Svalöv/röstånga

Stor enighet om GC-bygge

Så här är det tänkt att sträckningen ska se ut mellan Röstånga och Billinge.
Ingen Sektion satt
Svalöv/röstånga Som väntat blev det inga diskussioner i kommunfullmäktige gällande satsningen på en gång och cykelväg mellan Röstånga och Billinge.Beslutet togs av en enig samling och därmed går Svalövs kommun in med totalt 5,5 miljoner kronor i projektet.

– Det är mycket tack vare att vägarbete görs i Röstånga som Trafikverket valt att samordna de båda arbetena. Det blir ett samarbete med Eslöv och jag ser allt som mycket positivt, sa Stefan Persson (M) och tillika ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Totalt landar hela satsningen på drygt 44 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Centralbank direktfinansierar stödåtgärder

Bank of England går in med direktfinansiering av regeringens stödåtgärder. Arkivbild
Bank of England går in med direktfinansiering av regeringens stödåtgärder. Arkivbild
Fotograf: Matt Dunham AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin har på några veckor ökat stressen rejält på obligationsmarknaden. Den brittiska centralbanken Bank of England öppnar därför nu för direktfinansiering av stödåtgärder som landets regering vidtar för att hantera coronakrisen, rapporterar tidningen Financial Times.

Därmed kan regeringen finansiera åtgärder utan att behöva vända sig till kapitalmarknaden med nya obligationer och statsskuldväxlar.

Åtgärden är omstridd och är av samma slag som lett till hyperinflaton i länder som Zimbabwe, enligt tidningen. Men det brittiska finansdepartementet beskriver det som en tillfällig åtgärd.

Tekniskt handlar det om att ett konto som regeringen har i Bank of England, som kallas "Ways of Means Facility" utvidgas från 370 miljoner pund i dagsläget till betydligt större belopp.

Under finanskrisen 2008 vidtogs samma åtgärd. Då kulminerade kontot på 20 miljarder pund.

Den brittiska regeringen har redan inför åtgärden flaggat för att man trefaldigar sin upplåning till 45 miljarder pund, vilket kan jämföras med budgetplanen från i mars då det talades om 15 miljarder pund.

Bank of England har tidigare under coronakrisen även utökat sitt program för stödköp av statspapper på marknaden med 200 miljarder pund för att skjuta in mer likviditet på marknaden.

Ekonomi

97 procent av flyget borta i april

Det är svåra tider för flygbolagen i Sverige. Arkivbild.
Det är svåra tider för flygbolagen i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronavirusets spridning slår hårt mot svensk flygtrafik och många flygbolag har helt eller delvis stoppat sin trafik.
Nya siffror från Swedavia visar på en nästan helt utplånad flygtrafik på storflygplatserna.

Under mars reste drygt 1,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad 2019, enligt ett pressmeddelande från Swedavia.

Nedgången tilltog under mars och har fortsatt i april, med en minskning på hittills cirka 97 procent. Flera av Swedavias flygplatser saknar i dag helt reguljär flygtrafik.

"Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Men vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg" säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

Antalet utrikesresenärer vid Swedavias flygplatser uppgick sammantaget till 841 000 under mars månad, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad ifjol. Inrikesresandet uppgick till 476 000 resenärer, en minskning med 58 procent.

Ekonomi

Nytt försök för coronapaket i EU

Frankrikes Bruno Le Maire (till vänster) och Nederländernas Wopke Hoekstra (till höger) är två av huvudpersonerna när EU-ländernas finansministrar försöker enas om stödpaket kring coronapandemin. Arkivfoto.
Frankrikes Bruno Le Maire (till vänster) och Nederländernas Wopke Hoekstra (till höger) är två av huvudpersonerna när EU-ländernas finansministrar försöker enas om stödpaket kring coronapandemin. Arkivfoto.
Fotograf: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu görs ännu ett försök att få ihop EU:s gigantiska coronapaket.
Över 6 000 miljarder kronor ligger i potten under finansministrarnas webbträff.

Påskkäringarnas flygande till Blåkulla lär få ställas in på grund av coronaepidemin. Frågan är om EU-länderna i stället kan få sitt stora stödpaket kring coronapandemin att lyfta.

Tre huvudingredienser – lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete – ska tillsammans ge 540 miljarder euro till behövande stater, företag och anställda. Lägger man till de hjälppaket som enskilda länder redan beslutat om så landar den totala EU-insatsen i vad som beskrivits som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

Fast då gäller det att enas först.

Nederländskt nej

Än så länge har framför allt Italien och Nederländerna stått på varsin sida i kampen och omöjliggjort en uppgörelse. När EU-ländernas finansministrar försökte i tisdags och under natten mot onsdagen vägrade nederländske Wopke Hoekstra att ge med sig.

Han vill ha ordentligt inskrivna villkor och krav bakom lånen från ESM. Och han vill absolut inte höra talas om de euroobligationer som främst Italien och Spanien vill ha.

"Nederländerna var och är motståndare till tanke på euroobligationer. Vi anser att det kommer att skapa mer problem än lösningar för EU", skrev Hoekstra på Twitter sedan finansministrarnas tidigt i onsdags tvingats ta paus i sina försök att enas.

Tysk-fransk allians

Från Italien trycker premiärminister Giuseppe Conte på.

– Vi kräver inte att Tyskland och Holland ska betala våra skulder. Jag kräver lättnader i de finanspolitiska reglerna. Annars måste vi skriva av hela EU och låta alla sköta sitt, säger Conte i en direktintervju med tyska tidningen Bild.

Möjligen underlättas förutsättningarna för en uppgörelse av att Bruno Le Maire och Olaf Scholz – finansministrarna hos EU-bjässarna Frankrike och Tyskland – tycks ha enats om en gemensam linje.

"Det är vårt ansvar att på torsdagen nå en uppgörelse om svaret på hälsokrisens ekonomiska konsekvenser. Vi lägger all vår tyngd på att lyckas", skriver Le Maire på Twitter.

Skärtorsdagens möte inleds klockan 17.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Krismöte om coronastöd

Euroländernas finansministrar fortsätter på skärtorsdagen sitt webbmöte om coronakrisen. Mötet är "inkluderande" – det vill säga öppet även för de åtta EU-länder, däribland Sverige, som inte ingår bland de 19 i eurozonen.

Tre stora nödåtgärder diskuteras:

+ För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängliga via euroländernas räddningsfond ESM.

+ För små och medelstora företag talas om ytterligare 200 miljarder euro i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.

+ För arbetstagarna erbjuds EU-kommissionens korttidsarbetsprogram Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstiden.

Samtidigt vill framför allt Italien och Spanien ha någon form av euroobligationer för att alla euroländer ska kunna låna på lika villkor, oavsett tidigare ekonomisk ställning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Fis krisplan: Kan stryka världscuplopp

Frida Karlsson kan ställa in sig på att nästa säsongs världscup blir i reducerat format på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Frida Karlsson kan ställa in sig på att nästa säsongs världscup blir i reducerat format på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Coronapandemin satte stopp för längdåkarnas världscupsäsong i förtid – och den kan också få effekt på nästa säsong.
Bland alternativen finns tävlingar med herrar och damer separerade och utan publik.

Pierre Mignery, tävlingschef för skidor på Internationella skidförbundet, Fis, säger i en intervju med VG att han planerar för en alternativ världscupsäsong.

– I maj ska längdkommittén diskutera detta. Det mest optimistiska är ett reducerat tävlingsprogram. Men hur det blir vet vi inte förrän i sommar, säger Mignery.

Världscupsäsongen startar normalt i november och Mignery har flera olika alternativ för upplägget. Herrar och damer kan separeras för att inte ha för många människor på samma ställe, serviceteamen kan minskas och tävlingar utan publik kan komma att genomföras.

Dessutom kan Tour de Ski komma att hållas i ett och samma land.

– Stor flexibilitet är nödvändig. Det största problemet är att veta vilka regler vi måste följa längre fram, säger han till VG.

Utrikes

Minister: Johnson på bättringsvägen

Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson mår bättre men intensivvårdas fortfarande.
– Han är stabil, på bättringsvägen, har suttit upp och kommunicerat med vårdpersonalen, säger kulturminister Oliver Dowden på torsdagen.

55-årige Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll då han trots att det gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset fortfarande hade feber och hosta. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndagen efter att hans hälsa försämrats.

Storbritannien är på väg in i vad forskarna tror är den dödligaste fasen av coronavirusets framfart i landet, och antalet dödsfall tros öka under påsken.

Regeringens nödkommitté COBR ska under dagen diskutera hur olika restriktioner i landet ska hanteras framöver. Mötet kommer att ledas av utrikesminister Dominic Raab, som styr landet under Johnsons bortavaro.

Smittspridningen och antalet människor som läggs in på sjukhus börjar visa tecken på att avmattas, uppger Stephen Powis vid det brittiska sjukvårdssystemet NHS.

– Jag tror att vi börjar se resultat, men det viktiga är att vi måste fortsätta följa uppmaningar – vi måste fortsätta att hålla avstånd till varandra, för om vi inte gör det kommer viruset att börja spridas igen, säger han.

61 000 människor har rapporterats smittade av coronaviruset i Storbritannien och drygt 7 000 människor har avlidit i sviterna av sjukdomen, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet.

Kristin Groth/TT

Utrikes

Minister: Johnson på bättringsvägen

Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson mår bättre men intensivvårdas fortfarande.
– Han är stabil, på bättringsvägen, har suttit upp och kommunicerat med vårdpersonalen, säger kulturminister Oliver Dowden på torsdagen.

55-årige Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll då han trots att det gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset fortfarande hade feber och hosta. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndagen efter att hans hälsa försämrats.

Storbritannien är på väg in i vad forskarna tror är den dödligaste fasen av coronavirusets framfart i landet, och antalet dödsfall tros öka under påsken.

Regeringens nödkommitté COBR ska under dagen diskutera hur olika restriktioner i landet ska hanteras framöver. Mötet kommer att ledas av utrikesminister Dominic Raab, som styr landet under Johnsons bortavaro.

Smittspridningen och antalet människor som läggs in på sjukhus börjar visa tecken på att avmattas, uppger Stephen Powis vid det brittiska sjukvårdssystemet NHS.

– Jag tror att vi börjar se resultat, men det viktiga är att vi måste fortsätta följa uppmaningar – vi måste fortsätta att hålla avstånd till varandra, för om vi inte gör det kommer viruset att börja spridas igen, säger han.

61 000 människor har rapporterats smittade av coronaviruset i Storbritannien och drygt 7 000 människor har avlidit i sviterna av sjukdomen, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet.

Kristin Groth/TT

Sport

Överklagan avslås – Dalen degraderas

IBK Dalen får inte vara kvar i superligan nästa säsong. Riksidrottsnämnden avslog klubbens överklagan. Arkivbild.
IBK Dalen får inte vara kvar i superligan nästa säsong. Riksidrottsnämnden avslog klubbens överklagan. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport Riksidrottsnämnden avslår IBK Dalens överklagan. Därmed får innebandyklubben ställa in sig på spel i allsvenskan nästa säsong.

Umeåklubben överklagade Svenska innebandyförbundets beslut att lag som låg på nedflyttningsplats när serien stoppades, på grund av coronakrisen, skulle åka ur. Dalen låg på 13:e plats i damernas superliga, bara två poäng till laget ovanför strecket och hade chans att ta sig upp om de fått spela klart.

Klubben anser att förbundet i stället borde ha utökat ligan och erbjudit alla lag som haft chans att hålla sig kvar i serier att få stanna kvar.

I sitt yrkande till Riksidrottsnämnden hävdar man att grova formfel begicks när förbundet tog beslutet eftersom inte alla styrelseledamöter bjöds in och att det fanns jäviga som inte borde ha fått vara med och ta beslut.

Men Riksidrottsnämnden anser inte att några formfel gjorts och skriver i sitt beslut, som TT tagit del av, att Innebandyförbundets beslut "tillkommit i behörig ordning" och att det inte strider mot gällande stadgar eller tävlingsbestämmelser.

Tidigare har två ishockeyklubbar, allsvenska Modo och division 1-klubben Wäsby, överklagat till Riksidrottsnämnden gällande hockeyns beslut att stoppa serierna och låta alla lag spela i samma serie nästa säsong. Överklagandena avslogs.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Försvunnen Malmökvinna återfunnen

Den 85-årig kvinna anmälts försvunnen från ett äldreboende i Malmö har hittats. Arkivbild.
Den 85-årig kvinna anmälts försvunnen från ett äldreboende i Malmö har hittats. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Den 85-åriga kvinna i Malmö som varit försvunnen och eftersökts av polis har hittats, skriver polisen på sin hemsida. Hon fanns i en annan våning på det vårdboende som hon anmälts försvunnen ifrån, rapporterar Sydsvenskan.

Kvinnan är dement och bor på en låst avdelning. Personalen larmade polisen om att hon saknades vid 21-tiden på onsdagskvällen och hon hittades på morgonen.

NÄSTA ARTIKEL