Lund

Fiskade lax utan tillstånd

Lund
Lund SÖDRA SANDBY Tillsynspersonal vid Rögle dammar har slagit larm om objudna gäster.

Tillsynspersonal vid Rögle dammar har slagit larm om objudna gäster. I en telefonanmälan till Lundapolisen berättas att en eller fler personer har tagit sig förbi bommen till friluftsområdet, eldat framför friluftsfrämjandet och fiskat regnbågslax utan att ha fiskekort.

– När personalen kom dit satta det kvar fiskelinor i vattnet och belysning låg på bryggan så de måste ha blivit ivägskrämda, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Det finns i nuläget ingen misstänkt men polisen jobbar efter teorin att det handlar om brott mot fiskelagen, försök till stöld, genom att de försökte bryta sig in i fiskestugan, och skadegörelse, med nerskräpningen.

Lund

Forskare utvecklar ny respirator för coronamittade

En man, Björn Jonson, som sitter vid en dator och arbetar.
Björn Jonson har fullt upp hemma vid datorn för att få fram nya respiratorer.
Fotograf: Privat
Lund
Lund 79-åriga Björn Jonson, professor emeritus i klinisk fysiologi, vill göra en insats för dem som har drabbats av coronaviruset. Nu arbetar han dygnet runt för att utveckla en respirator som kan användas för behandling av patienter med covid-19.

– Situationen runt om i världen är hemsk och det finns ett stort behov av utrustning som kan ge rätt andningshjälp. Efter många förfrågningar från kolleger i svårt drabbade länder fick jag för några nätter sen en idé om hur man kan utveckla en ny respirator som kan hjälpa fler, säger Björn Jonson.

Idén bygger på att utveckla en respirator som ska vara enkel att sköta och behandlingsprincipen ska vara klar, apparaten ska enbart ha vissa vitala funktioner men fungera extremt bra. Dessutom ska den kosta mindre än en vanlig respirator, som är dyr.

– Den nya respiratorn är speciellt anpassad för behandling av patienter som intensivvårdas för covid-19 och behöver andningshjälp. För att inte skada lungorna måste trycksvängningarna när man pressar in och ut luft och syresätter blodet vara små. Det gäller också att sätta in hjälpen i tid, förklarar Björn Jonson.

Kraftig andnöd

Han berättar att coronaviruset skiljer sig mot andra virus genom att vissa drabbas av en kraftig andnöd efter fem till sju dagar, vilket kan leda till att de snabbt utvecklar lungskador. De behöver då snabb hjälp med andningen. De allra flesta tillfrisknar.

Han pekar på att det i Sverige just nu finns tillräckligt med utrustning för de smittade som får andningsproblem, men att det kan svänga snabbt, och bli ett större behov. Runt om i världen är också behovet av respiratorer för de drabbade enormt.

Björn Jonson har varit verksam som forskare inom lungfysiologi sedan 1960-talet och tog tillsammans med kollegan Sven Ingelstedt fram den nya tidens respirator, den så kallade Servoventilatorn, som används inom intensivvården runt om i världen.

– Nu behöver vi utveckla många respiratorer som passar för covid-19. Jag håller på att ta fram kravspecifikationer, hitta rätt komponenter för en snabb tillverkning i stor skala och titta på de ekonomiska, juridiska och tekniska aspekterna. Dessutom ska vi lära ut när i sjukdomsprocessen som respiratorn ska sättas in.

Björn Jonson Fotograf: Sydsvenska Medicinhistoriska sällskapet

Tillhör själv riskgruppen

Björn Jonson tillhör själv riskgruppen över 70 år och känner en viss rädsla för att bli smittad. Men han håller sig isolerad hemma och sköter allt arbete och alla kontakter via nätet och telefon. När den nya respiratorn kan vara på plats på sjukhusen är i nuläget oklart.

– Jag säger några veckor och hoppas att allt går i lås med tillverkningen och de tillstånd som behövs, som från europeiska läkemedelsmyndigheten. Handlar det om ett nödläge som just nu kan det gå snabbare att få ut livsviktig utrustning, menar Björn Jonson, som samarbetar med ett än så länge hemligt internationellt företag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Lund

Ica-handlare månar om lokala producenter

Stefan Wieloch och Michal Wieloch säljer cider från en liten skånsk ledverantör. FOTO: Joakim Stierna
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
lund I coronatider har små lokala livsmedelproducenter, som tidigare levererat mest till restaurangnäringen, fått det svårt att klara sig. Ica-handlarna Stefan Wieloch och Michal Wieloch går in och hjälper dem genom att köpa in deras varor.

- I dag stöttar vi fyra, fem för oss helt nya leverantörer som annars hade gått under. Det ramlar in någon ny varje vecka, säger Stefan Wieloch.

Han driver Ica Kvantum i Eslöv och Michal Wieloch har Ica Supermarket på Fäladstorget. De båda har jobbat med närproducerade producenter i 15 år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Maskerade hotade bilister

Lund
Genarp

En otäckt angrepp skedde mot en privatbilist med passagerare på Kongmarken vid Genarp i torsdags morse vid sjutiden. Då blev nämligen bilisten stoppad av en annan bil som stannade framför och spärrade vägen.

– Två maskerade män klev ut bilen och kom fram mot bilen och försökte att ta sig in i den. Men bilisten öppnade inte och lyckades köra därifrån. Den ena maskerade mannen höll i ett pistolliknade föremål, varför brottet betecknas som grovt olaga hot. Vi har i nuläget inga misstänkta, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Lund

Försökte råna tolvåring

Lund
Lund

När den tolvåriga sonen tog en promenad på en gångstig nära familjens hus på Östra Torn kom det fram två personer som tar tag i honom. Den ena slår honom på näsan och säger: Ge mig din mobiltelefon.

