Sjöbo

En kandidat utsedd till rektor för Färsinga

Skolledningen har tagit beslut om ny rektor för Färsingaskolan. Mikael Wahlberg, som har elva års erfarenhet som rektor, kommer att påbörja sin nya tjänst 1 april. Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
Sjöbo – Personen har en bakrund som matchar det vi söker, säger skolchefen Per-Olof Wigsén.

Det är 17 personer som sökt rektorstjänsten på Färsingaskolan. Först gjorde skolförvaltningen en grov sållning. Därefter gick fyra gick vidare till intervjuer och av dem återstod sedan två som ställdes mot varandra.

– Vi har nu en kandidat som vi tror mycket på och jag hoppas att vi ska vara i mål i slutet av veckan, säger Per-Olof Wigsén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Kommunen kartlägger personal som kan byta verksamhet

Vårdpersonal besöker en äldre kvinna i hennes bostad.
Nästan 30 procent av personalen som jobbar inom vård och omsorg är hemma på grund av sjukdom.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo kommun håller just nu på att kartlägga vilka av deras anställda som kan rycka in i andra verksamheter om det fattas personal.

Förra veckan var det rekordmånga av Sjöbo kommuns anställda som var hemma på grund av sjukdom eller vård av barn. Men nu ser läget bättre ut, enligt kommundirektören Karina Hansson.

– Det är 108 av medarbetarna som är hemma nu, i fredags var det 130, berättade hon på onsdagskvällens fullmäktigemöte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sjöbo

Solcellspark vill fortsätta vara etta

Långa rader med solcellspaneler, sedda från ovan. Serveringstält och många människor.
Många hade samlats i Tågra i somras när det var dags att inviga solcellsparken
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
Sjöbo I somras invigdes Sveriges största solcellspark i Tågra. Nu planerar bolaget som driver parken att behålla titeln som störst i landet genom en stor utbyggnad. Länsstyrelsen har inga invändningar - förutsatt att man ersätter en 200 meter lång buskridå.

I juni invigdes Sveriges största solcellspark i Tågra söder om Sjöbo tätort med pompa och ståt, musik och högtidstal. Två elkablar förenades som bevis på att anläggningen tagits i bruk.

Företrädare för Sjöbo solpark AB fick då ta emot ett vandringspris om bevis på förstaplatsen i parkstorlek från Göteborg energi vars anläggning Nya Solevi petats ner till andra plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Sjöbo

Piratensällskapet hoppas hålla öppet

Piratensällskapets skattmästare Peter Danielsson öppnar dörren till Piratenmuseet i Vollsjö.
Piratensällskapets Peter Danielsson hoppas även i år kunna hålla museet i Vollsjö öppet.
Fotograf: Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
VOLLSJÖ Piratensällskapet hoppas kunna hålla museet i Vollsjö öppet som vanligt trots coronaepidemin.

Det meddelar sällskapet på sin hemsida.

"I dessa oroliga tider planerar vi trots allt för en ny säsong på Piratenmuseet och hoppas att vi kan hålla öppet som vanligt under sommaren."

Man hoppas också att tillkännagivandet av årets Piratenpristagare vid Pumphuset i Vollsjö i maj och utdelningen av priset i Kivik i juli ska kunna genomföras som vanligt.

"Men vi kommer att hålla er uppdaterade, här, på vår hemsida", meddelar sällskapet.

Sjöbo

Ny skadegörelse på Sandbäcksskolan

Skadegörelse på skola
Sjöbo
SJÖBO Sandbäcksskolan har åter drabbats av skadegörelse.

Skadegörelsen har inte drabbat skolverksamheten utan det är Råd och stödenheten, som har lokaler här som fått två fönster krossade.

Skadegörelsen upptäcktes i tisdags.

Även Region Skåne och Skånetrafiken har än en gång fått en ett väderskydd sönderslaget. I fredags upptäckte man att någon krossat rutorna på väderskyddet vid Hasselgatan i Blentarp.

Sjöbo

Bild på blåljus på en polisbil.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Mannen missade infarten, körde över en refug och körde på en cykel.

De poliser som senare kom till olycksplatsen, infarten till Ica Kvantums parkering från Östergatan, konstaterade snart att den 70-årige mannen var kraftigt berusad.

Mannen fick åka med till Ystad för att sova ruset av sig. Han misstänks nu för grovt rattfylleri.

Sjöbo

Presentkort delas ut för att hjälpa företagen

Kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) visar hur presentkortet som de kommunanställda ska få ser ut.
Kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) visar hur presentkortet som de kommunanställda ska få ser ut.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo För att hjälpa de lokala företagen i dessa kristider på grund av corona delar Sjöbo kommun ut presentkort till alla sina anställda.

- Det är kommunens sätt att visa uppskattning till alla medarbetare som jobbar otroligt hårt just nu, men även för att stödja det lokala näringslivet som också har det tufft i dessa coronatider, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M), som kom på hjälpinsatsen tillsammans med kommundirektören Karina Hansson i förra veckan.

Påskpresenten, som kommunen kallar det för, kommer att ligga på 300 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Misstänkt rånare redan dömd för brott

Polisens avspärrningstejp
Polisen har spärrat av då man utreder ett grovt brott i ett villaområde i Kristianstad natten till måndagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Den 23-åring som misstänks för att ha varit med om gårdsrånen i sydöstra Skåne kommer troligen att få sitta i fängelse oavsett om han åtalas för dem eller ej.

23-åringen dömdes nämligen nyligen till fängelse efter en ganska tafflig stöld som han och hans kumpan utförde på en parkeringsplats i Jägersro.

Kumpanen slog i en ruta på en parkerad bil och stal en bärbar dator och satte sig sedan i en bil som 23-åringen körde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL