Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet i Spanien på grund av coronaviruset har stigit till över 5 600. Ökningen av både smittade och döda stiger kraftigt enligt regeringen.

Beslutet om att stoppa alla handlingar av ekonomisk karaktär är ytterligare ett försök från regeringen att hindra virusspridningen.

– Alla arbetare i icke nödvändiga ekonomiska sektorer måste stanna hemma i två veckor, meddelar statsminister Pedro Sanchez sent på lördagen. Tidigare har Italien infört liknande åtgärder.

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Samtidigt visar statistik att antalet nya, bekräftade smittfall verkar kunna plana ut och att epidemin i landet därmed kan närma sig toppen, enligt myndigheternas förhoppningar.

Bårhus vid flygplats

Huvudstadsregionen Madrid är fortfarande värst drabbad, med dödstal på över 2 700 personer och över 21 500 smittade enligt lördagens uppgifter.

Bakom statistiken märks coronakrisens framfart genom överfyllda sjukhus och bårhus, speciellt i Madrid som har svårt att klara av att hysa de döda.

Ett tillfälligt bårhus har öppnat i en tidigare oanvänd byggnad nära Madrids flygplats. Tidigare har myndigheter öppnat ett extra bårhus vid en skridskobana vid Palacio de Hielo, som också är ett populärt shoppingcentrum.

Militär beordras att hjälpa till med att hämta och transportera avlidna till bårhus.

Kinesiska masker

Det är två veckor sedan Spanien införde omfattande restriktioner om utegång, åtgärder som ska råda åtminstone fram till den 11 april.

Regeringen sade på lördagen att materiell hjälp kommer från Kina, och på morgonen hade 1,2 miljoner skyddsmasker anlänt till flygplatsen Barajas. I leveransen finns speciella masker för sjukvårdspersonal, men också skyddsmasker för säkerhetsstyrkor och sammanlagt 725 000 masker till offentliganställda såsom bland andra busschaufförer, brevbärare och personal på terminaler och flygplatser.

Skåne

Provtar riskgrupper ute på parkeringen

Skåne
SKÅNE För att minska riskerna för de personer som redan tillhör en riskgrupp inför Skånetrafiken provtagningsresor.

Serviceresekunderna kan nu transporteras direkt till en vårdinrättning, provtas i fordonet, och sedan snabbt åka hem igen. Detta enligt ett pressmeddelande som Skånetrafiken skickade ut under fredagen.

– Denna lösning har arbetats fram för att undvika att personer, som ingår i riskgrupper, ska vistas i väntrum i onödan. De ska inte behöva skrivas in på akutmottagningen och ta sjukvårdspersonalens resurser i anspråk när belastningen är hög, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Serviceresor, i pressmeddelandet.

Rutinerna har tagits fram i Ängelholm, men erbjuds i hela regionen. I mån av plats erbjuder Skånetrafikens serviceresor resenärerna möjligheten att resa ensamma i fordonet.

Beslutet gäller i första skedet fram till 25 april, men kan komma att förlängas.

Sport

Klubb sparar en miljard efter lönesänkningar

Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater går med på att sänka sina löner under fyra månader. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater går med på att sänka sina löner under fyra månader. Arkivbild.
Fotograf: Marco Alpozzi/AP/TT
Sport
Sport

Cristiano Ronaldo, Gianluigi Buffon och övriga spelare i Juventus sänker sina löner under mars till juni efter coronavirusets utbrott. Den italienska fotbollsklubben beräknar därför att man kommer spara 90 miljoner euro, en knapp miljard svenska kronor.

"Juventus vill tacka alla spelare och tränare för deras engagemang under en svår tid för oss alla", skriver klubben bland annat på sin hemsida.

Flera spelare i Juventus har konstaterats smittade med coronavirussjukdomen covid-19, däribland stjärnor som Paulo Dybala och Blaise Matuidi. Laget har inte spelat en match sedan i början av mars efter att den italienska fotbollen, likt majoriteten av alla sportevenemang runtom i världen, lagts på is.

Juventus är den första klubben i Italien att införa liknande sparåtgärder.

