Malmö

Öresundsbron återigen öppen

Ingen Sektion satt
Malmö Klockan 21.29 meddelade Öresundsbrons kommunikationsavdelning att bron återigen är öppen för trafik.

Bron var stängd i drygt fyra timmar under tisdagskvällen men strax innan halv tio öppnades den alltså på nytt. Vindkänsliga fordon avråds dock från att köra över bron och Skånetrafiken meddelar att det kommer förekomma en del förseningar under resten av kvällen.

Utrikes

WHO försvarar sig mot Trumps kritik

President Donald Trump under presskonferensen i Vita huset.
President Donald Trump under presskonferensen i Vita huset.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump fortsätter att hota med att dra in USA:s ekonomiska stöd till WHO. Världshälsoorganisationen har litat alltför blint till Kina, enligt Trump
WHO-chefen försvarar sig och manar till global enighet i kampen mot viruset.

USA ska se över i vilken omfattning man ska fortsätta att finansiera WHO, meddelade Donald Trump på sin dagliga presskonferens om coronakrisen natten mot onsdag.

– De måste göra rätt prioriteringar, sade presidenten.

Han anklagar WHO för att ha varit för långsamma i sin hantering av coronaviruset, för att inte ha tagit hotet på tillräckligt stort allvar och för att ha varit "Kina-centrerad".

USA är det land som ger störst finansiellt stöd till WHO. Förra året betalade man över 400 miljoner dollar till FN-organet, mångdubbelt mer än Kina, och stod för närmare 15 procent av WHO:s budget, enligt organisationens hemsida.

– Det är inte rättvist, upprepade Trump flera gånger under presskonferensen.

– Alla måste bli behandlade på ett korrekt sätt och det verkar inte ha varit så, sade han angående sitt påstående om att WHO favoriserat Kina.

"Är färgblinda"

Han får stöd av sin utrikesminister Mike Pompeo.

– Alla organisationer måste fungera. De måste leverera de resultat som de är avsedda för, sade Pompeo under presskonferensen och bekräftade att man ska se över USA:s bidrag till WHO.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus försvarar å sin sida organisationens agerande.

– Vi står varje nation nära, vi är färgblinda, sade han på en presskonferens under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Vi har informerat världen om de senaste uppgifterna, informationen och bevisen.

Letar syndabock?

Han manar till att inte utnyttja coronakrisen till att plocka politiska poänger och framhåller att det är viktigt att stå enade i kampen.

USA:s kritik mot WHO har bland annat fokuserat på att organisationen i början av utbrottet slog fast, med hänvisning till kinesiska forskare, att det inte fanns några tydliga bevis för att viruset smittade från människa till människa.

Trump har själv klandrats för att han till en början spelade ner hotet från den då förestående pandemin. Vissa kritiker ser angreppet på WHO som ett sätt för presidenten att hitta en syndabock och skifta fokus från sin egen hantering av utbrottet.

Kritik från flera håll

Men WHO har även ifrågasatts från andra håll för att ha haft en alltför okritisk inställning till Kinas coronahantering. När Tedros Adhanom Ghebreyesus reste till Kina i slutet av januari för att träffa president Xi Jinping hyllade han Pekings "transparens" och samarbetsvilja.

Samtidigt hade kinesiska myndigheter tystat läkare som varnat för att ett nytt sars-liknande virus hade börjat spridas i staden Wuhan i december. En av dem var 34-årige Li Wenliang som avled den 6 februari, som ett av de första offren för den smitta han larmat om.

WHO har också fått kritik från Taiwan för att organisationen, i enlighet med Pekings ståndpunkt, betraktar ön som en del av Kina.

Mattias Mächs/TT

Susanna Persson Öste/TT

Kultur och nöje

De uppträder i SVT:s coronapepp

Seinabo Sey är en av de artisterna som uppträder. Arkivbild.
Seinabo Sey är en av de artisterna som uppträder. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson / TT
Kultur och nöje

Nu är det klart vilka artister som spelar i "En kväll tillsammans" – SVT:s specialsändning med anledning av coronakrisen.

Från Stockholm medverkar Molly Sandén, Peter Jöback, Victor Leksell, Björn Skifs, Miss Li, Tomas Ledin, Seinabo Sey, Miriam Bryant och Timbuktu, enligt ett pressmeddelande.

I Göteborg spelar Estraden samt Gustaf och Viktor Norén. The Ark och Jill Johnson uppträder i Malmö medan Anna Bergendahl medverkar från Umeå.

Meningen med kvällen är att "hylla, peppa och stötta i coronans spår" och att bidra till Radiohjälpens kampanj för dem som drabbats extra hårt av pandemin. Tittarna ska också få möta dem som kämpar i coronakrisens frontlinje – inom vård och omsorg eller som jobbar med problemlösning och innovation.

"En kväll tillsammans" leds av Mark Levengood från en studio i Stockholm och sänds på lördag klockan 20.00 i SVT1.

Inrikes

Ökat tryck även i Västra Götaland

Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild.
Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Antalet smittade i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka, även om det inte tagit fart ordentligt än.
Regionen ser än så länge inte den kraftiga ökning som setts i Stockholm.

– Vi ser en tydlig uppgång men har ännu inte sett den riktigt snabba uppgången än, säger Thomas Wahlberg, smittskyddschef i Västra Götalandsregionen.

Enligt Wahlberg har 33 personer avlidit i covid-19 i regionen och den senaste veckan har antalet bekräftade fall ökat med mellan 30 och 60 personer. De allra flesta i Göteborgsområdet.

Wahlberg bekräftar också att smittan även i Västra Götaland nått in på äldreboenden.

– Ungefär i vår region har vi ett 40-tal äldreboenden som har eller har haft personer som varit sjuka, säger han.

Varför regionen inte upplevt den kraftiga uppgången än kan varken Thomas Wahlberg eller Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, svara på.

– En förklaring skulle kunna vara våra olika tider för sportlov. Vi som hade tidigare sportlov var i Italien tidigare, det är möjligt att effekterna och smittspårningen var enklare att göra vecka 7 än vecka 9, säger Söderström och fortsätter:

– Malmö ser ju inte heller den branta ökningen som Stockholm har haft, men varför vet vi inte.

Enligt Wahlberg är det viktigt att vården inte lutar sig tillbaka i väntan på uppgången.

– Det är viktigt att vi inte släpper bara för att det skiljer sig från Stockholm. Vi vet inte hur det kommer att sluta i vår region så det är alldeles för tidigt att säga något.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Inrikes

Chaufför åtalas efter jättebeslag av cannabis

En lastbilschaufför hade cannabisharts till ett värde av 39 miljoner kronor i lasten när han rullade in i Trelleborgs hamn i september förra året. Arkivbild.
En lastbilschaufför hade cannabisharts till ett värde av 39 miljoner kronor i lasten när han rullade in i Trelleborgs hamn i september förra året. Arkivbild.
Fotograf: Björn Lindgren/TT
Inrikes

Mer än 390 kilo cannabisharts fanns i en lastbilstrailer som kom till med färja från Rostock till Trelleborg i september förra året. Nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

När chauffören stoppades i hamnen sade han att trailern var tom och att han var på väg till en firma för att lasta gods – men han kunde inte svara på var firman låg eller vad den hette.

Utredningen har visat att han kört lastbil till Sverige sex gånger under 2019. Enligt tullens beräkningar är värdet på den beslagtagna cannabishartsen cirka 39 miljoner kronor.

Sport

Frölundajuniorer berusade sig med lustgas

Lustgas har blivit en festdrog för unga. Här visas sifon och lustgaspatroner upp. Arkivbild.
Lustgas har blivit en festdrog för unga. Här visas sifon och lustgaspatroner upp. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport

Flera ishockeyspelare i ett akademilag i Frölunda använde lustgas för att berusa sig i samband med en bortaresa, skriver GP.

– Det här är inte okej och inget som vi vill förknippas med. Vi har hanterat det här med vårt lag, med inblandade spelare och målsmän, säger Mikael Ström, ansvarig för juniorverksamheten, till tidningen.

Lustgas används av allt fler unga som en partydrog för att berusa sig. Gasen är inte narkotikaklassad, men långtifrån ofarlig att använda. Den kan leda till medvetslöshet och hjärnskador.

Saken upptäcktes då fyra tomma lustgaspatroner hittades av Frölundaledare på den buss som spelarna precis klivit av.

Klubbens informationsansvarige Peter Pettersson Kymmer säger att det som hänt "inte är okej":

– Det som är klassat som droger har vi nolltolerans mot. Det gäller inte bara i akademin utan även A-lag och alla anställda i hela föreningen. Det är nolltolerans mot alkohol och andra droger.

Sport

Karriären pausad efter tunga beskedet

'Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare', säger Ylva Martinsen.
"Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare", säger Ylva Martinsen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Damkronornas petade förbundskapten Ylva Martinsen, 43, tänker fortsätta sin tränarkarriär.
Men hon är kritisk till det sena avgångsbeskedet från Svenska ishockeyförbundet som ser ut att tvinga henne till en paus.

Det är snart en månad sedan det något oväntade beskedet kom att Ylva Martinsen ersätts av Ulf Lundberg som förbundskapten för Damkronorna från och med nästa säsong.

Hon har börjat förlika sig med det faktum att hon inte får fortsätta.

– Att jag inte fick förlängt kom väldigt hastigt. Jag gick i tron att jag skulle få den möjligheten. Det var abrupt, men man får acceptera det och gå vidare.

