Sport

Ny seger för ettan Eslövs AI

Sport
Sport BORDTENNIS Möregård och Satoshi triumferade dubbelt i Falkhallen.

– En stabil trepoängare, konstaterade tränaren Mattias Andersson som själv missade drabbningen på grund av annan träning hemma i Eslöv.

Truls Möregård, som precis kommit hem från tävlande i Budapest, triumferade dubbelt i Falkhallen.

Lika bra var japanen Aida Satoshi.

– Båda håller hög klass och är oerhört svårslagna, myste Andersson.

I slutomgången, den 9 mars, väntar hemmamatch mot Munkedals BTK.

Sport

Rooney slår tillbaka mot ministern: "Skamligt"

Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Kritiska röster har krävt att spelarna i Premier League ska gå ned i lön.
Wayne Rooney tycker att diskussionen har varit ovärdig.
"Hur de senaste dagarna har utspelat sig har varit skamligt", skriver han i The Sunday Times.

Med ett allt hårdare tonläge har kritiker i Storbritannien den senaste veckan belyst det orimliga i att stora delar av Premier League-klubbarnas organisationer permitterats – medan lönerna för lagens spelare däremot varit orubbade.

En av dessa har varit landets sjukvårdsminister Matt Hancock – som kort efter att ha vädrat sin åsikt fick se den engelska högstaligan konsultera sina spelare gällande en lönesänkning på 30 procent.

En som bestört har följt utvecklingen från sidan är den före detta landslagsstjärnan Wayne Rooney, numera spelare i Championship-laget Derby.

"Är han desperat?"

"Först sade hälsoministern att Premier League-spelare borde gå ned i lön. Var han desperat att få bort uppmärksamhet från hans regerings hantering av den här pandemin?", skriver 34-åringen i en kolumn i tidningen Sunday Times.

Rooney ifrågasätter bland annat Premier Leagues beslut att gå ut i det offentliga med att diskussioner om lönesänkningar pågår.

"Det känns som att det görs för att skuldbelägga spelarna – att tvinga dem in i ett hörn där de får plocka upp notan för de förlorade intäkterna."

Enkla måltavlor

Fotbollsstjärnan tillägger att spelarna, hur man än vrider och vänder på det, är "enkla måltavlor" – och att lönesänkningar är något som borde diskuteras från fall till fall.

"En spelare kanske säger 'Jag har råd att sänka min lön med 30 procent' medan en annan kanske säger 'Jag har bara råd att gå ned 5 procent'. Jag tror inte att det skulle orsaka några problem i omklädningsrummen", skriver han.

Frågan är dock om Storbritannien skulle gynnas i den pågående coronakrisen av att landets fotbollsstjärnor avstod delar av sin lön. Spelarfacket PFA har i ett uttalande slagit fast att en sådan åtgärd skulle innebära att 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, skulle gå förlorade i skatteintäkter – något som skulle slå hårt mot sjukvården.

Sport

Efter OS-flytten: "En känsla av hopplöshet"

Göran Kenttä. Arkivbild.
Göran Kenttä. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Tokyo-OS flyttades till nästa år.
Hur påverkar det elitidrottare som hade sommarspelen i Japan som säsongens stora målbild?
– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

Den 24 juli 2020. I flera år har datumet varit inringat i elitidrottarnas kalendrar och OS i Tokyo har frekvent förekommit som målbild under tunga och lätta träningsperioder samt i svåra kvaltävlingar.

Sedan slog coronaviruset till.

Efter att allt fler insjuknat i covid-19 världen över har tävlingar, mästerskap och turneringar försatts i pausläge och ligaspel av olika slag har ställts in i väntan på en mer stabiliserad tillvaro och möjligheten att arrangera matcher utan att riskera smittspridning.

Internationella olympiska kommittén (IOK) väntade länge, men till slut kom det väntade beskedet: Inget OS 2020 – i stället flyttas de olympiska spelen fram ett år.

Även om OS-flytten, med tanke på pandemin, var det givna beslutet, har det skakat om tillvaron för många i Sveriges idrottselit.

"Utmanande situation"

– Sommaridrotterna har hamnat i en utmanande situation kring mästerskap som flyttats, ställts in och fortfarande finns det oklarheter kring våra sommarolympier, hur de ska hitta nya kvaltävlingar, vad det innebär att ha kvalat in till OS ett år innan och vad det innebär för ekonomin och sponsorer? Där finns det många osäkerhetsfaktorer, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Då OS har försvunnit för många, eller åtminstone skjutits på, blir det osäkerheter kring: Kommer jag att vara i bra form då? Jag var i mitt livs form nu och jag hade ett fantastiskt upplägg, nu är OS ett år längre bort – kommer motivationen att räcka?

Idrottspsykologen Kenttä, som jobbar med flera av Sveriges främsta idrottare, säger att valet att vara elitidrottare "är en osäker karriär" och att det "nu blir allt mer oförutsägbart och mer osäkert."

Han tror även att IOK:s beslut mycket väl kan betyda slutet för vissa, som sedan tidigare målat upp Tokyo som slutpunkten i det inrutade livet som elitidrottare.

– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, att man inte har koll, att man tappar suget. Det finns nog risk att en del kommer att ha det lite tufft och till och med avsluta sina karriärer i förväg, säger han.

"Ofantligt viktigt"

TT: Hur ska man hantera en sådan här stor förändring?

– Jag tror, i den här tiden, att det blir ofantligt viktigt hur ledarskapet fungerar i de landslag och de förbund där man har de här utmaningarna. Att någonstans lyfta blicken och ha förmågan att motivera sina enskilda idrottare, hitta nya målsättningar som är stimulerande i en väldigt turbulent och osäker vardag. Här blir tränarnas och ledarnas roll ofantligt viktigt.

– Målet behöver handla om ett långsiktigt mål som går bortom den här säsongen men också hitta meningen i den vardagliga träningen. De två sakerna blir superviktiga. Och att också skapa rutiner i dagsläget som funkar och som man känner är meningsfulla.

"Ingen som mår bra"

En annan viktig del är att begränsa informationen kring pandemins utveckling.

– Det finns ingen som mår bra av att sitta och läsa allt som skrivs om corona i dessa tider. Det blir för tufft, säger Göran Kenttä.

TT: Det gäller för alla i samhället, när vardagen ser ut som den gör i dag...

– Exakt, det gäller inte bara för idrottare utan det gäller ju generellt för alla individer i samhället.

TT: Följer du den rekommendationen?

– Ja, jag gör det ganska noga. Jag tar en halvtimme varje kväll för att kolla det som har hänt och de eventuellt nya riktlinjerna som har kommit.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så kan elitidrottare hantera pandemin

En arbetsgrupp inom kompetensområdet idrottspsykologi hos avdelningen elitidrottsstöd vid Riksidrottsförbundet har tagit fram råd för elitidrottare för att hantera effekten av coronapandemin:

Vad är viktigt för dig?

"Att vara medveten om det som driver dig i din idrott, dina värden, kan vara särskilt hjälpsamt i svåra stunder."

Anpassa och/eller förändra mål

"Försök anpassa dina målsättningar, genom att till exempel ändra tidsramen /.../ eller anpassa typen och nivån på målen."

Träna på att tävla

"/.../ Försök fundera på, kanske tillsammans med dina idrottskamrater och/eller tränare, hur du kan skapa tävlingslika situationer."

Kom tillbaka i nuet

"I stället för att lyssna på alla orostankar, som ibland nästan kan kidnappa oss, kan du stanna upp och fokusera på en sak som sker här och nu. Det kan exempelvis vara fokus på din andning, eller fokus på alla ljud som du hör runt omkring dig."

Acceptera känslorna

"Att uppleva starka känslor i situationen vi befinner oss i är väldigt naturligt. Tänk på att du inte är ensam. Många andra känner precis som du."

Träna på avslappning

"I perioder med mycket oro och osäkerhet kan det vara ännu viktigare att träna på olika avslappningsmetoder för att ge kroppen en stunds viktig återhämtning."

Social – men på ett nytt sätt

"Försök nyttja de digitala möjligheter vi har. Boka in tillfällen med dina vänner, familjemedlemmar eller lagkompisar via Skype eller dylikt och skapa en social stund på det sättet även om ni inte fysiskt får träffas på ett tag."

