Kultur

Dokumenterar Sverige utanför storstäderna

Thomas H Johnsson. Foto: Martin Bogren
Artikel Kultur och Nöje Fyra frågor till Landskronafödda fotografen och konstnären Thomas H Johnsson som är aktuell med fotoutställningen Swedish Blue 1 som öppnar på Arbetets museum i Norrköping i helgen.

Hur startade arbetet med Swedish Blue I?

– Det samtida Sverige verkar allt som oftast handla om våra storstäder. Ändå är det utanför storstäderna den största delen av befolkningen lever. Det ville jag undersöka och i över tio år har jag arbetat med projektet. Men det var inte förrän jag gick över till färgnegativ och mellanformat som gestaltningens form föll på plats. Det blev för mig ett nytt sätt att förhålla mig till fotografi. Under lång tid var jag småbild och svart/vit film trogen, men hade börjat känna mig alltmer begränsad, och var tvungen att förkasta det jag tidigare trott på. Och det är givetvis svårt: att bryta med det gamla och förutsättningslöst släppa taget. På det planet är trilogin ”Swedish Blue” både ett personligt konstnärligt sökande och en fotografisk undersökning av ett Sverige utanför storstäderna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ambassadör i rätten efter hotellmötet

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt har inletts inför ett stort medieuppbåd.
Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
– Anna Lindstedt har agerat utanför ramen för sina befogenheter, säger åklagare Henrik Olin.

Förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att medier och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger Olin.

Han presenterar åklagarsidans sakframställan som ska bevisa att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai.

Åklagarsidans bevisning utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Ifrågasatt affärsman

Åklagaren hävdar också att de två affärsmännen som deltog på mötet företrädde "Kinas intressen", vilket bland annat innebär att tysta kritiker mot Kinas agerande i Gui Minhai-frågan – där Angela Gui är en av de starkaste rösterna. Anna Lindstedt hade inte heller gjort någon riskbedömning när hon presenterade Angela Gui för männen, anser Henrik Olin.

Från olika rapporter och anteckningar framgår att en av affärsmännen, Kevin Liu som Anna Lindstedt uttryckt att hon litade på, använt sig av flera olika identiteter under flera år. Han har blivit nekad visum i Sverige och använt sig av olika pass.

– Det är tydligt att man med ganska enkla efterforskningar kan ifrågasätta hans identitet och bakgrund, säger Henrik Olin.

Övertygad om friande dom

Försvaret har tidigare kommenterat till TT att man är övertygad om att Anna Lindstedt kommer att frias och att hon handlat inom sina befogenheter.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger advokat Conny Cedermark under rättegångens inledning.

"Någon förhandling med Kina har inte förekommit och departementet har varit informerat om mötet", sade Anna Lindstedt till TT via ett pressmeddelande dagen före rättegången.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Anna Hansson/TT

Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sen i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Ekonomi

Halvfulla vagnar – ekonomisk utmaning för SJ

SJ har en tydlig utmaning – att få ekonomi i att köra halvfulla tåg. Arkivbild
SJ har en tydlig utmaning – att få ekonomi i att köra halvfulla tåg. Arkivbild
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi I dag träffas SJ och Folkhälsomyndigheten i ett möte kring reselättnader i Sverige.
För både tågbolaget och andra aktörer finns det tydliga utmaningar – att få ekonomi i att köra halvfulla vagnar.

Regeringen och Folkhälsomyndighetens besked att reserestriktionerna inom Sverige hävs den 13–14 juni var av naturliga skäl positivt för SJ. Bolaget brottas dock med en rad frågor som ska lyftas på dagens möte, enligt presskontakten Stephan Ray.

– De (Folkhälsomyndigheten) får bedöma hur det ska se ut på tågen utifrån hur man kan resa tryggt och utan trängsel. Räcker dagens begränsningar eller går det att göra på andra sätt för att erbjuda flera platser?

Slår mot ekonomin

I nuläget följer SJ hälsorekommendationerna genom att låta tågresenärer ha minst ett fritt säte bredvid sig, men ekonomiskt ger det betydande konsekvenser.

