Lund

Tågknuffare är psykisk störd

Det var mycket folk på Lunds Central när 33-åringen knuffade ner kvinnan på spåret.
Lund
Lund 33-åringen som knuffade ner en kvinna på spåret i december ifjol hade en allvarlig psykisk störning vid gärningen.Det konstaterar rättspsykiatriker Jonas Forsman efter att mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Mannen begick gärningen under påverkan av en allvarlig störning och bedöms fortfarande lida av en allvarlig störning vid undersökningen, skriver överläkare Jonas Forsman i det rättspsykiatriska utlåtandet.

Han konstaterar också att 33-åringen, till följd sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden är i behov av psykiatrisk vård som är förenat med frihetsberövande och annat tvång.

Enligt utlåtandet saknar den åtalade förmåga att inse gärningens innebörd och anpassa sin handlade därefter.

33-åringen ska alltså inte ha varit medveten om konsekvenserna när han knuffade ner den 72-åriga kvinnan på spåret i början av december 2019.

Knuffen ledde till att kvinnan hamnade på spåret, under ett godståg, så att hon fick livshotande skador och väntas få kvarstående men från överfallet.

Vid rättegången sa också 33-åringen att han hade hört röster som sa till honom att angripa eller dö. Kvinnan var slumpmässigt utvald av honom.

Som Skånskan tidigare har berättat har en 15 minuter lång övervakningsfilm som visar tågknuffen var ett viktigt bevis vid rättegången.

I utlåtandet pekar också överläkaren på att det finns risk för att 33-åringen återfaller i brottslighet av allvarligt slag.

Rekommendationen är alltså att mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Rättegången återupptas den 10 mars, då den rättspsykiatriska undersökningen ska redovisas. Sen ska Lunds tingsrätt meddela dom.

Lund

Lund ökar med 2 150 personer

Lund kommuns befolkning beräknas öka med ett par tusen varje år fram till 2030.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Det här året kommer Lunds kommun att växa med 2 150 personer. Det säger en ny befolkningsprognos som Sweco Society tagit fram.
- Det är väldigt många som vill förverkliga sina drömmar just i vår kommun, vilket verkligen är glädjande, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

Det externa företaget har tagit fram en befolkningsprognos som gäller under perioden 2020-2030. De tror att kommunen kommer att öka med ungefär samma mängd människor varje år. Framför allt är det flyttningsöverskottet som ligger till grund för prognosen, det vill säga inflyttare minus utflyttare. Viktigt i sammanhanget är även de omfattande byggnadsplanerna och ett stort antal bostäder som väntas bli färdigställda.

Bra skolor, låg brottslighet

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Hjälp finns för företagare

Lund
Lund Enligt en enkät som Handelsföreningen genomförde i slutet av mars bland verksamheterna i Lund city visar att många brottas med stora utmaningar till följd av corona-smittan. En del har akuta svårigheter.

Handelsföreningen vill samtidigt framhålla att det finns hjälp och stöd att få från många olika håll såväl inom handelsföreningen som hos till exempel Lunds Nyföretagarcentrum, Tillväxtverket och Lunds kommun.

– Vi kan hjälpa till med många olika problem och guida vidare i andra frågor, skriver Handelsföreningens Sven Petter Hovelius i ett nyhetsbrev.

Lund

Misshandlade rektor

Lund
Lund En man i 18-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha varit aggressiv mot en kvinnlig rektor på ett gymnasium i Lund.

Den dömde som inte var elev på den aktuella gymnasieskolan stod och väntade på sin bror. Under tiden rökte han en cigarett på skolgården vilket uppmärksammades av rektorn som gick fram till honom och sa att det inte var tillåtet att röka där.

Ryckte av nyckelknippa

Det uppstod tjafs och rektorn tog fram sin mobiltelefon och tog en bild på den dömde. Hon ville ha bilden för att kunna se om pojken gick på skolan eller inte. Pojken ska då ha blivit provocerad och tog tag i en nyckelknippa som satt i ett band runt rektorns hals, ryckte av den och kastade upp den på skoltaket.

Vid händelsen fick rektorn skavsår på halsen vilket tog ungefär två veckor att läka.

Lämna drogtester

Den dömde som har ett dokumenterat blandmissbruk förekom redan i belastningsregistret vid två tillfällen. Förutom Misshandel och egenmäktigt förfarande har han gjort sig skyldig till brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Sammantaget skulle det ge ett straffvärde som kan leda till ett kortare fängelsestraff. Rätten finner dock det tillräckligt att döma till skyddstillsyn i kombination med att pojken fortsätter i planerad öppenvårdsbehandling och går och lämnar drogtester.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Lund

Kontaktsport med social distans

Lugi Judo körde hem judomattor till medlemmar som önskade. Personal från Källbybadet hjälpte också till.
Fotograf: Mikael Ankarvik
Lund
Lund Många av Lugi judoklubbs medlemmar ville låna hem en judomatta under tävlings- och träningsuppehållet som orsakats av coronakrisen.
– Ja det blev en väldig succé, säger Karl Baker, huvudtränare och klubbadministratör.

Egentligen började det med en kul idé. Judomattorna som klubben använder i vanliga fall låg oanvända i en lokal på Källbybadet. Och kontaktsporten judo är förstås en av de mindre lämpliga att utöva när social distansering är påkallad av såväl regering och som Folkhälsoinstitutet.

