Höör

Utlovad bokbuss kraftigt försenad

Tommy Görthz är besviken över att bokbussen inte börjat användas ännu. Arkivbild
Höör
Höör Norra Rörum/Snogeröd Den köptes in under sensommaren och skulle varit i användning under hösten. Men bokbussen som ska ersätta filialbiblioteken är kraftigt försenad. – Först i november i år kan vi ta den i bruk, lyder bibliotekschefen Elisabeth Hallbergs besked.

Under vintern 2018 var det en hel del protester i Norra Rörum och Snogeröd.

Detta eftersom dåvarande kultur- och fritidsnämnden fattat beslut om att stänga landsbygdsbiblioteken i Snogeröd och Norra Rörum. Senare stängdes också biblioteket i Tjörnarp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

H65 Höörs mäktiga Europasvit kan brytas

Spelare jublar
Sofia Hvenfelt (21) jublar efter ett mål med Kristin Thorleifsdottir. Nu är frågan om det blir något Europaspel till hösten i sporthallen i Höör.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Höör
Handboll Hela åtta år i rad har H65 Höör härjat ute i Europa. Men frågan är om sviten förlängs.

H65 Höör vann grundserien i SHE och seriesegern innebär att klubben garanteras en Europacupplats. Fast inte i Champions League.

Till den turneringen vill förbundet allra helst ha de största klubbarna i Europa rent ekonomiskt, och där har H65 Höör inte mycket att hämta i sammanhanget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Höör

Fler barn i skolan den här veckan

Höör
Höör Fler barn har närvarat i kommunens skolor och förskolor jämfört med förra veckan. Det visar en sammanställning från barn- och utbildningsförvaltningen.

I Höörs kommunala skolor och förskolor finns totalt 2 300 barn inskrivna. Förra veckan var 900 barn frånvarande från de olika verksamheterna.

- Den här veckan har vi sett en minskning när det gäller frånvaron. Cirka 600 barn har varit frånvarande, säger Jörgen Ekman (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Reglerna inom skolan skiljer sig inte från övriga samhället vad gäller personer som känner sig sjuka.

- Känner man sig hostig eller snörvlig så måste man gå hem eller hålla sig hemma, säger Susanne Andersson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vi är redo

Skulle ett besked komma framöver gällande stängda skolor och distansundervisning är beskedet från Jörgen Ekman att Höörs kommun är redo för ett sådant åtagande.

- Vi är redo. Det finns en hel del personal med kompetens för hur man bedriver undervisning digitalt, säger han.

Höör

Vardagshjälte bjuder 130 personer på smörgåstårta

Lena Johansson på Café Old Fashion hjälper Lars Frostemark att fixa smörgåstårta till Höörs äldre. Smörgåstårtan? Ja, den var vid Skånskans besök inte riktigt klar.
Fotograf: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Höörsbon Lars Frostemark har tröttnat på att coronaviruset lägger en våt filt över hela världen. Med hjälp av Lena Johansson på Café Old Fashion fixar han därför smörgåstårta till alla boende och personal på Höörs äldreboenden. På fredagen levererades den första tårtan. - Att göra något för andra ger de bästa känslorna, säger han.

Till vardags jobbar Lars Frostemark som fastighetsstrateg inom Höörs kommun. Precis som alla andra har han påverkats av situationen med coronaviruset.

Underbetald personal

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Höör

Nya riktlinjer på vårdcentralen

Höör
Höör

Vårdcentralen ändrar sina rutiner i samband med coronavirusets spridning i samhället. Framöver erbjuder man bara bokade besök. Vårdcentralen i Höör kan i dagsläget inte ta emot drop in-besök till sin mottagning. Detsamma gäller blodprovstagning eller om en besökare vill kontrollera sitt blodtryck.

Man kan i vanlig ordning boka tid för provtagning via telefon eller 1177.se. Om man har övre luftvägsbesvär kan man ringa vårdcentralen och boka tid. Man hänvisas då till en mottagning som är avskild från övriga vårdcentralen. Akuta ärenden och olycksfall hänvisas till ambulansintaget.

Höör

Stor sökinsats efter beväpnad man i Fogdaröd

Höör
HÖÖR Det kom ett larm till polisen om att en man med ett vapenliknande föremål i handen rörde sig i trakterna av Fogdaröd på torsdagskvällen.

Det var ett vittne som larmade polisen vid 19.40-tiden. Flera polispatruller skickades till platsen och letade efter den misstänkte vapenmannen.

- Vittnet sade att en man med ett vapenliknande föremål i handen hade synts i Fogdarödsområdet. Ett flertal patruller skickades dit, säger Anna Johansson, kommunpolis i Höör.

Trots ett stort sökpådrag hittades inte mannen, och insatsen avblåstes efter en stund.

- Den misstänkte mannen hann avvika innan polisen kom fram, och kunde inte anträffas trots en större sökinsats, säger Anna Johansson.

Polisen har upprättat en anmälan om vapenbrott.

Höör

Konstförening ställer in utställning i april

Höör
Höör

Med anledning av den senaste tidens händelseutveckling angående coronavirus så har konsthallen stängt lördagen den 28 mars och den 4 april.

Nästa utställning med verk av Silvia Wieser, som skulle pågå mellan 18 april och 17 maj är inställd och visas istället under hösten.

Precis som Skånska Dagbladet berättat tidigare är dessutom Konstrundan Mittskånes utställning i konsthallen i påsk inställd, skriver Susanne Thelin, vice ordförande i Höörs konstförening i ett pressmeddelande.

Höör

Kommunanställda får extra trivselpeng till luncher

Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) lanserar flera åtgärder för att stötta den hårt prövade besöksnäringen i kommunen.
Fotograf: Foto: Erika Dahlin Jönsson/Arkiv
Höör
Höör Ringsjö Värdshus har redan tvingats kasta in handduken och flera andra företag inom Höörs turistnäring kämpar med likviditetsproblem. Nu drar Höörs kommun sitt strå till stacken med olika lättnader för verksamheter inom besöksnäringen.

Det är kommunalrådet Johan Svahnberg (M) som tagit initiativ till paketet som ska underlätta för lokala företag. Formellt ska förslaget som plockats fram godkännas på kommunstyrelsens sammanträde i nästa vecka. Även tillstånds- och tillsynsnämnden måste godkänna förslaget på sitt sammanträde 1 april.

Slopar kontrollavgifter

Anledningen är coronavirusets effekter på ekonomin och turistnäringen där en del företagare i kommunen rapporterar om ett tapp på över 90 procent av omsättningen (se sidoartikel). Nu föreslår Johan Svahnberg flera åtgärder.

Kommunen ska inte ta ut någon avgift under året gällande årlig kontroll för hygienlokaler för företag och stiftelser. Man slopar också avgifterna gällande livsmedelskontroll för företag och stiftelser som är verksamma inom besöksnäringen.

Likadant gäller avgifter för årlig alkoholtillsyn, uteserveringar eller nya serveringslokaler. Slutligen tar kommunen bort kostnader som företag måste betala för uteserveringar, reklamskyltar och skyltvaror utanför butiker när det gäller allmän platsmark.

Berör 50 företag

Samtliga borttagna avgifter gäller för 2020 och berör cirka 50 företag. Totalt handlar det om 400 000 kronor i företagslättnader.

Johan Svahnberg hoppas också få igenom att en extra trivselpeng på 300 kronor ska delas ut till varje anställd inom Höörs kommun. Ett bidrag som ska nyttjas inom den lokala besöksnäringen fram till den 28 april. En satsning som är värd 400 000 kronor och som motsvarar mellan 4 000 och 5 000 luncher för besöksnäringen under den kommande månaden.

- Personalen i kommunen jobbar extra hårt just nu och förtjänar något extra, säger Johan Svahnberg i ett pressmeddelande.

- Lagstiftningen begränsar vad en kommun får göra men vi gör det vi har en möjlighet att göra. Sen är jag medveten om att det här inte är lösningen för alla men det är ett sätt att bidra, säger Johan Svahnberg till SkD.

Kommunalrådet uppmanar de Höörsbor som har möjlighet att köpa en extra lunch eller hämtmat på kvällen.

- Vi har ett gemensamt ansvar att ta oss ur den här krisen.

FAKTA

Företag inom besöksnäringen

Ett företag inom besöksnäringen i Höörs kommun är ett företag eller stiftelse som driver restaurang, hotell, camping, spa, säljer specialiserad mat över disk eller utför tjänster som är förknippade med en avgift enligt kommunens taxor samt har en lokal där allmänheten stadigvarande har tillträde till. Beslutet gäller inte verksamheter som drivs eller finansieras av det offentliga. Källa: Höörs kommun

NÄSTA ARTIKEL