Eslöv

Körde rakt över rondell – en person till sjukhus

Ingen Sektion satt
Eslöv En ensam förare körde rakt över en rondell på väg 17 utanför Marieholm på onsdagskvällen.Personen har förts till sjukhus.

Larmet om olyckan inkom till SOS Alarms ledningscentral vid klockan kvart i åtta.

Enligt larmet rör det sig om en singelolycka i en rondell på väg 17, nära Marieholm, vilken inträffat i östlig färdriktning.

– Man har kört rakt över rondellen där. Men bilen stod kvar på alla fyra när räddningstjänsten kom så man har inte voltat eller så, berättar Malin Pettersson, teamledare på SOS Alarm.

Rondellen stängdes av helt i samband med räddningstjänstens återställningsarbete. Ambulanspersonal tittade till bilens förare, men har inte kunnat uttala sig om personens skadeläge.

– Personen har färdats till Lunds sjukhus för vidare kontroll, säger Malin Pettersson.

Vid 20 30 tiden var räddningstjänsten helt klara på platsen och trafiken släpptes åter på.

Ekonomi

Här är det du inte ska oroa dig för i krisen

Släpp en del av oron, i alla fall när det gäller din ekonomi. Du behöver inte ha allt på ångestlistan samtidigt. Arkivbild.
Släpp en del av oron, i alla fall när det gäller din ekonomi. Du behöver inte ha allt på ångestlistan samtidigt. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB-TT
Ekonomi
Ekonomi Ett otäckt virus, en massa svårt sjuka människor och på det en ekonomi i spillror. När världen har gått sönder blir oron så stor.
Men du behöver inte bekymra dig över precis allt på en gång. Här är det som du kan släppa just nu.

Banksparandet

Oroa dig inte för ditt sparkapital på bankkontot, även om börserna skakar och företagen dukar under. Pengarna sitter säkert på banken, så länge du har dem på ett konto som är skyddat med insättningsgaranti, förklarar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Man behöver inte oroa sig för att banken går under och pengarna ryker. Det här är inte en bankkris, säger han.

Men även om banker skulle drabbas och gå i konkurs sitter sparpengarna säkert. De allra flesta har sina pengar på konton med insättningsgaranti. Det innebär att pengarna är skyddade upp till 950 000 kronor av staten. Den som råkar ha större sparkapital än så kan ha pengar i flera banker, och få skydd upp till 950 000 kronor varje bank.

Banker, olika kreditinstitut och värdepappersbolag i Sverige är anslutna, men inte alla de mindre bolag som erbjuder en lite högre ränta.

– Det är inte jättevanligt, men de finns.

För säkerhets skull – kontrollera att du verkligen sparar på ett konto med insättningsgaranti, råder Jens Magnusson.

Pensionen

De flesta har ingen anledning att oroa sig för pensionen, konstaterar Jens Magnusson.

– Det har spritts en felaktig bild av att större delen av pensionen nu sitter på börsen, och att pensionen rasar med lika mycket som börsen faller. Men för de flesta, särskilt om man har nära till pensionen, är det mellan 10 och 15 procent av pensionen som är beroende av börsen, förklarar han.

Premiepensionen står ungefär för 15 procent av den allmänna pensionen för de flesta. 85 procent är inkomstpension som i huvudsak är fristående från börsen. Dessutom har de flest äldre en förmånsbestämd tjänstepension som inta heller påverkas av aktiekurserna, förklarar han.

Om det blir riktigt illa finns en broms i pensionssystemet, som innebär att det inte betalas ut mer pengar än vad systemet klarar av. Men den är inte aktuell just nu, förklarar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

– Det skulle kunna bli först senare. Pensionssystemet har också en buffert som är rätt rejäl. Den har mått bra under flera goda börsår, säger hon.

Fast det finns också andra delar av pensionen, som premiepension, tjänstepension och privat pensionssparande. De pengarna är ofta beroende av börsutvecklingen och har påverkats av börskraschen i olika utsträckning.

Garantipensionen och bostadstillägget

Lugn. Pensionärer med de allra lägsta pensionerna sitter säkra. De runt 700 000 personer som har garantipension behöver i alla fall inte oroa sig för någon sänkning. Bostadstillägg, som betalas ut till närmare 290 000 personer, påverkas inte heller. För en gångs skull kan alltså de sämst ställda pensionärerna andas ut, de får i alla fall inga försämringar.

Månadssparandet

Så kallade ISK-konton för månadssparandet i fonder – hu, en så sorglig läsning just nu. Bäst är faktiskt att sluta att titta på de eländiga siffrorna, men att fortsätta med sparandet, tycker Sharon Lavie.

– Om man sparar långsiktigt så ska man fortsätta med det. Jag tycker att man kan se det som att man köper muggar när man köper fonder nu. Muggarna kan se tomma ut nu, men sedan kommer de att fyllas när börsen går upp. Fortsätt att köpa muggarna, säger hon.

Allra värst blir det om den som tycker att det ser för eländigt ut nu säljer sina fonder eller aktier, förklarar Jens Magnusson. Då har man varit med på hela nedgången, och kommer att missa uppgången då det vänder.

– I stället för att försöka tajma en uppgång är det bättre att sparandet bara tuggar på, säger han.

Barnsparandet

Den som spar till sina barn, och även framöver har råd att fortsätta, ska absolut göra det, tycker Jens Magnusson.

– I ekonomiska termer kan det till och med vara väldigt lönsamt med en sådan här period, eftersom aktierna eller fondandelarna är billiga. När vändningen sedan kommer blir utvecklingen fin. Den som exempelvis har en liten femåring kommer att få se både upp- och nedgångar i ekonomin innan det är dags för barnet att få pengarna, till exempel till 18-årsdagen. Och Jens Magnusson är säker, ekonomin kommer att vända uppåt igen så småningom.

Börsklippen

Skippa det där med börsklipp nu, understryker Jens Magnusson. Tillvaron är alldeles för osäker, och det är näst intill omöjligt att pricka rätt, förklarar han.

– Är du småsparare med en normal ekonomi så bör du avstå. Särskilt från att köpa enskilda aktier. Man kan tycka att en aktie ser jättebillig ut, men man kan inte veta nu.

Den som ändå äger aktier eller fonder bör ha kvar sina innehav, tycker han.

Evig krisekonomi

Kommer det vara så här för evigt? Nej, så klart inte, lugnar Jens Magnusson.

– Man ska inte förminska den kris som vi nu har. För många, enskilda och företag, kommer det att vara jättetufft. Men det kommer inte att vara så för alltid.

Visst är coronakrisen ett stålbad, men på andra sidan kommer det att finnas både företag, jobb och en framtid.

– Det här är en otäck kombination av en medicinsk kris och en ekonomisk kris. I andra kriser kan man alltid säga "men det viktigaste är att vi har hälsan". Så är det inte nu, och der är naturligt att oron är stor. Men vi kommer att komma ur det här, säger Jens Magnusson.

Johanna Cederblad/TT

Pengarna sitter säkert på banken, om du har dem på ett konto med insättningsgaranti. Arkivbild.
Pengarna sitter säkert på banken, om du har dem på ett konto med insättningsgaranti. Arkivbild. Fotograf: Martina Holmberg / TT
Fortsätt spara om du har möjlighet, både till dig själv och till barnen. Arkivbild.
Fortsätt spara om du har möjlighet, både till dig själv och till barnen. Arkivbild. Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Bekymra dig inte för pensionen nu. Arkivbild.
Bekymra dig inte för pensionen nu. Arkivbild. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Inrikes

Kungen: Stanna hemma i påsk

Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.
Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.
Fotograf: Sven-Åke Visén/SVT
Inrikes
Inrikes Kung Carl XVI Gustaf har talat till nationen: stanna hemma i påsk.
– Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger.

– Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin. Mot hela det svenska samhället.

Så inledde kungen sitt TV-tal till nationen, med anledning av coronaviruset. Han tog tillfället i akt att hylla alla som arbetar i vården för att rädda så många liv som möjligt. Trots risker för den egna hälsan.

– Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack, sade han.

Kommer att minnas

Samtidigt måste alla tänka om inför påsk och ställa in sig på att stanna hemma, uppmanade kungen.

– För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.

Läget är fortfarande ovisst, poängterade kungen. Men en sak är säker: vi kommer alla att minnas den här tiden.

– Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

"Inte ensam"

Kungen talade från Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Eftersom kungaparet tillhör riskgruppen för coronaviruset har de följt Folkhälsomyndighetens råd och arbetar hemma.

– Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.

Oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut, sade kungen och avslutade med att önska alla i Sverige en fin påskhelg. Trots allt.

– Även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: du är inte ensam.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

SKR tveksamt till nya "coronalagen"

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes På söndagskvällen fick regeringen respons på sitt förslag om att få ökade maktbefogenheter. Enligt flera remissvar är förslaget motiverat under rådande coronakris, men Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har vissa invändningar.

Inom ramen för nya lagen ska regeringen kunna omfördela sjukvårdsmateriel och läkemedel mellan kommuner och regioner, men det är en dålig idé enligt SKR.

"SKR vill kraftfullt understryka att myndigheterna inte har kapacitet eller kompetens att hantera omflyttning av resurser mellan regioner och kommuner och att sådana åtgärder inte är ändamålsenliga för att säkerställa tillgång till läkemedel och utrustning", skriver organisationen i sitt remissvar.

I övrigt godtar SKR lagförslaget på grund av rådande omständigheter, även om man framhäver att organisationen "ställer sig tveksamt".

Klockan 18 gick tidsfristen ut för de remissinstanser som ville tycka till om det nya lagförslaget som ger regeringen möjlighet att snabbare fatt beslut som begränsar smittspridningen. Bland annat vill regeringen kunna begränsa folksamlingar och bestämma att till exempel nattklubbar, gym och bibliotek måste stänga. Den nya lagen föreslås gälla i tre månader och riksdagen ska kunna stoppa besluten i efterhand.

Polismyndigheten invänder inte mot förslaget, men vill poängtera att man troligtvis påverkas i stor utsträckning ifall folk skulle trotsa regeringens nya regler. Polisen kan då få mer att göra än tidigare och vill därför vet vad som gäller om man bryter mot reglerna.

"Om Polismyndigheten förväntas ingripa mot överträdelser av regeringens föreskrifter är det också av vikt att det har bedömts att polisens befintliga befogenheter i fråga om tvångsåtgärder ger stöd i lag för detta", heter det i polisens remissvar.

Erik Nilsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Kultur och nöje

Efterlängtade uppföljare

Kultur och nöje
Ung kultur Idag vigs spalten enbart åt efterlängtade uppföljare. Det finns inte mycket som är bättre än att krypa upp i soffan med senaste delen i en älskad bokserie. Nu i oroliga tider är kombinationen välkänt och nytt extra välkommen, med distraktion och trygghet i ett.
Universalpiller mot läsovilja

I stallet med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist (Bonnier Carlsen) vållade upprymt tjut nummer ett hemma hos mig. Åttaåringen har följt Sigge i åratal nu, och längtar så snart boken slås ihop efter nästa del i serien om Elina och kompisarna (två- och fyrbenta) på Brobystallet. Här blandas hästnörderi med kompisdramatik. Alltid nära vardagen och uppväxtens många dilemman. Det är inte utan att jag också längtar efter del 19, när den nu kommer.

Upprymt tjut nummer två kom från tioåringen vid åsynen av Dagbok för alla superschyssta – Rowley Jeffersons loggbok (Bonnier Carlsen). Den som följt Jeff Kinneys huvudperson Greg kanske känner igen namnet? Här har vi nämligen en ”spinoff” från omåttligt populära Dagbok för alla mina fans. Gregs bravader älskas av barn över hela världen, och har i princip blivit ett universalpiller mot läsovilja bland pojkar. Om det är blandningen mellan grafiskt berättande och klassisk dagboksroman, eller kanske en gnutta av samma hemliga ingrediens som 90-talets Bert och Sune (gissar att receptet lyder ungefär lika delar prutthumor och pinsamma hemligheter) får vara osagt. Tilltalet är direkt och språket rakt och roligt och verkar vara precis det rätta för att dra uppmärksamheten från diverse spel och skärmar.

Hundmannen av Dav Pilkey (Bonnier Carlsen) är egentligen snarare en ”prequel” (föregångare) än en uppföljare till en annan populär grafisk bokserie: Kapten Kalsong. De fiktiva upphovsmännen till Kapten Kalsong återupptäcker sin första huvudkaraktär Hundmannen, och denne får ge sig ut på hisnande äventyr. Snabbläst och roligt, med en liten spark mot alla som avfärdar grafiskt berättande som sämre än ”riktiga böcker”.

Kärt återseende

Och bilderböcker då, kommer det inga uppföljare där? Jovisst. Eftersom yngre barn gärna läser samma bok både en, två och tusen gånger är det kanske föräldrarna som allra mest längtar efter nya upptåg för älskade barnboksfigurer. De mammor och pappor som läst sönder böckerna om Per Gustavssons prinsessa kan nu pusta ut. Så gör prinsessor kom ut 2003 (Natur & Kultur) och vände upp och ner på det dittills ganska begränsande prinsessidealet. Här hade vi en tuff och modig prinsessa som inte behövde räddas av någon prins men som likväl fick älska rosa och klackskor. Befriande, tyckte många!

Per Gustavsson har bytt förlag och skrivit både om prinsar och döden, men nu kommer När prinsessor går på äventyr (Lilla Piratförlaget) och tjongar till med en härlig mångfald av prinsessor – alla på sitt sätt och alla med Gustavssons karaktäristiska ”pappahumor” (kommentarer som ”vi pinnar på” från tre prinsessor som bär virke till flottbygget är ett typexempel). Det är kanske inte nytt längre, men likväl ett kärt återseende.

Sista återseendet för idag blir Ester, Valle och Idde i Maria Nilsson Thores Alla tre får plåster (Bonnier Carlsen). Som vanligt härligt barnnära om favoriten för målgruppen förskolebarn: plåster i alla färger och former.

Utrikes

Minskning i antalet nya dödsfall i Italien

Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes

Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset det senaste dygnet är det lägsta på över två veckor. Sammanlagt 525 liv har krävts de senaste 24 timmarna.

– Det är goda nyheter, men vi bör inte sänka garden, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.

Inte sedan den 19 mars, då 427 människor avled, har antalet nya dödsfall varit lägre.

Även antalet intensivvårdspatienter minskar, om än marginellt, för andra dygnet i rad. 3 977 personer fick intensivvård det senaste dygnet. Det är 17 färre än föregående dygn.

Omkring 129 000 personer har konstaterats bära på smittan och 15 887 har avlidit under coronautbrottet i Italien.

Sport

Modochefens kritik: Gynnar bara SHL

Fredrik Glader. Arkivbild.
Fredrik Glader. Arkivbild.
Fotograf: Robert Nyholm/TT
Sport
Sport Hockeyallsvenska topplaget Modo brandskattas just nu på sina stjärnor. Klubbens sportchef Fredrik Glader är kritisk och menar att Svenska ishockeyförbundets beslut att stänga ned säsongen gjordes utan eftertanke.
– Man borde ha diskuterat och bollat för att se till svensk ishockeys bästa och inte bara gynna lagen från SHL, säger han till TT.

Modo fick inte slutföra kvalet till SHL på grund av coronakrisen och har den senaste tiden tappat nio av sina tio bästa poängplockare den gångna säsongen.

Bara i fredags blev tre spelare klara för SHL-klubbar – poängmaskinen Adam Tambellini presenterades då av Rögle och duon Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson blev klara för Oskarshamn.

Tidigare har också poängsprutan Jonathan Johnson, som slog det allsvenska poängrekordet, skrivit på för Skellefteå och backtalangen Victor Berglund flyttat till Luleå.

"Klart det är så"

En del varnar för att den ekonomiska osäkerheten i corornakrisens spår gör att SHL-klubbarna kommer att plocka extra många spelare från allsvenskan. Fredrik Glader är en av dem:

– Ja, det är klart att det är så. Jag hör att SHL-klubbar pratar om att de inte kommer att plocka fler allsvenska spelare än tidigare, men det är klart att de kommer att göra det. Med den osäkerheten som finns runt ekonomin så är jag övertygad om det.

Modos sportchef menar att beslutet att stänga säsongen togs för snabbt.

– Vi pausade en fredag och på söndag kom beslutet att säsongen var över. Jag tycker att man borde ha satt sig ned och diskuterat och övervägt saker som skulle ske när man stängde säsongen.

– Jag säger inte att man skulle ha flyttat upp eller ned lag, det är inte det jag trycker på, men man borde ha samlat in information om vad alla klubbar står inför. Både lag från SHL, allsvenskan och division 1, säger Glader.

Fast summa

SHL-lagen betalar övergångspengar för de spelare de tar från de allsvenska lagen, men där finns ett maxtak som enligt TT:s uppgifter ska ligga mellan 11,5 och 15 miljoner kronor per säsong. Nu finns en oro hos de allsvenska lagen att extra många övergångar i sommar gör att spelarna lämnar till vrakpriser.

Trots alla spelartapp är Glader förhoppningsfull inför nästa säsong:

– Det är klart att det inte är lätt att ersätta Jonathan Johnson som slår poängrekordet, en Tambellini som har högst poängsnitt och en (Patrik) Karlkvist som också gör en kanonsäsong, däremot är jag helt övertygad om att vi kommer att ha ett otroligt starkt lag på pappret kommande säsong.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Modos spelartapp

De här spelarna har lämnat Modo hittills: Erik Hanses, mv, klubb ej klar, Victor Berglund, b, Luleå, Tom Hedberg, b, klubb ej klar, Jonathan Johnson, f, Skellefteå, Patrik Karlkvist, f, Vasa Sport, Mathias From, f, klubb ej klar, Joakim Hagelin, f, do, Henrik Björklund, Bik Karlskoga, Kim Rosdahl, f, Oskarshamn, Fredrik Olofsson, f, do, Adam Tambellini, f, Rögle.

Klara nyförvärv: Gustav Olhaver, f, Tingsryd, Filip Sveningsson, f, Oskarshamn.

Kultur och nöje

Sabatons basist fast i karantän i Moskva

Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje

Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandets basist Pär Sundström fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.

Karantänen gäller fram till den 1 maj och Sundström väntar nu på att få komma hem igen.

– Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.

Precis som för många andra band slår coronakrisen hårt mot Sabaton. Men bandet hoppas på att årets Sabaton Open Air ska arrangeras som vanligt i Falun, den 5–8 augusti.

– Vi känner oss säkra på att vi ska kunna genomföra det just nu, men om regeringen eller någon annan säger något annat så kan vi inte göra det. Men just nu är vi inställda på att göra en bra festival i Falun, säger Pär Sundström till dt.se.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att hela bandet befinner sig i karantän i Ryssland.

Sport

Höllviken förstärker med danska landslagsspelare

Danmarks Mathias Glass hack i häl på Sveriges Markus Jonsson i en VM-match i Prag 2018. Nästa säsong spelar Glass för Höllviken i SSL.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
INNEBANDY Höllvikens IBF har gjort klart med två danska landslagsspelare. Det är forwarden Mathias Glass och målvakten Mike Trolle Lind som skrivit på för den sydvästskånska SSL-klubben.

– Mathias är en stor och stark högerfattad forward som alltid gjort mycket poäng. Han har en otroligt stor potential och vi är övertygade om att han med en ordentlig försäsong kommer kunna anpassa sig till spel i Svenska Superligan på ett utomordentligt sätt, uppger klubben på sin Facebook-sida.

Glass är inget obekant ansikte för Höllviken. Dansken har nämligen tränat en hel del med klubben de senaste säsongerna.

Höllviken har även skrivit kontrakt med danske landslagsmålvakten Mike Trolle Lind, som 2014 utsågs till VM:s bästa målvakt. Närmast kommer han från Hvidovre Attack Floorball Club.

– I Mike får vi in en rutinerad 30-åring med en bra storlek som i sina toppar har en förmåga att spika igen helt och hållet. Detta innebär att vi nu har en mycket intressant målvaktsuppsättning med förra säsongens förstemålvakt Erik Lennheimer, den unga och mycket lovande tjecken Jan Eckhardt och nu alltså Mike Trolle Lind. Vi är övertygade om att denna uppsättning kommer vara en stor bidragande orsak till att ta nästa steg mot slutspel.

NÄSTA ARTIKEL