Så varför inte köra hem mattorna till de medlemmar som vill låna dem?

Axel Oscarsson från Lugi Judo räknar hur många mattor som lastats in. Fotograf: Mikael Ankarvik

Sagt och gjort. På hemsidan lades informationen ut och sedan var det bara att anmäla sitt intresse direkt på sidan.

– Hela 13 familjer hörde av sig och så det var verkligen ett roligt gensvar, säger Karl Baker.

Varma och aktiva

Tanken var att hålla medlemmarna varma och aktiva. Men riktigt vad de som bara beställt en matta ska göra med dem är oklart. Judomattorna är bara på 1x2 meter så att utföra någon form brottning på dem kan enligt Karl Baker vara svårt.

- Men några har beställt hem ända upp till sex mattor, och då går det väl. Men så kan de ju vara avsedda för små barn, säger Karl Baker.

Hillevi Karlsson som tävlar på elitnivå lastar in en matta. Fotograf: Mikael Ankarvik

När det var dags för att lasta in mattorna i den lilla lastbilen hade Armin Didic, Hillevi Karlsson och Axel Oscarsson, alla aktiva på elitnivå för Lugi judoklubb, slutit upp för att hjälpa till.

Bjärred till Genarp

Ett 30-tal av de inte helt lätta mattorna lyftes in i en skåpbil som sedan levererade dem från Bjärred i norr till Genarp i söder. De flesta lämnades emellertid till familjer i Lund.

Hillevi Karlsson tror att de flesta kommer att använda mattorna till fysträning och kanske yoga.

- Kanske tar de ut dem på tomten. Det är ju inte så lätt att utöva judo i en villa. kanske vill d bara hålla kontakten med judon under den här tiden, säger Hillevi Karlsson.

Vid halv tre var mattorna lastade och Axel Oscarsson hade tagit ut kordinaterna för smidigast möjliga logistik. Första mattan gick till Bjärred.

Lund

Bråk i Paris slutade i Lund

Eiffeltornet i Paris.
Att besöka Paris kan leda till en rättegång i Lund.
Fotograf: Christophe Ena
Lund
LUND Ett bråk på nyårsafton i Paris 2018 har slutat i Lunds tingsrätt. Nu döms en av kamraterna i gänget till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.

Ett kamratgäng på fyra tjejer och en kille åkte tillsammans på en resa till Paris årsskiftet 2018 till 2019 för att fira nyår tillsammans. På nyårsafton gick samtliga på en privat fest, där samtliga hade druckit alkohol.

På festen uppstod en dispyt mellan två av tjejerna, som är i 20-årsåldern. När en av de övriga mådde dåligt gick alla ut men sen är det delade meningar mellan de två kontrahenterna och deras kompisar om vad som hände.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Coronaepidemin hotar spårvagnspremiär

Spårvagn på fabrik.
En av de spårvagnar som ska skickas från fabriken i spanska Zaragoza till Lund.
Lund
Lund Den 13 december ska den första spårvagnen rulla på Lunds gator. Åtminstone enligt gällande tidsplan. Men den spanska fabrik som tillverkar spårvagnarna har stängt sedan snart en månad i coronaepidemins spår.
Om inte de första spårvagnarna levereras under sommaren är premiären hotad.

– Det är främst för att Spanien är nerstängt. Depåbygget går enligt plan, säger Håkan Henmyr Skånetrafikens projektledare för Spårvägen i Lund.

Det som återstår innan depån är färdigbyggd är också det kopplat till Spanien. Delarna tillverkas där och i Italien, som också är hårt drabbat av viruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Skopan i marken för Kunskapsparken

Kunskapsparken börjar anläggas på fälten i nörra Brunnshög.
Fotograf: Mikael Ankarvik
Lund
Lund På tisdagen sattes skoporna i jorden på fälten i norra Brunnshög. Här ska en park motsvarande 30 fotbollsplaner växa fram och binda ihop staden med slätten.

Byggnation. Ska binda ihop slätten med staden

Norrut breder Lundaslätten ut sig i våg efter våg med gårdarna väl utspridda. I väster växer Sveriges största forskningsanläggningar, Max IV laboratoriet och ESS, fram bit för bit. Och i Öster ligger några enstaka gårdar längs en smal väg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Fyrspårsbygget nu igång

Här är de byggen som ska genomföras i Lund under de närmsta åren.
Fotograf: Illustration: Trafikverket
Lund
LUND I dagarna görs de första förberedelserna för byggandet av de tre kilometer långa spåren som ska bli fyrspårssatsningen mellan Lund och Flackarp och den nya tågstationen på Klostergården.

I slutet av mars fick nämligen hela fyrspåret mellan Malmö och Lund ett byggstartsbeslut från regeringen som innebär att även den sista delen av utbyggnaden mellan Lund och Malmö kan bli klar samtidigt med övriga byggen år 2024.

– Det har varit ett mål sen byggstarten 2017 att hitta en lösning för att tillsammans med entreprenören bygga även delen mellan Lund och Flackarp. Att vi kan bygga klart hela sträckan i ett gemensamt projekt sparar värdefull tid och pengar, säger Trafikverkets projektledare Jens-Peter Eisenschmidt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL