Inrikes

Nedbantad digital LO-kongress

En LO-kongress i Folkets hus i Stockholm häromåret. Nästa kommer inte se ut så här – den blir digital. Arkivbild.
En LO-kongress i Folkets hus i Stockholm häromåret. Nästa kommer inte se ut så här – den blir digital. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Inrikes

Nästa LO-kongress blir digital på grund av virusläget har LO-styrelsen beslutat. Den genomförs den 15 juni för att välja ny LO-ledning och behandla ett begränsat antal formaliafrågor som till exempel verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och stadgar.

"Därefter ajournerar vi kongressen och skjuter bland annat motionsbehandling till nästa år", säger Mats Sundberg, kongressansvarig LO, i ett pressmeddelande.

Utrikes

Oro vid teststation i Elfenbenskusten

Elfenbenskusten.
Utrikes

Polis i Elfenbenskusten i västra Afrika drabbade i helgen samman med en folksamling som börjat riva en provtagningsstation för coronavirus. Demonstranterna var oroade för att teststationen skulle innebära att coronavirus skulle spridas i området Yopougon i storstaden Abidjan.

Ett hundratal demonstranter samlades vid den hangarliknande byggnaden i söndags, de byggde barrikader och tände eld på bildäck samtidigt som de försökte riva byggnaden.

På måndagen återvände en grupp, i sammandrabbningar kastade de sten mot polis som svarade med att avfyra tårgas.

– De vill döda oss. Vi vill inte ha provtagningsstationen här, sade Joel Blehi till nyhetsbyrån Reuters reporter.

Polis försökte förklara att stationen inte var en plats för att vårda sjuka, utan bara till för provtagning.

– Kommunikationen har brustit, sade polisens talesperson Charlemagne Bleu.

Ekonomi

Regeringen inför allmän trafikplikt

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen inför allmän trafikplikt för att kunna upprätthålla samhällsviktiga transporter. Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Samhällsviktiga transporter måste kunna upprätthållas, säger infrastrukturministern.

– Skulle vi inte vidta några politiska åtgärder ligger ett totalt stopp för den svenska inrikestrafiken framför oss. Så får inte ske, säger Källström.

Inrikes

Mordmisstänkt i Malmö begärs häktad

En mordmisstänkt man begärs häktad i Malmö tingsrätt. Arkivbild.
En mordmisstänkt man begärs häktad i Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En 49-årig man begärs häktad som misstänkt för mord på en person som hittades död i stadsdelen Nydala i Malmö i fredags.

Personen som misstänks vara mördad var i 40-årsåldern och hittades enligt uppgift till Sydsvenskan avliden i en bostad. Den misstänkte mannen greps samma dag.

Rättelse: Uppgift om den mördades kön borttagen.

Hörby

Coronafall i hemtjänsten - brukare förd till sjukhus

En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.
Fotograf: ARKIVBILD
Hörby
HÖRBY En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.

Socialchefen Eva Klang Vänerklint, som gör sin kanske sista dag på tjänsten när Skånskan når henne, bekräftar att en brukare är drabbad, men vill inte säga något om det enskilda fallet.

Enligt uppgifter till Skånskan handlar det om en äldre person med hemtjänstinsatser som har insjuknat och förts till sjukhus. Enligt Skånskans sagesperson ska proverna ha visat att hen har covid-19.

– Det var väntat att det skulle hända och något vi förberett oss för i flera veckor. Vi har rutiner för detta som följts och som kommer att följas framöver. Rutinerna klickar i direkt nu, säger Eva Klang Vänerklint.

Hur många personer i er personal har brukaren varit i kontakt med?

– De detaljerna har jag inte idag, det är alldeles nyligen detta hände och någon utredning är inte gjord ännu.

Vidtar ni några åtgärder nu?

– Vi arbetar som vanligt och följer de rutiner vi fått från regionens Vårdhygien Skåne. Om någon i personalen är det minsta sjuk ska den stanna hemma, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon tillägger att man rustat så att extra personal kan kallas in vid behov.

Även för arbetet hemma hos brukarna finns rutiner:

– Är någon brukare misstänkt sjuk så ska personalen använda skyddsutrustning direkt.

Instruktionerna från Vårdhygien Skåne lyder för ordinära boenden: “Personal som exponerats för covid-19 kan fortsätta arbeta, men ska vara uppmärksam på symtom. Vid symtom ska personal stanna hemma från arbetet”.

Hur är tillgången på skyddsutrustning, som ansiktsmasker och handskar, i Hörby kommun? En del kommuner har flaggat för att det fattas sådan och att de nya resurser som kommer går till akutsjukhusen?

– Vi har haft förmånen att ha god tid att förbereda oss på, och vi har tillräckligt som det ser ut idag, även om det naturligtvis finns gränser för allt. Medicinskt ansvariga sjuksköterskan tillsammans med tre sjuksköterskor har ansvaret för materialförrådet och samordnar det, säger Eva Klang Vänerklint.

– Alla enheter har sina förråd. Dessutom finns färdiga kit att hämta ut för tre dagar om det skulle behövas. Vid behov av ännu mer finns det möjlighet att beställa via avrop från region Skåne.

Enligt uppgifter till Skånskan finns en oro bland hemtjänstpersonalen att de har utsatts för smitta, och att de sprider smittan vidare till varandra och till andra äldre inom hemtjänsten.

– Jag har inte fått några signaler om någon större oro. Vi har ju haft förmånen att i god tid kunna förbereda oss, inte bara materiellt utan även mentalt. Om det finns oro, så bemöter vi den, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon vill beskriva läget som väldigt lugnt.

– Vi är väl rustade. Alla enhetscheferna skickar dagligen in rapporter som jag sammanställer och skickar ut till alla. Sedan möts man via Skype två gånger i veckan tillsvidare. En frekvens som kan komma att trappas upp till dagligen om smittläget förvärras.

Hörby kommun har inte vidtagit några åtgärder för att smittspåra eller sätta personalen som jobbade hos den covid-19-sjuke i karantän.

– Vi arbetar efter riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten kommit ut med. I dem sägs det inte att vi ska smittspåra. Vad är nyttan med att göra det om ingen vill ha informationen? säger Eva Klang Vänerklint.

En särskild plan för hur socialförvaltningen ska fungera i corona-tider har tagits fram, eftersom den hanterar den kommunala vården och omsorgen.

I planen regleras hur vitala funktioner som exempelvis myndighetsenheten och individ- och familjeomsorgen ska fungera.

– Varje enhet har, utifrån sina förutsättningar, sagt vad som behöver göras om vi hamnar i en situation när många i personalen blir sjuka. Likaså har vi tagit fram åtgärdsförslag om vi hamnar i en situation med många sjuka brukare, säger Eva Klang Vänerklint.

Det finns också i planen hur man löser det om många måste jobba hemifrån. Detta har också i god tid följts upp praktiskt, så att alla medarbetare som kan har fått kollat att de har tillgång till bredband och en bra arbetsplats i hemmet.

Sport

Lund värvar Anna Nilsson från Malmö

Anna Nilsson har jublat färdigt i Malmö FBC.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT/Arkiv
Sport
INNEBANDY SSL-nykomlingen IBK Lund har gjort klart med sitt första nyförvärv inför debutsäsongen i Sveriges högsta damliga. Från seriekonkurrenten Malmö FBC värvas 21-åriga anfallaren Anna Nilsson.

Anna Nilsson har spelat tre säsonger för Malmö i Svenska Superligan. Hennes moderklubb IK Stanstad.

- Det känns väldigt spännande att ha skrivit kontrakt med klubben och ser fram emot att spela för Lund, uppger Anna Nilsson på Lunds hemsida.

Lunds ledarstab beskriver nyförvärvet från Malmö som en intelligent allroundspelare som är lugn och trygg.

- I Anna Nilsson får vi viktig SSL-rutin. Därför är vi väldigt glada över att hon signat på för två år. Anna är en smart spelare som kan spela på flera positioner, menar assisterande tränare Aron Olsson.

– Med Anna i laget är vi ett steg närmre att få den trupp vi vill ha inför SSL-äventyret.

- Vi har följt Annas karriär och utveckling under en längre tid och är väldigt glada över att hon väljer att spela för Lund de kommande åren. Hon har tagit flera steg i sin utveckling efter att hon tog klivet till SSL för tre säsonger sedan. Nu tror och hoppas vi på att hon kan ta ytterligare steg i vår miljö, menar föreningskoordinator Ludvig Nilsson.

Utrikes

Vill göra om flygplan till vårdavdelningar

Flera brittiska flygbolag uppges ha visat intresse för Caircrafts förslag. Arkivbild.
Flera brittiska flygbolag uppges ha visat intresse för Caircrafts förslag. Arkivbild.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes

Gör om passagerarplan till intensivvårdsavdelningar under coronapandemin. Det föreslår en grupp experter inom medicin, teknik och luftfart i Storbritannien – som tror att plan av typen A380 och A340 skulle kunna tömmas och fyllas med intensivvårdsplatser på sju till tio dagar.

Planen ska flygas dit de behövs för att sedan behandla patienterna på marken, enligt förslaget från gruppen Caircraft som hoppas att brittiska regeringen ska vara intresserad.

Caircraft ska också ha varit i kontakt med regeringarna i USA, Kanada, Tyskland och Malaysia.

Många passagerarplan är kvar på marken på grund av reserestriktioner i coronavirusets spår. Flera brittiska flygbolag uppges ha visat intresse för förslaget, såväl som flygplatser och luftfartsmyndigheten CAA.

Storbritannien gör sig redo för att antalet smittade av coronaviruset ska nå sin topp under kommande veckor. Fältsjukhus har byggts i flera städer.

Ekonomi

BRA söker rekonstruktion: "Väldigt tråkigt"

Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.
Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Till följd av den kris som slagit hårt mot flygbranschen i spåren av coronaviruset tvingas flygbolaget BRA att ansöka om rekonstruktion.
– Det är väldigt tråkigt både för anställda och passagerare, säger bolagets vd Geir Stormorken till TT.

På tisdagen meddelande flygbolaget BRA att de ansöker om företagsrekonstruktion hos tingsätten – ett skydd mot fordringsägarna, vilket bland annat innebär att passagerare inte kan få igen pengar på outnyttjade biljetter. Inte nu i alla fall.

– Den direkta orsaken är att det inte längre finns passagerare på svenska inrikesflyg. Förra veckan hade vi enbart tre procent i intäkter jämfört med samma vecka förra året. När intäkterna försvinner men kostnader i stor grad fortsätter har vi ingen möjlighet att fortsätta med vår verksamhet just nu, säger bolagets vd Geir Stormorken till TT.

TT: Kan ni ta hjälp av kreditgarantierna regeringen erbjuder?

– Det var inte möjligt att få klara besked när vi diskuterade det, så vi beslutade att det inte var en valbar väg för oss, säger Geir Stormorken.

"Hoppas återanställa"

I dagsläget och under en kortsiktig framtid är något annat stöd från regeringens sida inget alternativ, enligt vd:n. Däremot vill han långsiktigt se bättre förutsättningar för hela flygbranschen att verka, som dels har att göra med skatter och avgifter.

– Det är väldigt tråkigt att flygtrafiken försvinner den kommande månaden – både för anställda, passagerare och för regionen där vi har en viktig funktion. Men det viktigaste nu är att det finns möjlighet att komma tillbaka när corona försvinner.

Bolaget har en flotta bestående av tolv flygplan som samtliga har parkerats för att förbli stående till krisen är över. Så gott som samtliga av de 600 anställda är permitterade och många kommer att sägas upp.

– Vi hoppas kunna återanställa när marknaden kommit tillbaka, säger Geir Stormorken.

"En tuff utmaning"

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger till TT att flygbolaget ser rekonstruktion som en möjlighet att möta den kris som hela flygbranschen upplever just nu.

– Jag noterar även att man även använder sig av korttidspermitteringar för att försöka klara av den kraftiga reduceringen av trafik som man har mött, precis som alla andra flygbolag. Det är naturligtvis en tuff utmaning för samtliga operatörer och det återstår att se hur rekonstruktionen kommer att fungera för just BRA, säger Tomas Eneroth till TT.

TT: Tror du att flygbolagen i Sverige kommer be om ännu mera stöd från regeringens sida?

– Jag konstaterar att det är en tuff utmaning för hela transportsektorn, inte minst när persontrafiken ligger nere. Det gäller flyget och färjor och där har en viktig utgångspunkt varit att hitta lösningar som man kan använda sig utav, till exempel korttidspermitteringar, säger Eneroth.

– Samtidigt kan vi konstatera att godstrafiken fungerar förhållandevis väl så vi klarar vår försörjning, fortsätter han.

Åsa Johansson/TT

Tobias Österberg/TT

Utrikes

Nairobi isoleras för att begränsa virussmitta

Kenyas president Uhuru Kenyatta. Arkivbild.
Kenyas president Uhuru Kenyatta. Arkivbild.
Fotograf: John Muchucha/AP-TT
Utrikes

Kenyas president Uhuru Kenyatta beslutar att fyra områden, däribland huvudstaden Nairobi, ska isoleras för att begränsa spridningen av coronaviruset. Kuststaden Mombasa samt distrikten Kilifi och Kwale omfattas också av karantänsreglerna, som ska gälla i tre veckor.

De nya föreskrifterna förbjuder flyg, tåg och vägtrafik till och från områdena.

– Transport av livsmedel och andra varor kommer att fortgå som normalt under den utlysta isoleringsperioden, säger Kenyatta.

Kenya har tidigare infört utegångsförbud mellan klockan 19.00 och 5.00 för att begränsa smittan.

Omkring 160 bekräftade fall av smittan har registrerats i Kenya, de flesta i huvudstaden. Sex människor har avlidit i sviterna av covid-19 i landet.

NÄSTA ARTIKEL