Kultur

Festival med utanförskap i fokus

Skådespelarna Margaret Qualley och Sigourney Weaver, på pressmöte för My Salinger year. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Tidningens filmskribent Ingela Brovik rapporterar från årets filmfestivalen i Berlin som pågår till och med söndag 1 mars.

Invigningen av den sjuttionde filmfestivalen i Berlin 20 februari blev mer allvarlig än vanligt efter den då nyss inträffade terrorattacken i tyska Hanau. Berlins filmfestival är för respekt, tolerans och gästfrihet och emot våld och rasism, vilket den tyska kulturministern Monika Grütters uttryckte i sitt engagerade invigningstal. Hon fick hela publiken i den gigantiska biografen vid Marlene Dietrichplatz att ställa sig upp för att visa sin solidaritet.

Den andre talaren, Berlins borgmästare Michael Müller, fokuserade på samma sak i sitt tal innan visningen av invigningsfilmen My Salinger year startade.

My Salinger year är en amerikansk film i regi av Philippe Falardeau med bland andra Sigourney Weaver i en av huvudrollerna. Filmen handlar om hur den unga kvinnan Joanna, spelad av Margret Qualley, som själv vill bli författare anställs på ett förlag för att bland annat ansvara för den legendariske författaren John Salingers fanbrev. Joanna jobbar dock som hon själv vill och det här är en film med snabba ryck och bisarra konflikter som är både charmig och apart men ingen typisk invigningsfilm för den här festivalen. Här brukar man inleda med mer engagerade, egensinniga filmer som ger en ny blick på världen.

Joanna i My Salinger year är en outsider precis som flera andra huvudroller i filmerna i årets internationella tävlingsprogram – där man tävlar om den prestigefulla Guldbjörnen.

Den argentinska filmen The Intruder, regi av Natalia Meta, är till exempel en thriller om en ung kvinnlig sångare (spelad av Érica Rivas) som dubbar andra artister och också sjunger i kör. Hon är också en outsider men tyvärr tar den filmen inte sin egen skräckhistoria på allvar. Den vinner möjligen sin publik men inte mig.

En genuin outsider blir det barn som övergivits av sina föräldrar och hamnat utanför samhället. Italienska Hidden away som regisseras av Giorgio Diritti bygger på en sann historia och utspelas på gränsen mellan Schweiz och Italien i början av 1900-talet. Här möter vi en pojke/ung mans och följer hans svåra liv. Han blir galen av ensamhet, men mot alla odds så småningom konstnär. Det är en film med autenticitet som gör starkt intryck med sin komplexa story.

Vi har också amerikanska First cow, regi av Kelly Reichardt, som är den den första filmen som känns som en riktig höjdpunkt i tävlingssektionen. First cow utspelas i USA under tidigt 1800-tal och skildrar två outsiders som finner varandra i en landsbygd där det finns en enda ko. Duon blir vänner och börjar baka och sälja scones för att tjäna pengar. För att fixa detta måste de dock tjuvmjölka den enda kon varje kväll. First cow är en nedtonad, hängivet nyanserad gestaltning av det stilla USA utan pengar dit folk från hela världen tar sig för att uppfylla sina drömmar. Outsiders möter vi också i tyske regissören Christian Petzolds Undine som har myten om sjöjungfrun Undine som bakgrund. I Petzolds film arbetar Undine med stadsplanering av det nya Berlin – med stora modellbyggen av staden, hus som finns i en färg, andra hus som skall byggas upp igen i annan färg. Det här är en av tävlingssektionens bästa filmer med sin mörka story och konsekventa berättande.

Årets filmfestival i Berlin är en förändrad festival med en ny konstnärlig ledare efter Dieter Kosslick. Kosslick fick uppdraget 2001 och har bland annat gjort Berlinale till världens största publikfilmfestival.

Omorganisering har nu ägt rum vad gäller programläggning och annat men mycket är sig ändå likt. En stor artikel i dagstidningen Tagespiegel berättar om festivalens start 1950 i Västberlin – något som tidningen kallar en ”vild historia”. På Berlins filmfestival har det alltid funnits kvinnliga regissörer i den internationella tävlingen och flera har vunnit festivalens främsta pris Guldbjörnen. Detta till skillnad mot filmfestivalen i Cannes där hittills en kvinna vunnit en delad Guldpalm och där det ibland inte finns en enda kvinnlig regissör i tävlingssektionen. I år deltar sju kvinnliga regissörer i den internationella tävlingen (18 filmer totalt) i Berlin.

Svensk film tar också plats i Berlin med drygt 17 filmer i olika program. Här finns bland annat en retrospektiv av Niki Lindroth von Bahrs animationsfilmer, en jubileumsvisning av Roy Andersons En kärlekshistoria från 1970 och så deltar nya Sune – Best man i tävlingen Generation.