När tolvåringen säger att han inte har mobilen med sig släpper de två rånarna honom och springer iväg. Signalementet på dem är oklart, då tolvåringen inte har hört. Händelsen betecknas av polisen som försök till rån.

Lund

Hotade vittne på torg

Lund
Lund

De två hade mötts tidigare i en rättegång. Den ena som åtalad och den andra som vittnen. I torsdags kväll vid 20-tiden, när det 36-åriga vittnet stod på Clemenstorget, kom den 42-årige tidigare åtalade fram till honom och sa på engelska: Jag kommer att ta dig.

Det tidigare vittnet blev skrämd och en polispatrull tillkallades. 42-åringen greps och förhördes, men släpptes senare. Han är nu misstänkt för övergrepp i rättssak.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Lund

Brett arbete för att rädda företagen

Lunds kommun söker samarbete med många parter för att få Lund på fötter igen.
Fotograf: Johan Nilsson / TT
Lund
LUND Företagen i Lund drabbas hårt av coronakrisen. Särskilt för besöksnäringen är det tvärstopp. Kommunen försöker på olika sätt att hjälpa till. Ett åtgärdspaket har antagits redan. Politikerna vill ha fortsatta samtal för ytterligare åtgärder. Kvintetten har bjudit in oppositionen till samtal.

- Det kan bli ytterligare ett åtgärdsförslag. Vi har ett antal förslag och oppositionen har också det. Men jag vill inte gå händelserna i förväg. Det måste gå relativt snabbt, men vi måste också sätta in åtgärder med eftertanke, så att de ger rätt effekt och i rätt tid, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

I ett pressmeddelande på fredagen skriver den styrande kvintetten: "Ju längre tid denna avstängning av samhället pågår, desto större är de ekonomiska riskerna. Även om näringslivspolitiken huvudsakligen är en nationell fråga måste Lunds kommun redan nu planera för att ett nytt åtgärdspaket kan bli aktuellt." skriver oppositionen.

Inom kommunen pågår arbete på en rad fronter för att möta krisen. På torsdagen träffade representanter från näringslivsavdelningen i kommunen företrädare för Medicon Village, Ideon, Ideon Innovation, Smile, LU Innovation, Venture Lab och Lunds Nyföretagarcenter (LNC). På mötet diskuterades hur de olika parterna kan stödja varandra.

Från och med nu kommer veckovisa avstämningar i den här gruppen göras för att följa läget. Företag som har frågor om kommunens åtgärdspaket med anledning av covid-19 kan kontakta Lunds kommuns företagslots. Företagslotsen har förstärks för att kunna finnas till hands för företagen.

Under fredagsförmiddagen träffade politiker från både styret och oppositionen ett 20-tal fastighetsägare. Diskussionen var positiv, uppger Philip Sandberg. Det är viktigt att alla arbetar tillsammans för att stötta företag som går dåligt under denna tid. Kommunen har redan beslutat om fri parkering samt uppskov med hyror och kommunala avgifter för de företag som hyr av kommunen. Det ligger också i de privata fastighetsägarnas intresse, liksom bankerna, att se långsiktiga lösningar, betonar Philip Sandberg.

- De drabbas hårt ifall hyresgäster och kunder går i konkurs. Därför måste alla sluta upp. Vi måste jobba tillsammans för att få Lund på fötter igen. Men vi måste också se detta fall till fall. Det är inte alla företag som går dåligt under krisen, säger han.

För besöksnäringen i Lund är det extra tufft när turister slutar komma och Lundabor håller sig hemma istället för att gå på restaurang.

- Vår besöksnäring har det svårt. Vi för en dialog med företagen för att se vad de behöver. Ett första steg är det åtgärdsprogram som kommunen lagt fram och regeringens olika paket. Det är välkomna insatser men det kan säkert komma att behövas mer, säger Tove Möller Andersson, biträdande näringslivschef.

Kommunerna har veckovis avstämning, med onlinemöten, med fokus på besöksnäringen. Tourism i Skåne leder de samtalen.

Lund

Tre män får fängelsestraff för kidnappning och utpressning

De tre männen döms till olika långa fängelsestraff för människorov, försök till människorov och försök till utrpressning.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Tre män som stått åtalade för att under hot om våld ha tvingat in en 18-åring i sin bil, samt försökt kidnappa ytterligare en fyra år äldre man, i centrala Lund döms nu till fängelse av Lunds Tingsrätt.

Händelsen inträffade utanför en godisbutik på Bankgatan i oktober förra året. Offret, en 18-årig man, knuffades in i en bil av de tre förövarna som sedan lämnade platsen. En 22-årig man var med offret när kidnappningen inträffade, men lyckades själv fly från gärningsmännen i sin egen bil.

Snart kontaktades han dock av kidnapparna, som krävde en lösensumma på 100 000 kronor för att släppa 18-åringen igen. Om inte summan betalades skulle de misshandla sitt offer.

Istället kopplade 22-åringen in polisen i ärendet och när förövarna fick veta detta övergav de flyktbilen, i vilken den bortförde senare hittades utan några allvarliga fysiska skador.

Offren lever under personskydd

Brottsoffren och de tre gärningsmännen, en 18-åring och två 22-åringar, ska ha känt varandra sedan tidigare. Händelsen har fått långtgående konsekvenser för de båda målsägarna, som efter ständiga hot tvingats lämna sina familjer och leva under personskydd på okända orter.

De tre gärningsmännen dömdes under fredagen för människorov, försök till människorov samt försök till utpressning av Lunds tingsrätt. Straffpåföljden för de båda äldre gärningsmännen blir fyra års fängelse medan 18-åringen får två års fängelse. Detta uppger tingsrätten i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL