Sport

Saga vann i Danmark

Saga Svensson. Foto: Privat
Sport
Sport BROTTNING Eslövs AI-tjejen Saga Svensson tog hem segern i sin klass i Heros Cup i Fredriksverk i Danmark.

Saga var en av sex tjejer som vägde in i 46-kilosklassen för piger, där alla mötte alla.

Saga gick sålunda fem matcher och vann alla.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Örebro värvar från konkurrenten

Luleås Emil Larsson flyttar nu till Örebro. Arkivbild.
Luleås Emil Larsson flyttar nu till Örebro. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Sport

Örebro hockey värvar från SHL-konkurrenten Luleå. Det är den 26-årige forwarden Emil Larsson som skrivit på för tre år.

"Vi är väldigt glada att kunna knyta till oss Emil. En målfarlig spelare som vi ser stor potential i. Med sin storlek och oömma spelstil kommer Emil vara en viktig pusselbit under de tre kommande åren", säger sportchefen Niklas Johansson till klubbens webbplats.

Larsson fick chansen i Tre Kronor säsongen 2018-2019. I höstas missade han inledningen av SHL-säsongen på grund av en armskada som krävde operation.

Sport

Fem nya i Lunds BK:s styrelse efter damlagets kupp

Lunds BK:s nya ordförande tillsammans med damspelare
LBK:s nya ordförande Håkan Kerrén (längst till vänster) är nöjd med sin nya styrelse.
Fotograf: Thomas Persson
Sport
Fotboll Efter söndagens extra årsmöte i Lunds BK står det klart att nya ordföranden Håkan Kerrén, som kuppades in av damlagets spelartrupp, får med sig tre nya ledamöter från just damlaget. Fem av de sju i styrelsen är nya för året.

Efter spelarkuppen i samband med årsmötet, när en grupp damspelare fick Håkan Kerrén vald till ordförande i stället för Anders Janson som var valberedningens förslag (omval) bestämde sig fyra av de valda styrelseledamöterna att begära betänketid.

När det var dags för det extra årsmötet, som avhölls utomhus på grund av coronaepidemin, visade det sig att de valt att hoppa av.

I stället valdes fyra nya in. Damlagets huvudtränare Mikael Törnqvist, spelarna Fareda Khalil och Anna Egelborg samt Niklas Eriksson, en ledare från pojksidan.

Att styrelsen nu domineras av personer från damlagets organisation vill Håkan Kerrén vara noga med att avdramatisera:

– Vi vill alla jobba för föreningen i stort och inte för någon specifik sak. Vi vill alla det bästa för hela föreningen. Vi har en stark ungdomsverksamhet och två representationslag som vi är stolta över och som vi vill fortsätta utveckla och satsa på. Vi vill växa på alla håll. Det är inga konstigheter.

Pratat med herrlaget

Han betonar att han redan haft samtal med spelare och tränare på herrsidan.

– Jag har pratat med dem och påpekat att de är viktiga för föreningen. Vi kör på för fullt.

Varför fyra tidigare ledamöter hoppat av styrelsen vill Håkan Kerrén inte spekulera kring.

– Jag vet inte varför de valt att hoppa av, men jag antar att de haft en dialog med valberedningen om det.

Kerrén tycker att den nya styrelsens sammansättning känns bra.

– Ja, jag tycker det. Alla har ett stort driv för att jobba för föreningens bästa.

Stor utmaning

Redan från början har den nya styrelsen ett tufft arbete framför sig med anledning av coronapandemin.

– Det är en otroligt stor utmaning för alla föreningar och även för oss och prio ett just nu är att titta på de åtgärder som vi behöver vidta, dialog med kommunen och annat. Vi kommer att undersöka alla möjligheter, även eventuella korttidspermitteringar.

Klubben har redan drabbats av en inställd kick off-cup med 300 anmälda lag.

– Vi tittar på om vi kan flytta den till hösten, för att kunna erbjuda alla som anmält att få spela då i stället.

Den nya LBK-styrelsen: Håkan Kerrén (ordförande, ny), Anna Iverstam, Pierre Wahlström, Niklas Eriksson (ny), Mikael Törnqvist (ny), Fareda Khalil (ny), Anna Egelborg (ny).

Sport

Frölundas spelare avstår bidrag från staten

Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna går ner i lön utan att få statligt bidrag under coronakrisen. Arkivbild.
Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna går ner i lön utan att få statligt bidrag under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport

SHL-laget Frölunda har permitterat alla spelare fram till slutet av april. Men hockeyklubben kommer i nuläget inte att ansöka om statligt stöd för att väga upp delar av spelarnas lönebortfall.

A-lagets spelare står bakom beslutet som innebär att de går ner i lön i april, maj och juni, utan att få ersättning från staten.

”Det här var självklart för oss, så som vår omvärld ser ut. Det fanns inga tveksamheter från vår sida att avstå lön för att hjälpa klubben i en tuff situation", säger lagkaptenen Joel Lundqvist till klubbens hemsida.

Övrig personal som är permitterad omfattas inte av överenskommelsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Japan vill bli historisk – mot sitt nionde OS

Noriaki Kasai siktar mot att bli den första idrottaren att vara med i nio vinter-OS. Arkivbild.
Noriaki Kasai siktar mot att bli den första idrottaren att vara med i nio vinter-OS. Arkivbild.
Fotograf: Alexandra Wey/AP/TT
Sport
Sport Den japanska backhopparen Noriaki Kasai satsar mot att kvalificera sig för OS i Peking 2022.
Lyckas 47-åringen blir han historisk som den första vinteridrottaren som deltar i nio olympiska spel.

Med nio OS-starter skulle Noriaki Kasai placeras bland en ärofylld skara idrottare.

Bara Ian Millan från Kanada (ridsport, tio OS) och Hubert Raudaschl, Österrike (segling, nio OS) och Afanasijs Kuzmins, Sovjetunionen och Lettland (skytte, nio OS) har lyckats med bedriften tidigare.

Ingen har någonsin klarat det om man endast tittar på vinter-OS.

Men trots en mindre lyckad säsong 2019-2020, där Kasai hamnade utanför det japanska landslaget, har han inte gett upp drömmen.

– Jag vill tillbaka till det japanska världscuplaget. Målet är att komma med till mitt nionde OS, säger han till den tyska sajten skispringen.com.

Kasai tog sin första OS-medalj 1994 i Lillehammer där det blev silver i lagtävlingen. 20 år senare kom OS-medaljen nummer två och tre i Sotji 2014.

Sport

Scandinavian Mixed ställs in

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili
Sport

Golftävlingen Scandinavian Mixed, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, ställs in, meddelar Europatouren.

Tävlingen skulle ha spelats på Bro Hof utanför Stockholm den 11-14 juni. Damer och herrar från Europatouren skulle spela tillsammans och göra upp om samma pokal för första gången.

Tävlingen kommer att finnas med i nästa års tävlingsschema, enligt ett pressmeddelande.

Sport

"Schäslongkort" fyller idrottens tomrum

Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tomrummet efter matcherna som inte längre spelas är stort. Som idrottsälskare gäller det att vara kreativ i coronakrisen, säger etnologen Katarzyna Herd.
– Man behöver inte gå på fotboll för att vara en bra människa. Men man behöver en plats där man känner att man är en del av något.

Idrottsklubbar kämpar med ekonomin, fansen letar efter något att göra. Men tillsammans gör de vad de kan för att mota utmaningarna under en pandemi som har satt mer eller mindre hela idrottsvärlden ur funktion.

Ingen vet när de olika säsongerna kan dra igång igen, och de svenska föreningarna gör till dess sitt bästa för att samla in pengar på olika sätt. I veckan lanserade till exempel herrallsvenska fotbollsklubben BK Häcken "schäslongskortet", ett slags fiktiv biljett till lagets planerade kvartsfinal i svenska cupen mot Elfsborg. På grund av coronaviruset kommer matchen troligen att spelas utan publik, men Häcken hoppas ändå sälja fler än 19 205 "biljetter" för att på så sätt toppa klubbens officiella publikrekord.

Pengar rullar in

Sett till andra liknande satsningar är supportrarna, åtminstone till de herrallsvenska klubbarna, mycket benägna att hjälpa till. AIK har till exempel fått in närmare två miljoner kronor i en medlemskampanj, medan IFK Göteborgs supporterklubb har samlat in flera tusen nya medlemmar den senaste tiden, och även flera mindre klubbar har dragit in en hel del pengar.

Katarzyna Herd, doktorand i etnologi vid Lunds universitet, ser en ny vardag där klubbar och fans försöker fylla hålet efter alla uppskjutna och inställda matcher och turneringar.

– Idrott är något där man känner gemenskap, där man kan uttrycka sin identitet inom en grupp, och där man kan känna att man bidrar med något. Och man får också något tillbaka, det finns en betalning i form av känslorna. När det nu försvann kan det kännas tomt, säger Katarzyna Herd.

– Men för tillfället ser man hur många skapar sig andra möjligheter som baseras på idrotten, till exempel alla klubbar som säljer fiktiva biljetter. Det är lite skoj, att man försöker slå publikrekord trots att man inte kan vara där. Det visar hur kreativt det kan vara.

Glädjande supporterilska

Ur supportrarnas perspektiv kan det också vara ett sätt för att inte falla ur sitt dagliga sammanhang.

– Jag tror att det är en glädje i att känna ”nu behövs jag”. Man känner att det personliga engagemanget behövs, och varje krona räknas. Så även om man skänker 50 kronor så är det fantastiskt, för man känner att man kan bidra.

Hon har sett andra exempel på människors behov av att känna tillhörighet även i vakuumet som uppstått i idrotten. Ett kommer från Italien, där ett videoklipp visar hur Romasupportrar sjunger sången "Grazie Roma" från sina balkonger samtidigt som en supporter från värsta rivalen Lazio råkar passera nedanför.

– Vi behöver någon form av kontakt och känslor som man kan uppleva med varandra. I Italien såg man hur Romasupportrarna spelade en av sina låtar högt på balkongen, och sedan kom det en Laziosupporter på gatan och bara skrek och skrek. Och alla verkade tycka att det var fantastiskt – att ”åh, vi hatar fortfarande varandra”, säger Katarzyna Herd.

Gratiskonserter

Det går till stor del att jämföra idrottens nya vardag med kulturens, även om det i det senare fallet kan vara lättare att få sin dagliga dos. Världsberömda museet Louvren i Paris har flera virtuella visningar, högt aktade Berlinfilharmonikerna erbjuder just nu sina konserter utan kostnad och The Met i New York streamar operor varje kväll, för att nämna några exempel.

Men även om sportentusiaster har det lite torftigare – repriserade matcher och krönikor fyller kanske behovet till viss del – så är idrottsfans samtidigt rätt härdade, säger etnologen Katarzyna Herd.

– Man måste komma ihåg att supportrar är väldigt bra på att bita ihop och leva med väldigt konstiga och jobbiga säsonger. Jag har pratat med folk som berättat hur de ibland har velat att vissa säsonger bara ska sluta, att man efter två matcher redan känner ”det här går inte, vi kommer att sluta sist”.

– Jag tror att det kan vara en resurs för att leva igenom den här perioden.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Ronaldo idrottens nästa dollarmiljardär

Cristiano Ronaldo är på väg att spränga miljardvallen, i amerikanska dollar. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo är på väg att spränga miljardvallen, i amerikanska dollar. Arkivbild.
Fotograf: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport

Cristiano Ronaldo har gått ned i lön på grund av coronakrisen.

Men i slutet av året väntas han ändå bli den tredje idrottaren någonsin att bli dollarmiljardär under sin aktiva karriär, enligt Forbes.

Därmed följer Cristiano Ronaldo golfstjärnan Tiger Woods, som blev den förste idrottaren att tjäna 1 miljard dollar som aktiv 2009, och boxaren Floyd Mayweather som gjorde detsamma 2017. Juventusstjärnan blir den första fotbollsspelaren att nå den ekonomiska milstolpen.

Forbes har räknat in alla Ronaldos intäkter genom åren, där de personliga sponsoruppdragen spelar en stor roll. Men portugisen skänker också pengar. Nyligen donerade han nästan 20 miljoner kronor till sjukhus i Portugal.

1 miljard dollar är i dagens penningvärde 9,8 miljarder kronor.

Sport

Lunds VK värvar framtidslöfte

Porträttbild på volleybollspelare
Patrik Johansson är klar för Lunds VK.
Fotograf: Privat
Sport
volleyboll Lunds VK värvar centern och framtidslöftet Patrik Johansson från Vindrarps VK inför nästa säsong av volleybollens elitserie.

Efter ett tidigt avslut av elitserien och slutspelet på grund av coronakrisen har Lunds VK dragit igång arbetet med planering och lagbygge inför kommande säsong för klubbens herr- och damelitlag.

Nu har man säkrat ett spännande namn till herrlaget på ett tvåårskontrakt.

- Det känns riktigt kul att få välkomna Patrik till Lunds VK. Patrik är en spännande spelare som vi ser fram emot att arbeta med i elitlaget under de kommande säsongerna. Han är väldigt intresserad av att satsa på volleybollen och jag ser framför mig en brant utvecklingskurva. Patrik kommer att addera mycket styrka i vårt nätspel, säger Lunds VK:s klubbchef Stefan Sjöström.

Själv ser är Patrik Johansson fram emot sin nya utmaning i karriären:

– Jag är taggad får jag säga då jag är nyfiken hur jag kommer prestera med de andra i klubben men samtidigt nervös då jag vill att det ska gå bra. Känns lite äventyrligt då det är första gången jag spelar för en ny klubb. Jag är nog mest spänd på att förtjäna min plats i laget och samtidigt få mer kunskaper att utveckla mina nuvarande med. Det känns kul att ha fått chansen och jag hoppas att spelarna i Lund ser fram emot att få spela med mig lika mycket som jag ser fram emot att spela med dem.

En andra chans

Han fick snabbt en bra bild av sin nya klubb och ser satsningen i Lunds VK som lite av en andra chans:

– Det första jag kan tänka på är hur trevligt bemött jag blev i Lund och jag kände mig välkommen när jag träffade mina framtida lagkamrater. Sen ser jag det lite som en andra chans då jag fick chansen att gå på RIG men bestämde mig för att inte ta den och ångrar det beslutet lite.

Om sina starka sidor som spelare säger han:

– Att jag är lång hjälper ju en del men jag har också en stark kontrollförmåga över min kropp. Jag är också en väldigt praktisk person så jag lär mig andra spelares vanor fort och plockar upp på dem. Jag vill också säga att jag har en säker serve med bra kontroll.

NÄSTA ARTIKEL