Sport

NHL skjuter på gala och draft

Backen Philip Broberg, mitten, valdes först av svenskarna i förra årets NHL-draft, av Edmonton som åttonde spelare totalt. Arkivbild.
Backen Philip Broberg, mitten, valdes först av svenskarna i förra årets NHL-draft, av Edmonton som åttonde spelare totalt. Arkivbild.
Fotograf: Jonathan Hayward/AP/TT
Sport

Den nordamerikanska ishockeyligan NHL skjuter på flera av sina evenemang i sommar.

Bland annat NHL-galan, där säsongens bästa prestationer prisas, och NHL-draften, den årliga ceremonin då klubbarna tingar unga spelare (i år födda 1 januari 2000–15 september 2002).

I ett pressmeddelande skriver NHL att anledningen är den pågående osäkerheten kopplat till coronaviruset.

NHL-galan skulle ha anordnats den 18 juni i Las Vegas och NHL-draften 26–27 juni i Montreal. Även ett scoutevenemang i Buffalo 1–6 juni skjuts upp.

Inget av arrangemangen har fått något nytt datum.

Sport

Andersson: "Hoppas att det är en mardröm"

Janne Andersson. Arkivbild.
Janne Andersson. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Coronakrisen stoppade senaste samlingen och flyttade fram fotbolls-EM till nästa år.
Förbundskapten Janne Andersson har svårt att greppa allt som har hänt.
– Jag vaknar varje dag och hoppas att det är en mardröm: ”Så här kan det väl inte vara?”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Marssamlingen med matcher mot Ryssland och Cypern försvann från tävlingskalendern.

Likaså EM-slutspelet, som det europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingades flytta till nästa år.

Coronaviruset har – precis som för många andra – påverkat vardagen för herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson.

"Enorm tomhet"

– Jag hade byggt upp så mycket till den här första samlingen inför EM och så blir det bara att luften går ur. Jag mår inte dåligt, man ska inte jämföra med sjukdomar, men man får sina ups-and-downs, eftersom det är en sån enorm tomhet, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Nu får han dagarna att gå genom att tillsammans med assisterade Peter Wettergren och analytikern Christoffer Bernspång ordna instruktionsmaterial till spelarna, för att kunna visa hur man ska agera i olika situationer och mot olika lag.

– Vi har elva klipp som är fantastiskt bra exempel på hur vi kommer till avslut på olika sätt. Variationen i vårt anfallsspel utvecklades under året. Det är en bredd i det vi gör som gläder mig när jag sitter och tittar på det, säger han.

– Sen har jag ringt och pratat med alla ledare i landslaget och så har jag hunnit med en del spelare.

Trivs med jobbet

Arbete kan mycket väl komma att användas i många år framöver, då Janne Andersson kan tänka sig vara kvar på Svenska fotbollförbundet även efter kontraktet som sträcker sig över VM 2022.

– Jag har ett jobb jag trivs fantastiskt bra med och ser inte slutet. Det kanske är så att vi kan förlänga. Jag är inte främmande för att vara förbundskapten livet ut, säger han till tidningen men öppnar även för en tid bortom landskamper och mästerskap.

– Någon gång i framtiden hade det varit roligt att med några som trivs ihop och har liknande värderingar och grundsyn få testa en annan kultur, helt andra sammanhang. Testa att jobba och se om det funkar där.

Sport

Kalla avslutade säsongen med virtuellt lopp

Tävlingssäsongen är avslutad för Charlotte Kalla. Arkivbild.
Tävlingssäsongen är avslutad för Charlotte Kalla. Arkivbild.
Fotograf: Terje Pedersen
Sport
Sport Eftersom skidsäsongen 2019–2020 inte kunde fullföljas som planerat valde Svenska skidförbundet att runda av med ett virtuellt skejtlopp på 15 kilometer.
En som ställde upp var landslagsstjärnan Charlotte Kalla – som nu har tävlat färdigt för i år.

"Tävlingssäsongen 19/20 är avslutad för min del. Tillsammans med @skiteamswexc åkte jag ett virtuellt skejtlopp på fantastiska förhållanden på Södra Berget!", skriver 32-åringen på Instagram.

Resultatet i spåret, utanför Kallas hemstad Sundsvall, registrerades via mobiltelefonen eller en träningsklocka med appen Race One.

Deltagarna har fram till klockan 12 på söndagen på sig att avsluta det virtuella loppet, som ska köras på valfri plats på snö i landet, och måste rapportera in sitt resultat före klockan 13.

Världscupen tog slut i samband med att landslaget skulle avsluta säsongen i USA och Kanada i mitten av mars. Tävlingarna stoppades dock på grund av coronavirusets utbrott.

Sport

Kokkonen klar för spel i HV71

Jesper Kokkonen lämnar Bik Karlskoga för spel i HV71. Arkivbild.
Jesper Kokkonen lämnar Bik Karlskoga för spel i HV71. Arkivbild.
Fotograf: Tommy Pedersen/TT
Sport

Först presenterades Fredrik Forsberg. Nu har SHL-klubben HV71 plockat in ytterligare en spelare som närmast kommer från spel i hockeyallsvenska Bik Karlskoga: Jesper Kokkonen.

"En härlig lirare som gillar att göra mål, men också fysisk i sitt spel och bra på att använda sin tyngd. Lite av en Mattias Remstam-typ. Alla möjligheter att bli en publikfavorit i Kinnarps arena", säger sportchefen Johan Hult i ett pressmeddelande.

Under den gångna säsongen gjorde den 27-årige forwarden 24 mål och 38 poäng på 52 grundseriematcher.

Kokkonen, som tidigare har spelat för Flemingsberg, Ilves, Modo, Hammarby, Huddinge och Vimmerby, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

"Jag hoppas kunna bidra så att vi vinner matcher och att vi får en lång säsong", säger Jesper Kokkonen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Legendarens coronafruktan: "Väldigt tufft"

Roberto Donadoni. Arkivbild.
Roberto Donadoni. Arkivbild.
Fotograf: Giorgio Benvenuti/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som fotbollslegendaren Roberto Donadoni försöker förbereda sin kinesiska klubb Shenzhen inför säsongen finns tankarna hos hans familj i coronakrisens Italien.
– Det är väldigt, väldigt tufft, säger den före detta Milanstjärnan.

Donadoni, 56 år, är från Bergamo, en av de hårdast drabbade städerna i ett Italien där nästan 15 000 människor har avlidit till följd av covid-19.

– Min familj är därifrån. Varje dag pratar jag med min mamma, min bror och min syster. Jag kan se min familj via Facetime, Skype eller Wechat, men det är annorlunda. När du är nära din familj är det en sak, men när du är 10 000 kilometer bort så är det en annan sak, säger Donadoni i en telefonintervju från södra Kina med nyhetsbyrån AFP.

Roberto Donadoni vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre gånger under tolv år i Milan, tog sex Serie A-titlar och silver och brons med Italien i VM 1994 och 1990. Han tog över Shenzhen som tränare i slutet av förra säsongen, kunde inte hålla kvar klubben i högsta divisionen, och har nu pressen på sig att ta laget tillbaka till förstaligan.

Hjälpsändning liggande

Donadoni säger att han inte förlorat några familjemedlemmar i coronapandemin, men att hans före detta hustrus pappa har dött.

Han är djupt oroad för familj och vänner hemma i Italien och skulle helst vilja vara med sin fru Cristina och sin sexåriga dotter som bor i bergen utanför Milano. Men Kina har infört inreseförbud för utländska medborgare för att förhindra en ny våg av coronafall.

Roberto Donadoni har köpt 15 000 ansiktsmasker och försöker också få tag i skyddshandskar och skyddskläder till sjukhuspersonal i Italien. Men ansiktsmaskerna blev liggande i tio dagar i Italien innan de nådde fram.

– Det är helt otroligt, under den tiden var det säkert många som dog. Det är väldigt viktigt att politikerna där hemma hjälper mig och alla andra som vill hjälpa till.

"Hälsan viktigast"

I Kina, där virusutbrottet startade, börjar livet så sakteliga återgå till det normala. Men när ligasäsongen, som skulle ha börjat i februari, kan starta är inte klart.

I Italien och resten av Europa ligger fotbollen nere, men förbunden och ligorna hoppas att den snart ska kunna återupptas. Däremot tog det belgiska förbundet häromdagen beslutet att ställa in resten av ligasäsongen.

Roberto Donadoni har sin åsikt klar:

– Det viktigaste nu är vår hälsa. Att besegra viruset. När vi har gjort det kan vi börja prata om fotboll och sport igen.

Sport

NHL-stjärnan håller igång – via Instagram

Pierre Engvall har, liksom övriga NHL-spelare, tagit en ofrivillig paus på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Pierre Engvall har, liksom övriga NHL-spelare, tagit en ofrivillig paus på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Paul Sancya/AP/TT
Sport
Sport Rookiesäsongen fick ett abrupt stopp när coronviruset lamslog världen. Nu sitter Pierre Engvall hemma i Ljungby och väntar på nya besked från NHL.
Träningen sköter han bland annat med hjälp av Instagram.
– Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Torontospelaren.

48 matcher hann Pierre Engvall spela för kanadensiska Toronto innan säsongen stoppades. Resultatet blev åtta mål och sju assist, tillräckligt bra för att Toronto skulle skriva ett tvåårskontrakt med Engvall i mitten av februari.

– Det startade bra, jag kände att jag fick stort förtroende från tränaren (Sheldon Keefe). Jag kände att jag kom in bra och kunde ta med mitt spel från AHL, säger den svenske forwarden.

De senaste 20 matcherna före stoppet blev det dock bara en poäng. Vad torkan berodde på har Engvall svårt att svara på.

– Jag tyckte ändå att jag spelade bra, det var mer att produktionen gick bättre i början. Man kan inte förvänta sig att vara på topp hela säsongen, samtidigt som man vill vara så bra som möjligt, säger han.

"Var lite chockad"

Sista tiden före stoppet var något märklig, när nyheterna om coronvirusets spridning i Nordamerika kom allt oftare och närmare. Spelarna uppmanades att vara extra försiktiga och tvätta och sprita händerna.

En matchdag när spelarna tog sig till hallen för morgonträning fick de beskedet att de skulle vända hem igen, att allt var inställt.

– Så klart var man lite chockad, man fattade inte riktigt vad som hände. Man tänkte att det inte skulle hålla på så länge.

Engvall stannade kvar i Kanada en tid, men sedan kände han och flickvännen att det var bättre att åka hem i stället för att sitta instängda i en lägenhet i Toronto.

– Vi flög hem, det var inte så många på planet. Man fick ha mask på sig för att hålla sig bättre skyddad.

Övar med brorsan

Nu, i väntan på besked om NHL-säsongen ska fortsätta, är han hemma igen i småländska Ljungby där han bor med föräldrarna och lillebror Kevin, 17, som spelar J20-ishockey med Rögle.

– Det är inte så mycket människor här, så du kan fortfarande gå ut och ta en springtur, säger han.

En vanlig dag i isolering innehåller träning "så man inte tappar all kondition". Laget kör även lite liveträning via Instagram. I hemmet finns också en del utrustning för styrketräning.

– Jag har en skivstång, några kettlebells. Det blir mycket magövningar, mycket ben. Hopp och spänst och så. Det är inget revolutionerande. Det är ganska basic.

När det gäller teknikdelen har han nytta av lillebrorsan som han kan öva med.

– Jag har faktiskt ett hockeymål i garaget och så har jag lite teknikpuckar så att jag kan dribbla och skjuta lite. Så man har inte tappat allt helt, säger Engvall.

Lagchatt och telefon

Spelarna håller kontakt genom en lagchatt och Engvall har även telefonkontakt med de andra svenskarna (William Nylander, Calle Rosén, Rasmus Sandin, Andreas Johnsson) som har åkt hem. Men det blir mycket dödtid.

– Jag kollar på tv-serier, just nu "Vikings". Jag spelar lite "Fortnite" ibland. Det blir inte så mycket mer.

TT: Är du en person som klättrar på väggarna eller lyckas du hitta något slags lugn?

– Nej, jag gillar att hitta på lite mer saker. Men det viktigaste är att vi får ordning på det här. Vi har inte så mycket val, det är bara att göra det bästa av situationen.

Gustav Sjöholm/TT

Pierre Engvall firar ett mål mot Arizona, bild från november.
Pierre Engvall firar ett mål mot Arizona, bild från november. Fotograf: Ross D. Franklin/AP/TT
Pierre Engvall i HV71-dräkt. Arkivbild.
Pierre Engvall i HV71-dräkt. Arkivbild. Fotograf: Mikael Fritzon/TT

FAKTA

Fakta: Pierre Engvall

Forwarden Pierre Engvall, 23, spelade ungdomsishockey i Troja-Ljungby och Frölunda, innan det blev seniorspel i Oskarshamn, Mora och HV71.

Han draftades i sjunde rundan 2014 av Toronto, och spelade sina första matcher i Nordamerika säsongen 2017–2018.

Med farmarlaget Marlies fick Engvall lyfta Calder cup som slutsegrare i AHL förra året. Den här säsongen gjorde han premiär i Toronto Maple Leaves, där han hittills har spelat 48 matcher och gjort 15 poäng.

Källa: Elite Prospects

Sport

NBA-lag stöttar New York med utrustning

New York-guvernören Andrew Cuomo tackar NBA-lagen som stöder New Yorks kamp mot coronaviruset. Arkivbild.
New York-guvernören Andrew Cuomo tackar NBA-lagen som stöder New Yorks kamp mot coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Sport

De amerikanska basketlagen New York Knicks och Brooklyn Nets skänker, i ett samarbete med ligan NBA och Kinas generalkonsul, en miljon ansiktsmasker till New York, uppger guvernör Andrew Cuomo.

"New York tackar er. Vi är mer än tacksamma över att få den personliga skyddsutrustning som behövs akut", skriver New York-guvernören på Twitte r.

Maskerna ska ges till de som arbetar med att bekämpa coronaspridningen i delstaten. Brooklyn Nets ägare Joe Tsai och hans fru, Clara Wu Tsai, har också donerat 1 000 respiratorer som ska levereras inom kort. Enligt Cuomo kommer de respiratorer som redan finns i New York att räcka till i mindre än en vecka.

Enligt sportkanalen ESPN har både NBA, WNBA och deras spelare gått ihop för att skänka 50 miljoner dollar till coronavirusrelaterade hjälpinsatser.

Sport

Svensk galopp populär i världen i coronatider

Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Svensk galoppsport är plötsligt en världsangelägenhet.
När nästan all annan hästsport har avstannat kommer intresserade från hela världen att kunna spela på svenska hästar i helgen.
– Jag skulle säga att vi säkert kommer att tre- till fyrdubbla omsättningen på söndag, säger Ylva Svensson på ATG.

Svensk trav har redan märkt av ett ökat intresse från utlandet. I Sverige är galoppsporten mycket mindre än travet, men internationellt är det den överlägset största hästsporten.

När den stängs ner i nästan hela världen på grund av coronaviruset riktas världens intresse mot Sverige.

Sverige är det enda landet i Europa där hästsport fortfarande pågår, dock utan publik på banorna, och intresset för söndagens galopptävlingar på Bro Park utanför Stockholm är därför mycket större än vanligt.

Hundratal påstötningar

– Vi har otroligt mycket påstötningar från allt från de stora mediebolagen till alla bookies, säger Ylva Svensson, internationellt ansvarig på ATG. Det är säkert ett hundratal som har hört av sig.

ATG har alldeles nyligen gjort ett avtal med ett stort brittiskt spelbolag som gör att deras spelares insatser hamnar i den svenska vinstpotten.

Via andra olika samarbetspartners bland annat i USA och flera länder i Europa öppnas dörrarna för spelare runt om i världen att slå vad på svenska hästar.

– För första gången spelar nu på söndag fransmän på svensk galopp. Det har aldrig hänt förut, säger Ylva Svensson.

ATG gör nu flera riktade marknadsinsatser.

– Vi har tagit fram galoppfilmer med fransk kommentator och gjort trailers. Sedan kommer vi att göra vissa intervjuer på franska, förklarar Ylva Svensson.

Utnyttjar inte situationen

Svensk galoppsport hoppas att tiden i det oväntade rampljuset ska göra att fler får upp ögonen för sporten.

– Det är en enormt svår situation, men det är skönt att det kan komma något lite positivt av det här, säger Svensk Galopps kommunikationschef Amie Karlsson.

För sportchefen Dennis Madsen är det en lite ovan och märklig situation.

– Det är klart när man är det enda som visas i tv är det klart att folk exponeras mer för hästsporten. Det kan vara en positiv effekt, men det är inte därför vi håller på, för att utnyttja en speciell situation, betonar han.

Tävlingarna på Bro Park inleds klockan 12.15.

Mikael Forsell/TT

Sport

"Sänkt lön ger mindre pengar till sjukvården"

Spelarorganisationen PFA tycker att Skatteverket går miste om för mycket pengar om Premier Leauge-spelare som Liverpools Trent Alexander-Arnold och Watfords Abdoulaye Doucoure måste sänka sin lön med 30 procent. Arkivbild.
Spelarorganisationen PFA tycker att Skatteverket går miste om för mycket pengar om Premier Leauge-spelare som Liverpools Trent Alexander-Arnold och Watfords Abdoulaye Doucoure måste sänka sin lön med 30 procent. Arkivbild.
Fotograf: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport Rösterna som kräver att Premier League-spelarna ska sänka lönerna för att rädda sina klubbar blir allt högre i England.
Spelarfackets svar:
Sänkta löner skulle ge flera miljarder mindre i skatteintäkter till sjukvården.

Den engelska fotbollen blöder pengar eftersom alla matcher är inställda på grund av coronavirusets utbrott.

Allt fler kräver att de välbetalda fotbollsstjärnorna ska ställa upp för sina arbetsgivare och gå med på sänkta löner, så att klubbarna slipper permittera eller sparka personal. Däribland sjukvårdsminister Matt Hancock, som för ett par dagar sedan sade att det inte var mer än rätt att spelarna drog sitt strå till stacken.

Ologiskt förslag

Det senaste förslaget från Premier League är att alla spelare ska sänka sina löner med 30 procent för att rädda klubbarnas ekonomi.

Nu slår spelarorganisationen PFA tillbaka.

I ett uttalande kallas förslaget för ologiskt. Den sammanlagda skatten på löner och andra ersättningar är en avsevärd summa som går till att bekosta samhällskritisk verksamhet – vilket är extra viktigt för närvarande, enligt PFA.

"En 30-procentig lönesänkning skulle innebära att Skatteverket går miste om avsevärda summor. Det skulle slå mot sjukvården och annan offentligt finansierad verksamhet", skriver PFA.

2,5 miljarder

Enligt spelarorganisationen skulle den föreslagna lönesänkningen för hela Premier League bli 500 miljoner pund, varav 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i skatt, som inte skulle betalas in.

"Vad skulle den intäktsförlusten för staten innebära för sjukvården? Har Premier League haft det i åtanke i sitt förslag och tänkte sjukvårdsminister Matt Hancock på det när han bad spelare gå med på en lönesänkning?", skriver PFA.

Flera spelare har dragit igång egna välgörenhetsalternativ och samlat in pengar och skyddsmateriel till sjukvården.

"Alla Premier League-spelare vill och ska göra omfattande ekonomiska insatser i denna helt unika situation", skriver PFA i sitt uttalande och tillägger att alla spelarna är medvetna om att de har ett ansvar och känner extra mycket för alla som drabbats av pandemin.

NÄSTA ARTIKEL