Recension

Berättar tung historia med en lätt hand

Candice Carty-Williams. Foto: Lily Richards
Artikel Recension Gunilla Wedding har läst brittiska debutanten Candice Carty-Williams roman Queenie.

En Bridget Jones för 2020-talet är min första tanke när jag börjar läsa brittiska debutanten Candice Carty-Williams roman Queenie. Här möter vi bokens huvudperson Queenie i en gynstol där hon messar sin pojkvän, genomgår en smärtsam undersökning och hinner med att berätta för läkaren att hon arbetar på dagstidningen Daily Read med nöjessidorna.

I väntrummet sitter hennes moster Maggie och smörjer händerna med antibakteriell gel och spår att Queenies pojkvän Tom kommer att lämna henne eftersom han är född i tvillingarnas tecken. Det är högt tempo i berättandet och en träffsäker humor i skildring av både miljö och personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dödssiffran stiger efter japanskt oväder

Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.
Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.
Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kollapsade broar, förstörda hus och städer under vatten.
18 personer har bekräftats omkomna och ytterligare 16 befaras döda sedan kraftiga regn orsakat massiva översvämningar och lerskred i sydvästra Japan.

Räddningsarbetare och soldater har sökt outtröttligt efter saknade personer och försökt att rädda dem som inte kan ta sig från sina hem på grund av vattenmassorna. Många samhällen har skurits av från omvärlden efter att broar och vägar förstörts.

En kvinna och en man, båda i 80-årsåldern, omkom när de sveptes med i två skilda jordskred i två olika städer i prefekturen Kumamoto på ön Kyushu, rapporterar japanska medier.

14 personer hittades på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten. Hur många av dem som bekräftats omkomna är ännu oklart, då de lokala myndigheterna själva har drabbats av ovädrets katastrofala följder och förhindrats i sitt arbete.

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av de kraftiga skyfallen. Myndigheterna försöker nu hindra coronaviruset från att spridas på de evakueringscenter som har satts upp för att erbjuda människor skydd.

Premiärminister Shinzo Abe varnade på söndagen Kyushus invånare för att skyfallen kan komma att fortsätta under måndagen.

En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.
En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.
Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Foto: AP/TT

Ekonomi

Uppgifter: Storbritannien vill fasa ut Huawei

En Huaweimonter under en mässa i Peking 2019.
En Huaweimonter under en mässa i Peking 2019.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Huawei kan stå inför ännu ett stort bakslag. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kan senare i år komma att stänga ute den kinesiska telekomjätten från landets 5G-nätverk, rapporterar The Telegraph.

Uppgifterna kommer efter att det brittiska underrättelseorganet GCHQ ska ha gjort en ny utvärdering kring de eventuella säkerhetsriskerna med att låta Huawei släppas in i landets 5G-nät.

mejslas nu ett förslag fram som ska förhindra Huaweis kommande installering av utrustning i de brittiska nätverken. Boris Johnson tros därefter meddela att Huaweis produkter stängs ute, uppger källorna, vilket skulle innebära en helomvändning från premiärministerns tidigare löfte om att ge bolaget en del av den brittiska 5G-kakan.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock vill inte kommentera de nya uppgifterna, men antyder att Huawei känner till vad som väntas av företaget.

– Det jag kan säga är att när vi kom med vår interimsrapport tidigare i år så fanns det en rad villkor som skulle uppfyllas, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det tidigare beslutet att släppa in Huawei i Storbritanniens 5G-nät möttes av ilska från amerikanskt håll. Enligt The Financial Times var president Donald Trump "rosenrasande" och "apoplektisk" under ett telefonsamtal med Johnson efter beskedet.

En utestängning från Storbritannien kan komma att slå hårt mot Huawei. Enligt en rapport från den brittiska myndigheten för cybersäkerhet, NCSC, har USA:s sanktioner haft en omfattande inverkan på telekomjättens affärer.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med påstådda säkerhetsrisker kring att Kinas regim via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har därför klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

Sport

Ludvig från Eslöv slog proffsen

Golfare som slår ut på tee.
Ludvig Åberg från Eslöv vann överraskande Katrineholm Open
Foto: Göran Söderqvist
Sport
Eslöv
GOLF Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb slutade i topp efter särspel när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgjordes på Katrineholms Golfklubb under lördagen.

Efter tre ronder slutade både Ludvig och AIK:s Mikael Lindberg på tio under par. Med birdie på första särspelshålet avgjorde Ludvig till sin fördel. Den unge amatören från Eslöv satte överraskande ett namnkunnigt fält på plats.

Inför tävlingen var det med rätta en hel del fokus på det starka och meriterade startfältet, Ludvig Åbergs namn nämndes då inte. Han är fortfarande amatör och har inga proffsmeriter och fick förstås efter segern svara på frågan: Vem är Ludvig Åberg?

– Jag är 20 år gammal, kommer från Eslöv i Skåne och pluggar för närvarade i USA på Texas Tech. Jag har läst ett läsår där och skall förhoppningsvis fortsätta nu till hösten.

Ludvig har meriter, dock inte på denna nivå. I fjol var han med i det svenska lag som segrade i lag-EM och individuellt har han segrat i Fairhaven Trophy.

Hyllades av värden

I samband med prisceremonin avslöjade tävlingens värd, Robert Karlsson, att han av sin tränare fått en film på Ludvigs sving att ha i sin mobil som referens för hur det bör se ut.

Det kan låta underligt att en spelare med elva segrar på Europatouren har en 20-årig amatör som sving-förebild. Men det om något är ett bevis på en av Ludvigs styrkor som spelare, hans sving.

Tränaren i fråga är Hans Larsson som är både Roberts och Ludvigs tränare.

Ludvig fick mer än en pokal att ta med sig hem till Eslöv, både segerpokal och pokal för bäste amatör.

Däremot inga prispengar då det bara är proffs som får ta emot pengar vid golftävlingar.

En hel del rankingpoäng lär dock ramla in på kontot för Ludvig.

Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson

1. Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb, -10, seger i särspel

2. Mikael Lindberg, AIK, -10

3. Åke Nilsson, Kristianstads Golfklubb i Åhus, - 9

Sport

Hallenius lämnar Apoel – Sundsvall nästa?

Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport

Linus Hallenius har gjort sitt i cypriotiska Apoel. Klubben bekräftar att parterna har kommit överens om att gå skilda vägar.

Vad som händer nu med den 31-årige anfallaren är oklart – men en återkomst till Gif Sundsvall är det mest logiska, om man ska tro Expressens uppgifter.

Tidningen rapporterade på lördagen att förhandlingar mellan Hallenius och Norrlandsklubben väntas inledas inom kort och att "Giffarna" har lyckats hitta finansiärer för att värva tillbaka lagets forna skyttekung.

Hallenius gjorde 18 mål i Sundsvall när laget slutade på en överraskande åttondeplats i allsvenskan 2018. Året därpå gick det dock betydligt tyngre. Sundsvall var i ekonomisk kris men räddade elitlicensen tack vare en försäljning av Hallenius till Apoel.

Trots det åkte laget ur allsvenskan och spelar nu i superettan där laget inlett starkt och leder serien efter fyra omgångar.

Sport

Hegerberg hoppas på spel i Champions League

Får Ada Hegerberg chansen att kyssa Champions League-bucklan även i år? Arkivbild.
Får Ada Hegerberg chansen att kyssa Champions League-bucklan även i år? Arkivbild.
Foto: Balazs Czagany/AP/TT
Sport
Sport Hon ställer sig tveksam till kvartsfinalen mot Bayern München.
Men att Ada Hegerberg fortfarande kan vara med och vinna Champions League har överträffat alla hennes förväntningar.
– Det är ganska otroligt att bara missa fyra, fem matcher med en korsbandsskada, säger den norska stjärnan i en intervju med Aftonbladet.

Om det går att tajma in en allvarlig och långvarig korsbandsskada väl så var det just vad Ada Hegerberg gjorde på ett träningspass i slutet av januari.

Franska storklubben Lyon fick klara sig utan sin norska superstjärna i fem ligamatcher innan coronaviruset satta stopp för fortsatt spel.

– Det är ganska otroligt att bara missa fyra, fem matcher med en korsbandsskada. Jag har alltid tänkt att jag har mycket tur i livet, detta var väl det, säger Hegerberg till Aftonbladet.

Säsongen inte slut

Trots att fotbollssäsongen är slut i Frankrike innebär det inte att det är över för Lyon ute på kontinenten den här sommaren.

Laget har fortfarande en Champions League-titel att spela om och för damernas del ska turneringen avslutas i spanska Bilbao och San Sebastián 21–30 augusti.

Tanken är att Hegerberg ska vara redo för en comeback lagom till nästa säsong, men även om hon är tveksam till kvartsfinalen mot Bayern München, den 22 augusti, finns det fortfarande hopp om att spela en eventuell final, skriver Aftonbladet.

Kamp mot klockan

– Jag vet inte om jag hinner, det är det tråkiga svaret. Det är viktigt att ha en ambition och ett mål för att tänka sig tillbaka till planen, men det är fortfarande omöjligt att säga. Just nu tar jag det dag för dag, man måste lyssna på huvud och knä, säger Ada Hegerberg.

Norskan, som fyller 25 år nästa vecka, har vunnit Champions League tre gånger och avgjorde fjolårets final med ett hattrick mot Barcelona.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Coronatapp: 9 av 10 förskolebarn hölls hemma

Förskolläraren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.
Förskolläraren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Många förskolor tömdes på barn när covid-19 började spridas i Sverige.
I utsatta områden runt om i landet larmades det om hög frånvaro bland barnen – på en del håll uppemot 90 procent.
– Vi är fortfarande inte tillbaka på normal verksamhet, säger Elin Ivarsson, förskolelärare i Göteborg.

Det är en dyster bild som målas upp på flera av landets förskolor under de veckor i mars då coronaviruset på allvar kom till Sverige. På vissa förskolor i Enköping var nästan 80 procent av barnen borta. I Göteborg och Linköping syntes drygt 90 procents frånvaro i vissa stadsdelar. Stockholm har ingen samlad statistik för staden, men i exempelvis stadsdelen Spånga-Tensta hade man i snitt 70 procents frånvaro i mars.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vittnar ett 20-tal kommuner om att det varit glest bland förskolebarnen under delar av pandemin. Många av förskolorna där frånvaron varit hög ligger i områden som klassas som socioekonomiskt utsatta.

Allra högst frånvarotal var det i mitten och slutet av mars, berättar de kommuner som TT har pratat med.

I Göteborgs kommun uppmättes ett medeltal på cirka 60 procents frånvaro bland barnen på samtliga kommunala förskolor under några marsveckor. I socioekonomiskt utsatta områden, som Angered och Bergsjön, var siffran nästan 90 procent.

– Även andra dagar om året är det lägre närvarotal här – men inte så här slående skillnader, absolut inte, säger Eva Jakobsson, strategisk chefskoordinator vid förvaltningsledningen, samt samordnare för covid-19.

Hon poängterar att det på många håll har gått tillbaka till mer normala närvarotal nu, men förskolorna i de utsatta områdena släpar efter. När elva veckors mätning gjorts var medeltalet 23 procents närvaro på vissa förskolor.

– Det är lågt. I andra delar av staden har vi nästan full närvaro och det har aldrig varit under 50 procent under pandemin. Det är en väldig spridning, konstaterar Eva Jakobsson.

Borta mer än halva terminen

Förskolläraren Elin Ivarsson i Göteborg jobbar på Skolspåret i Hjällbo, som ligger i Angered.

– Vi har barn på varje avdelning som inte kom tillbaka före sommarlovet. Det betyder att de varit borta mer än halva terminen, vilket är starkt oroande. För många av barnen här är förskolan den enda platsen där de möter det svenska språk i tal, skrift och lek. Tappar man det under så lång tid, så påverkar det språkutvecklingen, säger Elin Ivarsson.

De första veckorna av pandemins intrång i Sverige var det bara en tredjedel av barnen som dök upp. En enskild dag var det endast fyra av 60 barn som kom till förskolan.

– Föräldrarna är oroliga för smittan och många lyssnar inte på svenska nyheter. Då kan det vara svårt att veta vilka råd som ska följas om man i stället lyssnar på den information som kommer från andra länder, där det är andra regler som gäller. Jag upplever också att det är många i vårt område som bor i generationsboende, med far- och morföräldrar, och då vill man inte ta hem smittan, säger Elin Ivarsson.

Stora utmaningar

Hon tycker att det har legat ett stort ansvar på förskolepersonalen att informera och locka tillbaka barnen.

– Det har känts tungt. Det är klart att vi har den närmsta kontakten med föräldrarna, men det hade varit bra med mer tydligare instruktioner om vad vi ska säga. Jag tycker det borde gjorts en extra ansträngning för just de här områdena, säger Elin Ivarsson.

I flera kommuner har man gått ut med kampanjer på olika språk för att tala om vad som gäller: är barn friska ska de vara på plats.

I Enköpings kommun hölls runt 80 procent av barnen hemma i början av pandemin. Då gjordes bland annat informationsfilmer på andra språk än svenska.