Film i Skåne är också på plats i Berlin för möten med andra regionala filmfonder i Europa. En skånsk film, Jag skiner inte utan mina bröder av Malmöbaserade skadespelaren Alexander Abdallah, har också visats under festivalen – i Nordiska ambassadernas biograf.

Och det talas om skånsk film i Berlin, inte minst om Zlatan-filmen som skall spelas in i Malmö snart och skånska filmregissörer, producenter och dokumentärfilmare är i Berlin för att knyta kontakter och diskutera nya filmprojekt, inspirerade av det kreativa energin i Berlin.

Inrikes

Regeringen bjuder upp oppositionen till dans

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.
Inom bara några timmar kom beskedet till TT att regeringen är öppen för fördjupat och breddat samarbete med oppositionen.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna (M) bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centern. Partiet anser att M "agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt" och "presenterat genomarbetade analyser" samt "ett antal goda förslag på statliga åtgärder", skriver C.

– Det är alltid viktigt att ha ett så brett stöd som möjligt i riksdagen, säger Jonsson i SVT:s Agenda.

"Fördjupar gärna"

Regeringen har under coronakrisen ofta sökt och till stora delar också fått bred förankring i riksdagen för sina förslag.

Inom några timmar efter debattartikeln öppnade finansminister Magdalena Andersson (S) för mer samarbete med oppositionen:

"Sverige befinner sig i en allvarlig kris. Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare. Regeringen och samarbetspartierna har kunnat vara snabbfotade tack vare stort ansvarstagande från oppositionspartierna. Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen", skriver hon.

M: Alla borde vara med

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, säger inte nej till fördjupat samarbete. Men hon vill att alla oppositionspartier ska vara med och pekar på riksdagens finansutskott som lämpligt forum:

"Jag tycker alla oppositionspartier varit konstruktiva i krisen. Därför är finansutskottet den naturliga samlingspunkten för breda samtal", skriver hon i ett uttalande.

– Vi vill alltid hjälpa till, säger hon i Agenda.

Jonsson påpekar att S var största oppositionsparti under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, och bjöds då in av den dåvarande borgerliga regeringen. Nu tycker han, för snabbhetens och smidighetens skull, att det vore lämpligt att enbart M, det största oppositionspartiet nu, bjuds in till samtal.

– Det fungerade väldigt väl vid 90-talskrisen.

"Beredda att bistå"

Svantesson tackar inte blank nej, säger att bollen ligger hos regeringen men håller fast vid finansutskottet.

– Det vore bra för Sverige om fler partier blir involverade, säger hon.

Ebba Busch, Kristdemokraternas (KD) partiledare, skriver att hanteringen av krisen gör sig bättre i direkta förtroendefulla samtal:

”De senaste veckorna har samtliga partiledare mötts i överläggningar med statsministern. De mötena bör användas för att diskutera och förankra handlingskraft framåt. Alla partier i opposition har agerat konstruktivt och i riksdagen har till exempel finansutskottet hanterat omfattande krispaket mycket effektivt. Vi är beredda att fortsätta bistå konstruktivt i inte minst vårdfrågor direkt med regeringen.”

Tomas Bengtsson/TT

Erik Nilsson/TT

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild. Fotograf: Claudio Bresciani / TT

Lund

Domkyrkan livesänder påskens gudstjänster

Lund
Lund Påsken är en av kyrkans stora helger då det vanligtvis är många besökare som kommer till gudstjänsterna. Men i år blir det annorlunda och domkyrkan i Lund väljer att sända gudstjänsterna live via Youtube.
PREMIUM

Möjligheten att ta del av gudstjänsterna på plats är begränsade men eftersom man vill nå ut till så många som möjligt i alla fall, kommer tre olika gudstjänster från domkyrkan att livesändas på den egna Youtube-kanalen.

Den första gudstjänsten sänds på långfredag, sedan följer även livesändningar på påskafton och påskdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Brittiska regeringen vädjar via tv-spel

'Candy crush' är ett av spelen som används för att hjälpa den brittiska regeringen att uppmana folk att stanna hemma. Arkivbild.
"Candy crush" är ett av spelen som används för att hjälpa den brittiska regeringen att uppmana folk att stanna hemma. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Kultur och nöje

Den brittiska regeringen har ett nytt verktyg för att förmå sin befolkning att stanna hemma för att hindra spridningen av coronaviruset: tv-spel.

Enligt kulturdepartementet ägnar sig cirka 37 miljoner britter åt att spela spel, och det finns drygt 2 000 spelutvecklare i regionen.

rapporterar att budskapet "Stanna hemma, rädda liv" har börjat dyka upp i spel som "Dirt rally 2.0" och "Sniper elite 4" samt i det populära mobilspelet "Candy crush".

– Vi insåg att tekniken i våra spel kan användas till att hjälpa till i kommunikationsarbetet i kampen mot coronaviruset, säger Toby Evan-Jones på "Dirt rally"-utvecklaren Codemasters.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Danmark planerar gradvist öppnande

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger i en intervju med dansk tv och nyhetsprogrammet 21 Søndag att hon tror att landet kommer att öppna upp igen långsamt efter påsk.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger i en intervju med dansk tv och nyhetsprogrammet 21 Søndag att hon tror att landet kommer att öppna upp igen långsamt efter påsk.
Fotograf: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att det danska samhället troligen kan öppnas gradvis igen efter påsk. I en intervju med nyhetsprogrammet 21 Søndag säger Frederiksen att beslutet gäller om samtliga följer de riktlinjer som gäller i förhållande till coronapandemin.

– Det är sannolikt att vi kan genomföra ett kontrollerat, gradvist, försiktigt och lugnt öppnande av Danmark efter påsken.

Hon understryker dock i intervjun att den närmaste veckan är avgörande för ett sådant beslut.

– Det handlar om att riktigt många danskar gör vad hälsomyndigheterna anbefaller, säger hon.

Sport

Poängdrottningen förlänger med Lund

IBK Lunds allsvenska guldgäng.
Fotograf: Patrik Palm/Lunds IBK
Sport
INNEBANDY Poängdrottningen Minna Karlsson har bestämt sig för att följa med IBK Lund från allsvenskan upp till den svenska superligan, SSL.

Den U19-landslagsmeriterade forwarden har skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig över två säsonger.

17-åringen vann denna säsong poängligan i den södra allsvenskan, som ju vanns av Lund.

- Det känns som det kommer bli en riktig rolig utmaning med SSL och det kommer även bli spännande att se vad vi går för, uppger Minna Karlsson på IBK Lunds hemsida.

- Liksom sin syster är hon en egen produkt som i sin andra allsvenska säsong vann poäng- och skytteligan, säger assisterande tränare Aron Olsson

IBK Lund har i dagarna förlängt även med 17-åriga försvararen och centern Tindra Karlsson samt 20-åriga målvakten Sara Gemback.

Lund

Stängda Krognoshuset digitaliserar utställning

Lund
Lund Krognoshuset i Lund har stängt för publik för tillfället. Men just nu arbetar man i stället för fullt för att digitalisera den pågående utställningen av Magali Cunico.
PREMIUM

Inom kort ska det bli möjligt att se en fördjupad dokumentation av utställningen genom bland annat sociala medier, nyhetsbrev och hemsida, enligt föreningen Aura, som driver verksamheten.

Utställningen, som heter Where words are impossible har blivit förlängd en månad och visas fram till den 24 maj. Det är dock osäkert om den kommer att kunna öppna för fysisk publik med hänsyn till det rådande läget i coronakrisens spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Åtalas för dataintrång mot Allra-granskare

Åtal har väckts mot en man som misstänks ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade Allra-affären. Arkivbild.
Åtal har väckts mot en man som misstänks ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade Allra-affären. Arkivbild.
Fotograf: Braastad, Audun/AP/TT
Inrikes

En 46-årig man har åtalats misstänkt för att ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade fondbolaget Allra. Genom att flytta skribentens telefonnummer till ett annat sim-kort ska 46-åringen ha kommit över hans Google-konto, rapporterar SVT Nyheter.

46-åringen åtalas för grovt dataintrång eftersom materialet på Google-kontot innehållit skyddsvärd information. Mannen misstänks även för olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning.

I en promemoria skriver Ekobrottsmyndigheten att de misstänkta dataintrången inte bara ska ses som enskilda brott mot en privatperson utan "sättas i ett större sammanhang av misstänkt brottslighet av en helt annan dignitet och stor samhällspåverkan".

Enligt förundersökningen har mannen visat intresse för även andra personer i Allra-målet.

Utrikes

Minskning i antalet nya dödsfall i Italien

Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset det senaste dygnet är det lägsta på över två veckor.
– Det är goda nyheter, men vi bör inte sänka garden, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.

Sammanlagt 525 liv har krävts under den senast rapporterade 24 timmarsperioden. Inte sedan den 19 mars, då 427 människor avled, har antalet nya dödsfall varit lägre.

– Kurvan har nått en platå och börjar gå ned, säger Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut, på söndagen och tillägger:

– Det är ett mål vi måste uppnå dag för dag.

Brusaferro understryker att arbetet med att begränsa smittspridningen måste fortsätta, men att Italien kan börja planera för "fas två" om det visar sig att utbrottet fortsätter att avta.

Ökningen av antalet konstaterade smittade var på söndagen den lägsta på fem dagar.

Samtidigt minskar antalet intensivvårdspatienter, om än marginellt, för andra dygnet i rad. 3 977 personer fick intensivvård det senaste dygnet. Det är 17 färre än föregående dygn.

Omkring 129 000 personer har konstaterats bära på smittan och 15 887 har avlidit i coronaepidemin i Italien.

NÄSTA ARTIKEL