INSTÄLLT.

”Manligheten är vilsen i vår tid”

Ingen Sektion satt
INSTÄLLT. Tidningens Ralph Bretzer besökte repetitionen dagarna innan stängningsbeskedet kom.

I Molieres Tartuffe söker en vilsen manlighet sitt fotfäste när den ställs inför pjäsens skurkaktige och amoraliske huvudperson.

– Tartuffe är lekfull och det är ju det vi gör som skådespelare, vi leker. Personen Tartuffe är på sitt sätt en briljant skådespelare som lyckas vända de sämsta odds till seger, det är kul att gestalta, säger Johan Holmberg som ikläder titelrollen i Malmö stadsteaters uppsättning på Hipp.

Tartuffe hade premiär 1664, precis mitt emellan renässansen och upplysningstiden, med historien om hur pjäsens titelkaraktär nästlar sig in hos Orgon och hans familj genom att charma fadern för att vinna såväl hans rikedom som hans dotter.

I Malmö stadsteaters nytolkning, som bearbetats av dramatikern Hanna Nygren och regissören Dennis Sandin, har det blivit en berättelse om en slags rotlös manlighet.

– Redan originaltexten handlar om ett patriarkat under hot, där familjefadern Orgon försöker återupprätta sin makt i huset med hjälp av Tartuffe, säger Johan Holmberg.

– Här har det förstärkts ännu mer så att Tartuffe inte bara blir en religiös hycklare utan också försöker återupprätta mannens roll i samhället. De har inspirerats av Jordan B Peterson – på så sätt går den rakt in i vår tids feminismbacklash och incel-snubbar på internet som sitter och hatar.

Fredrik Gunnarsson som spelar Orgon fyller i:

– Tartuffe står för reaktionära värden. Vi ska tillbaka till något slags 50-talsideal där män är män och kvinnor kvinnor. Det jag tycker är intressant, utifrån mitt perspektiv som Orgon, är hur skönt det är med någon som talar klarspråk och berättar för en hur det ligger till, oavsett sanningshalt. Det kan jag märka i vårt samhälle. Det är stora ledare över hela världen som knäckt koden: sanningen är inte det viktigaste, det är att vara trovärdig i sitt tyckande.

Det har ju aktualiserats den senaste tiden med coronaviruset.

– Ja, det är därför han får så mycket skit, [statsepidemiolog Anders] Tegnell, för att han säger att vi inte riktigt vet medan de som stänger ned hela länder anses som handlingskraftiga.

Var hittar du dig själv i rollen som Orgon?

– När jag tittar på min pappa eller min farfar så var det nog enklare för dem, inte att vara människa, men att veta hur de skulle agera och reagera på saker. I dag får man vara mycket mer öppen och lyhörd som man. Det är positivt men kan också vara förvirrande. Där kan jag tänka att Orgon var uppfostrad i att en man skulle vara på ett sätt men sedan ska familjeöverhuvudet inte längre vara på det sättet, då ska alla andra medlemmar ha andra åsikter.

Tartuffe må vara en skurk och en bedragare men Johan Holmberg kan också se en annan sida av sin karaktär.

– Han är ganska charmig också. Han är så kreativ och lekfull. Han har psykopatens förmåga att hela tiden hitta en ny väg, en ny angreppspunkt eller en ny strategi. Det är roligt att spela den typen av roller som är helt skamlösa i sina metoder, som inte tyngs ned av någon typ av moral. Han är ett svin men han söker också ett sammanhang. Han vill ha kärlek, vänskap och sex som alla andra människor. Ska man psykologisera det här med vår tids mansrörelser så kanske det handlar om en förlust av sammanhang som de försöker återskapa men på fel sätt. Det kanske inte är ett patriarkat de försöker återskapa men ett broderskap – på gott och ont. Manligheten är vilsen i vår tid.

Vad är det då som gör att Molieres pjäser fortfarande spelas efter 350 år och fortsätter att ha relevans när så mycket annat från samma tid glömts bort i det allmänna medvetandet? Att de bygger på arketyper är en av anledningarna.

– Det är Den girige, Den inbillade sjuke, Tartuffe. Det är som dödssynderna ..., säger Fredrik Gunnarsson.

– Det är något klassiskt: man vill frossa och man vill ha saker. Och sedan är det något i humorn – det är den som är lägst stående, pigan, som är den mest slagkraftiga, förnuftet, medan patriarken är den som hela tiden har fel. Det är något i själva bygget som tilltalar människan. Man hejar på underdogen.

Johan Holmberg poängterar att Moliere själv var skådespelare som turnerade runt med sitt sällskap på den franska landsbygden innan han började skriva pjäser.

– Det märker man. Han skriver väldigt bra ”skådespelarpjäser”, säger han.

– Han bröt mot den tidens lite stelnade konventioner och förde in en för den tiden mycket naturligare, enklare och realistisk spelstil.

När tidningen möter Johan Holmberg och Fredrik Gunnarsson är det tio dagar kvar till premiären av Tartuffe och mycket kan hända i dessa coronatider. Som skådespelare får man försöka bortse från det, menar Fredrik Gunnarsson.

– Vi får gå till jobbet och lägga 100 procent av vår kraft och energi på det och så får man se vad som händer. Vi kan inte göra mycket mer. Vi har direktiv från teaterns ledning som har från Malmö stad att vi kör på. Samtidigt ser vi att fler och fler kulturinstitutioner väljer att pausa.

– Det är en märklig situation men när man väl är på scen så är det roligt, vilket det alltid är. Man får leka och det är en ynnest, säger Johan Holmberg.

– Det är intressant att tänka på teatern som en symbol för ett samhälle – en plats dit man kan gå för att mötas och diskutera samhälleliga frågor – vilket kan motivera att man faktiskt håller öppet så långt det bara går. Så länge det inte är vansinnigt ur en medicinsk synpunkt så är det en kvalitet att vi vågar ha öppet. Många är ensamma, många är oroliga och känner sig otrygga. Att då kunna gå till ett bibliotek eller en teater är en kvalitet i sig.

Ponera att det blir premiär som planerat och ni får spela för halvtom salong. Hur skulle det kännas?

– Som förr i tiden, som på 90-talet när det var så, säger Fredrik Gunnarsson med ett skratt, och tillägger:

– Jag tror inte att det skulle påverka oss så mycket.

Johan Holmberg påpekar att kraften från en hel salong som skrattar naturligtvis ger någonting till skådespelarna, samtidigt finns andra kvaliteter i pjäsen än de komiska:

– Den har allvarliga stråk och en bra psykologisk beskrivning, en spännande välskriven intrig. Det fungerar även utan fullsatta hus, säger Johan Holmberg.

Om man bortser från skratten, tänker man på publiken när man står där på scen?

– Jo, men det gör man. Det är livekänslan. Man tänker på det i små, små förskjutningar, Man håller på något för att låta ett skratt komma eller hur man vänder sig till publiken i vissa repliker ..., säger Fredrik Gunnarsson.

– Men om det är hundra eller tre hundra, det tror jag inte påverkar oss så enormt mycket. Fast det är klart att man vill att det ska komma folk.

FAKTA

Fakta:

Malmö stadsteater pausar:

På fredagen kom beskedet om att Malmö stadsteater och även Malmö Live helt pausar sin publika verksamhet på grund av coronapandemin.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande på fredagen.

All publik som har biljetter till någon av de inställda föreställningarna kommer att bli kontaktade av arrangören och arbetet bakom kulisserna fortsätter under perioden.

Följande gäller för Malmö stadsteaters föreställningar:

Ögonvittnen på Studion har filmats med 3D-ljud och kommer att kunna sändas digitalt till de skolor och personer som köpt biljetter till föreställningen.

Prekariatet på Intiman spelade sista föreställningen torsdag 19 mars.

Tartuffe på Hipp, som skulle haft premiär 27 mars, kommer att färdigställas och teatern arbetar mot att göra en filmatisering för webbsändning.

Halva månen på Intiman pausar repetitionerna. Målet är att ha premiär i slutet av maj.

Följande gäller för Malmö live:

Malmö Live fortsätter att erbjuda fria livestreamade konserter med delar av Malmö symfoniorkester via bolagets hemsida malmolive.se, detta på ordinarie konserttid torsdagar kl 19 (med reservation för ändringar). Information om vilka konserter och arrangemang som påverkas av uppehållet finns också på hemsidan.

Inrikes

Nu ska vårdpersonal coronatestas

På Ullevål sjukhus i Norge testades 300 vårdmedarbetare per dag i mitten på mars. Arkivbild.
På Ullevål sjukhus i Norge testades 300 vårdmedarbetare per dag i mitten på mars. Arkivbild.
Fotograf: Ole Berg-Rusten
Inrikes
Inrikes I början av nästa vecka ska cirka 18 000 vårdarbetare och patienter i Stockholms län erbjudas test för att se om de har eller har haft coronavirus.
Erbjudandet gäller alla som inte redan har bekräftad corona eller väntar på provsvar.

Studien leds av Karolinska universitetssjukhuset och omfattar omkring 18 000 personer.

– I dagsläget har vi väldigt lite information om hur viruset spridit sig i regionen. När epidemin var alldeles ny hade man begränsad kapacitet att testa. Nu har vi nya metoder för att testa och analysera som är både snabbare och billigare, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien.

Att studien utförs i Stockholms län beror på att situationen är mest allvarlig där, menar Joakim Dillner, men all data kommer att vara tillgänglig för Folkhälsomyndigheten och andra regioner i Sverige.

Börjar testa nästa vecka

Testerna som ska användas i studien fanns inte för bara ett par veckor sedan och så sent som på torsdagen kom godkännandet från Etikprövningsmyndigheten. Enligt planeringen ska studien komma i gång under början av nästa vecka och pågå i cirka två veckor.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner.

Nya strategier

I dagarna pågår dialog med Folkhälsomyndigheten kring vad olika resultat på studien kan leda till i praktiken.

Joakim Dillner menar att först när det finns mer kunskap i de här frågorna kan man föreslå strategier som till exempel att erbjuda tester till hela befolkningen.

– Det är väldigt mycket om infektionen och betydelsen av testning som vi inte vet. Just därför är det så viktigt att vi kan få kunskap om det, säger Joakim Dillner.

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: De nya testen

Testet för att se om man har viruset är framtaget av Karolinska institutet (KI) och antikroppstestet som ska visa om man har haft viruset tidigare är framtaget av Science for life laboratory, ett samarbete mellan KI, KTH och Stockholms universitet.

Sport

Får vänta på OS-biljett – trots fullträffen

Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.
Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Nytt personbästa och världens tredje längsta kast i år.
Ändå får Simon Pettersson vänta på sin OS-biljett.
– Just nu tycker man de kunde väntat en vecka till, säger 26-åringen om beslutet att skjuta på möjligheten att kvala in till spelen i Tokyo.

Nytt personligt rekord, fjärde bäste svensk genom tiderna och världens tredje längsta kast i år.

Simon Pettersson kunde knappast klaga på sin insats när han slungade iväg diskusen 66,93 meter i en lokal kasttävling i Växjö på långfredagen. Därmed förbättrade han sitt eget rekord på 66,39 med hela 54 centimeter.

– Jag brukar vara i hyfsad form den här tiden på året. Normalt är vi på träningsläger i USA den här tiden i april, men det fick ställas in av förklarliga skäl, säger Simon Pettersson till Aftonbladet och syftar på den pågående coronapandemin.

"Gäller inte"

I och med 26-åringens fullträff klättrar han förbi den tidigare svenske fyran Göran Svensson, vars toppnotering från 1988 mätte 66,40.

Etta på den svenska topplistan är Daniel Ståhl som har det svenska rekordet på 71,86. Den svenske VM-guldmedaljören följs av Ricky Bruch (71,26) och Stefan Fernholm (68,30).

Men trots att Pettersson, som blev nia i diskusfinalen i VM i höstas, med bred marginal klarade OS-kvalgränsen på 66 meter innebar fullträffen i Växjö ingen säkrad biljett till spelen i Tokyo som har skjutits upp till sommaren 2021.

– Det gäller inte tyvärr, konstaterar han.

Uppskjutet till december

Anledningen är att det internationella friidrottsförbundet World Athletics i veckan beslutade att skjuta på möjligheten att kvala in till OS fram till den 1 december. Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt gälland tränings- och tävlingsmöjligheter.

– Just nu tycker man de kunde väntat en vecka till. Men jag var över kvalgränsen i somras också, så jag har i alla fall gjort det en gång, säger Pettersson till Aftonbladet.

Toppar världsårsbästalistan gör jamaicanen Fredrick Dacres på 69,67 följd av colombianen Mauricio Ortega på 67,03.

Rättat: I en tidigare version angavs att tävlingen var Simon Petterssons säsongspremiär. Rätt ska vara att det var andra tävlingen för året.

Kultur och nöje

Lollapalooza i Stockholm ställs in

Billie Eilish framträdde på förra årets Lollapalooza. Arkivbild.
Billie Eilish framträdde på förra årets Lollapalooza. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lollapalooza skjuts upp till nästa år, meddelar Live Nation.
Festivalen skulle ha ägt rum den 26–28 juni på Gärdet i Stockholm och bland andra Pearl Jam, Post Malone, Kendrick Lamar, Ellie Goulding och Camila Cabello var inbokade artister.

Datumet för 2021 års festival är 2–4 juli och de som har köpt biljetter till sommarens inställda upplaga kommer att kunna använda dessa nästa år. Det går också att pengarna tillbaka för redan inköpta biljetter till 2020 års festival.

Tidigare har Live Nation varit hoppfulla om att ändå kunna genomföra Lollapalooza, som förra sommaren lockade 56 000 besökare.

"Saknar motstycke"

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation, säger att det var svårt att föreställa sig att man inte skulle få upprepa succén.

"Vi hade då aldrig kunnat föreställa oss att vi skulle hamna i en situation där vi inte skulle få ge fansen från hela världen den upplevelsen i år igen – men det här är tider som saknar motstycke. Nu måste vi blicka framåt, fokusera på att ta hand om de som behöver det mest, följa råden från våra myndigheter och börja arbeta på 2021 års festival", säger hon i ett uttalande till TT.

Pearl Jam spelar

Åtminstone ett av årets inbokade band följer med uppställningen till nästa år, skriver festivalledningen i ett pressmeddelande.

"Vi kan redan nu meddela att Pearl Jam kan bekräfta att de kommer att spela på Lolla Stockholm 2021. Vi kommer att spendera följande månader med att sätta ihop en ny fantastisk line-up för nästa års festival."

Beslutet att ställa in festivalen kommer dagar efter att statsepidemiolog Anders Tegnell sagt till TT att det "ser mörkt ut" för sommarens alla musikfestivaler.

"Att samla väldigt mycket folk från olika delar av landet under de tidiga delarna av sommaren, oddsen är inte jättebra för att det kommer att fungera", sade han.

Ann Edliden/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Ryssland rasar över riven staty i Prag

Statyn av den sovjetiske generalen Ivan Konev lyftes bort från sin sockel i Prag förra fredagen.
Statyn av den sovjetiske generalen Ivan Konev lyftes bort från sin sockel i Prag förra fredagen.
Fotograf: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes

Ryssland visar ett stort missnöje över att myndigheterna i Tjeckiens huvudstad Prag valt att riva en staty av en sovjetisk general.

Statyn föreställer generalen Ivan Konev, som ledde Röda armén vid östfronten under andra världskriget och var med och befriade Prag från nazitysk ockupation. I Tjeckien ses statyn också som en symbol för decennier av förtryck under kommunistiskt styre.

Rysslands ambassad i Prag protesterar och den ryska federala utredningsmyndighet har börjat utreda om rivningen kan utgöra ett brott, trots att det skett i ett annat land. I Ryssland är det ett särskilt brott att vandalisera viktiga militära symboler.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu har krävt av sin tjeckiske kollega Lubomir Metnar att statyn ska överlämnas till Ryssland. Metnar har svarat att det inte är möjligt då den tillhör den tjeckiska huvudstaden.

En myndighetsföreträdare i Prag säger till nyhetsbyrån CTK att statyn ska placeras på ett museum tillägnat det dåvarande Tjeckoslovakiens historia.

Inrikes

"Betydande påverkan" på medicinsk beredskap

Maja Marklund vid Läkemedelsverket menar att både Stockholm och Östergötland varnat för låga nivåer av narkosläkemedlet propofol.
Maja Marklund vid Läkemedelsverket menar att både Stockholm och Östergötland varnat för låga nivåer av narkosläkemedlet propofol.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes En tredjedel av landets regioner rapporterar en betydande till allvarlig påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen under den pågående coronaepidemin, enligt Socialstyrelsen.
Ytterligare 77 personer har avlidit i covid-19 under det senaste dygnet.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att ingen av landets regioner rapporterar någon kritisk påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen.

– Däremot så har en tredjedel av landets regioner en betydande till allvarlig påverkan, vilket är allvarligt, säger hon.

Taha Alexandersson säger att antalet intensivvårdsplatser ökar med mellan en och tre procent varje dag.

– Det finns 1 001 disponibla intensivvårdplatser i dag, säger hon.

80 procent av landets regioner rapporterar en betydande påverkan, medan tio procent rapporterar en allvarlig påverkan.

Propofolbrist

Enligt Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, har regioner som Stockholm och Östergötland varnat för låga nivåer av narkosläkemedlet propofol.

– Det finns en oro för att det här läkemedlet som man är van vid att hantera ska ta slut när man står med svårt sjuka patienter, säger hon.

För att inte riskera en liknande situation har flera åtgärder vidtagits. Det innebär bland annat att Läkemedelsverket nu tillåter att vissa läkemedel omfördelas mellan vårdinrättningar och att en veterinärmedicin med samma innehåll får användas på människor.

Man har dessutom kommit över ett stort parti propofol från utlandet som getts dispens att användas i Sverige trots att förpackningen och bipacksedeln inte är på svenska – något som vanligtvis är emot reglerna.

– Den information jag har är att partiet var av betydande storlek så att det ska kunna räcka i någon vecka i Stockholm, säger Marklund.

870 döda i landet

Hon poängterar samtidigt att det rör sig om säkerhetsåtgärder och att förhoppningen är att lagret av propofol inte kommer att ta slut.

– Som det ser ut nu ska det inte behöva hända, säger Maja Marklund.

Det senaste dygnet har 77 personer avlidit i covid-19 i Sverige och därmed är det totalt 870 rapporterade dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 544 nya personer har bekräftats smittade under dygnet.

Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, säger att det är för tidigt att dra slutsatser om en eventuell avmattning av coronaviruset.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

"Har effekter"

Vecka 14 hade 14 procent av personerna som hade sökt vård med luftvägsinfektion covid-19. Det finns stora regionala skillnader, där framför allt Stockholm sticker ut med högre siffror.

Hon noterar nedgångar i antalen fall av influensa, vinterkräksjuka och RS-virus, sedan virusets utbrott.

– Det är ett tecken på att de åtgärder som görs har effekter på luftvägsinfektioner, säger Tegmark-Wisell.

Fem smittsamma dagar

Hon vidareutvecklar ett uttalande som statsepidemiolog Anders Tegnell gjorde på torsdagens pressträff om att människor bär viruset i fem dagar.

När viruset odlats i laboratorium i vissa studier har man funnit att viruset vid en mild infektion, som de flesta får, har förmåga att sprida sig ungefär så länge, säger hon.

– Studier pekar på att det de första fem dagarna finns höga nivåer av virus som går att smitta vidare till nya människor men också till nya celler i labb. Efter fem dagar sjunker nivåerna.

Enligt Socialstyrelsens senaste siffra vårdas nu 469 covid-19-patienter på intensivvårdsavdelningar.

Samtidigt finns nu coronaviruset på äldreboenden i 18 av Sveriges 21 län, enligt länsstyrelsernas lägesrapport till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Dalarna och Örebro har hela avdelningar på äldreboenden gjorts om till covid-19-avdelningar.

Maria Bergstrand, enhetschef, enheten för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Maria Bergstrand, enhetschef, enheten för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi Folkhälsomyndigheten, på Folkhälsomyndighetens pressträff på långfredagen.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi Folkhälsomyndigheten, på Folkhälsomyndighetens pressträff på långfredagen. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Malmö

Malmökonstnärer förenas i landskapsskildringar

Tilda Mårtensson, värd på Malmö Konsthall, tittar på utställningen Mörkveden.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö De förenas i sin relation till natur och landskap. På Malmö Konsthall möts fem Malmökonstnärer och deras verk i utställningen Mörkveden som pågår hela april.

– Det är fem unga konstnärer som jobbat utifrån landskap, men väldigt fritt tolkat. Det är allt från traditionellt landskap till det inre landskapet. De använder begreppet på olika sätt, säger Tilda Mårtensson, värd på Malmö Konsthall.

Inre världar

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Krogar i Stockholm kontrolleras

Trängsel på uteserveringar kan leda till att restauranger och barer tvingas stänga. Bilden är tagen på Medborgarplatsen i Stockholm den 26 mars. Arkivbild.
Trängsel på uteserveringar kan leda till att restauranger och barer tvingas stänga. Bilden är tagen på Medborgarplatsen i Stockholm den 26 mars. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Restauranger och barer i Stockholm kommer att granskas hårdare för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs.
Trängsel på serveringar kan leda till att verksamheter tvingas stänga.

Människor flockas på många uteserveringar i huvudstaden, trots Folkhälsomyndighetens påbud.

Vid torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten att man gått ut med en direkt rekommendation till landets kommuner att genomföra kontroller.

Extra kontroller

Stockholms miljöförvaltning började genomföra extra kontroller i samarbete med smittskyddet förra veckan, rapporterar Dagens Nyheter. Och kontrollerna kommer att fortsätta under påskhelgen.

– Vi vill med detta understryka allvaret i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi ser fortfarande tecken på samhällsspridning i Stockholm och därför är det viktigt inför påsken att be såväl restaurangägare som gäster om hjälp med att begränsa smittspridningen, säger Per Follin, smittskyddschef i region Stockholm, till DN.

"Allvar nu"

Myndigheterna hamrar in budskapet: Det är inte läge att träffa och röra sig bland många människor. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade på torsdagen att ansvaret ligger både på näringsidkarna och på deras gäster. Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade att det är allvar för krögarna:

– Jag ser uteserveringar som tryckt ihop ganska mycket folk, framför allt i Stockholm, sade han.

– De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna.

Anders Tegnell säger i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon att skärpta kontroller tycks vara "på gång i helgen" i Stockholm.

Stockholm är hårdast drabbat av virusutbrottet i landet, med totalt 509 dödsfall sedan ytterligare 23 nya döda rapporteras på fredagen. Antalet smittade ökade med 230 sedan torsdagen, till totalt 4 061, visar Region Stockholms dagliga uppdatering.

Sport

OS-basen: Ingen garanti för Tokyo-spel 2021

Det är inte säkert att OS kan genomföras i Tokyo nästa år om inte Japan har kontroll på coronaviruset, menar Toshiro Muto, vd för OS-organisationen. Arkivbild.
Det är inte säkert att OS kan genomföras i Tokyo nästa år om inte Japan har kontroll på coronaviruset, menar Toshiro Muto, vd för OS-organisationen. Arkivbild.
Fotograf: Issei Kato/AP/TT
Sport

Japan är satt i nödläge på grund av coronaviruset. Nu väcks frågor även för OS i Tokyo, som redan är uppskjutet i ett år.

Toshiro Muto, vd för OS-organisationen, säger nämligen att han inte kan garantera att sommarspelen kan arrangeras 2021, även om de skulle skjutas upp ytterligare till slutet av nästa år, skriver nyhetsbyrån AP enligt NTB.

– Jag tror inte någon är kapabel att säga om det är möjligt att få det (viruset) under kontroll till nästa sommar. Vi är definitivt inte i en position där vi kan ge något klart svar, sade Muto via en tolk på en presskonferens.

OS har skjutits upp från juli–augusti i år till samma tidpunkt nästa år. Spelen ska börja den 23 juli, medan Paralympics inleds den 24 augusti.

Tidigare i veckan utlyste Japans premiärminister Shinzo Abe ett månadslångt nödläge i stora delar av landet för att begränsa coronautbrottet.

NÄSTA ARTIKEL