– Det var generellt hög frånvaro bland de flesta av våra förskolor. Men när barnen på de flesta ställen sedan kom tillbaka, stack frånvarotalen för en del förskolor i vissa områden ut. Vi såg att tappet var störst i socioekonomiskt utsatta områden, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskolan.

Stora konsekvenser

I Linköpings kommun låg frånvaron under några veckor på uppemot 80–90 procent i socialt utsatta områden.

– Nu har vi sjunkit till runt 40 procent i de utsatta områdena, men det är fortfarande högre än andra områden här, säger Christel Horsak, avdelningschef för för- och grundskolan i Linköping.

Men det går inte att ställa direkta krav på föräldrar till förskolebarn, eftersom det inte råder någon skolplikt.

Linda Edman, rektor för två förskolor i Angered i Göteborg, poängterar dock att coronapandemin kan få stora konsekvenser för många barn om den håller i sig länge.

– Vi vet att många av våra barn i området har utmaningar för att klara sig igenom skolan. Då är det viktigt att de får tidiga insatser med utveckling och lärande.

Carin Fock/TT

Klara Stefansson/TT

FAKTA

Fakta: Barn och covid-19

Bland de konstaterat smittade fallen av covid-19 i Sverige är en mycket låg andel barn i åldrarna 0-19 år. Barn löper lägre risk att bli allvarligt sjuka och uppvisar i de allra flesta fall mildare symtom jämfört med vuxna.

Den kunskap som finns i dag visar på att smittspridning mellan barn sker i mycket begränsad omfattning. Spridning inom skolans verksamheter är väldigt ovanligt.

Mot bakgrund av det så har Folkhälsomyndigheten bedömt att man inte ska stänga för- eller grundskolor under pandemin.

Att stänga dem skulle få negativa konsekvenser för samhället, hävdar myndigheten. Exempelvis då många föräldrar som arbetar inom vården och andra samhällsviktiga funktioner skulle tvingats stanna hemma och ta hand om sina barn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kultur och nöje

Svensktoppen: Albin Lee Meldau nykomling

Albin Lee Meldau anländer på Gotland för 2018 års 'Så mycket bättre'. Arkivbild.
Albin Lee Meldau anländer på Gotland för 2018 års "Så mycket bättre". Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Albin Lee Meldau tar sig in på listan medan Smith & Tell byter plats med Laleh. Annars är nästan allt sig likt sedan förra veckan. Mando Diaos "Själens skrubbsår" ramlar ur, men bandet får en ny chans med "Långsamt."

1. (1) Victor Leksell: "Svag"

2. (2) Darin: "En säng av rosor"

3. (3) Miss Li: "Komplicerad"

4. (5) Smith & Thell: "Goliath"

5. (4) Laleh: "Det kommer bli bra"

6. (6) Miss Li: "Lev nu dö sen

7. (7) Jubël: "Someone"

8. (10) Jill Johnson & Robin Stjernberg: "Miles of blue"

9. (Ny) Albin Lee Meldau: "Tårar av guld"

10. (9) Miriam Bryant: "Nån av oss"

Bubblare:

Dotter: "Backfire"

Mando Diao: "Långsamt"

Jung: "Follow your heart"

Inrikes

Självmord bland sjömän under pandemin

Många sjömän tvingas stanna ombord längre än tänkt på grund av pandemin. Arkivbild.
Många sjömän tvingas stanna ombord längre än tänkt på grund av pandemin. Arkivbild.
Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Sjöfartsorganisationer har noterat ett ökat antal självmord bland sjömän globalt de senaste månaderna. En förklaring kan vara att sjömän inte kunnat mönstra av på grund av pandemin.

– Kommunikationen fungerar, så du kan ringa hem och prata med familj. Det är då som du får höra att svärmor blivit sjuk och ”varför kommer inte du hem när ni inte har några passagerare?”. Det gör att många sjömän mår psykiskt dåligt. Jag tror att vi har tio konstaterade självmord, säger Mikael Huss, vd för Sjöbefälsföreningen, till Ekot.

Vanligtvis brukar ett par eller något fler självmord ske bland sjömän per år, enligt Ekot.

Sjömän från Filippinerna och Indien nämns som exempel på särskilt drabbade när hemländerna stänger sina gränser.

– Indien är till exempel helt låst. Det finns många indiska sjömän som både hungerstrejkar och mår väldigt dåligt för att de varit ombord för länge, säger Mikael Huss.

NÄSTA ARTIKEL