserade extremister, enligt ett dokument från landets myndighet för inrikessäkerhet som nyhetsbyrån Reuters har sett.

Minnestund

Under torsdagen hedrades George Floyd vid en minnesstund i Minneapolis. Ceremonin var den första av totalt tre som kommer att hållas under veckan och var endast öppen för ett par hundra inbjudna.

Förutom familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Gästerna hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad – lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot Floyds nacke.

Utrikes

Två miljoner hotas av hunger i Burkina Faso

En förödande kombination av torka och återkommande jihadistiska uppror riskerar att leda till en allvarlig matbrist i delar av Burkina Faso. Arkivbild.
En förödande kombination av torka och återkommande jihadistiska uppror riskerar att leda till en allvarlig matbrist i delar av Burkina Faso. Arkivbild.
Fotograf: Sam Mednick/AP/TT
Utrikes
Utrikes Svält hotar Burkino Faso efter extrem torka och jihadistiska uppror.
Över en tiondel av befolkningen riskerar att få brist på mat i det västafrikanska landet.

För över två miljoner människor i Burkina Faso är tillgången på mat mycket osäker – det är över en halv miljon fler än förra året, enligt en rapport från landets myndigheter.

Särskilt kritisk riskerar situationen att bli i Sahel-området där livsmedelsförsörjningen helt kan upphöra, på grund av en förödande kombination av extrem torka och återkommande jihadistiska uppror i området.

För att motverka hungerkriser ska landets regering ta fram en åtgärdsplan på motsvarande nästan 400 miljoner svenska kronor.

Kronisk undernärning har minskat konstant i landet under de senaste åren – 2009 var 35 procent av befolkningen kroniskt undernärda, motsvarande siffra 2019 var 25 procent. Men nu befarar myndigheterna att denna siffra kan komma att öka.

Sedan 2017 har landet utsatts för flera jihadistiska uppror. Över 300 civila har dödats av extremisterna enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, medan flera hundra personer, som uppges ha stöttat upprorsmakarna, har dödats av regeringen. Över en halv miljon människor har flytt från sina hem till följd av våldet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Brasilien passerar Italiens dödstal

En person som avlidit i sviterna av coronaviruset begravs på São Luiz-kyrkogården i São Paulo i Brasilien.
En person som avlidit i sviterna av coronaviruset begravs på São Luiz-kyrkogården i São Paulo i Brasilien.
Fotograf: Andre Penner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasilien går om Italien på listan över antal döda till följd av covid-19. Landet har nu världens tredje högsta dödssiffra, efter USA och Storbritannien.

Totalt minst 34 000 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien sedan ytterligare 1 473 avlidna registrerats det senaste dygnet, ännu ett nytt mörkt dygnsrekord, enligt myndigheterna. Därmed passerar landet det tidigare hårt drabbade Italien, som hittills har närmare 33 700 dödsfall.

Drygt 600 000 människor har konstaterats vara smittade i Brasilien, flest i världen efter USA. Experter hävdar dock att det verkliga antalet smittade är betydligt högre eftersom en relativt liten del av landets 210 miljoner invånare har testats.

President Jair Bolsonaro har varit orubblig i sin kritik mot de restriktioner som lokala ledare har infört för att försöka stävja smittspridningen. Han har flera gånger dykt upp vid demonstrationer och manifestationer och har brutit mot rekommendationerna om att begränsa fysisk kontakt och att hålla avstånd.

Latinamerika har efter Kina, Europa och USA seglat upp som det nya centrumet för smittan. Efter Brasilien är Mexiko det värst drabbade landet i regionen sett till absoluta dödstal, med minst 12 500 avlidna. Även Ecuador och Peru hör till de hårdare drabbade länderna.

Utrikes

Över åtta minuters tystnad för Floyd

Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.
Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.
Fotograf: Bebeto Matthews/AP/TT
Utrikes
Utrikes Åtta minuter och 46 sekunder. Så länge tryckte en polisman sitt knä mot George Floyds nacke, tills han dog.
När hundratals människor samlades i Minneapolis för en minnesstund hedrades han med en lika lång tystnad.
– Du förändrade världen George, sade människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton i ett tal.
PREMIUM

Sörjande strömmade till Minneapolis under torsdagen för att delta i minnesstunden för den avlidne George Floyd, vars död har chockat och upprört människor över hela världen.

I kapellet var Floyds guldfärjade kista omgiven av vita blommor. Bakom kistan visades på en skärm en av de många gatumålningar av Floyd som under den senaste tiden målats. I botten av målningen gick det att läsa orden "jag kan andas nu", en referens till "jag kan inte andas," några av de sista ord Floyd hördes yttra innan han dog efter ett polisingripande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Merkel vill "absolut inte" sitta femte period

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.
Fotograf: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon "absolut inte" avser att ställa upp för en femte mandatperiod, trots sitt starka folkliga stöd.

– Nej, absolut inte, sade Merkel i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF där hon lade till att hennes tidigare beslut "står fast".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL