Kultur

Gangsterfilm bjuder på skratt

Colin Farrell och Charlie Hunnam i en scen från The Gentlemen. Foto: STXfilms
Artikel Kultur och Nöje ”Gamla beundrare lär förstås slicka i sig det här med hull och hår”.

Guy Ritchie är tillbaka på mammas gata igen efter riddarfloppen King Arthur: Legend of the Sword och megahitten åt Disney, Aladdin. Det är naturligtvis The Gentlemen som åsyftas.

Regissören har inte gjort en gangsterrulle sedan Rock’n’rolla 2008, så det är väl på tiden, kan tyckas. Inte minst för att pausen från genren uppenbarligen har gjort honom gott. The Gentlemen uppvisar en smartare, faktiskt mer sofistikerad och kanske också något mindre våldsamt närmande till genren än tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tyskland försvarar Kinahandel trots Hongkong

Tysklands näringsminister Peter Altmaier. Arkivbild.
Tysklands näringsminister Peter Altmaier. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tysklands näringsminister Peter Altmaier höjer ett varningens finger för att spoliera relationen med Kina på grund av den omstridda nya säkerhetslagen i Hongkong.

Peking rundade i slutet av juni det regionala styret i den tidigare brittiska kolonin och införde en lag som bland annat förbjuder separatism och terrorism, något många bedömare befarar kommer att tolkas i mycket vid bemärkelse. Flera västländer, däribland Storbritannien, USA och Kanada, har reagerat starkt, men Altmaier manar till besinning.

– Det har alltid varit västländernas och EU:s linje att internationella handelsrelationer inte bara kan bygga på hur demokratiskt ett land är, säger han till Frankfurter Allgemeine.

Altmaier, en nära förtrogen till förbundskansler Angela Merkel, hävdar dock att försvar för mänskliga rättigheter har högsta prioritet för tyska regeringen, även i förhållande till Kina.

– Jag är övertygad om att länder som Kina på lång sikt bara kan vara ekonomiskt framgångsrika om grundläggande rättsstatliga principer upprätthålls, säger han.

Kina är Tysklands viktigaste handelspartner. I fjol uppgick den gemensamma handeln till 205,7 miljarder euro, enligt tyska statistikmyndigheten.

Sport

Lunds BK kvar i serieledning

Jesper Rindmo öppnade målskyttet för Lunds BK.
Jesper Rindmo öppnade målskyttet för Lunds BK.
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Fotboll Serieledande Lunds BK är tillbaka på segerspåret i Ettan södra efter 3-1-triumf hemma mot Tvååkers IF.

– Skönt, konstaterade tränaren Anders Grimberg med knappt två timmars distans till drabbningen på Klostergårdens IP.

– En i slutändan stabil seger.

”Krubban” imponerade knappast under första halvlek, men kunde ändå skaffa sig en 1-0-ledning efter att Jesper Rindmo hittat rätt i minut 40.

Klapp-klapp-spel bäddade för fullträffen där det säsongsfärska nyförvärvet från BK Olympic, Filip Bohman, friställde 25-årige Rindmo som gjorde sitt femte mål på sju omgångar.

– Viktigt att ta ledningen trots att vi inte spelade bra. Vi hade många fel före paus, var inte tillräckligt aggressiva, tappade i närkampsspelet och slarvade i passningarna, betonade Grimberg.

Ovan målskytt

Tränarveteranen, som delar huvudansvaret med Ted Waltersson Larsson, var desto mer tillfreds med de avslutande 45 minuterna plus stopptid.

I 73:e minuten kom 2-0. Efter flipperspel nådde bollen fram till mittbacken Johan Andersson som avslutade distinkt upp i nättaket.

– Ingen van målskytt, men roligt för honom att göra mål.

Stor scenförändring

David Struski Persson stack sedan emellan med en reducering innan inhopparen Jakob Ottosson satte 3-1 i minut 85.

– Andra halvlek bjöd på en stor scenförändring. Plötsligt var allting mycket bättre. Vi började vinna närkamper och spelade rakare, sa Anders Grimberg.

– Första halvtimmen var riktigt bra.

I Lunds BK ska ett extra plus gå till innermittfältaren Jakob Andersson, högeryttern Felix Konstandeliasz och målvakten Marcus Norman som gjorde sitt första framträdande i årets seriespel.

På onsdag väntar bortamatch mot tabelltvåan IFK Värnamo.

Kultur och nöje

Per Morberg tävlar i "Alla mot alla"

Per Morberg ställer upp i den nya säsongen av 'Alla mot alla'. Arkivbild.
Per Morberg ställer upp i den nya säsongen av "Alla mot alla". Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren och tv-kocken Per Morberg är en av deltagarna när Filip Hammars och Fredrik Wikingssons tävlingsprogram "Alla mot alla" kommer tillbaka med en fjärde säsong, skriver Expressens tv-blogg Spoiler Alert.

Morberg kommer att tävla i lag med sin dotter Liza Morberg. Bland de nya deltagarna finns också tv-kocken Tareq Taylor som tävlar tillsammans med programledaren Amie Bramme Sey, som häromåret kom tvåa i "På spåret" tillsammans med Gunnar Bolin.

Spoiler Alert skriver också att det är klart att förra säsongens vinnare, Lotta Lundgren och Erik Haag, återvänder till tävlingen.

Förhoppningen är att "Alla mot alla" ska spelas in i sommar och att avsnitten ska börja sändas i Kanal 5 under andra halvan av augusti. Huruvida det blir så är dock ännu oklart på grund av coronapandemin.

Sport

Sparkade Burchnall ledde Östersund till seger

Östersunds Jordan Attah Kadiri hälsade på sparkade tränaren Ian Burchnall efter sitt avgörande 1–0-mål borta mot Falkenberg.
Östersunds Jordan Attah Kadiri hälsade på sparkade tränaren Ian Burchnall efter sitt avgörande 1–0-mål borta mot Falkenberg.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Inför ögonen på ersättaren Amir Azrafshan ledde sparkade Ian Burchnall Östersund till en 1–0-seger borta mot Falkenberg.
– Det är fotboll, saker förändras, sade engelsmannen till Dplay.

I torsdags meddelade Östersunds FK att klubben avslutar samarbetet med huvudtränaren Ian Burchnall och att en ersättare skulle rekryteras.

Trots det ledde engelsmannen, som ersatte succétränaren Graham Potter för två år sedan, ÖFK borta mot Falkenberg i lördagens herrallsvenska bottenmöte – dessutom till en seger.

"Annorlunda"

– Annorlunda. Det är fotboll, saker förändras. Jag är här för att vinna och göra mitt bästa för klubben, precis som jag alltid har gjort, sade Ian Burchnall till Dplay före matchen.

Östersund vann med 1–0 sedan anfallaren Jordan Attah Kadiri gjort matchens enda mål i den 59:e minuten. 20-åringen nickade in bollen efter en hörnvariant och sprang omgående till Burchnall vid tränarbänken där båda hälsade med sina knogar.

Stöd från Keita

– Det har varit tufft, jag skulle ljuga om jag säger någonting annat. Det är aldrig kul när någon får gå, som man ändå tycker om. Det var skönt att få ett bra slut för oss och för tränaren, sade lagkaptenen och målvakten Aly Keita till Dplay efter sin hållna nolla.

Matchen var Burchnalls sista som Östersunds tränare. På läktarplats i Falkenberg syntes Amir Azrafshan, division 4-laget Djursholms tränare, som senare under lördagens presenterades som ÖFK:s nya.

Trepoängaren var Östersunds andra i allsvenskan den här säsongen och resulterade i att jämtlänningarna lyfte från 15:e till 12:e plats i en haltande tabell. Falkenberg halkade å sin sida ner från 14:e till 15:e efter sin femte raka match utan seger.

Östersund möter härnäst Malmö FF på hemmaplan på torsdag, då med Azrafshan som tränare. Falkenberg gästar härnäst regerande svenska mästarlaget Djurgården i Stockholm på onsdag.

Sport

Division 4-tränare tar över Östersund

Ian Burchnall, på bilden, ersätts av Amir Azrafshan.
Ian Burchnall, på bilden, ersätts av Amir Azrafshan.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Strax efter att sparkade Ian Burchnall lett Östersund till seger mot Falkenberg presenterade den allsvenska klubben sin nya tränare, Amir Azrafshan.

32-åringen, som såg lördagens match på plats i Halland, kommer senast från division 4-laget FC Djursholm.

"Ett av de svåraste men också roligaste uppdragen man kan ha i svensk klubbfotboll", säger Amir Azrafshan till Östersunds FK:s hemsida.

2017–2018 var han assisterade tränare i Dalkurd. Nu har han skrivit på för sex månader i Östersund, med option på en förlängning med ytterligare två år.

"Allsvenskan är i full gång och för styrelsen är det av yttersta vikt att laget har ett modernt, målinriktat ledarskap som kan hjälpa dem på vägen mot nya segrar – det är vi helt övertygade om att vi har fått nu", säger Östersund ordförande Mathias Rasteby.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Hallenius till IFK Norrköping: "Fantastiskt"

Linus Hallenius är klar för IFK Norrköping. Arkivbild.
Linus Hallenius är klar för IFK Norrköping. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport Linus Hallenius är tillbaka i Sverige och gör comeback i allsvenskan.
Och han gör det i IFK Norrköping.
– Just nu känns det fantastiskt, säger Hallenius till Aftonbladet.

Både IFK Göteborg och en comeback i Gif Sundsvall har varit på tapeten. Men det är allsvenska serieledaren IFK Norrköping som gjort klart med Linus Hallenius.

– Just nu känns det fantastiskt. Jag kommer till de som leder allsvenskan så det är ett väldigt fungerande lag. Men jag hoppas kunna göra laget ännu bättre och hjälpa till på alla sätt jag kan, säger han till Aftonbladet.

31-årige Hallenius spelade förra säsongen i cypriotiska Apoel. Dit gick han från Gif Sundsvall, där han 2018 stod för 18 mål och sex assist.

Enligt Aftonbladet säger "Pekings" manager Jens Gustafsson att Hallenius har skrivit ett kontrakt på minst två år i klubben.

– Vi har haft kontakt en längre tid och har varit angelägna om att denna dag ska komma. Vi är väldigt glada att Linus till slut valde oss och har förstått att många varit intresserade, säger Jens Gustafsson till tidningen.

Övergången har föregåtts av rykten både om att Hallenius var klar för allsvenska rivalen IFK Göteborg och för tidigare klubben Gif Sundsvall, som dessutom skapade en insamling bland supportrarna för att kunna få hem honom.

– Det har varit lite rörigt, men det är mest media som har gjort det rörigt. Detta är ett beslut som jag tänkt igenom och som ska passa mig på många sätt, säger Hallenius till Aftonbladet.

Sport

Hamilton snabbast i kvalet

Lewis Hamilton var snabbast i kvalet som genomfördes under svåra förutsättningar.
Lewis Hamilton var snabbast i kvalet som genomfördes under svåra förutsättningar.
Foto: Darko Bandic/AP/TT
Sport
Sport

Regnet ställer till det inför söndagens formel 1-tävling på österrikiska Red Bull Ring i Spielberg. Lördagens träning kunde inte köras, men kvalet kunde i alla fall genomföras.

Där var Mercedes Lewis Hamilton snabbast, 1,2 sekunder före Red Bulls Max Verstappen.

Resultatet i kvalet, som var 46 minuter försenat på grund av regnet, innebär att Hamilton startar i pole position i söndagens tävling.

– En svår dag. Vädret var otroligt svårt för oss alla där ute och vid flera tillfällen kunde du inte ens se var du körde... Jag älskar sådana här dagar, sade den regerande världsmästaren Lewis Hamilton efter kvalet.

Malmö

Söker personer efter bråk

Malmö
MALMÖ

Polisen söker efter minst en person efter ett bråk som uppstått vid Kronprinsen. Larmet inkom vid 17.40 på lördagseftermiddagen.

– Det pratas då om ett pågående bråk utomhus där minst tre personer är involverade. Vi är på plats och pratar med dem nu, säger Katarina Rusin, presstalesperson på Skånepolisen.

Ingen ska ha behövt föras med ambulans till sjukhus efter bråket.

– Vi söker just nu efter en eller flera som lämnat platsen efter bråket, säger Rusin.

NÄSTA ARTIKEL