Kultur

Malmö stadsteater pausar

Kitte Wagner är vd på Malmö stadsteater. Foto: Emmalisa Pauly
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje På fredag eftermiddag kom besked om att både Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att med anledning av coronapandemin pausa den publika verksamheten.

Inga publika konserter på Malmö Live och inga publika teaterföreställningar för Malmö stadsteater, så blir det från och med måndag 23 mars och till och med torsdag 30 april. Anledningen är så väl att förhindra smittspridning som att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att genomföra vissa föreställningar, konserter och arrangemang med begränsad publik.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande.

All publik som har biljetter till någon av de inställda föreställningarna kommer att bli kontaktade av arrangören och arbetet bakom kulisserna fortsätter under perioden, och medarbetarna arbetar vidare såvida de är fortsatt friska meddelar man från stadsteatern i ett pressmeddelande.

– Hela teatern har försökt in i det sista att hålla den publika verksamheten flytande. Men nu går det inte längre. Vi kommer att göra allt vi kan för att hitta kreativa lösningar för att anpassa och tillgängliggöra föreställningarna digitalt. Så snart vi får möjlighet öppnar vi för vår publik igen, säger teaterchef Kitte Wagner.

FAKTA

Fakta:

Info angående föreställningar på Malmö stadsteater:

Ögonvittnen på Studion har filmats med 3D-ljud och kommer att kunna sändas digitalt till de skolor och personer som köpt biljetter till föreställningen.

Prekariatet på Intiman spelade sista föreställningen torsdag 19 mars.

Tartuffe på Hipp, som skulle haft premiär 27 mars, kommer att färdigställas och teatern arbetar mot att göra en filmatisering för webbsändning.

Halva månen på Intiman pausar repetitionerna. Målet är att ha premiär i slutet av maj.

Info angående konserter på Malmö live: Malmö Live fortsätter att livestreama konserter med MSO (utan publik).

Kultur och nöje

Tigersuccé får uppföljare

Serien 'Tiger King' följs upp med ett nytt avsnitt som har premiär den 12 april. Pressbild.
Serien "Tiger King" följs upp med ett nytt avsnitt som har premiär den 12 april. Pressbild.
Fotograf: NETFLIX
Kultur och nöje

Den omdiskuterade och omåttligt populära dokumentärserien "Tiger king", etta på Netflix-topplistan i Sverige, får ett uppföljande avsnitt med titeln "Tiger king and I", skriver Netflix på Twitter.

Avsnittet, där tittarna får veta hur det gick för seriens excentriska huvudpersoner efter seriens avslut, ska ha internationell premiär på söndag.

"Tiger king" hade premiär på Netflix den 20 mars och strömmades över 34 miljoner gånger de första tio dagarna. Dokumentären i sju delar handlar bland annat om Joseph "Joe Exotic" Maldonado-Passage, en före detta zoo-ägare i Oklahoma som för närvarande avtjänar ett 22-årigt fängelsestraff för sin roll i mordkomplotten på rivalen Carole Baskin.

Utrikes

New York anar framsteg i kampen mot corona

New York ligger öde.
New York ligger öde.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Utrikes

De dagliga dödsfallen i covid-19 stiger i den amerikanska delstaten New York. Det senaste dygnet har 799 personer registrerats, meddelar guvernör Andrew Cuomo. Det är ännu en gång den högsta dödssiffran hittills som rapporteras.

Däremot har antalet nya patienter som läggs in på sjukhus sjunkit två dagar i rad och ökningen av nya smittade planar ut, enligt guvernören.

Den första glimten av framsteg i kampen mot coronaviruset visar att restriktionerna med social distansering fungerar och måste fortsätta, säger Cuomo.

– Man kan inte slappna av. Utplattningen av kurvan i natt är ett resultat av vad vi gjorde i går, säger han.

Runt 16 500 personer har avlidit i USA, knappt hälften av dem i delstaten New York.

Kultur och nöje

Harvey Weinstein fri från coronasymptom

Harvey Weinstein ska inte längre ha symptom av covid-19. Arkivbild.
Harvey Weinstein ska inte längre ha symptom av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: John Minchillo
Kultur och nöje

Den före detta filmmogulen, Harvey Weinstein, är nu fri från symptom av sjukdomen covid-19, enligt hans talesperson Juda Engelmeyer.

68-årige Harvey Weinstein dömdes den 11 mars till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt. Strax efteråt uppgavs han vara smittad av coronaviruset och sattes i karantän.

Han testades några dagar efter att ha förflyttats till ett fängelse med högsta säkerhetsberedskap från Rilkers Island utanför New York City, där han har suttit i väntan på domstolens beslut om strafftid.

Weinstein har nu flyttats till fängelsets allmänna avdelning för observation, men ska enligt sina advokater inte längre ha symtom såsom hosta och feber.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Ekonomi

Opecavtal hänger på Mexiko

Oljecisterner i Jidda i Saudiarabien. Arkivbild.
Oljecisterner i Jidda i Saudiarabien. Arkivbild.
Fotograf: Amr Nabil/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots att Opecländerna och flera andra oljeländer sade sig ha kommit överens om minskad oljeproduktion har ett slutgiltigt avtal ännu inte rotts i land.
Medan förhandlingarna pågick föll det låga världsmarknadspriset på råolja ytterligare.

Sent på torsdagskvällen sade Opecländerna att de hade kommit överens med andra oljeländer om att bland annat minska produktionen med tio miljoner fat per dag under maj och juni. Under resterande delen av året ska produktionen minskas med åtta miljoner fat per dag.

Men när en överenskommelse såg ut att vara klar visade det sig att Mexiko satt sig på tvären.

"Hänger på Mexiko"

Förhandlingarna kommer därför att återupptas under fredagen och uppgörelsen hänger nu på att Mexiko hoppar på tåget, meddelar Opec.

– Jag hoppas att (Mexiko) inser denna överenskommelses fördelar, inte bara för Mexiko utan för hela världen, säger Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman.

Mexiko har motsatt sig den strypning av produktionen som landet skulle behöva åta sig, 400 000 fat per dag, rapporterar Bloomberg. Mexikos energiminister Rocío Nahle García twittrar att hon föreslagit en minskning med 100 000 fat.

Tanken med den minskade oljeproduktionen är att kompensera för tappet i efterfrågan och den minskade oljekonsumtion som coronapandemin orsakat.

Pristapp

Det stora överskottet på olja fick priset att fortsätta falla i torsdagens handel. Priset på ett fat WTI-olja sjönk med nästan 10 procent, till 22,76 dollar, medan priset på ett fat brentolja gick ner drygt 4 procent till 31,5 dollar.

USA:s president Donald Trump uppger att han har fört samtal med både Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och att de är överens.

– Vi hade ett stort samtal om oljeproduktionen och Opec för att få vår industri att gå bra och för att oljeindustrin ska gå bättre än vad den gör nu, sade Trump natten mot fredag och fortsatte:

– Opec träffades i dag och jag skulle säga att de är nära en överenskommelse. Vi kommer att få veta snart.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig tidpunkt för oljepriset.

Utrikes

Minoriteter i USA mer utsatta för covid-19

En person som dött i covid-19 rullas ut från ett sjukhus i Brooklyn i New York i veckan.
En person som dött i covid-19 rullas ut från ett sjukhus i Brooklyn i New York i veckan.
Fotograf: Mary Altaffer
Utrikes
Utrikes Svarta och spansktalande så kallade latinos verkar löpa minst dubbelt så stor risk att dö av det nya coronaviruset jämfört med vita.
Fattigdom och sämre tillgång till sjukvård bland minoritetsgrupper tros ligga bakom den dystra statistiken.

Bakgrunden är preliminär statistik över avlidna i covid-19 som New Yorks hälsomyndighet presenterade i veckan. Enligt den har man hittills registrerat 22 döda spansktalande och 20 döda svarta per 100 000 invånare. Motsvarande siffra bland vita New Yorkbor är 10 döda på 100 000 invånare.

– Det finns tydliga skillnader i hur sjukdomen slår mot invånarna i vår stad, säger Bill de Blasio, borgmästare i det hårt drabbade New York i USA.

Råd med läkarbesök?

Enligt de Blasio reflekterar dödstalen de ekonomiska ojämlikheter som råder, något som kan kopplas till de olika gruppernas tillgång till hälsovård.

– De negativa effekterna av coronaviruset, smärtan och dödsfallen det skapar går i linje med andra grundläggande hälsoskillnader som vi sett i åratal, säger borgmästaren enligt tidningen The New York Times.

visar exempelvis att folksjukdomar som högt blodtryck och diabetes – som ökar risken att bli svårt sjuk av det nya coronaviruset – är mer vanligt förkommande bland svarta än hos amerikaner i stort.

Fattigdom är också mer utbrett i minoritetsgrupper, vilket gör att människor i dessa grupper ibland inte har råd att gå till doktorn. Därmed kan kroniska sjukdomar förbli obehandlade, vilket försämrar en persons möjlighet att hantera ett virus. Människor med svag ekonomi är dessutom obenägna att stanna hemma från jobbet när de är krassliga.

Kräver fördjupning

Höga dödstal bland minoriteter har också rapporterats från bland annat Chicago, Detroit och Milwaukee. Och i Louisiana i söder är över 70 procent av de som dött i covid-19 svarta.

– Det förtjänar mer uppmärksamhet, vi ska fördjupa oss i det och se vad vi kan göra för att sakta ner (utvecklingen), sade Louisianas guvernör John Bel Edwards nyligen om de höga dödstalen bland svarta.

Demokraten Bill de Blasio och New Yorks hälsokommissionär Oxiris Barbot anser att politik också kan spela in. Trumpstyrets tuffa åtgärder gentemot främst papperslösa migranter kan ha avskräckt invandrare från att söka vård, resonerar de.

– Den övergripande invandrarkritiska retorik som hörs landet över har reell inverkan på folkhälsan, säger Barbot enligt The New York Times.

Tina Magnergård Bjers/TT

Ambulanser köar utanför Elmhurst Hospital i Queens i New York – ett sjukhus dit många coronaviruspatienter förs.
Ambulanser köar utanför Elmhurst Hospital i Queens i New York – ett sjukhus dit många coronaviruspatienter förs. Fotograf: Mary Altaffer/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA och coronaviruset

Fredagen 10 april hade över 460 000 fall av coronavirus konstaterats i USA.

Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia. Närmare 16 700 människor har avlidit i covid-19, varav knappt 7 100 i New York, 1 700 i New Jersey och över 1 000 i Michigan.

Källa: The New York Times sammanställning

Kultur och nöje

Mad-tecknaren Mort Drucker död

Mort Drucker är mest känd för sina serier i tidningen Mad. Arkivbild.
Mort Drucker är mest känd för sina serier i tidningen Mad. Arkivbild.
Fotograf: Kevin Sullivan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mort Drucker, i Sverige kanske mest känd från tidningen Svenska Mad, har avlidit 91 år gammal.

Drucker föddes 1929 och fick sitt första jobb som serietecknare som 18-åring. 1956 började han teckna för Mad och fortsatte med det i 55 år.

Han gjorde framför allt parodier av kända filmer i Mad, men gjorde även omslag för Time och illustrerade barnböcker. Han gjorde också en målarbok om John F Kennedy och ritade filmaffischen till "Sista natten med gänget".

"Till ditt minne kommer vi att fortsätta att skriva satir även i mörka tider, och skratta som galningar medan vi gör det, skriver Mad Magazine på Twitter.

Kultur och nöje

Mad-tecknaren Mort Drucker död

Mort Drucker är mest känd för sina serier i tidningen Mad. Arkivbild.
Mort Drucker är mest känd för sina serier i tidningen Mad. Arkivbild.
Fotograf: Kevin Sullivan/AP/TT
Kultur och nöje

Mort Drucker, i Sverige kanske mest känd från tidningen Svenska Mad, har avlidit 91 år gammal.

Drucker föddes 1929 och fick sitt första jobb som serietecknare som 18-åring. 1956 började han teckna för Mad och fortsatte med det i 55 år.

Han gjorde framför allt parodier av kända filmer i Mad, men gjorde även omslag för Time och illustrerade barnböcker. Han gjorde också en målarbok om John F Kennedy och ritade filmaffischen till "Sista natten med gänget".

"Till ditt minne kommer vi att fortsätta att skriva satir även i mörka tider, och skratta som galningar medan vi gör det, skriver Mad Magazine på Twitter.

feature

Här går lammen fria året runt

Ett nyklippt får tittar in i kameran. Resten av fåern står bakom i klunga och tittar på.
Fåren är av olika raser. De föds primärt upp för köttet, men fin ull och vackra pälsar är en bonus. Foto: Claes Hall
feature
HAVÄNG På Haväng betar får idylliskt, med fantastisk utsikt över havet. Lantbrukaren Elisabeth Zetterholm Falk driver här, tillsammans med familjen företaget Havängslamm - En verksamhet som innefattar över tusen får, och så här lagom till påsk är det dags för dem att tillgodose folks önskan om en lammstek på bordet.

Att servera lammkött till påsk har blivit något av en självklarhet i Sverige. Under påskhelgen äts en tredjedel av årskonsumtionen. Men det är faktiskt en ganska ny tradition som sakta tagit sig hit från medelhavsområdet, där seden däremot är riktigt gammal och har sina rötter i den judiska påskfesten.

Skillnaden mellan svenska lamm och ”medelhavska” är dock stor. Där har lammen blivit precis lagom för slakt i slutet av april, medan de i Sverige är alldeles för små, snarast nyfödda. Här får man i stället äta fjolårslamm om man ska ha svenskt naturkött.

Vill man prompt ha årslamm, är man hänvisad till importerat kött, främst från Nya Zeeland. Deras lamning sker nämligen sex månader före vår. Numera har man i Sverige också börjat satsa på en fårras som lammar redan i november och som med rätt slags ljus och kraftfoder kan vara slaktfärdiga vid den tiden.

På Havängslamm har man inga sådana tankar. Där går fåren ute i det fria året runt. Bara vid snö och busväder tas de in i ligghallen. Att de endast äter gräs och ensilage gör deras kött magert och smakrikt. Och timjanen som växer på fälten blir en extra krydda, säger Elisabet som tar bilen och kör före oss in på betet. Det är matdags.

Vinterklädd blond kvinna, Elisabeth Zetterholm Falk, står i förgrunden på bilden. Bakom utbreder sig Havängs gräsbeklädda ängar och havet ses i bakgrunden.
– Vi arrenderas av statens fastighetsverk och måste enligt avtalet ha minst 400 tackor på markerna, berättar Elisabet Zetterholm Falk.

Vi får passera en grindförsedd färist. Området där betet är tillhör Statens fastighetsverk och militären har skjutövning mest varje vecka förutom under sommarmånaderna. Så Elisabet och hennes kollegor får med hjälp av hundar driva fåren till andra områden när det skjuts. Det kan ta upp till en och en halv timma att samla alla.

Bordercollie ligger och vaktar får i en inhägnad där fåren står tryckta mot staketet.
Hundarna är ovärderliga i arbetet med fåren. Här håller en koll på att fåren står still i ett hörn. Foto: Claes Hall

-Det är därför vi har nio hundar, skrattar hon. Men vi har varit här sedan 1979 och är vana vid att flytta dem. Det är en del av arrendet, liksom att vi ska hålla minst fyrahundra tackor för att hålla marken öppen.

Traktorn med ensilage kommer tuffande och fåren spetsar öronen. Maten sprids ut längs marken och djuren börjar rofyllt mumsa mot en fantastisk bakgrund av hav och sol. Att djuren betar är också viktigt av andra skäl.

-Det här är Europas största sandstepp och det har visat sig att djuren sparkar upp kalk ur jorden så att försurningen minskas, förklarar Elisabet.

I flocken betar får av alla de färger och former. Man har dem primärt för köttets skull men de med fin päls blir till vackra fällar. Antalet lamm varje tacka får är också en del i förtjänstekvationen. Men man skär inte guld med täljkniv som fårbonde.

Får i klunga tuggar på foder. I bakgrunden syns stora stenblock.
Varje vecka måste djuren flyttas då militären har skjutövning på markerna. Foto: Claes Hall

-En tacka som bara får ett lamm går plus minus noll. Får de ett till så blir det en vinst. En vacker fäll ger också lite plus. EU-bidragen gör att det fungerar, men vi har också ridskola och ridläger och driver café på sommaren. Man får hitta egna nischer.

Gården är kravcertifierad och köttet säljs via en ekonomisk förening som heter Gröna lammet. Man kan handla det i Kivik, och på sommaren säljer de också i egen regi i caféet.

Elisabet tycker sig se en attitydändring gentemot lammkött.

-Ja, det börjar få status att äta lamm. Priset låg under falukorv när jag började här. Vi slaktar 150 fjolårslamm nu till påsk och det är i synnerhet många restauranger som vill ha.

Elisabet och hennes kollegor är väldigt måna om att djuren ska ha det bra. Därför är det också viktigt hur de slaktas.

-Vi har ett slakteri bara en kvart bort och vi kör dem i vagnar som de är vana att åka i.

Själv är hon enligt egen utsago ingen fena på att laga mat, men en mustig lammgryta med rotfrukter eller grillat lamm på sommaren är favoriter. Och så lammsteken till påsk då.

FAKTA

Nästan en tredjedel av allt lammkött som äts i Sverige, äts just under påsken.

Seden har sina rötter i den judiska påskfesten. Lammet är en Kristussymbol eftersom Kristus beskrivs som lammet som befriar världen.

Traditionen att äta påsklamm kom hit först på 1900-talet. Detta tack vare modern frysteknik, moderna färskvarutransporter och import av lamm.

Elisabet och hennes kollegor driver Havängslamm på ett militärt övningsområde.

De har ettusen naturbetande får och hundra köttkor. Området är på åttahundra hektar.

Tack vare att de bara äter gräs och ensilage blir köttet magert och smakrikt.

De slaktar 150 fjolårslamm till påsk.

Vill man ha naturbeteskött från årslamm får man köpa Nya Zeländskt kött. Deras lamning sker sex månader före vår.

I Sverige finns ca 565 000 får.

NÄSTA ARTIKEL