Kultur

Med musiken som terapi

Angelicca eller Angelica Dahlström som hennes riktiga namn lyder. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje Malmömusikern Angelica Dahlström om sitt skapande och konserten på Malmö live.

040 Live är en konsert där Arena 305 väljer ut ett par lokala akter som får samsas om en scen på Malmö live under en kväll. Artisterna är mellan 15 och 25 år, rör sig i olika genrer och tillhör de mest intressanta och osignade musikerna på hemmaplan för tillfället. Som tjugoåriga Angelica Dahlström som har gjort musik under namnet Angelicca i flera år, ja så länge hon kan minnas faktiskt, som hon själv säger.

Uppvuxen i Tomelilla och Malmö började hon redan som barn att skriva enklare dikter för att uttrycka sina känslor och tankar. När tonåren närmade sig utvecklades dikterna till låttexter och Angelica Dahlström köpte nu en gitarr och lärde sig ackord via Google.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Streamar LIVE! från Kävlinge

bilden visar unga musiker som har väldigt färgglada gula och röda kläder på sig.
Skånska Apolonia spelar världsmusik och är en av deltagarna i festivalen Live!
Foto: Pressbild/Apolonia
Kävlinge
Kävlinge Musik i Kävlinge, MiK, ger sig inte. Deras årliga festival LIVE blir av, men i digital form. I helgen sänds sex timmar livemusik. Fina vinster lottas ut till de som betalar ”inträde”.

På lördag eftermiddag kickar Musik i Kävlinges årliga musikfestival LIVE! igång.

Ända sedan 2011 har festivalen hållits i Folkets park i Kävlinge. Det här skulle blivit tionde gången i parken, men på grund av rådande förbud mot arrangemang för över 50 personer hålls spelningarna på hemlig plats. Festivalen kommer bara att kunna ses på nätet.

– Vi sänder på Facebook och youtube, säger ordföranden Olof Samuelsson. Man kan titta på den efteråt, vilket kanske är bra med tanke på vädret.

Ett gäng män och kvinnor står på en gräsmatta en del har noter i händerna.
Kävlinge popkör deltar i festivalen LIVE!
Foto: Lena Breitner

Medverkar gör arton olika musikkonstellationer från Skåne och sändningen är från klockan 16 både lördag och söndag.

– Vi håller på minst till klockan 19, säger Olof Samuelsson. Det blir 15-16 medverkande akter där väldigt många har Kävlingekoppling.

Apolonia spelar världsmusik. Dennis Westerberg & vänner blues.

– Han är från Furulund från början.

Bold and Love spelar Jimy Hendrix på sitt eget vis, Jocke Lantz trio spelar visor och Svensson & Jansson indy pop. Popkören kommer att leverera pop i form av körsång. Kulturskolans lärarorkester brukar spela sådant det svänger om, till exempel filmmusik.

Övriga deltagare är Jivin Jake and Wildcats, Honneyfreckle, Teaterbandet, Barnallsång, Jogges, Lubbe Jazz Trio, Swing it, kommunens sommarjobbande Sommarkorkester samt inte minst Olof Samuelsson själv med Groove Machine.

utklädda musiker i hatt och som dart vader och som sjörövare står och ler in i kameran.
Skånskan har tidigare besökt en konsert med Kulturskolans lärarorkester och då spelades filmmusik med cool framtoning.
Foto: Lena Breitner

Spelordningen sätts de närmaste dagarna.

Festivalen sänds med stöd av Kävlinge kommun och Lieder Lundaland. Men mer pengar behövs. Under konserten kommer man att kunna betala ”frivillig entré”. Den som betalar minst 50 kronor per swish får möjlighet att vinna priser.

– Vi har bland annat presentkort på Matmakarna och en jättefin tårta från Nillas café.

Pengarna går ett visst gage till musiker, men också till hyra av utrustning.

Det här blir den första i en rad livesändningar från MiK.

– Vi kommer att sända fler arrangemang i höst och då kommer vi att ha en liten publik, säger Olof Samuelsson.

Kultur och nöje

Metallica gör drive in-spelning

Metallicas frontman James Hetfield. Arkivbild.
Metallicas frontman James Hetfield. Arkivbild.
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 29 augusti gör Metallica sin första konsert på nästan ett år. Spelningen, som sker på hemlig plats i norra Kalifornien, kommer att filmas och sedan visas på hundratals drive in-biografer i USA och Kanada, rapporterar Billboard.

Konsertbiobiljetterna är ganska dyra – de kostar 115 dollar, motsvarande 1 005 kronor. Men varje biljett gäller för en fullsatt bil, upp till sex personer.

Sedan coronapandemin slog till är det framför allt drive in-biografer och andra typer av utomhusbiografer som håller öppet i USA.

Eslöv

Stena lämnar centrala Eslöv

Eslöv
Eslöv Stena Recycling AB lämnar centrala Eslöv och flyttar verksamheten till Gryby industriområde.

Klockan 11 på måndagen hade Eslövs kommun besök av Stena Recyclings fastighetschef Martin Fast för att underteckna avtalet som innebär att Stena Recycling AB flyttar sin verksamhet med återvinning och avfallshantering från centrala Eslöv.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson samt kommundirektör Eva Hallberg undertecknade avtalet som innebär att Eslövs kommun och Stena Recycling AB är överens om att företaget ska flytta sin verksamhet till Gryby industriområde.

Stena får istället en ersättningsfastighet på Maskingatan i Gryby industriområde som inte ligger lika centralt som anläggningen idag. Kommunen anpassar fastigheten så att företaget kan fortsätta bedriva sin verksamhet på samma sätt som idag.

Kultur och nöje

Då kommer "Fargo" tillbaka

Chris Rock och Jason Schwartzman syns i den fjärde säsongen av 'Fargo'. Arkivbild.
Chris Rock och Jason Schwartzman syns i den fjärde säsongen av "Fargo". Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den fjärde säsongen av "Fargo" skulle egentligen ha kommit i april men premiär sköts upp på obestämd tid på grund av coronapandemin.

Nu kommer dock ett glädjebesked till seriens fans – tv-bolaget FX meddelar att de nya avsnitten av "Fargo" får premiär i USA den 27 september.

De sista avsnitten var inte inspelade när pandemin slog till men produktionen kommer att återupptas senare i augusti, skriver Variety.

Den fjärde säsongen av den kritikerrosade serien, som är inspirerad av bröderna Coens film med samma namn, utspelar sig i Kansas City på 1950-talet. Chris Rock, Uzo Aduba, Jason Schwartzman och Andrew Bird spelar några av rollerna.

I Sverige visas "Fargo" av HBO Nordic.

Sport

Talangen lämnar Malmö – klar för dansk klubb

Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

18-årige anfallstalangen Tim Prica och Malmö FF går skilda vägar.

Fotbollsspelaren lämnar Skånelaget med omedelbar verkan och är klar för danska Ålborg.

"Jag tar det här beslutet för att jag behöver regelbunden speltid och min bedömning är att jag har större chans till det i Ålborg", säger Prica i ett pressmeddelande.

Tim Prica kom till Malmö som tolvåring från israeliska Maccabi Tel Aviv där hans pappa, tidigare landslagsspelaren Rade Prica, spelade 2013–2015.

I år har han spelat fyra matcher i allsvenskan, två starter och två inhopp, med en assist på poängkontot.

"Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille", säger Malmös sportchef Daniel Andersson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Kor sökte skydd på tak – undsattes med kran

Korna simmade för livet – och blev strandsatta.
Korna simmade för livet – och blev strandsatta.
Foto: Park Chul-heung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreanska räddningsarbetare har haft händerna fulla när kraftiga skyfall orsakat allvarliga översvämningar i landet.

Måndagens räddningsinsats var kanske inte den mest kritiska ur humanitär synpunkt – men utgjorde likväl ett ovanligt logistiskt dilemma. I jordbruksstaden Gurye i södra Sydkorea hade ett stort antal kor blivit strandsatta uppe på hustak.

– Korna simmade när vattennivåerna steg och tog sig upp på taket och stannade där när vattnet sjönk undan, säger en boende till tv-kanalen JTBC.

Slutligen tillkallades en mobilkran, varefter korna en och en lyftes ned med hjälp av en sele. Efter att kossorna fått återvända hem till sina hagar visade dock flera av dem symptom på lunginflammation, uppger en veterinär som deltog i insatsen.

Minst 31 människor har sedan början av augusti mist livet i de översvämningar och jordskred som regnovädren gett upphov till, samtidigt som tusentals tvingats evakuera sina hem. Även grannlandet Nordkorea har drabbats av regn.

Sport

Tim Prica lämnar MFF för Ålborg

Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Tim Pricas nya klubbadress stavas AaB Ålborg. 18-åringen lämnar Malmö FF omedelbart.

Spelaren, som kom till Malmö FF från israeliska Maccabi Tel Aviv FC som tolvåring, är ute efter mer speltid.

Ser tillbaka på tiden med glädje

– Det är såklart tråkigt att lämna MFF och Malmö, men så är fotbollen ibland. Jag tar det här beslutet för att jag behöver regelbunden speltid och min bedömning är att jag har större chans till det i Ålborg. Jag känner att det är viktigt för min utveckling just nu, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag kommer alltid att se tillbaka på min tid här med glädje. Jag har fått vänner för livet och haft riktigt bra tränare genom åren. Jag känner bara kärlek för MFF och jag kommer att följa klubben framöver.

MFF ville behålla Tim

Sportchefen Daniel Andersson tycker det är tråkigt att tappa spelaren.

– Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille. Vi tycker att vi har visat att vi tror på honom både på planen och i form av ett bra nytt kontraktsförslag, säger han i ett pressmeddelande.

Tim Prica gjorde A-lagsdebut för Malmö FF mot 15-åring i en träningsmatch mot FC Roskilde 2018. Han gjorde sin första match i Allsvenskan mot Falkenberg förra året och nådde totalt upp i fem matcher i den högsta serien.

Sport

Amerikansk mittfältsstjärna till City

Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Manchester City förstärker laget inför den kommande Super League-säsongen. Samantha Mewis, central mittfältare i det USA som vann fotbolls-VM förra sommaren, lämnar North Carolina Courage i nordamerikanska NWSL för spel i England.

"City är en av världens bästa klubbar och jag har hört så mycket bra saker om damlaget och deras otroliga träningsanläggningar", säger 27-åringen i till klubbens hemsida.

Mewis har gjort 18 mål på 67 landskamper för USA och på klubbnivå tagit tre NWSL-titlar, en med Western New York Flash och två med North Carolina.

Manchester City ledde Super League när säsongen avbröts på grund av coronapandemin i våras. Trots det gick ligatiteln till Chelsea, som hade ett bättre poängsnitt.

NÄSTA ARTIKEL