Malmö

Firar hundra år av film, fars, musik och dans

Palladium
Ingen Sektion satt
Malmö 1996 visades den sista filmen på biograf Palladium. 2004 fick scenen nytt liv med musik- och dansförställningar. Den 26 februari 2020 fyller den anrika lokalen 100 år och firas med pompa och ståt. Verksamhetschef Ann-Marie Ekman berättar allt om firandet, om huset och om teaterspöket som huserar i Kungalogen.

År 1920 öppnades portarna till Malmös premiärbiograf Palladium. Glas- och porslinshandlaren Gustaf Löfberg hade köpt upp tomten för att bygga en glas- och porslinsbutik men valde istället att bygga en scen för film och konsert med film som huvudfokus.

Under åren har flera stora artister framträtt på Palladium, däribland Helan och Halvan, Alice Babs, Jussi Björling och det var även här som Carola slog igenom med Främling i Melodifestivalen 1983.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Två grekiska flyktingläger i karantän

En migrant promenerar på taket av sin barack under karantänen som införts i lägret i Ritsona, runt åtta mil norr om Aten.
En migrant promenerar på taket av sin barack under karantänen som införts i lägret i Ritsona, runt åtta mil norr om Aten.
Fotograf: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Utrikes

Ytterligare ett migrantläger i Grekland har satts i karantän, enligt migrationsdepartementet.

Lägret, Malakasa, ligger i knappt fyra mil från Aten och har stängts för in och utpassering i två veckor sedan en afghansk man bekräftats smittad.

Mannen och hans familj har satts i karantän och testning pågår i hela lägret, enligt departementet.

Tiotusentals migranter lever i svåra förhållanden i olika läger i Grekland och ett utbrott pågår redan på en migrantanläggning i Ritsona där 23 personer bekräftats smittade. Även det lägret har satts i karantän och restriktioner har införts i alla flyktingläger för att hålla de boende skiljda från lokalbefolkningen.

Många av lägren är överbefolkade vilket gör det omöjligt att hålla avstånd.

Utrikes

Vicepresident ber om ursäkt för lik på gatan

Släktingar och personal vid inplastade kistor i Guayaquil där människor som dött efter att ha insjuknat med covid-19 vilar.
Släktingar och personal vid inplastade kistor i Guayaquil där människor som dött efter att ha insjuknat med covid-19 vilar.
Fotograf: Andrea Aguilar/AP/TT
Utrikes

Vicepresident Otto Sonnenholzner har bett om ursäkt sedan minst 150 kroppar plockats upp från gatorna i Ecuadors största stad Guayaquil. Staden är den i landet som drabbats hårdast av viruset och på sociala medier har bilder på övergivna kroppar cirkulerat.

– Vi har sett bilder på något som aldrig borde ha hänt och som er offentlige tjänsteman ber jag om ursäkt, säger Sonnenholzner, som fått i uppdrag att leda kampen mot viruset.

Anhöriga till människor som har avlidit har vädjat till myndigheterna om hjälp med att ta hand om kvarlevorna, då det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet och stadens borgmästare Cynthia Viteri beskrev situationen som helvetisk.

– Det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen. Bårhusen är överbelastade av alla dödsoffer, sade Cynthia Viteri, enligt nyhetsbyrån Efe.

Hur många av dödsoffren på gatorna som drabbats av corona är ännu oklart. Ecuador har ännu bara drygt 170 bekräftade dödsfall.

Sport

Legendarens coronafruktan: "Väldigt tufft"

Roberto Donadoni. Arkivbild.
Roberto Donadoni. Arkivbild.
Fotograf: Giorgio Benvenuti/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som fotbollslegendaren Roberto Donadoni försöker förbereda sin kinesiska klubb Shenzhen inför säsongen finns tankarna hos hans familj i coronakrisens Italien.
– Det är väldigt, väldigt tufft, säger den före detta Milanstjärnan.

Donadoni, 56 år, är från Bergamo, en av de hårdast drabbade städerna i ett Italien där nästan 15 000 människor har avlidit till följd av covid-19.

– Min familj är därifrån. Varje dag pratar jag med min mamma, min bror och min syster. Jag kan se min familj via Facetime, Skype eller Wechat, men det är annorlunda. När du är nära din familj är det en sak, men när du är 10 000 kilometer bort så är det en annan sak, säger Donadoni i en telefonintervju från södra Kina med nyhetsbyrån AFP.

