Malmö

Nu kan synskadade uppleva stadsbilden

Britt-Marie Linné och hennes ledsagare Katalin Takacs känner på Niagara, en av de byggnader som valts ut som ikoniska för staden och som nu även kommer synskadade till del.Foto: Stefan Persson
Malmö
Malmö Britt-Marie Linné har varit i stadshuset flera gånger, men vet inte hur det ser ut. Förrän nu.På lördagen invigdes utställningen Taktil arkitektur på Form/Design Center. Där kan synskadade uppleva stadens mest kända byggnader genom att känna på modeller av dem.

– Det här huset visste jag inte ens om att det fanns, säger Britt-Marie Linné, när hon känner på universitetsbyggnaden Niagara.

Britt-Marie Linné har varit synskadad sedan hon var fem år, och har därför inte sett någon av stadens byggnader. Nu ingår hon i det råd som medverkat i framtagandet av utställningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Minst ett hundratal bilar repade på Kroksbäck

Tobias Starck och Pernilla Brefelt drabbades båda av vandalernas framfart natten till långfredagen.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö På långfredagen vaknade ett stort antal boende i radhusområdet på Vanåsgatan och flera granngator på Kroksbäck upp till en trist upptäckt. Under natten hade någon repat minst ett hundratal bilar i området.

– Det är helt vansinnigt. Det är över hundra bilar, säger Pernilla Brefelt, en av de drabbade bilägarna.

De köpte sin bil för bara några veckor sedan. Vid elvatiden på fredagsförmiddagen knackade en granne på och berättade vad som hänt under natten. Ett stort antal grannar vaknade till samma besked, att någon repat deras bil under natten.

80-tal anmälningar

Det var också det givna diskussionsämnet i områdets Facebookgrupp.

– Det är ett 80-tal polisanmälningar gjorda, säger Tobias Starck, som bor några hus bort från Pernilla Brefelt, om vad han läst i Facebookgruppen.

Vandalerna har gått systematiskt till väga. Förutom på Vanåsgatan har de gått på granngatan Barsebäcksgatan, men också i området på andra sidan Rudbecksgatan.

Fattar inte

Skadegörelsen har i princip skett på samma sätt. På en den ena sidan av gatan har bilarnas vänstra bakdörr repats, på andra sidan är det motorhuven. Reporna är likartade, en runt 30 centimeter lång och dragna i en lätt böj i lacken.

– Jag fattar inte det roliga i att göra så här, säger Pernilla Brefelt.

Stundens ingivelse

Tobias Starck tror inte skadegörelsen är en stundens ingivelse.

– Det måste vara något som triggar en, säger han.

Tidningen har sökt polisens utredningsjour.

Malmö

Taxibil inblandad i olycka

Malmö
Malmö Strax innan klockan halv sex på fredagskvällen fick polisen larm om en olycka på Eriksfältsgatan/Kollegiegatan.

Enligt polisen ska två bilar vara inblandade. Enligt initiala uppgifter ska en taxibil ska då ha bland annat ha kört in i en sten. Vittnesuppgifter från platsen uppger att bilen även kört in i ett träd.

– En taxi är inblandad. Två personer förs till sjukhus och det är föraren av taxibilen samt en passagerare som är i 90-årsåldern, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Taxibilen kommer att bärgas från platsen.

Malmö

Malmökonstnärer förenas i landskapsskildringar

Tilda Mårtensson, värd på Malmö Konsthall, tittar på utställningen Mörkveden.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö De förenas i sin relation till natur och landskap. På Malmö Konsthall möts fem Malmökonstnärer och deras verk i utställningen Mörkveden som pågår hela april.

– Det är fem unga konstnärer som jobbat utifrån landskap, men väldigt fritt tolkat. Det är allt från traditionellt landskap till det inre landskapet. De använder begreppet på olika sätt, säger Tilda Mårtensson, värd på Malmö Konsthall.

Inre världar

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Malmö

Påskkassar alternativ till inställt pyssel

Fredda Berg var en av dem som hämtade en påskpysselkasse av Karolina Erlingsson, värd på Malmö Konsthall
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö När barnen inte kan kan komma till Konsthallens traditionella påskpyssel så kommer pysslet till dem.

Coronaepidemin sätter stopp för publika sammankomster som påskpyssel. Det hindrar inte Malmö Konsthall. I stället för att barnen kommer till pysslet så gör Konsthallen tvärtom.

Under hela påskhelgen kan pysselsugna barn och vuxna hämta färdigpackade kassar med material. Instruktioner finns att hämta på nätet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Förbättrade transporter ger snabbare provsvar

Covid-19-vårdmodulen i Helsingborg är nu färdiginredda med 12 intensivvårdsplatser som kan ökas till 20 vid behov.
Fotograf: Bengt Flemark
Skåne
Malmö
Lund
Skåne Bilar som bara kör covid-19-prover har satts in för att köra direkt mellan de skånska akutsjukhusen och laboratoriet som genomför testerna.

Antalet coronasmittade i Skåne har nu passerat 400. I sin dagliga pressbulletin meddelade Region Skåne att antalet smittade på långfredagen uppgick till 406. På sjukhus vårdas just nu 63 personer, varav 18 får intensivvård. Totalt har 20 personer som var smittade av viruset avlidit i regionen.

5 131 personer har testats för smittan i Skåne. Och nu ska det gå tiden mellan test och provsvar bli mindre. Detta ska åstadkommas genom att regionen sätter in direkttransporter mellan akutsjukhus och laboratorium. Bilarna som bara kommer att användas till detta ändamål kommer att köra flera gånger om dagen, skriver man i bulletinen. För att klara av detta har man anställt ett antal nya chaufförer.

Man skriver också att man har inrättat en hemsida för alla som är intresserade av att hjälpa sjukvården i samband med coronapandemin: skane.se/hjalptill.

FAKTA

Region Skånes råd till allmänheten

Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.

De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd än det som finns på webbplatsen 1177.se – här hittar du också självskattningstestet.

Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på krisinformation.se eller folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13

Malmö

Konsertarrangör: Osund konkurrens

Urban Henrikson och Kenneth Ovesson på Folk å Rock i Malmö.
Fotograf: Ralph Bretzer
Malmö
Kultur och nöje
Malmö Gratis konserter på Malmöfestivalen och Sommarscen innebär en osund konkurrens mot de arrangörer som är beroende av biljettintäkter. Det anser Kenneth Ovesson på FolkåRock i Malmö. I ett öppet brev vill han nu få till ett samråd med Malmö Stad.

Så här lyder brevet i sin helhet som har skickats till Malmö kulturnämnd, Sommarscen Malmö och Malmöfestivalen:

Angående Malmö stads osunda konkurrens mot kulturarrangörer

Som flitig och engagerad arrangör av konserter / event på FolkåRock vid Lilla torg i Malmö och den klassiska folkparksrotundan Solhällan i Löderup, är det med tilltagande besvikelse, irritation och förundran jag har följt hur Malmö stad vid upprepade tillfällen tar rollen som skattefinansierad konkurrent till oss som är beroende av publikintäkter för att kunna fortsätta erbjuda kulturupplevelser av hög klass.

Bland artisterna som Malmö stad har erbjudit eller tänker erbjuda skåningarna utan kostnad kan nämnas Goran Kajfes, Christian Kjellvander, Amanda Ginsburg, Como Mamas, Ellen Sundberg, Babian och Svante Thuresson.

Samtliga dessa artister har när Malmö stads bokningar gjorts redan varit inbokade på antingen FolkåRock eller Solhällan. I flera fall har vi därför valt att boka av evenemanget. Vem kan konkurrera med något som är gratis?

Malmös kulturstrategi

I Malmö stads kulturstrategi för perioden 2014-2020 konstateras bland annat att kulturen är en mänsklig rättighet som ska tillförsäkras alla invånare, att rimliga levnadsvillkor och utvecklingsmöjligheter för konstnärer och kulturaktörer ska säkerställas samt att Malmö̈ ska vara en hållbar stad i världsklass 2020.

Ett av delmålen i kulturstrategin är att konstnärliga och kulturella faciliteter, aktiviteter och upplevelser år 2020 ska vara en starkt bidragande orsak till att vilja flytta till Malmö samt bo kvar och verka här.

Ett annat delmål är att Malmö år 2020 ska vara den stad i landet där kulturaktörer upplever sig ha bäst förutsättningar att verka och delta i stadens utveckling.

Verkligheten

Det är nu 2020 och jag har vid flera tillfällen de senaste åren påpekat att stadens bitvis ganska okänsliga agerande med dubbelbokningar försvårar vårt arbete och dämpar entusiasmen för att fortsatt erbjuda kulturupplevelser av hög svensk / internationell klass och för att skapa bästa utbud till våra medborgare på FolkåRock och Solhällan.

Mitt förslag

Jag skulle önska att Malmö stad i den nya kulturstrategi som med all säkerhet tar form som bäst, lägger till ett avsnitt om att Malmö stad ska samråda med befintliga kulturaktörer så att det skattefinansierade utbud som erbjuds i fortsättningen inte konkurrerar med evenemang som är beroende av publikintäkter för att gå ihop ekonomiskt.

Först då tror jag nämligen att man som kulturaktör på riktigt upplever sig ha goda förutsättningar att verka och delta i stadens utveckling – samtidigt som kulturstrategin blir något mer än bara vackra ord.

