Andraledare

Problem och möjlighet för jordbruket

Två händer arbetar med persilja.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Andraledare Samtidigt som jordbruket verkar klara sig bra i coronakrisen och till och med gynnas hotar en brist på arbetskraft eftersom folk från andra länder inte kan resa till Sverige.

Jordbruket, framför allt grönsaksodlingen, är beroende av arbetskraft när det är säsong. Hittills har en stor del av arbetskraften kommit från Polen, Ukraina och de baltiska länderna, inte minst eftersom många svenskar ratar de enkla jobben. Coronakrisen med stängda gränser som följd innebär ett stort hot mot både plantering och skörd. Kommer det att bli några jordgubbar till midsommar? Svaret på den frågan är skrivet i stjärnorna.

Samtidigt innebär det möjligheter för de många som nu permitteras inom andra branscher, till exempel restaurangerna. Men det är bråttom! Det är inte bara att kastas in i jordbruket, det krävs en del utbildning också så man inte råkar förstöra något. Det borde kunna gå att snabbutbildas, men det kräver gemensamma krafter från branschen. Enskilda bönder kan knappast lösa det här själva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sköt mot polisen – med polisens vapen

Den man som greps för mordförsök sedan han skjutit mot poliser som försökte gripa honom på en camping utanför Stenungsund hade kommit över polisens tjänstevapen och använde det vid skottlossningen. Arkivbild.
Den man som greps för mordförsök sedan han skjutit mot poliser som försökte gripa honom på en camping utanför Stenungsund hade kommit över polisens tjänstevapen och använde det vid skottlossningen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som greps för mordförsök sedan han skjutit mot poliser som försökte gripa honom på en camping utanför Stenungsund hade kommit över polisens tjänstevapen och använde det vid skottlossningen.

– Det är okänt hur gärningsmannen fått tag i vapnet, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson, till TT.

Hon tillägger att kollegorna ska höras ytterligare, liksom gärningsmannen.

Den misstänkte, en man i 20-årsåldern, greps på torsdagen efter ett larm om skadegörelse mot en bil på campingplatsen. Skottlossningen uppstod i samband med ett tumult vid gripandet.

En person ska ha träffats av splitter när skott slog in i en bergvägg men inga uppgifter finns om allvarliga skador enligt polisen.

Inrikes

16 åra fängelse för mord på Österlen

Februari år 2019: Polisens kriminaltekniker på plats vid en fastighet utanför Hammenhög efter ett larm om en explosion och en brand. Kort därpå bekräftade polisen att en man hittats död. Arkivbild,
Februari år 2019: Polisens kriminaltekniker på plats vid en fastighet utanför Hammenhög efter ett larm om en explosion och en brand. Kort därpå bekräftade polisen att en man hittats död. Arkivbild,
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen ryckte inledningsvis ut efter ett larm om explosion utanför orten Hammenhög på Österlen i februari i fjol.

Väl på plats fann polisen en död man i 55-årsåldern utanför ett brandskadat uthus. Men omständigheter på platsen ledde till misstanke om att mannen utsatts för ett brott, och kort därpå greps en 26-årig man som nu döms till 16 års fängelse för mord.

Enligt stämningsansökan skulle 26-åringen ha knivhuggit sitt offer samt tänt eld på den friliggande stuga där mannen befann sig i februari förra året.

Redan i höstas bedömde Ystad tingsrätt att mannen var skyldig till mordet, men beslutade samtidigt att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den visade dock att han inte var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordet, och att han inte heller var det när han undersöktes.

Därför saknas förutsättningar för att döma honom till rättspsykiatrisk vård, skriver Ystad tingsrätt i ett pressutskick.

Inrikes

Malmötopp vill se öppna Öresundsgränser fort

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet om fortsatt stängda gränser ställer till det för Öresundsregionen. Men både danska statsministern och svenska utrikesministern pratar nu om en eventuell regional lösning.
– Jag hoppas det går snabbt, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Det handlar om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter – Öresundsregionen har med sina stängda gränser fått sig en rejäl törn under våren. Men under fredagens presskonferens öppnade danska statsministern upp en möjlighet för att en regional gränslösning kan bli aktuell.

"Största arbetsmarknadsregionen"

Statsminister Mette Frederiksen bekräftade också att man för en dialog med Sverige om någon slags regional återöppning. Hur och när en sådan kan komma på plats är oklart, men det är ett besked som tas emot med öppna armar på den svenska sidan.

– Jag delar den danska statsministerns uppfattning när hon ger uttryck för att Öresundsregionen är viktig för både Danmark och Sverige och viljan att hitta en regional lösning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och fortsätter:

– Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion, och med de här besluten om att gränserna inte är öppna så har vi en barriär som slår sönder den. Därför välkomnar jag beskedet om att man kan hitta en regional lösning så fort som möjligt.

Lyfter regionen

På fredagen sa också svenska utrikesministern Ann Linde (S) att hon vill se en regional lösning på gränsfrågan. Men frågan är när en lösning kan vara på plats – och hur en sådan praktiskt skulle kunna utformas.

– Det är ett besked som våra respektive regeringar får ge, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och uppger att hon under hela pandemin haft täta kontakter – både med sin motsvarighet på den danska sidan, liksom med den svenska regeringen.

– I alla dem lyfter jag våra speciella förutsättningar i Öresundsregionen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sjöbo

26-åringen får 16 års fängelse för mord

Polisen på plats i Vallby i februari 2019 där mannen hittades död.
Polisen på plats i Vallby i februari 2019 där mannen hittades död.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Vallby 26-åringen, som har suttit häktad i ett och ett halvt år, fick på fredagen sin dom av Ystad tingsrätt. Han döms till 16 års fängelse för mord på en man i Vallby.

26-åringen ska även betala skadestånd på 60 000 kronor till både den mördade mannens sambo och mamma.

Det var på förmiddagen den 5 februari 2019 som mannen hittades död av sin sambo. Han låg på en gräsmatta nära ett uthus som också brunnit under natten och hade flera knivhugg och även en brännskada på benet.

Inte långt efter det hämtade polisen in den dömde 26-åringen för förhör.

26-åringens bil anmält stulen hittades i Simrishamn. Den var invändigt täckt med bensin och det hade även brunnit i den. I bilen fanns även blodbestänkta kläder som bar de den mördade mannens dna.

I domen står det 26-åringen inte har velat lämna så mycket uppgifter.

”Han har svårt att minnas vad som hände eftersom han varit övertagen av andra människor efter det att han utsatts för sexuella handlingar av andra människor en eller två veckor innan NN bragtes om livet.”

Skälet är oklart

Vilket skäl 26-åringen haft till att begå mordet har inte gått att bringa någon egentlig klarhet om, påpekar tingsrätten i domen.

”De har dock av allt att döma haft en mycket intensiv kontakt inte minst under tiden närmast före mordet som inbegripit relativt starka känslor.”

Avsaknaden av tydligt motiv hos 26-åringen för mordet menar rätten inte påverkar inställningen att han är skyldig ”med tanke på den utredning i övrigt som förebringats”.

I domen står det att 26-åringen har missbrukat cannabis och att han i vissa sammanhang uppfattats som aggressiv och hotfull, exempelvis vid ett besök på en vårdcentral. Under utredningen har det även framkommit att 26-åringen umgåtts med tanken på att ta livet av någon människa.

Led av psykisk ohälsa

Tingsrätten konstaterar att utredningen visar att 26-åringen led av psykisk ohälsa i anslutning till gärningstillfället. Men den rättsmedicinska undersökningen talar dock övervägande skäl för att han inte har begått den aktuella gärningen under påverkan av en psykisk störning som kan betraktas som allvarlig.

”Inte heller finns det anledning att anta att hans nuvarande psykiska tillstånd är sådant att förutsättningar föreligger för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Påföljden ska därför bestämmas till fängelse.”

Försvårande omständigheter

Utgångspunkten vid straffmätningen för mord är 14 års fängelse. Enligt tingsrättens mening står det klart att 26-åringen har visat stor hänsynslöshet vid mordet, som förövats genom ett mycket stort antal knivhugg. Det anser rätten som försvårande omständigheter som inte kan påverkas av han led av psykisk ohälsa. Därför ska fängelsestraffet bestämmas till 16 år.

Malmö

Fyra åtalas för amfetamin i postförsändelse

En av de åtalade försökte spola ner misstänkt narkotika och sin itubrutna mobiltelefon.
Fotograf: Tullen
Malmö
Malmö När en postförsändelse med tre kilo amfetamin hittades på terminalen i Toftanäs bytte tullen ut knarket mot en ofarlig substans.
Fem dagar senare hämtades paketet ut av adressaten, en 54-årig man i Perstorp. Nu ställs han och ytterligare tre män inför rätta för grov narkotikasmuggling.

Paketet anlände till postens terminal på Toftanäs den 22 januari i år. Försändelsen visade sig innehålla 2 960,7 gram amfetamin som skickats från Tyskland. På adresslappen stod namnet på en 54-årig man bosatt i Perstorp.

Tullen beslutade att byta ut narkotikan mot en laglig substans. Sedan lät man försändelsen gå vidare till paketutlämningen i en butik i mannens hemort. När paketet anlänt parkerade tullen utanför butiken och spanade mot utlämningsstället.

Paketet med amfetamin innan tullen bytte ut det mot en laglig substans.
Paketet med amfetamin innan tullen bytte ut det mot en laglig substans.

Fem dagar efter paketets ankomst till Malmö fick tullspanaren napp. Försändelsen hämtades ut av en 54-årig man bosatt på orten inför ögonen på spanaren.

Tillsammans med en kollega följde de han efter 55-åringen, som körde en bil skriven på en 39-årig man i Åstorp dit färden också gick. När de kom fram till bilägarens adress såg de flera män som mötte upp 55-åringen.

Inuti en rulle trädgårdsslang hittades drygt tre hekto amfetamin i 33-åringens hus.

Understödda av polis gick tullen in i bostaden, grep de misstänkta och gjorde husrannsakan. En 33-årig man greps på toaletten när han försökte spola ner misstänkt narkotika och sin mobiltelefon, som han knäckt på mitten innan han lade den i klosetten. Mannen hann dock inte trycka på spolknappen innan han greps av polis.

Vid husrannsakan hittades cirka 350 gram riktigt amfetamin i huset, bland annat i ett sovrum och i garaget. I uppsamlaren till en gräsklippare hittades dessutom 227 gram sprängdeg, och i 39-åringens vapenskåp låg en revolver som han saknade tillstånd för.

Ett olagligt vapen hittades i 33-åringens vapenskåp.

Den 39-årige husägaren, 33-åringen som greps på toaletten, 54-åringen som hämtade ut paketet och en 43-årig kamrat till dem ställs nu alla inför rätta misstänkta för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott.

33-åringen och 39-åringen åtalas också för grovt vapenbrott och narkotikabrott. De nekar alla till brott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Nyheter

Samlingarna berättar vår medicinska historia

Mats Engström visar en respirator i de medicinhistoriska samlingarna i Lund.
Region Skånes medicinhistoriska samling i nya lokaler i Lund. Mats Engström från Kulturen, som förvaltar samlingarna, visar en respirator modell äldre.
Fotograf: Marianne Pernbro
Nyheter
LUND En av de allra första pacemakers som användes, dialysutrustning, nervdroppar och tvångströjor. Ett halsband av utopererade njurstenar, spottkopp för tuberkulossjuka, respiratorer, samt inte minst patientkonst och broderier som patienter på Sankt Lars tillverkat.

Föremålen berättar vår medicinska historia och finns nu samlade i nya lokaler på Gastelyckan i Lund.

En tidig pacemaker, en av de första, från 1960-talet.
En tidig pacemaker, en av de första, från 1960-talet.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Flytten försenades lite på grunda v översvämning och är nu inne i slutfasen, säger mats Engström från Kulturen i Lund. Kulturen förvaltar samlingarna som ägs av Region Skåne. Tidigare förvarades de i lokaler på sjukhusområdet i Lund men dessa ska rivas och nya lokaler var ett måste.

– Här har vi större utrymme och bättre förutsättningar att även visa föremålen, säger Mats Engström.

Mats Engström från Kulturen, som förvaltar Region Skånes medicinhistoriska samlingar, och Region Skånes kulturnämndsordförande Magnus Lunderqvist (KD) i de nya lokalerna på Gastelyckan i Lund.
Mats Engström från Kulturen, som förvaltar Region Skånes medicinhistoriska samlingar, och Region Skånes kulturnämndsordförande Magnus Lunderqvist (KD) i de nya lokalerna på Gastelyckan i Lund.
Fotograf: Marianne Pernbro

Samlingarna utgörs av drygt 34 000 föremål och 4 000 digitala fotografier.

Bilden visar en flaska ”nervdroppar”.
”Nervdroppar" (även kallade Kamferdroppar) var en blandning som bestod av kamfer, eter och starksprit. Användes som lugnande medel och intogs ofta droppad på en sockerbit.
Fotograf: Emma Krantz, Kulturen.

– Här finns föremål från den institutionaliserade vården och från medicinska avdelningar och mottagningar runt om i Skåne. Allt är väldigt väl dokumenterat och finns också i en databas på nätet.

Bild från St Lars i Lund. Rond på avd. C II år 1945. Tillhör S:t Lars sjukhusmuseum, Lund.
Bild från St Lars i Lund. Rond på avd. C II år 1945. Tillhör S:t Lars sjukhusmuseum, Lund.
Fotograf: Originalfoto

Speciellt den psykiatriska vården och dess institutioner är väl dokumenterade och är det som brukar intressera mest, säger Mats Engström.

– Vi har en stor mängd föremål här som berättar om livet, vården och vårdarna vid bland annat Sankt Lars och Vipeholms sjukhus i Lund samt från Sankta Maria sjukhus i Helsingborg.

En dräkt med knappar i ryggen, knappar som kunde låsas med nyckel. Användes på St Lars.
En dräkt med knappar i ryggen, knappar som kunde låsas med nyckel. Användes på St Lars.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Här finns allt från bänkar till tallrikar till utrustning. Föremålen visar behandlingsmetoder och tvångsmedel men också det vardagliga livet och den förändring som kom med psykofarmakans intåg på 1950-talet, berättar Mats Engström.

Han lyfter också fram den patientkonst som finns bevarad, inte minst från Sankt Lars, och med verk av bland annat konstnären Carl Fredrik Hill.

Mats Engström från Kulturen visar broderier som många intagna på bland annat Sankt Lars gjorde, i början i hemlighet. Magnus Lunderqvist från Region Skånes kulturnämnd är intresserad.
Mats Engström från Kulturen visar broderier som många intagna på bland annat Sankt Lars gjorde, i början i hemlighet. Magnus Lunderqvist från Region Skånes kulturnämnd är intresserad.
Fotograf: Marianne Pernbro

– En del fantastiska teckningar och inte minst broderier finns bevarade. Mycket gjordes nog i hemlighet i början för det var inget som uppmuntrades. Det förändrades sedan och blev en del i behandlingen.