Roberto Donadoni vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre gånger under tolv år i Milan, tog sex Serie A-titlar och silver och brons med Italien i VM 1994 och 1990. Han tog över Shenzhen som tränare i slutet av förra säsongen, kunde inte hålla kvar klubben i högsta divisionen, och har nu pressen på sig att ta laget tillbaka till förstaligan.

Hjälpsändning liggande

Donadoni säger att han inte förlorat några familjemedlemmar i coronapandemin, men att hans före detta hustrus pappa har dött.

Han är djupt oroad för familj och vänner hemma i Italien och skulle helst vilja vara med sin fru Cristina och sin sexåriga dotter som bor i bergen utanför Milano. Men Kina har infört inreseförbud för utländska medborgare för att förhindra en ny våg av coronafall.

Roberto Donadoni har köpt 15 000 ansiktsmasker och försöker också få tag i skyddshandskar och skyddskläder till sjukhuspersonal i Italien. Men ansiktsmaskerna blev liggande i tio dagar i Italien innan de nådde fram.

– Det är helt otroligt, under den tiden var det säkert många som dog. Det är väldigt viktigt att politikerna där hemma hjälper mig och alla andra som vill hjälpa till.

"Hälsan viktigast"

I Kina, där virusutbrottet startade, börjar livet så sakteliga återgå till det normala. Men när ligasäsongen, som skulle ha börjat i februari, kan starta är inte klart.

I Italien och resten av Europa ligger fotbollen nere, men förbunden och ligorna hoppas att den snart ska kunna återupptas. Däremot tog det belgiska förbundet häromdagen beslutet att ställa in resten av ligasäsongen.

Roberto Donadoni har sin åsikt klar:

– Det viktigaste nu är vår hälsa. Att besegra viruset. När vi har gjort det kan vi börja prata om fotboll och sport igen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Detta har hänt i Sverige under coronakrisen

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven (S) i samband med en pressträff den 2 mars. Arkivbild.
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven (S) i samband med en pressträff den 2 mars. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Restriktioner, förbud och rekommendationer – coronaviruset har påverkat Sverige på många olika sätt den senaste tiden.
Här är de viktigaste händelserna sedan det första bekräftade fallet i landet:

Januari

31 januari: Sverige får sitt första bekräftade fall. En kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan i Kina isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Februari

1 februari: Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

26 februari: Sverige får sitt andra fall av coronasmitta.

Mars

2 mars: Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige från låg till måttlig.

6 mars: Antalet fall i Sverige ökar kraftigt. "En spegling av sportlovsresandet till Italien", enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

10 mars: Svenska utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien.

10 mars Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samma dag införs mötesrestriktioner i Sverige, där folksamlingar på 500 personer eller fler förbjuds.

11 mars: Första dödsfallet i Sverige rapporteras. En person över 70 år med underliggande sjukdomar avlider i Stockholmsområdet. Region Stockholm misstänker att det rör sig om inhemsk smittspridning.

11 mars: Karensavdraget slopas och staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S).

12 mars: Raset på Stockholmsbörsen blir historiskt, minus 11,1 procent. Så mycket har inte börsen fallit sedan "den svarta måndagen" 1987.

12 mars: Folkhälsomyndigheten tillämpar en ny strategi för att hindra smittspridningen att bli alltför häftig. Kurvan över smittade ska "plattas till", så att vården inte kollapsar.

13 mars: Regeringen avskaffar kravet på sjukintyg för de första två veckorna av sjukperioden.

14 mars: Svenska utrikesdepartementet avråder helt från resor till andra länder på grund av smittan.

16 mars: Regeringen presenterar ett krispaket för att stötta coronakrisande företag. Korttidspermittering införs från 7 april, staten tar över sjuklöneansvaret och företag ska få likviditetsförstärkning via anstånd att betala in pengar till skattekontot.

16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma, och inte gå ut ens för att handla mat. Detta för att skydda dem mot smitta, och se till att vården inte överbelastas. Personer i Stockholm som kan uppmanas också att arbeta hemifrån.

17 mars: Folkhälsomyndigheten råder alla gymnasieskolor, universitet, högskolor och annan utbildning för vuxna att studier ska genomföras på distans.

17 mars: Staten erbjuder flygbranschen kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till SAS, uppger regeringen.

19 mars: Regeringen beslutar om en lag som möjliggör att grundskolor och förskolor kan stängas i Sverige.

20 mars: Biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige. Omkring 25 000 anställda berörs. Lastbilstillverkaren Volvo permitterar all personal i Sverige, 20 000 berörs.

20 mars: Arbetsmarknadens parter meddelar att årets avtalsrörelse skjuts upp.

20 mars: Regeringen presenterar ett krispaket för företag så att de lättare ska kunna låna pengar. Regeringen presenterar också ett krispaket för kultur och idrott på 1 miljard kronor.

24 mars: Besked om att endast bordsservering tillåts på landets restauranger, barer och kaféer. Gäller från den 25 mars.

25 mars: Regeringen lägger fram ett nytt stödpaket till landets småföretag, meddelar finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

27 mars: Allmänna sammankomster med över 50 deltagare förbjuds.

30 mars: Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks.

31 mars: Regeringen inför besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff.

31 mars: Skistar meddelar att man stänger alla sina skidanläggningar för resten av säsongen från den 6 april.

April

1 april: För att stoppa hamstring av receptförskrivet läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov.

2 april: Regeringen och samarbetspartierna skjuter till ytterligare 15 miljarder till kommunsektorn.

4 april: Regeringen föreslår en tillfällig lagändring för att snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen i Sverige. Lagändringen föreslås gälla i högst tre månader.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller den 22 mars ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller den 22 mars ett tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin. Fotograf: Jessica Gow/TT

Kultur och nöje

Chalamet och Hammer med i succéuppföljaren

Timothée Chalamet och Armie Hammer i hyllade 'Call me by your name'. Pressbild.
Timothée Chalamet och Armie Hammer i hyllade "Call me by your name". Pressbild.
Fotograf: Pressbild/TT
Kultur och nöje

Förproduktionen av uppföljaren till "Call me by your name" ligger på is under coronapandemin. En glad nyhet är dock att regissören Luca Guadagnino har bekräftat att både Timothée Chalamet och Armie Hammer har tackat ja till att reprisera sina roller från den bitterljuva originalfilmen, skriver Daily mail som refererar till den italienska tidningen La Repubblica.

"Call me by your name" baseras på en roman med samma namn av André Aciman. Inledningsvis sades det att filmuppföljaren ska inspireras av delar av boken som inte kom med i den första filmen och som utspelar sig flera år senare i USA.

I höstas släppte dock Aciman en uppföljare, "Find me", och det är ännu oklart vad det får för konsekvenser för den nya filmen.

Det romantiska dramat tog hem en statyett på Oscarsgalan 2018 för bästa manus efter förlaga. Filmen var även nominerad i kategorierna bästa originallåt, bästa manliga huvudroll (Timothée Chalamet) och bästa film.

Inrikes

24 timmar på sig att granska "coronalagen"

Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen – och snabbt ska det också gå för remissinstanserna som ska granska den unika lagändringen.
Ett dygn har de på sig att komma med synpunkter på lagen, som ger regeringen möjlighet att fatta beslut utan riksdagens godkännande.

I går kväll kom den lagrådsremiss som handlar om att regeringen skulle få ökade maktbefogenheter under tre månaders tid, för att snabbare kunna fatta beslut som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset, sars-cov2. Den har lämnats till tolv remissinstanser som fått ett dygn på sig att granska lagförslaget – de ska alltså lämna sina synpunkter redan i kväll.

Här sammanställer TT hur lagen enligt förslaget ska utformas, hur motiveringen till den ser ut och vad den skulle kunna ge regeringen rätt att göra:

• Enligt regeringens förslag ska det läggas till bestämmelser i smittskyddslagen (2004:168), som ger den rätt att "meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19". Enkelt förklarat innebär förslaget att regeringen på egen hand ska kunna fatta beslut på områden där det i vanliga fall krävts en lag, som alltså riksdagen hade behövt godkänna.

• Regeringens motivering till lagändringen är den "svåra situation" som Sverige befinner sig i, och att vi måste planera för extraordinära åtgärder. Det måste skyndsamt "säkerställas att alla adekvata åtgärder kan vidtas" för att hantera smittspridningen, och det måste finnas ett regelverk som gör att regeringen snabbt kan fatta nödvändiga beslut om åtgärder så fort ett behov uppstår, hävdar regeringen. Den befintliga smittskyddslagen "är inte tillräcklig för att möta de utmaningar som spridning av det virus som orsakar covid-19 innebär".

• Regeringen skriver i lagförslaget att det är svårt att förutse exakt vilka åtgärder man kommer behöva fatta beslut om, men lämnar några exempel. Det handlar om tillfälliga begränsningar för folksamlingar, nedslängningar av köpcentrum, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek. Det kan också handla om "tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, t.ex. hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer". Regeringen nämner också möjligheten för inbördes handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial eller annan medicinsk utrustning när det gäller exempelvis privata vårdgivare.