Med vänlig hälsning, Kenneth Ovesson Konsertarrangör på FolkåRock i Malmö och Solhällan i Löderup

FAKTA

Kritik mot kommunen även från andra arrangörer

I Sydsvenskan för ett par dagar sedan riktade Carlo Emme som är konstnärlig ledare för Plan B liknande kritik mot Malmö Stad.

– Det kommer att bli en tsunami av evenemang i höst och konkurrensen blir hård. Malmö stad borde se över sina gratisevenemang så att de inte konkurrerar ut de privata aktörerna, sade han i den artikeln.

I samma artikel menade Totte Lundgren som driver Kulturbolaget att han hade svårt att se att det skulle bli någon Malmöfestival eller Sommarscen i år.

– Roskilde sände ut en rätt tydlig signal. Jag har svårt att se hur det ska bli stora konserter på andra ställen, sa han.

Planeringen fortgår dock alltjämt. Både på Malmöfestivalen och Sommarscen talar man om en större inriktning på lokala artister.

– Det är absolut ett scenario vi har pratat om. Vad händer om ingen kan resa till oss? Det skulle kunna vara ett scenario att vi fyller de luckorna som uppstår med något mer lokalt, säger Attila Juhasz på Sommarscen till Sydsvenskan.

Malmö

Misstänkt våldtäktsman greps i Belgien

En 28-årig misstänkt våldtäktsman ställs nu inför rätta i Malmö tingsrätt. Han greps i Belgen
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 28-årig man greps i Belgien i böjan av januari misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Malmö.
Nu ställs mannen inför rätta i Malmö tingsrätt.

Våldtäkten skedde i en lägenhet i norra Malmö i november i fjor. Den 28-årige mannen ska ha med våld och tvång tilltvingat sig sex med en kvinna. Mannen greps samma dag, men släpptes efter att anhållandet hävdes tre dagar senare.

När mannen sedan häktades en månad senare, i mitten av december i fjor, så skedde det i hans utevaro. Han hade då redan lämnat landet.

Tre dagar in på det nya året greps mannen av belgisk polis, vilket anmäldes till svensk polis i slutet av januari. Han överfördes då till Sverige, där han nu sitter i förvar på häktet i Malmö.

Åklagaren har bland annat åberopat ett vittne som ska styrka att 28-åringen ljuger om var han befann sig när kvinnan våldtogs. Han har anmält vittnet som alibi för tiden för våldtäkten.

Sport

Mållöst för MFF-damerna mot Borgeby

Tränaren Fredrik Jahnfors fick se sina MFF-damer spela 0-0 mot Borgeby.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Malmö
FOTBOLL I en träningsmatch över 3x30 minuter spelade Malmö FF:s damlag på onsdagskvällen 0-0 på bortaplan mot Borgeby FK.

Det var på Borgebys förslag som den extrainsatta träningsmatchen spelades med tre perioder istället för två halvlekar.

– Det visade sig bli ett bra upplägg även för oss. Vi hade en hel del spelare som fick hoppa in och matchas på ovana positioner då nästan en tredjedel av truppen inte var tillgänglig. Vi följer såklart regeringens och myndigheternas rekommendationer när det gäller covid-19 och spelare med minsta lilla förkylningssymtom fick stanna hemma, berättar tränaren Fredrik Jahnfors på MFF:s webbsida.

På grund av rådande omständigheter så var matchen stängd för allmänheten, supportrar och familjemedlemmar. Nåja, några hade nyfiket tagit sig upp på kullen i höjd med idrottsplatsen och tjuvkikade från långt håll. De fick se ett MFF som hade flera vassa lägen att göra mål, men både ribban och ena stolpen stod i vägen.

– Första 30 minuterna tycker jag faktiskt att det är vi som för spelet och Malin Gunnarssons skott i ribban är väldigt nära att gå in. Sen tar Borgeby över lite mer i andra perioden men jag är jättenöjd med tjejernas insats. Jag tycker vi vinner många dueller och vårt presspel är stundtals riktigt bra, säger Fredrik Jahnfors, som var nöjd med lagets starka defensiv.

– Ja, vad är det nu, fjärde matchen i rad utan att ha släppt in ett mål va?

MFF-tränaren var också nöjd med hur spelarna tacklade det tuffa motståndet. Borgeby har under våren seglat upp som en av favoriterna till att vinna division 1 södra.

– All beröm till spelarna som oavsett motstånd visar upp ett enormt fokus och stor koncentration. Och med lite tur hade vi vunnit idag, konstaterar Fredrik Jahnfors.

Så här ställde MFF upp: Emma Svensson - Elin Björklund, Saga Fredriksson, Martina Sutalo, Johanna Fredriksson - Annelie Nilsson, Cornelia Lindgren (K), Rebecka Holm - Malin Gunnarsson, Melina Skarström, Anna Hellsten. Ersättare: Ida Hansson, Elvira Ramel, Andréa Sjögren.

NÄSTA ARTIKEL