– Det är såklart en ekonomisk fråga. Att ett slutsålt tåg innebär en 50-procentig beläggning är naturligtvis ohållbart i längden som affärsmodell. Vi behöver titta på om det går att justera på något sätt. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger han.

Ett förslag på lösning är dock brådskande då det tar tid att ställa om, poängterar Stephan Ray.

– Att dra ned tåg går fort, det är bara att ställa in tåg och ta bort dem ur trafik. Att komma igen är mer problematiskt med långa ledtider. Det handlar om mängder av aspekter: tågläge hos Trafikverket, planering av personal, omlopp med tåg inte minst, så där behövs ett par veckor för att kunna erbjuda en robust trafiklösning.

SJ har minskat antal korttidspermitterade den senaste tiden och gårdagens besked betyder att ytterligare permitteringar dras tillbaka. Omfattningen ska enligt Stephan Ray vara klar nästa vecka.

"Skulle slå hårt"

Bussbolaget Flixbus har redan nu börjat lägga till fler resor och planerar att lägga till ytterligare.

“Vi ser tydligt att reseefterfrågan börjar öka. Vi ska under de närmaste dagarna följa utvecklingen noga och se över internt var och hur mycket vi ska stärka upp tillsammans med våra busspartners”, skriver Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus, till TT.

Bolaget fortsätter att följa utvecklingen och följa myndigheternas rekommendationer. Men att skära ned på platser ombord skulle bli kännbart.

“Vi är en privat aktör och våra busspartners är små och medelstora bussbolag med mycket ansträngd ekonomi på grund av krisen. Att köra med kraftigt minskad kapacitet skulle slå hårt mot våra partners, och därför välkomnar vi ytterligare statligt stöd till bolagen inom transportsektor om det blir aktuellt att ytterligare skära ner på platser ombord”, skriver Jelena Jovanovic.

I samband med krisen har Flixbus infört korttidspermittering på enstaka tjänster.

"Det nya beskedet att lätta på de inhemska reserestriktionerna är ett mycket glädjande besked och ett ljus i tunneln att vi sakta och säkert börjar närma oss det normala", skriver Jelena Jovanovic.

Tobias Österberg/TT

Sport

Uppsagd som agent – tog jobb som bilförsäljare

Christian Olsson fick lämna agentbranschen, men säljer nu bilar. Arkivbild.
Christian Olsson fick lämna agentbranschen, men säljer nu bilar. Arkivbild.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Utan idrottstävlingar tjänar inte stjärnorna några pengar. Det har lett till att idrottsagenten Christian Olsson blivit uppsagd.
– Hela vår bransch blir ju paralyserad, säger den före detta trestegsstjärnan som fått nytt jobb – som bilförsäljare.

Olsson var agent åt världsstjärnan i simning, Sarah Sjöström. Men då idrottsvärlden stannade upp på grund av coronapandemin försvann också inkomsterna i agentbranschen.

– Hela vår bransch blir ju paralyserad. Visst, en del aktiva är under kontrakt, men även kontrakten blir reducerade till viss del, och sedan är det ju många av dem som lever på att tävla. När det inte finns tävlingar så kan inte vi heller tjäna några pengar på dem, säger Olsson till Göteborgs-Posten.

En gammal träningskamrat kom till undsättning när Olsson blev utan jobb, och erbjöd honom jobb som bilförsäljare.

– Det är korvstoppning nu, mycket att lära sig. Även om man har varit säljare till viss del innan så är det ju helt annorlunda nu. Men jag tycker ju om bilar, så det har faktiskt varit ganska spännande, säger han.

– Jag har ju haft en jävla tur. Det är många andra som det gått mycket värre för, absolut är det så.

Sport

Finansprofil fortsätter i STCC

Peter 'Poker' Wallenberg. Arkivbild.
Peter "Poker" Wallenberg. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren
Sport
Sport

Peter "Poker" Wallenberg, 61, fortsätter i racingserien STCC. Finansprofilen ska köra en Cupra Leon för PWR Racing under konceptet Racing for Charity.

"Det känns fint att på något sätt kunna göra en skillnad genom att syssla med det vi brinner för. Smått otroligt att vi nu går in på Racing for Charitys fjärde år", säger han i ett pressmeddelande.

Racing for Charity har totalt dragit in över 800 000 kronor i donationer sedan starten, pengar som oavkortat går till de utvalda organisationerna Friends, Happy Child Foundation, Wildhood Foundation, Mamma till Mamma och Star for Life.

Wallenberg säger att han har höga förväntningar på sin nya bil.

"Bilen ser väldigt vass ut och det ska bli riktigt kul tävla med den under säsongen", säger han.

STCC ska enligt ett preliminärt tävlingsprogram starta i Karlskoga i mitten av augusti.

Utrikes

Är Juan Guaidó på Frankrikes ambassad?

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó befinner sig på Frankrikes ambassad i Caracas, uppger den venezuelanske utrikesministern Jorge Arreaza.

– Vi kan inte under några omständigheter gå in på något annat lands ambassad, säger han i en radiointervju och tillägger att ett gripande därmed inte är möjligt.

Frankrikes utrikesdepartement förnekar dock att Guaidó är på den franska ambassaden, rapporterar både AFP och Reuters.

Det var i måndags som president Nicolás Maduro antydde att Guaidó "gömmer sig" på en ambassad, vilket oppositionsledaren kort därpå förnekade. "De ljuger för er", twittrade Guaidó, och tillade att han befinner sig "bland folket".

Maduro och hans regering har tidigare stämplat Guaidó som "på flykt undan rättvisan". Det finns dock ingen känd arresteringsorder mot honom.

Frankrike är ett av flera länder som erkänt Guaidó som interimspresident med hänvisning till att de inte betraktar Maduros presidentskap som legitimt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

M: Låt korttidspermitterade utbilda sig

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ser en lång, utdragen ekonomisk kris framför sig. Men än är det inte läge för stora stimulanspaket.
Däremot vill partiet satsa tre miljarder kronor på utbildningar för de som är korttidspermitterade.

Moderaterna tycker att det är dags att anpassa införda krispaket och komplettera med nya åtgärder.

– Vi är på väg ut ur den akuta krisen, men vi tror att det här blir långvarigt, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiet tycker bland annat att utbildning ska knytas till korttidspermitteringarna. Runt 550 000 personer kommer i genomsnitt att vara korttidspermitterade i år, och det får inte vara förlorad tid, anser M.

I första hand föreslås digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor. Olika utbildningssatsningar beräknas kosta tre miljarder kronor.

Trots att det syns vissa ljusglimtar i ekonomin nu, är läget långt ifrån stabilt.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon tror snarare att stimulanspaketen kommer att behövas framemot nästa år.

De olika krispaketen har kostat åtskilliga miljarder och har betalats genom lånade pengar. Men Moderaterna signalerar nu att ofinansierade budgetförslag inte får bli det normala. När krisen är över ska statens finanser tillbaka till balans och överskottsmålen hållas.

TT: Är det nedskärningar som väntar med en moderat regering?

– Det behövs väldigt hård prioritering av offentliga utgifter. I det här läget när vi har använt hundratals miljarder till krisåtgärder och ökat den svenska statsskulden, då måste man vara kritisk efteråt och använda pengarna rätt, säger Ulf Kristersson.

Inrikes

Fler tester ger fler fall i Västra Götaland

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, under en tidigare pressträff om coronaviruset.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, under en tidigare pressträff om coronaviruset.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes 582 människor som insjuknat i bekräftad covid-19 har hittills avlidit i Västra Götalandsregionen.
Trots att bara fyra dagar ingår i rapporteringen för denna vecka uppgår antalet insjuknade redan till samma nivå som hela förra veckan.

Den senaste veckan har även milt sjuka kunnat provtas i regionen, och sammanlagt har hittills 6 833 personer konstaterats smittade.

– När man ökar testningen kommer man också att hitta fler fall. När man provtar milt sjuka så visas den sanna bilden på ett annat sätt, säger han vid en pressträff.

I och med att massprovtagning inletts kanske siffrorna nu närmar sig den mer äkta statistiken, säger Dotevall.

– De äkta siffrorna är minst tio gånger mer, kanske till och med 20 gånger.

Han påpekar att det är viktigt att fortsätta skydda sina medmänniskor och att vården fortfarande är hårt belastad.

– Faran är inte över. Vi har många i samhället som är smittade. Men det finns positiva tecken i det här. Antalet avlidna personer minskar vecka för vecka, säger han, men poängterar att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att vårdbehovet i regionen totalt minskar, och att det inte råder brist på material och läkemedel. Däremot finns brist på personal inför sommaren.

Ekonomi

SAS öppnar upp resor till Medelhavet

SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
SAS flyger till Medelhavet igen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS startar i gång flera av sina linjer i juni, både inrikes och utrikes – trots UD:s avrådan.
– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Efter gårdagens besked om att det är fritt fram att resa inom Sverige från och med 13 juni öppnar SAS upp för inrikesflyget. Redan den 18 juni kan resenärer bland annat flyga till Visby. Men Gotland är långt ifrån ensam om att ta emot passagerare från det svenska fastlandet.

– Vi ser att Östersund och Visby är två av de rutter där det funnits en efterfrågan. Vi kommer utvärdera efterfrågan framöver och agera efter det, säger Freja Annamatz till TT.

I slutet av juni börjar bolaget även trafikera flera linjer till medelhavsdestinationer – trots UD:s avrådan.

"Finns en efterfrågan"

Bland destinationerna som kommer trafikeras finns Palma i Spanien, Nice i Frankrike, samt Aten och Thessaloniki i Grekland.

Redan i morgon, lördag, går det att flyga från Arlanda till Aten.

– Vi ser att det finns en efterfrågan på resor till ett antal medelhavsdestinationer, Man har familj eller dubbla boenden och därför finner ett behov av att kunna resa till Spanien, Frankrike och Grekland.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, fortsätter hon.

Trafiknivån kommer fortsatt vara mycket låg jämfört med en vanlig sommar och respektive destination kommer att trafikeras en gång i veckan.

Oviss prisbild

Permitteringarna fortgår, men i takt med att fler flyg går kommer fler att jobba mer, enligt Annamatz.

– Vi går från att ha så gott som alla planen parkerade, till att snart ha 30 maskiner i luften.

Prisbilden är ännu oviss, enligt Annamatz.

– Det är kundernas betalningsvilja som avgör prisbilden. Konkurrensen på flygmarknaden är fortsatt väldigt tuff men vi har ingen prognos på prisbilden.

Samtidigt som SAS meddelar att man återupptar fler flyglinjer i juni än tidigare meddelat kommer facit för flygtrafiken i maj.

Till följd av covid-19-pandemin och omfattande reserestriktioner har en mindre del av flygbolagets normala trafik varit i drift.

Räknat i antal passagerare minskade trafiken med nästan 94 procent i maj, till 158 000 passagerare.

Kabinfaktorn, ett mått på hur välfyllda flygplanen är föll samtidigt med 15,6 procentenheter till 55,7 procent.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Hit flyger SAS

Nya linjer med start 15 juni:

Köpenhamn-Bryssel (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Düsseldorf (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Färöarna (tisdag, torsdag, söndag)

Köpenhamn-Hamburg (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Milano (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-München (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Palanga (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-Reykjavik (måndag, onsdag, fredag, söndag)

Köpenhamn-Stuttgart (tisdag, torsdag, söndag)

Köpenhamn-Trondheim (måndag, onsdag, fredag)

Köpenhamn-Vilnius (dagligen utom lördagar)

Arlanda-Aten - redan från 6/6 (lördag)

Arlanda-Palma de Mallorca (lördag)

Arlanda- Visby – från den 18/6 (dagligen utom lördag)

Nya linjer med start 20 juni:

Köpenhamn-Aten (måndag, lördag)

Köpenhamn-Frankfurt (dagligen utom lördagar)

Köpenhamn-Malaga (lördag)

Köpenhamn-Nice (lördag)

Köpenhamn-Split (onsdag, lördag)

Oslo-Split (lördag)

Arlanda-Nice (lördag)

Arlanda-Thessaloniki (lördag)

Källa: SAS

NÄSTA ARTIKEL