Världen

Inga uppgifter att barn sprider corona

Artikel Världen Symptomfria barn förefaller inte ha smittat andra med coronavirus. Det finns i alla fall inga kända fall av att så skulle ha hänt, uppger Folkhälsomyndigheten.Samtidigt har ökningen av antal nya fall i Kina återigen blivit större och i Italien fruktar man en ”tsunami av smittade”.

Oroliga föräldrar har krävt att barnen ska hållas hemma från skolan men Folkhälsomyndigheten svarar dem lugnande.

– Vi ser inga uppgifter på att det finns smitta ifrån barn. Sedan är vi ju biologiska varelser, så ett barn med symptom som hostar och är i nära kontakt med någon som är frisk – det finns absolut möjlighet att det kan sprida smitta vidare. Men vi ser inte att det är en drivkraft bakom den här epidemin, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio med hänvisning till en rapport från Världshälsoorganisationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sverige lyser rött på Tysklands coronakarta

Tyskland kan sätta svenska turister i karantän. Arkivbild.
Tyskland kan sätta svenska turister i karantän. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Sverige lyser ensamt rött på tyska folkhälsomyndighetens karta över coronadrabbade länder i Europa.
Tysklands regering rekommenderar karantän för personer från EU-länder med många smittade – men frågan om hur svenskar kan påverkas hänger i luften.

Svenskar som reser till Tyskland riskerar att få en annorlunda, och långdragen, inledning på vistelsen. Förbundsregeringen rekommenderar nämligen medborgare från EU-länder med ett högt antal nya bekräftade coronafall att sitta i karantän, om avreselandet har registrerat fler än 50 nya fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. På tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Instituts hemsida finns det bara ett EU-land som uppfyller kriterierna och därför har rödmarkerats: Sverige.

Därefter är glappet till övriga länder stort: Storbritannien och Portugal är markerade i brunorange – tredje högsta nivån – eftersom länderna har registrerat 10-25 fall, enligt kartan som baseras på statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Inget land befinner sig på näst högsta nivån.

14 dagars karantän

Det är dock upp till de enskilda tyska förbundsländerna att följa rekommendationen eller inte, och besluta sig för hur karantänen för EU-medborgare i så fall ska se ut. Fjorton dagars karantän rekommenderas i dag bara för inresande från tredjeland.

Baden-Württemberg, som är Tysklands tredje folkrikaste delstat, skriver på sin hemsida att invånare från länder med fler än 50 nya fall per 100 000 invånare under den senaste sjudagarsperioden måste bege sig direkt till sin bostad eller annat husrum och försätta sig själv i karantän i 14 dagar.

"Saknar praktisk betydelse"

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl att det har noterat rödmarkeringen av Sverige på kartan, men att den än så länge inte har någon praktiskt betydelse eftersom UD avråder från icke-nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli.

"Tyskland har för närvarande gränsrestriktioner och också en allmän reseavrådan. Vad gäller tyskars möjligheter att resa till Sverige styrs våra åtgärder av myndigheternas bedömning av vad som fungerar för att minska smittspridningen i nuvarande läge, och vi anser inte att gränsstängningar inom EU är en effektiv åtgärd", skriver Alexander Peyre Dutrey på UD:s pressenhet.

Flera länder har begränsat möjligheten för svenska turister i sommar, däribland Cypern, Nederländerna, Danmark och Norge.

Pontus Ahlkvist/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Öppet och stängt i Europa

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna än.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Både den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge

Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni. Samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till den 29 juni.

Restriktionerna kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag är det till exempel Spanien och Storbritannien.

Från den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättar landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

I Parisregionen, och andra regioner som är extra hårt drabbade, behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Spanien

Vill ta emot utländska turister från juli, utan krav på karantän. Planerar att öppna landgränsen till Frankrike och Portugal den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna sedan den 3 juni, utan krav på karantän. Det är även möjligt att resa mellan regioner igen.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt, och kan ändras med kort varsel.

Grekland

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki, endast slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst. Men flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så gäller testning och övernattning på anvisat hotell. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar. Exakt hur kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. Det enda som krävs för att komma in i landet är en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller något liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Storbritannien

Från den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet från Tyskland, Österrike och Ungern redan från fredagen. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget. Sverige och Storbritannien är för närvarande de enda i den högsta riskgruppen, vilket gör att svenskar och britter måste visa upp friskhetsintyg för att släppas in i landet. Samma sak gäller för tjecker som återvänder från de två länderna.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för fritt resande till och från tolv länder, däribland Tyskland, Belgien och Italien. Inresande från Sverige och Storbritannien måste tills vidare räkna med två veckors karantän vid inresa. Samma sak gäller för nederländare som besökt de två länderna.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Sport

Uppgifter: Brescia vill bli av med Balotelli

Mario Balotelli. På väg bort från Brescia? Arkivbild.
Mario Balotelli. På väg bort från Brescia? Arkivbild.
Fotograf: Gianluca Checchi/AP/TT
Sport
Sport

Begåvad med en talang utöver det vanliga, men också med en mindre smickrande förmåga att ofta hamna i trubbel.

Passar Mario Balotelli in på den beskrivningen?

Det skriver nog en och annan tränare och klubbledare under på. 29-åringen tycks på nytt ha ställt till det för sig. Enligt uppgifter i italienska medier har han kommit på kant med sin nuvarande klubb Brescia, bottenlag i Serie A.

Balotelli uppges inte ha anslutit i tid till lagets träningar, något som ska ha lett till en kontrovers med Massimo Cellino, klubbens ordförande. Brescia uppges ha föreslagit att bryta kontraktet, något som Balotelli vägrat. Sedan dess har Brescia kontaktat Balotellis juridiska ombud.

Italienaren har spelat 36 landskamper och under karriären hunnit med stopp i Inter, Manchester City, Milan, Liverpool, Nice och Marseille.

Hittills den här säsongen har han gjort fem mål på 19 matcher. Serie A slog igen butiken i början av mars på grund av pandemin, men räknar med att återstarta den 20 juni.

Inrikes

17 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 17 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Dödssiffran stiger därmed till 4 656 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 43 887 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 162 personer har fått eller får intensivvård.

Under helger är det en viss eftersläpning när det gäller inrapporteringen. Dödssiffrorna kan därför komma att öka i början av nästa vecka.

Sport

FCK:s innovativa plan för att få in mer publik

FCK hoppas snart kunna få in publik på Parken igen – och inte bara 500 som snart väntas bli tillåtet, utan 10 500. Arkivbild.
FCK hoppas snart kunna få in publik på Parken igen – och inte bara 500 som snart väntas bli tillåtet, utan 10 500. Arkivbild.
Fotograf: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Sport
Sport FC Köpenhamn lanserar ett innovativt förslag för att lyckas få in fler supportrar på läktaren.
Man vill dela in hemmaarenan Parken i 21 olika hallar, där varje hall har plats för 500 åskådare. Därmed hoppas klubben få in 10 500 på arenan.

Under fredagen skickade regeringen ett förslag till partierna att man som nästa steg i Danmarks öppningsfas under coronapandemin ska kunna samla upp till 500 personer under exempelvis en match i den danska högstaligan i fotboll.

Men det räcker inte, anser flera klubbar, som nu tar fram egna lösningar som de hoppas få grönt ljus från myndigheterna för.

Enligt TV2 har FCK tagit fram ett förslag där man gör plats till 10 500 åskådare på Parken genom att dela upp arenan i 21 olika hallar, som vardera rymmer 500 personer. Det ska, enligt förslaget, vara separata ingångar till varje hall som även ska vara stängda under olika tidsperioder.

– Vi kan hantera många fler (än 500), och vi kan göra det säkert. Vi har arbetat på det här över helgen, och jag kan garantera att vi kan hantera det, säger FCK-chefen Lars Bo Jeppesen till TV 2.

Han tillägger att planerna "verkar tas emot bra" av politiker och myndigheter.

FCK spelar under söndagen hemma mot Randers, den matchen spelas dock utan publik.

Utrikes

Storm mot Iran efter film av migrantbrand

De skadade flyktingarnas bil ska ha blivit beskjuten och fattat eld i provinsen Yazd i centrala Iran, enligt Afghanistans utrikesdepartement. Iran har dock tillbakavisat uppgifterna.
Utrikes
Utrikes En storm har uppstått på sociala medier i Afghanistan efter det att ett filmklipp föreställande en bil med afghanska flyktingar som satts i brand i grannlandet Iran fått stor spridning. I inläggen riktas hård kritik mot den iranska polisen.

Vågen av fördömanden kommer bara veckor efter att afghanska ledare anklagat iranska gränsvakter för att dränka migranter.

Det är vanligt att människor från Afghanistan försöker ta sig över gränsen till Iran på flykt från strider och fattigdom, vilket skapat en stor afghansk diaspora i landet.

Filmklippet som det nu handlar om visar en pojke som flyr från den brinnande bilen, med brännskador på kroppen. Särskilt den bit av klippet där pojken vädjar efter vatten har spritts på nätet och tagits upp av olika människorättsgrupper. Afghanistans utrikesdepartement säger sig kunna bekräfta att videon är äkta och att tre afghaner dödats och fyra skadats efter att bilen beskjutits av iransk polis och börjat brinna.

Enligt afghanska myndigheter ska iranska gränsvakter under förra månaden ha dödat 45 afghanska migrantarbetare vid ett och samma tillfälle. Uppgiften har inte tillbakavisats av Iran, som dock släppte ett uttalande om att händelsen enligt dem skedde på afghanskt territorium.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Misstanke: Cyniska samlare dödar skalbaggar

Skalbaggen Alvarlarvmördare som lever på Alvaret på Öland.
Skalbaggen Alvarlarvmördare som lever på Alvaret på Öland.
Fotograf: Mats Lindeborg/ Länsstyrelsen Kalmar/TT
Inrikes
Inrikes Vem placerar ut insektsfällor med dödligt gift på Alvaret? Nu har ett stort antal dolda fällor hittats och Länsstyrelsen vädjar om hjälp.
Misstanken? Att någon fångar in, dödar och säljer eller byter vidare exemplar av en unik, utrotningshotad skalbagge som bara lever på Öland.

Nedgrävda saftmuggar i plast, med stenar på och fyllda med gift – återigen har fällor som dödar och samlar in en utrotningshotad unik skalbaggsart på Stora Alvaret på Öland placerats ut.

"Inte gjort på fem minuter"

Det troliga målet är nämligen den så kallade alvarlarvmördaren, en ovanlig rödlistad insekt som bedöms vara starkt hotad och som i Norden enbart finns på Stora Alvaret. Nu larmar länsstyrelsen om att 60 systematiskt utplacerade dödande fallfällor har upptäckts.

Totalt 26 skalbaggar har dessutom hittats döda, säger Helena Lager, koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Kalmar.

– Fällorna är nedgrävda så att insekterna trillar ner, säger hon till TT.

–  Och det ligger en blandning av glykol, t-sprit, vatten och diskmedel i botten så de dör direkt.

Insektsfällorna har nu grävts upp, men det kan finnas fler. Länsstyrelsen vädjar till allmänheten om tips och observationer – för den eller de som ligger bakom har lagt ner mycket möda.

– Det måste ha tagit en hel dag minst att sätta ut fällorna. Vi räknade ut att det var cirka nio liter vätska med, så det här är inte gjort på fem minuter.

Skalbagge på auktion

Att samla in och ta död på exemplar från en så hotad art som alvarlarvmördare riskerar till slut att dränera hela området på skalbaggen, understryker Helena Lager. Men frågan är då vem som kan misstänkas ligga bakom?

– Inom skalbaggsbranschen förekommer byteshandel, men vi kan bara spekulera i om det ligger bakom.

Det kan även handla om annan handel för samlare, som är svår att komma åt.

– Det sker i det dolda. En alvarlarvmördare ligger på Ebay just nu, som är från Kazakstan. Den är uppe i 1 500 kronor nu och då är auktionen inte avslutad än.

Det är inte heller första gången som länsstyrelsen blir uppmärksammade på olovlig insektsinsamling på Öland.

– I våras var det någon som placerat ut gula plastburkar på Alvaret. De är effektiva på att dra insekter till sig, och var utplacerade i områden där vi har våra mest hotade bin.

FAKTA

Fakta: Finns bara på Öland

Alvarlarvmördare (Calosoma reticulatum) förekommer i Norden bara på Öland.

Den förekommer även i mellersta och nordöstra Europa över till västra Sibirien och Kazakstan.

Populationen på Öland är också en av få i Europa där arten uppträder regelbundet.

Den lever bland annat vid sandiga marker – tallhedar, skogsstäpper, ljunghedar, öppna hedar och dynlandskap.

Skalbaggen, av jordlöpartyp, är bred och klumpig, 24–30 mm lång.

Ovansidan är metallgrön medan ben och antenner är svarta.

Skalbaggarna är aktiva på dagtid och påträffas ofta i solskenet, främst under fortplantningstiden i maj-juni.

De kan bli flera år gamla.

Inrikes

Man anhållen efter villabrand

En man har anhållits efter en kraftig villabrand i centrala Vilhelmina i Västerbotten under lördagen. Arkivbild.
En man har anhållits efter en kraftig villabrand i centrala Vilhelmina i Västerbotten under lördagen. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har anhållits, skäligen misstänkt för grov mordbrand efter en villabrand i centrala Vilhelmina på lördagsmorgonen. Samma man fördes också med ambulans till sjukhus för kontroll. Han ska då ha varit talbar, enligt räddningstjänsten.

Larmet om branden kom vid femtiden på morgonen och orsakade kraftig rökutveckling i området. Räddningstjänsten gick inledningsvis ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), där man uppmanade boende i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det drogs tillbaka vid 10-tiden.

Totalt jobbade åtta enheter med 14 brandmän med att släcka branden.

Ekonomi

Östersunds kommunvapen lyste upp Times Square

Den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickade ut över Times Square i New York.
Den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickade ut över Times Square i New York.
Fotograf: Nasdaq /TT
Ekonomi
Ekonomi Den gångna veckan har den vita älgen på Östersunds kommunvapen blickat ut över Times Square i New York, en välkomsthälsning från Nasdaq till den svenska kommunen.

Att kommunvapnet lyst i neon över det populära torget beror på att Nasdaqbörsen hälsat kommunen välkommen till en internationell webbplattform för så kallade gröna obligationer.

"Vi har anslutit oss till något som heter Nasdaq Sustainable Bond Network. Det är en plattform för investerare och utgivare av det som kallas gröna obligationer. Vi vill främja utvecklingen av en hållbar finansmarknad och i förlängningen ett hållbart samhälle", säger kommunens finanschef, Erik Sundberg på kommunens hemsida.

Begreppet grön obligation togs fram 2007 av SEB i samarbete med Världsbanken och handlar om utvecklingen av hållbar finansiering till miljö­­inriktade ­projekt. Tanken med de gröna obligationerna är att öka utgivarens transparens kring vad pengarna investeras i.

– Det är otroligt häftigt att få den möjligheten och synliggöra det vi gör. Det var aldrig något primärt mål, man får se det som en bonus, säger Erik Sundberg till SVT Jämtland.

Linnéa Wannefors/TT

NÄSTA ARTIKEL