Sport

Fotbollsstjärnor avstår lön under krisen

Sebastian Andersson, till vänster, och hans lagkamrater i Union Berlin har gått med på att avstå lön då klubben hamnat i ekonomisk kris. Arkivbild.
Sebastian Andersson, till vänster, och hans lagkamrater i Union Berlin har gått med på att avstå lön då klubben hamnat i ekonomisk kris. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Svenske landslagsanfallaren Sebastian Andersson och de andra spelarna i fotbollsklubben Union Berlin har gått med på att avstå från sina löner på grund av coronakrisen.

Klubben ligger på elfte plats i tabellen och när nu Bundesliga är pausad på grund av spridningen av coronaviruset beskrivs situationen som "extraordinär och svår".

"A-laget har gått med på att avstå från sina löner. Klubbens ledning och anställda har gått med på varianter av deltidsarbete vilket kommer att innebära lönesänkningar", skriver klubben på sin webbplats.

Hur länge spelarna avstår lön framgår inte.

Union Berlin, som bildades i forna Östtyskland, började i division 3 efter den tyska återföreningen och tog sig förra säsongen för första gången upp i högsta serien.

Klubbens ordförande Dirk Zingler säger:

"Ledningen, våra medarbetare, spelarna och tränarstaben har jobbat hårt de senaste månaderna för att nå framgångar i Bundesliga. Nu avstår de stora pengar för att vi ska ta oss igenom den här krisen tillsammans".

Sport

Svensk galopp populär i världen i coronatider

Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Svensk galoppsport är plötsligt en världsangelägenhet.
När nästan all annan hästsport har avstannat kommer intresserade från hela världen att kunna spela på svenska hästar i helgen.
– Jag skulle säga att vi säkert kommer att tre- till fyrdubbla omsättningen på söndag, säger Ylva Svensson på ATG.

Svensk trav har redan märkt av ett ökat intresse från utlandet. I Sverige är galoppsporten mycket mindre än travet, men internationellt är det den överlägset största hästsporten.

När den stängs ner i nästan hela världen på grund av coronaviruset riktas världens intresse mot Sverige.

Sverige är det enda landet i Europa där hästsport fortfarande pågår, dock utan publik på banorna, och intresset för söndagens galopptävlingar på Bro Park utanför Stockholm är därför mycket större än vanligt.

Hundratal påstötningar

– Vi har otroligt mycket påstötningar från allt från de stora mediebolagen till alla bookies, säger Ylva Svensson, internationellt ansvarig på ATG. Det är säkert ett hundratal som har hört av sig.

ATG har alldeles nyligen gjort ett avtal med ett stort brittiskt spelbolag som gör att deras spelares insatser hamnar i den svenska vinstpotten.

Via andra olika samarbetspartners bland annat i USA och flera länder i Europa öppnas dörrarna för spelare runt om i världen att slå vad på svenska hästar.

– För första gången spelar nu på söndag fransmän på svensk galopp. Det har aldrig hänt förut, säger Ylva Svensson.

ATG gör nu flera riktade marknadsinsatser.

– Vi har tagit fram galoppfilmer med fransk kommentator och gjort trailers. Sedan kommer vi att göra vissa intervjuer på franska, förklarar Ylva Svensson.

Utnyttjar inte situationen

Svensk galoppsport hoppas att tiden i det oväntade rampljuset ska göra att fler får upp ögonen för sporten.

– Det är en enormt svår situation, men det är skönt att det kan komma något lite positivt av det här, säger Svensk Galopps kommunikationschef Amie Karlsson.

För sportchefen Dennis Madsen är det en lite ovan och märklig situation.

– Det är klart när man är det enda som visas i tv är det klart att folk exponeras mer för hästsporten. Det kan vara en positiv effekt, men det är inte därför vi håller på, för att utnyttja en speciell situation, betonar han.

Tävlingarna på Bro Park inleds klockan 12.15.

Mikael Forsell/TT

Sport

"Sänkt lön ger mindre pengar till sjukvården"

Spelarorganisationen PFA tycker att Skatteverket går miste om för mycket pengar om Premier Leauge-spelare som Liverpools Trent Alexander-Arnold och Watfords Abdoulaye Doucoure måste sänka sin lön med 30 procent. Arkivbild.
Spelarorganisationen PFA tycker att Skatteverket går miste om för mycket pengar om Premier Leauge-spelare som Liverpools Trent Alexander-Arnold och Watfords Abdoulaye Doucoure måste sänka sin lön med 30 procent. Arkivbild.
Fotograf: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport Rösterna som kräver att Premier League-spelarna ska sänka lönerna för att rädda sina klubbar blir allt högre i England.
Spelarfackets svar:
Sänkta löner skulle ge flera miljarder mindre i skatteintäkter till sjukvården.

Den engelska fotbollen blöder pengar eftersom alla matcher är inställda på grund av coronavirusets utbrott.

Allt fler kräver att de välbetalda fotbollsstjärnorna ska ställa upp för sina arbetsgivare och gå med på sänkta löner, så att klubbarna slipper permittera eller sparka personal. Däribland sjukvårdsminister Matt Hancock, som för ett par dagar sedan sade att det inte var mer än rätt att spelarna drog sitt strå till stacken.

Ologiskt förslag

Det senaste förslaget från Premier League är att alla spelare ska sänka sina löner med 30 procent för att rädda klubbarnas ekonomi.

Nu slår spelarorganisationen PFA tillbaka.

I ett uttalande kallas förslaget för ologiskt. Den sammanlagda skatten på löner och andra ersättningar är en avsevärd summa som går till att bekosta samhällskritisk verksamhet – vilket är extra viktigt för närvarande, enligt PFA.

"En 30-procentig lönesänkning skulle innebära att Skatteverket går miste om avsevärda summor. Det skulle slå mot sjukvården och annan offentligt finansierad verksamhet", skriver PFA.

2,5 miljarder

Enligt spelarorganisationen skulle den föreslagna lönesänkningen för hela Premier League bli 500 miljoner pund, varav 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i skatt, som inte skulle betalas in.

"Vad skulle den intäktsförlusten för staten innebära för sjukvården? Har Premier League haft det i åtanke i sitt förslag och tänkte sjukvårdsminister Matt Hancock på det när han bad spelare gå med på en lönesänkning?", skriver PFA.

Flera spelare har dragit igång egna välgörenhetsalternativ och samlat in pengar och skyddsmateriel till sjukvården.

"Alla Premier League-spelare vill och ska göra omfattande ekonomiska insatser i denna helt unika situation", skriver PFA i sitt uttalande och tillägger att alla spelarna är medvetna om att de har ett ansvar och känner extra mycket för alla som drabbats av pandemin.

Sport

Förre F1-chefen: Ställ in säsongen

Lewis Hamilton under ett test i sin Mercedes tidigare i år. Frågan är om det blir någon F1-säsong i år? Förre F1-chefen Bernie Ecclestone vill att säsongen ställs in. Arkivbild.
Lewis Hamilton under ett test i sin Mercedes tidigare i år. Frågan är om det blir någon F1-säsong i år? Förre F1-chefen Bernie Ecclestone vill att säsongen ställs in. Arkivbild.
Fotograf: Joan Monfort/AP/TT
Sport

Förre F1-chefen Bernie Ecclestone tycker att årets säsong borde ställas in på grund av coronavirusets spridning.

De första åtta deltävlingarna på 2020 års säsong har ställts in eller skjutits upp och det är fortfarande osäkert med de 14 lopp som fortfarande finns på programmet. Enligt reglementet måste minst åtta tävlingar köras för att en världsmästare ska kunna koras.

– Vi borde stoppa mästerskapet i år och förhoppningsvis starta igen nästa år. Jag kan inte se att det är möjligt att få ihop tillräckligt antal tävlingar för att mästerskapet ska räknas, säger den 89-årige Ecclestone till BBC Radio.

Regerande världsmästaren Lewis Hamilton siktar i år på att tangera Michael Schumachers rekord på sju inkörda VM-titlar. Men skulle Ecclestones vilja bli verklighet får britten sikta in sig på rekordet nästa år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Cyber Lane imponerade på Jägersro

Häst och kusk segerdefilerar efter ett lopp
Cyber Lane och Johan Untersteiner segerdefilerar efter segern i STL:s gulddivision på Jägersro.
Fotograf: MR
Fotograf: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Sport
TRAV Cyber Lane är tillbaka! Trots långt tävlingsuppehåll och knallhårt motstånd tog topphästen på lördagen hem den andra deltävlingen i Paralympiatravet.

- Målsättningen är att han ska matcha de allra bästa i år, sa hästens tränare och kusk Johan Untersteiner.

I fjol hade den forne derbyvinnaren en knackig säsong. I år är förhoppningen att han på allvar ska ta klivet in i den absoluta toppen. Av årsdebuten på Jägersro att döma är han redan där. Från fjärde par utvändigt levererade han en mäktig långspurt i tredjespår och kämpade sedan ner Velvet Gio i en rafflande upploppsstrid.

- Det var riktigt bra gjort! Han fick gå i eget anfall sista 600 meterna och det var bra att kunna tugga ner dem till slut. Det stod och vägde på upploppet och vi hade inte grepp förrän sista biten. Han kämpar verkligen hela vägen och vet var mållinjen ligger, sa Johan Untersteiner.

Cyber Lane årsdebuterade i motsvarande lopp förra året, när det fortfarande hette Olympiatravet, men i år var det en bättre häst som inledde tävlingsåret.

- Man sitter i regn- och snörusk hela vintern och ser fram emot den här dagen och att då kunna vinna direkt, det är en fantastisk känsla. Han var väldigt fin i travet i dag och det uppskattar man efter så här långt uppehåll.

Hemmaseger i Derby Trial

I Derby Trial årsdebuterade kulltopparna Upset Face och Power men den väntade duellen uteblev. Adrian Kolgjini lyckades svara upp ledningen från sitt innerspår med Upset Face och då Robert Bergh valde att gå ner i rygg på ledaren med Power och sedan sitta kvar där när hästar fyllde på i andraspår blev loppet ett sömnpiller.

Upset Face fick avverka de första 1 500 meterna på mycket långsamma 1.18,6 och hade efter det inga som helst bekymmer med att gå undan till komfortabel seger före skuggande Power.

- Det var ett skönt träningsjobb för honom med tanke på hur loppet blev kört. Det var en bra årsdebut, sa Adrian Kolgjini som nu kan blicka mot större uppgifter för den högkapable fyraåringen.

- Kungapokalen är hans första mål men han har egentligen bara ett riktigt stort mål och det är derbyt i september, så full fokus på det. Det är lång väg dit men jag tror att vi har hästen som kan göra det (vinna).

Robert Bergh var i stort sett nöjd med Power och fjolårets kriterievinnare lär utmana Upset Face när det drar ihop sig till större uppgifter.

- Han var för het och låg på alldeles för hårt för att jag ska vara helt nöjd med honom men han var väldigt fin och fick ett vilsamt lopp och det var bra, sa Robert Bergh, som istället fick vända upp för segerdefilering efter klass I.

Där dundrade han till ledningen med segervane Van Gogh Z.S. och därifrån bombade sexåringen undan på nya rekordet 1.11,7 över 1 640 meter med bilstart. Det var hästens åttonde seger i tionde starten sedan han kom i Robert Berghs träning.

Uppvisning i silver

Prosperous har hittat nya växlar sedan han i höstas flyttade från Halmstad till Henk Grif i Nederländerna. När han nu återvände till sitt forna hemland bjöd han på uppvisning. Från spår tolv bakom startbilen hade han rundat fram till positionen utvändigt om ledande favoriten Niky Flax i andra sväng och ett varv senare högg han tänderna i ledaren och klev undan till överlägsen seger, den sjunde på åtta starter för Henk Grif. I sulkyn satt Björn Goop.

I Diamantstoet gjorde fyraåriga Waiting Hill Hall en stark debut i Thomas Uhrbergs regi när hon rundade till seger från fjärde par utvändigt sista 700 meterna. Dagens andra hemmaseger på V75.

Omgångens största favorit Knowledge’em och Marc Elias fick däremot sträcka vapen mot Pär Hedbergs Fredric Palema i klass II sedan denne tagit hand om ledningen och gått undan till enkel triumf.

Björn Goop tog hem den avslutande bronsdivisionen med egentränade Giant Shadow - Marc Elias tvåa igen - och därmed landade utdelningen för sju rätt på V75 på 2 388 kronor. Sex rätt gav 46 kronor och femrättspotten, 29 220 499 kronor, går vidare till påskdagens multijackpot.

Sport

PL-klubben: "Våra pengar tar slut i augusti"

James Tarkowski (höger) och hans Burnley har det tungt ekonomiskt på grund av coronakrisen. Arkivbild.
James Tarkowski (höger) och hans Burnley har det tungt ekonomiskt på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Martin Rickett/AP/TT
Sport
Sport Läget är minst sagt prekärt i Burnley på grund av coronapandemin.
Om Premier League inte återupptas kommer den engelska ligatian att ha helt slut på pengar i slutet av sommaren.

– Faktum är att om vi inte avslutar den här säsongen och inte får ett startdatum för nästa säsong så kommer vi som klubb att ha slut på pengar i augusti, säger klubbens ordförande Mike Garlick till Sky Sports.

Premier League meddelade i veckan att säsongen kommer återupptas när det bedöms vara tillräckligt säkert, med hänvisning till den okontrollerade smittspridningen.

Burnley meddelar att det handlar om en total förlust på 50 miljoner pund (drygt 620 miljoner kronor) om säsongen inte fullbordas.

– Det handlar inte bara om Burnley eller någon annan klubb längre. Det handlar om hela fotbollens ekosystem, från Premier League och nedåt och näringslivet som lever på det ekosystemet, säger Garlick.

Sport

Hyllningen till Kobe Bryant: "Vi är stolta"

Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Fotograf: Chris Schneider/AP/TT
Sport
Sport Drygt två månader efter sin död har Kobe Bryant valts in i basketens Hall of fame.
Det som skulle ha varit en glädjens stund blir nu en hyllning till stjärnan som omkom i en helikopterkrasch.
– Vi är extremt stolta över honom, säger hans änka Vanessa Bryant till ESPN.

En spelare kan väljas in i Hall of fame först fyra år efter karriären tagit slut och i år var första gången Kobe Bryant kunde komma i fråga. Bryant spelade sin sista match 2016.

Att en spelare som tog fem NBA-titlar med Los Angeles Lakers skulle väljas in ansågs som självklart, men hedersbetygelsen blir extra speciell med tanke på att den nu sker postumt.

– Det är en otrolig prestation och ära och vi är extremt stolta över honom, säger Vanessa Bryant

Kobe Bryant omkom tillsammans med sin dotter och ytterligare sju personer när deras helikopter kraschade den 26 januari i år.

– Naturligtvis önskar vi att han hade varit här med oss och firat detta, säger Vanessa Bryant. Vi är otroligt stolta över honom och det finns en tröst i att han förmodligen skulle bli invald i Hall of fame i år.

Sammanlagt nio personer blir invalda i Hall of fame i år, skriver ESPN. Däribland ytterligare två NBA-stjärnor; Tim Duncan som vann fem titlar med San Antonio och Kevin Garnett som hade en 21 år lång karriär i NBA och vann titeln en gång med Boston.

Själva inträdet i Hall of fame sker under en ceremoni i Springfield i delstaten Massachusetts den 29 augusti.

Mikael Forsell/TT

Sport

Hammarby permitterar: "Gäller släcka bränder"

Hammarbys mittback David Fällman tyckte det var självklart att ställa upp för klubben och gå ned i lön. Arkivbild.
Hammarbys mittback David Fällman tyckte det var självklart att ställa upp för klubben och gå ned i lön. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Hammarby gör som nästan alla andra i allsvenskan.
Det vill säga korttidspermitterar sin personal.
– Vi är väldigt eniga och glada över att kunna hjälpa till, säger mittbacken David Fällman.

Fjolårets allsvenska trea Hammarby har beslutat att korttidspermittera hela sin personal, inklusive spelare och ledare i herrlaget.

Detta skriver fotbollsklubben på sin hemsida.

Åtgärden vidtas för att lindra den hårt ansatta ekonomin som blivit en följd av den pågående coronakrisen. Korttidspermitteringen gäller dock inte "personal och ledare inom Hammarby IF Fotbollförenings verksamhet", meddelar klubben.

"Följt utvecklingen"

"Vi har naturligtvis följt utvecklingen kring coronaviruset och ser att det här kommer att ge tydliga ekonomiska konsekvenser för oss. Det är för tidigt att dra några exakta slutsatser kring hur mycket det här kommer att påverka oss ekonomiskt, men verksamheten är i princip satt på paus nu och då anpassar vi vår organisation efter det läget", säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Kindlund tillägger att Hammarby har "kontroll på kassaflödet" och att spelarna i herrarnas A-lag har gått med på att avstå runt 50 procent av sina löner fram till sommaren – pengar som de kommer att få tillbaka.

För Hammarbys mittback David Fällman var det en självklarhet att ställa upp.

– Jag kan bara prata för mig själv men jag vet att vi är väldigt eniga och glada över att vi kan hjälpa till på det här sättet.

– Om klubben kommer fram till något som kan hjälpa den ur stormen så är vi spelare med på det, säger 30-åringen.

"Ett tufft läge"

Fällman tillägger:

– Vi är nöjda med hur vi kan hjälpa till och att vi alla drar åt samma håll. Nu gäller det att släcka bränder. Det är det vi gör, man får vara lite här och nu och ta allt som det kommer.

Förutom Hammarby har följande klubbar i allsvenskan permitterat delar av sin organisation: AIK, Falkenberg, Häcken, Elfsborg, Malmö, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Mjällby, Örebro, Östersund, Helsingborg, Sirius och Varberg.

Den enda klubben som inte har vidtagit en liknande åtgärd är svenska mästarklubben Djurgården.

Pelle Strandman/TT

Sport

Irland byter kapten direkt

Stephen Kenny i samband med U21-kvalet mellan Sverige och Irland i Kalmar i höstas. Nu tar han över Irlands A-landslag tidigare än planerat. Arkivbild.
Stephen Kenny i samband med U21-kvalet mellan Sverige och Irland i Kalmar i höstas. Nu tar han över Irlands A-landslag tidigare än planerat. Arkivbild.
Fotograf: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Mick McCarthys andra period som förbundskapten för Irlands fotbollsherrar tog slut på lördagen. Då meddelade det irländska fotbollsförbundet att efterträdaren Stephen Kenny får ta över direkt.

McCarthy, 61, tillträdde i november 2018 och skulle ha lett Irland i förra månadens playoff till EM – något som coronautbrottet satte stopp för.

Om Irland hade kvalat in till EM skulle McCarthy också ha lett dem där, men mästerskapet sköts nyligen upp till 2021. McCarthy hade kontrakt till den 31 juli.

"Det här gör att Stephen Kenny får tid på sig att planera playoffsemifinalen mot Slovakien senare i år", skriver det irländska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet står båda tränarna bakom beslutet. Stephen Kenny, 48, var tidigare förbundskapten för Irlands U21-landslag.

McCarthys sista match blev 1–1-mötet med Danmark i EM-kvalet i november, ett resultat som gjorde att Irland missade en direktplats till EM-slutspelet.

NÄSTA ARTIKEL