Fokusera på det relevanta

Var noggrann med att vara väl informerad om det som sker (cirka två–tre gånger per dag), men se till att du inte slukar varenda story som går att läsa."

Hantera din oro

"Att förstå vad oro är och hur oron påverkar dig är ett viktigt första steg för att kunna jobba med den."

Källa: www.Idrottspsykologi.rf.se

Sport

Seger för TFF-damerna i träningsmatch

TFF-tränare i närbild
TFF-tränaren Hans Malmgren var nöjd med att ha fått lufta sin spelartrupp.
Sport
fotboll Det spelades en träningsmatch på Vångavallen på lördagen. TFF-damerna matchade mot Hyllie och vann med klara 6-1..

Trots alla turer om träningsmatcher skulle tillåtas eller inte förra veckan lyckades TFF-damerna boka in och genomföra en träningsmatch. Den spelades på ett stängt Vångavallen utan publik.

Men enligt TFF fanns det en och annan som “... tjuvkikade genom staketen från jättelångt håll.”

Motståndet var Hyllie IK och resultatet hela 6-1 till Trelleborgs FF.

- Det var väl egentligen spel mot ett mål, vi fick iallafall luftat ungefär 20 spelare idag och det är ju bra, sa TFF-damernas tränare Hans Malmgren efter matchen.

Målen gjordes av Elin Engbe (två mål), Hanna Lundell, Elina Lenir, Matilda Liljefors och Josefine Svensson..

- De två första målen är omställningsmål, sen står vi och sover lite där de reducerar. Elina Lenir gör sedan ett frisparksmål innan paus. I paus bytte vi sju spelare och med tiden blev vi ännu mer dominanta samtidigt som de blev trötta.

TFF-damerna damerna kommer nu att träna måndag och tisdag nästa vecka men sedan är mycket oklart:

- Sedan lutar det åt att vi tar helt ledigt över påsken, sen får vi se. Det är ingen som riktigt vet vad som händer, sa Hans Malmgren.

- Vi ska få besked om några dagar om hur det blir, sen får man ta det därifrån. Ingen i hela världen som vet hur det blir just nu, men vi måste hålla igång träningen och sedan hitta några fler träningsmatcher. Och hoppas på det bästa.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sport

Ligan pågår – spelarna undviker närkontakt

Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren / TT
Sport
Sport Det är inte bara i Vitryssland som fotbollarna fortsätter att rulla.
Även i Nicaragua spelare lagen vidare – om än motvilligt.
– Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet, säger Deportivo Las Sabanas målvakt Carlos Mosquera.

Idrottsvärlden står i stort sett stilla på grund av den rådande coronapandemin.

Men det finns undantag.

Som enda land i Europa har Vitryssland låtit sina serier fortlöpa, något som gjort att det utländska intresset för tv-rättigheterna av högstaligan Vyssjaja Liga har skjutit i höjden.

Men det finns fler exempel. Även den alltjämt aktiva toppdivisionen i centralamerikanska Nicaragua upplever en sällan skådad popularitet. Detta är dock en klen tröst för spelare i landet som går in i varje match med rädsla för att bli smittade.

– Vi försöker undvika att röra andra spelare, säger Carlos Mosquera till nyhetsbyrån Reuters.

Rädd för motståndare

Han är sista utpost i ligajumbon Deportivo Las Sabanas och bekräftar att coronaviruset har påverkat sättet spelarna uppträder på planen.

– Fotbollen har förändrats. Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet. Rädslan för det som händer i världen är alltid närvarande. Mentalt så är du inte fokuserad på matchen utan du tänker alltid på att motståndaren kanske bär på sjukdomen, säger Mosquera.

Enligt Reuters är Primera División de Nicaragua en av fyra högstaligor världen över som fortfarande spelas inför publik. Övriga finns i Vitryssland, Burundi och Tadzjikistan.

Spelar med masker

Jose Maria Bermudez, generalsekreterare för Nicaraguas fotbollsförbund, säger sig ha märkt av ett större intresse för fotbollen i landet.

– Fler människor följer ligan noggrant, särskilt på bettingsajter, säger han och fortsätter:

– Situationen här är nästan helt normal. Vi har bara haft fyra fall av coronaviruset här och tre av dem var importerade. Vi fick information av hälsomyndigheter och vi tog ett beslut baserat på det. Vi är inte regeringen, utan vi styr fotbollen.

Enligt Reuters har flera spelare valt att spela match iförda ansiktsmasker och handskar sedan ligan beslutade, utan att konsultera spelarna, att säsongen skulle fortsätta som vanligt.

Antalet bekräftat coronasmittade i Nicaragua har nu stigit till fem. Ett dödsfall har rapporterats från landet.

Sport

Andersson: "Hoppas att det är en mardröm"

Janne Andersson. Arkivbild.
Janne Andersson. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Coronakrisen stoppade senaste samlingen och flyttade fram fotbolls-EM till nästa år.
Förbundskapten Janne Andersson har svårt att greppa allt som har hänt.
– Jag vaknar varje dag och hoppas att det är en mardröm: ”Så här kan det väl inte vara?”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Marssamlingen med matcher mot Ryssland och Cypern försvann från tävlingskalendern.

Likaså EM-slutspelet, som det europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingades flytta till nästa år.

Coronaviruset har – precis som för många andra – påverkat vardagen för herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson.

"Enorm tomhet"

– Jag hade byggt upp så mycket till den här första samlingen inför EM och så blir det bara att luften går ur. Jag mår inte dåligt, man ska inte jämföra med sjukdomar, men man får sina ups-and-downs, eftersom det är en sån enorm tomhet, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Nu får han dagarna att gå genom att tillsammans med assisterade Peter Wettergren och analytikern Christoffer Bernspång ordna instruktionsmaterial till spelarna, för att kunna visa hur man ska agera i olika situationer och mot olika lag.

– Vi har elva klipp som är fantastiskt bra exempel på hur vi kommer till avslut på olika sätt. Variationen i vårt anfallsspel utvecklades under året. Det är en bredd i det vi gör som gläder mig när jag sitter och tittar på det, säger han.

– Sen har jag ringt och pratat med alla ledare i landslaget och så har jag hunnit med en del spelare.

Trivs med jobbet

Arbete kan mycket väl komma att användas i många år framöver, då Janne Andersson kan tänka sig vara kvar på Svenska fotbollförbundet även efter kontraktet som sträcker sig över VM 2022.

– Jag har ett jobb jag trivs fantastiskt bra med och ser inte slutet. Det kanske är så att vi kan förlänga. Jag är inte främmande för att vara förbundskapten livet ut, säger han till tidningen men öppnar även för en tid bortom landskamper och mästerskap.

– Någon gång i framtiden hade det varit roligt att med några som trivs ihop och har liknande värderingar och grundsyn få testa en annan kultur, helt andra sammanhang. Testa att jobba och se om det funkar där.

Sport

Kalla avslutade säsongen med virtuellt lopp

Tävlingssäsongen är avslutad för Charlotte Kalla. Arkivbild.
Tävlingssäsongen är avslutad för Charlotte Kalla. Arkivbild.
Fotograf: Terje Pedersen
Sport
Sport Eftersom skidsäsongen 2019–2020 inte kunde fullföljas som planerat valde Svenska skidförbundet att runda av med ett virtuellt skejtlopp på 15 kilometer.
En som ställde upp var landslagsstjärnan Charlotte Kalla – som nu har tävlat färdigt för i år.

"Tävlingssäsongen 19/20 är avslutad för min del. Tillsammans med @skiteamswexc åkte jag ett virtuellt skejtlopp på fantastiska förhållanden på Södra Berget!", skriver 32-åringen på Instagram.

Resultatet i spåret, utanför Kallas hemstad Sundsvall, registrerades via mobiltelefonen eller en träningsklocka med appen Race One.

Deltagarna har fram till klockan 12 på söndagen på sig att avsluta det virtuella loppet, som ska köras på valfri plats på snö i landet, och måste rapportera in sitt resultat före klockan 13.

Världscupen tog slut i samband med att landslaget skulle avsluta säsongen i USA och Kanada i mitten av mars. Tävlingarna stoppades dock på grund av coronavirusets utbrott.

Sport

Kokkonen klar för spel i HV71

Jesper Kokkonen lämnar Bik Karlskoga för spel i HV71. Arkivbild.
Jesper Kokkonen lämnar Bik Karlskoga för spel i HV71. Arkivbild.
Fotograf: Tommy Pedersen/TT
Sport

Först presenterades Fredrik Forsberg. Nu har SHL-klubben HV71 plockat in ytterligare en spelare som närmast kommer från spel i hockeyallsvenska Bik Karlskoga: Jesper Kokkonen.

"En härlig lirare som gillar att göra mål, men också fysisk i sitt spel och bra på att använda sin tyngd. Lite av en Mattias Remstam-typ. Alla möjligheter att bli en publikfavorit i Kinnarps arena", säger sportchefen Johan Hult i ett pressmeddelande.

Under den gångna säsongen gjorde den 27-årige forwarden 24 mål och 38 poäng på 52 grundseriematcher.

Kokkonen, som tidigare har spelat för Flemingsberg, Ilves, Modo, Hammarby, Huddinge och Vimmerby, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

"Jag hoppas kunna bidra så att vi vinner matcher och att vi får en lång säsong", säger Jesper Kokkonen.

Sport

Legendarens coronafruktan: "Väldigt tufft"

Roberto Donadoni. Arkivbild.
Roberto Donadoni. Arkivbild.
Fotograf: Giorgio Benvenuti/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som fotbollslegendaren Roberto Donadoni försöker förbereda sin kinesiska klubb Shenzhen inför säsongen finns tankarna hos hans familj i coronakrisens Italien.
– Det är väldigt, väldigt tufft, säger den före detta Milanstjärnan.

Donadoni, 56 år, är från Bergamo, en av de hårdast drabbade städerna i ett Italien där nästan 15 000 människor har avlidit till följd av covid-19.

– Min familj är därifrån. Varje dag pratar jag med min mamma, min bror och min syster. Jag kan se min familj via Facetime, Skype eller Wechat, men det är annorlunda. När du är nära din familj är det en sak, men när du är 10 000 kilometer bort så är det en annan sak, säger Donadoni i en telefonintervju från södra Kina med nyhetsbyrån AFP.

Roberto Donadoni vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre gånger under tolv år i Milan, tog sex Serie A-titlar och silver och brons med Italien i VM 1994 och 1990. Han tog över Shenzhen som tränare i slutet av förra säsongen, kunde inte hålla kvar klubben i högsta divisionen, och har nu pressen på sig att ta laget tillbaka till förstaligan.

Hjälpsändning liggande

Donadoni säger att han inte förlorat några familjemedlemmar i coronapandemin, men att hans före detta hustrus pappa har dött.

Han är djupt oroad för familj och vänner hemma i Italien och skulle helst vilja vara med sin fru Cristina och sin sexåriga dotter som bor i bergen utanför Milano. Men Kina har infört inreseförbud för utländska medborgare för att förhindra en ny våg av coronafall.

Roberto Donadoni har köpt 15 000 ansiktsmasker och försöker också få tag i skyddshandskar och skyddskläder till sjukhuspersonal i Italien. Men ansiktsmaskerna blev liggande i tio dagar i Italien innan de nådde fram.

– Det är helt otroligt, under den tiden var det säkert många som dog. Det är väldigt viktigt att politikerna där hemma hjälper mig och alla andra som vill hjälpa till.

"Hälsan viktigast"

I Kina, där virusutbrottet startade, börjar livet så sakteliga återgå till det normala. Men när ligasäsongen, som skulle ha börjat i februari, kan starta är inte klart.

I Italien och resten av Europa ligger fotbollen nere, men förbunden och ligorna hoppas att den snart ska kunna återupptas. Däremot tog det belgiska förbundet häromdagen beslutet att ställa in resten av ligasäsongen.

Roberto Donadoni har sin åsikt klar:

– Det viktigaste nu är vår hälsa. Att besegra viruset. När vi har gjort det kan vi börja prata om fotboll och sport igen.

NÄSTA ARTIKEL