Live

Liveflöde om coronautbrottet

Artikel Live Här kommer vi löpande lägga upp nyheter som rör coronautbrottet och även länka in artiklar i ämnet.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Vi ska vara en kompis genom sommaren"

Programledarna för SVT:s 'Sommarlov', Ida On, Markus Granseth, Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick.
Programledarna för SVT:s "Sommarlov", Ida On, Markus Granseth, Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kompisandan står i fokus när "Sommarlov" är tillbaka i rutan. Årets säsong bjuder på en hel del kära återseenden, men publiken måste stanna hemma.
– Det blir en härlig kavalkad av allt möjligt precis som vanligt, säger programledaren Malin Olsson.

Sommaren är här, och med den SVT:s traditionsenliga sommarlovsprogram – barnens tv-sällskap på sommarmorgnarna sedan 1970-talet. Sedan tio år tillbaka går programmet kort och gott under namnet "Sommarlov", och så är det även i år.

Kompistema i sommar

Förra året stod hjärnan på schemat, och året dessförinnan demokratin. Den här gången är att vara en bra kompis det övergripande temat.

– Kompisandan ska genomsyra hela sommaren i år. Vi ska försöka lära oss om hur man är en bra kompis, för med kompisar kan man uträtta stordåd, säger programledaren Malin Olsson, som gör "Sommarlov" för nionde gången.

– Men det är inte helt okomplicerat. Det kan finnas många som känner sig ensamma eller kanske är blyga och inte är med i något kompisgäng, men längtar efter det. Såna frågor kommer vi också att beröra. Bland annat genom att skapa en kompisklubb som alla kan gå med i, där vi tar fram några gemensamma regler för hur man är en bra kompis, säger hon.

Årets "Sommarlov" bjuder på flera kära återseenden. Marianne Mörck är tillbaka som ubåtskaptenen Doris, och de mystiska figurerna Sommarskuggan och Vinterskuggan fortsätter att lura runt i rutan.

Programledarensemblen består i år av Malin Olsson, Alexander Hermansson, Angelika Prick, Markus Granseth och nykomlingen Ida On, och på fredagarna gästas programmet enligt traditionen av artister. Melodifestivaldeltagarna Dotter, The Mamas och Paul Rey är några av årets gäster.

Ingen publik

Den stora skillnaden mot tidigare år är att programmet, som i normala fall lockar tusentals nyfikna från hela Sverige till inspelningsplatsen i Malmö, spelas in helt utan publik på grund av coronaviruset.

– "Sommarlov" har för många barnfamiljer blivit som ett resmål under semestern. Så visst finns det en sorg i att inte få träffa och ta in glädjen från publiken. Men vi får fokusera på att skapa det bästa sommarlovet för alla där hemma i stället, säger Malin Olsson.

Hon beskriver "Sommarlov" som en sorts hybrid mellan en dramaproduktion och ett "här och nu-program", där det förstnämnda har fått ta allt mer plats de senaste åren.

– När vi började med "Sommarlov"-konceptet 2010 var det mer tävlingar och lekar i direktsändning. Nu står ett mysterium i fokus, och det blir lite som tio Netflix-serier i en, säger hon.

TT: Kommer barnen att hänga med i svängarna?

– De gör ju det! När vi går igenom manuset innan sommaren är det knappt att vi programledare förstår, men barnen brukar ha bättre koll än vi har. De är superengagerade och vill lösa alla mysterier.

Filip Joelsson/TT

Att vara en bra kompis är årets övergripande tema i 'Sommarlov'.
Att vara en bra kompis är årets övergripande tema i "Sommarlov".
Fotograf: Johan Nilsson/TT
'Barnen brukar ha bättre koll än vi har. De är superengagerade och vill lösa alla mysterier', säger programledaren Malin Olsson.
"Barnen brukar ha bättre koll än vi har. De är superengagerade och vill lösa alla mysterier", säger programledaren Malin Olsson.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sommarskuggan är tillbaka. Men vem gömmer sig egentligen där under förklädnaden?
Sommarskuggan är tillbaka. Men vem gömmer sig egentligen där under förklädnaden?
Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: "Sommarlov"

"Sommarlov" sänds varje morgon måndag till fredag mellan den 8 juni och 14 augusti.

Årets programledare är Malin Olsson, Alexander Hermansson, Angelika Prick, Markus Granseth och Ida On.

Programmet spelas in i Beijers park i Malmö och sänds på Barnkanalen.

Programmet gästas av ett flertal artister under sommaren. I år i form av Dotter, Adrian Macéus, Tusse, The Mamas, Paul Ray, Anna Bergendahl och Klara Hammarström.

Kultur och nöje

Birgitta Holm får årets Mårbackapris

Litteraturprofessor Birgitta Holm prisas. Arkivbild.
Litteraturprofessor Birgitta Holm prisas. Arkivbild.
Fotograf: Malin Hoelstad/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Professor Birgitta Holm tilldelas Mårbackapriset för sin banbrytande forskning om Selma Lagerlöf. Prissumman är på 25 000 kronor.

Holm vill med sin forskning lyfta fram "sagotanten", en sida av Selma Lagerlöf som tonats ned på senare tid.

"Jag vill lyfta fram den unika verkningskraft som finns hos henne. Det är inte det lesbiska, det nutida, entreprenören eller jordbrukaren som gör Selma till Selma. Det hon skriver innehåller något som ytterst få i världen behärskar, nämligen symbolförmågan", säger Birgitta Holm i ett pressmeddelande.

Dessutom tilldelas tidigare riksmarskalken, stadsrådet och landshövdingen Ingemar Eliasson Mårbackaplaketten, för sitt engagerade arbete för värmländsk kultur och litteratur.

Mårbackapriset delas ut vartannat år och priserna överlämnas på Mårbacka i höst.

Inrikes

Stopp för fläktar vid värmebölja

Västerås har reviderat sin plan för värmeböljor och plockar bort fläktarna på äldreboenden med coronasmitta. Arkivbild.
Västerås har reviderat sin plan för värmeböljor och plockar bort fläktarna på äldreboenden med coronasmitta. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Västerås plockar bort fläktarna på äldreboenden med konstaterad coronasmitta, rapporterar P4 Västmanland som tagit del av stadens uppdaterade plan för värmeböljor.

– Fläktar kan öka smittspridningen för att de transporterar luft och partiklar längre sträckor, därför kommer vi att försöka undvika fläktar framför allt där det finns konstaterad smitta, säger Tobias Åsell, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

Det är främst i allmänna utrymmen som fläktarna plockas bort, inne på rummen bedöms spridningen bli mer begränsad.

För att ändå hålla boende och personal svala vid en värmebölja satsar kommunen på utbyggd luftkonditionering, markiser och solfilm för fönstren samt kylvästar och kylhättor.

Inrikes

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för att stärka kvalitén i äldreomsorgen. Varje person bör få ett eget team, personalen bör vara fast anställd och egna läkare ska finnas på äldreboenden.
Dessutom bör ett språkkrav införas för personalen.

Liberalerna efterlyser också en nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Fler fast anställda undersköterskor och sjuksköterskor bör också införas.

– Många av våra äldre träffar alldeles för många, ibland upp till 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, så kan vi inte ha det, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff.

Liberalerna vill därför införa egna hemtjänstteam som baseras på individuell bedömning. Målet ska vara att halvera antalet personer som kommer hem till omsorgstagare till i snitt åtta personer.

Ekonomi

KI: Hushållen något mer positiva

Konjunkturinstitutets senaste mätning visar att stämningsläget bland hushållen har förbättrats en aning under andra halvan av maj. Arkivbild.
Konjunkturinstitutets senaste mätning visar att stämningsläget bland hushållen har förbättrats en aning under andra halvan av maj. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stämningsläget i svenska hushåll är fortfarande svagare än normalt men förbättrades något under andra halvan av maj, enligt Konjunkturinstitutet (KI).

På grund av coronapandemin publicerar KI extra mätningar av sina olika så kallade konfidensindikatorer. Hushållens konfidensindikator ökade till 80,6 under perioden 16–31 maj, 3,3 enheter högre jämfört med perioden 1–15 maj.

Främst är det synen på den egna ekonomin som har blivit mer positiv. Inställningen till hur Sveriges ekonomi ska utvecklas de närmaste tolv månaderna har också blivit mindre negativ.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Tidigare Kinaambassadör i rätten

Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Inför ett stort medieuppbåd har rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt inletts. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att media och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Rättegången inleds med att åklagare Henrik Olin presenterar åklagarsidans sakframställan.

– Jag yrkar ansvar för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger Henrik Olin.

Anna Lindstedt agerade utanför ramen för sina befogenheter och begick handlingen med uppsåt, fortsätter han.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, svarar hennes advokat, Conny Cedermark.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Ekonomi

Blir vd på Södra och lämnar SCA-styrelsen

Lotta Lyrå blir vd på Södra. Arkivbild.
Lotta Lyrå blir vd på Södra. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, tar över som vd och koncernchef på Södra. Hon kommer samtidigt att lämna sin post i skogsbolaget SCA:s koncernstyrelse.

"Jag är mycket stolt över att kunna presentera Lotta Lyrå som ny vd och koncernchef. Hon har helt rätt kompetens och profil för att utveckla Södra inom ramen för den nya koncernstrategi som tagits fram", säger Lena Ek, ordförande i Södra, i ett pressmeddelande.

Lotta Lyrå har varit vd för Clas Ohlson sedan 2017 och har tidigare haft ledande positioner i Ikea-gruppen. Hon har också tidigare arbetat som produktivitetschef för Södra-koncernen och varit sågverkschef i Mönsterås.

Södra är Sveriges största skogsägarförening.

Ekonomi

Börsen stiger i öppningen

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följer tidigare uppgångar i Asien och stiger i den inledande handeln. Efter fem minuter har OMXS-index ökat 0,6 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo stiger, bilsäkerhetsbolaget Autoliv, vitvarujätten Electrolux och klädjätten H&M stiger runt två procent vardera.

Hygienkoncernen Essitys aktie hör till förlorarna och backar 2,8 procent. Skogsbolaget SCA tappar 1,3 procent.

NÄSTA ARTIKEL