Sport

Dubble guldmedaljören tvekar om Paralympics

Stefan Olsson tvekar om att satsa mot Paralympics i Tokyo som har skjutits upp till 2021. Arkivbild.
Stefan Olsson tvekar om att satsa mot Paralympics i Tokyo som har skjutits upp till 2021. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland/AP/TT
Sport
Sport Att Paralympics i Tokyo skjuts upp till 2021 ställer till det för rullstolstennisspelaren Stefan Olsson och hans planering.

– Det är mycket som ska se till att hamna på plats och sedan är frågan om jag verkligen har energin och orken. Det är också en pengafråga. Så det är mycket som är i tankarna just nu, fortsätter Stefan Olsson.

Den tvåfaldige paralympiske guldmedaljören i dubbel (2008 i Peking och 2012 i London) ska nu fundera på om han är villig att satsa ytterligare ett år för att vara med i spelen i Japan, vilket i så fall blir femte gången han tävlar i Paralympics.

– Jag har inte tagit det beslutet än. Just nu kan jag inte bestämma mig utan det är ganska mycket som ska falla på plats först. Jag får helt enkelt vänta lite med det beslutet och tänka igenom vad jag verkligen vill, säger han.

Det var i tisdags som den japanska regeringen och Internationella olympiska kommittén (IOK), på grund av coronavirusets utbredning i världen, kom överens om att skjuta på både OS och Paralympics till nästa år. Exakt när spelen kommer äga rum är ännu inte bestämt men de ska senast arrangeras sommaren 2021.

Inrikes

Vårtecken: Storkarna har börjat lägga ägg

Går det lika bra som förra året blir det uppåt 200 nya storkar under vår och försommar. Arkivbild.
Går det lika bra som förra året blir det uppåt 200 nya storkar under vår och försommar. Arkivbild.
Fotograf: Jens Meyer/AP Photo
Inrikes
Inrikes Nu gör sig skånska storkpar redo för att bli föräldrar. De första har redan börjat lägga ägg, berättar Petter Albinson, projektledare i Storkprojektet.

Petter Albinson ser ljust på storkarnas framtid i Skåne.

– Det går bra, vi ser en stadig ökning, säger han till TT.

Förra säsongen häckade 74 par i det fria, skriver Lokaltidningen.

Det som Petter Albinson också gläds åt är att ungstorkarna numera flyttar söderut under vintern. Förra året kläcktes 95 ungar i hägn och 96 i det fria. Av dem var det, så vitt känt, bara en som stannade kvar i Skåne under vintern.

Många ungar

Det stora bekymret inom Storkprojektet var tidigare att storkarna inte flyttade på vintern. Det berodde på att det var för få ungar.

– Själva nyckeln är att det finns tillräckligt många ungar. Till skillnad från många andra flyttfåglar som gäss eller tranor, så flyttar inte storkarna tillsammans med sina föräldrar. De slår sig ihop i stora ungfågelflockar och flyger tillsammans, säger Petter Albinson.

Att storkarna flyttar söderut på vintern är en förutsättning för att de ska klara sig på egen hand utan stödfodring. De har inga problem med låg temperatur i sig, men är helt beroende av att kunna hitta daggmaskar, grodor, gnagare och insekter, vilket är svårt under normalkalla vintrar.

Storkprojektet, som drivs i samarbete mellan Skånes ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen Skåne, har tre hägn. Utöver projektledaren, som är den ende anställde, hjälper cirka 70 volontärer till.

"Egoistiska skäl"

Charlotte Rydbeck har precis börjat arbeta som volontär.

– Jag blev volontär dels av helt egoistiska skäl för att få vara nära dessa vackra, fina varelser, dels för att det vore det roligt att få tillbaka storkstammen, säger hon till Lokaltidningen.

På sikt är målet att Storkprojektet ska kunna avvecklas. Petter Albinson tror och hoppas att det kan bli så om cirka tio år.

– Det enda kvarstående frågetecknet är om tillräckligt många som flyttar söderut överlever och kommer tillbaka hit och häckar.

Cecilia Klintö/TT

Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet. Arkivbild.
Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet. Arkivbild. Fotograf: Johan Nilsson/TT
Tre storkar i hägnet på Flyinge kungsgård. Arkivbild.
Tre storkar i hägnet på Flyinge kungsgård. Arkivbild. Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Vita storken på väg tillbaka

Den vita storken minskade kraftig i antal under 1800-talet då många våtmarksområden torrlades för att bli jordbruksmark.

Den försvann som häckfågel i Sverige 1954.

Storkprojektet drivs sedan 1989. Målet är en vild och flyttande storkstam.

Projektet inleddes med uppfödning av stork i fångenskap, i så kallade hägn. År 2014 häckade det första vilda egenproducerade paret i Skåne. Förra säsongen häckade 74 par i det fria. 95 storkungar kläcktes i hägn och 96 i det fria.

Källa: Storkprojektet

Inrikes

Corona oroar många pollenallergiker

En nysning nära en björk – pollenallergi eller coronavirus? Arkivbild.
En nysning nära en björk – pollenallergi eller coronavirus? Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Inrikes
Inrikes Pollensäsongen rullar snart in med full kraft. Astma- och allergiförbundet får många frågor från pollenallergiker om symptom som inledningsvis kan väcka misstanke om coronasmitta.

En tredjedel av Sveriges befolkning har pollenallergi, enligt förbundet. Och ju närmare pollenstarten, desto mer växer oron kopplad till coronaläget bland allergikerna.

– En vanlig fråga är om man ska stanna hemma även om man är säker på att det är pollenallergi, säger förbundets generalsekreterare Kristina Ljungros till TT.

Häromdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin information om pollenallergi:

"Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen. Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma."

Vill sprida rådet

– Vi är jätteglada över att Folkhälsomyndigheten har tydliggjort detta. Nu behöver de råden slå igenom över hela landet, säger Kristina Ljungros.

– Pollenallergi rör en stor grupp människor och det är ju väldigt onödigt att stanna hemma när folk vill bidra i det här ansträngda läget, särskilt för vårdpersonal eller andra med samhällsbärande funktioner.

Folkhälsomyndigheten påpekar samtidigt att personer som får feber eller nya symptom, som inte kopplas till allergi, ska stanna hemma tills symptomen försvinner och ytterligare två dagar.

Högsäsongen för björkpollen väntas dra i gång i mitten av april i södra Sverige, enligt Åslög Dahl, forskare i botanik och ansvarig för pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet.

– Inom ett par tre veckor kommer björken att börja blomma. Det brukar inte vara så stor skillnad tidsmässigt vad gäller hela södra Sverige upp till Dalälven ungefär, säger hon till TT.

Det är olika hur intensivt björken blommar. I år ser det ut att bli lugnare i Västsverige men lite mer i Stockholmsområdet. I fjol var det tvärtom.

– I Norrland brukar det komma ett par veckor senare, och där får man ofta upp fjärrtransporterat pollen söderifrån, säger Åslög Dahl.

Sänkt immunförsvar

Det är inte bara allergiker som har anledning att se upp med att utsätta sig för mycket pollen. En studie från Göteborgs universitet, som TT tidigare har rapporterat om, visar på en koppling mellan mängden pollen och sänkt immunförsvar för luftvägsvirus.

Under tre pollensäsonger togs prover på patienters slemhinnor i näsan. Studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Allergy, gäller tre luftvägsvirus – vanliga förkylningsvirus – och inte det aktuella coronaviruset.

– Mängden virus i proverna är klart korrelerade med vilken pollenhalt det var den aktuella dagen, berättar Åslög Dahl.

– Något som tydligt sjunker när det är mycket pollen är halten av ämnet interferon som ger immunförsvaret en signal att dra i gång när det kommer virus på slemhinnan.

TT: Kan den slutsatsen vara intressant även i coronasammanhanget?

– Ja, därför att det här ämnet (interferon) ingår i det generella virusförsvaret som kroppen har. Och det har inget med allergi att göra utan gäller alla, svarar Åslög Dahl.

Sluta vädra

Hennes råd till alla – alltså inte bara pollenallergiker – är att vara försiktig när pollenhalterna är höga.

– Man kan följa pollenrapporterna och prognoserna och ta till sig allmänna råd till allergiker för att minska exponeringen. Till exempel inte träna utomhus, inte vädra varken dag eller natt, skölja håret när man kommer in så att pollen inte hamnar på örngottet.

Ännu finns inga studier som belägger eventuella samband mellan pollenallergi och det nya coronaviruset. Men en stor internationell studie ska analysera epidemiologiska data för coronaviruset och pollenhalter på många platser jorden runt, enligt Åslög Dahl. Göteborgs universitet är med på ett hörn i studien som leds av forskare i München.

Lars Pedersen/TT

FAKTA

Fakta: Pollenallergi

Den som har pollenallergi får ofta flera symtom, bland annat vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, röda och kliande ögon och trötthet.

På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det vanligare med gräspollen.

De flesta med pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova att behandla allergin med receptfria läkemedel.

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren. Antalet personer som drabbas av pollenallergi har ökat, men under den senaste tiden verkar ökningen ha stannat av något.

Källa: 1177 Vårdguiden

Utrikes

Nordmakedonien numera medlem i Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Nordmakedonien som militäralliansens 30:e medlem. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Nordmakedonien som militäralliansens 30:e medlem. Arkivbild.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nordmakedonien har formellt upptagits i militäralliansen Natos gemenskap. USA:s utrikesminister Mike Pompeo konstaterade i ett uttalande Nordmakedoniens medlemskap.

"Nordmakedoniens inträde i Nato i dag är kulmen på många års ansträngningar av regeringen och folket i Nordmakedonien att gå med i Nato", sade Pompeo. Han tillade att landets medlemskap ska stödja större integration, demokratiska reformer, handel, säkerhet och stabilitet i regionen.

Det slutgiltiga steget in i Nato har kommit efter åratal av försök och förhandlingar, då Grekland motsatt sig medlemskap på grund av grannlandets tidigare namn.

Landet hette då formellt Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien. Makedonien är också en historisk och geografisk region i norra Grekland.

I januari i fjol kunde en av de längsta diplomatiska dispyterna avgöras, och i februari för ett år sedan inleddes förhandlingar sedan Natos 29 medlemmar godkänt processen.

"Nordmakedonien är nu en del av Nato-familjen, en familj med 30 nationer och nästan en miljard människor", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Han leder en ceremoni på måndag, då Nordmakedoniens flagga ska hissas för första gången vid Natos högkvarter i Bryssel.

Malmö

Hundbad blir människovänligt

Två hundar kampar om samma pinne
Lycka är att ha dragkamp om en pinne med en ny kompis.
Fotograf: Jeanette Thelander
Malmö
MALMÖ Hundstranden på Ribersborg ska göras badvänligare för hundarnas medföljande ägare, åtminstone om politikerna i tekniska nämnden följer tjänstemännens förslag. Det blir ingen badbrygga, men en badvänlig strandremsa.
PREMIUM

På onsdag behandlar tekniska nämndens arbetsutskott ett Malmöinitiativ där förslagsställaren efterlyst en badbrygga för människor vid hundbadet på Ribban.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tränaren: Fotbollen kommer påverkas i grunden

Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Carlo Ancelotti tror att coronaviruset kommer att förändra fotbollen. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport Coronavirusets spridning kommer att påverka fotbollen i grunden, enligt tränaren Carlo Ancelotti. Han spår lägre löner, billigare biljettpriser och fler bytesaffärer mellan klubbarna i framtiden.

– Vi lever alla ett liv vi inte är vana vid och det här kommer att ändra oss på djupet. Det är jag säker på, fortsätter 60-åringen med meriter från storklubbar som Milan, Juventus, Real Madrid, Paris Saint-Germain och Bayern München.

Ancelotti menar att coronaviruset kommer att vara ett hårt slag mot världens ekonomier vilket i sin tur även lär påverka fotbollen.

– Tv-rättigheterna kommer vara billigare, spelare och tränare kommer att tjäna mindre och biljettpriserna kommer att sjunka för att människor kommer ha mindre pengar, säger Carlo Ancelotti.

När de europeiska fotbollsligorna drar igång igen är det ingen som vet – men förhoppningen är att de pausade säsongerna ska kunna spelas klart senare under våren eller sommaren.

Samtidigt har flera höga Premier League-toppar, enligt sportnyhetssajten The Athletic, öppnat för att man vill se att ligan i stället stryker hela Premier League-säsongen.

Ancelotti, till vardags tränare i Everton i den engelska högstaligan, menar att fotboll är det sista han tänker på nu.

– I dag är prioriteringen vår hälsa och att stoppa spridningen. Vilket datum vi startar upp igen bryr jag mig inte om, tro mig, säger han.

NÄSTA ARTIKEL