• Förslaget skulle däremot inte innebära att regeringen ensam får rätt att besluta om utegångsförbud. "Ett sådant mycket ingripande och omfattande beslut om utegångsförbud – ett slags isolering – eller en karantän av hela samhällen skulle sannolikt innebära begränsningar i fri- och rättigheter som kräver en lag", skriver regeringen.

• Enligt förslaget ska det finnas vissa kontrollfunktioner. Riksdagen ska i efterhand få ta ställning till alla beslut regeringen fattar, och på så sätt kunna stoppa eller ändra dessa. De ökade befogenheterna är också begränsade till att gälla under tre månaders tid. Lagen bör enligt regeringens bedömning kunna träda i kraft som tidigast den 18 april, vilket skulle innebära att den gäller till slutet av juni.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: De ska granska förslaget

Tolv instanser ska granska lagförslaget som ger regeringen ökade maktbefogenheter nu under coronakrisen. Dessa är:

Folkhälsomyndigheten, Försvarsmakten, förvaltningsrätten i Stockholm, Läkemedelsverket, länsstyrelsen i Västmanlands län, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Riksdagens ombudsmän, Socialstyrelsen, Sveriges Apoteksförening, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Tullverket.

Svaren ska ha lämnats in senast klockan 18.00 ikväll, söndag.

Källa: Regeringen

Utrikes

Ökning av coronafall i Kina

En anställd vid Babaoshans revolutionskyrkogård i Peking sprejar desinficeringsmedel vid en kö för besökare under Qingmingfesten i lördags.
En anställd vid Babaoshans revolutionskyrkogård i Peking sprejar desinficeringsmedel vid en kö för besökare under Qingmingfesten i lördags.
Fotograf: Andy Wong/AP/TT
Utrikes

30 nya fall av coronasmitta rapporterades från Kina under lördagen, en ökning jämfört med de 19 fall som rapporterades i fredags.

Av de nya fallen gäller 25 personer som rest in i Kina från utlandet medan resterande fem alltså smittats i Kina, samtliga i provinsen Guangdong, enligt myndigheterna.

Det är låga siffror jämfört med i februari då epidemin i landet var som värst och hundratals nya fall registrerades varje dag. Men den nya ökningen visar på hur svårt det är att hålla nere spridningen trots Pekings drastiska åtgärder.

Smitta som förs in utifrån och patienter som bär på viruset utan att veta om det har de senaste veckorna varit de största orosmomenten i Kina. Inresor för utlänningar har kraftigt begränsats, men de flesta "importerade" fallen rör kinesiska medborgare som återvänt hem.

Peking har också uppmanat lokala myndigheter att försöka identifiera och isolera smittade personer utan symptom.

Totalt har närmare 82 000 fall av smitta och över 3 300 dödsfall rapporterats i landet sedan utbrottet startade i Wuhan i Hubeiprovinsen i december.

Ekonomi

Digital räddningsaktion för krogar i kris

Nino Subotic har tillsammans med branschkollegor sajten Your Local Hero för att stötta lokala krogar i Öresundsregionen.
Nino Subotic har tillsammans med branschkollegor sajten Your Local Hero för att stötta lokala krogar i Öresundsregionen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Matgästerna har slutat komma och många krogar befinner sig bara dagar från konkurs.
Samtidigt sluter nu flera ideella initiativ från unga teknikbolag upp i ett försök att rädda landets restauranger och matställen – innan det är för sent.

– Krogarna är sjukt glada att någon gör någonting för dem. I vår startup-community är vi starka på att hjälpa varandra. Lite av det har vi nu gett till den här branschen – för att vi kan.

24-timmarslösning

På onsdagen diskuterar Nino Subotic, en av Malmös startup-entreprenörer, krogarnas tuffa situation med en branschkollega i Helsingborg. Ett dygn senare ligger en digital lösning klar.

– På torsdagen börjar vi bygga. Vi designar upp det, gör ett flöde och ser till att det finns en betalningslösning, berättar Nino Subotic.

– På 24 timmar så lanserade vi en fungerande tjänst och kopplade redan då på tio av våra favoritställen i Malmö. Sen ville alla vara med.

Via sajten Your Local Hero, ett ideellt initiativ utan vinstintresse, kan kroggäster nu köpa presentkort för att stötta lokala krogar i Köpenhamn, Malmö och Helsingborg. På sajten väljer kunden var presentkortet ska gälla. Betalningen slussas sedan vidare till restaurangen.

Amsterdam och Nuuk

Det lokala initiativet omfattar än så länge bara 30 krogar och några tusen kronor per dag, men projektet väcker uppståndelse långt utanför Öresundsregionen. I Nino Subotics mejlkorg väller det in meddelanden från både krogar och stammisar i hela Europa.

– Vi har fått förfrågningar från Amsterdam, Berlin, Dresden, Milano, Oslo... Där vill man sätta igång och göra lokala initiativ i vårt namn. Här är ett mejl från Nuuk på Grönland, säger han och fortsätter:

– Lösningen är lokal, så om den ska spridas har vi börjat på en öppen källkodslösning som gör det möjligt att koppla på andra.

TT: Men varför köpa presentkort på en krog som kanske inte ens finns i morgon?

– Vi är tydliga med att krogarna kan gå i konkurs. Men det här ger hopp för framtiden, folk kan investera i ett samhälle de vill leva i imorgon, efter krisen.

"Många som sluter upp"

Det finns fler exempel på hur techvärlden försöker hjälpa en bransch i kris. Det nya ideella projektet Favoriten.nu har exempelvis sammanställt direktlänkar till krogars egna hemsidor, för att underlätta krogbesökares köp av just presentkort.

– Bakgrunden är att vi såg tidigt hur hårt restauranger drabbas, så vi tänker att presentkort är ett sätt att få in pengar, säger en av grundarna Oscar Rundqvist.

200 restauranger, varav de flesta i Stockholm än så länge, har hittills anslutits.

– Ja, antingen av stammisar eller av krögarna själva. Vem som helst kan göra det på sidan, säger han och fortsätter:

– Vi lanserades i onsdags förra veckan, och det är sjukt kul att se hur många som sluter upp.

"Från Malmö från Pajala"

Andreas Persson i Stockholm är en av de som gjort appen Skip – en digital beställnings- och betalningslösning som gör det möjligt för kroggäster att beställa och betala sin mat direkt i telefonen i stället för att trängas i kassaköer.

Appen var egentligen tänkt att lanseras först senare i år. Sedan kom coronakrisen.

Idén med att skippa köer fungerar bra i tider av smittorisk, anser Andreas Persson som berättar hur affärstankarna för startupen för tillfället lagts på hyllan. Nu har appen i stället snabblanserats gratis för krogar.

– Kan vi göra något för att hjälpa dem som var våra tilltänkta kunder så de kan stå på fötterna utan att behöva gå i konkurs så gör vi det, säger han till TT och fortsätter:

– Det enda krogen behöver betala är den vanliga korttransaktionsavgiften, så vi tar inget påslag,

Restauranger kan ansluta sig när som helst och förbinder sig inte till något.

– Vill krogar köra med oss så hjälper vi till med det tekniska arbetet. Och vi är inte bundna till ett visst geografiskt område, utan det här är från Malmö från Pajala.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sajten Your Local Hero är ett ideellt initiativ utan vinstintresse där kroggäster kan köpa presentkort på krogar i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg.
Sajten Your Local Hero är ett ideellt initiativ utan vinstintresse där kroggäster kan köpa presentkort på krogar i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Fotograf: Johan Nilsson/TT
Nino Subotic – en av Malmös startup-entreprenörer.
Nino Subotic – en av Malmös startup-entreprenörer. Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Techinitiativ för krogar i kris

Your Local Hero är ett ideellt initiativ. Via sajten kan kroggäster köpa presentkort på lokala krogar i Köpenhamn, Malmö och Helsingborg. På sajten väljer kunden var presentkortet ska gälla. Betalningen slussas efter köp vidare till restaurangen. Bakom appen står ett team i Malmö, Helsingborg och Köpenhamn: Nino Subotic, Johan Crafoord Larsen, Timo Engelhardt samt Rikke Koblauch.

Favoriten.nu är en samlingssida över restauranger och kaféer i hela landet som själva säljer presentkort online. Nya ställen tillkommer hela tiden. Bakom initiativet, som är ideellt, står ett team i Stockholm : Oscar Rundqvist, Jens Rathsman och Tom Berg.

Appen Skip gör att kroggäster kan beställa och betala mat direkt i appen utan att köa och behöva riskera trängsel. Krogar ser och fixar beställningarna via appen och slipper därmed bordsbeställningar. Appen är kostnadsfri. Bakom initiativet står Andreas Persson. Emad Athari, Nazli Persson, Vigor Sörman, Robert Pihl och Mikael Wennerros samt designbyrån Sunny at Sea.

NÄSTA ARTIKEL