Hon fick beskedet två dagar efter Internationella ishockeyförbundets beslut att ställa in VM på grund av coronakrisen. Två dagar senare presenterades ersättaren.

Ett faktum som berättar att förbundet jobbat med en ersättare en längre tid.

– Precis, så är det ju. Det namnet var klart långt tidigare, men jag fick beskedet alldeles för sent, säger Martinsen.

Hade fullt förtroende

Martinsen avslöjar att hon så sent som i november i fjol stötte på om framtiden och då fick veta att hon hade fullt förtroende från sina chefer, förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och landslagschefen Olof Östblom.

– Jag efterfrågade framtidsplanerna, jag vet ju att ska man jobba inom hockeyn så behöver man vara ute i tid. I november fick jag veta att jag hade Olofs och Tommys förtroende. Det var inget snack, sedan visste jag att en utvärdering skulle göras. Det görs ju med alla förbundskaptener varje år, berättar hon.

TT: Känner du dig illa behandlad?

– Nej, men jag tycker att jag kunde ha fått ett besked tidigare. Då hade jag haft större möjligheter att hitta jobb och planera min och familjens framtid, säger hon.

Historiskt misslyckande

Det enda besked hon fått kring förbundets beslut är att det är resultatbaserat. Fjolårets degradering till B-VM var ett historiskt misslyckande, men kom inte som en blixt från klar himmel efter de turbulenta åren före under Leif Boorks ledning. Under den här korta säsongen – med både landslagskonflikt och viruspandemi – hade Damkronorna tagit kliv med segrar över senaste VM-silvermedaljören Finland och fyran Ryssland, samt knipit en finalplats i Euro Hockey Tour.

Martinsen, som 2018 tog U18-landslaget till ett historiskt VM-silver, säger att hon fått stort stöd från spelarna i Damkronorna. Hon har inga planer på att sätta punkt för tränarkarriären som pågått i elva år efter sin framgångsrika spelarkarriär med OS-silvret i Turin som höjdpunkt.

– Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare. Nu kom beskedet så sent så vi får väl se om jag blir tvungen att ta ett break, jag är ju tjänstledig från polismyndigheten och dit kan jag alltid komma tillbaka. Samtidigt kan det vara bra med ett uppehåll och få distans till det, säger hon.

TT: Vill du jobba i Sverige eller utomlands?

– Jag håller alla dörrar öppna. Jag har haft några förfrågningar som jag har funderat kring, men ännu så länge ser det ut som att det blir polisen ett tag, säger hon.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Ylva Martinsen

Född: 29 juni 1976 i Storuman.

Bostadsort: Stockholm.

Familj: Hustrun Helene, sönerna Liam, 4 år, och Loui, 1.

Meriter som tränare: Tre SM-guld (2010 och 2011 med Segeltorp, 2013 med AIK), JVM-silver 2018 och JVM-brons 2017, guld i ungdoms-OS 2016.

Meriter som spelare: OS-silver 2006, OS-brons 2002, VM-brons 2005, sju SM-guld.

Sport

Ranégie slutar: "Mitt knä håller inte"

Mathias Ranégie. Arkivbild.
Mathias Ranégie. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport

Knäproblemen ger sig inte och nu har fotbollsanfallaren Mathias Ranégie beslutat sig för att lägger av.

– Jag har spelat min sista match. Det har jag kanske vetat ett tag nu men jag har försökt kämpa mig tillbaka så det känns lite vemodigt. Mitt knä håller inte så min karriär är slut. Så är det med det helt enkelt, säger han till sajten Fotbolldirekt.

35-åringens sista klubb blev Syrianska. Men han har inte kunnat spela för dem på över ett år på grund av knäproblemen. Tidigare har han bland annat spelat i Häcken, Malmö FF, Djurgården och Udinese. Och det blev också fem A-landskamper och ett mål där.

I stället ska Ranégie starta en podd tillsammans med Bobbie Friberg Da Cruz.

– Det kommer bli lärdomar från den inre cirkeln, mycket skratt och lite historier, säger han.

Staffanstorp

15-åring döms för rånförsök på barn

Staffanstorp
Staffanstorp En 15-åring pojke får samhällstjänst efter rånförsök på två trettonåringar i Staffanstorp. Han döms även för brott mot knivlagen.

Det hela rör sig om en händelse som inträffade på Brågarpsvägen i Staffanstorp i maj förra året. De två trettonåringarna var på en kulle i närheten av Lidl då den 15-årige pojken närmade sig dem med knuten näve.

Barnen uppfattade situationen som mycket hotfull. När ett vittne såg hur barnen ryggade närmade hon sig barnen. 15-åringen lämnade då platsen och vittnet ringde polis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL