Landskrona

Fest avbröts av rån och misshandel

Artikel Landskrona En fest i Häljarp fick under lördagskvällen ett tråkigt slut när tre maskerade män dök upp och rånade en kvinna och två män. Kvinnan och en av männen misshandlades och hotades dessutom.

Klockan 02.36 hör en anmälare av sig till polisen och berättar att det skett ett rån och misshandel utanför en festlokal i Häljarp. När polisen kommer till platsen träffar de tre personer i övre tonåren som blivit rånade och misshandlade.

- Det är oklart om de blivit rånade i lokalen eller utanför, men de har blivit av med handväska, mobil och plånbok. Gärningsmännen ska ha varit maskerade och lämnat platsen i en mindre bil, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ex-president: Jag kommer att frihetsberövas

Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att han ska frihetsberövas i koppling till en pågående brottsutredning mot honom. Arkivbild.
Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att han ska frihetsberövas i koppling till en pågående brottsutredning mot honom. Arkivbild.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Colombias tidigare president Álvaro Uribe uppger att landets högsta domstol har beslutat att han ska frihetsberövas i samband med den pågående utredningen mot honom gällande mutbrott och bedrägeri.

Uribe, som beskrivits som en mentor åt Colombias nuvarande president Iván Duque, har kontinuerligt tillbakavisat anklagelserna och samtidigt ifrågasatt domstolarnas oberoende.

"Fråntagandet av min frihet får mig att känna innerlig sorg för min fru, för min familj och för de colombianer som ännu tror att jag har gjort något bra för landet," skriver Uribe i ett inlägg på Twitter.

Den före detta presidenten uppger inte huruvida det kommer att röra sig om husarrest eller om en faktisk fängelsevistelse.

Álvaro Uribe styrde Colombia mellan 2002 och 2010 och satte i gång en militäroffensiv mot landets vänstergerillor. Han har under en längre tid anklagats för samröre med de paramilitära högergrupper som stridit med gerillorna.

Utrikes

Över 3 000 skadade i explosionerna i Beirut

Hamnarbetare nära platsen för explosionen i Beirut, Libanon.
Hamnarbetare nära platsen för explosionen i Beirut, Libanon.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 27 människor har dött och 3 000 har skadats i explosionerna i Libanons huvudstad Beirut. Enligt lokala myndigheter var det "högexplosivt material" som briserade.
– Jag tog mig ner på gatan och såg blodiga människor som sprang runt, säger Beirutbon Mahmoud Ghalayini till TT.

Libanesiska myndigheter befarar enligt nyhetsbyrån Reuters att siffrorna över döda och skadade kommer att stiga. Röda korset uppger att hundratals skadade tagits till sjukhus men att många ännu sitter fast i rasmassor.

Enligt Beiruts borgmästare Marwan Abboud finns tio brandmän bland de som saknas efter explosionerna. I en intervju med CNN beskriver Abboud omfattningen av det som inträffat.

– Det påminner mig om det som hände i Japan, i Hiroshima och Nagasaki. Under min livstid har jag inte sett den här typen av förödelse, säger han.

Till följd av de många skadade och döda har Libanons premiärminister Hassan Diab utlyst en nationell sorgedag under onsdagen. Han uppger även i ett uttalande att "skyldiga kommer att få betala för det som hänt".

Massivt rökmoln

Explosionerna, som inträffade i stadens hamn, skakade byggnader, krossade fönsterrutor och skickade en tjock pelare av rök upp i luften. På videoklipp från händelsen syns en byggnad stå i lågor för att kort därefter explodera i ett enormt, rosafärgat rökmoln.

Libanesisk statsägd media sade först att explosionerna ägde rum i en varuhusbyggnad för fyrverkerier. Den uppgiften tillbakavisades senare av libanesiska myndigheter som i stället uppgav att det var "högexplosiva material" som låg bakom – inte fyrverkerier. Libanons inrikesminister uppger att det finns misstankar om att explosionen orsakades av en stor mängd nitrat som beslagtagits för flera år sedan och som sedan dess förvarats i byggnaden.

På sociala medier florerar rykten om att Israel ska ha legat bakom explosionerna, en uppgift som tillbakavisats av Israel.

"Fönsterrutorna krossades"

Vittnen uppger till CNN att byggnader inom en radie på en mil skadats. Lokala medier visar bilder på omkullvälta bilar och skadade människor fastklämda under bråte.

Mahmoud Ghalayini bor i området Hamra som påverkades starkt av explosionen. I ett telefonsamtal med TT berättar han om ödeläggelsen.

– Jag satt i soffan i min lägenhet och plötsligt skakade hela bygganden till som av en jordbävning. Kort efter kom en andra mycket större explosion och glaset i fönsterrutorna på lägenheten krossades. Jag blev jätterädd, säger han.

– Utanför kunde jag höra hur glas föll från högre byggnader och ramlade ner på gatan. Det var öronbedövande.

"Blodiga människor"

Ghalayini säger att Beirutborna ännu inte fått någon officiell information av myndigheter om vad som kan ha orsakat explosionen.

– Jag tog mig ner på gatan och såg blodiga människor som sprang runt. Det är svårt att få tag på folk för att nätet är överbelastat, alla försöker fortfarande få tag i de som bor i Beirut för att kolla hur folk mår och att de är okej, säger han.

Sinan Youssouf, som befinner sig i ett campingområde utanför Beirut, vittnar om att explosionen var kännbar även där han befinner sig.

– Det är panikkänsla här. Det är sjukt surrealistiskt. Folk börjar packa ihop sina saker och stänga ned här. Vi har staden nedanför oss, vi såg allting och hörde explosionen, säger han till TT.

Explosionerna ska ha varit kännbara ända bort till grannlandet Cypern, enligt boende i huvudstaden Nicosia som Reuters talat med.

Från omvärlden strömmar efter explosionerna kondoleanser och löften om medicinsk och ekonomisk hjälp till Libanon in.

Ida Vanhainen/TT

Hilda Djupenström/TT

En gata i centrala Beirut kort efter explosionen som hördes milsvida.
En gata i centrala Beirut kort efter explosionen som hördes milsvida.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
En rosafärgad rökpelare stiger mot himlen i Libanons huvudstad Beirut.
En rosafärgad rökpelare stiger mot himlen i Libanons huvudstad Beirut.
Foto: Anwar Amro/AFP/TT

Kultur och nöje

Victor Leksell om allsångsdebuten: "Smånervös"

Victor Leksell sjöng sin succélåt 'Svag' i 'Allsång på Skansen'.
Victor Leksell sjöng sin succélåt "Svag" i "Allsång på Skansen".
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Veckans "Allsång på Skansen" bjöd på framträdanden av artister som Lena Philipsson, Victor Leksell, Lill Lindfors, Bengan och Allan Jansson samt Merit Hemmingson.

Bland annat sjöng popundret Victor Leksell sin succélåt "Svag" och berättade för programledaren Sanna Nielsen att han var lite nervös.

– Det var spännande, lite smånervöst faktiskt. Du vet jag är lite färsk när det kommer till sådant här, sade Victor Leksell, som sedan fick sällskap av Per Fritzell från Galenskaparna i "Man ska ha husvagn".

Vid programmets slut tog Lena Philipsson över Sollidenscenen för en alldeles egen timme i "Allsångsscenen är din", där hon gästas av Jill Johnson och Björn Kjellman.

Victor Leksell och Per Fritzell gick loss på Galenskaparnas 'Man ska ha husvagn'.
Victor Leksell och Per Fritzell gick loss på Galenskaparnas "Man ska ha husvagn".
Foto: Erik Simander/TT
Lill Lindfors i tisdagens 'Allsång på Skansen'.
Lill Lindfors i tisdagens "Allsång på Skansen".
Foto: Erik Simander/TT
Bengan Jansson, sonen Allan Jansson och Merit Hemmingson spelade tillsammans i 'Allsång på Skansen'.
Bengan Jansson, sonen Allan Jansson och Merit Hemmingson spelade tillsammans i "Allsång på Skansen".
Foto: Erik Simander/TT

Sport

Coronarädsla stoppar Nadal i US Open

Världstvåan Rafael Nadal skippar grand slam-turneringen US Open av rädsla för coronaviruset. Arkivbild.
Världstvåan Rafael Nadal skippar grand slam-turneringen US Open av rädsla för coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Sport
Sport Världstvåan Rafael Nadal kommer inte att försvara fjolårstiteln i US Open-tennisen.
Anledningen till avhoppet är oro för coronaviruset.
– Efter många funderingar har jag bestämt mig för att inte spela årets US Open, säger Nadal på Twitter.

Spanjoren berättade redan i juni att han kände sig osäker på om han skulle resa till New York för att spela US Open. Nu tar han samma beslut som damernas världsetta Ash Barty, Australien, som tidigare hoppat av grand slam-turneringen i New York.

– Situationen är väldigt komplicerad i hela världen, antalet covid-19-fall ökar, det ser ut som vi fortfarande inte har kontroll på det. Det här är ett beslut som jag aldrig ville ta, men jag har beslutat mig för att följa mitt hjärta, säger 34-årige Nadal som vann US Open förra året.

Tidigare under tisdagen ställdes Madrid Open, som skulle ha spelats efter US Open, in på grund ökningen av coronafall i den spanska huvudstaden.

US Open spelas den 31 augusti-13 september och världsettan Novak Djokovic, Serbien, trefaldig mästare i New York, leder herrfältet där andra topp 10-spelare som Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas och Alexander Zverev också finns med i startfältet.

På damsidan finns nio av de tio högst rankade spelarna i världen med, däribland 23-faldiga grand slam-vinnaren Serena Williams och titelhållaren Bianca Andreescu.

Sport

Eberles dubbel gav Islanders andra raka

Islandersjubel. Matt Martin (17) firar sitt 1–1-mål mot Florida tillsammans med lagkamrater medan Floridas Keith Yandle deppar.
Islandersjubel. Matt Martin (17) firar sitt 1–1-mål mot Florida tillsammans med lagkamrater medan Floridas Keith Yandle deppar.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport

New York Islanders är på god väg att slå ut Anton Strålmans Florida i NHL:s slutspelskval.

Jordan Eberle gjorde de två sista målen när Islanders vände underläge till 4–2-seger och tog ledningen med 2–0 i bäst av fem matcher.

Florida ledde med både 1–0 och 2–1 innan Eberle klev in i handlingen. Först lurade han Floridamålvakten Sergej Bobrovskij ur position och sköt 3–2 i andra perioden och i den tredje styrde han ofrivilligt in 4–2 med knäet sedan han träffats av lagkamraten Anthony Beauvilliers skott.

Islanders, som vann den första matchen med 2–1, behöver bara en seger till för att kvalificera sig till den första slutspelsomgången i den östra konferensen där alla matcher spelas i Toronto.

Den tredje matchen spelas på onsdagskvällen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

"Munskydd effektivt vid stor smittspridning"

En reporter med munskydd under en av Folkhälsomyndighetens pressträffar om covid-19.
En reporter med munskydd under en av Folkhälsomyndighetens pressträffar om covid-19.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Det saknas ännu underlag för att dra slutsatser om ansiktsmaskernas effektivitet, enligt experter.
Men det finns scenarion där skydden kan bli användbara.
– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade, säger hygienläkaren Anders Johansson.

Det finns ännu inget beslut om att bära munskydd på allmänna platser även om debatten blivit allt mer aktuell i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att frågan om munskydd är komplicerad, i och med att få studier kan styrka att munskydd minskar smittspridningen. Under myndighetens presskonferens under tisdagen fick statsepidemilog Anders Tegnell frågan om den nya litteraturstudien om just ansiktsmasker, som bland annat Karolinska institutet har medverkat i.

– Den visar samma sak som tidigare studier. Man kan se att maskerna stoppar en del av dropparna, men om detta ger någon effekt ute i samhället går inte att säga, säger han.

"Inte som enskild åtgärd"

Ansiktsmasker utesluts dock inte som en åtgärd i framtiden.

– De kan vara ett bra komplement om man ser att smittan sprider sig snabbt eller i sammanhang där folkmassor inte kan undvikas. Ökar smittspridningen kommer vi att undersöka maskerna likväl som andra åtgärder, för att se om det är något som kan göra skillnad i situationen, säger Tegnell.

Att munskydden kan bli användbara håller Anders Johansson, hygienläkare för region Västerbotten, forskare och ordförande i Svenska hygienläkarföreningen, med om. De kan enligt honom vara ett effektivt hjälpmedel när det exempelvis pågår smittspridning i stor utsträckning.

– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade. Om man har jättestor spridning får man stor effekt eftersom det då finns fler som är smittsamma men ännu inte hunnit få symptom och därför inte stannar hemma, säger han.

Den stora svårigheten, menar han, är att komma åt de som bär viruset utan att känna sig sjuka och som rör sig i miljöer nära andra, som i kollektivtrafiken, på restauranger och i affärer.

"Handhygien viktigast"

Han betonar att det bara är om smittokurvan vänder uppåt igen som åtgärden kan bli aktuell. Samtidigt säger han att munskydd kan ge en lugnande effekt på de som har försökt isolera sig i månader och vill ge sig ut.

– För alla som är 70 år eller äldre och inte fått vara ute på länge, där tror jag att det skulle kännas säkrare för dem att handla om munskydd användes. Har alla i butiken munskydd så smittas troligen något färre och det känns tryggare.

Fortfarande ska handhygien, att hålla avstånd och minimera storleken på grupper ses som de viktigaste sätten att begränsa smittan.

– Det samlas virus både innanpå och utanpå munskyddet, och då är risken att man får virus på händerna, tar i andra och sprider det. Men jag uppskattar inte den risken som så hög ute i samhället. Den risken är större i vården, tror jag. Vitsen med munskydd är att man inte ska sprida smitta till andra. Ju längre tid man är med andra desto större är risken. Därför är snabbt ut och in i en butik inte så farligt, säger Johansson.

"Behövs utbildning"

Han tror också att svenskar behöver öva på att bära munskydd, om det blir aktuellt i framtiden.

– De som jobbar i sjukvården har lärt sig hur man gör för att inte smutsa ner sig, hur man kastar och sedan tvättar händerna, säger han och tillägger att Världshälsoorganisationen (WHO) har utformat instruktioner och att man behöver genomföra en utbildningsinsats i Sverige om användandet ska ökas.

– Det är nog också en grej som gör att man håller emot för att vi alla måste veta. Det viktigaste är att tvätta händerna, det blir ett helt paket; munskydd används alltid tillsammans med andra åtgärder.

Enligt Johansson finns det också många oklarheter i diskussionen om munskydd.

– Det är en lite förvirrad debatt med många känsloargument. Att det är så kontroversiellt är för att ingen är säker på siffrorna, därför behövs det tas fram underlag för besluten som tas här i Sverige. Det tror jag skulle lugna den känslosamma debatten.

Linnéa Wannefors/TT

Anders Johnsson, hygienläkare för region Västerbotten, forskare och ordförande i Svenska hygienläkarföreningen.
Anders Johnsson, hygienläkare för region Västerbotten, forskare och ordförande i Svenska hygienläkarföreningen.
Foto: Privat / TT

FAKTA

Bakgrund: Inga direkta bevis – men kan hjälpa

Under måndagen presenterade en forskargrupp från Karolinska institutet i Stockholm och McMaster University i Kanada en studie av 25 vetenskapliga artiklar om munskydd. Där kom man fram till att även om det inte finns några direkta bevis på att munskydden minskar överföringen av coronaviruset så kan tygmunskydd minska virusspridning.

Eftersom det handlar om experimentstudier är det svårt att göra överföringen till hur det skulle bli att använda munskydd i större skala i samhället, anser hygienläkaren Anders Johansson.

– Tygmunskydd kan öka spridningen i sjukvården, det vet vi, det handlar nog om det med att man återanvänder dem. Men det är ett sjukvårdssammanhang och jag tror inte att den risken är lika stor ute i samhället för här har vi inte infektionskänsliga personer som på ett sjukhus. Det är olika förutsättningarna.

Enligt honom bör man dock tänka två gånger innan man köper ett munskydd i tyg eller syr ett själv.

– Använd inte tyg om det finns tillgång till engångsmunskydden, de är helt enkelt lite bättre. Det finns inte så många munskydd på marknaden, så om det inte räcker är det ju bättre att ha tyg. Tyg är bättre än inget, men det finns en massa kriterier som ska vara uppfyllda, som att tyget ska vara i flera lager till exempel.

Utrikes

Frankrike fruktar andra våg efter ny ökning

Coronasmittan kan få ny fart i Frankrike, varnar forskare. Arkivbild.
Coronasmittan kan få ny fart i Frankrike, varnar forskare. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike kan när som helst få en skenande spridning av coronaviruset, varnar regeringens vetenskapliga råd för covid-19. Statistiken visar nu på den första ökningen av intensivvårdspatienter sedan i april.

Rådet skriver i ett utlåtande att viruset fått ökad spridning sedan Frankrike öppnat upp efter sin två månader långa nedstängning, vilket inneburit att restriktioner vad gäller avstånd lättats och fysiska barriärer plockats bort.

"Balansen är bräcklig och vi kan när som helst ändra kurs och får ett mindre kontrollerat scenario, som till exempel i Spanien."

Rådet varnar också för att viruset åter kan komma att cirkulera i stor skala till hösten, efter semestrarna i augusti.

"Förbli vaksamma"

Kort efter att statistiken presenterades gick landets president Emmanuel Macron ut och uppmanade fransmännen att "förbli vaksamma" och fortsatt följa smittskyddsåtgärder, att hålla avstånd samt att använda munskydd i offentliga utrymmen.

Premiärminister Jean Castex uppmanade även han sina landsmän att "inte sänka garden" om de vill undvika ytterligare en nedstängning av landet.

– Vi upplever en ökning i omfattningen av den här smittan, något som bör göras oss mer vaksamma än någonsin tidigare. Kampen mot viruset avgörs av statliga och lokala åtgärder, myndigheters arbete och av var och en, sade Castex i ett uttalande om statistiken.

Lokala restriktioner

Antalet insjuknade i covid-19 som vårdas i intensivvård är dock ännu lågt i jämförelse med när smittan spreds som värst i våras. Efter helgens ökning vårdas 13 covid-19-patienter i intensivvård i Frankrike – motsvarande siffra i april var över 7 000.

Uppgången i antalet rapporterade fall den senaste tiden har fått lokala myndigheter att återinföra delar av de åtgärder som tidigare lyfts, däribland regler om social distansering och om krav på munskydd.

Bland annat i Paris uppges borgmästare Anne Hidalgo vilja införa obligatoriska krav på munskydd i vissa offentliga utrymmen, även utomhus.

Utrikes

Fler smittade i Hurtigrutenskandal

Coronautbrottet hos Hurtigruten har fått andra norska rederier att vidta åtgärder för att hindra smitta. Arkivbild.
Coronautbrottet hos Hurtigruten har fått andra norska rederier att vidta åtgärder för att hindra smitta. Arkivbild.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Ytterligare fyra Hurtigrutenpassagerare och en besättningsmedlem har bekräftats smittade av covid-19.
Efter att coronasmitta brutit ut på kryssningsfartyget skärper nu andra norska rederier rutinerna ombord.

I och med de nya smittfallen har totalt 35 besättningsmedlemmar och nio passagerare på MS Roald Amundsen testat positivt för viruset, uppger det norska folkhälsoinstitutet FHI. Samtliga smittade passagerare är norrmän.

Samtidigt meddelar FHI att de passagerare som testat negativt nu får lämna sin karantän i Tromsø.

Nu reagerar andra norska rederier med nya åtgärder för att förhindra smittspridning. Rederiet Fjord Line kräver munskydd för anställda med kundkontakt, något man börjat med sedan myndigheter i Danmark har krävt munskydd på transportmedel med många människor.

– Det här gör vi för att skapa trygghet på resan och sända en signal om att ta situationen på största allvar, säger Fjord Lines vd Richard Ternblom till tidningen Fædrelandsvennen.

DFDS, som trafikerar sträckan Oslo-Köpenhamn, rekommenderar munskydd vid trängsel ombord.

– En erfarenhet vi fått är att det är svårt att hålla nödvändiga avstånd när man ska gå ombord och i land. Därför rekommenderar vi passagerarna att använda munskydd i de situationerna, säger kommunikationschefen Gert Jakobsen till NRK.

Även Color Line skärper rutinerna och inför strängare karantänsregler för artister och andra som står för underhållningen ombord. Om de kommer från ett "rött" land med mycket smitta måste de sitta tio dagar i karantän innan de går ombord. Enligt vd Helge Otto Mathisen rör det sig om ett 50-tal personer som omfattas av de nya reglerna.

NÄSTA ARTIKEL