Patientkonst i Region Skånes medicinhistoriska samlingar.
Patientkonst uppmuntrades inte i början men den inställningen ändrades under åren och nya behandlingar kom.
Fotograf: Marianne Pernbro

Han visar också en av de allra första pacemakers som användes, från 1960-talet. Teknik som då den utvecklades i Lund var världsledande lyfts också fram, häribland den moderna dialysen och utvecklingen av ultraljudet. Här finns också röntgenapparatur från sent 1800-tal samt operationsbritsar, utrustning för hjärt-lungoperationer från 1960-talet, en stor samling farmaka, instrument, laboratorieutrustning och mikroskop. Dessutom möbler och leksaker från olika avdelningar. Respiratorer inte att förglömma.

Kultur och nöje

Helsingborg inleder klassiskt

Teaterchef Kajsa Giertz ser fram emot en ny säsong med tillförsikt.
Fotograf: Lisa Wikstrand
Kultur och nöje
Scen Amadeus med full symfoniorkester, Vem är rädd för Virgina Woolf med som en arenaföreställning och Äppelkriget tillbaka. På fredagen släppte Helsingborgs stadsteater programmet för säsongen 2020/2021. – Vi har också bestämt att vi spelar även om restriktionerna med 50 personer är kvar i höst, sade stadsteaters chef Kajsa Giertz på det digitala pressmötet.

Helsingborgs stadsteater inleder det nya spelåret med en riktig klassiker - Edward Albees äktenskapsdrama Vem är rädd för Virginia Woolf. Premiär blir det på Lillan 26 september och Maria Kulle och Reine Brynolfsson spelar det äldre paret Martha och George som bjuder hem ett yngre par på middag.

– Vi har skapat en arenascen i Lillan just för den här föreställningen med publik på fyra sidor om scenen, berättar Kajsa Giertz. Det blir också livefilmning och känsla ska vara att vi i publiken sitter i Martha och Georges vardagsrum.

Äppelkriget tillbaka

Den nya säsongens första premiär på Storan är Erik Gedeons musikteater Evigt ung 3 oktober. Här handlar det om åldrande och publiken möter teaterns skådespelare om 30 år.

– Vi har alltid velat sätta upp den och tycker verkligen att vår ensemble är perfekt här med sin publikkontakt, säger Kajsa Giertz.

Efter Evigt ung kommer säsongens första nypremiär 4 oktober. Det blir Äppelkriget som spelades för fulla hus under våren.

– Vi hade 14 fullsålda föreställningar kvar att spela när coronapandemin kom och vi fick stänga, berättar Kajsa Giertz. Folk har stoppat mig på stan och sagt att, snälla kan den inte komma tillbaka. Och det är verkligen en sådan powerföreställning så att uppleva det igen blir härligt.

Förutom Äppelkriget blir det också nypremiär av barnföreställningen Stora drömspelet som gjordes i samarbete med Malmö dockteater. Den hade premiär så sent som 13 mars och är tillbaka redan 21 augusti på Foajéscenen.

– Den är så himla fin så det kändes bortslösat att inte spela den mer, säger Kajsa Giertz. Men för att få plats med de två nypremiärerna har vi fått rumstera om och skjuta fram två andra föreställningar, bland annat en stor familjeföreställning.

Amadeus blir jubileumsföreställning på Helsingborgs stadsteater.
Fotograf: Mats Bäcker

Fyller 100 år

2021 firar Helsingborgs stadsteater 100 år. Jubileumsåret inleds på Lillan med nyskrivna Trädgårdsgatan som är en uppföljare till Helsingborgsberättelsen Knutpunkten som spelades 2019. Precis som Knutpunkten har Trädgårdsgatan skrivits av Teatr Weimars Jörgen Dahlqvist och här möter publiken tre generationer kvinnor och deras vardag.

Efter det drar jubileumsfirandet igång rejält med Peter Schaffers Amadeus. På scenen blir det både skådespelare och operasångare och inte minst hela Helsingborgs symfoniorkester. Underbarnet Mozart spelas av Einar Bredevik och den bittre kompositören Salieri av Björn Kjellman.

– Det kommer att bli väldigt maffigt, säger Kajsa Giertz stolt. Just det här med att höra Guds röst i musiken är viktigt här och att publiken då får höra musiken ordentligt och se musiker och instrument känns väldigt kul. Och scenografen har verkligen räknat och räknat för att alla ska få plats.

– Sedan blir det också en mindre jubileumsföreställning om teaterns historia, lägger Kajsa Giertz till. Och till hösten blir det ytterligare en jubileumsföreställning, en spektakulär grej på ett helt annat sätt.

Asagudars äventyr

20 mars är det dags för barnföreställningen Tigern i magen som är skriven av serieförfattaren Sara Hansson. Sist på säsongen ligger Innan jorden blev rund, en föreställning om asagudarnas öden och äventyr som görs med Riksteatern

– Här möter vi Asgårds många gudar som fajtas och förtvivlar precis som människorna, beskriver Kajsa Giertz.

Även om den nya säsongen presenterades på fredagen så startar inte biljettförsäljningen förrän 26 augusti, förutom till Stora drömspelet. Kajsa Giertz lovar dock att det helt säkert blir teater även om restriktionen om max 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger kvar i höst.

– Det är lite läskigt att släppa biljetter så sent eftersom det blir kortare försäljningstid men samtidigt känns det rätt. Publiken måste veta vilken typ av salong de köper biljetter till, det måste kännas tryggt på alla sätt. Och får vi bara ha 50 i publiken känns det bra med Lillan där vi börjar. Där finns 150 platser och eftersom vi spelar med fyra sidor blir det bra även med färre i publiken. Och behövs det fixar vi om i Storan så att det känns bra för 50 i publiken även där.

Viktigt med kultur i kris

Att vara chef under dessa månader av coronapandemi har varit tufft medger Kajsa Giertz men betonar att det känns väldigt bra att presentera en ny säsong.

– Jag ser framåt med tillförsikt och just det här beslutet att vi spelar även med restriktionerna på 50 personer känns avgörande. Då kan jag trygga alla med det. Vi är ju också offentligt finansierade och har en viktig roll i samhället. Visst finns det distinktioner och saker som är definitivt livsviktigt nu men konst och kultur spelar en stor roll i tider av kris.

FAKTA

Program

Helsingborgs stadsteaters program säsongen 2020/2021

Stora drömspelet, barnteater som får nypremiär 21 augusti på foajéscenen

Medverkande: Sasha Becker, Elin Norin

Regi: Erik Holmström

Vem är rädd för Virginia Woolf, premiär 26 september på Lillan

Regi: Eva Dahlman

Medverkande: Gustav Berg, Reine Brynolfsson, Kajsa Ericsson, Maria Kulle

Evigt ung, premiär 3 oktober på Storan

Medverkande: Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Caroline Leander, Robert Olofsson

Äppelkriget, nypremiär 14 november på Storan

Regi: Annika Kofoed

Medverkande: Laila Adèle, Mikael Ahlberg, Gustav Berg, Sasha Becker, Evamaria Björk, Nils Dernevik med flera

Trädgårdsgatan, premiär 30 januari på Lillan

Regi: Linda Ritzén

Medverkande: Sasha Becker, Evamaria Björk, Annika Kofoed, Birgitta Rydberg

Amadeus, premiär 13 mars 2021 på Storan

Regi: Carl Johan Karlson

Medverkande: Inez Andersson, Gustav Berg, Einar Bredefeldt, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Björn Kjellman med flera.

Innan jorden blev rund, premiär 26 mars 2021 på Lillan

Regi: Ellen Lamm

Medverkande: Mårten Andersson, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Karl Dyall, Paloma Winneth

Tigern i magen, barnteater med premiär 20 mars 2021 på foajéscenen

Medverkande: Sanne Ahlqvist Boltes, Elin Norin, Oskar Stenström

Regi: John Hanse

Säsongen bjuder också på: After work-kvällar med teater på foajéscenen, Afternoon tea-föreställningar och Jultjutet (program med livemusik, humor, brunch, quiz, barhäng med mera 27/11 till 13/12)

FAKTA

Kajsa Giertz om ...

... nostalgi som är temat för säsongen 2020/2021 och hur det syns i föreställningarna: ”Vi har försökt vrida och vända på det här temat och föreställningarna nuddar det på olika sätt. I Evigt ung är det de äldre som minns och man minns också mycket genom musik som det är mycket av i föreställningen. I Vem är rädd för Virginia Woolf kan man se det som att nostalgi också är en sorts eskapism och George och Marta har en slags lek och fantasi som de på något sätt punkterar i slutet, hela deras gemensamma fantasieskapism punkteras. Trädgårdsgatan är nostalgisk i det att det är tre tider som möts och vad gäller Äppelkriget är den ju enormt nostalgisk. I Amadeus handlar det mycket om Salieris smärta kring ambitionen som punkteras i hans liv.”

Malmö

Konsten serverades på Tallriken

Linnea Leander som gör tygtryck kämpade med att få upp sina alster mellan träden vid Tallriken i Pildammsparken.
Linnea Leander som gör tygtryck kämpade med att få upp sina alster mellan träden vid Tallriken i Pildammsparken.
Fotograf: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ På fredagen fladdrade grafikkonst och tygtryck från träden vid Tallriken i Pildammsparken i Malmö.

Det var avgångseleverna från konst- och designutbildningarna på Östra Grevie folkhögskola som på grund av coronaviruset i år fick tänka annorlunda i fråga om sina slututställningar.

Eleverna från Östra Grevie folkhögskolas konstgrafiklinje förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag.
Eleverna från Östra Grevie folkhögskolas konstgrafiklinje förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag.
Fotograf: Marianne Pernbro

Eleverna löste det på flera olika sätt: digitalt på olika vis, via Facebookevent och i olika fönster runt om i staden.

Konstgrafikens slututställning på Tallriken i Pildammsparken på fredagen.
Konstgrafikens slututställning på Tallriken i Pildammsparken på fredagen.
Fotograf: Marianne Pernbro

Konstgrafiklinjen valde att visa sina alster på Tallriken i Pildammsparken i Malmö på fredagen, från 14 till sen kväll.

Hängde tygtryck

På en stege stod Linnea Leander och kämpade med att få snöret runt en tjock trädstam.

– Det är inte så lätt. Och här finns bara en stege. Jag har valt att visa mina tygtryck inne bland träden också, säger hon.

Linnea Leander hade hängt några av sina tygtryck inne bland träden.
Linnea Leander hade hängt några av sina tygtryck inne bland träden.
Fotograf: Marianne Pernbro

Linnea Leander har gått två år på konstgrafiklinjen och gör huvudsakligen tygtryck. Nästa år blir det troligen textillinjen.

Emma Westlund hängde hängde också sina konstverk i träden.
Emma Westlund hängde hängde också sina konstverk i träden.
Fotograf: Marianne Pernbro

Att ställa ut utomhus var bästa lösningen, menar även Emma Westlund som gått ett år på konstgrafiklinjen.

– Förutsättningarna är sådana nu. Vi skulle egentligen hängt våra verk inne bland träden men fick flytta ut hit intill gräsmattan eftersom de avverkade grenar. Därför är vi lite sena med hängningen.

I naturen

En bit bort hade Sara, också konstgrafikelev, redan fått upp sina grejer som både hängde från ett snöre mellan två träd och var framdukade på marken.

Sara var en av flera elever från konstgrafiken på Östra Grevie som förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag. Perfekt att visa sin konst här tyckte hon.
Sara var en av flera elever från konstgrafiken på Östra Grevie som förvandlade Pildammsparken till galleri för en dag. Perfekt att visa sin konst här tyckte hon.
Fotograf: Marianne Pernbro

– Ställa ut här är perfekt, det är jätteroligt. Nu träffar vi många människor och söta hundar. Tur med vädret har vi också.

NÄSTA ARTIKEL